MODE-TIPS OM ZELF TE MAKEN! NIEUWE MODELLEN. SINT NICOLAAS LEKKERNIJEN. WELK VLEESCH ETEN WE? HET MENU VOOR DE HEELE WEEK. HET GEVAAR VAN SLECHTE BOEKEN. KLEINE WENKEN. TAFELL00PER. ONS WEKELIJKSCH KNIPPATROON. Hoewel we over het algemeen weten, welke nieuwe dingen de motie ons dit jaar gebracht heeft en de groote modemaga zijnen, al weer lang bezig zijn met de a.s. zomermode, zien we toch telkens in de eta lages weer aardige nieuwe vondsten, die de moeite van het vermelden waard zijn. Hier volgt de beschrijving van een paar bijzonder aardige jurken. Nr. 1: japon van soepele wollen stof. De kleine shawlkraag is afgezet met een smal randje plisseée. Nieuw is de mouw, die tot middagcostuum. op de elleboog zeer wijd valt om in een nauwe ondermouw te eindigen. Nr. 2 aparte blouse van klein geruite wollen stof met origineele halsafwerking Nr. S: middagjurk van gewerkte tweed. De zeer nauwe rok kjjgt door een ingezet plisséedeel van effen wollen stof de noodige wijdte. De ceintuur is zee breed en van donker wildleer, terwijl de eveneens zeer groote galalithknoopen in dezelfde tint zijn gekozen. Nr. 4: practiseh huisjaponnetje van tricot kraag, zak, manchetjes en ceintuur zijn van wit piqué. Nr. 5: elegante blouse van zwart fluweel. De wijd vallende geplisseerde ondermouwen en het opstaande kraagje zijn van witte crêpe satin. De wikkelrok bestaat uit het zelfde materiaal; het geheel vormt een mooi Nr. 6: aardige kantoorjapon. Blouse is van klein genopte wollen stof; de breede eenzijdige revèr is afgezet met plissée en kan dicht geknoopt worden. De rok is van wollen stof in een lichte kleur. Vele huisvrouwen geven er weer de voor keur aan, om net zooals hun grootmoeders en misschien hun moeders deden, de Slnter- klaaslekkernijen weer thuis te maken. De gezellige sfeer wordt aanmerkelijk ver hoogd, als datgene, dat op tafel komt door moeder zelf gemaakt is. We laten hier eentge recepten volgen van traditioneels Sinterklaassnoeperijen. Speculaas. Benoodigd: 250 gram bloem, 125 gram boter, 250 gram suiker, 2 theelepels speculaaskruiden, 1 theelepel dubbelkoolzure soda, 1 ei, 500 gram gehakte amandelen. Bereiding: de bloem wordt in een kom gezeefd, alle andere bestanddeelen er aan toegevoegd en flink dooreen gemengd. Het deeg wordt op een beboterd bakblik gelijkmatig uitgestre ken, in een warme oven en daarna in stuk ken gesneden. Borstplaat. Benoodigd: 250 gram suiker, 1 Ó.l. water, 250 gram poedersuiker, eenige druppels essence, koffie extract of likeur. Bereiding: de suiker wordt in een pannetje gedaan met zooveel water, dat de suiker juist vochtig is, laat de suiker smelten en dan wordt de stroop ingekookt, totdat een drup pel, die van de lepel valt, een knopje vormt. Nu wordt bij lepels tegelijk zooveel van de gezeefde poedersuiker toegevoegd, totdat een dikke massa, die nog juist gegoten kan worc'en, verkregen is. Op een glad papier zijn borstplaatvormen die met water vochtig zijn gemaakt, gezet. Hierin wordt de stroop gegoten; ook zonder vormen kan de borstplaat op het papier ge goten worden. Zoo gauw de bovenkant van de borstplaat droog wordt, wordt ze verlegd en omgekeerd om de onderkant te laten drogen. Daarna worden ze voorzichtig uit de vorm genomen. Voor chocoladeborstplaat wordt die cacao met de suiker dadelijk meegekookt. Voor koffieborstplaat wordt koffie-extract ge bruikt, inplaats van het water, dat bij de dikke suikerstroop gevoegd wordt. Kalfsvleesch is een der fijnste vleesch- soorten, die we kennen. Zeer licht verteer baar, is het ook voor zieken en herstellen den een aanbevolen kostje. Opdat de slager ons echter niet alles kan verkoopen, verdient het aanbeveling voor de huisvrouw te weten, waar de verschil' lende deelen gesneden worden. 1. Bout, waaran fricandeau gesneden wordt; 2. Lende, nierstuk, waarvan de car- bonaden gesneden worden; S. Rib, waar de coteletten van gesneden worden; 4. Schou derstuk; 5. Schenkelvleeech van de voor bout; 6. Schenkelvleesch; 7. Nek; 8. Duim- stuk, wordt voor kalfsoesters versneden. Mrs. X. Zondag: tomatensoep; runderrollade, spruitjes, gekookte aar dappelen; vruchtenpudding; koffie. Maandag: snert; citroenrjjst. Dinsdag: kalfslappen, worteltjes, gekookte aardap pelen; fruit. Woensdag: stamppot van andijvie en aardappelen, Geld-ersche worst; gries met rozijnen. Donderdag: varkenscarbonaden, savoyekoci, gekookte aardappelen; broodschotel tje. Vrfl dag: bloemkool met aardappelen; wentelteefjes. Zaterdag: oeselappen, Brueselsch lof, gekookte aar dappelen; wentelteefjes met jam. garnalensaus, gebakken Als men zoo voor de etalages van een boekwinkel of kiosk staat en men kijkt de veelal onzinnige titels van de verschillende boeken, die daar uitgestald staan, eens aan, dan rijst onwillekeurig de vraag in ons op, wie dergelijke nonsens nu leest. Ben klein onderzoek in deze richting wijst uit dat het hoofdzakelijk vrouwen zjjn, die deze „stuiverromans" verslinden. En juist die vrouwen en meisjes, die met hard wer ken een karig bestaantje vinden, een be staan, waarin iedere cent omgekeerd moet worden, vinden tijd en geld voor dergelijke prullen. Daar moet een reden voor zjjn. Daar ia ook inderdaad een reden voor!! In deze boeken vinden zjj namenlijk alles, w&t hun eigen leven ontbreekt. De heldinnen uit de romans hebben nooit ge brek aan geld; ze hebben kasten met avond toiletten; kameniers, die 's morgens thee op bed brengen en een dampend bad klaar maken; aanbidders die bloemen sturen en zich op alle mogelijke manieren uitsloven; groote landhuizen, auto's, enz. enz. En deze onzin verslindt het meisje met gloeiende wangen en schitterende oogen. Dit, ver onderstelt zij, is het ware leven. Het gevolg van dit alles is, dat ze het leven zooals het werkelijk is, geen aan dacht meer schenkt. De jonge mannen, met wie ze in aanraking komt, tellen niet voor haar. Ztj wacht op de sprookjesprins, die d« een of andere dag zal komen om haar wee te halen en naar zjjn landgoed te bren gen een snelle wagen...En in *i- wachting van deze sprookjesprins geeft ze Hier volgt een raad voor al te bezorgde moeders!Neem niet iedere kibbelpartij ran uw meisjes ernstig. Loop niet naar de inderwijzer omdat een ander kind dit of tot tegen uw dochtertje -gezegd heeft. Dat maajtt, tot uw kind buiten de klassege- meenschap komt te staan, want de andere kinderen durven niets meer tegen haar te zeggen, omdat „ze er dadelijk haar moeder Mi haalt!" Voor de zelfstandigheid van uw kind is het veel beter, tot ze het zelf klaar speelt met dergelijke dingen. MDB VAN X, haar heele salaris uit aan haar uiterlijk; want als „Hij" komt, moet ze toch voor de dag kunnen komen. Maar hoe ze ook wacht en wachtde sprookjesprins komt niet. En als ze op een kwade dag tot deze ontdekking komt en uit baloorigheid c'e eerste de beste, die haar vraagt, tot man neemt, dan is het begin er voor een heel ongelukkig leven. Want bij alles zal ze vergelijkingen maken met de sprookjesprins en deze vergelijkingen zul len altfld uitvallen in het nadeel van haar eigen man. Hij zal nooit genoeg verdienen naar haar zin en hoe hij ook zijn best doet, zijn vrouw is niet tevreden te stellen. Dat uit een der gelijke verhouding nooit een gelukkig hu welijk zal groeien, spreekt wel vanzelf. Wat hij ook doet, de vrouw zal altijd bij zichzelf mokken; „Dat zou „Hij" zoo of zoo gedaan hebben De man, die merkt, dat er, om zoo te zeggen, aan zjjn vrouw toch geen goed te doen is, zal tenslotte de kleine attenties achterwege laten, wat de vrouw weer aan leiding geeft tot nieuwe verwijten. Narig heid zonder einde. Misschien denkt u, dat ik overdrijf met deze voorstelling van zaken. Overtuig u zelf. Vraag aan de meisjes uit uw omgeving van zoo'n achttien, negentien jaar, die reeds een paar Jaar hun broodi moeten ver dienen. Vraag hun, wat ze zich van het leven voorstellen en het antwoord, dat na lang aarzelen gegeven wordt, zal met eenige kleine verschillen, unaniem luiden: .Een rijke man mooie kleeren een auto Misschien weigeren ze ook u een ant woord te geven en dat is dan een bewijs te meer, dat ze denken, zooals ik u gezegd heb. Wanneer zullen de schrijvers en schrijf sters eindelijk eens inzien, dat het leven, zooals zfl dat schilderen, het leven niet is!? Wanneer zullen ze eindelijk eens begrijpen, dat ze met hun snertromannetjes het be staan van vele meisjes vergiftigen!? Kaneehvafete. Benoodigd: 500 gram bloem, 100 gram suiker, 100 gram boter, 2 eieren, 50 gram gemalen ka neel, 1 theelepel dubbelkoolzure soda. Bereiding: de bloem wordt in een kom gezeefd, dan worden alle verdere ingrediënten er bi) gevoegd en tot een stevig deeg gekneed. Van dit deeg worden balletjes gemaakt, die (n een wafelflzertje gaar en bruin gebakken worden, het ijzer wordt telkens met gesmol ten boter ingesmeerd. Banketletters. Benoodigd: 100 gram bloem, 100 gram boter, d.1. water, 100 gram amandelen, 10 stuks bit tere amandelen, 100 gram gestampte sui ker, water, 1 ei. Bereiding: het deeg wordt bereid als bladerdeeg: twee derde gedeelte van de bloem wordt in een kom gezeefd, hierin wordt de helft van de boter met een mes tot kleine stukjes gesneden en met een weinig water tot een bal gevormd. Deze bal wordt op de deeg plank met de deegrol, die beide met bloem bestrooid zijn, uitgerold; zoodra het deeg uitgerold is, worden er kleine stukjes boter op gelegd; de lap deeg in drieën gevouwen en weer uitgerold, zoolang tot de boter en de bloem, die gebruikt wordt om plank en deeg te bestuiven, gebruikt zijn. Vervolgens moet het deeg uur rusten en wordt het uitgerold om verwerkt te worden. De amandelen worden eenige keeren ge malen, zoodat ze zoo fijn mogelijk zijn; dan worden ze met de suiker vermengd en met zooveel ei met water geklopt, dat er rol letjes van gemaakt kunnen worden. Het deeg wordt nu uitgerold tot een lange reep van een rijksdaalder dikte, die gelijk gesneden wordt op 10 c.m. breedte. Op deze reep worden in het midden de rolletjes amandelpers gelegd, dan wordt de reep dicht gevouwen en het deeg met water op elkaar geplakt. Nu kan de letter, die ge' wenscht wordt, van de rol gevormd worden, de deeg uiteinden worden met water dicht geplakt. Ook van de letters, die gelascht moeten worden, bijv. A. en H., worden de losse stukjes met water geplakt. De letter wordt met geklopt eigeel en water van boven bestreken en op een met bloem be strooid bakblik in een heete oven met onderwarmte gebakken. Noga. Benoodigd: 300 gram suiker, 150 gram amandelen, 5 gram boter. Bereiding: de amandelen opkoken in een weinig wa ter, dat ze net onder staan, overgieten met koud water, de schil er af nemen. De aman delen op een grauw papier op een hoek der kachel leggen, tot ze goed droog zfln, dan ftjnhakken of in reepen snijden. De suiker smelten in een sterke pan, tot ze bruin is en vloeibaar. De amandelen er door doen en even laten opkoken. De noga uitgieten en op een steenen aanrecht, die nat gemaakt is of met een weinig boter is ingewreven. Met een harde citroen, die afgewasschen is, wordit de noga plat gedrukt. Met een mes snfldt men het dan in vierkante stukjes. Pepernoten. Benoodigd: 4 eierdooiers, 200 gram suiker, 200 gram bloem, een paar lepels stroop, een lepel boter, zout, peper, noot, kaneel. Bereiding: de eierdooiers kloppen met de suiker; daar bijvoegen de bloem, de stroop, de boter, het zout, de peper, noot en kaneel. Hiervan balletjes maken en ze in een vrij heete oven bruin bakken. Taai-taai. Benoodigd: 125 gram suiker, 250 gram stroop of ho ning (of van beide de helft)250 gram bloem met een paar lepeltjes zout, wat ge malen anijs- of karwljza&d. Bereiding: de even opgekookte suiker vermengen met de bloem en het zout en die stroop (of honing); er dan het gemalen anijs- of kar- w ij zaad bfl doen. Hiervan figuren of recht hoeken maken en deze in een matig warme oven ongeveer een uur bakken. Marsepein. Benoodigd: 250 gram zoete amandelen, 250 gram poedersuiker, rozenwater, 1 d.1. water, poe dersuiker. Bereiding: de gemalen amandelen, waaronder een paar bittere, vermengen met een paar le pels water en 250 gram poedersuiker; dit al roerend verwarmen tot er aan een nat gemaakte lepel niets van het deeg blijf* hangen; er dan en weinig rozenwater aan toevoegen. Het deeg uitrollen op een mot poedersuiker bestrooide plaat en het nog met poedersuiker bestrooien. Er dan allerlei vormen, zooals ringen, sterren, enz. van maken. Deze nog even in een lauwe oven of op een hoekje van het fornuis, op een met poedersuiker bestrooid papier drogen. BfTA VAN H Hier volgt de beschrijving van een aardige tafel- of dressoirtafel, die iedere handige vrouw met slechts weinig moeite en geduid zal kunnen vervaardigen. De looper is zeer prac tiseh; want hij wordt vervaardigd van waschbaar écrukleurig linnen en bor- duurzflde in een Iets donkerder nu ance. Het werk bestaat uit festons en zoogenaamde „korrels". Men tjeekent eerst het ontwerp op het linnen en begint dan te werken Pas wanneer alles geborduurd is, wordt het linnen er tusschen uitge knipt. Het strijken gebeurt op de verkeer- te kant. op een stuk dik flanel, ari ërs worden de „korrels" te veel plat jedrukt. Een seer aardig garnituur bestaat Ut tafeilooper met bijpassende on- ierleggertjes voor borden en terrines. De teekening is zoo duidelijk, dat verdere uitleg overbodig ls. MAHIAN a. Hier volgen weer de beschrijvingen vaS eenige alleraardigste jurkjes. Nr. 519: eenvoudig japonnetje van don kere wollen stof. Het wordt van voren ge heel geknoopt; het kraagje ls van wil piqué en de mouwen zfln in raglanmodel geknipt. Benoodgid materiaal: 3 meter stof van 130 c.m. breedte en 25 centimeter wit piqué. Nr. 520: japon van wollen tweed. Spor tief slank kleedend model. Kraagje van wit piqué. Benoodigd materiaal: 3 meter van 130 centimeter breedte en 40 c.m. wit piqué. Nr. 521: eleganto middagjapon van zwart satijn. De voorkant ls in bolerovorm ge knipt en valt klokkend oxer een vestje van crèmekleurige kant, Benoodigd materiaal 4 meter satijn en 50 centimeter kant. Nr. 522: elegante japon voor zwaarder* figuren van zwarte of donkerblauwe zfl de. De shawlkraag ls van wit of crèmekleurig satfln. De overslag maakt, dat het patroon zeer slank doet lijken. Benoodigd mate riaal: 4 meter satfln en 25 c.m. satfln voor garneering. Deze patronen sfln in alle maten teg*n de prfle van 0.50 ets. per stuk te verkrflgea bfl de .Afdeeling Knippatronen" van de Uitgeversmaatschappij„De Mfllpaal", postbox 176 te Amsterdam. Toezending zal geschieden na ontvang»! van het bedrag, dat kan worden voldaan per postwissel. In postzegels of wel per postgiro 41632. Den lezeressen wordt vriendelijk verzocht bfl bestelling van een dor patronen niet al leen het verlangde nummer; maar teveM de gewenschte maat, d.w.z. boren-, taille-, heupwfldte, „enz. op te geven. Gelieve verder naam en adres duidelijk te vermelden; men voorkomt daardoor OO» ae«Wxt vittflwpf m oBektin*

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1934 | | pagina 11