MODE-TIPS
OM ZELF TE MAKEN!
NIEUWE MODELLEN.
SINT NICOLAAS LEKKERNIJEN.
WELK VLEESCH ETEN WE?
HET MENU VOOR DE HEELE WEEK.
HET GEVAAR VAN
SLECHTE BOEKEN.
KLEINE WENKEN.
TAFELL00PER.
ONS WEKELIJKSCH KNIPPATROON.
Hoewel we over het algemeen weten,
welke nieuwe dingen de motie ons dit jaar
gebracht heeft en de groote modemaga
zijnen, al weer lang bezig zijn met de a.s.
zomermode, zien we toch telkens in de eta
lages weer aardige nieuwe vondsten, die de
moeite van het vermelden waard zijn.
Hier volgt de beschrijving van een paar
bijzonder aardige jurken.
Nr. 1: japon van soepele wollen stof. De
kleine shawlkraag is afgezet met een smal
randje plisseée. Nieuw is de mouw, die tot middagcostuum.
op de elleboog zeer wijd valt om in een
nauwe ondermouw te eindigen.
Nr. 2 aparte blouse van klein geruite
wollen stof met origineele halsafwerking
Nr. S: middagjurk van gewerkte tweed.
De zeer nauwe rok kjjgt door een ingezet
plisséedeel van effen wollen stof de noodige
wijdte. De ceintuur is zee breed en van
donker wildleer, terwijl de eveneens zeer
groote galalithknoopen in dezelfde tint zijn
gekozen.
Nr. 4: practiseh huisjaponnetje van tricot
kraag, zak, manchetjes en ceintuur zijn
van wit piqué.
Nr. 5: elegante blouse van zwart fluweel.
De wijd vallende geplisseerde ondermouwen
en het opstaande kraagje zijn van witte
crêpe satin. De wikkelrok bestaat uit het
zelfde materiaal; het geheel vormt een mooi
Nr. 6: aardige kantoorjapon. Blouse is
van klein genopte wollen stof; de breede
eenzijdige revèr is afgezet met plissée en
kan dicht geknoopt worden. De rok is van
wollen stof in een lichte kleur.
Vele huisvrouwen geven er weer de voor
keur aan, om net zooals hun grootmoeders
en misschien hun moeders deden, de Slnter-
klaaslekkernijen weer thuis te maken. De
gezellige sfeer wordt aanmerkelijk ver
hoogd, als datgene, dat op tafel komt door
moeder zelf gemaakt is.
We laten hier eentge recepten volgen
van traditioneels Sinterklaassnoeperijen.
Speculaas.
Benoodigd:
250 gram bloem, 125 gram boter, 250
gram suiker, 2 theelepels speculaaskruiden,
1 theelepel dubbelkoolzure soda, 1 ei, 500
gram gehakte amandelen.
Bereiding:
de bloem wordt in een kom gezeefd, alle
andere bestanddeelen er aan toegevoegd en
flink dooreen gemengd. Het deeg wordt op
een beboterd bakblik gelijkmatig uitgestre
ken, in een warme oven en daarna in stuk
ken gesneden.
Borstplaat.
Benoodigd:
250 gram suiker, 1 Ó.l. water, 250 gram
poedersuiker, eenige druppels essence,
koffie extract of likeur.
Bereiding:
de suiker wordt in een pannetje gedaan
met zooveel water, dat de suiker juist
vochtig is, laat de suiker smelten en dan
wordt de stroop ingekookt, totdat een drup
pel, die van de lepel valt, een knopje vormt.
Nu wordt bij lepels tegelijk zooveel van de
gezeefde poedersuiker toegevoegd, totdat
een dikke massa, die nog juist gegoten kan
worc'en, verkregen is.
Op een glad papier zijn borstplaatvormen
die met water vochtig zijn gemaakt, gezet.
Hierin wordt de stroop gegoten; ook zonder
vormen kan de borstplaat op het papier ge
goten worden. Zoo gauw de bovenkant van
de borstplaat droog wordt, wordt ze verlegd
en omgekeerd om de onderkant te laten
drogen. Daarna worden ze voorzichtig uit
de vorm genomen.
Voor chocoladeborstplaat wordt die cacao
met de suiker dadelijk meegekookt. Voor
koffieborstplaat wordt koffie-extract ge
bruikt, inplaats van het water, dat bij de
dikke suikerstroop gevoegd wordt.
Kalfsvleesch is een der fijnste vleesch-
soorten, die we kennen. Zeer licht verteer
baar, is het ook voor zieken en herstellen
den een aanbevolen kostje.
Opdat de slager ons echter niet alles kan
verkoopen, verdient het aanbeveling voor
de huisvrouw te weten, waar de verschil'
lende deelen gesneden worden.
1. Bout, waaran fricandeau gesneden
wordt; 2. Lende, nierstuk, waarvan de car-
bonaden gesneden worden; S. Rib, waar de
coteletten van gesneden worden; 4. Schou
derstuk; 5. Schenkelvleeech van de voor
bout; 6. Schenkelvleesch; 7. Nek; 8. Duim-
stuk, wordt voor kalfsoesters versneden.
Mrs. X.
Zondag:
tomatensoep;
runderrollade, spruitjes, gekookte aar
dappelen;
vruchtenpudding;
koffie.
Maandag:
snert;
citroenrjjst.
Dinsdag:
kalfslappen, worteltjes, gekookte aardap
pelen;
fruit.
Woensdag:
stamppot van andijvie en aardappelen,
Geld-ersche worst;
gries met rozijnen.
Donderdag:
varkenscarbonaden, savoyekoci, gekookte
aardappelen;
broodschotel tje.
Vrfl dag:
bloemkool met
aardappelen;
wentelteefjes.
Zaterdag:
oeselappen, Brueselsch lof, gekookte aar
dappelen;
wentelteefjes met jam.
garnalensaus, gebakken
Als men zoo voor de etalages van een
boekwinkel of kiosk staat en men kijkt de
veelal onzinnige titels van de verschillende
boeken, die daar uitgestald staan, eens aan,
dan rijst onwillekeurig de vraag in ons op,
wie dergelijke nonsens nu leest.
Ben klein onderzoek in deze richting wijst
uit dat het hoofdzakelijk vrouwen zjjn, die
deze „stuiverromans" verslinden. En juist
die vrouwen en meisjes, die met hard wer
ken een karig bestaantje vinden, een be
staan, waarin iedere cent omgekeerd moet
worden, vinden tijd en geld voor dergelijke
prullen. Daar moet een reden voor zjjn.
Daar ia ook inderdaad een reden voor!!
In deze boeken vinden zjj namenlijk alles,
w&t hun eigen leven ontbreekt. De
heldinnen uit de romans hebben nooit ge
brek aan geld; ze hebben kasten met avond
toiletten; kameniers, die 's morgens thee
op bed brengen en een dampend bad klaar
maken; aanbidders die bloemen sturen en
zich op alle mogelijke manieren uitsloven;
groote landhuizen, auto's, enz. enz. En deze
onzin verslindt het meisje met gloeiende
wangen en schitterende oogen. Dit, ver
onderstelt zij, is het ware leven.
Het gevolg van dit alles is, dat ze het
leven zooals het werkelijk is, geen aan
dacht meer schenkt. De jonge mannen, met
wie ze in aanraking komt, tellen niet voor
haar. Ztj wacht op de sprookjesprins, die
d« een of andere dag zal komen om haar
wee te halen en naar zjjn landgoed te bren
gen een snelle wagen...En in *i-
wachting van deze sprookjesprins geeft ze
Hier volgt een raad voor al te bezorgde
moeders!Neem niet iedere kibbelpartij
ran uw meisjes ernstig. Loop niet naar de
inderwijzer omdat een ander kind dit of tot
tegen uw dochtertje -gezegd heeft. Dat
maajtt, tot uw kind buiten de klassege-
meenschap komt te staan, want de andere
kinderen durven niets meer tegen haar te
zeggen, omdat „ze er dadelijk haar moeder
Mi haalt!" Voor de zelfstandigheid van uw
kind is het veel beter, tot ze het zelf klaar
speelt met dergelijke dingen.
MDB VAN X,
haar heele salaris uit aan haar uiterlijk;
want als „Hij" komt, moet ze toch voor de
dag kunnen komen.
Maar hoe ze ook wacht en wachtde
sprookjesprins komt niet. En als ze op een
kwade dag tot deze ontdekking komt en uit
baloorigheid c'e eerste de beste, die haar
vraagt, tot man neemt, dan is het begin er
voor een heel ongelukkig leven. Want bij
alles zal ze vergelijkingen maken met de
sprookjesprins en deze vergelijkingen zul
len altfld uitvallen in het nadeel van haar
eigen man.
Hij zal nooit genoeg verdienen naar haar
zin en hoe hij ook zijn best doet, zijn vrouw
is niet tevreden te stellen. Dat uit een der
gelijke verhouding nooit een gelukkig hu
welijk zal groeien, spreekt wel vanzelf. Wat
hij ook doet, de vrouw zal altijd bij zichzelf
mokken; „Dat zou „Hij" zoo of zoo gedaan
hebben
De man, die merkt, dat er, om zoo te
zeggen, aan zjjn vrouw toch geen goed te
doen is, zal tenslotte de kleine attenties
achterwege laten, wat de vrouw weer aan
leiding geeft tot nieuwe verwijten. Narig
heid zonder einde.
Misschien denkt u, dat ik overdrijf met
deze voorstelling van zaken. Overtuig u
zelf. Vraag aan de meisjes uit uw omgeving
van zoo'n achttien, negentien jaar, die
reeds een paar Jaar hun broodi moeten ver
dienen. Vraag hun, wat ze zich van het
leven voorstellen en het antwoord, dat na
lang aarzelen gegeven wordt, zal met
eenige kleine verschillen, unaniem luiden:
.Een rijke man mooie kleeren een
auto
Misschien weigeren ze ook u een ant
woord te geven en dat is dan een bewijs te
meer, dat ze denken, zooals ik u gezegd
heb.
Wanneer zullen de schrijvers en schrijf
sters eindelijk eens inzien, dat het leven,
zooals zfl dat schilderen, het leven niet is!?
Wanneer zullen ze eindelijk eens begrijpen,
dat ze met hun snertromannetjes het be
staan van vele meisjes vergiftigen!?
Kaneehvafete.
Benoodigd:
500 gram bloem, 100 gram suiker, 100
gram boter, 2 eieren, 50 gram gemalen ka
neel, 1 theelepel dubbelkoolzure soda.
Bereiding:
de bloem wordt in een kom gezeefd, dan
worden alle verdere ingrediënten er bi)
gevoegd en tot een stevig deeg gekneed.
Van dit deeg worden balletjes gemaakt, die
(n een wafelflzertje gaar en bruin gebakken
worden, het ijzer wordt telkens met gesmol
ten boter ingesmeerd.
Banketletters.
Benoodigd:
100 gram bloem, 100 gram boter, d.1.
water, 100 gram amandelen, 10 stuks bit
tere amandelen, 100 gram gestampte sui
ker, water, 1 ei.
Bereiding:
het deeg wordt bereid als bladerdeeg:
twee derde gedeelte van de bloem wordt in
een kom gezeefd, hierin wordt de helft van
de boter met een mes tot kleine stukjes
gesneden en met een weinig water tot een
bal gevormd. Deze bal wordt op de deeg
plank met de deegrol, die beide met bloem
bestrooid zijn, uitgerold; zoodra het deeg
uitgerold is, worden er kleine stukjes boter
op gelegd; de lap deeg in drieën gevouwen
en weer uitgerold, zoolang tot de boter en
de bloem, die gebruikt wordt om plank en
deeg te bestuiven, gebruikt zijn. Vervolgens
moet het deeg uur rusten en wordt het
uitgerold om verwerkt te worden.
De amandelen worden eenige keeren ge
malen, zoodat ze zoo fijn mogelijk zijn; dan
worden ze met de suiker vermengd en met
zooveel ei met water geklopt, dat er rol
letjes van gemaakt kunnen worden.
Het deeg wordt nu uitgerold tot een lange
reep van een rijksdaalder dikte, die gelijk
gesneden wordt op 10 c.m. breedte. Op deze
reep worden in het midden de rolletjes
amandelpers gelegd, dan wordt de reep
dicht gevouwen en het deeg met water op
elkaar geplakt. Nu kan de letter, die ge'
wenscht wordt, van de rol gevormd worden,
de deeg uiteinden worden met water dicht
geplakt. Ook van de letters, die gelascht
moeten worden, bijv. A. en H., worden de
losse stukjes met water geplakt. De letter
wordt met geklopt eigeel en water van
boven bestreken en op een met bloem be
strooid bakblik in een heete oven met
onderwarmte gebakken.
Noga.
Benoodigd:
300 gram suiker, 150 gram amandelen, 5
gram boter.
Bereiding:
de amandelen opkoken in een weinig wa
ter, dat ze net onder staan, overgieten met
koud water, de schil er af nemen. De aman
delen op een grauw papier op een hoek der
kachel leggen, tot ze goed droog zfln, dan
ftjnhakken of in reepen snijden. De suiker
smelten in een sterke pan, tot ze bruin is en
vloeibaar. De amandelen er door doen en
even laten opkoken. De noga uitgieten en
op een steenen aanrecht, die nat gemaakt
is of met een weinig boter is ingewreven.
Met een harde citroen, die afgewasschen is,
wordit de noga plat gedrukt. Met een mes
snfldt men het dan in vierkante stukjes.
Pepernoten.
Benoodigd:
4 eierdooiers, 200 gram suiker, 200 gram
bloem, een paar lepels stroop, een lepel
boter, zout, peper, noot, kaneel.
Bereiding:
de eierdooiers kloppen met de suiker;
daar bijvoegen de bloem, de stroop, de
boter, het zout, de peper, noot en kaneel.
Hiervan balletjes maken en ze in een vrij
heete oven bruin bakken.
Taai-taai.
Benoodigd:
125 gram suiker, 250 gram stroop of ho
ning (of van beide de helft)250 gram
bloem met een paar lepeltjes zout, wat ge
malen anijs- of karwljza&d.
Bereiding:
de even opgekookte suiker vermengen
met de bloem en het zout en die stroop (of
honing); er dan het gemalen anijs- of kar-
w ij zaad bfl doen. Hiervan figuren of recht
hoeken maken en deze in een matig warme
oven ongeveer een uur bakken.
Marsepein.
Benoodigd:
250 gram zoete amandelen, 250 gram
poedersuiker, rozenwater, 1 d.1. water, poe
dersuiker.
Bereiding:
de gemalen amandelen, waaronder een
paar bittere, vermengen met een paar le
pels water en 250 gram poedersuiker; dit
al roerend verwarmen tot er aan een nat
gemaakte lepel niets van het deeg blijf*
hangen; er dan en weinig rozenwater aan
toevoegen. Het deeg uitrollen op een mot
poedersuiker bestrooide plaat en het nog
met poedersuiker bestrooien. Er dan allerlei
vormen, zooals ringen, sterren, enz. van
maken. Deze nog even in een lauwe oven
of op een hoekje van het fornuis, op een
met poedersuiker bestrooid papier
drogen.
BfTA VAN H
Hier volgt de beschrijving van een
aardige tafel- of dressoirtafel, die
iedere handige vrouw met slechts
weinig moeite en geduid zal kunnen
vervaardigen. De looper is zeer prac
tiseh; want hij wordt vervaardigd van
waschbaar écrukleurig linnen en bor-
duurzflde in een Iets donkerder nu
ance.
Het werk bestaat uit festons en
zoogenaamde „korrels".
Men tjeekent eerst het ontwerp op
het linnen en begint dan te werken
Pas wanneer alles geborduurd is,
wordt het linnen er tusschen uitge
knipt.
Het strijken gebeurt op de verkeer-
te kant. op een stuk dik flanel, ari
ërs worden de „korrels" te veel plat
jedrukt.
Een seer aardig garnituur bestaat
Ut tafeilooper met bijpassende on-
ierleggertjes voor borden en terrines.
De teekening is zoo duidelijk, dat
verdere uitleg overbodig ls.
MAHIAN a.
Hier volgen weer de beschrijvingen vaS
eenige alleraardigste jurkjes.
Nr. 519: eenvoudig japonnetje van don
kere wollen stof. Het wordt van voren ge
heel geknoopt; het kraagje ls van wil
piqué en de mouwen zfln in raglanmodel
geknipt. Benoodgid materiaal: 3 meter stof
van 130 c.m. breedte en 25 centimeter wit
piqué.
Nr. 520: japon van wollen tweed. Spor
tief slank kleedend model. Kraagje van wit
piqué. Benoodigd materiaal: 3 meter van
130 centimeter breedte en 40 c.m. wit piqué.
Nr. 521: eleganto middagjapon van zwart
satijn. De voorkant ls in bolerovorm ge
knipt en valt klokkend oxer een vestje van
crèmekleurige kant, Benoodigd materiaal
4 meter satijn en 50 centimeter kant.
Nr. 522: elegante japon voor zwaarder*
figuren van zwarte of donkerblauwe zfl de.
De shawlkraag ls van wit of crèmekleurig
satfln. De overslag maakt, dat het patroon
zeer slank doet lijken. Benoodigd mate
riaal: 4 meter satfln en 25 c.m. satfln voor
garneering.
Deze patronen sfln in alle maten teg*n
de prfle van 0.50 ets. per stuk te verkrflgea
bfl de .Afdeeling Knippatronen" van de
Uitgeversmaatschappij„De Mfllpaal",
postbox 176 te Amsterdam.
Toezending zal geschieden na ontvang»!
van het bedrag, dat kan worden voldaan
per postwissel. In postzegels of wel per
postgiro 41632.
Den lezeressen wordt vriendelijk verzocht
bfl bestelling van een dor patronen niet al
leen het verlangde nummer; maar teveM
de gewenschte maat, d.w.z. boren-, taille-,
heupwfldte, „enz. op te geven.
Gelieve verder naam en adres duidelijk
te vermelden; men voorkomt daardoor OO»
ae«Wxt vittflwpf m oBektin*