VLUCHT UIT DEGROOTESTAD
Voor de huisvrouw.
^koninklijk bezoek aan de
de STAKING te ENSCHEDE.
Pogingen van vacantiegangers om
aan huur en belasting te ontkomen.
WAT NIET ALTIJD LUKT.
LAATSTE SPENCERS
VOOR ENGELSCHE TENTOONSTELLING
NU AANGEKOMEN!
Stanley Spencer „De Geboorte" of ,,De trap dei levens".
Stanley S :ncet - „Zelfportret'
Het gebruik van azijn.
HOLLANDIA-FABRIKKEN.
Een herinneringsgeschenk van
het personeel.
-_.i. bekend hebben koningin Wilhel-
a cn prinses Juliene op 26 Mei j.1. een
m' „*k «bracht aan de Hollandia fabrie-
J>e*°Kattenburg en Co., over het IJ, te Am-
frHam Naar aanleiding hiervan vond op
oa1 Mei d a.v. voor het geheele personeel
t introducees een feestavond plaats in
Je Cinema Royal te Amsterdam, waarbij
7 voorzitter van de personeel-commlssie
de directie mededeelde, dat een blijvend
geschenk ter herdenking aan het vorstelijk
bezoek door het personeel zal worden
aangeboden.
Dit geschenk bestaat uit een tegel, wel
ke vandaag in tegenwoordigheid van de
directie, commissarissen, het geheele per
soneel en genoodigden zal worden onthuld.
De wilde staking van de arbeiders der
textielfabriek „Nieuw Engelandvan de
firma Van Heek St Co. te Enschedé is al
weer geëindigd. In de oude weverij van
dezelfde firma aan de Noorderhaven duurt
de staking voort.
(Van onzen R.-redacteur).
Hoogc belastingen. zij vormen der.
-brik voor iadtren Nederlander. Hoeveel
verzuchtingen worden er niet geslaakt,
wanneer de krant weer eens het fsta'e
nieuws brengt: de gemeenteraad heeft die
M die belasting met zooveel opcenten ver
hoogd. En met hoeveel belangstelling wordt
Biet tèlkenjare in September de „millioenen
nou" van den minister van financiën afge
wacht! Speciaal de groote steden zitten op
hooge lasten en deze lasten moeten uitein
delijk door de burgerij worden gedragen.
£Bar staan kleinere gemeenten tegenover
wsar de belastingdruk veel lager is.
Zoo begint de trek uit de stad, die overal
merkbaar is. Het Gooi plukt daar de voor-
deelen van. evenals de omgeving van Haar
lem, gemeenten als Rijswijk bij Den Haag.
Overschie of Schiebroek bij Rotterdam,
Zuidlaren, Eelde en Haren bij Groningen.
Utrecht verkeert wel in een heel eigen-
aardige positie in het enge keurslijf der ge
meentegrenzen, waarvan de gemeenten
Zuilen. Maartensdijk, Ouden Rijn en
Jutphss» evenzeer kunnen meepraten als
De Bilt en Zeist. Ja, men kan moeilijk zeg-
gen, waar de sfeer van de groote stad ein
digt. Overal in de omgeving wonen men-
schen. die hun werkkring in de groote stc-
den brengen, en weer anderen, die weer
vin hun aanwezigheid daar ter plaatse af-
takel uk zijn.
Vaeantie.
Ht' is meest, naast het streven om zoo
min mogelijk belasting te betelen, het ver
lengen naar nstuurschoon, dat de stedeling
Mar de randgemeente drijft. Gezondheid cn
levensvreugde vindt men meer daar dan in
de steen woesten yen der groote steden. Deze
zoekers ven de natuur worden in de zomer
maanden in niet onbelangrijke mate ver
meerderd met vacantiegangers. die met hun
gezinnen de groote stad ontvluchten. Overal
zitten ze: in tentenkampen op de hei, bij de
bosschen of aan zee: in optrekjes en houten
zomerhuisjes; in tydelyke gehuurde wonin
gen of apartementen. Vader reist in deze
dagen voorzoover ze buiten zijn eigen
vaeantie vellen heen en weer naar zijn
werk, terwul moeder met de kinderen den
geheclen dag buiten geniet els het weer
tenminste gelegenheid toe geeft Voor al in
het Gooi, in de omgeving van Haarlem en
vsn Utrecht kan men zulke vacantiegangers
by toentallen, ja, in heele kolonies, aantref
fen.
Het gansche huishouden is in zulke geval
len meest naar het vacantie-oord overge
bracht. Wanneer het keukengerei daar niet
aanwezig is, heeft men het meegenomen,
tezamen met het ellernoodigste. dat in het
nieuwe verblijf ontbreekt. Het huis in de
•tad staat leeg voor enkele maanden en zoo
nu en dan gaat vader eens kijken, of alles
er nog in orde is. De radio speelt niet meer,
de muntmeter van het electricltcitsbedrijf
wijst alleen het bedrag een, dat nog betaald
moet worden voor den meterhuur. Geen
liter water en geen kubieke meter gas wor
den meer gebruikt. Inmiddels gaat de huis
huur echter door. Per week of per maand
moet steeds maar hetzelfde bedrag aan den
huiseigenaar worden betaald, waarvoor men
geen tegenprestaties geniet, alleen maer
zorgen, dat er nieta gebeurt met den inven
taris, dien men er heeft achtergelaten.
Het is begrijpelijk, dat gezocht wordt
naar een middel, om aan deze kosten, die
het budget in vrij aanzienlijke mate druk
ken. te ontkomen. Dat kan, wanneer men
de huur opzegt en de meubelen ergens op
slaat. Bijeengepakt behoeven deze niet zoo
verschrikkelijk veel ruimte in te nemen en
er zijn altijd welmeenende familieleden te
vinden, die er zich tijdelijk over willen ont
fermen.
Aldus behoeft het buitenverblijf niet veel
extra's te kosten. Vooral wanneer het gezin
in een tent woont, hetgeen veelvuldig voor
komt. Men leeft «r vrij ven zorgen.de in
ventaris is veilig ondergebracht en men be
taalt geen onnoodige huishuur. Het gezin
behoeft niet beng te zijn. dat het na afloop
der vaeantie niet onderdak komt. In de
groote steden staan genoeg huizen leeg.
w»ar men gemakkelijk kan intrekken. Te
gen het einde der vaeantie gaat men eens
rondkijken en spoedig is weer een nieuwe
woning gevonden. Misschien wel weer de
oude. die leeg is blijven staan, en waarin
nu vloer- en raambedekking wederom uit
stekend passen.
Belastingvlurht.
We schreven in den aanvang van men-
schen, die de hooge belastingen in de groote
steden ontvluchten, door buiten te wonen
en dan steeds heen en weer te reizen. Ook
in dit opzicht zijn de vacantiegangers, die
het voordeel der grooten volgen. Het blijft
voor hen een onaangename geschiedenis
dat ze in de groote stad belasting moeten
betalen ook als ie er niet wonen. En dan
hooren ze van de bewonen in de vacantio-
plaats van de lage belastingen, die daar ge
vorderd worden. Het is om van te watertan
den! Maar hoe moeten ze het aanleggen, om
niet meer in de groote stad belasting te be
talen? Officieel verhuizen is de «enige op
lossing.
Inderdaad lukt het sommigen, om in dr
groote stad hun verhuisbiljet op te vragen
en zich ln de vacantiegemeente te laten in
schrijven. Het is uiteraard voor de belasting
ambtenaren moeilijk om precies na te gaan
waar da menschan hun ..hoofdverblijf' heb
ben, zooals dat in de wet heet Later
meestal veel later dan in werkelijkheid -
verhuist men dan waar officieel naar dc
gi <ote stad terug
Uitaraard zal dit niet zoo vaak gebeuren
althans niat altijd het verwachte voordeei
opleveren, omdat soowel de belastingambte
naren als dia van de afdeeling bevolking
ten stadhuize op hun qul-vlve z|Jn. Moei
lijker wordt het echter, om deze belasting-
vlucht te verhinderen, waar het betreft
ionen, dia zoowel in de stad als buiten
woning hebben. Hoevelen hebben niet
gens buiten een optrekje, waar ze de
canties doorbrengen en ln het voor- en
jaar de weekends, wanneer het mooie
lokt om de natuur op te zoeken,
Het aantal van hen, die op deze wijze zich
aan hun dure belastingplicht ln de groote
stad onttrekken, is grooter dan dat der
vacantiegangers. hü wie het bovendien ook
maar om geringe bedragen gaat. De I
bedoelde belaatingvluchtigen verpl. e
voudig hun hoofdverblijf en het huis in ae
stad houden ze als nevenverblijf, om aldus
een belangrijke som aan belasting te bespa
ren. Officieel geldt als hoofdverblijf de wo
ning, waar men de meeste nachten door
brengt, maar hoe kan men dat alles con
troleeren? Toch zal het grapje niet altijd
opgaan, want de heeren van de belasting
zijn o. zoo wsntrouwend. Daar zijn het ten
slotte belastingambtenaren voor.
per
een
er-
va
na-
weer
Eeltige recepten.
Frissche hapjes voor den zomer rijn nog
steeds zeer welkom!
Rijst en rabarber b.v. eet iedereen nu
graag; kook 200 gr rijst met 4 maal zoo
veel water en een beetje zout gaar. Maak
ondertuaachen de rabarber (3 bossen)
schoon, en kook deze gedurende een kwar
tiertje mee. Doe er dan suiker bij naar
smaak; maar reken maar dat er héél wet
suiker ingaat, vooral als kleine kinderen
er ook van mee willen eten. Ik raad u aan
om Jonge rabarber te nemen; die is véél
smakelijker dan oude voor dit gerecht.
Vruchtenslaatjes villen steeds meer tn
den smaak. Het is werkelijk geen wonder;
ze zijn zoo verrukkelijk frisch. over het
algemeen niet duur en gemakkelijk klaar
te maken.
Hier heeft u nog een paar variaties; Sla
van ananas, kersen en peren; noodig: een
kwart-liters-blikj# ananas, vier mooie rijpe
peren, of peren op sap uit flesch of blik,
een ons kersen zonder pit, 30 gram sui
ker en 21 d. L. slagroom. Snij de ananas in
nette, kleine blokjes en de peren in vierde
part jes; vermeng dan peren, ananas en
kersjes in een kom en strooi over het geheel
el de suiker; giet hierop het ananasvocht
en laat zoo het slaatje een paar uur trek
ken. Klop vervolgens de room stijf, doe er
wat suiker en wat vanille-ewence, of wat
citroen of iets anders door. voor een pittig
smaakje, en leg dan de room in het mid
den van een lage kom; schik er ten slotte
de vruchtensla omheen, en dien er sugar
wafels of andere biscuits bij op.
Gevulde ananae te ook een heerlijk ge
recht Daarvoor is noodig: één mooie ana
nas, twee bananen, twee sinaasappelen,
een paar perziken of abrikozen (verach of
ingemaakt); een ons aardbeitjes of (ram
boten (mag ook uitte# fleech) en een thee
lepeltje citroensap.
Snij het bovenste kapje van de ananas
af, hol de vrucht voorzichtig uit met een
scherp mesje, zoodat u een stevig omhul-
1 voor de vruchtensla overhoudt; ver
meng nu de in schijfjes gesneden bana
nen, sinaasappelen, perziken of abrikozen,
di frambooejes of aardbeien en een ge
deelte van het losgesneden ananasvleeech;
draai dit alles in een kom goed dooreen
met 2 d L. vruchtennat; hiervoor kunt u
gebruiken het perziken- of abrikozen-nat
met een theelepeltje citroensap. U moet
het even opkoken en dan warm over dc
vruchten uitgieten. Er kan ook ananas
sap bij De sla moet héél frisch zijn; als u
ijs heeft, laat de sla dan daarop koud wor
den en vul vervolgens de uitgeholde ana
nas er mee op. Dien hem op op een paar
groent bladeren.
De twee ontbrekende werken van Stanley Spencer, een der be
langrijkste der moderne Engelsche meesters, zijn nu in het
Stedelijk Museum aangekomen. Deze twee schilderijen, het
„Zelfportret" van verleden jan cn de „Kruisdraging" die uit
1923 dateert, geven ons weer een anderen blik op dezen veel-
zijdigen en zeer begaafden schilder
Het is vooral interessant om deze „Kruisdraging" te vergelijken
met de „Geboorte", het eerste groote doek dat Spencer in 1912,
sis leerling vsn de Slede School of Art, schilderde.
Er is in Engeland heel wat beroering teweeggebracht, toen Spencer
voor de eer bedankte nog langer lid te blijven van dc Royal Aca
demie. Spencer s besluit wss het gevolg van de houding van het
bestuur dezer instelling, dst sis motief voor het weigeren van een
zijner schilderijen opgaf, dst de sl of niet verkoopbaarheid der
inzendingen een beslissende factor was en dat Spencer s werk
wel nooit verkocht zou kunnen worden.
Toen nu Spencer onlangs zelf een ten
toonstelling vsn zijn werk bij een der
bekendste Londensche kunsthandelaren
arrangeerde, waren bijna al zijn inzen
dingen binnen geen tijd verkocht!
Van de zeven werken, die dezen kunste
naar op de tentoonstelling „Twee Eeuwen
Engelsche Kunst" in het Stedelijk Museum
vertegenwoordigen, is het „Zelfportret"
zonder eenigen twijfel het belangrijkste
en het is daarom een verheugend feit te
kunnen vermelden, dat dit schilderij
door het Stedelijk Museum is aangekocht
Gehaakte Babyschoentjes
Zoo juist ontving ik nog een verzoek om
het patroon van gehaakte babyschoentjes;
ik heb er vroeger ook al eens beschreven,
maar hier heeft u dan nog een nieuw mo
del: maak ze in twee kleuren: wit met
rose voor een meisje, en wit met blauw
als het voor een jochie is. De blaadjes bij
de rozen werkt u met een enkel draadje
zachtgroen.
Eerst voor het zooltje: 8 lossen; 2de toer:
20 vasten om deze 8 lossen; in de 1ste en
de laatste losse moet u 3 vasten haken;
3de toer: 24 vasten; 4de t. 28 v.; 5de t.
32 v.; 6de t. 36 v.; 7de t 40 v. Het meer
deren van de vasten moet u niet precies
in het midden doen, maar aan weerskan
ten van het midden: 1 of 2 vasten meer
naar rechts en links. Let vooral op, dat
het zooltje mooi plat blijft en ovaal wordt,
vooral niet puntig. U werkt dan het hak-
gedeelte op het zooltje. U moet 14 vasten
vrij laten voor het voorschoentje en steeds
ln de voorste lussen van het zooltje haken,
maar bij den eersten toer van het hak-
gedeelte moet u om een zuivere afschei
ding te krijgen, de twee voorsten laten lig
gen.
De 1ste toer voor het hakgedeelte: 26
vasten; de 2de 24 v.; de 3de 22 v.; de 4de
20 v.; de 5de 18 v.; de 6de en de 7de toer
ook 18 vasten, net als de 5de; dan het
voorschoentje: zet 4 lossen op; 2de toer
12 vasten; 3de t 16 v.; 4de 20 v.; 5de 24
v.: 6de 28 v.; 7de 32 v.; 8ste 40 vasten.
Terwijl het zooltje absoluut plat moest
blijven, dient u juist te zorgen, dat de
voorschoen wat bol blijft staan; anders
drukt hij te veel op het voetje.
Draai de schoen nu om en hecht den voor
kant aan de zool; geef deze voorschoen
bij het neusje door een enkele vaste een
beetje meer ruimte en laat bij de plaats,
waar het voetje wordt ingestoken, 6 vas
ten vrij. Haak nu een bandje van 38 los
sen; laat er 8 van apart hangen om later
een lusje mee te maken en haak op de 30
andere lossen een toer vasten.
Ook de knoopjes worden gehaakt; haak
van 8 vasten een rondje; werk daar een
gelijke toer vasten op; haal de lussen
byeen met een kleine stopnaald en heent
het knoopje op een stukje lint of band
voor de stevigheid.
Nu de roosjes; die werkt u bovenop de
schoen; steek een stopnaald met rose wol
van binnen naar bulten; draai den draad
tien maal om de naald; houdt die windin
gen met 2 vingers tegen als u er den draad
doorheen trekt; steek dan de naald weer
naar binnen en u hebt één rozenblad. Werk
er zoo vier en maak met gele zyde een
hartje in de roosjes: u kunt 3 of 4 roosje op
elk schoentje werken De groene blaadjes
legt u in platte lusjes tusschen de bloemen:
zet de punten der blaadjes met een enkelen
steek vast.
„Nu ook haken", uitgave
Nieuwe Modeblad.
van Het
Natuurlijk niet uitsluitend voor onze
handwerkende huisvrouwen, maar ook
voor onze meisjes, die zich met handwer
ken bezig houden, ia deze nieuwe uitgave
bestemd en wij xyn ervan overtuigd dat
allen dit boekje ten zeerste op prys zullen
stellen.
Het is voortgevloeid uit het succes, door
dezelfde uitgeefster bereikt met de bekende
breiboekjes „Steek voor steek'1 en het zal
niet nalaten op te wekken om ook de nu
gegeven voorbeelden „steek voor steek" uit
ie werken. In elk geval zal er voor velen
iets te maken zijn naar de verschillende
voorbeelden, welke „Nu ook haken" bevat,
in totaal niet minder dan 36, waaronder
vier damesjumpers, vijf aparte japongar-
neeringen, handschoenen, babygoed, een
bedsprei, een gordijn, tafelkleedjes, enz.
Men ziet, er is een heele keuze, en wat meer
zegt: de uitgeefster (de N.V. Uitg -My.
N'eerlandie te Utrecht) garandeert de juist
heid der beschrijvingen, want, zegt zy, om
mogelijke kleine teleurstellingen te voor
komen hebben onze dames elk model geheel
compleet afgehaakt. En bovendien wordt
nog medegedeeld, dat men bij moeilijkhe
den met het aanschaffen van materiaal zich
tot haar kan wenden om inlichtingen.
Al met al zyn wy overtuigd, dat „Nu ook
haken" een welkom onthaal zal vulden bij
de dames-handwerksters.
„Modern kant lonen', leergang voor
beginners en gevorderden, door
L. P. J. de Jager Meeienbroek-van
Beverwijk, uitgave Bosch en Keu-
ning te Baarn.
Dit nieuwe boekske, uitgegeven in de
Libellen-serie, zal zeker de belangstelling
trekken, die het volkomen verdient. De
schryfster zegt in de inleiding o.a.: Neder-
landt telt op het oogenblik een zeer groot
aantal kantklosters, maar er is een wan
verhouding tusschen het aantal producen
ten en het geproduceerde. Het aantal schip
breukelingen op dit gebied is abnormaal
groot. Om een goede kantkloster te zyn,
moet het geleverde werk technisch in orde
wezen, d.w.z. de uitvoering moet nauwkeu
rig, zuiver en gaaf zijn, maar bovenal; hat
werk moet aesthetisch verantwoord zijn, en
dat wil weer zeggen: de teekening, het pa
troon, waarnaar gewerkt wordt, moet goed
zyn, moet beantwoorden aan de eischen, die
het schoonheidsvoelen van onzen eigen tijd
stelt. Vóór alles komt het aan op goede
verhoudingen, krachtige lijnen, harmonie
en rhythme. Zonder dat mist de teekening
alle cultureele waarde. Het zelf uitzoeken
en uitpeuteren van patronen zonder voor
opleiding, waarvoor het woord „uitknobbe-
len" bijzonder geliefd was, kon alléén ge
waardeerd worden in een tijd, die alle tra
ditie als overbodig overboord wierp. Nu.
nu er groote behoefte is aan bekwam*
klosten, nu raakt die leer afgedaan en ook
ai), die als dilettanten toch goed werk le
veren willen, geven zich de noodlfe moeite
om op aesthetisch soowel els op technisch
gebied op de vereiechte hoogte te komen.
Ne een paar bladzijden „algemeen# op
merkingen' volgen dan een eeventientel
mooi gedrukte afbeeldingen, waarven op
volgende bladzijden de uitwerking wordt
gegeven. Het begint met „De eerste oefe
ningen" en dan komen er beschrijvingen
van patronen voor zakdoekrendje». versie
ring van kraagjes, idem van verschillende
kleedjes, tusschenzetsels, een eervettaschje.
binnenwaartsche versieringen ven zakdoek
jes, hoekversieringen aan kleedjes, vier
kant kleed met appeltek, en nog veel meer.
Een boekje, det zeker een wegwyier aal
kunnen sfjn voor velen.
De huisvrouw zij geducht op heer
hoede voor minderwaardige pro
ducten. De gevolgen kunnen seer
ernstig zijn.
Een kort bericht uit Eindhoven, dat een
driejarig jongetje door het gebruik van
azijnextract was overleden, houdt voor
alle ouders, in het bijzonder voor de huis
vrouw, een geduchte waarachuwlng ln.
Immers, hier wordt er weer eens op ge
wezen hoe gevaarlijk het is azijnextract te
gebruiken of uit azijnextract bereiden
azijn.
Wanneer de huisvrouw preciea wist, hoe
gevaarlijk het is slechte azijn te gebrui
ken, waaronder wy dan verstaan azijn
waarin schadelijke bacteriën en het over
bekende azijn-aaltje welig tieren hoe
groot het gevaar is voor de gezondheid der
huisgenooten, dan zou zij zich wel twee
maal bedenwken om bij het koopen meer
op een paar centen te kijken dan op de
kwaliteit te letten.
Wij herinneren ons een bezoek aan een
onzer grootste en oudset azijnfabrieken in
den lande, de Haas' en Boog Azijnfabrie
ken N.V. te Haarlem, een zaak die reeds
sedert 1864 bestaat, waar wij in de gele
genheid waren het interessante fabricatle-
proces van azijn, bereid door reincultuur,
van nabij te volgen. Wij willen er hier iets
meer van vertellen.
In de allereerste tijden, zeker nog wel
tot in de middeleeuwen, werd de azijn
eenvoudig in het gezin gemaakt Dat ging
heel primitief: men vulde een vet gedeel
telijk met wijn of bier, liet det eenigen
tijd staan en vulde het weer by. Als man
dan na een paar weken kwam kijken, was
de vloeistof tot wijn- of bierazijn over
gegaan. en tapte dan een deel af «n de
rest werd weer aangevuld. Een juiste ver
klaring van deze werking hebben de ge
leerde heeren eerst later gevonden. Wat
was er nu gebeurd? Alle mogeiyke bacte
riën waren uit de lucht in de vloeistof
(wijn of bier) gekomen en onder det ge
zelschap bevond zich een schimmel, dien
men azijnmoer noemt Die azDnmoer
voedde zich uit de vloeistof, vermeerder
de zich en door de zuurstof die zy uit de
lucht trok. werd de wyn of het bier tot
azijnzuur gegist
Nu was het bezwaar tegen deze primi
tieve methode, dat zy allereerst heel lang
zaam werkte en voorta dat alle mogelijke
schadelijke bestanddeelen in de azijn ble
ven. Toen de fabricatie van azijn meer tot
een industrie werd, gingen hooggeleerde
heeren er zich mee bemoeien en toen werd
ook de methode van bereiding op andere
leest geschoeid. De beroemde Leidache
dokter Boerhaave was een der knappe
koppen, die zich met het probleem der
azynbereiding bezig hield.
De aanwezigheid van een bepaalde bac
terie veroorzaakte in de alcoholische
vloeistof van een bepaald percentage de
gisting tot azyn. Nu is het de verdienste
van de bovengen. Haas' Azijnfabrieken
dat zy in nauwe samenwerking met pro
fessoren in binnen- en buitenland naast
de voorgeschreven bacteriën nog andere
gevonden heeft, die zich bijzonder leenen
voor de gisting en die schadelijke büpro-
cessen voorkomen. Met groote zorg wor
den die bacteriën in het laboratorium der
fabriek in reincultuur gekweekt en daar
na in de vloeistof in de fabriek gebracht
Hoe geschiedt nu de werking der bacte
riën? Dat is eenvoudig verteld. Groote
eikenhouten vaten ter hoogte vaak van
wel vyf meter, zijn even boven den bodem
en ook onder den deksel voorzien van ge
perforeerde dwarsschotten. De ruimte daar
tusschen is opgevuld met beukenkrullen.
De alcoholische vloeistof wordt door een
trechter boven in het vat gebracht en
valt dan door het eerste geperforeerde
dwarsschot druppelsgewijze op de krullen.
Op die krullen leeft de bacil die de om
zetting veroorzaakt en vindt er een koste-
lijken voedingsbodem. Terwyl de alcoholi
sche vloeistof langzaam door de beuken-
krullen heen valt, hebben de bacillen
ruimschoots gelegenheid, haar tot azijn
zuur om te zetten. Door de gisting stijgt de
temperatuur in het vat tot 35 graden Cel
sius. Buiten het vat ia de temperatuur niet
hooger dan 25 graden, met het gevolg dat
de lucht door gaten die onder in het vat
zyn aangebracht, binnen komt.
Het zuurgeworden azijngoed gaat nu
door tinnen en glazen buizen verder voor
een nabehandeling, die van niet minder
belang is, juist voor ons die straks den
azijn op tafel krijgen. Eerst wordt het
vocht met zorg gefiltreerd, daarna gepas
teuriseerd en ten slotte gesteriliseerd*
Uiteraard la de prijs van dezen asyn
iets hooger dan die, welke uit azynextract
bereid wordt. Maar iedere huisvrouw zal
dienen te overwegen of het verantwoord
is by den aankoop van azijn op pryaver-
schll te letten. Op het uitgaven-budget
van een huishouding vormt het poetje
voor aankoop van azijn een zóó kleine
rol, dat het voor de huiavrouw volkomen
gelijk blijft of zy een soort neemt die wat
durder is. En he» is toch ook wat waard,
wanneer de hulsvrouw by den inmaak
straks geen vrees behoeft te koesteren, dat
de uitjes en augurken zacht zyn geworden
door het gebruik van minderwaardigen
azijn.