E WIND
BLAAST.
SPIT...
KLODSTERBALSEM
DOUWE EGBERTS
$euiltetM
Waar nijverheid en handel
samen gingen
derde blad.
AKKER'S
per&ons
ALKMAARSCHE COURANT VAN ZATERDAG 15 OCTOPER 1938.
KAASMAKERS BIJEEN.
Vergadering vereenlging van oud
leerlingen der vakschool voor kaas
makers te Hoorn.
Deze vergadering is gistermiddag gehou
den in het café Central te Alkmaar. Onder
de ruim 30 aanwezigen bevond zich ook de
oud-rijkszuivelconsulent te Hoorn, dr. Schey,
eere-lid, wien door den voorziter der
vereeniging, den heer P. Smit, bij de ope
ning een speciaal woord van welkom werd
gebracht. Spr. gaf uiting aan zijn vreugde,
dat zoovelen dezen keer waren opgekomen.
Ingekomen was o.a. een dankbetuiging
van den heer Schey voor de wijze, waarop
de vereeniging afscheid van hem heeft ge
nomen als directeur der kaasmakersschool
en als adviseerend lid. Voor kennisgeving
aangenomen, evenals het verslag van den
rijkszuivelconsulent over 1937.
Mededeeling werd gedaan van een
schrijven, door het bestuur verzonden aan
den Bond van Coöp. Zuivelfabrieken naar
aanleiding van de afwijzing van het door de
vereeniging gedane verzoek om hare leden
toe te laten tot den cursus voor boter-
tnakers, door den Bond in het leven ge
roepen. Op dit schrijven was geen antwoord
ingekomen.
De afgevaardigden naar de vergaderingen
van Coöp. Bond en den Nieuwen Bond
brachten verslag uit van die vergaderingen
en voorts werd verslag uitgebracht van het
bezoek aan de jaarbeurs.
Bestuursverkiezing.
In de plaats van den heer J. Bart, die
periodiek aftrad als lid van het bestuur en
niet herkiesbaar was, werd na twee vrije
stemmingen gekozen de heer P. Geuzebroek
te Burgerbrug.
Tot afgevaardigden naar de vergaderin
gen van den Coöp. Bond en den Nieuwen
Bond werden aangewezen resp. de heeren
A. de Visser te Alkmaar en Impink te
't Veld.
De beteekenis van de watertoe
voeging bij de kaasbereiding.
Over dit onderwerp heeft de heer ir. H. J.
Huisman, rijkszuivelconsulent te Hoorn,
adviseerend lid van de vereeniging, een in
leiding gehouden.
In de geschiedenis der kaasbereiding
eenige tientallen jaren teruggaande, con
stateerde spr. dat vroeger (althans voor
Edammer) in 't geheel geen water werd
gebezigd, of wel geschiedde het opwarmen
met behulp van heete wei. Het bereiden van
kaas met een hoog vochtgehalte was toen
niet mogelijk, omdat men bij de gevolgde
methode direct in de gebreken kort, bros of
los zou vervallen. Het product, dat zoo
doende verkregen werd, bezat dus een laag
vochtgehalte en was om die reden niet ge
schikt voor directe consumptie. Men kan
dit als een gelukkige omstandigheid be
schouwen, omdat juist dit de noodzaak in
hield de kaas lang te bewaren, z.g. op te
zetten. Het product was daarvoor geschikt
en het is' van algemeene bekendheid, dat
juist daaraan ons nationale product zijn
wereldvermaardheid heeft te danken.
Zoo was de toestand ruim 50 jaren ge
leden en zoo was hij ook veel later nog.
Slechts één soort kaas maakte daarop een
uitzondering, de z.g. Fransche kaas, beter
uitgedrukt, kaas met Fransch. zuivel. Daar
omtrent vindt men vermeld, dat bij de be
reiding daarvan soms zelfs 20 water
werd gebruikt. Thans wordt een dergelijke
hoeveelheid meer als regel dan bij wijze
van uitzondering gebruikt.
De invasie van het gebruik van veel water
is gekomen tegelijk met de intrede van de
crisis in het melkveehoudersbedrijf en daar
voor bestonden redenen.
In de eerste plaats durfde de handel geen
kaas opzetten; aan opzetkaas was reeds
zooveel verloren! Er was vraag naa' kaas,
die onmiddellijk verhandeld kon worden,
waardoor het risico van verliezen veel ge
ringer werd.
In de tweede plaats had het publiek be
hoefte aan kaas, doch tegen lage prijzen en
die mogelijkheid was aanwezig en werd
geschapen door de bereidingswijze zoo
danig te veranderen, dat kaas werd ver
kregen, welke op jongen leeftijd smedig en
tegelijk smakelijk was.
D
Door DONN BYRNE.
Uit het Engelsch door J. van P
82) (Slot).
Er bestond een mateloos plan, dat de
menschelijke geest nimmer kon zien, geen
practische wijsheid ooit kon bevatten.
Ware de totale som van practische wijsheid
verzameld in een klein vertrek en van
geest doortrokken totdat de vier muren
van de wereld werden opengeperst. Toch
werkten alle dingen opdat dit plan tot
rijpheid zou komen; de sterren wentelden
in hun banen, de groote winden kwamen,
8an viel de Aprilregen en dan de zachte
Decembersneeuw. En het koninkrijk was
een goed koninkrijk, want niets kon het
overwinnen; het slechte stierf en werd
verwijderd en wanneer het al tot niets ge
worden was, dan zou het koninkrijk ko-
™eO; geen willekeurig blazen van Ga-
onel's trompet, maar die allereerste goed-
ei(J' die komt van den westen wind.
mè'i Wü geschiede gelijk in den he-
de groene rustplaats kwam alles,
Weliswaar wordt wel eens beweerd, dat
de smaak van het publiek is gewijzigd, en
dat men geen oude kaas meer lust, doch
jonge smedige kaas' vraagt. De juistheid
hiervan trok spr. echter in twijfel.
Hoe dit ook zij, wetenschap en techniek
hebben kunnen voldoen aan de geaardheid
van de behoefte, welke toen vrijwel plotse
ling zich demonstreerde. Het middel was
het gebruik van water bij de kaasbereiding.
De tijd zal moeten leeren of dit middel het
juiste is geweest om den naam van ons land
als kaasland bij uitnemendheid te hand
haven. Naar spr.'s persoonlijke opvatting
is dit niet het geval en zal het steeds op
voeren van het vochtgehalte der kaas haar
reputatie een ernstigen slag toebrengen.
Onze kaas voor direct gebruik weet men in
het buitenland heel goed te imiteeren, doch
met de opzetkaas gelukt dat niet. Onze kracht
zit daarom in het bereiden van laatstge
noemde soort.
Het gebruik van water bij de bereiding
stelt ons in staat om kaas te maken, geschikt
voor direct gebruik, smedig en smakelijk
zonder te vervallen in de gebreken kort,
bros of los. Een uitwas kan het worden ge
noemd, dat men dit hulpmiddel' bezigt om
de opbrengst zoo hoog mogelijk op te voe
ren, teneinde op die wijze een beteren prijs
voor de melk te kunnen uitbetalen.
Spr. beantwoordde dan de vraag, waarom
men water moet gebruiken om een vocht-
rijke kaas te kunnen maken.
Gebruiken we geen water en zorgen we
voor een hoog vochtgehalte (lees; wei
gehalte) in de kaas, dan is het gevolg daar
van, dat er te veel melksuiker in de kaas
achterblijft. Deze melksuiker, omgezet in
melkzuur, veroorzaakt het gebrek kort of
bros, in andere gevallen los. Het is daarom
zaak het melksuikergehalte te verlagen en
dit kan geschieden door water aan de wron
gel toe te voegen. Minder melksuiker geeft
minder zuur.
Drie punten zijn bij het gebruik van
water van belang, n.1.: 1. het percentage
water, dat wordt toegevoegd; 2. het tijdstip,
waarop de toevoeging plaats heeft; 3. de ren
tabiliteit.
Bij elk dezer punten gaf spr. een uiteen
zetting:
Wanneer men in de practijk spreekt van
het gebruik van 20 water, dan bedoelt
men daarmede 20 water, gerekend naar
de hoeveelheid te verkazen melk. Op zich
zelf hindert dit niet, doch deze maatstaf is
niet geschikt om vergelijkingen te treffen
met de percentages welke op andere bedrij
ven worden gebruikt. Dit geschiedt echter
wel en zoodoende kan men dan voor de
oogenschijnlijke verrassingen komen te
staan, dat bij éénzelfde vochtgehalte in de
kaas en bij gebruik van hetzelfde percen
tage water op het ééne bedrijf de kaas kort
is, terwijl ze op het andere juist goed is.
Oogenschijnlijk is dus alles hetzelfde, in
wezen echter niet. Het hangt er ma?r van
af onder welke omstandigheden, in feite op
welk tijdstip tijdens de bereiding, het water
wordt toegevoegd.
Met een voorbeeld maakte spr. dit dui
delijk.
Ten aanzien van het tweede der bovenge
noemde drie punten begon ir. Huisman
met te zeggen, dat als bekend mag worden
verondersteld, dat het in hoofdzaak gaat
om de verdunning van de melksuiker, aan
wezig in de wrongeldeeltjes, en dat zulks
geschiedt door diffusie. Deze diffusie heeft
tijd noodig. Uit de proeven, genomen door
den heer Sirks aan het rijkslandbouw
proefstation te Hoorn, is gebleken, dat de
diffusie aanvankelijk vrij snel, later lang
zaam verloopt. Na pl.m. 15 min. is zij voor
het grootste deel afgeloopen. Daaruit volgt,
dat na de watertoevoeging nog tenminste
15 min. moeten verloopen vóór met het
ophalen van de wrongel een aanvang wordt
gemaakt. Doet men dit niet.en dit heeft
in de practijk nog al eens plaats dan
mist de watertoevoeging het effect, dat
men ermede denkt te bereiken en verkrijgt
men bovendien geen uniform product.
Bij het derde punt, de rentabiliteit, zei
spr., dat dikwijls de vraag rijst wat bij be
paalde prijsverhoudingen tusschen con
sumptie- en opzetkaas het voordeeligst ge
maakt kan worden. Dit nu laat zich vrij
eenvoudig berekenen. Nemen we 100 K.g.
wat lief en harmonieus was: de vorm van
wolken, de moedige geest van paarden,
de trouw van honden, de bevallige bewe
ging van zwanen en het gezang van de
kleinere vogels. Van die groene rustplaats
kwamen het goud van de doornstruik en
de schoone lijn van boomen en het purper
van de heide, de geliefde heide. Vandaar
kwam het woord, dat de vriendelijke maan
aan den hemel plaatste en de blanke
schoonheid van de jeugd deed verdwijnen
en zonneschijn deed afwisselen met voor
jaarsregens. Alles werd daar gedaan naar
wijsheid en schoonheid.
„Alzoo ook op de aarde
De wil geschiedde steeds op aarde, maar
de onwaardigen, de roemloozen, de klein-
zieligen, stelden hun belemmeringen in den
weg en vertraagden de komst van het ko
ninkrijk... Menschen werden in beslag
genomen door hun zaken, werden zelfvol
daan; een weinig geld in hun zakken en
God werd vergeten, een weinig meer en zij
verachtten hun medemenschen en haat
ontstond. En booze oorlogen kwamen en
jaren gingen verloren. Geslepen mannen
stelden de hartstochten, de idealen, de han
delingen van roemvolle mannen te koop
en de menschen namen het land en de wa
teren en het licht en werkten verwoed,
totdat zij voor een prijs deze konden ver-
koopen. En de dingen, die God gemaakt
had voor zijn volk, werden de middelen
om dezen duisteren mannen wijn en min
naressen en de statie van koningen te
verleenen.
Dat was niet 't werk van den Wil, maar
opzetkaas met 45 vocht, dus 45 K.g.
vocht en 55 K.g. droge stof, dan kan men
daaruit 110 K.g. consumptiekaas bereiden
met 50 vocht. Hieruit blijkt dat 5% ver
hooging van vochtgehalte globaal 10
meer opbrengst geeft, elk vocht dus
2 pet. meer opbrengt. Zoodoende kan bij 'n
verhooging van 1 pet. in vochtgehalte glo
baal ook met een prijs, welke 2 pet. lager
is, genoegen worden genomen, teneinde
dezelfde geldelijke opbrengst te krijgen. In
den regel zal er tusschen het vochtgehalte
van consumptie- en opzetkaas geen grooter
verschil bestaan dan 3 pet. Bij een verschil
van 6 pet. in prijs blijft dan de financieele
uitkomst gelijk. Nemen we een prijs van
22 cent voor opzetkaas, dan zal de prijs
voor consumptiekaas met 3 pet. méér
vocht 6 pet. lager kunnen zijn dus onge
veer 20.7 cent moeten bedragen, wil men
tot dezelfde bedrijfsuitkomsten komen.
De practijk wijst uit, dat het verschil door
gaans grooter is dan 1.3 cent, zoodat de con
clusie gewettigd is, dat in het algemeen het
bereiden van opzetkaas voordeeliger is dan
die van consumptiekaas.
Gedachtenwisseling.
Op de met applaus begroette inleiding
volgde een gedachtenwisseling, waaraan
verschillende heeren deelnamen. Er wer
den onderscheidene vragen gesteld en be
merkingen gemaakt, die alle door ir. Huis
man werden beantwoord. De techniek van
het kaasmaken kwam bij een en ander
natuurlijk naar voren.
Dr. Schey ging na hoe men vroeger
in deze streken eenvoudig geen kaas kon
maken met bijvoeging van water. Door den
onzaligen strijd om de fabrieken, die den
hoogsten prijs betaalden, nam het water
gebruik gaandeweg toe.
Na rondvraag volgde ten slotte sluiting
der vergadering door den voorzitter.
HET LEVEN DER ZEE.
Men schrijft ons:
Terwijl de gure najaarswinden over
onze lage landen razen, zitten wij in de
veilige beslotenheid onzer kamers en
peinzen over de dagen die wij doorbrach
ten aan onze blonde stranden en gedenken
we de zwerftochten die we maakten door
de duinen. Vaak blikten we, staande op
een duintop, over de Noordzee en vroegen
ons af, wat daar allemaal leefde in die
onstuimige wateren.
Welnu, juist in deze donkere dagen
krijgen we een prachtige kans nader inge
licht te worden omtrent alles wat ook
maar eenigermate in verbinding staat met
de zee en de stranden. Niet alleen de
Noordzee, ook de tropische zeeën (en
stranden) bieden veel wetenswaardigs en
het is het Natuur Historisch Museum dat
thans een tentoonstelling organiseert in
het voormalig politie-bureau, Lange-
straat 87, naast het Stadhuis, waar veel,
zelfs zeer veel te zien is van deze zaken.
Om een greep te doen uit al datgene
wat hier geëxposeerd wordt, is lang niet
eenvoudig. Toch willen wij trachten U een
Laat dadelijk een groote pot Akker's
Kloosterbalsem halen en laat U drie
maal per dag flink daarmede wrijven.
Akker's Kloosterbalsem heeft de bij
zondere eigenschap diep in de weefsels
te dringen en daar oplossend te werken.
Kloosterbalsem tast dus Uw spit in zijn
oorzaak aan, verdrijft verrassend snel de
pijn en maakt Uw spieren weer gezond.
Ongeëvenaard als wrijfmiddel bij spit,
rheumatiek. spierverrekkingen, stram
heid, kneuzingen, ischias, pijnlijke spieren
Per pot van 25 Gram f 0.621/], pot van 50 Gram f 1.04
eens zou door menschen worden uitge
werkt, hoe deze dingen niet meer konden
gebeuren de zekere, langzame komst
van het koninkrijk.
„Geef ons heden ons dagelyksch brood
Dat was geen kermen om een aalmoes
door den gevangene. Dat was het eenvou
dige verzoek: laat de maan en de zon nog
oprijzen, geef schoonheid aan vrouwen en
lieftalligheid aan kinderen en liederen aan
dichters om te zingen, laat niet de groene
boom verwelken, maar geef hem regen. En
leg een weinig weekheid in de harten van
verharde menschen en herinner ons aan
het bestaan van weduwen en van wie zon
der v^er zijn. Leer ons hoe zieke kinde
ren te genezen en goed te zijn voor paar
den. En geef ons zachtaardigheid en, wan
neer in Juni de rozen aan de muren bloei
en, plant een knop in ons hart...
„En vergeef ons onze schulden
Het beeld, dat nu in Shane's geest
kwam, was niet het beeld van een verne
derd man, die zich op de borst slaat, maar
de gedachte aan een rijp man, dreunend
door de gangen van den hemel langs iede-
ren wachtpost, totdat hy kwam waar wijs
heid en schoonheid waren en daar bleef
hij staan en, het hoofd achterover werpend,
zeide: „Ik heb verkeerd gedaan, afschuwe
lijk verkeerd en ik ben er ellendig om".
En er zou een antwoord komen: „Je deed
er goed aan, hier te komen".
„Gelijk ook wij vergeven onze schulde
naren
O, dat was moeilijk! Dat was het moei
lijkste ding in de wereld, dat wist de Kelt
Schout l5ct
Coopvaert
ontstond welvaart en weelde. Een van deze weefde-
uitingen, de Oud-Hollandsche Pijptabak, is nu gemeengoed
geworden. Vraag Uw winkelier
0ub-5ioU.
"Pijptabak.
175*,
beeld te geven van al het materiaal dat er
hangt, staat, ligt en zelfs zwemt in de
groote zeewater-aquaria!
U weet natuurlijk allen, dat er op onze
Noordzee wordt gevischt. Hier kunt u zien
met welke schepen men dit doet. Er zijn
modellen van trawlers, beug-vaartuigen,
er is een z.g. haringfiets en een logger
(met zeil).
Daarbij toonen u de netten, h o e de vis-
schen gevangen worden, b.v. het haring-
want, sleepnetten en trawlernetten. Zelfs
is er een zeer modern zoogenaamd Snorr-
vad, een Deensch net, hetwelk op de Hol-
landsche visschersbooten nog niet wordt
gebruikt.
Overigens kunt u op tallooze afbeeldin
gen een en ander aanschouwen van havens
en allerlei scheepstypen. Aquarellen,
houtsneden en ettelijke prachtige foto's
toonen u het visscherijbedrijf, terwijl ook
de diepzeevisscherij hier een plaatsje heeft
gekregen. Men gaat hier zelfs terug tot
1700.
Welke visschen men vangt? U kunt ze
zien in levenden lijve, zooals: kabeljauw,
rog, schelvisch, makreel, haring, tong, bot
en zeepaling. Er is verder een collectie
fossielen en opgezette dieren, haringhaai
en reuzenhaai.
De aquaria zijn verder bezet met zee
anemonen, krabbetjes, kluizenaar-kreef
ten, de zoogenaamde heremiet en puit
aaltjes. De beroemde (en onder zeelieden
beruchte) inktvisschen zijn in verschei
denheid aanwezig.
Een fraaie collectie schelpen completeert
het geheel, op sterk water, in gedroogden
toestand en reeds totaal versteend.
Ten slotte wordt u in een Zee-leven
stand duidelijk gemaakt, dat de visschen,
evenals de vogels op gezette tijden van
het jaar, gaan trekken. Ze zoeken paai-
plaatsen, stroomingen (koude en warme
golf stroomen) en de tentoongestelde pla
ten geven een prachtig beeld van. het ver
dwijnen en weer opnieuw verschijnen van
de visschen aan de kusten.
Uiteindelijk treft ons hier nog een stand,
waarbij wij even blijven toeven. Het is de
Redding-Maatschappij die uwe aandacht
vraagt voor het moeitevolle er gevaar
volle werk, dat zij in deze stormachtige
dagen immer weer op zich neemt, het red
den van in nood verkeerende schepelin
gen. Zoo juist lazen we nog over de held
haftige pogingen van de Zeemanshoop,
pogingen die met succes bekroond werden.
Dat deze Maatschappij ons aller steun be
hoeft, kan zonder verder betoog als van
zelfsprekend beschouwd worden en dat
in Shane. De rilling over de huid, de tril
lende neusvleugels, het tasten naar het
mes onder den oksel. Als iemand jong was:
het onachtzame woord, de heftige slag,
de sluimerende veeteMaar menschen
werden beter met het toenemen der jaren
en met rijpheid kwam het gevoel, dat niet
iedereen een man kan beleedigen en tref
fen. De bespottingen en overtredingen van
kleine menschen beteekenden zoo weinig
en men voelde, dat het lot, de vreemde
gesluierde „Het", het kwaad aan een man
bedreven, naar zijn eigen wijze beschik
king vergold met onverwacht goed. Men
werd zeil nog wijzer met de jaren en be
sefte, dat een groot onrecht buiten iemands
persoonlijke jurisdictie lag. Men had dat
over te laten aan de wijze berichting door
den Hoogen God. Daar kon men hulp vra
gen, zooals men den ouden cri de haro van
de Normadische wet.. Haro! Haro! A 1'aide
mon prince. On me fait tort! Hier, hier,
help mij, mijn koning men viel op de
knieën op de marktplaats mij wordt
overveel onrecht aangedaan! En het was
de plicht van den koning om trouwe man
nen te helpen. Overtredingen vergeven
begreep men eerst in rijpheid, men groeide
er naar toede sterken en wijzen wa
ren de zachtmoedigen, niet de weekelingen;
de mannen, die wisten, dat recht absoluut
is, de mannen met de rustige oogen en den
.grimmigen glimlach, zij waren de vreese-
lijke lankmoedigen
„En leid ons niet in verzoeking
Een zachte kreet van nederigheid, die
een erg menschelijk erkenningsteeken voor
zij zulks onder uw aandacht brengt op
deze tentoonstelling is volmaakt te bil
lijken.
De toegangsprijs om al dit wetenswaar
digs te zien bedraagt voor ouderen 15 ct.,
jongeren 10 ct. Des Zondags is het voor de
eersten 20 ets. De tentoonstelling is ge
opend van 10 tot 12 uur, van half 2 tot 6
en van 7 tot 10 uur. Aanvang Zondag
16 Oct. Sluiting Maandagavond 31 Oct.
SIEM NIEUWENHUIZEN EN ROOSJE
KOHLER IN DE REVUE „HOERA, HET
IS MOOI GEWEEST".
Morgen wordt in 't Gulden Vlies
een opvoering gegeven van de Modern
Time Revue „Hoera het is mooi ge
weest" met den bekenden revuekomiek
Siem Nieuwenhuizen in de» hoofdrol.
Verder werken o. m. mee de bekende
Roosje Kohier, Henk Didema, Jan Blok,
de neger tap-dancer Jack Hill, daarbij
komt nog het Modern-Time Ballet en een
orkest onder leiding van Dr. Fredman.
Over de voorstelling in Almelo schreef
de pers o. m.:
Een stampvolle zaal heeft zich gisteren
avond eenige uren uitbundig vermaakt bij
de opvoering van de revue „Hoera, het is
mooi geweest". Die Siem is een man naar
ons hart, een kereltje om mee uit visschen
te gaan, een mannetje dat gemaakt
schijnt te zijn om zelfs den grootsten nurks
te laten lachen. Zijn succes was weer
enorm. Stormvlagen van den lach streken
door de zaal bij zijn optreden als hulp
barbier, als keeper, handelsreiziger enz.
Ook de overige optredenden hadden veel
succes, zoodat men als geheel kan zeggen,
dat het een uitstekend program is, geen
hooge kunst, maar vlot en vroolijk amu
sement, waarbij men echt het gevoel heeft
uit te zijn.
ZONDAGSDIENST APOTHEKEN.
Op Zondag 16 October is de apotheek van
Dr. H. Hartong van Ark, Langestraat 1,
geopend.
Op Zon- en Feestdagen en gedurende
den nacht is slechts één der apotheken
geopend.
De andere apotheken zijn gesloten van
's avonds 8 uur tot den volgenden morgen
8 uur.
In de apotheek, welke Zondags geopend is,
wordt gedurende de daarop volgende week
de nachtdienst waargenomen.
den Eenigen Volmaakten was, dat wij in
deze heel kleine wereld zwak zijn. Wij
hebben werk te doen, bestemmingen te
vervullen, maar door zwakheid, of door
valsche sterkte, zou iemand van het ons
aangewezen pad kunnen afdwalen. De
macht van het ambt, laat zij geen aanma
tiging verwekken; het gevoel van geld
laat het geen zelfgenoegzame ongevoelig
heid brengenEn laat de zangers der we
reld slechts trotsch zijn op het vertrouwen
maar voor zichzelf nederig zijn als de vo
gels in de boomen. En laat kracht geen
minachting hebben, maar zachtheid.
„Maar verlos ons van den booze..."
Er waren duistere plaatsen in de wereld
en daar behoefde men leiding, bescherming
tegen Satan, die niet een geest is, maar
een verschrikkelijk miasma, dat in kleine
wolkjes hier en daar opstijgt als de reine
winden rusten., tegen de warme, lokken
de en slechte wildernis, waar men in smart
verlichting mocht zoeken, of, na te lang
buiten in de hooge lucht te hebben ver
toefd, tegen de verwrongen zielen van
duistere mannen en vrouwen, die trachtten
te besmeuren met wringende, als bedroef
de handentegen diepe sinistere poelen,
die wij bezwangerd weten van verschrik
kingen, maar ons ertoe aangetrokken voe
len, zooals iemand zich gevoelt tot neer
storten van d»n top van een gebouw, vree-
selijk hoogTegen deze, Heere God,
bescherm ons!
„Want Uw is het koninkrijk en de kracht
en de heerlijkheid".
„In eeuwigheid, Amen". EINDE.