E WIND BLAAST. SPIT... KLODSTERBALSEM DOUWE EGBERTS $euiltetM Waar nijverheid en handel samen gingen derde blad. AKKER'S per&ons ALKMAARSCHE COURANT VAN ZATERDAG 15 OCTOPER 1938. KAASMAKERS BIJEEN. Vergadering vereenlging van oud leerlingen der vakschool voor kaas makers te Hoorn. Deze vergadering is gistermiddag gehou den in het café Central te Alkmaar. Onder de ruim 30 aanwezigen bevond zich ook de oud-rijkszuivelconsulent te Hoorn, dr. Schey, eere-lid, wien door den voorziter der vereeniging, den heer P. Smit, bij de ope ning een speciaal woord van welkom werd gebracht. Spr. gaf uiting aan zijn vreugde, dat zoovelen dezen keer waren opgekomen. Ingekomen was o.a. een dankbetuiging van den heer Schey voor de wijze, waarop de vereeniging afscheid van hem heeft ge nomen als directeur der kaasmakersschool en als adviseerend lid. Voor kennisgeving aangenomen, evenals het verslag van den rijkszuivelconsulent over 1937. Mededeeling werd gedaan van een schrijven, door het bestuur verzonden aan den Bond van Coöp. Zuivelfabrieken naar aanleiding van de afwijzing van het door de vereeniging gedane verzoek om hare leden toe te laten tot den cursus voor boter- tnakers, door den Bond in het leven ge roepen. Op dit schrijven was geen antwoord ingekomen. De afgevaardigden naar de vergaderingen van Coöp. Bond en den Nieuwen Bond brachten verslag uit van die vergaderingen en voorts werd verslag uitgebracht van het bezoek aan de jaarbeurs. Bestuursverkiezing. In de plaats van den heer J. Bart, die periodiek aftrad als lid van het bestuur en niet herkiesbaar was, werd na twee vrije stemmingen gekozen de heer P. Geuzebroek te Burgerbrug. Tot afgevaardigden naar de vergaderin gen van den Coöp. Bond en den Nieuwen Bond werden aangewezen resp. de heeren A. de Visser te Alkmaar en Impink te 't Veld. De beteekenis van de watertoe voeging bij de kaasbereiding. Over dit onderwerp heeft de heer ir. H. J. Huisman, rijkszuivelconsulent te Hoorn, adviseerend lid van de vereeniging, een in leiding gehouden. In de geschiedenis der kaasbereiding eenige tientallen jaren teruggaande, con stateerde spr. dat vroeger (althans voor Edammer) in 't geheel geen water werd gebezigd, of wel geschiedde het opwarmen met behulp van heete wei. Het bereiden van kaas met een hoog vochtgehalte was toen niet mogelijk, omdat men bij de gevolgde methode direct in de gebreken kort, bros of los zou vervallen. Het product, dat zoo doende verkregen werd, bezat dus een laag vochtgehalte en was om die reden niet ge schikt voor directe consumptie. Men kan dit als een gelukkige omstandigheid be schouwen, omdat juist dit de noodzaak in hield de kaas lang te bewaren, z.g. op te zetten. Het product was daarvoor geschikt en het is' van algemeene bekendheid, dat juist daaraan ons nationale product zijn wereldvermaardheid heeft te danken. Zoo was de toestand ruim 50 jaren ge leden en zoo was hij ook veel later nog. Slechts één soort kaas maakte daarop een uitzondering, de z.g. Fransche kaas, beter uitgedrukt, kaas met Fransch. zuivel. Daar omtrent vindt men vermeld, dat bij de be reiding daarvan soms zelfs 20 water werd gebruikt. Thans wordt een dergelijke hoeveelheid meer als regel dan bij wijze van uitzondering gebruikt. De invasie van het gebruik van veel water is gekomen tegelijk met de intrede van de crisis in het melkveehoudersbedrijf en daar voor bestonden redenen. In de eerste plaats durfde de handel geen kaas opzetten; aan opzetkaas was reeds zooveel verloren! Er was vraag naa' kaas, die onmiddellijk verhandeld kon worden, waardoor het risico van verliezen veel ge ringer werd. In de tweede plaats had het publiek be hoefte aan kaas, doch tegen lage prijzen en die mogelijkheid was aanwezig en werd geschapen door de bereidingswijze zoo danig te veranderen, dat kaas werd ver kregen, welke op jongen leeftijd smedig en tegelijk smakelijk was. D Door DONN BYRNE. Uit het Engelsch door J. van P 82) (Slot). Er bestond een mateloos plan, dat de menschelijke geest nimmer kon zien, geen practische wijsheid ooit kon bevatten. Ware de totale som van practische wijsheid verzameld in een klein vertrek en van geest doortrokken totdat de vier muren van de wereld werden opengeperst. Toch werkten alle dingen opdat dit plan tot rijpheid zou komen; de sterren wentelden in hun banen, de groote winden kwamen, 8an viel de Aprilregen en dan de zachte Decembersneeuw. En het koninkrijk was een goed koninkrijk, want niets kon het overwinnen; het slechte stierf en werd verwijderd en wanneer het al tot niets ge worden was, dan zou het koninkrijk ko- ™eO; geen willekeurig blazen van Ga- onel's trompet, maar die allereerste goed- ei(J' die komt van den westen wind. mè'i Wü geschiede gelijk in den he- de groene rustplaats kwam alles, Weliswaar wordt wel eens beweerd, dat de smaak van het publiek is gewijzigd, en dat men geen oude kaas meer lust, doch jonge smedige kaas' vraagt. De juistheid hiervan trok spr. echter in twijfel. Hoe dit ook zij, wetenschap en techniek hebben kunnen voldoen aan de geaardheid van de behoefte, welke toen vrijwel plotse ling zich demonstreerde. Het middel was het gebruik van water bij de kaasbereiding. De tijd zal moeten leeren of dit middel het juiste is geweest om den naam van ons land als kaasland bij uitnemendheid te hand haven. Naar spr.'s persoonlijke opvatting is dit niet het geval en zal het steeds op voeren van het vochtgehalte der kaas haar reputatie een ernstigen slag toebrengen. Onze kaas voor direct gebruik weet men in het buitenland heel goed te imiteeren, doch met de opzetkaas gelukt dat niet. Onze kracht zit daarom in het bereiden van laatstge noemde soort. Het gebruik van water bij de bereiding stelt ons in staat om kaas te maken, geschikt voor direct gebruik, smedig en smakelijk zonder te vervallen in de gebreken kort, bros of los. Een uitwas kan het worden ge noemd, dat men dit hulpmiddel' bezigt om de opbrengst zoo hoog mogelijk op te voe ren, teneinde op die wijze een beteren prijs voor de melk te kunnen uitbetalen. Spr. beantwoordde dan de vraag, waarom men water moet gebruiken om een vocht- rijke kaas te kunnen maken. Gebruiken we geen water en zorgen we voor een hoog vochtgehalte (lees; wei gehalte) in de kaas, dan is het gevolg daar van, dat er te veel melksuiker in de kaas achterblijft. Deze melksuiker, omgezet in melkzuur, veroorzaakt het gebrek kort of bros, in andere gevallen los. Het is daarom zaak het melksuikergehalte te verlagen en dit kan geschieden door water aan de wron gel toe te voegen. Minder melksuiker geeft minder zuur. Drie punten zijn bij het gebruik van water van belang, n.1.: 1. het percentage water, dat wordt toegevoegd; 2. het tijdstip, waarop de toevoeging plaats heeft; 3. de ren tabiliteit. Bij elk dezer punten gaf spr. een uiteen zetting: Wanneer men in de practijk spreekt van het gebruik van 20 water, dan bedoelt men daarmede 20 water, gerekend naar de hoeveelheid te verkazen melk. Op zich zelf hindert dit niet, doch deze maatstaf is niet geschikt om vergelijkingen te treffen met de percentages welke op andere bedrij ven worden gebruikt. Dit geschiedt echter wel en zoodoende kan men dan voor de oogenschijnlijke verrassingen komen te staan, dat bij éénzelfde vochtgehalte in de kaas en bij gebruik van hetzelfde percen tage water op het ééne bedrijf de kaas kort is, terwijl ze op het andere juist goed is. Oogenschijnlijk is dus alles hetzelfde, in wezen echter niet. Het hangt er ma?r van af onder welke omstandigheden, in feite op welk tijdstip tijdens de bereiding, het water wordt toegevoegd. Met een voorbeeld maakte spr. dit dui delijk. Ten aanzien van het tweede der bovenge noemde drie punten begon ir. Huisman met te zeggen, dat als bekend mag worden verondersteld, dat het in hoofdzaak gaat om de verdunning van de melksuiker, aan wezig in de wrongeldeeltjes, en dat zulks geschiedt door diffusie. Deze diffusie heeft tijd noodig. Uit de proeven, genomen door den heer Sirks aan het rijkslandbouw proefstation te Hoorn, is gebleken, dat de diffusie aanvankelijk vrij snel, later lang zaam verloopt. Na pl.m. 15 min. is zij voor het grootste deel afgeloopen. Daaruit volgt, dat na de watertoevoeging nog tenminste 15 min. moeten verloopen vóór met het ophalen van de wrongel een aanvang wordt gemaakt. Doet men dit niet.en dit heeft in de practijk nog al eens plaats dan mist de watertoevoeging het effect, dat men ermede denkt te bereiken en verkrijgt men bovendien geen uniform product. Bij het derde punt, de rentabiliteit, zei spr., dat dikwijls de vraag rijst wat bij be paalde prijsverhoudingen tusschen con sumptie- en opzetkaas het voordeeligst ge maakt kan worden. Dit nu laat zich vrij eenvoudig berekenen. Nemen we 100 K.g. wat lief en harmonieus was: de vorm van wolken, de moedige geest van paarden, de trouw van honden, de bevallige bewe ging van zwanen en het gezang van de kleinere vogels. Van die groene rustplaats kwamen het goud van de doornstruik en de schoone lijn van boomen en het purper van de heide, de geliefde heide. Vandaar kwam het woord, dat de vriendelijke maan aan den hemel plaatste en de blanke schoonheid van de jeugd deed verdwijnen en zonneschijn deed afwisselen met voor jaarsregens. Alles werd daar gedaan naar wijsheid en schoonheid. „Alzoo ook op de aarde De wil geschiedde steeds op aarde, maar de onwaardigen, de roemloozen, de klein- zieligen, stelden hun belemmeringen in den weg en vertraagden de komst van het ko ninkrijk... Menschen werden in beslag genomen door hun zaken, werden zelfvol daan; een weinig geld in hun zakken en God werd vergeten, een weinig meer en zij verachtten hun medemenschen en haat ontstond. En booze oorlogen kwamen en jaren gingen verloren. Geslepen mannen stelden de hartstochten, de idealen, de han delingen van roemvolle mannen te koop en de menschen namen het land en de wa teren en het licht en werkten verwoed, totdat zij voor een prijs deze konden ver- koopen. En de dingen, die God gemaakt had voor zijn volk, werden de middelen om dezen duisteren mannen wijn en min naressen en de statie van koningen te verleenen. Dat was niet 't werk van den Wil, maar opzetkaas met 45 vocht, dus 45 K.g. vocht en 55 K.g. droge stof, dan kan men daaruit 110 K.g. consumptiekaas bereiden met 50 vocht. Hieruit blijkt dat 5% ver hooging van vochtgehalte globaal 10 meer opbrengst geeft, elk vocht dus 2 pet. meer opbrengt. Zoodoende kan bij 'n verhooging van 1 pet. in vochtgehalte glo baal ook met een prijs, welke 2 pet. lager is, genoegen worden genomen, teneinde dezelfde geldelijke opbrengst te krijgen. In den regel zal er tusschen het vochtgehalte van consumptie- en opzetkaas geen grooter verschil bestaan dan 3 pet. Bij een verschil van 6 pet. in prijs blijft dan de financieele uitkomst gelijk. Nemen we een prijs van 22 cent voor opzetkaas, dan zal de prijs voor consumptiekaas met 3 pet. méér vocht 6 pet. lager kunnen zijn dus onge veer 20.7 cent moeten bedragen, wil men tot dezelfde bedrijfsuitkomsten komen. De practijk wijst uit, dat het verschil door gaans grooter is dan 1.3 cent, zoodat de con clusie gewettigd is, dat in het algemeen het bereiden van opzetkaas voordeeliger is dan die van consumptiekaas. Gedachtenwisseling. Op de met applaus begroette inleiding volgde een gedachtenwisseling, waaraan verschillende heeren deelnamen. Er wer den onderscheidene vragen gesteld en be merkingen gemaakt, die alle door ir. Huis man werden beantwoord. De techniek van het kaasmaken kwam bij een en ander natuurlijk naar voren. Dr. Schey ging na hoe men vroeger in deze streken eenvoudig geen kaas kon maken met bijvoeging van water. Door den onzaligen strijd om de fabrieken, die den hoogsten prijs betaalden, nam het water gebruik gaandeweg toe. Na rondvraag volgde ten slotte sluiting der vergadering door den voorzitter. HET LEVEN DER ZEE. Men schrijft ons: Terwijl de gure najaarswinden over onze lage landen razen, zitten wij in de veilige beslotenheid onzer kamers en peinzen over de dagen die wij doorbrach ten aan onze blonde stranden en gedenken we de zwerftochten die we maakten door de duinen. Vaak blikten we, staande op een duintop, over de Noordzee en vroegen ons af, wat daar allemaal leefde in die onstuimige wateren. Welnu, juist in deze donkere dagen krijgen we een prachtige kans nader inge licht te worden omtrent alles wat ook maar eenigermate in verbinding staat met de zee en de stranden. Niet alleen de Noordzee, ook de tropische zeeën (en stranden) bieden veel wetenswaardigs en het is het Natuur Historisch Museum dat thans een tentoonstelling organiseert in het voormalig politie-bureau, Lange- straat 87, naast het Stadhuis, waar veel, zelfs zeer veel te zien is van deze zaken. Om een greep te doen uit al datgene wat hier geëxposeerd wordt, is lang niet eenvoudig. Toch willen wij trachten U een Laat dadelijk een groote pot Akker's Kloosterbalsem halen en laat U drie maal per dag flink daarmede wrijven. Akker's Kloosterbalsem heeft de bij zondere eigenschap diep in de weefsels te dringen en daar oplossend te werken. Kloosterbalsem tast dus Uw spit in zijn oorzaak aan, verdrijft verrassend snel de pijn en maakt Uw spieren weer gezond. Ongeëvenaard als wrijfmiddel bij spit, rheumatiek. spierverrekkingen, stram heid, kneuzingen, ischias, pijnlijke spieren Per pot van 25 Gram f 0.621/], pot van 50 Gram f 1.04 eens zou door menschen worden uitge werkt, hoe deze dingen niet meer konden gebeuren de zekere, langzame komst van het koninkrijk. „Geef ons heden ons dagelyksch brood Dat was geen kermen om een aalmoes door den gevangene. Dat was het eenvou dige verzoek: laat de maan en de zon nog oprijzen, geef schoonheid aan vrouwen en lieftalligheid aan kinderen en liederen aan dichters om te zingen, laat niet de groene boom verwelken, maar geef hem regen. En leg een weinig weekheid in de harten van verharde menschen en herinner ons aan het bestaan van weduwen en van wie zon der v^er zijn. Leer ons hoe zieke kinde ren te genezen en goed te zijn voor paar den. En geef ons zachtaardigheid en, wan neer in Juni de rozen aan de muren bloei en, plant een knop in ons hart... „En vergeef ons onze schulden Het beeld, dat nu in Shane's geest kwam, was niet het beeld van een verne derd man, die zich op de borst slaat, maar de gedachte aan een rijp man, dreunend door de gangen van den hemel langs iede- ren wachtpost, totdat hy kwam waar wijs heid en schoonheid waren en daar bleef hij staan en, het hoofd achterover werpend, zeide: „Ik heb verkeerd gedaan, afschuwe lijk verkeerd en ik ben er ellendig om". En er zou een antwoord komen: „Je deed er goed aan, hier te komen". „Gelijk ook wij vergeven onze schulde naren O, dat was moeilijk! Dat was het moei lijkste ding in de wereld, dat wist de Kelt Schout l5ct Coopvaert ontstond welvaart en weelde. Een van deze weefde- uitingen, de Oud-Hollandsche Pijptabak, is nu gemeengoed geworden. Vraag Uw winkelier 0ub-5ioU. "Pijptabak. 175*, beeld te geven van al het materiaal dat er hangt, staat, ligt en zelfs zwemt in de groote zeewater-aquaria! U weet natuurlijk allen, dat er op onze Noordzee wordt gevischt. Hier kunt u zien met welke schepen men dit doet. Er zijn modellen van trawlers, beug-vaartuigen, er is een z.g. haringfiets en een logger (met zeil). Daarbij toonen u de netten, h o e de vis- schen gevangen worden, b.v. het haring- want, sleepnetten en trawlernetten. Zelfs is er een zeer modern zoogenaamd Snorr- vad, een Deensch net, hetwelk op de Hol- landsche visschersbooten nog niet wordt gebruikt. Overigens kunt u op tallooze afbeeldin gen een en ander aanschouwen van havens en allerlei scheepstypen. Aquarellen, houtsneden en ettelijke prachtige foto's toonen u het visscherijbedrijf, terwijl ook de diepzeevisscherij hier een plaatsje heeft gekregen. Men gaat hier zelfs terug tot 1700. Welke visschen men vangt? U kunt ze zien in levenden lijve, zooals: kabeljauw, rog, schelvisch, makreel, haring, tong, bot en zeepaling. Er is verder een collectie fossielen en opgezette dieren, haringhaai en reuzenhaai. De aquaria zijn verder bezet met zee anemonen, krabbetjes, kluizenaar-kreef ten, de zoogenaamde heremiet en puit aaltjes. De beroemde (en onder zeelieden beruchte) inktvisschen zijn in verschei denheid aanwezig. Een fraaie collectie schelpen completeert het geheel, op sterk water, in gedroogden toestand en reeds totaal versteend. Ten slotte wordt u in een Zee-leven stand duidelijk gemaakt, dat de visschen, evenals de vogels op gezette tijden van het jaar, gaan trekken. Ze zoeken paai- plaatsen, stroomingen (koude en warme golf stroomen) en de tentoongestelde pla ten geven een prachtig beeld van. het ver dwijnen en weer opnieuw verschijnen van de visschen aan de kusten. Uiteindelijk treft ons hier nog een stand, waarbij wij even blijven toeven. Het is de Redding-Maatschappij die uwe aandacht vraagt voor het moeitevolle er gevaar volle werk, dat zij in deze stormachtige dagen immer weer op zich neemt, het red den van in nood verkeerende schepelin gen. Zoo juist lazen we nog over de held haftige pogingen van de Zeemanshoop, pogingen die met succes bekroond werden. Dat deze Maatschappij ons aller steun be hoeft, kan zonder verder betoog als van zelfsprekend beschouwd worden en dat in Shane. De rilling over de huid, de tril lende neusvleugels, het tasten naar het mes onder den oksel. Als iemand jong was: het onachtzame woord, de heftige slag, de sluimerende veeteMaar menschen werden beter met het toenemen der jaren en met rijpheid kwam het gevoel, dat niet iedereen een man kan beleedigen en tref fen. De bespottingen en overtredingen van kleine menschen beteekenden zoo weinig en men voelde, dat het lot, de vreemde gesluierde „Het", het kwaad aan een man bedreven, naar zijn eigen wijze beschik king vergold met onverwacht goed. Men werd zeil nog wijzer met de jaren en be sefte, dat een groot onrecht buiten iemands persoonlijke jurisdictie lag. Men had dat over te laten aan de wijze berichting door den Hoogen God. Daar kon men hulp vra gen, zooals men den ouden cri de haro van de Normadische wet.. Haro! Haro! A 1'aide mon prince. On me fait tort! Hier, hier, help mij, mijn koning men viel op de knieën op de marktplaats mij wordt overveel onrecht aangedaan! En het was de plicht van den koning om trouwe man nen te helpen. Overtredingen vergeven begreep men eerst in rijpheid, men groeide er naar toede sterken en wijzen wa ren de zachtmoedigen, niet de weekelingen; de mannen, die wisten, dat recht absoluut is, de mannen met de rustige oogen en den .grimmigen glimlach, zij waren de vreese- lijke lankmoedigen „En leid ons niet in verzoeking Een zachte kreet van nederigheid, die een erg menschelijk erkenningsteeken voor zij zulks onder uw aandacht brengt op deze tentoonstelling is volmaakt te bil lijken. De toegangsprijs om al dit wetenswaar digs te zien bedraagt voor ouderen 15 ct., jongeren 10 ct. Des Zondags is het voor de eersten 20 ets. De tentoonstelling is ge opend van 10 tot 12 uur, van half 2 tot 6 en van 7 tot 10 uur. Aanvang Zondag 16 Oct. Sluiting Maandagavond 31 Oct. SIEM NIEUWENHUIZEN EN ROOSJE KOHLER IN DE REVUE „HOERA, HET IS MOOI GEWEEST". Morgen wordt in 't Gulden Vlies een opvoering gegeven van de Modern Time Revue „Hoera het is mooi ge weest" met den bekenden revuekomiek Siem Nieuwenhuizen in de» hoofdrol. Verder werken o. m. mee de bekende Roosje Kohier, Henk Didema, Jan Blok, de neger tap-dancer Jack Hill, daarbij komt nog het Modern-Time Ballet en een orkest onder leiding van Dr. Fredman. Over de voorstelling in Almelo schreef de pers o. m.: Een stampvolle zaal heeft zich gisteren avond eenige uren uitbundig vermaakt bij de opvoering van de revue „Hoera, het is mooi geweest". Die Siem is een man naar ons hart, een kereltje om mee uit visschen te gaan, een mannetje dat gemaakt schijnt te zijn om zelfs den grootsten nurks te laten lachen. Zijn succes was weer enorm. Stormvlagen van den lach streken door de zaal bij zijn optreden als hulp barbier, als keeper, handelsreiziger enz. Ook de overige optredenden hadden veel succes, zoodat men als geheel kan zeggen, dat het een uitstekend program is, geen hooge kunst, maar vlot en vroolijk amu sement, waarbij men echt het gevoel heeft uit te zijn. ZONDAGSDIENST APOTHEKEN. Op Zondag 16 October is de apotheek van Dr. H. Hartong van Ark, Langestraat 1, geopend. Op Zon- en Feestdagen en gedurende den nacht is slechts één der apotheken geopend. De andere apotheken zijn gesloten van 's avonds 8 uur tot den volgenden morgen 8 uur. In de apotheek, welke Zondags geopend is, wordt gedurende de daarop volgende week de nachtdienst waargenomen. den Eenigen Volmaakten was, dat wij in deze heel kleine wereld zwak zijn. Wij hebben werk te doen, bestemmingen te vervullen, maar door zwakheid, of door valsche sterkte, zou iemand van het ons aangewezen pad kunnen afdwalen. De macht van het ambt, laat zij geen aanma tiging verwekken; het gevoel van geld laat het geen zelfgenoegzame ongevoelig heid brengenEn laat de zangers der we reld slechts trotsch zijn op het vertrouwen maar voor zichzelf nederig zijn als de vo gels in de boomen. En laat kracht geen minachting hebben, maar zachtheid. „Maar verlos ons van den booze..." Er waren duistere plaatsen in de wereld en daar behoefde men leiding, bescherming tegen Satan, die niet een geest is, maar een verschrikkelijk miasma, dat in kleine wolkjes hier en daar opstijgt als de reine winden rusten., tegen de warme, lokken de en slechte wildernis, waar men in smart verlichting mocht zoeken, of, na te lang buiten in de hooge lucht te hebben ver toefd, tegen de verwrongen zielen van duistere mannen en vrouwen, die trachtten te besmeuren met wringende, als bedroef de handentegen diepe sinistere poelen, die wij bezwangerd weten van verschrik kingen, maar ons ertoe aangetrokken voe len, zooals iemand zich gevoelt tot neer storten van d»n top van een gebouw, vree- selijk hoogTegen deze, Heere God, bescherm ons! „Want Uw is het koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid". „In eeuwigheid, Amen". EINDE.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1938 | | pagina 9