Distributie-Nieuws
ro
Bewaren van boonen
voor den winter.
BONNEN-NIEUWS
ro
ro
3-
U
Distribute van zeep begint op 31 Augustus,
lot dien datum is de verkoop stop gezet.
Toeslagkaarten textiel
producten.
toto
oo
—3
toto
OO
tOrf»-
«lio
O CD CO CO 0
tO CO 3 rf* CJ
M-3CJl03Ci
-3 co en co c
to to 1-» M t-
O O CO CO Cl
COO*3^C
co cn co c
tOrfkCO-JH
CD CO
iffiWl
i CJ1 rf*
O -3 t
ICOCOO
i O CO Cv
1-3 COC
CO -3 H
-3 -3 -3 1
iCOOCOl
i CO O O I
<0OO
Jl—IHMHMH
3 0300
c» -3 en
3 C» co <33
3 CO CO CO
3 03 03 03
-»co -3 cn
O CO 03 CO
^03Cn
t-1 -3
co oen
01 -3 CD
03 en a
"hoc
C0COO3-
cotorf
o So enSo3cnoÖ3Cni-'Hicotoo3H-'-3oeoeo3-'pcocort^o3
noWO®OHH-3WOCOOO-3COCDÖ)Ül^^
Scnül^t^^COCOCOCOtOtOtO^K-H'MOOO
CnC0OCDrf^t-i-3^t0^-'C003C0Cp-3rfi^C0OlC0
wcocot-ien-3t-'-30)H-'cncocD03COH;0^t^co
-3rf^Cn03CDC00lCDrt^00Ot0OCD-3t0-3»-'03C0
°SS^ScDOr3^COC>3^ÖS3^oSMOCOOcnCXD^3--30iCO»-OU3r--,
CO OS to CO 03 O S co g 03 W O 03 W g g g g co g o 2 W CO H*
<D O 03 W CO tOS S 03 O rf>CO CO M MG. 03 -3 03« 0»t-Cn 03
a
co
cnitki£k»^COCOCOCOCOCOCOtOl-»f-'HiOO©Ct
oro^£^entOMOT03^o-3^^cDcncoct
CDC003CDH-irf^COC003Cn»-'l003030cn-3—30
-3rf*toencow^cocoeocotowenco^-3oa
C7*
fl>
3
»-»«
03
O-
»-«
r*-
(0
3
PJ
(T
3
Drie conserveerings-
meihoden.
De zorg voor de voedselvoorziening van
het gezin gedurende den komenden winter
zal menige huisvrouw ongetwijfeld een
meer dan gewone belangstelling doen be-
toonen voor den inmaak van boonen, nu
deze uitnemende groentesoort ruimschoots
en tegen betrekkelijk lagen prijs beschik
baar is. Daarom kan het zijn nut hebben
over dit onderwerp het een en ander te
zeggen. Het komt er immers op aan, dat ook
op dit gebied de winterprovisie zoodanig
wordt verzorgd, dat voor het gezin uit voe
dingsoogpunt een zoo nuttig mogelijk ren
dement wordt verkregen.
Drie conserveeringsmethoden staan hier
bij te onzer beschikking: het in zout inma
ken, het drogen en het steriliseeren.
Daarvan is de eerste, het inmaken, de
meest primitieve, maar tegelijk wat veilig
heid van bewaren betreft een alleszins af
doende methode, wanneer men zich aan de
straks te vermelden regels houdt. De con-
serveerende werking van het zout berust op
de eigenschap, dat het water onttrekt aan
de stoffen, waarmede het in aanraking
komt. De kleine organismen, die wij bacte
riën noemen en die het bederf zouden kun
nen veroorzaken, worden aldus door het
zout vernietigd. Ook deze medaille heeft
evenwel haar keerzijde, daar de water ont
trekkende werking niet bij de bacteriën
ophoudt, doch zich ook tot de groente uit
strekt, waardoor belangrijke voedingsbe-
standdeelen (vitaminen en mineralen) uit
de boonen verdwijnen. Voegen wij hierbij
dan nog de omstandigheid, dat voor het ont-
zouten der boonen het afkoken onontbeer
lijk is, waardoor opnieuw een aanslag
wordt gedaan op evengenoemde voedings-
bestanddeelen, dan is het wel duidelijk, dat
uit een oogpunt van voedingswaarde de in
maak gerust in den ban mogen doen, maar
den aangeslagen.
Eigenlijk zouden wij dezen vorm van in
maak gerust in de ban mogen doen, maar
een zoo radicaal besluit zou toch misschien
iets te ver gaan, al ware het alleen maar
met 't oog op de populairiteit, die bepaalde
stamp- of stoofpotten, bereid met boonen
uit het zout, in het Nederlandsche gezin
nog altijd genieten. Meer dan eenmaal in de
twee weken behoort zulk een gerecht echter
niet op de gezinstafel te worden gebracht,
waarbij het alleszins aanbeveling verdient
1de voedingsarmoede van het gezouten pro
duct zooveel mogelijk aan te vullen met een
flinke portie aardappelen en/of witte boo
nen. Recepten hiervoor zullen in. het winter
seizoen worden gegeven. Voor een huisge
zin, bestaande uit man, vrouw en drie kin
deren van twee tot tien jaar, kan op deze
gronden worden volstaan met den aankoop
van een hoeveelheid van twintig kilogram
snijboonen, bestemd voor Inmaak in het
Zout.
Wij rekenen op tien kilogram gesneden
boonen drie kilogram zout Deze hoeveel
heid lijkt misschien wat groot, maar dit
heeft zijn goede reden. De boonen, die met'
zoo'n ruime hoeveelheid zout worden inge
maakt, behoeven namelijk niet telkens te
worden nagekeken, schoongemaakt en van
nieuw zout voorzien. Zoodra zij onder de
pekel staan, heeft men er geen omkijken
meer naar. Een zeer practisch gevolg daar
van is, dat men er geen grooten inmaakpot
voor behoeft te gebruiken. Met kleine Keul-
sche potjes, leege strooppotten, afgedankte
weckflesschen en wat dies meer zij, kan
men zich voor dit doel uitstekend redden.
Zeer practisch is het om telkens in eiken pot
of flesch ongeveer de portie voor één ge
zinsmaaltijd te doen. Dit vaatwerk kan dan
verdwijnen wanneer de inhoud genuttigd
is. Ook laten de kleine potten en flesschen
zich in gezinnen met beperkte woonruimte
gemakkelijker opbergen dan een groote
Keulsche pot of een eiken vat.
Bij het in zout inmaken ga men als volgt
te werk: Men begint met in 'n groote teil
of gave emmer wat zout te leggen, daarop
gaat dan een flinke laag boonen en zoo gaat
men door tot de geheele hoeveelheid is ver
werkt. Daarop wordt de groente stevig aan
gestampt, waarna de boonen blijven staan
tot zich een flinke laag pekel heeft ge
vormd, b-t^een in ren naar uur t'jds ge
schiedt. D-n ia-v K-n
en potten beginnen, waarbij er voor zorg
wordt gedragen dat de inmaak steeds goed
onder den pekel komt te liggen. Elke llesch
en pot wordt afgesloten met een in warm
water soepel gemaakt stuk perkamentpa
pier. Na een paar dagen controleert men of
de boonen overal nog onder de pekel staan.
Mocht dit hier en daar niet het geval zijn,
dan wordt wat schoon water bij gegoten,
zoodat het wateroppervlak ongeveer een
drietal centimeters boven de groente komt
te liggen.
Behalve snijboonen kunnen op dezelfde
wijze ook slaboonen en andijvie worden be
waard. De afgehaalde, gebroken boonen
worden gewoonlijk een paar minuten in ko
kend water opgeweld, daarna uitgespreid
tot ze volkomen afgekoeld zijn. De andijvie
wordt gesnipperd en evenals de snijboonen
rauw verwerkt.
En nu het drogen van boonen. Hier
voor komen allereerst liefst dunne princes-
seboonen in aanmerking, die men even in
kokend water „opwelt", daarna afkoelt en
te drogen legt. Dit kan geschieden door het
uitspreiden van de boonen op een hor op
een tochtige plaats. Het is echter zaak, dat
dit drogen vlot verloopt, daar er anders
nogal eens boonen gaan schimmelen. Is er
gelegenheid de boonen bij den bakker te
doen drogen, dan verdient dit ongetwijfeld
aanbeveling.
Ook kan men de prinsesseboonen drogen
door deze aan draden te rijgen. De strengen
worden dan zoo mogelijk in de zon op een
luchtige plaats gehangen.
Capucijners, erwten, witte boonen, bruine
boonen en kievitsboonen kan men te velde
geel laten worden, waarna de planten uit
den grond worden getrokken en met peu
len en al te drogen worden gehangen.
Dan blijft nog over het sterilise er en
van boonen, maar dit is een zoo bekend on
derwerp, dat dienaangaande geen nadere
aanwijzingen behoeven te worden verstrekt.
Tenslotte zij de aandacht gevestigd op
een kostelijke mogelijkheid om snijboonen
in te maken, namelijk: de bereiding als
zuurkool. De gedachte klinkt misschien wat
vreemd, doch verdient uitvoering, daar men
op deze wijze een smakelijk en voortreffe
lijk product verkrijgt. Onze Oosterburen
passen deze methode met groot succes reeds
geruimen tijd toe; trouwens een zure
smaak bij een stamppot van snijboonen
wordt in sommige streken van ons land ook
gewenscht, immers men pleegt daar dit ge
recht met azijn af te maken.
Men gaat bij dezen inmaak als volgt te
werk. De boonen worden in fijne snippers
gesneden en per kilo hiervan worden twee
afgestreken eetlepels (20 gr.) zout geno
men. Tijdens het doorkneden en aanstam
pen van de boonen met het zout wordt nu
en dan een scheutje karnemelk toegevoegd.
Op den inmaak wordt 'n schoon doekje ge
legd met een daarop passend plankje en een
zwaren steen, zoodat de boonen blijvend
onder het vocht komen te staan. De pot of
het vat wordt op een frissche, maar vorst-
vrije plaats weggezet en gedurende de eer
ste weken telkens nagezien. De kim wordt
dan verwijderd en doekje, plankje, steen en
rand van pot of vat worden met heet water
schoongemaakt. De melkzure gisting, die
tengevolge van deze bewerkingen in de snij
boonen optreedt, is een uitstekend conser-
veeringsproces, waarbij het gehalte van de
groente aan vitaminen en mineraier} be
waard blijft en zooals reeds gezegd een zeer
smakelijk product wordt verkregen, dat niet
behoeft te worden afgekookt.
WEEK VAN 26 AUGUSTUS TOT EN MET 1 SEPTEMBER 1940
Artikel
Bon No.
Geldig
Rantsoen
66 A D
74 A D
26-7 t. en m. 30-8
15-8 t. en m. 30-8
1 K.G.
l'A K.G.
Koltie Thee
53 A D
3-8 t. en m. 30-8
2i/s ons Koflie of
1/2 ons Thee
'l arwebioem, tarwe-
mee., uoeitweiimeel,
rug^to.oem, rogge-
mee., zeur. bakmeel
40 A D
10-8 t. en m. 6-9
2 '/2 ons
t>rood
B B 3
B B 2
26-8 t. en m. 1-9
19-8 t. en m. 29-8
100 gram
of 125 gr. roggebr.
05 t. en m. 12 B K
24-8 t. en m. 18-10
elke bon 250
gram
05, 06 en 07 V K
24-8 t. en m. 18-10
250 gram
margarine, of
boter.
Vet, margarine.
08 V K
24-8 t. en m. 18-10
250 gr. vet ol boter
09, 10, 11 en 12 V K
24-8 t. en m. 18-10
250 gr. boter met
10 ct reaucue.
Kijst, gebroken rijst
en njstemeei
14 A D
12-8 t. en m. 6-9
250 gram
Havermout, Haver
vlokken, grutten en
gort
27 A D
12-8 t. en m. 6-9
250 gram
Vermicelli, Macaroni
en apagnetti
110 A D
22-7 t. en m. 8-9
100 gram
Maïzena, Unesmeel
en Puddingpoeder
105 A D
22-7 t. en m. 8-9
100 gram
Petroleum
P Z periode 5
12-8 t. en m. 8-9
2 liter
Motorbrandstof
Op coupons van
Vergunning No. 2
1-8 t. en m. 31-8
Als aangegeven
op coupons
(1, 2 of 5 liter)
Schoenen
Voorzoover geen leerloos en zomerschoeisel of huispantoffels
op schoenenbonnen, aan te vragen bij den plaatselijken distr .dienst
Kinderschoenen maat 18 t. en m. 23 zijn vrij voor den verkoop.
Textielproducten
Op puntenkaart.
Vaste Brandstoffen
Toegestane hoeveelheid, op ontvangstbewijs, uitgeschreven
door den brandstoffenleverancier.
A D: Algemeen Distributieboekje.
B BNieuwe Broodbonboekje. B K: Boterkaart.
P 7 Petroleum7egel. V K: Vetkaart.
o
i)
5,
- Ui
<2 o (t
<5 a- H
3
3 Cu co
g (KT
S (5 (a
3 3
PJ
co
S*
>-t
<0
3
o
3
O
3
cr
<-<-
<t>
•1
3
O
H*
o.
p>
t»
Cö
P>
3
<0.
ro
ss
M
5
O
5
O
No. 5.
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
26 Augustus 1940.
De secretaris-generaal, waarne
mend hoofd van het departement
van Handel, Nijverheid en Scheep
vaart deelt mede, dat op Zaterdag
31 Augustus a.s. een begin zal wor
den gemaakt met de distributie van
zeep in dier voege, dat uitsluitend
op bon mag worden verkocht. Om
te bevorderen, dat bij den aanvang
van de eerste distributieperiode de
winkeliers over voldoende voorra
den zullen beschikken, is het nood
zakelijk den verkoop en de afleve
ring aan het publiek van huishoud
zeep, zachte zeep, toiletzeep, vloei
bare zeep, zeeppoeder, zeepvlokken,
zelfwerkende waschmiddelen, wasch-
poeder, medicinale zeep, scheer
zeep en scheercrême stop te zetten
met ingang van Zaterdag 24 Augus
tus tot en met Vrijdag 30 Augustus
aanstaande.
Winkeliers en grossiers, die niet beschik
ken over voldoende voorraden voor de eer
ste distributieperiode moeten zich tot de
plaatselijke distributiediensten wenden,
waar zij een verzoek, om in aanmerking te
komen voor een toewijzing, kunnen indie
nen.
Ten aanzien van de hoofdlijnen der eigen
lijke distributie kan het volgende worden
medegedeeld.
Voor de eerste distributieperiode
welke loopt van Zaterdag 31 Aug.
tot en met Dinsdag 24 September
a.s., zal een nader aan te wijzen bon
van het algemeen distributiebon-
boekje, naar keuze van den ver
bruiker, recht geven op het koopen
van 120 gram huishoudzeep o f
2 keer 75 gram toiletzeep o f 200
gram zachte zeep o f 250 gram
zeeppoeder o f 600 gram wasch-
poeder. Waar de vernakking dit toe
laat, kan de verbruiker desge-
wenscht gedeelte van bovenstaan
de hoeveelheden in combinatie op
één bon koopen.
De detaillister zullen evenals dit voor
andere in distributie gebrachte artikelen is
bepaald de bonnen alenen te plakken op
opplakvellen, welk., ingeleverd moeten
worden bij de dist ribiP'ediens ten. Op basis
van het aantal ingeleverde bonnen zullen
dan toewijzingen werden verstrekt, waarop
bij grossiers en fabrikanten zeep kan
worden betrokken De grossiers moeten bij
de plaatselijke distributiediensten de door
hen ontvangen toewijzingen inwisselen
tegen verzameltocwijzingen, welke ter aan
vulling van hun voor, aad kunnen worden
doorgegeven aan de fabrikanten.
Extra rantsoenen.
Kinderen, die op 1 September 1940
den leeftijd van 2 jaar nog niet hebben
bereikt, komen in aanmerking voor
twee extra rantsoenen zeep per distri
butieperiode. Kinderen boven de 2 jaar,
die op 1 September 1940 den leeftijd
van 8 jaar nog niet hebben bereikt,
komen in aanmerking voor een extra
rantsoen per distributieperiode.
Ter verkrijging hiervan dient men zich
op nader vast te stellen dagen te wenden
tot den plaatselijken distributiedienst onder
overlegging van de distributiestar»-v—van
het desbetreffende kind.
RANTSOEN:
120 g. huishoudzeep
«f
2 75 g. toiletzeep
of
200 g. zachte zeep
of
250 g. zeeppoeder
of
600 g. waschpoeder.
Practiseerende artsen, tandartsen en
veeartsen komen in aanmerking voor
een extra rantsoen zeep van 200 procent.
Zij zullen ten genoege van den plaatse
lijken distributiedienst moeten kunnen
aantoonen, dat zij tot een van boven
genoemde categorieën behooren. Bovendien
zullen ook zij bun distributiestamkaarten
moeten overleggen.
Zieken en in het algemeen zij, die op
gecontroleerd medisch advies extra
rantsoenen zeep behoeven, kunnen een
verzoek daartoe richten tot de plaatse
lijke distributiediensten.
Voorts is het de bedoeling een rege
ling te treffen voor het beschikbaar
stellen van extra zeeprantsoenen ten
behoeve van hen, die als gevolg van hun
werkzaamheden blootgesteld zijn aan
bijzondere verontreiniging van li
chaam of kleeding.
Uitvoerige mededeelingen over deze rege
ling zullen binnenkort in de pers gepubli
ceerd worden.
Industrie en instellingen.
Industrieën, welke een of meer der bo
vengenoemde zeepsoorten verwerken, zullen
op aanvraag een toewijzing ontvangen van
de sectie zeep van het rijksbureau voor che
misch producten, Laan Copes van Catten-
burch 16 te 's-Gravenhage.
Voor het schoonhouden van gebouwen
wordt geen zeep beschikbaar gesteld. In
verband hiermede wordt er op gewezen, dat
schuurpoeder en andere reinigingsmiddelen
buiten deze distributie vallen en dat deze
artikelen dus zonder bon gekocht kunnen
worden.
Ziekenhuizen en sanatoria, waar het ge
bruik van zeep om hygiënische redenen on
vermijdelijk is, zullen op een desbetreffend
verzoek, in te dienen bij de plaatselijke dis
tributiediensten, toewijzingen ontvangen.
Evenzoo zullen hotels, restaurants, e.d.,
waar regelmatig warme maaltijden worden
verstrekt, voor het wasschen van het linnen
goed, een toewijzing zeep ontvangen, nadat
de betrokken instelling een desbetreffend
verzoek heeft ingediend bij den plaatse
lijken distributiedienst. Evenwel zal geen
zeep beschikbaar worden gesteld voor het
reinigen van vaatwerk in hotels, restaurants,
e.d. waarvoor reinigingsmiddelen kunnen
worden gebruikt en evenmin voor het ge
bruik door gasten in hotels, restaurants,
café's, zweminrichtingen, badhuizen e.d.
Wasscherijen zullen voor gezins-
wasch bonnen van de betrokken
gezinnen in ontvangst nemen en wel
een bon per acht kilogram droog
waschgoed. Op een bon zal de was-
scherij 600 gram waschpoeder kun
nen betrekken.
Voor de reiniging van het linnengoed van
hotels, café's, ziekenhuizen, sanatoria e.d.,
zullen de wasscherijen toewijzingen, die aan
deze instellingen zijn verstrekt, in ontvangst
nemen.
Kappers.
Dames- zoowel als heerenkappers krijgen
toewijzingen voor de scheerzeep en vloei
bare shampoo, welke zij behoeven voor het
scheren en wasschen van het haar hunner
klanten, welke toewijzingen afhankelijk zijn
gesteld van het aantal leden van het be
dienend personeel, waartoe ook de patroon
gerekend wordt. Zij dienen zich te vervoe
gen bij de plaatselijke distributiediensten,
waarbij de distributiestamkaarten van den
patroon en het bedienend personeel moeten
worden overgelegd, alsmede de loonlijsten
van dat personeel.
Ten aanzien van haarwaschmiddelen zij
opgemerkt, dat shampoo in poedervorm bui
ten de distributie valt.
Scheerzeep.
Met betreKking tot scheerzeep
is een afzonderlijke regeling getrof
fen. Op nader aan te wijzen bonnen
zal aan mannelijke personen, die op
5 Augustus jJi den leeftijd van 15
jaar hadden bereikt 50 gram scheer
zeep dan wel, zoolang de voorraad
strekt, een tube of een pot scheer
crême per vier maanden ter be
schikking worden gesteld.
Detaillisten, die scheerzeepbonnen ont
vangen, dienen deze bonnen ter aanvulling
van hun voorraad scheerzeep, door te geven
aan den grossier. Deze dient de bonnen te
plakken op opplakvellen ter verkrijging van
een toewijzing in te leveren bij den plaat
selijk distributiedienst. Bij wijze van uit
zondering dienen dus niet de detaillisten
maar de grossiers deze bonnen te plakken op
opplakvellen.
Bij den handel aanwezige voor
raden.
Tot een nader te bepalen datum kunnen de
bij den handel aanwezige voorraden zeep
van de oude samenstelling, met uitzondering
evenwel van toiletzeep en medicinale zeep,
alsmede die zeepsoorten, welke in de toe
komst niet meer zullen worden aangemaakt,
alsnog op bon verkocht worden. Per bon zal
mogen woraen betrokken 125 gram zeep
vlokken of 250 gram zelfwerkende wasch
middelen of 200 gram vloeibare zeep. De
toiletzeep van oude samenstelling mag uit
sluitend verkocht worden tegen inlevering
van speciale bonnen voor toiletzeep, welke
uitsluitend zullen worden uitgereikt ten be
hoeve van kinderen, zieken, artsen, tand
artsen en veeartsen.
Ook de medicinale zeep mag uitsluitend
verkocht worden aan hen, die hiervoor
speciale bonnen kunnen inleveren. Deze
speciale bonnen zullen door de plaatselijke
distributiediensten alleen aan die personen
uitgereikt worden, die aan deze zeep op
medische gronden behoefte hebben en een
gecontroleerd medisch advies kunnen over
leggen.
De leider van den Distributiedienst
Alkmaar brengt ter kennis van be
langhebbenden, dat binnenkort zal wor
den overgegaan tot uitreiking van toe
slagkaarten voor de distributie van
textielproducten.
Voor deze toeslagkaarten kunnen alleen
in aanmerking komen 1 oofden van ge
zinnen, waarvan het gezamenlijk jaar-
lijksch inkom m, berekend per gezinslid,
beneden 35'0.blijft.
Aan alleen-wonende personen worden
geen toeslagkaarten uitgereikt.
De aanvraag-formulieren MD 62 ztjn
uitsluitend verkrijgbaar in de voormalige
Keetkolkschool, ingang Westerkolkstraat.
De leider voornoemd,
H BAKKER.