HEILOO
„Aardappel-griesmeel"?
Strijd tegen bewaar-
verliezen
VERZOEK AAN
DISTRIBUTIE-DIENSTEN.
Distributie-diensten van
omliggende gemeenten wor
den verzocht, ten behoeve
van hun eigen plaatsgenoo-
ten, speciale mededeelingen
zoo spoedig mogelijk aan
ons bureau in te zenden, op
dat ze in het eerstvolgend
nummer van dit
„DISTRIBUTIE - NIEUWS"
kunnen worden opgenomen.
05 u
2
4
12
lêS
C
S.a
a a
2 B-.s
3
1 m
sin
0
I «I
a gg.s
Kleeding uit aardappelloof.
ADRESSEN.
Op bon 5 tot en met 12
boter, margarine
of vet.
Brandstoffendistributie.
Extra brood- en boter-
rantsoenen van
100 °|o
VOOR DE HUISVROUW j
De uitreiking van de toeslagkaarten voor
textielproducten zal plaats vinden op het
DISTRIBUTIE-KANTOOR, Kennemerstraat-
weg A 382, vanaf Dinsdag 27 Augustus tot
en met Zaterdag 31 Augustus a.s. des mor
gens van 912 uur.
De ingevulde aanvraagformulieren dienen
tezamen met de distributiestamkaarten van
alle op dit formulier vermelde gezinsleden,
bij den distributiedienst te worden inge
diend.
Als jaarinkomen dient op het formulier
te worden aangegeven het inkomen dat de
betrokkene in het jaar van 1 Aug. '39 tot en
met 31 Juli 1940 heeft genoten of indien
vaststaat, dat hierin voor het thans inge
gane jaar een belangrijke verandering mag
worden verwacht, het geschatte inkomen
over het jaar 1 Aug. '40 tot en met 31
Juli '41.
Indien dit laatste wordt opgegeven dient
bij de beantwoording van de vraag: „Welke
bewijzen kunt U overleggen voor de waar
heid van bovenstaande gegeven?" te worden
vermeld welke bewijsstukken kunnen wor
den aangevoerd.
Het verdient aanbeveling deze bewijsstuk
ken (bijv. aanslagbiljet van de belasting,
aanstelling, arbeidscontract, loonzakje enz.)
mede te brengen.
DENKT OM DE DISTRIBUTIESTAM
KAARTEN!
In een artikel „De onmisbare aard
appel" wees het Hbld. op het groote be
lang van dit knolgewas en zijn cultuur
voor volksvoeding, industrie en export.
Vooral in het laatst van den winter,
wanneer andere bronnen van vitamine
C niet of weinig beshikbaar zijn, blijft,
zij het in bescheiden mate, deze onmis
bare hulpstof in den aardappel be
waard.
Men moet deze houdbaarheid .als „vrij
goed" betitelen, omdat, zooals een ieder, die
aardappelen bewaart, weet, deze er op den
langen duur niet op vooruitgaan. De oor
zaak daarvan is gelegen in de omstandig
heid, dat de aardappel na het rooien niet
ophoudt te „bestaan", maar „doorleeft",
waarbij het gehalte aan voedende bestand-
deelen vermindert; er treedt denaturatie van
eiwit op, een deel van den inhoud gaat door
kiemen verloren en micro-organ ismen kun-
den aardappel geheel of ten deele on
eetbaar maken. Er werd dan ook opgewezen,
dat naar schatting 10 in den winter ver
loren gaat.
Het is dan ook begrijpelijk, aldus
schrijft het blad thans, dat men reeds
lang op middelen zon, om dit belangrijke
volksvoedsel een zoodanige bewerking te
doen ondergaan, dat men de onvermijde
lijke en niet onaanzienlijke verliezen, die
aan het gewone bewaren zijn verbonden,
voorkomt. In den landbouw, waar de aard
appel vooral in de laatste jaren (het ge
denatureerde product) op groote schaal
tot veevoeder werd bestemd, heeft dank
zij Wageningen en den Voorlichtingsdienst
het z.g. stoomen en vervolgens inkuilen een
goede oplossing gebracht, te vergelijken in
zekeren zin met de zure ensilage van gras
volgens de Flnsche methode (A.I.V.-zuur).
Bij het gras is men bovendien overgegaan
tot het kunstmatig drogen, waardoor de ver
liezen, vooral van eiwit, tot een minimum
worden teruggebracht, vergeleken bij het
oude hooien. De overheid heeft het belang
hiervan ingezien en, na een aantal proef
nemingen, 44 grasdroog -installaties laten
maken en ter beschikking van het bedrijfs
leven gesteld, welke dit jaar voor het eerst
in bedrijf zijn gekomen.
Het analogon hiervan ten aanzien van den
voeder-aardappel is het maken van vlokken.
Het oprichten van fabrieken daarvoor is
reeds lang „in de pen", doch verder dan be-
studeeren en overwegen is de zaak helaas
nog nooit gekomen
Een zeer belangrijke conserveerings-
methode, echter alléén van het zetmeel
van den aardappel, is de vervaardiging van
aardappelmeel. Niet minder dan 30.000 hec
taren aardappelen, dat is rond 700 millioen
kilo, worden jaarlijks verwerkt tot dit pro
duct, dat gedeeltelijk voor menschelijke
voeding dient, doch voor het grootste deel
voor industrieele doeleinden. Bij de berei
ding van aardappelmeel gaat al het eiwit,
de zouten en andere bestanddeelen met het
afvalwater dat daarom met behulp van
vloeivelden e. d. moet worden gereinigd
verloren als zoodanig, terwijl de terugwin
ning ervan, vanwege de geringe concentra
tie, technisch-economisch een verre van ge
makkelijke zaak is.
Men bereidt in Duitschland sedert korten
tijd een rijstachtig product uit het aardap
pelmeel, z.g. Migetti, benevens een sago-
achtig product, dat bovendien tapioca kan
vervangen. Doch dat heeft toch allemaal
weer het bezwaar, dat alleen het zet
meel wordt geconserveerd, dat een be
langrijk deel van den aardappel uitmaakt,
terwijl deze knol daarnaast nog volledig
verteerbaar eiwit, benevens voedingszouten,
eenige suiker-, een weinig vet en vitamine C
bevat.
Het binnenste van den aardappel, d.w.z.
de knol minus de omgevende kurklaag of
schil, kan men verdeelen in schors en merg,
gescheiden door den vaatbundelring. Het
allerbinnenste deel van het merg is armer
aan zetmeel dan de rest ervan en verder is
de schors nog weer zetmeelrijker dan de
buitenste merglaag.
Het komt er dus op neer, dat de knol
naar binnen toe steeds armer wordt aan
zetmeel en droge stof, doch tevens rijker
aan water en ruw eiwit. Maar het ge
halte aan amiden van dit laatste is daar
veel hooger dan in de schors, zoodat
en daar komt het voor de voedings
waarde op aan! het percentage w e r-
k e 1 ij k eiwit in het merg, evenals het
zetmeelgehalte, lager is dan in de
schors. De „buitenkant" van den aard
appel is dus het voedzaamste.
Bij het koken stolt het eiwit en houdt de
cellen bijeen, waardoor het zetmeel blijft
opgesloten. Daarom vallen zetmeelrijke
knollen bij het koken méér uiteen, eiwitrijke
blijven meer vast en stevig. De verhouding
tusschen eiwit- en zetmeelgehalte is dus
van invloed op den smaak der aardappels.
Tegen den vaatbundelring aan, en wel aan
de schors-, dus buitenzijde, ligt een laag
teeltweefsel of cambium, waarvan de dikte-
groei uitgaat, doch de zetmeelkorrels liggen
alleen in het dunwandige weefsel van schors
en merg. De vaten van den ring verloopen
in de „oogen", van waaruit de spruiten ont
staan. Deze bevatten evenals het loof en de
bessen een giftig alcaloïd, solanine, dat ook
in zéér geringe mate in de knollen voor
komt. Daarom moeten de aardappelen, al
vorens zij als voedsel voor mensch en dier
mogen worden gebruikt, eerst worden „ont
spruit."
De amiden, die ongeveer 40 van het
ruw eiwit der aardappelen uitmaken, zijn
voornamelijk asparagine en glutamine. Het
water-, zetmeel- en eiwitgehalte varieert
vrij sterk naar het ras, n.l. water 70 tot 82
zetmeel 12 tot 27 en eiwit 1.3 tot 4.5
Dit was den bouw en de samenstelling
van den aardappelknol betreft.
Vooral onder de tegenwoordige omstan
digheden is het van gróót belang, om de
voedende bestanddeelen van den aardappel
in maximale mate te conserveeren; voor ver
liezen van voedingsstoffen is het waarachtig
géén tijd!
Nu is het aan een technicus te 's-Graven-
hage gelukt, een methode te vinden, waarbij
de aardappel zonder eenig verlies wordt
verwerkt tot een product, dat blijkens
proefnemingen in elk geval gedurende en
kele jaren kan worden bewaard en zijn oor
spronkelijke eigenschappen behoudt. Aan
gezien bij deze bewerking niets verloren
gaat en dus het geheele koolhydraten-,
eiwit- en zoutgehalte in het eindproduct
wordt teruggevonden, wordt het gewone be-
waarverlies voorkomen.
Dok is men er in geslaagd en het
is niet onmogelijk, dat in de practijk
nog verbeteringen kunnen worden aan
gebracht een deel van het vitamine
C, hetwelk bij de meeste processen,
waaraan men den aardappel onder
werpt, wordt ontleed, te behouden.
Het aldus verkregen eindproduct, dat met
den naam aardappelgries kan worden be
stempeld, heeft een aangenamen smaak en
kan voor velerlei doeleinden worden ge
bruikt. Men kan er niet alleen in een om
mezien purée van maken, maar het kan óók
bij het bakken van cake zelfs ter algeheele
vervanging van tarwebloem worden ge
bruikt, hetgeen een gevolg is van den neu
tralen smaak van het aardappelgries. Uit
den aard der zaak kan het product ook
worden gebruikt in de plaats van aardap
pelmeel voor het binden van soepen en sau
sen. Het gróóte voordeel is, dat het alle
bestanddeelen van den aardappel bevat, dit
in tegenstelling tot het aardappelmeel, dat
uitsluitend uit zetmeel bestaat.
Een andere belangrijke eigenschap van
he aardappelgriesmeel is ook dat het in een
hoeveelheid van 5 pet. met broodbloem ver
mengd, een brood levert van een kwaliteit,
die practisch niet van gewoon brood kan
worden onderscheiden. Het is luchtig, heeft
een fraaie bruine korst, een gelijkmatige
structuur en wordt minder snel oudbakken
dan gewoon brood. Evenals bij cake is de
typische aardappelsmaak door het bakken
verdwenen. En bij gebruik van tarwebloem
mét minder goede bakeigenschappen wor
den deze door toevoeging van aardappel
gries verbeterd.
In dit verband herinnert het blad er aan,
dat de Nederlandsche overheid indertijd
bakproeven heeft doen nemen, waarvan op
dé persconferentie in November j.l. eenige
mededeelingen werden gedaan. Het betrof
een mengsel van '60 pCt. tarwebloem of
-meel, 25 pCt. roggebloem of -meel en 15
pCt. aardappelmeel, waarvoor in een geheel
jaar dan noodig zouden zijn 500.000 ton
tarwe, 225.000 ton rogge en 90.000 ton aard
appelmeel.
Tot dusver heeft de uitvinder nog
slechts op semi-technische schaal kun
nen werken, doch gezien de resultaten
wil het ons voorkomen dat op korten
termijn de gelegenheid moet worden
geschapen, om de zaak grondig re
onderzoeken en bij gebleken bruik
baarheid maatregelen te ne
men in een ander 'empo dan tot dusver
in Nederland gebruikelijk was, want
de mogelijkheid kan hier aanwezig zijn,
om onze volksvoeding te die
nen door het voorkomen van groote be-
waar-verliezen en het openen van
nieuwe perspectieven voor een gewas,
dat in ons vaderland een hoogst be
langrijke rol speelt in landbouw, voe
ding en export en wat de oogenblik-
kelijke omstandigheden betreft als
vervangingsmiddel.
Het zal dan echter anders moeten gaan
dan met de textiel-caseïne, welke een
nieuwe verwerking en toepassing bood
voor onze overtollige ondermelk. De coöpe
ratieve zuivelindustrie werkte dit tegen,
omdat de particuliere ondernemingsvorm
het initiatief had genomen; de overheid
deed, als of het haar en dus het
algemeen belang niet aanging
en de zaak zelf leed daaronder. En even
eens zal het anders moeten gaan dan met de
aardappelvlokken-fabrieken, waarvan in
Juni 1938 ter persconferentie reeds werd
verklaard: „dat het vraagstuk omtrent de
vewerking van aardappelen tot vlokken
reeds meermalen onder oogen is gezien".
Neen, thans zal men op korten termijn
het procédé moeten onderzoeken en naar
bevind van zaken: handelen!
c5c
GJ i> <y
R c
Cti
8 2 c
CL
G>
Ctf
J-t
<D
GJ G> QJ
U r-Q
<y
c
GJ GJ
I -M
GJ
av
o
CC kT
ctj P*
1 tuor
73
G E CO
<u O SH
GJ X M
O
O o-O
.g <D O
C 73
gj
+j 5
C
-M Ü+J
O 'H
s
s
a' o
■g s
rt
<d
cj '2
5-.
o gj
GJ rO
T rQ
r-H <H O
CÖ
U U X
C
O) u
O <D G)
3.1-3
S "js
O -*-3 O
O GJ O
A 73
"S BÓ
SS-c-*
0) go
00 rH w
0»
co 73
CO
bi b
c0
bio I.
u
W Jl
M O
R
"Q w -+J
O) XS .S>
- x g 75 g .a «3
n <D
O) 00 m
W '2 S is o
GJ 5 O u CO o
GJ £1 CO X
O
GJ 2
-f-> GJ
-£ £3
-s-i :QJ
S 3
>3 S
GJ
O
o
o
o co Ji
Qj G)
'o
m
■r-l -♦-> GJ
dl 3-0 O
-g 1
e
S 3 Tt
S ty GJ
gj no 70
a
0) 'U
"a
O GJ
C/2
2
C/1
co
S-H O
O
2 12
S g
GJ
GJ
'a
o
GJ £2
n
O r£
GJ £2 52
g S
Ssg-s
fl) GJ -+-3 <-! d)
N -tj GJ "4—3
GJ GJ 'ft
G> 73 y GJ
CO GJ
73
o
O 'n S,
"O
j- <U js 0)
'SC
g 0) g T3
C Mo K
<0 G <a 43
N CJ qj
GJ U £0 w e
bXlrQ TJ £3 GJ A
3
u
V 0 G
■g-a^
C P 3
GJ GJ
41 rt "o
O
IV 'H
f» XI
4) U
3 x,
9 n
S ca
..s
UJU
E-g 2^
#SP5
GJ F
O GJ ft
S o 1
b\
T GJ
GJ -e-»
c"
oh
"g< S"
m
CO r< O
O G) r
•S 2 g
0 41 C K
hOr5j 0) V
<-i hot!
X!
rt - i- JG
XI H Q 2
O'c?
.2 c c
jo <v ca
c0
GJ G>
73 b0
QJ r-**
S
'rt ."2 3
g GJ
r£ a
.X GJ
-*-> >7-J
GJ
5
£4 w
ÏM
cd
c0 GJ
jj. GJ 2
S> GJ
co gj
-2:1^1
N -2
60 a T3
ccjJc'S-
qj £2 g 73 -
73
O
GJ
70
<3; rr
CU
Centraal Distributiekantoor:
Poststukken, Bezuidenhoutscheweg
144, 's-Gravenhage.
Telefoon 7 2 010 0
Interlocaal letters XXX
Secretariaat,
Bezuidenhoutscheweg 93,
's- Graverihage.
Inspectie West:
D. J. Scheffel, Oudegracht 182,
Alkmaar, telefoon 314 3.
Rijksverkeers- inspectie Noord-Holland:
Hazenpaterslaan 32.
Haarlem.
De secretaris-generaal, waarne
mend hoofd van het departement van
Landbouw en Visscherij maakt het
volgende bekend:
Zooals reeds eerder werd gepubli
ceerd, zal de nieuwe distributie-perio
de voor boter, margarine en spijsvet
acht weken duren, namelijk van 24
Augustus a.s. tot en met 18 October
a.s.
Gedurende dit tijdvak geeft elk dei-
met „05" tot en met „12" genummer
de bonnen der boter kaart recht
op het koopen van een half pond
boter.
Van de vetkaart wordt voor 't
bovengenoemd tijdvak eveneens een
achttal bonnen aangewezen en wel de
volgende:
De met „05", „06" en „07" genum
merde bonnen geven elk recht op het
koopen van een half pond margarine
of een half pond boter.
De met „08" genummerde bon
geeft recht op het koopen van een
half pond gesmolten spijsvet of een
half pond boter.
De met „09", „10", „11" en„12" ge
nummerde bonnen geven recht op 't
koopen van een half pond boter, waar
op een reductie van 10 cent per bon
wordt verleend. Deze reductie wordt
dus niet verleend bij het koopen van
boter op een der overige hierboven
genoemde bonnen.
In verband met de omstandigheid, dat vele
eigenaren van met olie gestookte centrale
verwarming- of andere ketels voorloopig
de nog in hun bezit zijnde voorraden olie
zullen kunnen gebruiken en dat bedrijven
<b.v. bakkers) nog voor een gedeelte hunner
brandstofbehoefte olie-toewijzingen ontvan
gen, is de vraag gerezen, of door hen een
der formulieren a. tot en met e. voor het
verkrijgen van vaste brandstoffen dient te
worden ingevuld.
Dit moet inderdaad geschieden, doch in
alle gevallen dient op het formulier te wor
den vermeld, dat voorloopig nog hetzij ge
heel hetzij gedeeltelijk met olie zal worden
gestookt.
De betreffende formulieren zijn ver
krijgbaar gesteld bij de plaatselijke distri
butiediensten.
Een denkbeeld van Hitier.
Het nieuwe nummer van het tijdschrift
„Vierjahresplan" is volgens een daarin
voorkomende advertentie van de uitgevers
firma voor honderd procent uit aardappelen-
loof vervaardigd.
Naar de gouwleider van Thüringen, Fritz
Sauckel, in een artikel meedeelt, is het denk
beeld van het gebruik van aardappelloof
voor de vervaardiging van cellulose afkom
stig van den Führer zelf. Op zijn initiatief
zijn in Thüringen de eerste proeven geno
men, die succes bleken te hebben.
Niet slechts papier kan uit de zoo gewon
nen cellulose worden vervaardigd, doch
eveneens stoffen voor dames- en heeren-
kleeding, die gedeeltelijk reeds sedert twee
jaren de toets der praktijk hebben door
staan. Daar groot-Duitschland de grootste
met aardappelen beplante oppervlakte ter
wereld bezit, heeft het Duitsche bedrijfs
leven er een nieuwe belangrijke grondstof
bron bij gekregen.
Volgens verdere mededeelingen in het
tijdschrift worden bedrijfsproeven genomen
om voor aardappelloof en andere afvalpro
ducten nog meer gebruiksmogelijkheden te
vinden. Bij een juiste organisatie kan in
Duitschland een hoeveelheid van drie mil
lioen ton aardappelloof voor verwerking in
aanmerking komen. Als hiervan slechts 30
procent gebruikt wordt, is ontlasting van den
Duitschen boschbouw met ongeveer 675.000
ton cellulose mogelijk.
f Van officieele zijde wordt ons mede
gedeeld, dat het bericht, dat landarbei
ders tot 1 September a.s. aanspraak
zouden kunnen maken op een extra
boter- of vetrantsoen van 200 pet.,
onjuist is. Landarbeiders, werkzaam in
den hooibouw en landarbeiders die
zwaren oogstwerkzaamheden verrich
ten, kunnen tot 1 September a.s. uit
sluitend in aanmerkirig komen voor een
extra broodrantsoen van
100 pet.
door
MARTINE
WITTOP KONING,
UIT DEN ZUIVELHOEK.
Een welkome broodaanvulling- bij
het twaalf-uurtje.
Een aardappelgerechtje aan den brood
maaltijd heeft verschillende voordeelen.
Iedereen waardeert een dergelijk warm
hapje en bovendien zal men in een groot
gezin beter toekomen met de broodbonnen.
Ook worden resten van den vorigen dag op
deze wijze goed gebruikt, zoodat er geen
aanleiding is om den hoofdmaaltijd uit
kliekjes te laten bestaan. Dit laatste is name
lijk niet goed, daar opgewarmd eten in voe
dingswaarde achter staat bij het verséh
bereide. De hoofdmaaltijd moet dan ook
alleen uit pas gekookte aardappelen en
groenten 'bestaan, terwijl we overgebleven
resten gebruiken oni er een „hapje" van
te maken, dat we bij den broodmaaltijd
'geven. Hieronder volgt een prettig recept
voor zoo'n hapje.
Aardappelhoek,
onfcev. l Kg geKooKi-e aardappelen.
1 of 2 eieren.
200 gram geraspte, belegen kaas.
Ongeveer 1/4 liter melk.
zout, nootmuskaat, boter, peterselie.
Maak de aardappelen fijn (dit gaat het
beste als ze nog warm zijn) en vermeng ze
met de andere ingrediënten tot niet te
droge puree. Laat een lepel boter in de
koekenpan bruin worden. Bak hierin de
helft van de puree tot een groote koek, die
met behulp van een deksel wordt omge
keerd. Bak de rest van de puree op de
zelfde wijze.
JUISTE COMBINATIE DER PRODUCTEN
VAN ONZEN BODEM BEVORDERT
VOLWAARDIGE VOEDING.
Een goede toepassing voor
groente van het seizoen.
de
Evenals zoovele andere landen is Neder
land in dezen tijd aangewezen op de pro
ducten van eigen bodem en meer dan ooit
dienen wij dan ook te waardeeren welk een
voorrecht het is, dat juist de bodem van ons
land zoo rijk met natuurlijke hulpbronnen
is gezegend. Hoeveel beter immers zijn wij er
aan toe met, onze kostelijke groenten en
vruchten, onze vruchtbare akkers en ons
beroemd vee dan de bewoners van de vele
andere streken waar al het goede der aarde
moet worden ingevoerd!
Door het vochtige klimaat en den vrucht
baren grond is ons land vrijwel ideaal voor
de groententeelt, want beide factoren zijn
noodig opdat er zich waar het bij de
meeste groentesoorten om gaat in korten
tijd veel bladeren kunnen vormen en hier
voor wordt uiteraard een groote hoeveelheid
plantenvoedsel verbruikt. Het uitgebreide
waterwegennet van Nederland is bovendien
voor een economisch vervoer van groote
beteekenis, want de talrijke vaarten bieden
een doeltreffende gelegenheid om de voor
de teelt benoodigde grondstoffen aan te voe
ren en de producten zelf af te voeren.
Als we slechts een greep doen uit wat ons
land ons in dit opzicht biedt, denken we bij
voorbeeld onder meer aan de Betuwe, die
met haar bloeiende boomen in het voorjaar
honderden bewonderaars trekt en ons voor
ziet van de heerlijkste vruchten, en ook de
druiven en de vele andere producten van
het Westland mogen er zijn met haar fijnen
smaak en goede voedingswaarde.
En dan zijn er niet te vergeten de
sappige weiden, die zoo karakteristiek zijn
voor het Nederlandsche landschap en meer
dan de helft van onzen cultuurgrond be
slaan; hierdoor is ons land als het ware door
de natuur zelve aangewezen om hét zuivel-
land bij uitnemendheid te zijn. Beroemd
zelfs zijn de Nederlandsche veerassen en
niet minder de bolronde Edammertjes en de
groote Goudsche kazen, die ons in goudgelen
kleur en aantrekkelijken vorm bijna alle
voedingswaarden bieden, die het mensche.-
lijk lichaam noodig heeft.
Zoo kunnen wij, Nederlanders, door de
schatten van onzen bodem, zelfs in dezen
tijd nog van uitnemend voedsel profiteeren,
hetgeen nu wel meer dan ooit onmisbaar is
voor de gezondheid, weerstand en energie.
Deze onschatbare waarden komen even
wel eerst dan geheel tot haar recht, wanneer
we de producten, die ons land on levert, op
de juiste wijze eombineeren, waardoor onze
maaltijden volledig en onze voeding vol
waardig kan zijn.
Een voorbeeld van een uitnemende com
binatie van groente en zuivelproducten is:
Zomerstamppot met andijvie
(maaltijd voor 45 personen).
2 'A kg aardappelen, I eetlepel zout,
1 kg andijvie, 100 gr. (1 ons) boter,
3 kopjes water, 2 kopjes melk, 200 gr.
(2 ons) belegen kaas.
Boen de aardappelen goed schoon of schil
ze dun. Kook ze gaar met het water en het
zout. Maak intusschen de andijvie schoon en
snijd ze zeer fijn. Stamp de gare aardappe
len fijn, vermeng ze met de gekookte melk.
de fijngesneden andijvie en de boter. Roer
er van het vuur de geraspte kaas door. (Des-
gewenseht kan men van de boter bruine bo«
terjus maken in plaats van ze door den
stamppot te mengen).