IS
*s:°
Vleeschdistributie treedt vandaag in
werking.
11
*?«-§ c 9
<D
O
o
a
o
a
'S w N
-g V. g
o c
g Jsl*
3 3 2 S 2
d)^.s S
C S
*3? S
•I .2 Ja
S v,
S»cf
üj&
Waarop iedere houder van een vleeschkaart
recht heeft.
VERZOEK AAN
DISTRIBUTIE-DIENSTEN.
Verkoop en aflevering
brandstoffen deze
week verboden.
Distributie-diensten van
omliggende gemeenten wor
den verzocht, ten behoeve
van hun eigen plaatsgenoo-
ten, speciale mededeelingen
zoo spoedig mogelijk aan
ons bureau in te zenden, op
dat ze in het eerstvolgend
nummer van dit
„DISTRIBUTIE - NIEUWS"
kunnen worden opgenomen.
De aardappel een zeer be
langrijk voedingsmiddel.
■S-Sa
£9
•g g-S
gfl§7»
8. R
k r2 c Ki S W <6 S -S
S 0 V
1 g
B
0
CAMERA OBSCURA 1940.
Het voorhanden hebben
van rundvee.
UIT DEN ZUIVELHOEK.
ADRESSEN.
«O
CS
es
Z
<D
O
w O
E
u
M
o
ft -3 o
W 2 G
3 5 5^
H 44
O 11)
G r\ N
QJ U»
s S 11 s
•2 ra 1 ra
•M >2 73 ra
H t. R
<U CO rfj <1>
73 O
0 -G
toflU
'5
0 TJ
"5
u/ s-> 0 d)
73 O O, 60 C
w -7 .-M u/
3 TI 5 T3
P
-+J -+-> 5H 17-3, 0
1°!^ g
«.S&S'B
o 2
0 w 2
aS
cO o
1 58 Jr? c
|§2S«
i u ft
g s'-g It
«g^ g I
fi X h ft-, 73 34
o
- a o <u ??34 s a
TJ 3
{H *71 13
TL 0
-O^-ö
ra gT3
■o ft.2 33
u
M tuo
c 10
0 'w c
8 H 0)
-£S W
0 «1
w
0 G
c
0 0
TJ -P
C "2
O G
0
CO
P
O O
~.E O
tuo
c c
^3 0 0
0 0 C
-+-» 0
l/l r-t -*->
S s
■ïïs
13? G
N §ii
SSc
o»S
rO 0
tuo O
Sf ra
73 «J
g 5
fc0 CO -rH
»0 3
Rantsoen loopt uiteen voor Berliner, Saksische- en Haagsche lever-
u:ii„„ worst en verder van tongenworst en
verschillende soorten. nierbrood zullen 125 gram tegen afgifte
van een bon gekocht kunnen worden.
Ten slotte geeft een bon recht op het
koopen van 150 gram bloedworst. Bij
vleeschwaren in blik dient bij de be
rekening van het benoodigde aantal
bonnen te worden uitgegaan van den
netto inhoud, met inachtneming van de
verschillende rantsoenen voor de uiteen-
loopende soorten. Bij soepen en gemeng
de spijzen in blik, waarin vleesch is ver
werkt, moet worden gelet op de ver
werkte hoeveelheid vleesch.
In de in de advertentiekolommen opgeno
men officieele publicatie zijn de nadere
regelingen, waaraan grossiers, slagers en
kleinhandelaren zich hebben te houden, ver
meld.
Bijzondere regelingen.
Een bijzondere regeling voor huisslachtin
gen van varkens zoowel wat betreft het
recht tot slachten als het gebruik van de
vleeschkaarten zal binnenkort worden
gepubliceerd. Huisslachtingen van runderen
zullen niet worden toegestaan.
Hotels, restaurants, cantines e. d. dienen
voorloopig ter verkrijging van vleesch ge
bruik te blijven maken van de aan deze in
stellingen reeds verstrekte, met „een rant-
roen vleesch" en „een rantsoen vleeschwa-
gemerkte bonnen.
De secretaris-generaal, wnd. hoofd van
het Departement van Landbouw en Vis-
scherij deelt, in aansluiting aan hetgeen
reeds eerder is gepubliceerd met betrek
king tot de distributie van vleesch en
vleeschwaren het volgende mede:
Met ingang van heden, Maandag 23
September a.s. zal de nieuw uitgereikte
vleeschkaart in gebruik worden geno
men. Elke der hierop met „01. vleesch"
gemerkte bonnen geeft gedurende het
tijdvak van 23 tot en met 29 September
a.s. recht op het koopen van 100 gram
vleesch, been inbegrepen, óf een rant
soen vleeschwaren. De met „01. worst,
vleeschwaren" gemerkte bon geeft uit
sluitend recht op het koopen van een
rantsoen vleeschwaren. De bonnen,
welke op Zondag 29 September a.s. nog
niet gebruikt zijn, blijven nog geldig
tot en met 6 October. Dit geldt niet
voor de voor het verkrijgen van
vleesch en vleeschwaren aangewezen
bonnen van het algemeen distributie
bonboekje, welke slechts gedurende de
week van 16 tot en met 22 September
geldig zijn.
Het rantsoen vleeschwaren, dat per
bon kan worden gekocht, loopt uiteen
voor de verschillende soorten. Het be
draagt 75 gram voor gerookt of gekookt
varkens-, rund- of kalfsvleesch en voor
gerookte worstsoorten. Tot deze groep
behooren o.a. ham, schouder, carbonade,
spek, rookvleesch, pekelvleesch, Gelder-
sche rookworst, plockworst en snijworst.
Voor gekookte worstsoorten, zooals bo-
terhammenworst en lunchworst en voor
rolpens en knakworst, zooals Frank-
forter en Weener, bedraagt een rantsoen
100 gram. Van leverartikelen, als b.v.
ren
Ziekenhuizen, krankzinnigengestichten,
sanatoria e. d. moeten zooveel mogelijk bon
nen van de patiënten in ontvangst nemen.
De plaatselijke distributiediensten verstrek
ken voorts aan deze instellingen op desbe
treffend verzoek losse bonnen.
Ten behoeve van bakkers, welke sausijzen-
broodjes vervaardigen en exploitanten van
automaten, welke croquetten verkoopen, zul
len geen losse bonnen meer verstrekt
worden.
Verbruikers in groepen gesplitst.
De secretaris, wnd. hoofd van het
departement van handel, nijverheid en
scheepvaart deelt mede, dat gedurende
het tijdvak van heden, Maandag 30 Sep
tember tot en met Dinsdag 8 October
1940 de verkoop en de aflevering van
vaste brandstoffen aan verbruikers ver
boden is.
Onder vaste brandstoffen worden ver
staan: steenkoolen, steenkoolbriketten (ook
eierbriketten, turf en petroleumcokes.
Onder de verbruikers op wie dit afleve
ringsverbod betrekking heeft, vallen: groep
a: particuliere personen; groep b: openbare
gebouwen (niet voor publieke vermakelijk
heden), ziekenhuizen, sanatoria, rijks-, ge
meente en provinciale kantoren, gestichten,
kerken, gevangenissen, kazernes, scholen,
centrale keukens, apotheken, wacht- en be
handelingskamer van artsen e.d.; groep c:
warenhuizen, winkels, hotels, pensions (ook
kamerverhuurders), restaurants, cafés, par
ticuliere huizen; groep d: gebouwen voor
publieke vermakelijkheden, vereenigings-
of vergaderlokalen, niet behoorende tot de
groepen a, b en c; groep e: kleinindustrie
met een jaarverbruik van vaste brandstof
fen van minder dan 240 ton en niet behoo
rende tot de groepen a, b, c en d.
Een uitzondering op het verbod
geldt voor de bij het Rijkskolenbureau
als „grootindustrie" ingeschreven ver
bruikers met een jaarverbruik van 240
ton of meer. Deze categorie van in-
dustrieele verbruikers zal dus ook ge
durende de periode van 30 September
tot en met 8 October de haar door het
Rijkskolenbureau toegewezen hoeveel-
veelheid vaste brandstdoffe kunnen be
trekken.
Van het verbod kan door het Rijkskolen
bureau te 's-Graenhage of een door dit
bureau aan te wijzen instantie dispensatie
worden verleend.
Verder wordt medegedeeld, dat de
plaatselijke distributiediensten op na
der bekend te maken wijze en tijdstip
de verbruikers behoorende tot de
groepen a, b, c en d in het bezit zullen
stellen van formulieren „voorraadop-
gaven vaste brandstoffen", waarop door
de verbruikers de per 29 September
1940 aanwezige voorraad vaste brand
stoffen (gesplitst naar soorten, inclu
sief turf) en huishoudbrandolie, moe
ten worden ingevuld. Onder huis
brandolie wordt in dit verband ver
staan: huisbrandolie, dunne en- dikke
stookolie, voorzoover bestemd voor
verwarmingsdoeleinden.
Deze voorraadopgaven moeten door
de betreffende verbruikers op door de
distributiediensten plaatselijk bekend
te maken data, gedurende de periode
van 30 September tot en met 8 October
1940 bij deze diensten worden ingele
verd ter verkrijging van de voor de
brandstoffendistributie benoodigde be
scheiden.
„Vrije kolen" bestaan niet!
De aandacht wordt er nog op gevestigd,
dat zoogenaamde „vrije kolen" niet be
staan, zoodat alle vaste brandstoffen, onder
welke beschrijving deze ook zijn of worden
aangeboden, onder het afleveringsverbod en
onder de verplichte voorraadopgave vallen.
Voorts zij vermeld, dat op de door de ver
bruikers gedane voorraad-opgaven controle
zal worden uitgeoefend.
Aan bepaalde verbruikers, behoorende
tot de groepen b, c, d en e zullen door een
door het Rijkskolenbureau aan te wijzen in
stantie tegen betaling van 1.plus even-
tueele portokosten, zoogenaamde identi
teitskaarten worden uitgereikt, welke door
de houders bij het in ontvangst nemen van
de distributiebescheiden bij de plaatselijke
distributiediensten voor identificatie en ter
waarmerking moeten worden overlegd.
Denk om de bereidings
wijze
De aardappel is in ons land terecht een bij
uitstek populair voedingsmiddel. Door zijn
neutralen smaak leent hij zich bijzonder om
bij zeer uiteenloopende soorten groenten,
vleesch en visch te worden genuttigd en dat
wel in allerlei verschillende vormen: ge
kookt, gesmoord, gebakken, als puree, enz.,
enz. wat dit betreft bestaat dan ook nauwe
lijks behoefte aan voorlichting over het ge
bruik van den aardappel.
Wel ontbreekt het echter bij velen aan de
juiste kennis omtrent de voedingswaarde en
daardoor laat de bereidingswijze van dit in
alle kringen gebruikte voedingsmiddel nog
al eens te wenschen over. Dat het ons zet
meel levert, is algemeen bekend, al was het
alleen door het bestaan van aardappelmeel.
Dat de aardappel daarenboven voor ons de
leverancier is van een uitnemende soort
eiwit is minder bekend. Evenmin geeft men
zich er in den regel rekenschap van, dat we
er een belangrijke bron van vitamines en
van mineralen in hebben te zien.
In percenten uitgedrukt is het eiwitgehalte
van den aardappel zeker niet hoog: het be
draagt slechts 2 maar wie bij zijn mid
dagmaal een pond aardappelen nuttigt,
krijgt daarmede dan toch evenveel eiwit
naar binnen als bij het gebruiken van een
half ons vleesch.
Wat de mineralen betreft, waardeeren we
de niet onbelangrijke hoeveelheden kalk,
phosphor, ijzer en ook de sporen jodium,
terwijl van de vitamines die van de b-groep
en het in den winter zoo waardevolle vita
mine c recht hebben op onze bijzondere
aandacht.
De tot dusver gebruikelijke kookmethode
(schillen en 's nachts in het water laten
staan, dan opzetten in ruim water) berust
echter op een miskenning van al deze waar
devolle voedingsfactoren.
Bij liet schillen gaan vitamines, mineralen
en eiwit in bijzonder mate verloren en van
zelfsprekend ook zetmeel. Men kan veilig
zeggen, dat met de schil 20 van het in de
aardappelen aanwezige vitamine c wordt
weggeworpen. Laat men de geschilde aard
appels vervolgens in water staan en zet men
ze dan in ruim water op, dan stijgt het ver
lies tot 60 terwijl bij koken in de schil
ten hoogste 20 verloren gaat. Een soort
gelijk verlies lijden wij op het gehalte aan
b-vitamines en aan mineralen. Bovendien
staat de geschilde aardappel nog tijdens het
koken zetmeel en eiwit aan het kookwater
af, zoodat men een in elk opzicht belangrijk
in waarde verminderd product op tafel
brengt.
Waarom stellen we den aardappel aan
dit waardeverlies bloot? Eigenlijk valt
hiervoor geen andere reden aan te voe
ren, dan dat de sleur het nu eenmaal zoo
wil. Wie de proef heeft genomen met
het koken van den aardappel in de
schil, prijst den pittigen smaak van het
op deze wijze verkregen gerecht en hij
wil niet meer terug naar de oude en
„flauwe" bereidingswijze. Wie wel de
voordeelen wenscht van het koken in de
B 73 3
u n n
0 0
GJ tXO
O G
..2 2
73 0
tuo TJ
.SS
3
2 S!
M o>
C tuo
G
o co
60
(LI N
O O o
73 -O
dj
2 10
TJ rC
0
G
0
G 0
0 f-i
P .5
0
0 p
ft C tuo
(0 c 0
^7 ft.G rj
O CO b
W b r3? W
2 s 0 e
o
0 P M
P 0 G
G o c 0
O N G 0
41 n
+*•9 G
ft»t5§
ft n-t
•2"e
J-o S
O c .0
"•3-S
-+-> - c
w G 0
rn 0 0
ft
0 0_,
73 P c
P
0
O C33
H SlP-S
CO O
G ft 72
0 (0 rj
J)^H
eo ra u
ai R -2
G ;r-5 G -+J
O N B
R e -O M
g n c
o A o 5
00W -+J o o fi
o <u c
:3> P
33
•a
S
o
R
ËW o
<u 2
S |.l
O G je
O 0 O o
72^ UQ
G
(O
c
8 g
O w
O t-<
0 w
SI
S'o
0 »G
o R
10 0
ro 0
ft N
- ft C .2 73
G C0 0 tlfl 0 toO
5)h e w G
G X C e A-i T3
SaJ*f|IsS
wjs g s0 s s
iJ3*§^i«0S
v ÏS 60 O rj
33 ai C *s o Y
o 33 S n, si o
M 73 dl 73
dl 60W I- C
b, P dl
C o eo 3 3-
C di Q cd 1- o
dl 33 ra
OïJ&S
tö-p
ig „IU H K W -H n
Ë73N^3373 f> 33
M W
Rg M
S 23 di v
O dl 33 N 60
Al CO (1)
co n. ."G
«gav
K (3 dl
60S
C CO 0 e
O Hr; C
■g, h S
O Sfi
W 2 ra di
»"3 33
C ca 6033 ft
lp I
I'S
g S.a
rQ
0 O
-O
R K
0 rj
po ra
s
H co
T3
g G 8
fllTJ
fa ts
«1 E
O 30
ft 3
dl R
W
m m
Cd
df.SJ
ra ra
ra .3
Ü.S
schil, maar de schil zelf niet wil nutti
gen, kan natuurlijk een tusschenweg be
wandelen, door de gekookte aardappelen
op het bord te pellen. De praktijk leert
echter, dat men ook den smaak van de
schil al spoedig leert waardeeren.
Ondernemende huisvrouwen zullen dan
ook niet nalaten een proef met deze berei
dingswijze te nemen en een mogelijk op
vooroordeel berustenden tegenstand der
huisgenooten met tact weten te overwinnen,
door zelf het goede voorbeeld te geven. Men
kieze hierbij aardappelen van ongeveer ge
lijke grootte. Deze worden goed afgebor
steld, gewasschen en zoo noodig gepit.
Daarna worden ze opgezet met een bodempje
kokend water en een half uur in een goed
gesloten pan gekookt. De aardappelen zijn
dan gaar en het water is verkookt; na even
te zijn omgeschud, komen de aardappelen in
hun gebarsten schil smakelijk kruimig op
tafel. Het gebruik van zout is bij deze kook
methode overbodig: de ziltige smaak van den
aardappel zelf, die niet door afkoken is ver
loren gegaan, doet niemand naar keuken
zout verlangen. Ook in stamppot laten de
ongeschilde aardappelen zich uitstekend ge
bruiken.
Gebakken aardappelen vormen ongetwij
feld een zeer smakelijk gerecht, dat wij
niemand willen misgunnen. Alleen moet er
aan worden herinnerd, dat bij het bakken
van de in plakjes gesnedene, vitamine c
verloren gaat. Trouwens dit verlies treedt
reeds in bij het bewaren van gekookte aard
appelen op kamertemperatuur. Ook op
warmen, het maken van puree en de berei
ding van aardappelen in de hooikist, oefenen
in dit opzicht een nadeeligen invloed uit.
In het algemeen verdient het dus aan
beveling de aardappelen in de schil en
zoo kort mogelijk voor het nuttigen te
koken. Door een juiste bepaling van ce
voor den maaltijd benoodigde hoeveel
heden vermij de men liefst het ontstaan
van restjes, welke bij het bewaren en
verwerken onvermijdelijk weer aan
voedingswaarde zullen verliezen.
De huisvrouw, die er in slaagt haar ge
zinsleden te winnen voor het toepassen van
deze grondregels, bewijst daarmede een niet
te onderschatten dienst aan de gezondheid
van haar huisgezin.
Bovendien bereikt ze voor haar huishoud
beurs een zeer belangrijk voordeel. Veron
derstel, dat haar gezin uit zes personen be
staat en dat ze daarvoor een wintervoorraad
van 7 mud pleegt op te doen.
Door de aardappels in de schil te gebrui
ken, kan ze thans ruimschoots volstaan met
6 mud. We zouten het voordeel ook zoo kun
nen uitdrukken, dat de ongeschilde aard
appel het gezin in staat stelt om iedere week
een dag gratis aardappelen te kunnen eten.
Gezelligheid in huiselijke
sfeer.
In een smal en sierlijk Amsterdamsch
huisje heb ik voor het eerst dien "typisch
oud-Hollandschen drank, de kandeel, ge
dronken. Zoet en geurig in een klein, hoog
glas en wonderwel passend bij het duistere
cafézaaltje met de geheimzinnig-rustige
sfeer van een paar eeuwen terug. Er was
een speeldoos, die een vriendelijk wijsje
deed hooren, er waren kellners in oud-Hol-
landsch costuum, er waren balken en kleine
bankjes, een trekbel, een hooge stoep en
iets verder heel die Amstèrdamsche schil
derachtigheid van oude gevels en boomen,
spiegelend grachtwater en bruggen en boo
ten en meeuwen.
Niet iedereen is'in de gelegenheid kan
deel te drinken in zülk een passende omge
ving, waar alles is als op een schilderij van
een onzer groote meesters, maar velen zullen
het niettemin alleraardigst vinden eens in
den huiselijken kring den Camera Obscura-
tijd te doen herleven en geurige kandeel te
laten rondgaan om een feestavond bij zonde
ren luister te geven, of op oud-vaderland»
sche wijze de komst van een nieuwen
wereldburger te vieren. Oorspronkelijk was
deze drank vol zoet aroma immers bestemd
voor de jonge moeder en de kraamvisite.
Nu zult ge vragen: Wat is dan eigenlijk
kandeel? Wel: voor kandeel- bestaan vele
recepten, doch hoofdzakelijk komen alle
daarop neer, dat er een mengsel gemaakt
dient te worden van een zwak alcoholhou-
's-Gravenhage, 21 September. Het
heden verschenen. Verordeningsblad bevat
een besluit van den secretaris-generaal
van het departement van landbouw en
vtsscherij ter uitvoering van de landbouw-
crisiswet 1933 (wijziging van het crisis-
rundveebesluit 1934 1).
Hierin is o.m. het volgende bepaald.
Artikel 2.
(1) Het voorhanden en in voorraad
hebben van rundvee is verboden.
(2) De verbodsbepaling, vervat in het
eerste lid, geldt niet
1) Voor hem, die als georganiseerde is
toegelaten tot eenige daartoe door den
secretaris-generaal aan te wijzen crisis
organisatie;
2) voor den rundveehandelaar, die als
georganiseerde is toegelaten tot en inge
deeld in de groep van rundveehandelaren
van de door den secretaris-generaal daar
toe aan te wijzen crisisorganisatie;
3) voor den slager, die als georgani
seerde is toegelaten tot en ingedeeld in de
groep van rundveeslagers van de door
den secretaris-generaal daartoe aan te
wijzen crisis-organisatie;
echter met dien verstande, dat het voor
handen en in voorraad hebben van rund
vee, waarvan het gewicht is gelegen bin
nen door den secretaris-generaal te bepa
len gewichtsgrenzen, voor de tijdvakken,
aanvangende en eindigende met ingang
van nader door den secretaris-generaal te
bepalen tijdstippen, gedekt moet zijn door
een geldig identiteitsbewijs.
Artikel 3.
(1) Voor de indeeling als georganiseer
de in de groep van rundveehandelaren, als
bedoeld in artikel 2, lid 2, onder 2, is ver-
eischt, hetzij dat ten genoegen van de in
artikel 2, li'" 2, onder 2, bedoelde crisis
organisatie blijkt, dat de aanvrager den
handel in rundvee als beroep of bedrijf
heeft uitgeoefend, hetzij dat de aanvrager
hiertoe door den secretaris-generaal is
toegelaten.
(2.) Voor de indeeling als georgani
seerde in de groep van rundveeslagers, als
bedoeld in artikel 2, lid 2, onder 3, is ver-
eischt, hetzij dat ten genoegen van de in
artikel 2, lid 2, onder 3, bedoelde crisis
organisatie blijkt, dat de aanvrager zijn
beroep of bedrijf maakt van het slachten
van runderen, welke daartoe door hem
voorhanden of in voorraad plegen te wor
den gehouden, hetzij dat de aanvrager
hiertoe door den secretaris-generaal is
toegelaten.
Artikel 4.
(1) De tijdvakken, bedoeld in lid 2
van artikel 2, kunnen verschillend worden
gesteld voor mannelijke, al dan niet ge
castreerde, en vrouwelijke runderen, voor
de verschillende gewichtsgrenzen, bedoeld
in lid 2 van artikel 2, en voor de verschil
lende deeler des lands.
denden drank, melk, suiker, eieren en
kaneel, dat meestal warm, doch ook wel
koud, gedronken wordt. Er bestaan zelfs
recepten, die gewagen van kaneel, foelie,
notemuskaat, nagelen en boter of van de
toevoeging van room. Een gemakkelijk na
te volgen recept is evenwel het volgende:
Heete citroenmelk, waarin een kruid-
nageltje getrokken is, wordt aangedikt
met een opgeklopte eierdooier. Hier
door gaat een scheutje gembernat en
om geheel in stijl te blijven, roert
men vervolgens den drank met een
kaneelstok en serveert hem met een
wafeltje of een soes.
Het resultaat is verrassend, zóó verrassend
zelfs, dat men zich verwonderd mag afvra
gen, waarom die andere oud-Hollandsche
drank, de advocaat, de eeuwen zoo glorierijk
getrotseerd heeft en nog steeds in ons land
hoogst populair is, terwijl de kandeel met
haar geurig, zoet en streeiend aroma vol
komen op den achtergrond raakte.
Ja keert terug tot de oud-Hollandsche
kandeel en stellig zal dan mét de kaneel-
geur ook even de gemoedelijkheid en rust
van den tijd onzer voorouders uw huiskamer
binnenkomen, hetgeen juist nu dubbel en
dwars door alle huisgenooten gewaardeerd
2al worden.
(2) De gewichtsgrenzen, bedoeld in
lid 2 van artikel 2, kunnen verschillend
worden gesteld ten aanzien van manne
lijke, al dan niet gecastreerde, en vrou
welijke runderen.
(3) De identiteitsbewijzen, bedoeld in
lid 2 van artikel 2, kunnen uitsluitend
door de daartoe door den secretaris-gene
raal aan te wijzen crisis-organisaties, over
eenkomstig door hem te stellen regelen,
aan een georganiseerde, als bedoeld in ar
tikel 2, lid 2, onder 1, worden uitgereikt.
Artikel 6.
De door den secretaris-generaal uit ta
vaardigen voorschriften, noodig voor toe
passing en uitvoering van dit besluit,
worden in d; Nederlandsche Staatscoudant
bekend -gemaakt.
Artikel 7. 1
(1) Dit besluit treedt in werking met
ingang van den tweeden dag na dien van
zijn afkondiging; het eindigt met ingang
van 1 Januari 1941.
(2). Het kan worden aangehaald als
„crisis-rundveebesluit 1934 1)"."
Broodjes met kaasragout.
De verwachtingen van de huisgenooten
zijn Êiltijd vrij hoog gespannen, als er een
gerechtje uit den oven moet komen; dan is
er immers altijd iets bijzonders te verwach
ten, want den oven gebruiken we in den
regel niet dagelijks.
Voor de huisvrouw heeft het klaarmaken
van oven-gerechtjes wel eens een bezwaar
lijken kant; zij is daarbij namelijk maar al
te dikwijls gebonden aan bepaalde hoeveel
heden, door de grootte van haar vuurvast
schoteltje, of het aantal schelpen of pastei
potjes dat zij bezit. Vooral als er logees zijn,
en het gezin dus met eenige leden vergroot
is, zit men met deze moeilijkheden. Het is
dan veel gemakkelijker om iets klaar te ma
ken, dat niet in een schoteltje of schelpen
opgedaan behoeft te worden, waarvan we
dus een willekeurige hoeveelheid kunnen
klaarmaken.- Onderstaand recept voor ge
vulde broodjes geeft U hiervan een geschikt
voorbeeld:
Gevulde broodjes (4 personen).
1 4 kleine puntbroodjes of geraspte
broodjes (liefst een dag oud)
200 grant jonge kaas
1/4 liter melk
20 gram bloem (2 afgestreken eetlepels),
40 gram boter (2 afgestreken eetlepels)
1 ei
peper, zout, nootmuskaat.
Snij van de broodjes het bovenste kopje
af, hol het onderste gedeelte uit tot een
bakje met wandjes van tot 1 cm dikte.
Bereid de vulling: i
Verwarm roerende, op zacht vuur, de
helft van de boter en de bloem; voeg hier
bij steeds roerende de melk en laat het
sausje even doorkoken. Kook het ei hard
(10 min.) en snij het in kleine dobbel
steentjes. Snij ook de kaas in dobbelsteen
tjes. Doe kaas en ei in de saus, roer de stuk
jes er goed doorheen en maak de ragout op
smaak af met peper, zout en nootmuskaat,
Vul de broodbakjes met deze ragout, leg de
kapjes er weer op en bestrijk den buiten
kant met de overgehouden boter, die hier
toe gesmolten is. Laat de broodjes in eert
vrij warmen oven knappend bakken (5 a 10
min).
Centraal Distributiekantoor:
Poststukken, Bezuidenhoutscheweg
144, 's-Gravenhage.
Telefoon 720108
Interlocaal letters XXX
Secretariaat,
Bezuidenhoutscheweg 93,
's- Gravenhago»
Inspectie West:
D. J. Scheffel, Oudegracht 182,
Alkmaar, telefoon 314 3.
Rijksverkeers-inspectie Noord-Holland:
Hazenpaterslaan 32.
Haarlem.