IS *s:° Vleeschdistributie treedt vandaag in werking. 11 *?«-§ c 9 <D O o a o a 'S w N -g V. g o c g Jsl* 3 3 2 S 2 d)^.s S C S *3? S •I .2 Ja S v, S»cf üj& Waarop iedere houder van een vleeschkaart recht heeft. VERZOEK AAN DISTRIBUTIE-DIENSTEN. Verkoop en aflevering brandstoffen deze week verboden. Distributie-diensten van omliggende gemeenten wor den verzocht, ten behoeve van hun eigen plaatsgenoo- ten, speciale mededeelingen zoo spoedig mogelijk aan ons bureau in te zenden, op dat ze in het eerstvolgend nummer van dit „DISTRIBUTIE - NIEUWS" kunnen worden opgenomen. De aardappel een zeer be langrijk voedingsmiddel. ■S-Sa £9 •g g-S gfl§7» 8. R k r2 c Ki S W <6 S -S S 0 V 1 g B 0 CAMERA OBSCURA 1940. Het voorhanden hebben van rundvee. UIT DEN ZUIVELHOEK. ADRESSEN. «O CS es Z <D O w O E u M o ft -3 o W 2 G 3 5 5^ H 44 O 11) G r\ N QJ U» s S 11 s •2 ra 1 ra •M >2 73 ra H t. R <U CO rfj <1> 73 O 0 -G toflU '5 0 TJ "5 u/ s-> 0 d) 73 O O, 60 C w -7 .-M u/ 3 TI 5 T3 P -+J -+-> 5H 17-3, 0 1°!^ g «.S&S'B o 2 0 w 2 aS cO o 1 58 Jr? c |§2S« i u ft g s'-g It «g^ g I fi X h ft-, 73 34 o - a o <u ??34 s a TJ 3 {H *71 13 TL 0 -O^-ö ra gT3 ■o ft.2 33 u M tuo c 10 0 'w c 8 H 0) -£S W 0 «1 w 0 G c 0 0 TJ -P C "2 O G 0 CO P O O ~.E O tuo c c ^3 0 0 0 0 C -+-» 0 l/l r-t -*-> S s ■ïïs 13? G N §ii SSc o»S rO 0 tuo O Sf ra 73 «J g 5 fc0 CO -rH »0 3 Rantsoen loopt uiteen voor Berliner, Saksische- en Haagsche lever- u:ii„„ worst en verder van tongenworst en verschillende soorten. nierbrood zullen 125 gram tegen afgifte van een bon gekocht kunnen worden. Ten slotte geeft een bon recht op het koopen van 150 gram bloedworst. Bij vleeschwaren in blik dient bij de be rekening van het benoodigde aantal bonnen te worden uitgegaan van den netto inhoud, met inachtneming van de verschillende rantsoenen voor de uiteen- loopende soorten. Bij soepen en gemeng de spijzen in blik, waarin vleesch is ver werkt, moet worden gelet op de ver werkte hoeveelheid vleesch. In de in de advertentiekolommen opgeno men officieele publicatie zijn de nadere regelingen, waaraan grossiers, slagers en kleinhandelaren zich hebben te houden, ver meld. Bijzondere regelingen. Een bijzondere regeling voor huisslachtin gen van varkens zoowel wat betreft het recht tot slachten als het gebruik van de vleeschkaarten zal binnenkort worden gepubliceerd. Huisslachtingen van runderen zullen niet worden toegestaan. Hotels, restaurants, cantines e. d. dienen voorloopig ter verkrijging van vleesch ge bruik te blijven maken van de aan deze in stellingen reeds verstrekte, met „een rant- roen vleesch" en „een rantsoen vleeschwa- gemerkte bonnen. De secretaris-generaal, wnd. hoofd van het Departement van Landbouw en Vis- scherij deelt, in aansluiting aan hetgeen reeds eerder is gepubliceerd met betrek king tot de distributie van vleesch en vleeschwaren het volgende mede: Met ingang van heden, Maandag 23 September a.s. zal de nieuw uitgereikte vleeschkaart in gebruik worden geno men. Elke der hierop met „01. vleesch" gemerkte bonnen geeft gedurende het tijdvak van 23 tot en met 29 September a.s. recht op het koopen van 100 gram vleesch, been inbegrepen, óf een rant soen vleeschwaren. De met „01. worst, vleeschwaren" gemerkte bon geeft uit sluitend recht op het koopen van een rantsoen vleeschwaren. De bonnen, welke op Zondag 29 September a.s. nog niet gebruikt zijn, blijven nog geldig tot en met 6 October. Dit geldt niet voor de voor het verkrijgen van vleesch en vleeschwaren aangewezen bonnen van het algemeen distributie bonboekje, welke slechts gedurende de week van 16 tot en met 22 September geldig zijn. Het rantsoen vleeschwaren, dat per bon kan worden gekocht, loopt uiteen voor de verschillende soorten. Het be draagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens-, rund- of kalfsvleesch en voor gerookte worstsoorten. Tot deze groep behooren o.a. ham, schouder, carbonade, spek, rookvleesch, pekelvleesch, Gelder- sche rookworst, plockworst en snijworst. Voor gekookte worstsoorten, zooals bo- terhammenworst en lunchworst en voor rolpens en knakworst, zooals Frank- forter en Weener, bedraagt een rantsoen 100 gram. Van leverartikelen, als b.v. ren Ziekenhuizen, krankzinnigengestichten, sanatoria e. d. moeten zooveel mogelijk bon nen van de patiënten in ontvangst nemen. De plaatselijke distributiediensten verstrek ken voorts aan deze instellingen op desbe treffend verzoek losse bonnen. Ten behoeve van bakkers, welke sausijzen- broodjes vervaardigen en exploitanten van automaten, welke croquetten verkoopen, zul len geen losse bonnen meer verstrekt worden. Verbruikers in groepen gesplitst. De secretaris, wnd. hoofd van het departement van handel, nijverheid en scheepvaart deelt mede, dat gedurende het tijdvak van heden, Maandag 30 Sep tember tot en met Dinsdag 8 October 1940 de verkoop en de aflevering van vaste brandstoffen aan verbruikers ver boden is. Onder vaste brandstoffen worden ver staan: steenkoolen, steenkoolbriketten (ook eierbriketten, turf en petroleumcokes. Onder de verbruikers op wie dit afleve ringsverbod betrekking heeft, vallen: groep a: particuliere personen; groep b: openbare gebouwen (niet voor publieke vermakelijk heden), ziekenhuizen, sanatoria, rijks-, ge meente en provinciale kantoren, gestichten, kerken, gevangenissen, kazernes, scholen, centrale keukens, apotheken, wacht- en be handelingskamer van artsen e.d.; groep c: warenhuizen, winkels, hotels, pensions (ook kamerverhuurders), restaurants, cafés, par ticuliere huizen; groep d: gebouwen voor publieke vermakelijkheden, vereenigings- of vergaderlokalen, niet behoorende tot de groepen a, b en c; groep e: kleinindustrie met een jaarverbruik van vaste brandstof fen van minder dan 240 ton en niet behoo rende tot de groepen a, b, c en d. Een uitzondering op het verbod geldt voor de bij het Rijkskolenbureau als „grootindustrie" ingeschreven ver bruikers met een jaarverbruik van 240 ton of meer. Deze categorie van in- dustrieele verbruikers zal dus ook ge durende de periode van 30 September tot en met 8 October de haar door het Rijkskolenbureau toegewezen hoeveel- veelheid vaste brandstdoffe kunnen be trekken. Van het verbod kan door het Rijkskolen bureau te 's-Graenhage of een door dit bureau aan te wijzen instantie dispensatie worden verleend. Verder wordt medegedeeld, dat de plaatselijke distributiediensten op na der bekend te maken wijze en tijdstip de verbruikers behoorende tot de groepen a, b, c en d in het bezit zullen stellen van formulieren „voorraadop- gaven vaste brandstoffen", waarop door de verbruikers de per 29 September 1940 aanwezige voorraad vaste brand stoffen (gesplitst naar soorten, inclu sief turf) en huishoudbrandolie, moe ten worden ingevuld. Onder huis brandolie wordt in dit verband ver staan: huisbrandolie, dunne en- dikke stookolie, voorzoover bestemd voor verwarmingsdoeleinden. Deze voorraadopgaven moeten door de betreffende verbruikers op door de distributiediensten plaatselijk bekend te maken data, gedurende de periode van 30 September tot en met 8 October 1940 bij deze diensten worden ingele verd ter verkrijging van de voor de brandstoffendistributie benoodigde be scheiden. „Vrije kolen" bestaan niet! De aandacht wordt er nog op gevestigd, dat zoogenaamde „vrije kolen" niet be staan, zoodat alle vaste brandstoffen, onder welke beschrijving deze ook zijn of worden aangeboden, onder het afleveringsverbod en onder de verplichte voorraadopgave vallen. Voorts zij vermeld, dat op de door de ver bruikers gedane voorraad-opgaven controle zal worden uitgeoefend. Aan bepaalde verbruikers, behoorende tot de groepen b, c, d en e zullen door een door het Rijkskolenbureau aan te wijzen in stantie tegen betaling van 1.plus even- tueele portokosten, zoogenaamde identi teitskaarten worden uitgereikt, welke door de houders bij het in ontvangst nemen van de distributiebescheiden bij de plaatselijke distributiediensten voor identificatie en ter waarmerking moeten worden overlegd. Denk om de bereidings wijze De aardappel is in ons land terecht een bij uitstek populair voedingsmiddel. Door zijn neutralen smaak leent hij zich bijzonder om bij zeer uiteenloopende soorten groenten, vleesch en visch te worden genuttigd en dat wel in allerlei verschillende vormen: ge kookt, gesmoord, gebakken, als puree, enz., enz. wat dit betreft bestaat dan ook nauwe lijks behoefte aan voorlichting over het ge bruik van den aardappel. Wel ontbreekt het echter bij velen aan de juiste kennis omtrent de voedingswaarde en daardoor laat de bereidingswijze van dit in alle kringen gebruikte voedingsmiddel nog al eens te wenschen over. Dat het ons zet meel levert, is algemeen bekend, al was het alleen door het bestaan van aardappelmeel. Dat de aardappel daarenboven voor ons de leverancier is van een uitnemende soort eiwit is minder bekend. Evenmin geeft men zich er in den regel rekenschap van, dat we er een belangrijke bron van vitamines en van mineralen in hebben te zien. In percenten uitgedrukt is het eiwitgehalte van den aardappel zeker niet hoog: het be draagt slechts 2 maar wie bij zijn mid dagmaal een pond aardappelen nuttigt, krijgt daarmede dan toch evenveel eiwit naar binnen als bij het gebruiken van een half ons vleesch. Wat de mineralen betreft, waardeeren we de niet onbelangrijke hoeveelheden kalk, phosphor, ijzer en ook de sporen jodium, terwijl van de vitamines die van de b-groep en het in den winter zoo waardevolle vita mine c recht hebben op onze bijzondere aandacht. De tot dusver gebruikelijke kookmethode (schillen en 's nachts in het water laten staan, dan opzetten in ruim water) berust echter op een miskenning van al deze waar devolle voedingsfactoren. Bij liet schillen gaan vitamines, mineralen en eiwit in bijzonder mate verloren en van zelfsprekend ook zetmeel. Men kan veilig zeggen, dat met de schil 20 van het in de aardappelen aanwezige vitamine c wordt weggeworpen. Laat men de geschilde aard appels vervolgens in water staan en zet men ze dan in ruim water op, dan stijgt het ver lies tot 60 terwijl bij koken in de schil ten hoogste 20 verloren gaat. Een soort gelijk verlies lijden wij op het gehalte aan b-vitamines en aan mineralen. Bovendien staat de geschilde aardappel nog tijdens het koken zetmeel en eiwit aan het kookwater af, zoodat men een in elk opzicht belangrijk in waarde verminderd product op tafel brengt. Waarom stellen we den aardappel aan dit waardeverlies bloot? Eigenlijk valt hiervoor geen andere reden aan te voe ren, dan dat de sleur het nu eenmaal zoo wil. Wie de proef heeft genomen met het koken van den aardappel in de schil, prijst den pittigen smaak van het op deze wijze verkregen gerecht en hij wil niet meer terug naar de oude en „flauwe" bereidingswijze. Wie wel de voordeelen wenscht van het koken in de B 73 3 u n n 0 0 GJ tXO O G ..2 2 73 0 tuo TJ .SS 3 2 S! M o> C tuo G o co 60 (LI N O O o 73 -O dj 2 10 TJ rC 0 G 0 G 0 0 f-i P .5 0 0 p ft C tuo (0 c 0 ^7 ft.G rj O CO b W b r3? W 2 s 0 e o 0 P M P 0 G G o c 0 O N G 0 41 n +*•9 G ft»t5§ ft n-t •2"e J-o S O c .0 "•3-S -+-> - c w G 0 rn 0 0 ft 0 0_, 73 P c P 0 O C33 H SlP-S CO O G ft 72 0 (0 rj J)^H eo ra u ai R -2 G ;r-5 G -+J O N B R e -O M g n c o A o 5 00W -+J o o fi o <u c :3> P 33 •a S o R ËW o <u 2 S |.l O G je O 0 O o 72^ UQ G (O c 8 g O w O t-< 0 w SI S'o 0 »G o R 10 0 ro 0 ft N - ft C .2 73 G C0 0 tlfl 0 toO 5)h e w G G X C e A-i T3 SaJ*f|IsS wjs g s0 s s iJ3*§^i«0S v ÏS 60 O rj 33 ai C *s o Y o 33 S n, si o M 73 dl 73 dl 60W I- C b, P dl C o eo 3 3- C di Q cd 1- o dl 33 ra OïJ&S tö-p ig „IU H K W -H n Ë73N^3373 f> 33 M W Rg M S 23 di v O dl 33 N 60 Al CO (1) co n. ."G «gav K (3 dl 60S C CO 0 e O Hr; C ■g, h S O Sfi W 2 ra di »"3 33 C ca 6033 ft lp I I'S g S.a rQ 0 O -O R K 0 rj po ra s H co T3 g G 8 fllTJ fa ts «1 E O 30 ft 3 dl R W m m Cd df.SJ ra ra ra .3 Ü.S schil, maar de schil zelf niet wil nutti gen, kan natuurlijk een tusschenweg be wandelen, door de gekookte aardappelen op het bord te pellen. De praktijk leert echter, dat men ook den smaak van de schil al spoedig leert waardeeren. Ondernemende huisvrouwen zullen dan ook niet nalaten een proef met deze berei dingswijze te nemen en een mogelijk op vooroordeel berustenden tegenstand der huisgenooten met tact weten te overwinnen, door zelf het goede voorbeeld te geven. Men kieze hierbij aardappelen van ongeveer ge lijke grootte. Deze worden goed afgebor steld, gewasschen en zoo noodig gepit. Daarna worden ze opgezet met een bodempje kokend water en een half uur in een goed gesloten pan gekookt. De aardappelen zijn dan gaar en het water is verkookt; na even te zijn omgeschud, komen de aardappelen in hun gebarsten schil smakelijk kruimig op tafel. Het gebruik van zout is bij deze kook methode overbodig: de ziltige smaak van den aardappel zelf, die niet door afkoken is ver loren gegaan, doet niemand naar keuken zout verlangen. Ook in stamppot laten de ongeschilde aardappelen zich uitstekend ge bruiken. Gebakken aardappelen vormen ongetwij feld een zeer smakelijk gerecht, dat wij niemand willen misgunnen. Alleen moet er aan worden herinnerd, dat bij het bakken van de in plakjes gesnedene, vitamine c verloren gaat. Trouwens dit verlies treedt reeds in bij het bewaren van gekookte aard appelen op kamertemperatuur. Ook op warmen, het maken van puree en de berei ding van aardappelen in de hooikist, oefenen in dit opzicht een nadeeligen invloed uit. In het algemeen verdient het dus aan beveling de aardappelen in de schil en zoo kort mogelijk voor het nuttigen te koken. Door een juiste bepaling van ce voor den maaltijd benoodigde hoeveel heden vermij de men liefst het ontstaan van restjes, welke bij het bewaren en verwerken onvermijdelijk weer aan voedingswaarde zullen verliezen. De huisvrouw, die er in slaagt haar ge zinsleden te winnen voor het toepassen van deze grondregels, bewijst daarmede een niet te onderschatten dienst aan de gezondheid van haar huisgezin. Bovendien bereikt ze voor haar huishoud beurs een zeer belangrijk voordeel. Veron derstel, dat haar gezin uit zes personen be staat en dat ze daarvoor een wintervoorraad van 7 mud pleegt op te doen. Door de aardappels in de schil te gebrui ken, kan ze thans ruimschoots volstaan met 6 mud. We zouten het voordeel ook zoo kun nen uitdrukken, dat de ongeschilde aard appel het gezin in staat stelt om iedere week een dag gratis aardappelen te kunnen eten. Gezelligheid in huiselijke sfeer. In een smal en sierlijk Amsterdamsch huisje heb ik voor het eerst dien "typisch oud-Hollandschen drank, de kandeel, ge dronken. Zoet en geurig in een klein, hoog glas en wonderwel passend bij het duistere cafézaaltje met de geheimzinnig-rustige sfeer van een paar eeuwen terug. Er was een speeldoos, die een vriendelijk wijsje deed hooren, er waren kellners in oud-Hol- landsch costuum, er waren balken en kleine bankjes, een trekbel, een hooge stoep en iets verder heel die Amstèrdamsche schil derachtigheid van oude gevels en boomen, spiegelend grachtwater en bruggen en boo ten en meeuwen. Niet iedereen is'in de gelegenheid kan deel te drinken in zülk een passende omge ving, waar alles is als op een schilderij van een onzer groote meesters, maar velen zullen het niettemin alleraardigst vinden eens in den huiselijken kring den Camera Obscura- tijd te doen herleven en geurige kandeel te laten rondgaan om een feestavond bij zonde ren luister te geven, of op oud-vaderland» sche wijze de komst van een nieuwen wereldburger te vieren. Oorspronkelijk was deze drank vol zoet aroma immers bestemd voor de jonge moeder en de kraamvisite. Nu zult ge vragen: Wat is dan eigenlijk kandeel? Wel: voor kandeel- bestaan vele recepten, doch hoofdzakelijk komen alle daarop neer, dat er een mengsel gemaakt dient te worden van een zwak alcoholhou- 's-Gravenhage, 21 September. Het heden verschenen. Verordeningsblad bevat een besluit van den secretaris-generaal van het departement van landbouw en vtsscherij ter uitvoering van de landbouw- crisiswet 1933 (wijziging van het crisis- rundveebesluit 1934 1). Hierin is o.m. het volgende bepaald. Artikel 2. (1) Het voorhanden en in voorraad hebben van rundvee is verboden. (2) De verbodsbepaling, vervat in het eerste lid, geldt niet 1) Voor hem, die als georganiseerde is toegelaten tot eenige daartoe door den secretaris-generaal aan te wijzen crisis organisatie; 2) voor den rundveehandelaar, die als georganiseerde is toegelaten tot en inge deeld in de groep van rundveehandelaren van de door den secretaris-generaal daar toe aan te wijzen crisisorganisatie; 3) voor den slager, die als georgani seerde is toegelaten tot en ingedeeld in de groep van rundveeslagers van de door den secretaris-generaal daartoe aan te wijzen crisis-organisatie; echter met dien verstande, dat het voor handen en in voorraad hebben van rund vee, waarvan het gewicht is gelegen bin nen door den secretaris-generaal te bepa len gewichtsgrenzen, voor de tijdvakken, aanvangende en eindigende met ingang van nader door den secretaris-generaal te bepalen tijdstippen, gedekt moet zijn door een geldig identiteitsbewijs. Artikel 3. (1) Voor de indeeling als georganiseer de in de groep van rundveehandelaren, als bedoeld in artikel 2, lid 2, onder 2, is ver- eischt, hetzij dat ten genoegen van de in artikel 2, li'" 2, onder 2, bedoelde crisis organisatie blijkt, dat de aanvrager den handel in rundvee als beroep of bedrijf heeft uitgeoefend, hetzij dat de aanvrager hiertoe door den secretaris-generaal is toegelaten. (2.) Voor de indeeling als georgani seerde in de groep van rundveeslagers, als bedoeld in artikel 2, lid 2, onder 3, is ver- eischt, hetzij dat ten genoegen van de in artikel 2, lid 2, onder 3, bedoelde crisis organisatie blijkt, dat de aanvrager zijn beroep of bedrijf maakt van het slachten van runderen, welke daartoe door hem voorhanden of in voorraad plegen te wor den gehouden, hetzij dat de aanvrager hiertoe door den secretaris-generaal is toegelaten. Artikel 4. (1) De tijdvakken, bedoeld in lid 2 van artikel 2, kunnen verschillend worden gesteld voor mannelijke, al dan niet ge castreerde, en vrouwelijke runderen, voor de verschillende gewichtsgrenzen, bedoeld in lid 2 van artikel 2, en voor de verschil lende deeler des lands. denden drank, melk, suiker, eieren en kaneel, dat meestal warm, doch ook wel koud, gedronken wordt. Er bestaan zelfs recepten, die gewagen van kaneel, foelie, notemuskaat, nagelen en boter of van de toevoeging van room. Een gemakkelijk na te volgen recept is evenwel het volgende: Heete citroenmelk, waarin een kruid- nageltje getrokken is, wordt aangedikt met een opgeklopte eierdooier. Hier door gaat een scheutje gembernat en om geheel in stijl te blijven, roert men vervolgens den drank met een kaneelstok en serveert hem met een wafeltje of een soes. Het resultaat is verrassend, zóó verrassend zelfs, dat men zich verwonderd mag afvra gen, waarom die andere oud-Hollandsche drank, de advocaat, de eeuwen zoo glorierijk getrotseerd heeft en nog steeds in ons land hoogst populair is, terwijl de kandeel met haar geurig, zoet en streeiend aroma vol komen op den achtergrond raakte. Ja keert terug tot de oud-Hollandsche kandeel en stellig zal dan mét de kaneel- geur ook even de gemoedelijkheid en rust van den tijd onzer voorouders uw huiskamer binnenkomen, hetgeen juist nu dubbel en dwars door alle huisgenooten gewaardeerd 2al worden. (2) De gewichtsgrenzen, bedoeld in lid 2 van artikel 2, kunnen verschillend worden gesteld ten aanzien van manne lijke, al dan niet gecastreerde, en vrou welijke runderen. (3) De identiteitsbewijzen, bedoeld in lid 2 van artikel 2, kunnen uitsluitend door de daartoe door den secretaris-gene raal aan te wijzen crisis-organisaties, over eenkomstig door hem te stellen regelen, aan een georganiseerde, als bedoeld in ar tikel 2, lid 2, onder 1, worden uitgereikt. Artikel 6. De door den secretaris-generaal uit ta vaardigen voorschriften, noodig voor toe passing en uitvoering van dit besluit, worden in d; Nederlandsche Staatscoudant bekend -gemaakt. Artikel 7. 1 (1) Dit besluit treedt in werking met ingang van den tweeden dag na dien van zijn afkondiging; het eindigt met ingang van 1 Januari 1941. (2). Het kan worden aangehaald als „crisis-rundveebesluit 1934 1)"." Broodjes met kaasragout. De verwachtingen van de huisgenooten zijn Êiltijd vrij hoog gespannen, als er een gerechtje uit den oven moet komen; dan is er immers altijd iets bijzonders te verwach ten, want den oven gebruiken we in den regel niet dagelijks. Voor de huisvrouw heeft het klaarmaken van oven-gerechtjes wel eens een bezwaar lijken kant; zij is daarbij namelijk maar al te dikwijls gebonden aan bepaalde hoeveel heden, door de grootte van haar vuurvast schoteltje, of het aantal schelpen of pastei potjes dat zij bezit. Vooral als er logees zijn, en het gezin dus met eenige leden vergroot is, zit men met deze moeilijkheden. Het is dan veel gemakkelijker om iets klaar te ma ken, dat niet in een schoteltje of schelpen opgedaan behoeft te worden, waarvan we dus een willekeurige hoeveelheid kunnen klaarmaken.- Onderstaand recept voor ge vulde broodjes geeft U hiervan een geschikt voorbeeld: Gevulde broodjes (4 personen). 1 4 kleine puntbroodjes of geraspte broodjes (liefst een dag oud) 200 grant jonge kaas 1/4 liter melk 20 gram bloem (2 afgestreken eetlepels), 40 gram boter (2 afgestreken eetlepels) 1 ei peper, zout, nootmuskaat. Snij van de broodjes het bovenste kopje af, hol het onderste gedeelte uit tot een bakje met wandjes van tot 1 cm dikte. Bereid de vulling: i Verwarm roerende, op zacht vuur, de helft van de boter en de bloem; voeg hier bij steeds roerende de melk en laat het sausje even doorkoken. Kook het ei hard (10 min.) en snij het in kleine dobbel steentjes. Snij ook de kaas in dobbelsteen tjes. Doe kaas en ei in de saus, roer de stuk jes er goed doorheen en maak de ragout op smaak af met peper, zout en nootmuskaat, Vul de broodbakjes met deze ragout, leg de kapjes er weer op en bestrijk den buiten kant met de overgehouden boter, die hier toe gesmolten is. Laat de broodjes in eert vrij warmen oven knappend bakken (5 a 10 min). Centraal Distributiekantoor: Poststukken, Bezuidenhoutscheweg 144, 's-Gravenhage. Telefoon 720108 Interlocaal letters XXX Secretariaat, Bezuidenhoutscheweg 93, 's- Gravenhago» Inspectie West: D. J. Scheffel, Oudegracht 182, Alkmaar, telefoon 314 3. Rijksverkeers-inspectie Noord-Holland: Hazenpaterslaan 32. Haarlem.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 8