OUDE MATERIALEN MAG MEN NIET
VERNIETIGEN.
■s.»|
ll'i
EEN ONS KAAS OP BON 26.
Alle soorten kaas vallen onder de distributie. Ook in
restaurants zal men bonnen moeten afgeven.
ADRESSEN.
Zuurkool een smakelijk
gerecht.
a
j)
a
a
4)
»N
<D
~u
W)
MM
3
a
V)
<D
u
u
3
CO
s-s
-2 'hi C3
N Bocq 55
4) T3
S1 o
pq (3 o <3 fi
flj QJ CO 0)
G Si
71 'd
W S a
B 3 '3 g
8 Ja
„-■g uSf,
M "3 g rt
KI-8S"S
Sf 2
-a S o
<5 <D QJ QJ O
Q 43 ft two
bo
S
03
fl
O
b a
<u
:r? T)
■QJ 'QJ
fcD43
WT
QJ -*->
t-4
c/i 3
C
c. OJ
>h r;
a) t3
8
3 <u
(1) M
QJ
CO
s M
*h C
(1) (D 0) (D
Q) ft C
N W O 5
-+-> c
M g
.6 ,"H rj
a ii s;, B
o 13 s? i5
4) IS 4) 5
31 *S M K
O
0)
o>
c
LU
0)
D
S c
W
Q. C O
Oi3 Ï5
15
n
Q
g g B 3 c
Sf^o
Q) .JH
QJ C
I -* B t> "o
so-° -
S >3 i .2 s
0) a> -r
B oi g
33
i3 O
33 -. S 33 o B B Q
SiËSt 33"ij
-- t_i QJ QJ txD fl) CJ QJ CO
fi <u tcSo-e W»3'«
c C c o w So -£ c n o 7:1
c 'So s IE? Mrg s U Si -
:p? .5? so 75 W so Si,
V? 73 QJ 0) C
B jj CQ 4)
2 (3 4) p _C
5 S p. O M -g
IS Ti O U to
m
-3 a B
^Swarg
5 ]2J)pcü o; |S "S
-o t3 33
8U3 s
r>
C m ,Q
O b0+£
g"3
4) Q 2
B-g
w n b
s
O B SO
w
3
0)13 H
3 'g
O (fl
C
OrOH
a3 O
KI
T3 .0 p
•3 3 M
a>
(U 0)
h4
s I
t>03
w
bo QJ
C rD
•g^ c
b^3 S
S|l=3
rl O
"O W W
2ijcS
■a-o |-g
5-S a"
QJ
M C QJ
fl) K1
83
0 s
1 8 '$Z S S
c t IJ o i,
r 5 C ft)
fi -O IB- g O "g
B U N B 4) g
o - SS, -S
O -*-» rj bï)*ü
B. fe 33 g o 3
o J .2 34 *C O
C S3
fr Q Lf C ti
bD TS
C B B B 2
QJ -+J O
N O fG Qj' O
3 E^DS
IS B 33
&OU
g.-g -8 S 8«
O c
B M
g B 2
ss
s I
r->
»r! (D
B
t- "-
63
M
H
«C
M5
64
O
IN P
QJ
+3»
CO QJ
PQ
-*r O m
oS
T3 O
- tuD QJ
QJ
3 'Qj
QJ QJ
r-ï <~i 5-4
•m
9 M.SS,
BOTER 20 CENT PER POND
DUURDER.
Bij beschikking van den secretaris
generaal van het departement van
Landbouw en Visscherij zijn met in
gang van 19 Dctober alle soorten kaas
aangewezen als distributiegoed in den
zin van artikel 4 van de Distributie-
wet.
De secretaris-generaal deelt mede, dat
op Maandag 21 October een aanvang
zal worden gemaakt met de distributie
van kaas. Onder kaas wordt verstaan alle
soorten binnen- en buitenlandsche kaas,
ook smeerkaas, echter met uitzondering
van de z.g. kwark.
Gedurende de eerste distributiepe
riode, welke zal loopen van Maandag
21 October tot en met Zondagt 27
October a.s. geeft bon no. 26 van het
algemeen distributiebonboekje recht
op het Aoopen van één ons kaas.
Met nadruk wordt er echter op ge
wezen, dat deze bon ook gedurende de
daarop volgende week, dus van Maan
dag 28 October tot en met Zondag 3
November a.s. geldig blijft, terwijl
tevens gedurende laatstbedoelde week
een nieuwe bon zal worden aangewe
zen, welke eveneens recht zal geven
op het koopen van één ons kaas.
Kleine gezinnen, welke anders slechts
gesneden kaas zouden kunnen koopen,
kunnen door eerst de tweede week hun
bonnen in te leveren, op deze wijze tóch
een stuk kaas koopen.
Zij, die op medische gronden behoefte
hebben aan een extra kaasrantsoen, kun
nen bij de distributiediensten op medisch
attest losse bonnen verkrijgen.
Evenals zulks het geval is bjj brood
en vleesch, zal men in hotels, café's,
restaurants en dergelijke slechts kaas
bij de maaltijden verstrekt kunnen
krijgen, indien men een bon inlevert.
Hiertoe zijn aparte wisselbonnen ge
creëerd, te weten de met „kaas een
kwart rantsoen" gemerkte bonnen,
welke worden teruggegeven, indien
men minder dan één ons kaas tegelijk
verbruikt.
Evenals de wisselbonnen voor brood en
vleesch zijn de wisselbonnen voor kaas
niet geldig voor het koopen van kaas bij
den winkelier. Hiervoor kunnen slechts
de bonnen van het algemeen distributie
bonboekje worden gebruikt.
De aandacht wordt erop gevestigd, dat
met het inwerkingtreden van de distri
butie het voorschrift, dat niet meer dan
éen pond kaas tegelijk aan het publiek
mag worden afgeleverd, komt te verval
len. Indien een consument meer dan vijf
bonnen tegelijk inlevert, mag derhalve de
daarmee overeenkomende hoeveelheid
kaas worden afgeleverd, al is deze grooter
dan een pond.
Aan de kaaswerkende industrie zullen
zoo noodig door de Nederlandsche Zuivel-
centrale, afd. zuivel, 's Gravenhage, toe
wijzingen worden verstrekt. Belangheb
benden dienen zich derhalve tot genoemde
centrale te wenden.
De door de Zuivelcentrale aan zieken
huizen, sanatoria, etc. verstrekte vergun
ning om kaas op basis van hun normale
verbruik van het vorige jaar aan te koo
pen, komen uiteraard te vervallen. Voor
deze inrichtingen is thans een regeling ge
troffen, waarvan de uitvoering bij de
plaatselijke distributiediensten ressorteert.
De directie's van ziekennuizen, sanatoria
e. d. dienen zich derhalve tot genoemde
diensten te wenden.
Zooals vanzelf spreekt komen voorts
tengevolge van het bovenstaande ook de
door de Zuivelcentrale aan restaurants
e. d. verleende vergunningen te vervallen,
In verband met het feit, dat buitenland
sche kaas, alsmede Limburgsche, Herve-
sche, geiten- en schapenkaas onder de
distributieregeling vallen, dienen impor
teurs van kaas en producenten en hande
laren in bovengenoemde soorten kaas zich
tot de Nederlandsche Zuivelcentrale om
nadere inlichtingen te wenden,
In een in de advertentiekolommen op
genomen officieele publicatie zijn de rege
lingen voor grossiers en winkeliers ver
meld.
De secretaris-generaal van het Depar
tement van Landbouw en Visscherij heeft
bepaald, dat de beperkende regelen in den
zin van artikel 9 van de landbouwcrisis-
wet voor mel'k, kaas, melkproducten, zoo
mede melkvet bevattende producten ook
zullen gelden voor caseïne.
De secretaris-generaal, waarne
mend hoofd van het Departement van
Landbouw en Visscherij, deelt mede,
dat met ingang van 21 October een
prijsregeling voor alle zuivelproduc
ten is getroffen.
Bij deze prijsregeling is uitgegaan van
de gedachte, dat het redelijk is, dat de
veehouder een loonenden prijs voor zijn
producten ontvangt en dat het eveneens
redelijk is, dat de consument dezen prijs
betaalt.
Als een voor den veehouder loonende
winterprijs van de boter wordt onder de
tegenwoordige omstandigheden beschouwd
een prijs voor de fabrieksboter van 1.95
per kg. Voor de zg. boerenboter is dit een
prijs van 1.75 per kg. Daar de zomer- x
iboterprijs ten hoogste 1.58 per kg be
droeg, toont de thans vastgestelde win-
terboterprijs derhalve een stijging, welke
haar rechtvaardiging vindt in de bijzonder
moeilijke omstandigheden, waarin het vee
houderijbedrijf reeds sinds geruimen tijd
verkeert.
Met den hiervóór genoemden boterprijs
als uitgangspunt zijn behalve voor de boter
ook voor andere producten maximum
producentenprijzen vastgesteld. Voor de
volvette boerenkaas bedraag't deze 0.83
per kg en voor de 40 -(- Noord-Holland-
sche fabriekskaas 70.5 cent per kg, voor
de overige 40 jf- kaas 67.5 cent per kg en
voor de 20 kaas 44 cent per kg netto.
Voorts is bepaald, dat voor ondermelk,
welke door de fabrieken wordt afgeleverd,
niet meer betaeld of verrekend mag wor
den dan 1.25 cent per liter.
Gelijk uit het bovenstaande volgt,
brengt de verhooging van de producen
tenprijzen tevens een verhooging mede van
de prijzen, die de consument betaalt.
Gedurende de laatste weken bedroeg de
consumentenprijs voor boter maximaal
1.85 per kg. Deze maximumprijzen zijn
thans voor de verschillende soorten boter
verschillend vastgesteld, doch zij bewegen
zich voor fabrieksboter tusschen 2.20 en
2.30 per kg.
Ook voor de detailprijzen van kaas zijn
nieuwe richtlijnen vastgesteld.
In verband met de verhooging van de
boter- en kaasprijzen wordt een heffing
gelegd op de op 20 October 1940 te mid
dernacht aanwezige voorraden boter en
kaas. Onder deze voorraden vallen niet
voorraden boter beneden de 250 kg en
voorraden kaas beneden de 500 kg.
Voor verdere bijzonderheden omtrent
de vastgestelde prijsregeling en de heffing
op voorraden moge worden verwezen naai
de officieele publicatie, welke dezer dagen
in de dagbladen zal worden opgenomen,
Centraal Distributiekantoor:
Poststukken, Bezuidenhoutscheweg
144. 's-Gravenhage.
Telefoon 720100
Interlocaal letters XXX
Secretariaat,
Bezuidenhoutscheweg 93,
's- Gravenhage.
Inspectie West:
D. J. Scheffel, Oudegracht 182,
Alkmaar, telefoon 314 3,
Een pittige versnapering
en gezond.
Nu zoo velen in een deel van ons land om
tien uur „binnen moeten zijn", wordt de
ouderwetsche huiselijkheid weer in eere
hersteld en ook zij, die niet in de kust-zöne
wonen, zullen zich dezen winter wel niet
bij voorkeur door de koude, donkere straten
begeven.
In de kunst der huiselijke gezelligheid
zijn onze voorouders uit den tijd van de
Camera Obscura wel ware meesters geweest
en daarj zooals het spreekwoord zegt, de
appel niet ver van de boom valt, hebben
ook wij, moderne Nederlanders, meer dan
in sommige andere landen het geval is, een
zwak plekje in het hart voor knusse huise
lijkheid. Vele families in steden als den
Haag maken reeds de logeerkamers in orde,
opdat de visite niet steeds naar huis zal be
hoeven te gaan en men spreekt van bridge-
drives, die op die manier tóch kunnen door
gaan en van keine, intieme feestjes aan huis.
Doch op welke wijze men zich ook tracht
te ontspannen met kaarten, dansen, bab
belen, lezen, musiceeren of wat dan ook
één ding staat staat: tegen een uur of tien
komt onvermijdelijk het verlangen naar een
hartig hapje, dat de gastvrouw, zonder ko
ken en zonder bakken, bijzonder gemakke
lijk kan maken en waarvoor onze kaas
tegenwoordig zoo veel toepassing vindt.
Om te beginnen kan ze kleine beschuitjes
of crackertjes besmeren met een mengsel
van geraspte kaas en boter, met wat peper,
zout en fijngehakte peterselie of selderij
erdoor. Deze zelfde „kansboter" smaakt ook
zeer goed tusschen dunne sneetjes rogge
brood, de z.g. kaasdobbelsteentjes. We leg
gen b.v. vijf sneetjes op elkaar, met telkens
een vrij dikke laag kaasboter ertusschen.
Dan snijden we deze broodjes verticaal
door, zoodat er kleine, veel-lagige hompjes
ontstaan.
Een variatie hierop vormen de „kaastruf-
fels", waarvan het recept hier volgt:
Kaastruffels.
100 gram (1 ons) zwart roggebrood.
200 gram (2 ons) oude kaas.
60 gram boter (3 afgestreken eetlepels)
wat peper en wat zout.
Maal het roggebrood en de kaas met een
vleeschmolentje of niet te kleine amandel
molen. Houd een paar lepels kaas apart.
Vermeng de kaas, het roggebrood en de
boter met elka?*- en maak de massa op
smaak af met peper en zout. Maak er bal
letjes van en rol deze door de achter
gehouden geraspte kaas.
LADDERVRLIE KOUSEN.
De nieuwste uitvinding.
De Leipziger Messe bracht ons ditmaal
een groote verrassing op het gebied van
kousen, die nog belangrijk aantrekkelijker
zal blijken te zijn dan de lichtgevende
avondkousen, 'n Groote kousenfabriek kwam
op de najaars-Messe uit met kousen, die in
de ververij met een preparaat waren ge-
impregneerd, dat twee nuttige effecten be
oogde. Het weefsel dezer kousen wordt door
deze behandeling zelfs bij een flinke regen
bui niet nat, daar het door het impregneeren
waterdicht is geworden en de druppels er
langs afglijden. Het onaangename vlekken
der kousen na het opdrogen der regendrup
pels wordt tevens voorkomen. De bijzondere
behandeling heeft eventueel nog een ander
effect, n.l. dat men muggen verjaagt door
de lucht van het aangewende preparaat.
Van de grootste beteekenis is evenwel,
dat het weefsel dezer kousen niet laddert.
Zeer feestelijk lagen deze kousen in lichte
leeren doozen met nikkelbeslag en dito slot,
dat met een sleuteltje geopend moest wor
den, uitgestald. Uiterlijk was er geen ver
schil waar te nemen met de gewone kousen,
doch wanneer men, zij het met eenige
zelfoverwinning, op verzoek even het mes
in een der nieuw uitgevonden kousen zette,
dan ontstond er natuurlijk een gat, doch er
was geen sprake van, dat de steken naar
omlaag vlogen. Het gat werd gestopt en alles
was in orde. Wie het geheim der laddervrije
kousen heeft uitgevonden is niet bekend,
doch de fabrikant heeft er patent op geno
men. Verwacht mag worden, dat spoedig
een aanvang gemaakt zal worden met het
produceeren van deze laddervrije kousen,
die er in hooge mate toe bij zullen dragen
onze punten te sparen.
Reorganisatie handel in
afvalstoffen.
De secretaris-generaal, waarn. hoofd
van het departement van handel, nij
verheid en scheepvaart, maakt het vol
gende bekend:
Op grond van een besluit, dat 19 Oct.
in het Verordeningenblad is versche
nen („oude materialen- en afvalstof-
fenbesluit"), is het verboden, oude ma
terialen en afvalstoffen te vernietigen,
weg te werpen (waaronder is begrepen
het in den aschemmer werpen of aan
den Reinigingsdienst meegeven van be
doelde stoffen), dan wel op zoodanige
wijze te bewaren, dat zij hun waarde
als grondstof voor de industrie geheel
of ten deele verliezen.
Onder „oude materialen en afval
stoffen" in den zin van genoemd besluit
wordt verstaan:
a. Alle geheel of ten deele uit metaal,
papier, karton, linnen, katoen, jute,
wol, zijde, kunstzijde of andere vezel
stoffen, huiden, vellen, leer, glas, rub
ber van elk soort, minerale oliën, cel
luloid, hoorn, been, kurk, dierlijk haar,
borstels of veeren bestaande stoffen of
voorwerpen, welke niet meer overeen
komstig hun oorspnonkelijke bestem
ming gebruikt worden.
b. alle andere door den secretaris
generaal aan te wijzen stoffen of voor
werpen.
De genoemde voorschriften gelden voor
alle afvalstoffen als bovenomschreven, wel
ke uit de huishouding, alsmede uit in-
dustrieele en andere bedrijven en instellin
gen afkomstig zijn.
Oude materialen en afvalstoffen in bo
venbedoelden zin moeten op de gebruike
lijke wijze worden afgeleverd aan den er
kenden vakhandel, die daarvoor, naar ge
lang van de waarde, een zekere vergoeding
zal geven. Voor wat betreft afvalstoffen af
komstig uit de huishouding, zal de vergoe
ding in overeenstemming zijn met hetgeen
tot nu toe gebruikelijk was.
Ingeval geen handelaar te vinden is, dient
men zich voor nadere aanwijzingen te wen
den tot het Rijksbureau voor oude materia
len en afvalstoffen, Paleisstraat 7, 's-Gra
venhage.
Het rijksbureau is op het oogenblik
bezig een regeling te ontwerpen, welke
beoogt den gebeelen handel in afval
stoffen op nieuwe grondslagen te orga-
niseeren. In het kader van deze a.s.
regeling zal, ook voor een regelmatige
inzameling der afvalstoffen worden
zorg gedragen.
Zoodra de bedoelde regeling gereed is,
zullen nadere bijzonderheden, alsmede de
datum, waarop zij zal ingaan, worden be
kend gemaakt.
Voor bijzondere gevallen kan de directeur
van het Rijksbureau aan bedrijven of in
stellingen, voor een bepaalden termijn of
tot wederopzegging toe, geheele of gedeelte
lijke ontheffing van de voorschriften van
het besluit verleenen. Verzoeken tot ont
heffing moeten bij het Rijksbureau worden
Toelichting.
in gediend.
In verband met het bovenstaande wordt
aan het A.N.P. van bevoegde zijde de vol
gende toelichting gegeven:
Zeer veel materiaal van waarde gaat nog
dagelijks verloren: hoeveel wordt niét ach
teloos weggeworpen of vernietigd! In dezen
tijd, nu de aanvoer van grondstoffen uit
andere landen nagenoeg geheel stil ligt,
mag dit niet meer geschieden. Oude mate
rialen en afvalstoffen vormen een kostbare
binnenlandsche grondstof, waarvan een
stelselmatige inzameling door den handel
ten behoeve van onze eigen Nederlandsche
industrie een dringende noodzakelijkheid is
geworden. Bovendien ontvangt men het
Oude product in een nieuwen vorm terug.
Iedere Nederlander dient, èn uit natio
naal belang èn uit eigen belang er toe mede
te werken, dat ons land op deze wijze voor
zijn grondstoffen minder afhankelijk van
het buitenland wordt.
Ervaringen, die op dit gebied in andere
landen zijn opgedaan, toonen aan, dat in
eigen land inderdaad voor millioenen aan
nuttige grondstoffen kan worden gewon
nen, waarmede tevens aan vele menschen
werk en brood worden verschaft. Een ieder
kan en moet hier zijn bijdrage leveren voor
het gemeenschappelijke doel. In geen geval
mag in dezen tijd nog iets verloren gaan.
Daarom is het begrijpelijk, dat vernieti
ging van oude materialen en afvalstoffen
thans strafbaar is gesteld en wel met een
hechtenis van ten hoogste zes maanden of
geldboete van ten hoogste duizend gulden.
Hoe zij ingemaakt en bereid
moet worden.
De Voedingsraad schrijft ons:
Onder de vatgroenten, welke in het Ne
derlandsche huisgezin nog altijd een groote
populariteit genieten, neemt de zuurkool
een afzonderlijke plaats in. Tegen vatgroen
ten in het algemeen kan uit voedingsoog
punt het bezwaar worden aangevoerd, dat
het zoutingsproces en de ontzouting bij het
koken er toe leiden, dat de voedingswaarde
van het gerecht in belangrijke mate ver
mindert. Anders is het evenwel gesteld met
de zuurkool. Deze levert ons niet alleen een
smakelijk, maar ook een aanbevelingswaar
dig gerecht. Bij het inleggen van zuurkool
wordt namelijk verhoudingsgewijs zeer wei
nig zout gebezigd. De hoeveelheid bedraagt
niet meer dan hoogstens 'n vijftiende van de
bij andere vatgroenten gebruikelijke. Be
scherming tegen bacteriewerking geeft deze
kleine hoeveelheid zout uiteraard niet. In
het vat ontstaat melkzure gisting, welke
juist als een welkome gast wordt beschouwd,
daar zij aan de kool haar aangenamen smaak
verleent. Mineralen en vitamines blijven
grootendeels behouden. Het gehalte aan vita
mine C loopt weliswaar wat terug naarmate
de winter vordert en de kool ouder wordt,
maar ook na zeven maanden, dus bij het
einde van het winterseizoen werd in zuur
kool een niet te verwaarloozen hoeveelheid
vitamine C aangetroffen.
Voor eigen inmaak.
Men kan zuurkool ingemaakt koopen, dan
wel haar zelf in het vat leggen. Wie dit
laatste wil doen, neme witte en savoye kool,
gewoonlijk in de verhouding van twee kilo
witte kool op één kilo savoye kool. Hoewel
minder gebruikelijk, kan men met voordeel
ook uitsluitend witte kool nemen. De kool
wordt in fijne snippers geschaafd. Per kilo
gram kool kunnen 1 a 2 afgestreken eet
lepels (10 a 20 gr.) zout worden genomen.
Met dit zout wordt de kool zoolang gekneed
totdat vocht vrij komt. Dan wordt de kool
in den pot of het vat (men koope het vat
hiertoe met zorg bij een vertrouwd adres)
flink aangestampt, met hier en daar wat
peperkorrels en misschien wat jeneverbes
sen er tusschen. Op de zuurkool wordt een
schoon doekje gelegd met een daarop pas
send plankje en een zware steen, zóó dat de
kool onder het vocht komt te staan. De pot
wordt op een frissche, maar vorstvrije plaats
weggezet en aanvankelijk eenige malen per
week, later kan dit wekelijks geschieden,
nagezien. De kim wordt dan verwijderd en
doekje, plankje, steen en rand van den pot
worden met heet water schoongemaakt.
Soms voegt men wel tijdens het kneden een
kleine hoeveelheid karnemelk toe om het
zuur worden te bevorderen. Wanneer men
niet over een frissche vorstvrije bewaar
plaats beschikt, kan men zich beter van 't
zelf inmaken onthouden, teneinde teleur
stelling te voorkomen.
Deze zelf ingemaakte zuurkool heeft het
voordeel, dat men haar voor de bereiding van
het middagmaal niet behoeft te wasschen.
Zoodoende gaan dan geen voedingsstoffen
verloren en ook de smaak blijft voller.
Daar na het inleggen 6 a 8 weken moeten
verloopen voor de zuurkool den goeden
smaak heeft om te worden genuttigd, komt
voor het verbruik van thans ingelegde zuur
kool een tijdvak van ongeveer 5 maanden in
aanmerking.
De bereiding.
Bij de bereiding wordt nogal eens ge
zondigd door een veel te langen kooktijd te
nemen. Een kooktijd van ongeveer een half
uur is zeker voldoende. Dit bespaart brand
stof en voorkomt noodelooze vernietiging
van vitamines.
Men moet echter op enkele kleinigheden
letten. Gesmoorde zuurkool vordert wel dd
eenvoudigste bereidingswijze. De kool wordt
met een bodempje water en de helft van dö
hoeveelheid vet, welke wij er voor bestemd!
hebben, opgezet. Na een half uur koken
wordt de rest van het- vet er door geroerd
en het gerecht is klaar om te worden opge
diend.
Wie een stuk spek wil laten meekoken*
heeft geen vet van noode. Het spek gaat in
het bodempje water en de zuurkool wordt
er omheen en er op gelegd. Af en toe oplet
ten, dat de bodem van de pan niet droog-
kookt.
Bij stamppot van zuurkool moet men er
aan denken, dat het zuur een remmenden
invloed heeft op het gaar worden van de
aardappelen. Nu staan er twee wegen open.
Men kan de aardappelen- en- de zuurkool
afzonderlijk bereiden en voor het opdienen
dooreen mengen. In dit geval kan de ge
bruikelijke korte kooktijd (van belang voor
het vitaminebehoud) worden aangehouden.
Geeft men de voorkeur aan de eenpansbe-
jeiding, dan is een langere kooktijd noodig;
Wij doen dan de zuurkool onder in de pari
met de in vieren of achten gesneden aard
appelen er boven op. Zij komen aldus min
der in aanraking met het zuurkoolwater.
Zuurkool en aardappelen worden tenslotte
met het vet door elkaar gestampt. Bij een.
bereiding met spek wordt het spek aanstonds
op de zuurkool en onder de aardappelen
gelegd. Het spek wordt dan in ongeveer den
zelfden tijd gaar als de overige bestand-
deelen.
Minder bekend, maar niet minder aanbe
velenswaardig is een stamppot met rauwe
zuurkool, waarvoor men de hoeveelheid
zuurkool per persoon kan verminderen van
een half pond tot 1J< a 2 ons. De aardap
pelen worden in vieren of in achten gesne
den.- Opzetten met een bodempje water. Al3
zij gaar zijn, wordt er zooveel melk over
gegoten, dat de aardappelen half onde?
staan. Nadat de melk is opgekomen, worden
de aardappelen fijngestampt, waarbij het
vet er doorheen wordt geroerd. Nu gaat in
middels de fijn gesneden rauwe zuurkool er
doorheen, men laat alles goed heet worden:
en het gerecht, dat naar veler oordeel een
bijzonder smakelijke stamppot mag heeten*
is gereed om te worden opgediend.
TEXTIELDISTRIBUTIE EN ONZE
VERPLEEGSTERS.
Indien de verpleegsters haar uniform-
kleedmg van den werkgever(geefster) ver
strekt krijgen, worden bij het uitreiken van
textieltaarten 30 punten afgetrokken. Schaf
fen zij de kleeding zelf aan, dan heeft deze
aftrek niet plaats.
Voor het aanschaffen van de benoodigde
kleeding kan een speciale vergunning door
de plaatselijke distributiediensten worden,
afgegeven. Genoemde diensten hebben hier
omtrent instructies, waarbij tevens is vast
gelegd, welke hoeveelheden kleedmgstukken
kunnen worden verstrekt bij eerste aan
schaffing, of bij aanvulling van het bestaan
de uitzet.
EIERREGELING.
De secretaris-generaal van het departe
ment van landbouw en vischerij heeft be
paald, dat ten aanzien van het voorhanden
of in voorraad hebben, opkoopen, inzamelen,
vervoeren, verhandelen, vervreemden en af
leveren van eieren beperkende regelen irt
den zin van artikel 9 van de landbouw-crisis-
wet wordt gesteld.
De voor de uitvoering hiervan noodigo
bepalingen worden in de Nederlandsche
Staatscourant bekend gemaakt.
CASEÏNE.
De secretaris-generaal van het departe
ment van landbouw en visscherij heeft be
paald, dat de beperkende regelen in den,
zin van artikel 9 van de landbouwcrisiswet
voor melk, kaas, melkproducten, zoomede
melkvet bevattende producten ook zulle»
-gelden voor caseïne.