OUDE MATERIALEN MAG MEN NIET VERNIETIGEN. ■s.»| ll'i EEN ONS KAAS OP BON 26. Alle soorten kaas vallen onder de distributie. Ook in restaurants zal men bonnen moeten afgeven. ADRESSEN. Zuurkool een smakelijk gerecht. a j) a a 4) »N <D ~u W) MM 3 a V) <D u u 3 CO s-s -2 'hi C3 N Bocq 55 4) T3 S1 o pq (3 o <3 fi flj QJ CO 0) G Si 71 'd W S a B 3 '3 g 8 Ja „-■g uSf, M "3 g rt KI-8S"S Sf 2 -a S o <5 <D QJ QJ O Q 43 ft two bo S 03 fl O b a <u :r? T) ■QJ 'QJ fcD43 WT QJ -*-> t-4 c/i 3 C c. OJ >h r; a) t3 8 3 <u (1) M QJ CO s M *h C (1) (D 0) (D Q) ft C N W O 5 -+-> c M g .6 ,"H rj a ii s;, B o 13 s? i5 4) IS 4) 5 31 *S M K O 0) o> c LU 0) D S c W Q. C O Oi3 Ï5 15 n Q g g B 3 c Sf^o Q) .JH QJ C I -* B t> "o so-° - S >3 i .2 s 0) a> -r B oi g 33 i3 O 33 -. S 33 o B B Q SiËSt 33"ij -- t_i QJ QJ txD fl) CJ QJ CO fi <u tcSo-e W»3'« c C c o w So -£ c n o 7:1 c 'So s IE? Mrg s U Si - :p? .5? so 75 W so Si, V? 73 QJ 0) C B jj CQ 4) 2 (3 4) p _C 5 S p. O M -g IS Ti O U to m -3 a B ^Swarg 5 ]2J)pcü o; |S "S -o t3 33 8U3 s r> C m ,Q O b0+£ g"3 4) Q 2 B-g w n b s O B SO w 3 0)13 H 3 'g O (fl C OrOH a3 O KI T3 .0 p •3 3 M a> (U 0) h4 s I t>03 w bo QJ C rD •g^ c b^3 S S|l=3 rl O "O W W 2ijcS ■a-o |-g 5-S a" QJ M C QJ fl) K1 83 0 s 1 8 '$Z S S c t IJ o i, r 5 C ft) fi -O IB- g O "g B U N B 4) g o - SS, -S O -*-» rj bï)*ü B. fe 33 g o 3 o J .2 34 *C O C S3 fr Q Lf C ti bD TS C B B B 2 QJ -+J O N O fG Qj' O 3 E^DS IS B 33 &OU g.-g -8 S 8« O c B M g B 2 ss s I r-> »r! (D B t- "- 63 M H «C M5 64 O IN P QJ +3» CO QJ PQ -*r O m oS T3 O - tuD QJ QJ 3 'Qj QJ QJ r-ï <~i 5-4 •m 9 M.SS, BOTER 20 CENT PER POND DUURDER. Bij beschikking van den secretaris generaal van het departement van Landbouw en Visscherij zijn met in gang van 19 Dctober alle soorten kaas aangewezen als distributiegoed in den zin van artikel 4 van de Distributie- wet. De secretaris-generaal deelt mede, dat op Maandag 21 October een aanvang zal worden gemaakt met de distributie van kaas. Onder kaas wordt verstaan alle soorten binnen- en buitenlandsche kaas, ook smeerkaas, echter met uitzondering van de z.g. kwark. Gedurende de eerste distributiepe riode, welke zal loopen van Maandag 21 October tot en met Zondagt 27 October a.s. geeft bon no. 26 van het algemeen distributiebonboekje recht op het Aoopen van één ons kaas. Met nadruk wordt er echter op ge wezen, dat deze bon ook gedurende de daarop volgende week, dus van Maan dag 28 October tot en met Zondag 3 November a.s. geldig blijft, terwijl tevens gedurende laatstbedoelde week een nieuwe bon zal worden aangewe zen, welke eveneens recht zal geven op het koopen van één ons kaas. Kleine gezinnen, welke anders slechts gesneden kaas zouden kunnen koopen, kunnen door eerst de tweede week hun bonnen in te leveren, op deze wijze tóch een stuk kaas koopen. Zij, die op medische gronden behoefte hebben aan een extra kaasrantsoen, kun nen bij de distributiediensten op medisch attest losse bonnen verkrijgen. Evenals zulks het geval is bjj brood en vleesch, zal men in hotels, café's, restaurants en dergelijke slechts kaas bij de maaltijden verstrekt kunnen krijgen, indien men een bon inlevert. Hiertoe zijn aparte wisselbonnen ge creëerd, te weten de met „kaas een kwart rantsoen" gemerkte bonnen, welke worden teruggegeven, indien men minder dan één ons kaas tegelijk verbruikt. Evenals de wisselbonnen voor brood en vleesch zijn de wisselbonnen voor kaas niet geldig voor het koopen van kaas bij den winkelier. Hiervoor kunnen slechts de bonnen van het algemeen distributie bonboekje worden gebruikt. De aandacht wordt erop gevestigd, dat met het inwerkingtreden van de distri butie het voorschrift, dat niet meer dan éen pond kaas tegelijk aan het publiek mag worden afgeleverd, komt te verval len. Indien een consument meer dan vijf bonnen tegelijk inlevert, mag derhalve de daarmee overeenkomende hoeveelheid kaas worden afgeleverd, al is deze grooter dan een pond. Aan de kaaswerkende industrie zullen zoo noodig door de Nederlandsche Zuivel- centrale, afd. zuivel, 's Gravenhage, toe wijzingen worden verstrekt. Belangheb benden dienen zich derhalve tot genoemde centrale te wenden. De door de Zuivelcentrale aan zieken huizen, sanatoria, etc. verstrekte vergun ning om kaas op basis van hun normale verbruik van het vorige jaar aan te koo pen, komen uiteraard te vervallen. Voor deze inrichtingen is thans een regeling ge troffen, waarvan de uitvoering bij de plaatselijke distributiediensten ressorteert. De directie's van ziekennuizen, sanatoria e. d. dienen zich derhalve tot genoemde diensten te wenden. Zooals vanzelf spreekt komen voorts tengevolge van het bovenstaande ook de door de Zuivelcentrale aan restaurants e. d. verleende vergunningen te vervallen, In verband met het feit, dat buitenland sche kaas, alsmede Limburgsche, Herve- sche, geiten- en schapenkaas onder de distributieregeling vallen, dienen impor teurs van kaas en producenten en hande laren in bovengenoemde soorten kaas zich tot de Nederlandsche Zuivelcentrale om nadere inlichtingen te wenden, In een in de advertentiekolommen op genomen officieele publicatie zijn de rege lingen voor grossiers en winkeliers ver meld. De secretaris-generaal van het Depar tement van Landbouw en Visscherij heeft bepaald, dat de beperkende regelen in den zin van artikel 9 van de landbouwcrisis- wet voor mel'k, kaas, melkproducten, zoo mede melkvet bevattende producten ook zullen gelden voor caseïne. De secretaris-generaal, waarne mend hoofd van het Departement van Landbouw en Visscherij, deelt mede, dat met ingang van 21 October een prijsregeling voor alle zuivelproduc ten is getroffen. Bij deze prijsregeling is uitgegaan van de gedachte, dat het redelijk is, dat de veehouder een loonenden prijs voor zijn producten ontvangt en dat het eveneens redelijk is, dat de consument dezen prijs betaalt. Als een voor den veehouder loonende winterprijs van de boter wordt onder de tegenwoordige omstandigheden beschouwd een prijs voor de fabrieksboter van 1.95 per kg. Voor de zg. boerenboter is dit een prijs van 1.75 per kg. Daar de zomer- x iboterprijs ten hoogste 1.58 per kg be droeg, toont de thans vastgestelde win- terboterprijs derhalve een stijging, welke haar rechtvaardiging vindt in de bijzonder moeilijke omstandigheden, waarin het vee houderijbedrijf reeds sinds geruimen tijd verkeert. Met den hiervóór genoemden boterprijs als uitgangspunt zijn behalve voor de boter ook voor andere producten maximum producentenprijzen vastgesteld. Voor de volvette boerenkaas bedraag't deze 0.83 per kg en voor de 40 -(- Noord-Holland- sche fabriekskaas 70.5 cent per kg, voor de overige 40 jf- kaas 67.5 cent per kg en voor de 20 kaas 44 cent per kg netto. Voorts is bepaald, dat voor ondermelk, welke door de fabrieken wordt afgeleverd, niet meer betaeld of verrekend mag wor den dan 1.25 cent per liter. Gelijk uit het bovenstaande volgt, brengt de verhooging van de producen tenprijzen tevens een verhooging mede van de prijzen, die de consument betaalt. Gedurende de laatste weken bedroeg de consumentenprijs voor boter maximaal 1.85 per kg. Deze maximumprijzen zijn thans voor de verschillende soorten boter verschillend vastgesteld, doch zij bewegen zich voor fabrieksboter tusschen 2.20 en 2.30 per kg. Ook voor de detailprijzen van kaas zijn nieuwe richtlijnen vastgesteld. In verband met de verhooging van de boter- en kaasprijzen wordt een heffing gelegd op de op 20 October 1940 te mid dernacht aanwezige voorraden boter en kaas. Onder deze voorraden vallen niet voorraden boter beneden de 250 kg en voorraden kaas beneden de 500 kg. Voor verdere bijzonderheden omtrent de vastgestelde prijsregeling en de heffing op voorraden moge worden verwezen naai de officieele publicatie, welke dezer dagen in de dagbladen zal worden opgenomen, Centraal Distributiekantoor: Poststukken, Bezuidenhoutscheweg 144. 's-Gravenhage. Telefoon 720100 Interlocaal letters XXX Secretariaat, Bezuidenhoutscheweg 93, 's- Gravenhage. Inspectie West: D. J. Scheffel, Oudegracht 182, Alkmaar, telefoon 314 3, Een pittige versnapering en gezond. Nu zoo velen in een deel van ons land om tien uur „binnen moeten zijn", wordt de ouderwetsche huiselijkheid weer in eere hersteld en ook zij, die niet in de kust-zöne wonen, zullen zich dezen winter wel niet bij voorkeur door de koude, donkere straten begeven. In de kunst der huiselijke gezelligheid zijn onze voorouders uit den tijd van de Camera Obscura wel ware meesters geweest en daarj zooals het spreekwoord zegt, de appel niet ver van de boom valt, hebben ook wij, moderne Nederlanders, meer dan in sommige andere landen het geval is, een zwak plekje in het hart voor knusse huise lijkheid. Vele families in steden als den Haag maken reeds de logeerkamers in orde, opdat de visite niet steeds naar huis zal be hoeven te gaan en men spreekt van bridge- drives, die op die manier tóch kunnen door gaan en van keine, intieme feestjes aan huis. Doch op welke wijze men zich ook tracht te ontspannen met kaarten, dansen, bab belen, lezen, musiceeren of wat dan ook één ding staat staat: tegen een uur of tien komt onvermijdelijk het verlangen naar een hartig hapje, dat de gastvrouw, zonder ko ken en zonder bakken, bijzonder gemakke lijk kan maken en waarvoor onze kaas tegenwoordig zoo veel toepassing vindt. Om te beginnen kan ze kleine beschuitjes of crackertjes besmeren met een mengsel van geraspte kaas en boter, met wat peper, zout en fijngehakte peterselie of selderij erdoor. Deze zelfde „kansboter" smaakt ook zeer goed tusschen dunne sneetjes rogge brood, de z.g. kaasdobbelsteentjes. We leg gen b.v. vijf sneetjes op elkaar, met telkens een vrij dikke laag kaasboter ertusschen. Dan snijden we deze broodjes verticaal door, zoodat er kleine, veel-lagige hompjes ontstaan. Een variatie hierop vormen de „kaastruf- fels", waarvan het recept hier volgt: Kaastruffels. 100 gram (1 ons) zwart roggebrood. 200 gram (2 ons) oude kaas. 60 gram boter (3 afgestreken eetlepels) wat peper en wat zout. Maal het roggebrood en de kaas met een vleeschmolentje of niet te kleine amandel molen. Houd een paar lepels kaas apart. Vermeng de kaas, het roggebrood en de boter met elka?*- en maak de massa op smaak af met peper en zout. Maak er bal letjes van en rol deze door de achter gehouden geraspte kaas. LADDERVRLIE KOUSEN. De nieuwste uitvinding. De Leipziger Messe bracht ons ditmaal een groote verrassing op het gebied van kousen, die nog belangrijk aantrekkelijker zal blijken te zijn dan de lichtgevende avondkousen, 'n Groote kousenfabriek kwam op de najaars-Messe uit met kousen, die in de ververij met een preparaat waren ge- impregneerd, dat twee nuttige effecten be oogde. Het weefsel dezer kousen wordt door deze behandeling zelfs bij een flinke regen bui niet nat, daar het door het impregneeren waterdicht is geworden en de druppels er langs afglijden. Het onaangename vlekken der kousen na het opdrogen der regendrup pels wordt tevens voorkomen. De bijzondere behandeling heeft eventueel nog een ander effect, n.l. dat men muggen verjaagt door de lucht van het aangewende preparaat. Van de grootste beteekenis is evenwel, dat het weefsel dezer kousen niet laddert. Zeer feestelijk lagen deze kousen in lichte leeren doozen met nikkelbeslag en dito slot, dat met een sleuteltje geopend moest wor den, uitgestald. Uiterlijk was er geen ver schil waar te nemen met de gewone kousen, doch wanneer men, zij het met eenige zelfoverwinning, op verzoek even het mes in een der nieuw uitgevonden kousen zette, dan ontstond er natuurlijk een gat, doch er was geen sprake van, dat de steken naar omlaag vlogen. Het gat werd gestopt en alles was in orde. Wie het geheim der laddervrije kousen heeft uitgevonden is niet bekend, doch de fabrikant heeft er patent op geno men. Verwacht mag worden, dat spoedig een aanvang gemaakt zal worden met het produceeren van deze laddervrije kousen, die er in hooge mate toe bij zullen dragen onze punten te sparen. Reorganisatie handel in afvalstoffen. De secretaris-generaal, waarn. hoofd van het departement van handel, nij verheid en scheepvaart, maakt het vol gende bekend: Op grond van een besluit, dat 19 Oct. in het Verordeningenblad is versche nen („oude materialen- en afvalstof- fenbesluit"), is het verboden, oude ma terialen en afvalstoffen te vernietigen, weg te werpen (waaronder is begrepen het in den aschemmer werpen of aan den Reinigingsdienst meegeven van be doelde stoffen), dan wel op zoodanige wijze te bewaren, dat zij hun waarde als grondstof voor de industrie geheel of ten deele verliezen. Onder „oude materialen en afval stoffen" in den zin van genoemd besluit wordt verstaan: a. Alle geheel of ten deele uit metaal, papier, karton, linnen, katoen, jute, wol, zijde, kunstzijde of andere vezel stoffen, huiden, vellen, leer, glas, rub ber van elk soort, minerale oliën, cel luloid, hoorn, been, kurk, dierlijk haar, borstels of veeren bestaande stoffen of voorwerpen, welke niet meer overeen komstig hun oorspnonkelijke bestem ming gebruikt worden. b. alle andere door den secretaris generaal aan te wijzen stoffen of voor werpen. De genoemde voorschriften gelden voor alle afvalstoffen als bovenomschreven, wel ke uit de huishouding, alsmede uit in- dustrieele en andere bedrijven en instellin gen afkomstig zijn. Oude materialen en afvalstoffen in bo venbedoelden zin moeten op de gebruike lijke wijze worden afgeleverd aan den er kenden vakhandel, die daarvoor, naar ge lang van de waarde, een zekere vergoeding zal geven. Voor wat betreft afvalstoffen af komstig uit de huishouding, zal de vergoe ding in overeenstemming zijn met hetgeen tot nu toe gebruikelijk was. Ingeval geen handelaar te vinden is, dient men zich voor nadere aanwijzingen te wen den tot het Rijksbureau voor oude materia len en afvalstoffen, Paleisstraat 7, 's-Gra venhage. Het rijksbureau is op het oogenblik bezig een regeling te ontwerpen, welke beoogt den gebeelen handel in afval stoffen op nieuwe grondslagen te orga- niseeren. In het kader van deze a.s. regeling zal, ook voor een regelmatige inzameling der afvalstoffen worden zorg gedragen. Zoodra de bedoelde regeling gereed is, zullen nadere bijzonderheden, alsmede de datum, waarop zij zal ingaan, worden be kend gemaakt. Voor bijzondere gevallen kan de directeur van het Rijksbureau aan bedrijven of in stellingen, voor een bepaalden termijn of tot wederopzegging toe, geheele of gedeelte lijke ontheffing van de voorschriften van het besluit verleenen. Verzoeken tot ont heffing moeten bij het Rijksbureau worden Toelichting. in gediend. In verband met het bovenstaande wordt aan het A.N.P. van bevoegde zijde de vol gende toelichting gegeven: Zeer veel materiaal van waarde gaat nog dagelijks verloren: hoeveel wordt niét ach teloos weggeworpen of vernietigd! In dezen tijd, nu de aanvoer van grondstoffen uit andere landen nagenoeg geheel stil ligt, mag dit niet meer geschieden. Oude mate rialen en afvalstoffen vormen een kostbare binnenlandsche grondstof, waarvan een stelselmatige inzameling door den handel ten behoeve van onze eigen Nederlandsche industrie een dringende noodzakelijkheid is geworden. Bovendien ontvangt men het Oude product in een nieuwen vorm terug. Iedere Nederlander dient, èn uit natio naal belang èn uit eigen belang er toe mede te werken, dat ons land op deze wijze voor zijn grondstoffen minder afhankelijk van het buitenland wordt. Ervaringen, die op dit gebied in andere landen zijn opgedaan, toonen aan, dat in eigen land inderdaad voor millioenen aan nuttige grondstoffen kan worden gewon nen, waarmede tevens aan vele menschen werk en brood worden verschaft. Een ieder kan en moet hier zijn bijdrage leveren voor het gemeenschappelijke doel. In geen geval mag in dezen tijd nog iets verloren gaan. Daarom is het begrijpelijk, dat vernieti ging van oude materialen en afvalstoffen thans strafbaar is gesteld en wel met een hechtenis van ten hoogste zes maanden of geldboete van ten hoogste duizend gulden. Hoe zij ingemaakt en bereid moet worden. De Voedingsraad schrijft ons: Onder de vatgroenten, welke in het Ne derlandsche huisgezin nog altijd een groote populariteit genieten, neemt de zuurkool een afzonderlijke plaats in. Tegen vatgroen ten in het algemeen kan uit voedingsoog punt het bezwaar worden aangevoerd, dat het zoutingsproces en de ontzouting bij het koken er toe leiden, dat de voedingswaarde van het gerecht in belangrijke mate ver mindert. Anders is het evenwel gesteld met de zuurkool. Deze levert ons niet alleen een smakelijk, maar ook een aanbevelingswaar dig gerecht. Bij het inleggen van zuurkool wordt namelijk verhoudingsgewijs zeer wei nig zout gebezigd. De hoeveelheid bedraagt niet meer dan hoogstens 'n vijftiende van de bij andere vatgroenten gebruikelijke. Be scherming tegen bacteriewerking geeft deze kleine hoeveelheid zout uiteraard niet. In het vat ontstaat melkzure gisting, welke juist als een welkome gast wordt beschouwd, daar zij aan de kool haar aangenamen smaak verleent. Mineralen en vitamines blijven grootendeels behouden. Het gehalte aan vita mine C loopt weliswaar wat terug naarmate de winter vordert en de kool ouder wordt, maar ook na zeven maanden, dus bij het einde van het winterseizoen werd in zuur kool een niet te verwaarloozen hoeveelheid vitamine C aangetroffen. Voor eigen inmaak. Men kan zuurkool ingemaakt koopen, dan wel haar zelf in het vat leggen. Wie dit laatste wil doen, neme witte en savoye kool, gewoonlijk in de verhouding van twee kilo witte kool op één kilo savoye kool. Hoewel minder gebruikelijk, kan men met voordeel ook uitsluitend witte kool nemen. De kool wordt in fijne snippers geschaafd. Per kilo gram kool kunnen 1 a 2 afgestreken eet lepels (10 a 20 gr.) zout worden genomen. Met dit zout wordt de kool zoolang gekneed totdat vocht vrij komt. Dan wordt de kool in den pot of het vat (men koope het vat hiertoe met zorg bij een vertrouwd adres) flink aangestampt, met hier en daar wat peperkorrels en misschien wat jeneverbes sen er tusschen. Op de zuurkool wordt een schoon doekje gelegd met een daarop pas send plankje en een zware steen, zóó dat de kool onder het vocht komt te staan. De pot wordt op een frissche, maar vorstvrije plaats weggezet en aanvankelijk eenige malen per week, later kan dit wekelijks geschieden, nagezien. De kim wordt dan verwijderd en doekje, plankje, steen en rand van den pot worden met heet water schoongemaakt. Soms voegt men wel tijdens het kneden een kleine hoeveelheid karnemelk toe om het zuur worden te bevorderen. Wanneer men niet over een frissche vorstvrije bewaar plaats beschikt, kan men zich beter van 't zelf inmaken onthouden, teneinde teleur stelling te voorkomen. Deze zelf ingemaakte zuurkool heeft het voordeel, dat men haar voor de bereiding van het middagmaal niet behoeft te wasschen. Zoodoende gaan dan geen voedingsstoffen verloren en ook de smaak blijft voller. Daar na het inleggen 6 a 8 weken moeten verloopen voor de zuurkool den goeden smaak heeft om te worden genuttigd, komt voor het verbruik van thans ingelegde zuur kool een tijdvak van ongeveer 5 maanden in aanmerking. De bereiding. Bij de bereiding wordt nogal eens ge zondigd door een veel te langen kooktijd te nemen. Een kooktijd van ongeveer een half uur is zeker voldoende. Dit bespaart brand stof en voorkomt noodelooze vernietiging van vitamines. Men moet echter op enkele kleinigheden letten. Gesmoorde zuurkool vordert wel dd eenvoudigste bereidingswijze. De kool wordt met een bodempje water en de helft van dö hoeveelheid vet, welke wij er voor bestemd! hebben, opgezet. Na een half uur koken wordt de rest van het- vet er door geroerd en het gerecht is klaar om te worden opge diend. Wie een stuk spek wil laten meekoken* heeft geen vet van noode. Het spek gaat in het bodempje water en de zuurkool wordt er omheen en er op gelegd. Af en toe oplet ten, dat de bodem van de pan niet droog- kookt. Bij stamppot van zuurkool moet men er aan denken, dat het zuur een remmenden invloed heeft op het gaar worden van de aardappelen. Nu staan er twee wegen open. Men kan de aardappelen- en- de zuurkool afzonderlijk bereiden en voor het opdienen dooreen mengen. In dit geval kan de ge bruikelijke korte kooktijd (van belang voor het vitaminebehoud) worden aangehouden. Geeft men de voorkeur aan de eenpansbe- jeiding, dan is een langere kooktijd noodig; Wij doen dan de zuurkool onder in de pari met de in vieren of achten gesneden aard appelen er boven op. Zij komen aldus min der in aanraking met het zuurkoolwater. Zuurkool en aardappelen worden tenslotte met het vet door elkaar gestampt. Bij een. bereiding met spek wordt het spek aanstonds op de zuurkool en onder de aardappelen gelegd. Het spek wordt dan in ongeveer den zelfden tijd gaar als de overige bestand- deelen. Minder bekend, maar niet minder aanbe velenswaardig is een stamppot met rauwe zuurkool, waarvoor men de hoeveelheid zuurkool per persoon kan verminderen van een half pond tot 1J< a 2 ons. De aardap pelen worden in vieren of in achten gesne den.- Opzetten met een bodempje water. Al3 zij gaar zijn, wordt er zooveel melk over gegoten, dat de aardappelen half onde? staan. Nadat de melk is opgekomen, worden de aardappelen fijngestampt, waarbij het vet er doorheen wordt geroerd. Nu gaat in middels de fijn gesneden rauwe zuurkool er doorheen, men laat alles goed heet worden: en het gerecht, dat naar veler oordeel een bijzonder smakelijke stamppot mag heeten* is gereed om te worden opgediend. TEXTIELDISTRIBUTIE EN ONZE VERPLEEGSTERS. Indien de verpleegsters haar uniform- kleedmg van den werkgever(geefster) ver strekt krijgen, worden bij het uitreiken van textieltaarten 30 punten afgetrokken. Schaf fen zij de kleeding zelf aan, dan heeft deze aftrek niet plaats. Voor het aanschaffen van de benoodigde kleeding kan een speciale vergunning door de plaatselijke distributiediensten worden, afgegeven. Genoemde diensten hebben hier omtrent instructies, waarbij tevens is vast gelegd, welke hoeveelheden kleedmgstukken kunnen worden verstrekt bij eerste aan schaffing, of bij aanvulling van het bestaan de uitzet. EIERREGELING. De secretaris-generaal van het departe ment van landbouw en vischerij heeft be paald, dat ten aanzien van het voorhanden of in voorraad hebben, opkoopen, inzamelen, vervoeren, verhandelen, vervreemden en af leveren van eieren beperkende regelen irt den zin van artikel 9 van de landbouw-crisis- wet wordt gesteld. De voor de uitvoering hiervan noodigo bepalingen worden in de Nederlandsche Staatscourant bekend gemaakt. CASEÏNE. De secretaris-generaal van het departe ment van landbouw en visscherij heeft be paald, dat de beperkende regelen in den, zin van artikel 9 van de landbouwcrisiswet voor melk, kaas, melkproducten, zoomede melkvet bevattende producten ook zulle» -gelden voor caseïne.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 8