L 1' 3 a BONNEN-NIEUWS. (Week van 28 October tot en met 3 November.) x) Volkstuinen bestrijden voedselschaarschte. Pp- DE HW.SVROUW"vRAAGT EN GEEFT ZELF RAAD M* CD a* O c gaS i s~ s CD Q S p J ,i«. 5, CD CTQ «-f j~" ;-i era CD w ft4 1 a3-g.»- 3 CD a> 3 h-« (U a4 5 CD O 3f 3- S as (Db 31 s 55 a |S?S S?" a. S" g w (TO r-f O QJ C 2 S4* s-srB m n> 3" SsEiS'l&fjfS: S'-ill C* s. a a tie; n S o's- a 3" O CD 2 rr „§3c 8 3 sr g 2. 3 01 S' «-• (D to 0 a 3 2. N <5 9-c: a B-§'3 fi sfs* Ï»S» 1 a i "am. J feffoS 1 I 3 en t ARTIKEL Suiker Koffie en Thee Tarwebloem, tarwemeel, boek- weitmeel, roggebloem, rogge meel, zelfrijzend bakmeel Brood Boter Vet Vleesch Vleeschwaren Rijst, rijstebloem en rijstemeel BON No. 42 AD 114 AD 78 AD BB 11 BB 12 14 BK 14 VK 06 VB GELDIG 26-10 tot en met 22-11 28-9 tot en met 9-11 5-10 tot en met 1-11 21-10 tot en met 29-10 28-1U tot en met 4-11 26-10 tot en met 1-11 26-10 tot en met 1-11 06 Worst e. d. 76 AD Havermout, havervlokken, grutten en gort Vermicelli, Macaroni en Spagnetti Maizena, griesmeel en puddingpoeder Kaas Zeep Petroleum Brandstoffen Textielproducten 77 AD 15 AD 28 AD 26 AD 39 AD 55 AD 116 xxx) P Z periode 6 periode A 01 tot en met 03 01 tot en met 06 28-10 tot en met 3-11 28-10 tot en met 3-11 5-10 tot en met 1-11 5-10 tot en met 1-11 9-9 tot en met 1-11 9-9 tot en met 1-11 21-10 tot en met 3-11 28-10 tot en met 10-11 19-10 tot en met 12-11 31-8 tot en met 31-12 9-9 tot en met 3-11 10-11 tot 31-10 tot 31-10 RANTSOEN 1 kilogram 2£ ons koffie of 75 gr. thee 22 ons 100 gram of 125 gram roggebrood iedere bon 250 gram iedere bon 250 gram margarine of boter xxxx) 100 gram vleesch of 1 rantsoen vleeschwaren. xxxx) 1 rantsoen vleeschw. 250 gram 250 gram 100 gram 100 gram 100 gram per bon Xx) zie noot XXX) zie noot 2 liter 2 liter per bon één eenheid vaste brandstoffen per bon één eenheid turf Op puntenkaart. (Waardekaart verkrijgbaar a 5 ct. aan ons bureau: Alkm. Crt.) mengsel daarna nog te droog mocht zijn, wat melk bij (ook wel een scheutje martime- of blokjesbouil lon). Ook deze sla valt gewoonlijk in den smaak; vooral als we den smaak verhoogen door een fijngehakt uitje of wat fijngesneden selderij of peterselie. Geeft men aan een warm gerecht de voorkeur, dan komen het eerst in aanmerking de aardappelen in een melksausje. We snijden daarvoor de koude aardappelen in niet te dunne plakjes en warmen die even op in een scheutje kokende melk met wat zout en een klein klontje boter; we binden dan de overtollige vloeistof met een ietsje aardappelmeel (vooral weinig!) en dienen de aardappelen in het hen omringende dunne sausje op, liefst weer bestrooid met wat fijngesneden peterselie. Ook aardappelpurée vormt een geschikte aanvulling. De koude, heele aardappelen wor den aan den kook gebracht met zoo veel kokende melk, dat ze halver wege onder staan; ze koken een kwartiertje door, tot ze gemakkelijk uiteenvallen, worden dan fijnge stampt en op smaak afgemaakt met Wat zout. Gebakken aardappelen, die in nor- tnale tijden zeker ook een gewenscht gerecht zouden vormen, nemen een te grooten hap uit ons vetrantsoen t>m thans te kunnen worden aanbe volen. Trouwens, al deze voorbeelden van e.g. restverwerkingen moeten uit den hard der zaak eenigszins achterstaan Een vergelijking tusschen 1917 en nu. Het A. N. P. doet eenige mede- deelingen over de taak der volks tuintjes in geval van voedsel schaarschte. Men zal zich nog herinneren, aldus dat bureau, hoe moeilijk het in de oorlogsjaren van 1914 tot 1918 was zich alle moge lijke levensmiddelen te verschaf fen. In verband hiermede legden de gemeentelijke autoriteiten den huurders van volkstuintjes de ver plichting tot het verbouwen van eenige land- en tuinbouwartikelen op. Deze verplichte verbouw bracht in 1917 op een beteelde op pervlakte van ruim 114 hectaren aan levensmiddelen op 140.000 hectoliter aardappelen. 40.000 liter bruine boonen, 6.000 liter groene erwten en 165.000 stuks kool. Ook thans is de animo voor het bij de versch gekookte aardappelen: het gehalte aan vitamine C is n.l. èn door het bewaren èn door het fijn verdeelen èn door het ten tweeden male verhitten van de aardappelen belangrijk gedaald. Dat er, behalve door aanvulling met aardappelen, nog op andere wijzen gezorgd kan worden voor een geschikte aanvulling van het brood rantsoen, hopen we een volgenden keer te bespreken. verbouwen van nuttige gewassen weer groot en in alle opzichten wordt deze ondernemingsgeest aangemoedigd. De Bond van Volkstuinders heeft een eigen centrale inkoop-commissie, welke mest, zaad en gereedschap ver schaft. Dit jaar alleen werd reeds vijftig procent zaad meer ingekocht dan vorige jaren. Zoo wordt in onze hoofdstad de verbouw van levensmiddelen ge stimuleerd. Wat er uit de tuinen komt? Aardappelen, specieboonen. snijboonen, tuinboonen, bieten wortelen, koolraap, peterselie, postelein, sla, spinazie, anijvie. toe-kruiden en fruit, ziedaar de verscheidenheid van artikelen. Men heeft de gerechtvaardigde verwachting, dat er 75 pCt. meer verbouwd zal worden in dit jaar dan in 1937 of 1938 en als oorzaak wordt gewezen op de kosten van levensonderhoud, welke de laatste twee jaar aanzienlijk gestegen zijn. Bovendien heeft de dreiging van een oorlog velen tuinders de oogen geopend en hebben zij zich op de voedselvoorziening toegelegd. Hoeveel de opbrengst aan le vensmiddelen is, valt niet te schat ten, doch ontegenzeggelijk is zij van belangrijken omvang en staat zij op hooger peil dan in 1917. Deze verhooging van kwaliteit van het geteelde product is niet alleen een gevolg van de moderniseering der outillage, doch bovenal is zij_ te danken aan de goede voorlichting, welke den volkstuinders gegeven wordt. A D: Algem. distributiebonboekje B B: Broodbonboekje. B K: Boterkaart. V K: Vetkaart. P Z: Petroleumzegel. x) Bon 04 t/m. 06 worden later nog aangewezen voor het koo- pen van steenkolen of andere vaste brandstoffen, xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr. huishoudzeep, of 200 gr. zachte zeep, of 250 gr. zeeppoeder, of 125 gr. zeepvlokken, of 250 gr. zelfwerkende waschmiddelen of 200 gr. vloeibare zeep of gedeelten daarvan in combina tie. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube scheercrême, of één pot scheerzeep. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleeschwaren, dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens-, rund- of kalfsvleesch en voor gekookte worstsoorten, rolpens en knakworst, 125 gram v >or leverartikelen, tongenworst en niersbrood en 150 gram voor bloedworst. De bonnen, welke op 27 October a.s. nog niet gebruikt zijn, blijven nog geldig tot en met Zondag 3 November a.s. met dien verstan de, dat zij gedurende de week van 28 October tot en met 3 November a.s. niet gebruikt zullen mogen worden voor het betrekken van vleesch of vleeschwaren in hotels, restaurants e. d. 2.5 v 3 o c n Hi o* .3? o>3 3 O "a? P> C/ï on jf N M öS „e, W 2- ro m a-P n o s4 OTQ (D (D I H M i n ff 3 t3*0 15 00 I 0. fO H 3 o Ig-PS?» A. 2. S' 5 3 c R a M F HS»n3s, OQ W w Distributie-Nieuws No. 14. (VERSCHIJNT ELSEN MAANDAG). 28 October 1940. WAT IS GOEDE VOEDING IN DE PRAKTIJK VAN HfcT LEVcN Zonder te vervallen in lange en ge leerde betoogen, waarvan er in den laatsten tijd genoeg zijn te vinden in dagbladen en tijdschriften, over wat een goede voeding is, kan er toch wel een enkel woord aan worden gewijd Menige huisvrouw en moeder gaat zich eigenlijk nu pas rekenschap ge ven van de samenstelling van dat, wat zij haar gezin al sinds jaren heeft voorgezet. Dat is begrijpelijk. Zoolang ieder kon koopen, wat zijn beurs en zijn smaak toeliet, en zoo lang de gezondheid van de verschil lende gezinsleden geen bijzondere voorzorgen noodig maakte, deed het er eigenlijk zoo weinig toe. Men at en at met smaak, de kin deren gedijden goed, de volwassenen voelden zich goed, waarom zou er ge piekerd worden over de bestanddee- len van het voedsel? Nu wordt echter deze stevige stut weggeslagen onder het huishoudelijk bestaan. Er zijn allerlei levensmidde len niet of in kleinere hoeveelheid. Hce kan iemand zonder vleesch le ven of met minder vleesch zich toch goed voeden? Kijk, daarvoor is een beetje kennis van de samenstelling van voedings middelen zoo nuttig. Een te groote bezorgdheid, onge rustheid over het welzijn van de ge- zinsgenooten is niet noodig en is te voorkomen als men zich zelf kan orienteeren. Daarom volgt hier een goede raad, die misschien wel heel theoretisch lijkt, maar toch niet zoo is bedoeld: „Schaf U een voedingstabel aan", die naar zeer recente gegevens is samen gesteld door dr E.G. van 't Hoog en mej M. Wittop Koning, ten dienste van de Commissie inzake Huishou delijke Voorlichting. Zij is te verkrij gen bij mevr. B. v.d. Berg-Falkena, de Bruynestraat 54, Den Haag. Giro 341979. De prijs is 15 cent. Natuurlijk zal ook uw boekhande laar deze tabel gaarne voor U willen bestellen. Met deze voedingstabel gewapend, behoeft niemand in den blinde rond te tasten, maar kan er bewust wor den gezocht en vervangen, zoolang er nog iets te vervangen is. Iemand maakt zich b.v. ongerust Over de hoeveelheid vleesch, die het gezin nu krijgt, want dat is minder dan vroeger. De vraag blijft open of dat wel zoo heel erg is en of we 't niet heel goed met wat minder kunnen doen. In het algemeen wordt geoordeeld, dat er werkelijk héél goed kan worden huis gehouden met minder vleesch niet al leen, doch ook met wat minder van de meest kostbare voedingsstof, die 't vleesch levert, n.l. met eiwit, j In de bewuste vcedingstabel staan vele levensmiddelen met haar samen stellende bestanddeelen genoen d. Zij zijn dus gemakkelijk te vergelijken en als het de bedoeling is om een plaatsvervanger te vinden voor het eiwit-rijke, doch slechts op bons te verkrijgen vleesch van varkens en van runderen, dan dient deze tabel te hulp te worden geroepen. In die tabel valt dan al dadelijk op schapenvleesch. En daarvan is meteen te constateeren, dat het zoowat van dezelfde samenstelling is als het an dere vleesch. Als er dus schapenvleesch in de plaats Uwer inwoning is te krijgen, kilo lams- of schapenvleesch, maak dan gerust eens schapenvleesch klaar en bereid het op een wijze, die het tot een tractatie voor de heele fa milie maakt. Een recept om U daar bij te helpen, volgt aan het eind van dit artikel. In diezelfde tabel staat ook het vleesch van konijntjes geboekt als eiwit-rijk maar armer aan vet dan gewoon vleesch. Die nuchtere cij fertjes vertellen er dus bij, dat er méér vet of boter zal moeten worden gebruikt voor het klaarmaken van 'n konijntje dan voor vleesch. De kook- praetjjk had menige huisvrouw dat ook al geleerd, zonder tabel. Kippenvleesch (maar daar hebben we nu niets aan) is ook best en ieder, die bogen kan op een echtgenoot, die jaagt, zal het goed doen te hooren dat wild en ook gevogelte met succes de plaats van vleesch kan innemen. Er is maar één maar: over het algemeen is dit vleesch droger, minder vet. Het kost dus vet bij de bereiding en moet dat ook kosten, wil het, wat voed zaamheid betreft, gelijk komen te staan met vleesch. Visch is over 't algemeen een goe de eiwit-bron, doch geen goede leve rancier van vet. Uitzonderingen zijn de vette vischsoorten, die ieder kent. Misschien zijn er veel huisvrou wen, die met verwondering zien, hoe ook de organen: lever, nier, hart, tong en zwezerik bronnen van eiwit en soms van vet (de hersenen) zijn. Haché van een runderhart b.v.? Nooit geweten, dat het zoo goed kon zijn? Het is hier niet de plaats om al le voedingsmiddelen en de samen stelling de revue te laten passeeren, het is slechts de bedoeling belang stelling te wekken voor die samen stelling en voor de perspectieven, die deze wetenschap voor de keuken opent. Dat kaas en ook peulvruchten veel eiwit bevatten, zal voor velen een openbaring zijn, dat boekweitengort maar ook macaroni, zich niet onbe tuigd laat, eveneens. Nu is de zaak wel niet heelemaal zoo eenvoudig als het hier lijkt, men kan niet zonder meer bruine boonen in plaats van vleesch nemen maar een eindje in de goede richting brengen ons de boonen wel. Vult men de boonenmaaltijden aan met wat aardappelen, dan kan zoo'n maaltijd, ook zonder vleesch, zeer goed worden. De voedingstabel leert ons wel niet alles, wat er op dit gebied te leeren valt, maar toch wel wat. Leer daarom de tabel hanteeren en verdiep U in de nieuwere inzichten in de voedingsleer. Zij zijn speciaal in dezen tijd van véél belang. De bezorgde huisvrouw zal zich rustiger gevoelen als zij wat meer weet wat het lijden kan. Tracht men zooveel mogelijk varia tie te geven ook in een schaar- schen tijd van voedingsmiddelen, die eiwit bevatten, zelfs al bevatten ze dat eiwit maar in geringe hoeveel heid (aardappelen b.v.), dan komt men toch nog wel aan de goede sa menstelling. Ook om andere reden is variatie gewenscht maar dat is een ander chapiter. Wij hielden ons vandaag bij 't duurste in onze voeding, het eiwit en de beperkingen, ons door een ge limiteerde vleeschvoeding opgelegd. Geen rund- of varkensvleesch, dan lamsvleesch of schapenvleesch. En bij gebrek daaraan vleesch van visch, wild of gevogelte, zoolang het voor radig is. Als ook dat niet meer mo gelijk is, dan boren we andere eiwit bronnen aan. Daarover later. Van daag volgt een recept voor Lamsragout met tomaten en doperwten. Voor 4 personen is noodig: kilo kleine tomaatjes, een half blikje doperwten, wat zout, een lepel bloem, een snuifje nagelgruis, 50 gram boter (of vet), een lepel zeer fijn gesneden peterselie. Snijd het vleesch in kleine dobbel steentjes. Wasch het en laat het droog uitlekken. Schud het met zout, nagel- gruis en bloem dooreen, zoodat de stukjes vleesch aan alle kanten droog zijn. Maak in een vuurvasten schotel (van emaille b.v.) het vet of de boter goed heet en maak het vleesch hier in aan alle kanten bruin. Bijzonder geschikt hiervoor zijn de gietijzeren geëmailleerde schotels met deksel, die als dekschaal op tafel kunnen worden gebracht. Dat spaart meteen een stuk in den afwasch. Wasch de tomaatjes, dompel ze in heet water en ontdoe ze van de huid. Zet de tomaatjes naast het vleesch in den schotel, nadat het vleesch wat op zij is geschoven. Voeg wat water toe, opdat het vleesch kan stoven. Laat 't vleesch en de tomaatjes zachtjes sud deren tot het vleesch bijna gaar is. Voeg de doperwtjes toe, (met nat, als het vleesch wat droog mocht zijn ge worden en zonder nat als er voldoen de vloeistof op aanwezig is.)Laat de doperwtjes mee warm worden en dien het gerecht, bestrooid met fijn gesneden peterselie, op. Geef er aardappelen (en liefst in de schil gekookte) bij. Voor een gekruid stuk lams vleesch kan het recept van „Pikante Lamsbout" dienen. Voor een paar dagen: 2 kilo lams bout (of zooveel meer als noodig is om een goede bout te maken) twee teentjes knoflook, een handvol peter- seliesteeltjes, pl.m. 15 gram zout, wat peper, een half theelepeltje paprika (als droog rood poeder verkrijgbaar) 10 gram suiker, één ui, puréé van versche tomaten of tomatensap uit glas (pl.m. 1 dL.) ook te vervangen door 1 volle eetlepel tomatenpuréé uit blik, 50 a 75 gram schapenboter of -vet, 1/4 liter water Wasch de ontbeende lamsbout en wrijf hem in met een mengsel van 't zout, peper en paprika. Halveer de knoflookteentjes en steek ze in het vleesch. Steek hier en daar een pe- terseliesteeltje (vooral op de plaat sen, waar het been is weggenomen). Maak het schapenvet en de olie heet of braad in boter of vet alleen. Braad de lamsbout aan alle kanten vlug bruin. Maak de jus af door bij het vet het water te voegen, de fijngesneden ui, de suiker en de tomatenpuree. Sluit de pan en laat het vleesch op een zacht vuur langzaaam en zacht jes gaar worden. Draai het vleesch af en toe om en probeer na l1/ a 2 uur of het goed gaar is. Maar de jus, zoo noodig, op smaak af. Vul tijdens het smoren het verdampende vocht met wat water aan. Bind de jus desge- wenscht met een beetje aardappel meel, opdat zij niet te dun en te wa terig is. Behalve deze twee bijzondere ge rechten kan er van lamsvleesch en schapenvleesch gemaakt worden: een heerlijke Irish Stew; een goulasch; pikante ragout met kerriesaus of met tomatensaus; een gemarineerd gebraden vleesch; coteletjes, gepaneerd of gebakken; of op de gewone wijze bereide lap pen, benevens op de geijkte manier gebraden groot vleesch. Op alle manieren smaakt het lams- en het schapenvleesch goed; het kan varkens- rund- of kalfsvleesch vol komen vervangen. R. L.-H.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 7