Alkmaarsche Courant
f DE HUISVROUW VRAAGT
O
(D
3 t
ïtv
s
11
3 1
|p-flSF§
tlg.^
BONNEN-NIEUWS. (Week van 4 November tot en met 11 November.)
ARTIKEL
BON No.
GELDIG
RANTSOEN
42 AD
26 Oef. t. en m, 22 Nov.
1 kilogram
114 AD
28 Sept. t. en m. 9 Nov.
2i ons koffie of 75 gr. thee
BB 12
BB 13
28 Oct. t. en m. 5 Nov.
4 Nov. t. en m. 10 Nov.
100 gram of
125 gram roggebrood
of 1 rantsoen gebak
Bloem, brood of gebak
1 Bik.
4 Nov. t. en m. 1 Dec.
65 gram roggebrood
50 gram ander brood
half rantsoen gebak
35 gram meel of bloem
Vet
15 BK
15 VK
2 Nov. t. en m. 8 Nov.
2 Nov. t. en m. 8 Nov.
half pond boter
half pond margarine
of boter
07 VB
4 Nov. t. en m. 17 Nov,
xxxx) 1 ons vleesch of
1 rantsoen vleeschwaren
07 Worst e. d.
4 Nov. t. en m. 17 Nov.
xxxx) 1 rantsoen vleeschw.
Rijst, rijstebloem, rijstemeel of
gruttenmeel
82 'AD
2 Nov. t. en m. 29 Nov.
half pond
Gort, gortmout of grutten
88 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
1 ons
Havermout, havervlokken, ha ver
bloem, aard.meelvlokken, gort,
gortmout of grutten
83 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
half pond
Vermicelli, Macaroni en Spagnetti
98 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
1 ons
Maizena, griesmeel, sago, aard
appelmeel en puddingpoeder
93 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
1 ons
Kaas
39 AD
52 AD
28 Oct. t. en m. 10 Nov.
4 Nov. t. en m. 17 Nov.
1 ons per bon
Eieren
65 AD
4 Nov. t. en m. 17 Nov.
1 ei
Zeep
55 AD
116 xxx)
19 Oct. t. en m. 12 Nov.
31 Aug. t. en m. 31. Dec.
xx) zie noot
XXX) zie noot
Petroleum
P Z periode A
PZ 7
t. en m. 10 Nov.
4 Nov. t, en m. 29 Dec.
2 liter
2 liter
Textielgoederen voor
het Rijk.
Gecentraliseerde
aanschaffing.
Thee- en koftie-
surrogaten.
«fr"BWSI
p
gï|!3lP
HS-5-^S.lB^
No. 15.
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
4 November 1940.
EN GEEFT ZELF RAAD l
ALKMAAR
3
O
Cu
3-
CD
a>
3
3/
tn
o
p*
>-
E
hij
ghei'
lU w
c-t-
3
(O
3
S
pr
(D iM
CL,
N*
a
s
N
3
3. fl) (T>
3 rt>'
(T)
1
N. 8
3"0
ft)
3
n» U N i
S'S'
sr o-
P S aSTB-"
5J £L
0) 5« g* 2 w S
in (O 3 >-•
n>
•-1
e:
3 en
I «S-
W (13
ii/ *-••
=- »-l 2 fl>
3 (fl D*™
Pu 03
(0
31 o
o
?r M <i>
h. s. a s
a 5-
s w
w
a>
SnJS O
3 W 3 T3
o* -• s
g(Dg2.sr
V». /-s QJ 3
SU d
•n 3
hO W
Od 3*
t i
rv*«
CL O I— »-•
2 H
3 o i »-• i-«
pSm
O
W
O u o (D
fl> m 71 W 3
3 O 2 2. M 2
t"ö sf 2 2
ro (D 3 (0
2 2. 2. o* w
3 a
2 3
o n>
S 3
3 m i.'g
8 3 S
-o-
De secretaris-generaal, waarne
mend hoofd van het Departement
van Handel, Nijverheid en Scheep
vaart deelt het volgende mede:
Het is noodzakelijk gebleken
de aanschaffing van textielgoe
deren en de daarvan vervaardig
de kleedingstukken en artikelen
ten behoeve van overheidsdien
sten en publiekrechtelijke li
chamen w.o. te verstaan zijn alle
onder het rijk, provincie en ge
meente ressorteerende diensten
en bedrijven, ziekenhuizen, in
stellingen tot hulpbetoon enz., te
centraliseeren. De behandeling
dezer gecentraliseerde aanschaf
fing is opgedragen aan het rijks-
inkoopbureau.
In verband hiermede dienen de
hierbovengenoemde diensten ten
spoedigste, doch uiterlijk 1 Novem
ber e.k. een opgave te verstrekken
aan den directeur van het rijksin-
koopbureau van de namen der in
stellingen onder hun beheer, ten be
hoeve van welke textielgoederen of
daarvan vervaardigde kleedingstuk
ken en artikelen noodig zijn.
Na ontvangst dezer opgaven zendt
het rijksinkoopbureau den belang
hebbenden de vereischte formulieren
ter invulling van benoodigde ge
gevens.
De secretaris-generaal, wnd. hoofd
van het departement van landbouw
en visscherij deelt mede, dat het be-
reiden, verhandelen, vervreemden,
afleveren en vervoeren van thee- en
koffiesurrogaten door producenten
van deze artikelen verboden i$, ten
zij daarvoor schriftelijk toestemming
van de Nederlandsehe Meelcentrale
is verkregen.
Al degenen, die zich met het be
reiden van koffie- en theesurrogaten
bezig houden, zijn derhalve ver
plicht de noodige vergunning bij de
Nederlandsehe Meelcentrale aan te
vragen.
Er wordt de aandacht op gevestigd,
dat voor het bereiden en afleveren
van koffie- en theesurrogaten en
-extract thans 2 vergunningen zijn
vereischt, n.l. die op grond van het
koffie- en theebesluit ingevolge de
warenwet en de vorengenoemde
vergunning, te verleenen door de
Nederlandsehe Meelcentrale.
A D: Algem. distributiebonboekje
B B: Broodbonboekje.
B K: Boterkaart.
V K: Vetkaart.
P Z: Petroleumzegel.
xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr.
huishoudzeep, of 200 gr. zachte
zeep, of 250 gr. zeeppoeder, of
125 gr. zeepvlokken, of 250 gr.
zelfwerkende waschmiddelen
of 200 gr. vloeibare zeep of
gedeelten daarvan in combina
tie.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of één
tube scheercrême, of één pot
scheerzeep.
Op aparte scheerzeepbon!
xxxx) Het rantsoen vleeschwaren,
dat per bon kan worden ge
kocht, bedraagt 75 gram voor
gerookt of gekookt varkens-,
rund- of kalfsvleesch en voor
gekookte worstsoorten, roïpens
en knakworst, 125 gram vjor
leverartikelen, tongenworst en
niersbrood en 150 gram voor
bloedworst.
BRANDSTOFFEN.
Bonnen 04, 05, 06 en 07 van de
kaart „haarden, kachels" geven
elk recht op een eenheid vaste
brandstoffen.
Bonnen 08, 09, 10 en 11 van deze
kaart geven elk recht op een een
heid turf. De bonnen 08 t/m 11
zullen later alsnog worden aange
wezen voor steenkolen of andere
vaste brandstoffen.
Bonnen 07 tot en met 14 van de
kaart „centrale verwarming" en
voorts de met „brandstoffen, één
eenheid le periode" en de met
„cokes, één eenheid eerste periode"
gemerkte bonnen geven elk recht
op een eenheid vaste brandstoffen,
Al deze bonnen zijn gedurende
de maand November geldig.
De kolenbonnen, voor October
aangewezen, blijven tot en met
14 November geldig.
goederen, kleedingstukken en artike
len geen gevolg meer zullen geven.
In de formulieren, hierboven be
doeld, kunnen de gewenschte aan
vragen tot aflevering aan het rijks
inkoopbureau worden opgegeven. Na
overleg met de bovenvermelde rijks-
bureaux wordt bepaald of en in hoe
verre aan de aanvragen gevolg kan
worden gegeven. Een en ander houdt
niet in, dat de aankoopen door de
bovenbedoelde diensten en instellin-
gen in het vervolg centraal zouden,
geschieden. Nadat de vereischte
goedkeuring is verkregen, kunnen
deze aankoopen op de gebruikelijke
wijze, b.v. bij een plaatselijken
detailhandelaar of grossier, worden
verricht.
De ruggegraat
van elk reclame-plan:
DAGBLAD-RECLAME!
De aandacht wordt er op geves
tigd, dat het rijkstextielbureau te
Arnhem, het rijksbureau voor wol en
lompen te Tilburg en de sectie con
fectie van deze bureaux te Amster
dam, benevens het rijksbureau voor
de distributie van textielproducten
door den handel te 's-Gravenhage
aan rechtstreeksche aanvragen tot
levering van de hiejrbovengenoemde
iS' 3 g 5" o,
n3. rf to
3 g. 3
*_•- f0
o t-j
3 fl>
en
(3!
c_>
(V
tn
en,
g
ti
tn
3
<-+■
<m
(T>
on-
tn
O
3
3
5' 3 orci
2
O o 3
Qj >rj e-+- c*
O (D P P
O £L
*—4
2!
w
M
2
O*
M
M
sa
ll
(U
2
p-
•4
r**
tn
2
ra
ra
N SU
«.3 p
O 3
S. 3 ra' °i
3
§"5"™
3 3 3
sr
3
3" s a 3- S. 3-
.SöoJS „.&Ö2
»3n.aH2g<» a-va 3
£8" l^fs-S-TS?-?
SS- »5 P
">C
ributie-Nieuws
HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN
IN OORLOGSTIJD.
De eerste bijdrage in deze rubriek
verschenen, heeft al dadelijk eenige
reactie opgeleverd.
Eén der lezeressen is ons n.l. komen
vertellen op welke eenvoudige wijze
zij haar bonnen-administratie heeft
ingericht.
Misschien hebben velen van U.deze
oplossing reeds als een eenvoudige,
practische methode aanvaard, doch
voor haar, die met dit probleem nog
tobben, vermelden we wat deze leze
res ons schreef.
Nu er bijna elke week een nieuw
artikel „op den bon" komt, kost het
wel eens moeite, om het bij te hou
den. Over het algemeen willen huis
vrouwen véél te véél zelf onthouden,
zij versmaden de eenvoudige hulp
middelen van aanteekenblocs, noti
tieboekjes, en memorandums en ver
slijten daardoor veel meer tijd dan
noodig is.
Het resultaat is vaak een onrustig
probeeren om zich te herinneren
wat er ook al weer niet vergeten
mocht worden en een prompt te-bin-
nen-schieten van de stof als het nèt
te laat is.
Laat deze tijd, met de steeds groo-
ter wordende huishoudelijke admi
nistratie dan meteen een aanleiding
zijn om hulpmiddelen te gebruiken,
als het geheugen te kort schiet.
Onze lezeres, die de waarheid van
bovenstaande woorden allang heeft
beseft, schrijft, dat zij alle bonnen in
een lossen omslag bergt op een plaats
waar zij zeer gemakkelijk bij kan. Zij
koos daarvoor een buffet-la.
Zoodra er een toewijzing in de
courant komt, zet zij achter op den
betreffenden bon meteen wat er voor
te krijgen is, hoeveel en tot wanneer
de bon geldig is. Alles in potlood
schrift. Zoo komt dus op bon 42 van
het algemeen distributieboekje 2 pond
suiker t.m. 22 Nov. Op 114 half pond
koffie of drie-kwart ons thee t.m. 8
November.
De bons zijn niet groot, en dus zal
er wat klein geschreven moeten wor
den, maar het gaat.
Ingewikkelde kwesties als bij zeep
enz. schrijft zij op de strook bovenaan
de kaart, waarop aan den voorkant
naam en adres staan. Ook dit wordt
met potlood geschreven, want dan
kan het worden uitgeveegd, en ver
anderd, als er een verandering in
hoeveelheid of in datum mocht ko
men.
Op de vleeschkaart en de brood
kaart schrijft mevrouw eveneens den
vervaltijd enz.
Het eenige, waar zij nu nog op te
letten heeft, is de kalender. De bons,
die beschreven zijn aan den achter
kant, moeten vóór den daarop ver
melden datum worden ingeleverd.
Het is nu niet noodig om alle sui
ker, rijst enz. tegelijk te koopen uit
angst dat er een bonnetje zal zoek
raken, want dat zoek raken is vrij
wel uitgesloten.
De textielkaarten worden niet bij
de andere kaarten bewaard, doch af
zonderlijk in een envelop of mapje.
Zij worden véél minder en op een to
taal andere wijze gebruikt, zoodat
daarvoor deze administratie niet noo
dig is.
„Met mijn methode voel ik me rus-
„tig jn mijn wekelijksche uitgaven en
„ik behoef nooit de lijst te vergele-
„ken door mijn directe noteering,
„wat in een paar minuten is gebeurd.
Dit zijn de eigen woorden van de
ze inzendster, die hoopt, dat anderen
aan haar ervaring iets zullen hebben.
Wij zijn U verder schuldig het ver
volg van ons betoog van den vorigen
keer: In een goede voeding is een
hoeveelheid eiwit noodzakelijk. In het
algemeen wenschen wij daarvoor
dierlijk eiwit te gebruiken en kiezen
uit smaak-overwegingen daarvoor
vleesch.
Nu het rantsoen vleesch klein is,
trachten velen het aan te vullen o.a.
met schapenvleesch.
Omdat schapenvleesch en lams
vleesch hier te lande niet zoo veel ge
bruikt wordt, staan velen wat vreemd
tegenover de bereiding daarvan.
Daarom namen wij de vorige week
enkele recepten van lamsvleesch op
en vervolgen vandaag die serie.
„Kan men, zoo vraagt menigeen,
schapenvleesch of lamsvleesch in soep
gebruiken"? Maar natuurlijk!
Probeert U deze
Schotsche soep
eens: kilo schapenvleesch van de
hals, 2 liter water, 75 gram gort, 75
gram spliterwten, 3 uien, 1 selderij -
knol, 2 wortelen, pl.m. 15 gram zout,
3 peperkorrels, 1 lepel fijngesneden
peterselie.
Wasch de spliterwten en de gort en
zet ze in de helft van het water (1 li
ter dus) te samen in de week. Laat
ze minstens een nacht weeken, omdat
goed weeken den kooktijd bekort.
Wasch het vleesch, zet het op met
de overgebleven liter water (er is 2
liter water voor de soep bestemd en 1
liter was reed., gebruikt voor de gort
en de erwten), het zout, de peper
korrels, de geweekte gort en split
erwten, met al het water, dat daar
nog op is.
Laat dit alles zachtjes koken (pl.m
1y2 tot 2 uur) tot het vleesch, de gort
en de erwten bijna gaar zijn.
Maak de groenten alle op haar ei
gen wijze schoon en snijdt ze klein.
Voeg ze (uitgezonderd de peterselie)
bij de soep en laat ze pl.m een half
uur meekoken.
Maak de soep zoo noodig op smaak
af. Neem het vleesch uit de soep en
dien het afzonderlijk op een warme
schotel op. Geef het met brood bij de
soep.
Roer door de soep op het laatste
oogenblik de fijngesneden peterselie.
Een soep als deze geeft met 'n
paar sneden brood en met een appel
als nagerecht of met een stuk trom
melkoek voor de zeer hongerigen
een volledig maal.
Van hetzelfde genre, n.I. een een
voudig, volledig maal, is het gerecht
van
lamsvleesch met witte boonen,
waarvan hier ook het recept volgt:
500 gram lams- of schapenpoulet,
400 gram witte boonen, 1 blikje to-
matenpuréé (of een deel van een
fleschje dunne puréé), 10 sjalotjes,
ys kilo worteltjes, 2 knoflookpitjes,
10 gram zout, wat peper, een laurier
blad en 50 gram boter of vet.
Wasch de witte boonen, week ze een
nacht in ruim water.
Maak de boter of het vet heef en
fruit hierin de gesnipperde sjalotjes,
de in reepjes gesneden wortelen en de
knoflookpitjes lichtbruin.
Wasch het vleesch, laat het droog
uitlekken en fruit liet een korten tijd
mee, zoodat het lichtbruin wordt.
Voeg de wite boonen, het zout en de
kruiden toe, doe er zooveel week-
water bij, dat alle ingrediënten juist
onder staan. Laat alles zachtjes ko
ken tot vleesch en boontjes gaar zijn
(pl.m. iys uur). Zet het gerecht des-
verkiezende in de hooikist om de
brandstof, die dit koken kost, te be
sparen.
Voeg, als alles gaar is, de tomaten-
puréé toe en maak het gerecht op
smaak af.
Ook de schotel tong met saus, zure
saus, mosterdsaus, mierikssaus enz.
kan, niettegenstaande de vleeschdis-
tributie, op tafel worden gebracht
Schapentongetjes zijn wel klein,
maar héél lekker en dus kunnen ze
met succes de niet bonnenvrije var
kenstong, kalfstong en ossetong ver
vangen. Paardetong is ook zonder
bon te krijgen. In tegenstelling met
de lamstongetjes zijn het groote
stukken. Ze kunnen worden gekookt
op dezelfde manier als ossetong.
Een smakelijke combinatie wordt
gevormd door gekookte lams- of
schapentong met zure saus, spercie-
boonen en gekookte aardappelen. In
dit menu behoeft niet meer dan 20
gram boter per persoon te worden
verwerkt en dus is het een geschikte
maaltijd voor het einde van de week,
als de boterpot bijna leeg is.
Lamstong met zure saus.
4 lamstongetjes of 2 a 3 schapenton
gen, pl.m. 1 y, liter water, 12 gram
zout, een klein bosje peterselie, een
laurierblad en een stukje foelie.
Voor de saus:
3/4 liter bouillon (kooknat van de
tong), 40 gram boter, 60 gram bloem,
Yi d.L. geurige azijn, desverkiezend
1 eidooier of een theelepel custard-
poeder zonder smaak van vanille of
citroen.
Het vleesch:
Wasch de tongetjes in lauw water
goed schoon. Wrijf de ruwe punt van
de tong af met wat droog zout. Of
schrap de punt met een mesje schoon.
Kook de tongen met water, zout en
kruiden zachtjes gaar. (pl.m. 1 uur
tot 5 kwartier).
Probeer of het vel van de tongen
los laat als een controle op het gaar
zijn van de tong.
Ontvel de tongetjes, ontdoe ze van
de beentjes uit het keelstuk en snijd
ze in de lengte doormidden. Houd de
doorgesneden tongen in wat kooknat
warm tijdens het maken van de saus.
Voor de saus:
Zeef het kooknat en meet 3/4 liter
water af. Maak de bloem met de
azijn en wat koud water tot een glad
papje. Giet het in de kokende bouillon
en laat de saus 5 minuten doorkoken,
zoodat de bloem goed gaar wordt.
Klop de boter in kleine klontjes
door de saus.
Roer de eidooier met wat koude
bouillon en giet ze, onderwijl flink
roerende, midden in de heete saus.
Laat de saus daarna niet meer koken.
Maak bij gebruik van een neutrale
custardpoeder, het poeder met wat
koude bouillon aan en laat het met
de saus even meekoken of meng het
custardpoeder dadelijk door de
bloem. In beide gevallen eidooier
of custardpoeder wordt de saus
smakelijk geel van kleur.
Als eieren schaarsch en duur zijn,
is het verstandig voor gerechten als
deze wat custardpoeder te gebruiken
en de eieren te bewaren voor gerech
ten, waarin ze meer goed kunnen
doen. Maak de zure saus desverkie
zend nog wat mooier door er een zeer
fijn gesneden augurk door te roeren.
Als geurige azijn kan in dat geval de
augurkenazijn dienst doen.
Leg, als de saus klaar is, de ton
getjes dakpansgewijs over elkaar op
een warme schotel. Overgiet ze met
een deel van de saus en presenteer
er de rest bij.
Bij aardappelen en spercieboonen
smaakt zure saus zeer goed. In plaats
van spercieboonen zouden echter ook
witte boonen kunnen worden geno
men.
R. L.-H.
EXTRA RANTSOEN LEVENS
MIDDELEN.
De Leider van den Distributie-
dienst ALKMAAR brengt ter kennis
van belanghebbenden, dat voortaan
vrouwelijke werkkrachten, werk
zaam in fabrieken en werkplaatsen,
op grond van de regeling, welke
geldt voor personen, die zwaren
lichamelijken arbeid verrichten, in
overeenstemming met de daarvoor
vastgestelde normen, voor een extra
rantsoen levensmiddelen in aanmer
king kunnen komen.
Van de vrouwelijke werkkrachten,
werkzaam in het landbouwbedrijf,
komen uitsluitend diegenen in aan
merking, die daadwerkelijk zwaren
landarbeid verrichten.
Schippersvrouwen kunnen uitslui
tend op extra rantsoenen aanspraak
maken, indien zij regelmatig sjouw-
arbeid, respectievelijk zwaren han
denarbeid, verrichten.
Aanvraagformulieren zijn ver
krijgbaar aan het Distributiekantoor,
Breedstraat 40.
De Leider van den Distributie-
dienst, kring Alkmaar,
H. BAKKER.