Alkmaarsche Courant f DE HUISVROUW VRAAGT O (D 3 t ïtv s 11 3 1 |p-flSF§ tlg.^ BONNEN-NIEUWS. (Week van 4 November tot en met 11 November.) ARTIKEL BON No. GELDIG RANTSOEN 42 AD 26 Oef. t. en m, 22 Nov. 1 kilogram 114 AD 28 Sept. t. en m. 9 Nov. 2i ons koffie of 75 gr. thee BB 12 BB 13 28 Oct. t. en m. 5 Nov. 4 Nov. t. en m. 10 Nov. 100 gram of 125 gram roggebrood of 1 rantsoen gebak Bloem, brood of gebak 1 Bik. 4 Nov. t. en m. 1 Dec. 65 gram roggebrood 50 gram ander brood half rantsoen gebak 35 gram meel of bloem Vet 15 BK 15 VK 2 Nov. t. en m. 8 Nov. 2 Nov. t. en m. 8 Nov. half pond boter half pond margarine of boter 07 VB 4 Nov. t. en m. 17 Nov, xxxx) 1 ons vleesch of 1 rantsoen vleeschwaren 07 Worst e. d. 4 Nov. t. en m. 17 Nov. xxxx) 1 rantsoen vleeschw. Rijst, rijstebloem, rijstemeel of gruttenmeel 82 'AD 2 Nov. t. en m. 29 Nov. half pond Gort, gortmout of grutten 88 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 1 ons Havermout, havervlokken, ha ver bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten 83 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. half pond Vermicelli, Macaroni en Spagnetti 98 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 1 ons Maizena, griesmeel, sago, aard appelmeel en puddingpoeder 93 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 1 ons Kaas 39 AD 52 AD 28 Oct. t. en m. 10 Nov. 4 Nov. t. en m. 17 Nov. 1 ons per bon Eieren 65 AD 4 Nov. t. en m. 17 Nov. 1 ei Zeep 55 AD 116 xxx) 19 Oct. t. en m. 12 Nov. 31 Aug. t. en m. 31. Dec. xx) zie noot XXX) zie noot Petroleum P Z periode A PZ 7 t. en m. 10 Nov. 4 Nov. t, en m. 29 Dec. 2 liter 2 liter Textielgoederen voor het Rijk. Gecentraliseerde aanschaffing. Thee- en koftie- surrogaten. «fr"BWSI p gï|!3lP HS-5-^S.lB^ No. 15. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 4 November 1940. EN GEEFT ZELF RAAD l ALKMAAR 3 O Cu 3- CD a> 3 3/ tn o p* >- E hij ghei' lU w c-t- 3 (O 3 S pr (D iM CL, N* a s N 3 3. fl) (T> 3 rt>' (T) 1 N. 8 3"0 ft) 3 n» U N i S'S' sr o- P S aSTB-" 5J £L 0) 5« g* 2 w S in (O 3 >-• n> •-1 e: 3 en I «S- W (13 ii/ *-•• =- »-l 2 fl> 3 (fl D*™ Pu 03 (0 31 o o ?r M <i> h. s. a s a 5- s w w a> SnJS O 3 W 3 T3 o* -• s g(Dg2.sr V». /-s QJ 3 SU d •n 3 hO W Od 3* t i rv*« CL O I— »-• 2 H 3 o i »-• i-« pSm O W O u o (D fl> m 71 W 3 3 O 2 2. M 2 t"ö sf 2 2 ro (D 3 (0 2 2. 2. o* w 3 a 2 3 o n> S 3 3 m i.'g 8 3 S -o- De secretaris-generaal, waarne mend hoofd van het Departement van Handel, Nijverheid en Scheep vaart deelt het volgende mede: Het is noodzakelijk gebleken de aanschaffing van textielgoe deren en de daarvan vervaardig de kleedingstukken en artikelen ten behoeve van overheidsdien sten en publiekrechtelijke li chamen w.o. te verstaan zijn alle onder het rijk, provincie en ge meente ressorteerende diensten en bedrijven, ziekenhuizen, in stellingen tot hulpbetoon enz., te centraliseeren. De behandeling dezer gecentraliseerde aanschaf fing is opgedragen aan het rijks- inkoopbureau. In verband hiermede dienen de hierbovengenoemde diensten ten spoedigste, doch uiterlijk 1 Novem ber e.k. een opgave te verstrekken aan den directeur van het rijksin- koopbureau van de namen der in stellingen onder hun beheer, ten be hoeve van welke textielgoederen of daarvan vervaardigde kleedingstuk ken en artikelen noodig zijn. Na ontvangst dezer opgaven zendt het rijksinkoopbureau den belang hebbenden de vereischte formulieren ter invulling van benoodigde ge gevens. De secretaris-generaal, wnd. hoofd van het departement van landbouw en visscherij deelt mede, dat het be- reiden, verhandelen, vervreemden, afleveren en vervoeren van thee- en koffiesurrogaten door producenten van deze artikelen verboden i$, ten zij daarvoor schriftelijk toestemming van de Nederlandsehe Meelcentrale is verkregen. Al degenen, die zich met het be reiden van koffie- en theesurrogaten bezig houden, zijn derhalve ver plicht de noodige vergunning bij de Nederlandsehe Meelcentrale aan te vragen. Er wordt de aandacht op gevestigd, dat voor het bereiden en afleveren van koffie- en theesurrogaten en -extract thans 2 vergunningen zijn vereischt, n.l. die op grond van het koffie- en theebesluit ingevolge de warenwet en de vorengenoemde vergunning, te verleenen door de Nederlandsehe Meelcentrale. A D: Algem. distributiebonboekje B B: Broodbonboekje. B K: Boterkaart. V K: Vetkaart. P Z: Petroleumzegel. xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr. huishoudzeep, of 200 gr. zachte zeep, of 250 gr. zeeppoeder, of 125 gr. zeepvlokken, of 250 gr. zelfwerkende waschmiddelen of 200 gr. vloeibare zeep of gedeelten daarvan in combina tie. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube scheercrême, of één pot scheerzeep. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleeschwaren, dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens-, rund- of kalfsvleesch en voor gekookte worstsoorten, roïpens en knakworst, 125 gram vjor leverartikelen, tongenworst en niersbrood en 150 gram voor bloedworst. BRANDSTOFFEN. Bonnen 04, 05, 06 en 07 van de kaart „haarden, kachels" geven elk recht op een eenheid vaste brandstoffen. Bonnen 08, 09, 10 en 11 van deze kaart geven elk recht op een een heid turf. De bonnen 08 t/m 11 zullen later alsnog worden aange wezen voor steenkolen of andere vaste brandstoffen. Bonnen 07 tot en met 14 van de kaart „centrale verwarming" en voorts de met „brandstoffen, één eenheid le periode" en de met „cokes, één eenheid eerste periode" gemerkte bonnen geven elk recht op een eenheid vaste brandstoffen, Al deze bonnen zijn gedurende de maand November geldig. De kolenbonnen, voor October aangewezen, blijven tot en met 14 November geldig. goederen, kleedingstukken en artike len geen gevolg meer zullen geven. In de formulieren, hierboven be doeld, kunnen de gewenschte aan vragen tot aflevering aan het rijks inkoopbureau worden opgegeven. Na overleg met de bovenvermelde rijks- bureaux wordt bepaald of en in hoe verre aan de aanvragen gevolg kan worden gegeven. Een en ander houdt niet in, dat de aankoopen door de bovenbedoelde diensten en instellin- gen in het vervolg centraal zouden, geschieden. Nadat de vereischte goedkeuring is verkregen, kunnen deze aankoopen op de gebruikelijke wijze, b.v. bij een plaatselijken detailhandelaar of grossier, worden verricht. De ruggegraat van elk reclame-plan: DAGBLAD-RECLAME! De aandacht wordt er op geves tigd, dat het rijkstextielbureau te Arnhem, het rijksbureau voor wol en lompen te Tilburg en de sectie con fectie van deze bureaux te Amster dam, benevens het rijksbureau voor de distributie van textielproducten door den handel te 's-Gravenhage aan rechtstreeksche aanvragen tot levering van de hiejrbovengenoemde iS' 3 g 5" o, n3. rf to 3 g. 3 *_•- f0 o t-j 3 fl> en (3! c_> (V tn en, g ti tn 3 <-+■ <m (T> on- tn O 3 3 5' 3 orci 2 O o 3 Qj >rj e-+- c* O (D P P O £L *—4 2! w M 2 O* M M sa ll (U 2 p- •4 r** tn 2 ra ra N SU «.3 p O 3 S. 3 ra' °i 3 §"5"™ 3 3 3 sr 3 3" s a 3- S. 3- .SöoJS „.&Ö2 »3n.aH2g<» a-va 3 £8" l^fs-S-TS?-? SS- »5 P ">C ributie-Nieuws HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN IN OORLOGSTIJD. De eerste bijdrage in deze rubriek verschenen, heeft al dadelijk eenige reactie opgeleverd. Eén der lezeressen is ons n.l. komen vertellen op welke eenvoudige wijze zij haar bonnen-administratie heeft ingericht. Misschien hebben velen van U.deze oplossing reeds als een eenvoudige, practische methode aanvaard, doch voor haar, die met dit probleem nog tobben, vermelden we wat deze leze res ons schreef. Nu er bijna elke week een nieuw artikel „op den bon" komt, kost het wel eens moeite, om het bij te hou den. Over het algemeen willen huis vrouwen véél te véél zelf onthouden, zij versmaden de eenvoudige hulp middelen van aanteekenblocs, noti tieboekjes, en memorandums en ver slijten daardoor veel meer tijd dan noodig is. Het resultaat is vaak een onrustig probeeren om zich te herinneren wat er ook al weer niet vergeten mocht worden en een prompt te-bin- nen-schieten van de stof als het nèt te laat is. Laat deze tijd, met de steeds groo- ter wordende huishoudelijke admi nistratie dan meteen een aanleiding zijn om hulpmiddelen te gebruiken, als het geheugen te kort schiet. Onze lezeres, die de waarheid van bovenstaande woorden allang heeft beseft, schrijft, dat zij alle bonnen in een lossen omslag bergt op een plaats waar zij zeer gemakkelijk bij kan. Zij koos daarvoor een buffet-la. Zoodra er een toewijzing in de courant komt, zet zij achter op den betreffenden bon meteen wat er voor te krijgen is, hoeveel en tot wanneer de bon geldig is. Alles in potlood schrift. Zoo komt dus op bon 42 van het algemeen distributieboekje 2 pond suiker t.m. 22 Nov. Op 114 half pond koffie of drie-kwart ons thee t.m. 8 November. De bons zijn niet groot, en dus zal er wat klein geschreven moeten wor den, maar het gaat. Ingewikkelde kwesties als bij zeep enz. schrijft zij op de strook bovenaan de kaart, waarop aan den voorkant naam en adres staan. Ook dit wordt met potlood geschreven, want dan kan het worden uitgeveegd, en ver anderd, als er een verandering in hoeveelheid of in datum mocht ko men. Op de vleeschkaart en de brood kaart schrijft mevrouw eveneens den vervaltijd enz. Het eenige, waar zij nu nog op te letten heeft, is de kalender. De bons, die beschreven zijn aan den achter kant, moeten vóór den daarop ver melden datum worden ingeleverd. Het is nu niet noodig om alle sui ker, rijst enz. tegelijk te koopen uit angst dat er een bonnetje zal zoek raken, want dat zoek raken is vrij wel uitgesloten. De textielkaarten worden niet bij de andere kaarten bewaard, doch af zonderlijk in een envelop of mapje. Zij worden véél minder en op een to taal andere wijze gebruikt, zoodat daarvoor deze administratie niet noo dig is. „Met mijn methode voel ik me rus- „tig jn mijn wekelijksche uitgaven en „ik behoef nooit de lijst te vergele- „ken door mijn directe noteering, „wat in een paar minuten is gebeurd. Dit zijn de eigen woorden van de ze inzendster, die hoopt, dat anderen aan haar ervaring iets zullen hebben. Wij zijn U verder schuldig het ver volg van ons betoog van den vorigen keer: In een goede voeding is een hoeveelheid eiwit noodzakelijk. In het algemeen wenschen wij daarvoor dierlijk eiwit te gebruiken en kiezen uit smaak-overwegingen daarvoor vleesch. Nu het rantsoen vleesch klein is, trachten velen het aan te vullen o.a. met schapenvleesch. Omdat schapenvleesch en lams vleesch hier te lande niet zoo veel ge bruikt wordt, staan velen wat vreemd tegenover de bereiding daarvan. Daarom namen wij de vorige week enkele recepten van lamsvleesch op en vervolgen vandaag die serie. „Kan men, zoo vraagt menigeen, schapenvleesch of lamsvleesch in soep gebruiken"? Maar natuurlijk! Probeert U deze Schotsche soep eens: kilo schapenvleesch van de hals, 2 liter water, 75 gram gort, 75 gram spliterwten, 3 uien, 1 selderij - knol, 2 wortelen, pl.m. 15 gram zout, 3 peperkorrels, 1 lepel fijngesneden peterselie. Wasch de spliterwten en de gort en zet ze in de helft van het water (1 li ter dus) te samen in de week. Laat ze minstens een nacht weeken, omdat goed weeken den kooktijd bekort. Wasch het vleesch, zet het op met de overgebleven liter water (er is 2 liter water voor de soep bestemd en 1 liter was reed., gebruikt voor de gort en de erwten), het zout, de peper korrels, de geweekte gort en split erwten, met al het water, dat daar nog op is. Laat dit alles zachtjes koken (pl.m 1y2 tot 2 uur) tot het vleesch, de gort en de erwten bijna gaar zijn. Maak de groenten alle op haar ei gen wijze schoon en snijdt ze klein. Voeg ze (uitgezonderd de peterselie) bij de soep en laat ze pl.m een half uur meekoken. Maak de soep zoo noodig op smaak af. Neem het vleesch uit de soep en dien het afzonderlijk op een warme schotel op. Geef het met brood bij de soep. Roer door de soep op het laatste oogenblik de fijngesneden peterselie. Een soep als deze geeft met 'n paar sneden brood en met een appel als nagerecht of met een stuk trom melkoek voor de zeer hongerigen een volledig maal. Van hetzelfde genre, n.I. een een voudig, volledig maal, is het gerecht van lamsvleesch met witte boonen, waarvan hier ook het recept volgt: 500 gram lams- of schapenpoulet, 400 gram witte boonen, 1 blikje to- matenpuréé (of een deel van een fleschje dunne puréé), 10 sjalotjes, ys kilo worteltjes, 2 knoflookpitjes, 10 gram zout, wat peper, een laurier blad en 50 gram boter of vet. Wasch de witte boonen, week ze een nacht in ruim water. Maak de boter of het vet heef en fruit hierin de gesnipperde sjalotjes, de in reepjes gesneden wortelen en de knoflookpitjes lichtbruin. Wasch het vleesch, laat het droog uitlekken en fruit liet een korten tijd mee, zoodat het lichtbruin wordt. Voeg de wite boonen, het zout en de kruiden toe, doe er zooveel week- water bij, dat alle ingrediënten juist onder staan. Laat alles zachtjes ko ken tot vleesch en boontjes gaar zijn (pl.m. iys uur). Zet het gerecht des- verkiezende in de hooikist om de brandstof, die dit koken kost, te be sparen. Voeg, als alles gaar is, de tomaten- puréé toe en maak het gerecht op smaak af. Ook de schotel tong met saus, zure saus, mosterdsaus, mierikssaus enz. kan, niettegenstaande de vleeschdis- tributie, op tafel worden gebracht Schapentongetjes zijn wel klein, maar héél lekker en dus kunnen ze met succes de niet bonnenvrije var kenstong, kalfstong en ossetong ver vangen. Paardetong is ook zonder bon te krijgen. In tegenstelling met de lamstongetjes zijn het groote stukken. Ze kunnen worden gekookt op dezelfde manier als ossetong. Een smakelijke combinatie wordt gevormd door gekookte lams- of schapentong met zure saus, spercie- boonen en gekookte aardappelen. In dit menu behoeft niet meer dan 20 gram boter per persoon te worden verwerkt en dus is het een geschikte maaltijd voor het einde van de week, als de boterpot bijna leeg is. Lamstong met zure saus. 4 lamstongetjes of 2 a 3 schapenton gen, pl.m. 1 y, liter water, 12 gram zout, een klein bosje peterselie, een laurierblad en een stukje foelie. Voor de saus: 3/4 liter bouillon (kooknat van de tong), 40 gram boter, 60 gram bloem, Yi d.L. geurige azijn, desverkiezend 1 eidooier of een theelepel custard- poeder zonder smaak van vanille of citroen. Het vleesch: Wasch de tongetjes in lauw water goed schoon. Wrijf de ruwe punt van de tong af met wat droog zout. Of schrap de punt met een mesje schoon. Kook de tongen met water, zout en kruiden zachtjes gaar. (pl.m. 1 uur tot 5 kwartier). Probeer of het vel van de tongen los laat als een controle op het gaar zijn van de tong. Ontvel de tongetjes, ontdoe ze van de beentjes uit het keelstuk en snijd ze in de lengte doormidden. Houd de doorgesneden tongen in wat kooknat warm tijdens het maken van de saus. Voor de saus: Zeef het kooknat en meet 3/4 liter water af. Maak de bloem met de azijn en wat koud water tot een glad papje. Giet het in de kokende bouillon en laat de saus 5 minuten doorkoken, zoodat de bloem goed gaar wordt. Klop de boter in kleine klontjes door de saus. Roer de eidooier met wat koude bouillon en giet ze, onderwijl flink roerende, midden in de heete saus. Laat de saus daarna niet meer koken. Maak bij gebruik van een neutrale custardpoeder, het poeder met wat koude bouillon aan en laat het met de saus even meekoken of meng het custardpoeder dadelijk door de bloem. In beide gevallen eidooier of custardpoeder wordt de saus smakelijk geel van kleur. Als eieren schaarsch en duur zijn, is het verstandig voor gerechten als deze wat custardpoeder te gebruiken en de eieren te bewaren voor gerech ten, waarin ze meer goed kunnen doen. Maak de zure saus desverkie zend nog wat mooier door er een zeer fijn gesneden augurk door te roeren. Als geurige azijn kan in dat geval de augurkenazijn dienst doen. Leg, als de saus klaar is, de ton getjes dakpansgewijs over elkaar op een warme schotel. Overgiet ze met een deel van de saus en presenteer er de rest bij. Bij aardappelen en spercieboonen smaakt zure saus zeer goed. In plaats van spercieboonen zouden echter ook witte boonen kunnen worden geno men. R. L.-H. EXTRA RANTSOEN LEVENS MIDDELEN. De Leider van den Distributie- dienst ALKMAAR brengt ter kennis van belanghebbenden, dat voortaan vrouwelijke werkkrachten, werk zaam in fabrieken en werkplaatsen, op grond van de regeling, welke geldt voor personen, die zwaren lichamelijken arbeid verrichten, in overeenstemming met de daarvoor vastgestelde normen, voor een extra rantsoen levensmiddelen in aanmer king kunnen komen. Van de vrouwelijke werkkrachten, werkzaam in het landbouwbedrijf, komen uitsluitend diegenen in aan merking, die daadwerkelijk zwaren landarbeid verrichten. Schippersvrouwen kunnen uitslui tend op extra rantsoenen aanspraak maken, indien zij regelmatig sjouw- arbeid, respectievelijk zwaren han denarbeid, verrichten. Aanvraagformulieren zijn ver krijgbaar aan het Distributiekantoor, Breedstraat 40. De Leider van den Distributie- dienst, kring Alkmaar, H. BAKKER.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 7