nr rnr nmm run rrrrr Alls.m€&£o*$ctae Couraol B' O c. xi sr zi 3 2S fao?f &rfS!S B B 3 S-' S. a's i» r+- £j s."3^ M&s s »s&<|g& i?c§'?5:öi;'S???S SPS-P S' I S IS a I aw 3 S r u 4 IT S3 8 3sa<i I S <S Ss-s^ J I I BONNEN-NIEUWS. (Week van 18 November tot en met 24 November.) ARTIKEL BON No. GELDIG RANTSOEN 42 AD 26 Oct. t, en m. 22 Nov, 1 kilogram 81 AD 9 Nov. t. en m. 20 Dec. 2è ons koffie of 75 gr. thee Brood of gebak 14 BB 15 BB 11 Nov. t, en m. 24 Nov, 18 Nov. t. en m, 24 Nov. 100 gram of 125 gram roggebrood of 1 rantsoen -ebak Bloem, brood of gebak 1 Bik. 4 Nov. t. en m. 1 Dec, 65 gram roggebrood 50 gram ander brood half rantsoen gebak 35 grom meel of bloem 16 BK 17 BK 9 Nov. t. en m. 22 Nov. 16 Nov. t. en m. 22 Nov. half pond boter half pond boter of een half pond margarine Vet 16 VK 17 VK 9 Nov. t. en m. 22 Nov. 16 Nov. t, en m. 22 Nov. half pond margarine of boter Vleesch 08 Vd 09 VB 11 Nov. t. en m. 24 Nov. 18 Nov. t. en m. 24 Nov. xxxx) 1 ons vleesch of 1 rantsoen vleeschwaren Vleeschwaren 08 Worst e. d. 09 Worst e. d. 11 Nov. t. en m. 24 Nov. 18 Nov. t. en m. 24 Nov, xxxx) 1 rantsoen vleeschw. Rijst, rijstebloem, rijstemeel of 82 AD 2 t. en m. 29 Nov. half pond Gort, gortmout of grutten 88 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. half pond Havermout, havervlokken, haver- bloem, aord.meelvlekken, gort, górtmout of grutten. 83 AD 2 Nov, t. en m. 27 Dec. half pond Vermicelli, Macaroni en Spaghetti 98 AD 2 Nov. t, en m, 27 Dec, 1 ons Maizena, griesmeel, sago, aard appelmeel en puddingpoeder 93 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 1 ons Kaas 25 AD 51 AD 11 Nov. t. en m. 24 Nov. 18 Nov. t. en m. 24 Nov. 1 ons per bon Eieren 38 AD 64 AD 11 Nov. t. en m. 24 Nov. 18 Nov. t. en m. 24 Nov, 1 ei Peulvruchten 56 AD 19 Nov. t. en m. 16 Dec. 1 pond Zeep 29 AD 116 xxx) 13 Nov. t. en m, 6 Dec. 31 Aug. t. en m. 31 Dec. Petroleum P Z periode B PI 7 11 Nov. t. en m. 15 Dec. 4 Nov. t. en m. 29 Dec. 2 liter 2 liter No. 17. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). f DE HUSSVROliW VRAAST EN GEEFT ZELF RAAD Meer stoffen onder de textielindustrie. CL C N o> c ijn de 3 eigen kerel 3 i-+» 0 rD «-*■ fD O i-j 00 M III Hf 3 2. 3 3: cm d lei - ft li «Sr rc f> ii fl> fD fD crq o 5' S <8 S <J - m. ffi. ST a g g.3. ffg 3 3 3 Sf 0> »-.. O d> >1 M» EJ i^S N is <1> <T> SP k-« HJ 3 e-+* 5" 53 3 \h Q 01 03 o g <5 f O is (0 g E 5 5' Jf - &g I HQ Wo m N O «E: fD &T 3 <t> 8-g* w 3 8 D> ei- 0 trq 5 S 3 1 S S 3 fD to r-t- (T> 1§ fD 2 p .r1 a-8 Is t-i hj Li fD fD ir 3 3 3 S o, (5 (D Om ct I tJ O 1-1 Wg to P g s.~& fD cm 2 TO fl> 8.TO K* Sa CQ i-j S S-2. r 3d 2 a»'?5 X g. ff® 3 g ^3- O I Sg.3 w. re tf s B c-»- I a* 3 3 (T> fD l~-4 Tr* *8 I 03 O a. 3* tl- m P* fg'» s 53 P fD <T> a 2 M <f fD 5- M (TCI S H, 3t- Q, C a& S'® 3 fD m m 1§ N ►r a m SWS fD P? P sT S, oa fD O Tl: G fD Q< (D ",3 li c* fD i rVpc#M P^ï* 3 3 a H»H »-i P- P fD P. 3 0> 03 l M M O I ij M to CO CO t—w W H H Xx) zie noot XXX) zie noot PRIJZEN VASTGESTELD VOOR VLEESCH EN VLEESCETVVAAR. Prijsbepaling treedt heden in werking. In een Zaterdag door den secre taris-generaal, waarnemend hoofd van het Departement van Landbouw en Visscherij afgekondigd Besluit zijn de maximum-prijzen vast gesteld voor het verhandelen en af leveren van vleesch en vleesch- waren door slagerijen aan het pu bliek. In deze bepalingen wordt onder „vleeschwaren" ook verstaan leverpastei in blik, doch niet andere vleescheonserven in blik. De in dit Besluit genoemde maxi mumprijzen, welke wij hieronder laten volgen, gelden in guldens per 100 gram voor van den winkel af gehaalde vleeschwaren en exclu sief de omzetbelasting. Bij bezorging aan huis mogen deze prijzen worden verhoogd met ten hoogste tien cent per pond of ge deelten van een pond per bezorging. Vleeschwaren: Gekookte ham ƒ0.25 Rauwe ham 0.24 Blaasham 0.31 Sehouderham 0,22 Rookvleesch muis 0.31 Rookvleesch bil 0.28 Procureur 0.23 Bacon0.27 Ontbijtspek 0.20 Rookworst prima 0.24 Rookworst le soort 0.22 Gekookte worst 0.18 Plockworst 0.26 Snij worst 0.26 Cervelaatworst 0.26 Tongenworst 0.17 Leverkaas 0.20 Nierkaas0.18 Berliner leverworst 0.26 Saksische leverworst 0.19 Haagsche leverworst 0.14 Bloedworst 0.13 Leverpastei in blik prima (inhoud 235 gr.) per blik 0.54 Leverpastei in blik 1ste soort (inhoud 200 gr.) per blik 0.33 De prijzen voor vleesch gelden in guldens per kilogram. Vleeschsoorten Fricandeau en rollade Magere lappen Nekcarbonaden Ribcarbonaden Haascat bonaden Gehakt en poulet Krabjes Versch mager spek speklappen Versch vet spek 1.65 1.60 1.40 1.50 1.60 1.20 0.60 1,25 1.25 BRANDSTOFFEN. Bonnen 04, 05, 06 en., 07 van de kaart „haarden, kachels" geven elk recht op een eenheid vaste brandstoffen. Bonnen 08, 09, 10 en 11 van deze kaart geven elk recht op een een heid turf. De bonnen 08 t/m 11 zullen later alsnog worden aange wezen voor steenkolen of andere vaste brandstoffen. Bonnen 07 tot en met 14 van de kaart „centrale verwarming" en voorts de met „brandstoffen, één eenheid le periode" en de met „cokes, één eenheid eerste periode" gemerkte bonnen geven elk recht op een eenheid vaste brandstoffen. Al deze bonnen zijn gedurende de maand November geldig. Kinnebaklappen 1.10 Vette lappen 1.10 Rauw varkensvet 1.35 Pooten 0.15 De slagerijen zijn verplicht in de winkels een lijst met deze prijzen op een duidelijke zichtbare plaats op te hangen. Het Besluit, waarin deze prijzen zijn vastgesteld, treedt met ingang van Maandag 18 November in wer king. Het Besluit geldt van heden af tot 1 Januari 1942. A D: Algem. distributiebonboekje B B: Broodbonboekje. B K: Boterkaart. Bik.: Bliemkaart. V K: Vetkaart. P Z: Petroleumzegel. Zie laatste Berichten in de Courant van Maandag 18 Nov. xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr. huishoudzeep, of 200 gr. zachte zeep, of 250 gr. zeeppoeder, of 125 gr. zeepvlokken, of 250 gr. zelfwerkende waschmiddelen of 200 gr. vloeibare zeep of gedeelten daarvan in combina tie. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube scheercrême, of één pot scheerzeep. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleeschwaren, dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens-, rund- of kalfsvleesch en voor gekookte worstsoorten, rolpens en knakworst, 125 gram vjor leverartikelen, tongenworst cn niersbrood en 150 gram voor bloedworst. Distributie euws 18 November 1940. DE HUISVROUW VRAAGT... De huisvrouw vraagt raad, doch zij zou gerust wat meer kunnen vra gen, zonder dat onze brievenbus verstopt raakt en zij zou zeker ook anderen mee kunnen laten profi- teeren van wat zij zelf als zuinig en goed had uitgevonden in haar huis houding. Mogen wij U allen, huisvrouwen, dus nog eens uitnoodigen om in het belang van ons allen, te komen j met uw opmerkingen en aanmer- kingen, met uw vragen, uw wen- j schen en verlangens? Wij zullen er stellig nu, maar vooral in de toe- j komst ons voordeel mee kunnen doen. Een van onze lezeressen vraagt ons wat te doen met muren en straatjes aan de Noordkant van het huis, die dikwijls groen zien. Het schoonmaken daarvan, zegt zij zéér terecht, kost véél tijd, doch wat erger is, het kost ook véél warm water, dus brandstof, en soda. Wij schreven daarover de vorige week reeds een kort woord en heb ben daarbij vooral gewezen op het verkeerde van de gewoonte, die de huisvrouwen vroeger hadden. Zij gebruikten n.l het aardappelwater voor den schoonmaak van dergelijke straatjes. Sinds men weet dat het beter is om ae zouten uit de aardappelen zelf te gebruiken en ze niet voor de straatsteenen te bestemmen, is het zaak, iets anders te bedenken voor dit werk. Laat de vraagster de groen uitge slagen steenen na het gewone schoonmaken eens spoelen met bleekwater. Daarvoor zou het wasch- en bleekwater van de gezinswasch kun nen worden gebruikt. Het gebruikte sop is altijd nog schoon genoeg om er steenen mee te schrobben of te boenen en het reeds gebruikte bleekwater kan wat sterker worden gemaakt met een extra portie bleek middel en dan voor de steenen worden benut. Men zal het werk misschien wat anders moeten indeelen, want meest al ^alt wasschen en schrobben niet op één dag, maar terwille van de zuinigheid op water en reinigings middelen moet al véél worden ver anderd, dit kan er dus nog wel bij. Men smeert de steenen echter ook wel eens in met zeepziedersasch of wiedasch, ouderwetsche middeltjes, die toch goed helpen. De goede voeding. In het eerste artikel over dit on derwerp hebben we betoogd, dat een goede voeding zéker voorzien moet zijn van de verschillende voe dingsstoffen en z.g. beschermende stoffen, doch dat het niet altijd nood zakelijk is om het eiwit te halen uit rund- en varkensvleesch. Ook ander vleesch kan dienst doen. Het paardenvleesch, lams- en schapenvleesch, vleesch van visch, wild en gevogelte. Erg onbekend klinkt ons dat niet in de ooren. Jarenlang hébben we al eens afwis seling in dit soort gerechten be tracht en brachten we, als de tijd er geschikt voor was, eens een gestoofd konijn, hazepeper, eend e.d. op tafel. Dat kaas ons het eiwit kan leve ren dat we anders uit vleesch halen, lijkt merkwaardig, maar is tóch een feit. Ook melkeiwit kan vleesch- eiwit vervangen. Zoolang we dus beschikken kunnen over een behoorlijke hoeveelheid melk is het verstandig, die melk te gebruiken bij het voedsel van iederen dag. Er kan melk worden gebruikt in stamppot, doch ook in soep en menigeen zal de zachte smaak, die melk aan stamppot van kool b.v. en aan erwtensoep geeft, waardeeren. Het gebruik van versche melk is het meest aanbevelenswaardig, doch dat kan in stamppotten, die bij voorkeur wat stevig moeten zijn, last veroorzaken. Daarom is het gebruik van melk poeder speciaal geschikt voor dit soort gerechten. Hebt U melkpoeder in huis, gebruik ze dan eens, om de scherpe smaak van een stamppot van boerenkool te verzachten. 100 gram volle melkpoeder bevat even veel voedingswaarde (de vitaminen buiten beschouwing gelaten) als een liter volle melk. Die liter melk staat weer gelijk met 200 gram matig vet vleesch en geeft dan nog een overschot aan koolhydraten. U hebt op deze wijze globaal bekeken tenminste een klein houvast aan de waarde van het vervangingsmiddel, dat U gebruikt. In soep kan natuurlijk de versche melk gebruikt worden, het water is daarin geen bezwaar, mits er van het begin af aan op gerekend wordt, dat de soep tegen het einde van de kooktijd zal worden verdund met melk. Waarom juist tegen het einde en waarom moet de melk niet lang meekoken? Omdat de smaak van de melk, doch ook haar waarde als voedings middel door lang koken achteruit gaat. Neem dus, waar mogelijk, versche melk, meng ze op het laatst door de gerechten, laat ze mee warm worden, kook ze desnoods even mee, doch nooit lang. Probeer eens een vleeschlooze stamppot van boerenkool, van spruitjes, van savoyekool met melk, maak eens een erwtensoep en een aardappelsoep met melk. De smaak is anders, dan we tot nog toe gewend zijn, maar ze is héél goed. Bij een goede eiwitvoeding hoort ook kaas. Kaas is gerantsoeneerd en dus is het niet mogelijk om, in alle ge vallen waar ons dat noodig voor komt, vleesch te vervangen door kaas. Maar het is wél mogelijk om van het rantsoen van 100 gram per week in elk geval de helft te bestemmen voor een vleeschvervanging. Als er 34 ons kaas voor de boter- 1 ham beschikbaar is per persoon en per week dan beteekent dat 10 dunne plakjes. Is dat niet voldoende, omdat er gewoonlijk méér werd ge bruikt, dan zou die 50 gram kaas met een hulpmiddeltje vermeer derd kunnen worden. Daar is allereerst het bedriege- lijke middeltje van geraspte of gemalen kaas geven, inplaats van gesneden kaas. Iedere huisvrouw weet, dat een korstje kaas, dat niet meer gesneden kan worden, in ge- raspten vorm véél meer lijkt en véél meer uitdeelt. In ons geval is er wat vóór om die oude geraspte kaas te vermengen i met een beetje fijn zout, wat selderij- 1 zout, paprika of andere zachte kruiden. Ze heeft door deze ver menging een meer uitkomende smaak gekregen en behoeft niet dik te worden gestrooid. Een ander middel om de kaas te vermeerderen is het maken van een kaascrême het woord is mooi het gerecht is eenvoudig. Daarvoor maakt men een dood gewone saus een bloemkoolsaus en mengt daardoor de kaas vol gens onderstaand recept. Kaascrême voor de boterham. 100 gram oude, liefst vette, kaas (1 rantsoen) 1)4 d.l. melk, wat zout, aroma of Engelsche saus, 10 gram boter, 15 gram bloem, wat peterselie- steeltjes, een stukje uit of een klein beetje thijm, indien voorradig. Voor de gele kleur een theelepeltje neutrale custardpoeder. Laat als er kruiden voorradig zijn (peterselie, ui, thijm) deze kruiden even aftrekken in de melk. Neem ze daarna uit de melk. Roer de bloem en de custard (en bij gebrek daaraan wat maizena of aardappelmeel) aan met koude melk en bindt hiermee het sausje tot een dikke pap. Laat de saus goed doorkoken, zoodat de bloem gaar is. Klop de boter door de saus, doe er de gemalen, geraspte of in stukjes gesneden kaas in en roer net zoo lang tot de kaas geheel is gesmolten. Maak de saus, die door de kaas dikker is geworden en als ze koud is, smeerbaar moet zijn, op smaak af met zout, aroma en desgewenscht peper enz. Blijf in de saus roeren tot ze geheel is afgekoeld opdat zich geen vlies vormt over de „nage maakte smeerkaas". Met dit recept hebt u van 1 ons kaas bijna 3 ons gemaakt, dank zij alles wat er bij komt. Door de smeerkaas te gebruiken als boter en kaas tegelijk, spaart U de boter op de boterhammen. Voor die boter is in dezen tijd zéker em plooi te vinden, óók als er geen vi sioenen 'zijn van zélf iets bakken. Er is in dit recept melk gebruikt en daaruit hebt TJ stellig al gecon cludeerd, dat het niet lang te be waren is. Er moet dus liever niet meer worden gemaakt, dan binnen enkele dagen kan worden opge maakt, tenzij een koelkast beschik baar is. Door deze bezuiniging in het kaaê- gebruik op de boterham is het zeker mogelijk om één maal per week vleesch te vervangen door kaas in het middagmaal. Rekenen we op 1/4 óns kaas per persoon voor de boterham en 3/4 ons voor het middagmaal, dan levert dat 3/4 ons kaas evenveel eiwit op als 1 ons vleesch, een flinke portie vet en een héél klein beetje (te verwaarloozen) koolhydraten, benevens de ook hierin voorkomende waardevolle zouten en vitaminen. Dat 3/4 ons kaas kan óók verwerkt worden juist cooals de melk, in stamppotten (een koolraap-stamp pot leent zich daarvoor uitstekend), in soepen (de aardappelsoep b.v.) in sauzen over groente- en aardappel schotels (schotel van zuurkool, aard- appelpurée en kaassaus) enz. Behalve op deze wijze kan ze ge bakken worden gegeven, maar daar voor is vrij wat vet, olie of boter noodig en daaraan beginnen we dus pas het allerlaatst. Voor de verwerking van ons rant soen kaas in het middageten, waar door de maaltijden zonder vleesch pittiger en meer naar onzen smaak worden, zullen de volgende week de noodige recepten worden gegeven. R. L. H. Natuurzijde en luxe stoffen, gummijassen, zijden en kunst zijden handbreigarens en ba- bygoed niet meer vrijgesteld. De directeur van het Rijksbureau voor de distributie van textielpro ducten door den handel daartoe gemachtigd door den secretaris generaal, waarnemend hoofd van het departement van handel, nij verheid en scheepvaart, deelt mede, dat hij de lijst van vrijgestelde textielproducten van 31 Juli 1940 met ingang van gisteren als volgt heeft gewijigd. Niet meer vrijgesteld, doch op punten gewaardeerd en alleen ver krijgbaar op de textielkaart en eventueel op speciale vergunning zijn de volgende artikelen: 1. geheel uit natuurzijde gewe ven, gebreide en tricot stoffen en daaruit vervaardigde artikelen, boven en onderkleeding, inclusief kousen en sokken. 2. crêpe georgette, crêpe mous seline, organdi, opal, glasbatist, ve lours chiffon, brocaat- en lamé- stoffen, cissele, en daaruit ver vaardigde bovenkleeding. 3. kleeding, luiers en benoodigd- heden voor babies en kinderen, die op 5 Augustus 1940 den leeftijd van 3 jaar nog niet hebben bereikt. Deze artikelen zullen voortaan uitsluitend op speciale vergunningen mogen worden verkocht, welke speciale vergunningen door de plaatselijke distributiediensten alleen worden gegeven op vertoon van de distri- butiestamkaart van het kind. 4. regenjassen, regenmantels en regencapes uit gummi of gegum- meerde stoffen vervaardigd. 5. handbreigarens vervaardigd uit natuurzijde, kunstzijde, celwol, melkwol enz .uitgezonderd de klei ne opmaak voor handwerkdoelein- den, zooals strengetjes, kluwentjes en spoeltjes. De waardeering op punten van bovenstaande artikelen en/of de

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 7