nr rnr nmm run rrrrr
Alls.m€&£o*$ctae Couraol
B'
O
c.
xi sr
zi
3 2S fao?f
&rfS!S B B 3
S-' S. a's i»
r+- £j
s."3^ M&s s »s&<|g&
i?c§'?5:öi;'S???S SPS-P S' I S
IS
a
I aw
3 S r
u
4 IT S3
8
3sa<i
I
S <S
Ss-s^
J I I
BONNEN-NIEUWS. (Week van 18 November tot en met 24 November.)
ARTIKEL
BON No.
GELDIG
RANTSOEN
42 AD
26 Oct. t, en m. 22 Nov,
1 kilogram
81 AD
9 Nov. t. en m. 20 Dec.
2è ons koffie of 75 gr. thee
Brood of gebak
14 BB
15 BB
11 Nov. t, en m. 24 Nov,
18 Nov. t. en m, 24 Nov.
100 gram of
125 gram roggebrood
of 1 rantsoen -ebak
Bloem, brood of gebak
1 Bik.
4 Nov. t. en m. 1 Dec,
65 gram roggebrood
50 gram ander brood
half rantsoen gebak
35 grom meel of bloem
16 BK
17 BK
9 Nov. t. en m. 22 Nov.
16 Nov. t. en m. 22 Nov.
half pond boter
half pond boter
of een half pond margarine
Vet
16 VK
17 VK
9 Nov. t. en m. 22 Nov.
16 Nov. t, en m. 22 Nov.
half pond margarine
of boter
Vleesch
08 Vd
09 VB
11 Nov. t. en m. 24 Nov.
18 Nov. t. en m. 24 Nov.
xxxx) 1 ons vleesch of
1 rantsoen vleeschwaren
Vleeschwaren
08 Worst e. d.
09 Worst e. d.
11 Nov. t. en m. 24 Nov.
18 Nov. t. en m. 24 Nov,
xxxx) 1 rantsoen vleeschw.
Rijst, rijstebloem, rijstemeel of
82 AD
2 t. en m. 29 Nov.
half pond
Gort, gortmout of grutten
88 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
half pond
Havermout, havervlokken, haver-
bloem, aord.meelvlekken, gort,
górtmout of grutten.
83 AD
2 Nov, t. en m. 27 Dec.
half pond
Vermicelli, Macaroni en Spaghetti
98 AD
2 Nov. t, en m, 27 Dec,
1 ons
Maizena, griesmeel, sago, aard
appelmeel en puddingpoeder
93 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
1 ons
Kaas
25 AD
51 AD
11 Nov. t. en m. 24 Nov.
18 Nov. t. en m. 24 Nov.
1 ons per bon
Eieren
38 AD
64 AD
11 Nov. t. en m. 24 Nov.
18 Nov. t. en m. 24 Nov,
1 ei
Peulvruchten
56 AD
19 Nov. t. en m. 16 Dec.
1 pond
Zeep
29 AD
116 xxx)
13 Nov. t. en m, 6 Dec.
31 Aug. t. en m. 31 Dec.
Petroleum
P Z periode B
PI 7
11 Nov. t. en m. 15 Dec.
4 Nov. t. en m. 29 Dec.
2 liter
2 liter
No. 17.
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
f DE HUSSVROliW VRAAST
EN GEEFT ZELF RAAD
Meer stoffen onder de
textielindustrie.
CL
C
N
o>
c
ijn
de
3
eigen
kerel
3
i-+» 0 rD
«-*■ fD
O i-j
00
M III
Hf 3
2. 3
3: cm
d
lei -
ft li «Sr
rc f> ii fl>
fD fD
crq o
5' S
<8 S
<J
- m. ffi. ST a
g g.3. ffg
3
3 3 Sf
0> »-.. O d>
>1 M» EJ
i^S N
is <1>
<T> SP
k-« HJ 3 e-+*
5" 53 3
\h Q 01
03
o g <5 f
O
is
(0 g
E 5 5'
Jf -
&g
I HQ
Wo
m
N O
«E: fD
&T
3
<t>
8-g*
w 3 8
D>
ei-
0 trq 5
S 3
1 S
S 3
fD to
r-t-
(T>
1§
fD 2
p .r1
a-8
Is
t-i hj
Li fD fD ir
3 3 3 S
o,
(5 (D Om
ct I tJ
O 1-1
Wg to P
g s.~&
fD
cm
2 TO fl>
8.TO
K* Sa
CQ i-j
S S-2.
r
3d 2
a»'?5
X g.
ff®
3 g
^3-
O I
Sg.3
w. re tf
s B
c-»- I
a*
3 3
(T> fD
l~-4 Tr*
*8 I
03 O
a. 3*
tl- m
P*
fg'»
s 53
P fD
<T> a 2
M <f fD 5-
M (TCI S H, 3t- Q,
C
a&
S'® 3
fD m
m 1§ N
►r a m
SWS
fD
P? P
sT S, oa
fD O Tl: G fD Q< (D ",3 li
c* fD i rVpc#M P^ï*
3
3 a
H»H
»-i
P-
P fD
P. 3
0>
03
l M M O
I ij M
to CO CO t—w
W H H
Xx) zie noot
XXX) zie noot
PRIJZEN VASTGESTELD VOOR
VLEESCH EN VLEESCETVVAAR.
Prijsbepaling treedt heden in
werking.
In een Zaterdag door den secre
taris-generaal, waarnemend hoofd
van het Departement van Landbouw
en Visscherij afgekondigd Besluit zijn
de maximum-prijzen vast
gesteld voor het verhandelen en af
leveren van vleesch en vleesch-
waren door slagerijen aan het pu
bliek. In deze bepalingen wordt
onder „vleeschwaren" ook verstaan
leverpastei in blik, doch niet andere
vleescheonserven in blik.
De in dit Besluit genoemde maxi
mumprijzen, welke wij hieronder
laten volgen, gelden in guldens per
100 gram voor van den winkel af
gehaalde vleeschwaren en exclu
sief de omzetbelasting. Bij
bezorging aan huis mogen deze
prijzen worden verhoogd met ten
hoogste tien cent per pond of ge
deelten van een pond per bezorging.
Vleeschwaren:
Gekookte ham ƒ0.25
Rauwe ham 0.24
Blaasham 0.31
Sehouderham 0,22
Rookvleesch muis 0.31
Rookvleesch bil 0.28
Procureur 0.23
Bacon0.27
Ontbijtspek 0.20
Rookworst prima 0.24
Rookworst le soort 0.22
Gekookte worst 0.18
Plockworst 0.26
Snij worst 0.26
Cervelaatworst 0.26
Tongenworst 0.17
Leverkaas 0.20
Nierkaas0.18
Berliner leverworst 0.26
Saksische leverworst 0.19
Haagsche leverworst 0.14
Bloedworst 0.13
Leverpastei in blik prima
(inhoud 235 gr.) per blik 0.54
Leverpastei in blik 1ste soort
(inhoud 200 gr.) per blik 0.33
De prijzen voor vleesch gelden in
guldens per kilogram.
Vleeschsoorten
Fricandeau en rollade
Magere lappen
Nekcarbonaden
Ribcarbonaden
Haascat bonaden
Gehakt en poulet
Krabjes
Versch mager spek
speklappen
Versch vet spek
1.65
1.60
1.40
1.50
1.60
1.20
0.60
1,25
1.25
BRANDSTOFFEN.
Bonnen 04, 05, 06 en., 07 van de
kaart „haarden, kachels" geven
elk recht op een eenheid vaste
brandstoffen.
Bonnen 08, 09, 10 en 11 van deze
kaart geven elk recht op een een
heid turf. De bonnen 08 t/m 11
zullen later alsnog worden aange
wezen voor steenkolen of andere
vaste brandstoffen.
Bonnen 07 tot en met 14 van de
kaart „centrale verwarming" en
voorts de met „brandstoffen, één
eenheid le periode" en de met
„cokes, één eenheid eerste periode"
gemerkte bonnen geven elk recht
op een eenheid vaste brandstoffen.
Al deze bonnen zijn gedurende
de maand November geldig.
Kinnebaklappen 1.10
Vette lappen 1.10
Rauw varkensvet 1.35
Pooten 0.15
De slagerijen zijn verplicht in de
winkels een lijst met deze prijzen op
een duidelijke zichtbare plaats op te
hangen.
Het Besluit, waarin deze prijzen
zijn vastgesteld, treedt met ingang
van Maandag 18 November in wer
king. Het Besluit geldt van heden
af tot 1 Januari 1942.
A D: Algem. distributiebonboekje
B B: Broodbonboekje.
B K: Boterkaart.
Bik.: Bliemkaart.
V K: Vetkaart.
P Z: Petroleumzegel.
Zie laatste Berichten in de
Courant van Maandag 18 Nov.
xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr.
huishoudzeep, of 200 gr. zachte
zeep, of 250 gr. zeeppoeder, of
125 gr. zeepvlokken, of 250 gr.
zelfwerkende waschmiddelen
of 200 gr. vloeibare zeep of
gedeelten daarvan in combina
tie.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of één
tube scheercrême, of één pot
scheerzeep.
Op aparte scheerzeepbon!
xxxx) Het rantsoen vleeschwaren,
dat per bon kan worden ge
kocht, bedraagt 75 gram voor
gerookt of gekookt varkens-,
rund- of kalfsvleesch en voor
gekookte worstsoorten, rolpens
en knakworst, 125 gram vjor
leverartikelen, tongenworst cn
niersbrood en 150 gram voor
bloedworst.
Distributie
euws
18 November 1940.
DE HUISVROUW VRAAGT...
De huisvrouw vraagt raad, doch zij
zou gerust wat meer kunnen vra
gen, zonder dat onze brievenbus
verstopt raakt en zij zou zeker ook
anderen mee kunnen laten profi-
teeren van wat zij zelf als zuinig en
goed had uitgevonden in haar huis
houding.
Mogen wij U allen, huisvrouwen,
dus nog eens uitnoodigen om in
het belang van ons allen, te komen j
met uw opmerkingen en aanmer-
kingen, met uw vragen, uw wen- j
schen en verlangens? Wij zullen er
stellig nu, maar vooral in de toe- j
komst ons voordeel mee kunnen
doen.
Een van onze lezeressen vraagt
ons wat te doen met muren en
straatjes aan de Noordkant van het
huis, die dikwijls groen zien.
Het schoonmaken daarvan, zegt
zij zéér terecht, kost véél tijd, doch
wat erger is, het kost ook véél warm
water, dus brandstof, en soda.
Wij schreven daarover de vorige
week reeds een kort woord en heb
ben daarbij vooral gewezen op het
verkeerde van de gewoonte, die de
huisvrouwen vroeger hadden. Zij
gebruikten n.l het aardappelwater
voor den schoonmaak van dergelijke
straatjes.
Sinds men weet dat het beter is
om ae zouten uit de aardappelen
zelf te gebruiken en ze niet voor de
straatsteenen te bestemmen, is het
zaak, iets anders te bedenken voor
dit werk.
Laat de vraagster de groen uitge
slagen steenen na het gewone
schoonmaken eens spoelen met
bleekwater.
Daarvoor zou het wasch- en
bleekwater van de gezinswasch kun
nen worden gebruikt. Het gebruikte
sop is altijd nog schoon genoeg om
er steenen mee te schrobben of te
boenen en het reeds gebruikte
bleekwater kan wat sterker worden
gemaakt met een extra portie bleek
middel en dan voor de steenen
worden benut.
Men zal het werk misschien wat
anders moeten indeelen, want meest
al ^alt wasschen en schrobben niet
op één dag, maar terwille van de
zuinigheid op water en reinigings
middelen moet al véél worden ver
anderd, dit kan er dus nog wel bij.
Men smeert de steenen echter ook
wel eens in met zeepziedersasch of
wiedasch, ouderwetsche middeltjes,
die toch goed helpen.
De goede voeding.
In het eerste artikel over dit on
derwerp hebben we betoogd, dat
een goede voeding zéker voorzien
moet zijn van de verschillende voe
dingsstoffen en z.g. beschermende
stoffen, doch dat het niet altijd nood
zakelijk is om het eiwit te halen uit
rund- en varkensvleesch.
Ook ander vleesch kan dienst
doen. Het paardenvleesch, lams- en
schapenvleesch, vleesch van visch,
wild en gevogelte. Erg onbekend
klinkt ons dat niet in de ooren.
Jarenlang hébben we al eens afwis
seling in dit soort gerechten be
tracht en brachten we, als de tijd er
geschikt voor was, eens een gestoofd
konijn, hazepeper, eend e.d. op tafel.
Dat kaas ons het eiwit kan leve
ren dat we anders uit vleesch halen,
lijkt merkwaardig, maar is tóch een
feit. Ook melkeiwit kan vleesch-
eiwit vervangen.
Zoolang we dus beschikken kunnen
over een behoorlijke hoeveelheid
melk is het verstandig, die melk te
gebruiken bij het voedsel van
iederen dag. Er kan melk worden
gebruikt in stamppot, doch ook in
soep en menigeen zal de zachte
smaak, die melk aan stamppot van
kool b.v. en aan erwtensoep geeft,
waardeeren.
Het gebruik van versche melk is
het meest aanbevelenswaardig, doch
dat kan in stamppotten, die bij
voorkeur wat stevig moeten zijn,
last veroorzaken.
Daarom is het gebruik van melk
poeder speciaal geschikt voor dit
soort gerechten. Hebt U melkpoeder
in huis, gebruik ze dan eens, om de
scherpe smaak van een stamppot
van boerenkool te verzachten. 100
gram volle melkpoeder bevat even
veel voedingswaarde (de vitaminen
buiten beschouwing gelaten) als een
liter volle melk.
Die liter melk staat weer gelijk
met 200 gram matig vet vleesch en
geeft dan nog een overschot aan
koolhydraten. U hebt op deze wijze
globaal bekeken tenminste een
klein houvast aan de waarde van
het vervangingsmiddel, dat U
gebruikt.
In soep kan natuurlijk de versche
melk gebruikt worden, het water is
daarin geen bezwaar, mits er van
het begin af aan op gerekend wordt,
dat de soep tegen het einde van de
kooktijd zal worden verdund met
melk.
Waarom juist tegen het einde en
waarom moet de melk niet lang
meekoken?
Omdat de smaak van de melk,
doch ook haar waarde als voedings
middel door lang koken achteruit
gaat.
Neem dus, waar mogelijk, versche
melk, meng ze op het laatst door de
gerechten, laat ze mee warm worden,
kook ze desnoods even mee, doch
nooit lang.
Probeer eens een vleeschlooze
stamppot van boerenkool, van
spruitjes, van savoyekool met
melk, maak eens een erwtensoep
en een aardappelsoep met melk. De
smaak is anders, dan we tot nog toe
gewend zijn, maar ze is héél goed.
Bij een goede eiwitvoeding hoort
ook kaas.
Kaas is gerantsoeneerd en dus is
het niet mogelijk om, in alle ge
vallen waar ons dat noodig voor
komt, vleesch te vervangen door
kaas.
Maar het is wél mogelijk om van
het rantsoen van 100 gram per week
in elk geval de helft te bestemmen
voor een vleeschvervanging.
Als er 34 ons kaas voor de boter- 1
ham beschikbaar is per persoon en
per week dan beteekent dat 10
dunne plakjes. Is dat niet voldoende,
omdat er gewoonlijk méér werd ge
bruikt, dan zou die 50 gram kaas
met een hulpmiddeltje vermeer
derd kunnen worden.
Daar is allereerst het bedriege-
lijke middeltje van geraspte of
gemalen kaas geven, inplaats van
gesneden kaas. Iedere huisvrouw
weet, dat een korstje kaas, dat niet
meer gesneden kan worden, in ge-
raspten vorm véél meer lijkt en
véél meer uitdeelt.
In ons geval is er wat vóór om die
oude geraspte kaas te vermengen i
met een beetje fijn zout, wat selderij- 1
zout, paprika of andere zachte
kruiden. Ze heeft door deze ver
menging een meer uitkomende
smaak gekregen en behoeft niet dik
te worden gestrooid.
Een ander middel om de kaas te
vermeerderen is het maken van een
kaascrême het woord is mooi
het gerecht is eenvoudig.
Daarvoor maakt men een dood
gewone saus een bloemkoolsaus
en mengt daardoor de kaas vol
gens onderstaand recept.
Kaascrême voor de boterham.
100 gram oude, liefst vette, kaas
(1 rantsoen) 1)4 d.l. melk, wat zout,
aroma of Engelsche saus, 10 gram
boter, 15 gram bloem, wat peterselie-
steeltjes, een stukje uit of een klein
beetje thijm, indien voorradig.
Voor de gele kleur een theelepeltje
neutrale custardpoeder.
Laat als er kruiden voorradig zijn
(peterselie, ui, thijm) deze kruiden
even aftrekken in de melk. Neem ze
daarna uit de melk. Roer de bloem
en de custard (en bij gebrek daaraan
wat maizena of aardappelmeel) aan
met koude melk en bindt hiermee het
sausje tot een dikke pap. Laat de
saus goed doorkoken, zoodat de
bloem gaar is.
Klop de boter door de saus, doe er
de gemalen, geraspte of in stukjes
gesneden kaas in en roer net zoo
lang tot de kaas geheel is gesmolten.
Maak de saus, die door de kaas dikker
is geworden en als ze koud is,
smeerbaar moet zijn, op smaak af
met zout, aroma en desgewenscht
peper enz. Blijf in de saus roeren tot
ze geheel is afgekoeld opdat zich
geen vlies vormt over de „nage
maakte smeerkaas".
Met dit recept hebt u van 1 ons
kaas bijna 3 ons gemaakt, dank zij
alles wat er bij komt.
Door de smeerkaas te gebruiken
als boter en kaas tegelijk, spaart U
de boter op de boterhammen. Voor
die boter is in dezen tijd zéker em
plooi te vinden, óók als er geen vi
sioenen 'zijn van zélf iets bakken.
Er is in dit recept melk gebruikt
en daaruit hebt TJ stellig al gecon
cludeerd, dat het niet lang te be
waren is. Er moet dus liever niet
meer worden gemaakt, dan binnen
enkele dagen kan worden opge
maakt, tenzij een koelkast beschik
baar is.
Door deze bezuiniging in het kaaê-
gebruik op de boterham is het zeker
mogelijk om één maal per week
vleesch te vervangen door kaas in het
middagmaal. Rekenen we op 1/4 óns
kaas per persoon voor de boterham
en 3/4 ons voor het middagmaal, dan
levert dat 3/4 ons kaas evenveel
eiwit op als 1 ons vleesch, een flinke
portie vet en een héél klein beetje
(te verwaarloozen) koolhydraten,
benevens de ook hierin voorkomende
waardevolle zouten en vitaminen.
Dat 3/4 ons kaas kan óók verwerkt
worden juist cooals de melk, in
stamppotten (een koolraap-stamp
pot leent zich daarvoor uitstekend),
in soepen (de aardappelsoep b.v.) in
sauzen over groente- en aardappel
schotels (schotel van zuurkool, aard-
appelpurée en kaassaus) enz.
Behalve op deze wijze kan ze ge
bakken worden gegeven, maar daar
voor is vrij wat vet, olie of boter
noodig en daaraan beginnen we dus
pas het allerlaatst.
Voor de verwerking van ons rant
soen kaas in het middageten, waar
door de maaltijden zonder vleesch
pittiger en meer naar onzen smaak
worden, zullen de volgende week de
noodige recepten worden gegeven.
R. L. H.
Natuurzijde en luxe stoffen,
gummijassen, zijden en kunst
zijden handbreigarens en ba-
bygoed niet meer vrijgesteld.
De directeur van het Rijksbureau
voor de distributie van textielpro
ducten door den handel daartoe
gemachtigd door den secretaris
generaal, waarnemend hoofd van
het departement van handel, nij
verheid en scheepvaart, deelt mede,
dat hij de lijst van vrijgestelde
textielproducten van 31 Juli 1940
met ingang van gisteren als volgt
heeft gewijigd.
Niet meer vrijgesteld, doch op
punten gewaardeerd en alleen ver
krijgbaar op de textielkaart en
eventueel op speciale vergunning
zijn de volgende artikelen:
1. geheel uit natuurzijde gewe
ven, gebreide en tricot stoffen en
daaruit vervaardigde artikelen,
boven en onderkleeding, inclusief
kousen en sokken.
2. crêpe georgette, crêpe mous
seline, organdi, opal, glasbatist, ve
lours chiffon, brocaat- en lamé-
stoffen, cissele, en daaruit ver
vaardigde bovenkleeding.
3. kleeding, luiers en benoodigd-
heden voor babies en kinderen, die
op 5 Augustus 1940 den leeftijd van
3 jaar nog niet hebben bereikt. Deze
artikelen zullen voortaan uitsluitend
op speciale vergunningen mogen
worden verkocht, welke speciale
vergunningen door de plaatselijke
distributiediensten alleen worden
gegeven op vertoon van de distri-
butiestamkaart van het kind.
4. regenjassen, regenmantels en
regencapes uit gummi of gegum-
meerde stoffen vervaardigd.
5. handbreigarens vervaardigd uit
natuurzijde, kunstzijde, celwol,
melkwol enz .uitgezonderd de klei
ne opmaak voor handwerkdoelein-
den, zooals strengetjes, kluwentjes
en spoeltjes.
De waardeering op punten van
bovenstaande artikelen en/of de