Distributie-Nieuws AHoaaarsclie Courant s'"öin.San^S ssqs<33 bsS w§ saseP"Sto s s gH §t« g-g-sb slfS-WH-llfHlO'l-g l||ö||<SaS2S'S'NSa^l'a^g §,S8f?lS|ggi(|-g.g.|.»§»w ÏÏ%3:% 8 K S" 8 BONNEN-NIEUWS. (Week van 2 December tot en met 8 December.) <D Gb in 0 3 QTQ N g S: n> <D 2 a *T> 1 VI - 3i3< ^TrasiSna-S it 3 it Q p i mmSiico i i b o T ^Q.?n.7'7r(ra?(Wrt-™a.mVsr?ii5!?(i?ro3ö:<s3™3 O E I £r QfQ fl> O O to" c;, ffi rt> 3 »i V I P I (D t- £*- pp§< B'f sr i 3 (0 H w W ..^•s niJI D» C o 5 sj >3 <3: a S 8 g P ct i 3 •a** ARTIKEL BON No. GELDIG RANTSOEN 16 AD 23 Nov, t, en m, 6 Dec. 1 kilogram 81 AD 9 Nov. t. en m. 20 Dec. 2ê ons koffie of 75 gr. thee »o Brood of gebak 16 BB 17 BB 25 Nov. t. en m. 8 Dec. 2 Dec. t. en m. 8 Dec. 100 gram of 125 gram roggebrood of 1 rantsoen gebak Bloem, brood of gebak 2 Bik. 2 Dec. t. en m. 29 Dec. 65 gram roggebrood 50 gram ander brood half rantsoen gebak 35 gram meel of bloem 18 BK 19 BK 23 Nov. en m. 6 Dec. 30 éo*. t. en in. 6 Lee. half pond boter of een half pond margarine of 2 ons vet S aolie 21 BK 14 Dec. t en m. 20 Dec. half pond boter of een half pond margarine of een halve flesch slaolie Vet 18 VK 19 VK 23 Nov. t. en m, 6 Dec. 30 Nov. t. en m. 6 Dec. half pond margarine of boter 10 VB 25 Nov. I. en m. 4 Dec xxxx) 1 ons vleesch of 1 rantsoen vieeschwaren Vleeschwaren 10 Worst e. d. 25 Nov. t. en m. 4 Dec. xxxx) 1 rantsoen vleeschw. Rrst, rijstebloem, rijstemeel of 43 AD 30 Nov. t. en m. 27 Dec. half pond Gort, gortmout of grutten 88 AD 2 Nov. t, en m. 27 Dec. half pond Havermout, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlekken, gort, gortmout of grutten 83 AD 2 Nov. t. en m 27 Dec. half pond Vermicelli, Macaroni en Spaghetti 98 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 1 ons N>aizena, griesmeel, sago, aard appelmeel en puddingpoeder 93 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 1 ons 24 AD 49, 50, 62, 63 A D 25 Nov. t. en m. 8 Dec. 2 Dec. t. en m. 29 Dec. 1 ons per bon 37 AD 36 AD 25 Nov, I. en m. 8 Dec. 2 Dec. t. en m. 8 Dec. 1 ei Peulvruchten 56 AD 19 Nov. t. en m. 16 Dec. 1 pond Zeep 29 AD 116 xxx) 13 Nov. t. en m. 6 Dec. 31 Aug. t, en m. 31 Dec. xx) zie noot xxx) zie noot Petroleum P Z periode B PZ 7 11 Nov. f. en m. 15 Dec, 4 Nov. t. en m. 29 Uec. 2 liter 2 liter stroomt „de voedzaamste" en meest volledige aller dranken" in een grooten verzamelbak en na voorat gereinigd te zijn, wordt de melk door middel van stoom of warm water verwarmd tot op de juiste temperatuur om bacteriën die nu eenmaal in alle voedingsmiddelen voorkomen onschadelijk te ma ken. Ten slotte wordt de melk ge koeld over een stelsel van buizen, waardoor een stroom water of ge koelde pekel circuleert. En eindelijk doet men ze dan in de flesschen, die als soldaten in het gelid onder de vulmachines doordraaien. De capsule wordt machinaal op de flesch ge drukt en zonder in aanraking te zijn geweest met ipgnschenhanden of zelfs met de allerkleinste stof deeltjes is dan dit kostelijke vocht gebotteld, dat alle voedingswaarden bevat, die de mensch noodig heeft en waaruit de baby zelfs alles put om in zijn eerste levensmaanden op zoo wonderbaarlijk snelle wijze z'n gewicht te vermeerderen. Dat de boter- en kaasfabricage op even hygiënische en voor een leek zeer ingewikkeld lijkende methode geschiedt, behoeft wel geen betoog. Bij de boterbereiding is het erom te doen de ongeveer 3.35 pet. vet/ die koemelk bevat, zoo volledig moge lijk uit de melk te halen en in een toestand te brengen, dat het een uit nemend en geconcentreerd voedsel vormt. Bij de kaasbereiding gaat het om de kaasstof en het melkvet. De Rijkskaasmerken laten ons zien. hoeveel vet in de drooge stof van de kaas aanwezig is: volvette kaas is bereid uit de vólle melk en be vat ten minste 45 pet., 40 plus kaas bevat ten minste 40 pet., 30 plus kaas ten minste 30 pet. en 30 plus kaas ten minste 20 pet. vet, alles dus in de drooge stof. Ja wél is er een groot verschil tusschen de ingewikkelde machines in koele tegelzalen en de tobbes en kaaspersen op de gezellige boerderij en tóch bereiken beide hetzelfde resultaat: namelijk den mensch ge zondheid te laten putten niet alleen uit den btsen aller dranken, doch cok uit dezen drank in den vasten vorm van boter en kaas. „Afwisse ling van spijs doet eten" zegt het spreekwoord en waar er bij de zui velproducten zooveel afwisseling mogelijk is denk eens aan onze vele eigen kaassoorten, die niet al leen den broodmaaltijd voedzaam en smakelijk maken, doch ook de voe dingswaarde van den warmen maal tijd aanzienlijk kunnen verhoogen, aan de eiwitrijke kwark vermengd met wat tuinkruiden als broodbe legging, aan de van ouds bekende en ook nieuwere melkdranken, aan hei klontje boter, dat vele gerechte11 lekkerder maakt, aan yoghurt met vruchten, aan hangopkan iedere huisvrouw ervoor zorgen, dat het gezin dagelijks gezondheid en levenskracht put uit deze typi sche producten van onzen weide- bouw. Door hun veelzijdige samen stelling blijken zij steeds weer de aandacht te trekken voor een juiste aanvulling van de aan vet en eiwit betrekkelijk arme voedings middelen van onzen akker- en tuin- xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr. huishoudzeep, of 200 gr. zachte zeep, of 250 gr. zeeppoeder, of 125 gr. zeepvlokken, of 250 gr. zelfwerkende waschmiddelen of 200 gr. vloeibare zeep of gedeelten daarvan in combina tie. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of éen tube scheercrême, of één pot scheerzeep. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleeschwaren, dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens-, rund- of kalfsvleesch en voor gekookte worstsoorten, roipens en knakworst, 125 gram vior leverartikelen, tongenworst en niersbrood en 150 gram voor bloedworst. bouw. De juiste combinatie maakt onze voedingsmiddelen dus met recht tot „levens"middelen! MANYA BEUKMAN. No. 19. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 2 December 1940. C DE HmSVROVW VRAAGT EN GEEFT ZELF RAAD AARDAPPELEN IN DE SCHIL. De huisvrouw vraagt Er is een huisvrouw, die gaarne antwoord zou willen hebben op een vraag, die vele malen wordt gesteld en die dus zeker een .beantwoording in deze rubriek waard is. Het gaat natuurlijk over de aardappelen en het in de schil koken van die aardappelen. Aan deze kwestie zitten verschil lende kanten, die nog wel eens scherp belicht mogen worden. Aardappelen worden er in ons land nu en in andere jaren véél ver bouwd. Het lijkt ons huisvrouwen dan ook niet erg aannemelijk toe, dat we niet voldoende aardappelen zou den kunnen krijgen om den winter door te komen en dat het noodig zou kunnen zijn om er méér dan gewoon zuinig op te wezen. De aardappel is een bijzonder nut tig voedingsmiddel, omdat hij behalve de gewone voedingsstoffen, eiwitten en koolhydraten, ook zouten en vita minen levert. Aardappeleiwit is van groote waarde in een tijd, dat andere eiwitten schaarsch worden en de vitaminen en zouten, die de aardappel ons levert, zijn in den winter langs andere wegen niet zoo gemakkelijk te krijgen. Daarom moeten we den aardappel in zijn geheel als knol dus in eere houden, maar óók zorgen dat we den aardappel in zijn oorspronkelijke samenstelling en met alle waarde volle bestanddeelen, die de knol van nature bevat, op tafel brengen. Zelfs al zouden we den geheelen winter zooveel aardappelen kunnen koopen als we zelf willen, dan nóg kunnen we die zuinigheid betrachten met voordeel voor onze beurs, want elk kilo aardappelen, dat als schil in den schillenbak verdwijnt, beteekent voedsel en geld, dat niet ons zelf ten nutte komt. Weest dus zuinig op de aard appelen; spaart geld, spaart voedings stoffen, waardevolle zouten en vita minen. Dat is de korte inhoud van alle ar tikeltjes, alle raadgevingen, die han delen over het in de schil koken van aardappelen. Wist de vraagster (mevr. C. B. V.) dat bij het schillen van aardappelen altijd minstens 1/4 gedeelte en soms véél meer verloren gaat? Van elk kilo een half pond; dat wordt een héél gewicht in een week! Als de aardappelen den avond te voren worden geschild en dan in water worden weggezet, dan hebben de zouten den geheelen nacht gele genheid om op te lossen in dat water. Ook vitamine C lost daarin op en gaat bovendien sterk achteruit als het zóó is blootgesteld aan de lucht. Geschilde aardappelen verliezen voorts, omdat er geen beschermend schilletje meer om zit, tijdens het koken in véél water wéér een deel van hun voedingswaarde. Ons voornaamste voedsel gaat dus door schillen, in water laten staan, in ruim water koken en afgieten achter uit in hoeveelheid èn in samenstel ling. In een tijd, dat we zuinig moeten zijn, pietluttig zuinig, op alle be langrijke voedingsstoffen, opdat vooral onze opgroeiende kinderen (doch ook de volwassenen) niet te kort komen, loont het zéker de moeite om dit aardappelvraagstuk wat nader te bekijken. Het koken in véél water is ge makkelijk niet waar? Je zet de aard appelen op, brengt ze flink aan den kook, laat ze op een zachter vuur doorkoken en giet het overtollige water af. Er is weinig omkijken naar. Hce moet ik nu aan vraagt me vrouw V. met aardappelen, die groene en blauwe plekken hebben onder de schil? Als het soort, dat mevrouw altijd gebruikt, dit euvel, in zóó sterke mate heeft, dat het hinderlijk is, niet van buiten af te zien en dus niet te verwijderen vóór het koken, dan zit er niets anders op, dan dat deze aardappelen wel worden geschild. Maar jammer blijft het. Koopt mevrouw deze aardappe len, zijn ze niet van eigen land, dan kan ze beter een ander soort nemen, dat aan deze kwaal niet lijdt. Zulke geplekte aardappelen zijn toch nooit lekker en nooit voor- deelig? Vcor het koken van aardappelen in de schil zijn in hoofdzaak geschikt de soorten met een dunne, gave schil, zonder het bekende gronderige smaakje. Zulke aardappelen kan men, in sommige gerechten zelfs zonder j eenig bezwaar, óók met schil en al opeten. In een donkeren stamppot vindt niemand die aardappelschillen terug. In een aardappelsoep met veel groente zijn ze óók niet meer aan te wijzen. Maar wij vreezen, dat het nog lang zal duren, vóór de gemiddelde Nederlander afstand wil doen van zijn mooie kruimige, blanke aard appelen en tevreden is met in de schil gekookte. Tóch is het beter èn voordeeliger. Het tweede vraagpunt was: Is het wel voordeeliger om aard appelen met weinig water te koken? In hei schrijven, dat ons bereikte, werd dat betwijfeld. Zonder eenigen twijfel moet het aan den kook brengen van laat ons zeggen 2 kg. aardappelen en 1 liter water met zout méér brandstof kosten dan 2 kg. aardappelen en 2 d.l. (een bodempje) water. Het aan den kook houden gaat op een spaarbrander óók en gaar wor den doen deze aardappelen (bijna) even vlug als de in véél water ge kookte, mits U enkele wenken op volgt. Als de aardappelen met weinig water goed stoomen en het vuur is getemperd, moet er altijd nog iets stoom gevormd worden. Het deksel moet goed sluiten op de pan. U moet niet kijken in de pan. Bij dat ope nen van de pan gaat te veel warmte verloren. Dat kost weer nieuwe brandstof en méér tijd. Na 10 minuten moet een flinke pan met aardappelen worden om- geschud, opdat de ondersten boven komen en omgekeerd. Na nog eens 10 minuten kan dit omschudden her haald worden. Maar na een half uur koken in totaal zijn ook deze aardappelen gaar en droog gekookt. Is het soort wat stijf, dan kunnen ze altijd nog een extra 5 minuten krijgen, maar in de meeste gevallen was dat bij ons niet noodig. Wij kookten ter vergelijking wel eens 2 pannen aardappelen naast elkaar, één met veel water, één met weinig water, maar het verschil in lijd en in brandstofverbruik was duidelijk te constateeren. Het voor deel was aan den kant van de pan, waarin de aardappelen met weinig water werden gekookt. Ten slotte zegt mevrouw, dat zij de aardappelen op de normale ma nier gekookt, dus in véél watei; langzaam gaar smoort op een klein pitje of in de hooikist. Daar is nog wel iets tegen aan te voeren. Bij deze wijze van koken blijft na tuurlijk altjjd over, dat er water moet worden weggegoten. In dat water gaan méé den goot steen in alle zouten en de in water oplosbare vitaminen. Hoe langer de aardappelen in dit water staan, hoe méér ze uitloogen en hoe meer er verloren gaat. Hoe langer de aardappelen „op een zacht pitje" of in de hooikist staan, hoe sneller ook het gehalte aan vita mine C achteruit gaat en daarom moet déze, door mevrouw V. aange haalde, wijze van koken afgekeurd worden. Er is werkelijk alle grond voor den raad, die tegenwoordig zooveel wordt gegeven; „Kook groenten en aardappelen met weinig water". „Kook ze snel gaar, houdt ze niet warm, dien ze vlug op". Hazelnootborstplaat. En nu ten slotte nog een Sint- Nicolaasrecept. Er wordt méér suiker ter beschik king gesteld. Menigeen wil dan mis schien zelf wat borstplaat maken. Het hier volgend recept van hazel noot- of andere noten-borstplaat geeft een lekkere en een voedzame snoeperij. y2 kg. suiker, 200 gram hazelnoten of andere noten (desgewenscht van alles door elkaar) 1 d.l. water, y2 d.l. melk uit blik, 2 pakjes vanille suiker (en eventueel wat cacao poeder). Snijdt de noten klein, bewaar een paar mooie exemplaren voor gar neering. Zet de suiker op een zacht vuur met het water en de ingedikte melk uit blik. Laat de suiker eerst smelten in de vloeistof voor ze aan den kook komt. Kook ze zachtjes in tot een droppel, die van den lepel valt, in de lucht tot een haartje bekoelt. Neem de suiker stroop van het vuur en roer er de vanillesuiker en fijngemalen noten door. Blijf steeds roeren tot de borst plaat-stroop dof, ondoorzichtig en dik vloeibaar wordt. Giet de borst plaat-massa in een of meer met water omgespoelde borstplaatringen. Druk een paar mooie nootjes boven op de borstplaat. Laat de borstplaat bekoelen, zet ze recht op, opdat ook de onder kant koud wordt en uitdampt en neem haar daarna uit den ring. Zet voor het gemakkelijk opnemen van de borstplaat, den ring op een iicht-bevochtigd vetvrij papier. Bewaar borstplaten nooit op el kaar gelegd, omdat de bovenkant dan dof wordt. Leg ze liever naast elkaar op papier en op een droge plaats. Maak een gekleurde borstplaat door droge cacaopoeder door de suikerstroop te roeren, gelijk met de hazelnoten. Maak, als het de eerste keer is dat er thuis borstplaat wordt gemaakt, liever niet het heele recept tegelijk, doch begin met 1/3 gedeelte en maak daarvan één borstplaat van ruim 1 y, ons. Als de routine grooter is geworden, kan het hééle recept tegelijk ge maakt worden, waarbij dan de borst plaatmassa moet worden verdeeld over méér dan één ring. R. L. H. DE BRANDSTOF-BONNEN WORDEN VERLENGD. Lever ze vóór vervaldag in! De secretaris-generaal, waarne mend hoofd van het Departement van Handel, Nijverheid en Scheep vaart maakt het volgende bekend. In verband met het feit, dat reeds een derde gedeelte van de bonnen op de vaste brandstoffefnkaarten is aangewezen voor het koopen van brandstoffen, terwijl in de regel na 31 December nog ongeveer 65 pro cent van de brandstoffenbehoefte gedurende een stookseizoen wordt verbruikt, is besloten de geldig heidsduur van de thans reeds aan gewezen bonnen en toewijzingen voor de tweede periode te verlengen tot en met 14 December 1940. Derhalve geven gedurende het tijdvak van 1 November 1940 toten met 14 December 1940 de met „04", „05", „06" en „07" gemerkte bonnen van de „Bonnenkaart distributie vas te brandstoffen, haarden, kachels", alsmede de met „07", „08", „09", „10", „11", „12", „13" en ,14" gemerkte bonnen van de „Bonnenkaart distributie vaste brandstoffen centrale verwar ming" en voorts de met „Brand stoffen, één eenheid tweede periode" en de met „Cokes, één eenheid, tweede periode", gemerkte bonnen, elk recht op het koopen van één eenheid vaste brandstoffen. De geldigheidsduur der met „Brandstoffen" of „Cokes" gemerk te toewijzingen, die tot 14 Decem ber 1940 of een vroegere, mits na 14 November 1940 gelegen datum waren geldig verklaard, is eveneens verlengd tot en met 14 Dec. 1940. Voorts wordt aangeraden, de bon nen, die thans geldig zijn, voor den vervaldag, dat wil dus zeggen voor 14 December a.s., bij de kolenhande laren in te leveren, ook indien op deze bonnen niet aanstonds brand stoffen kunnen worden afgeleverd. Deze aflevering zal dan later alsnog kunnen plaats vinden.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 7