Alkmaarsche Courant c X V. D rn 18. &ra BONNEN-NIEUWS. (Week van 16 December tot en met 23 December.) 81 AD PZ c DISTRIBUTIE VAN VASTE BRANDSTOFFEN. re 05 ss8! s.»5§||s §-| Ip!|. ït (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 16 December 1940. DE HUISVROVW VRAAGT EN GEEFT ZELF RAAD Rantsoeneering van gas en electriciteit Niet méér dan vorig jaar. PP .CM P? t—V £8 N H, - C P Hj S O O W (D S- 3 P tS a> g a a 2- (D öo< hjö: M cm o n> a ra ■act o c: a p _m ra c tra 5+ p R c® N fcj' S HC 3 g 2 O» ff* »3 g p 3 O CL O 3 era fD a. CT* fD P M 3" rn O (D O H .9? M P P e+ I öl I p a P fD N C3- (D a> fD 3 act cd 6 fD fD CL CL fD HL act J~* M o Q *-* Ï4' H figs'! 52 6 ~K 2 5? CK'I»S H 3 i 3 -■ 5 <D O a fD re §1 2 i P fD W cj §Wh2 *3<£ 3 - w a <D 3 >s S\Q I W (D (D 3 3 ARTIKEL Suiker Koffie en Thee Brood of gebak Bloem, brood of gebak Boter Slaolie Vet Vleesch Vleeschwaren. Rijst, rijstebloem, rijstemeel, rijstgries of gruttenmeel Gort, gortmout of grutten Havermout, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten. Vermicelli, Macaroni en Spaghetti Maizena, griesmeel, sago, aard appelmeel en puddingpoeder Kaas Eieren Peulvruchten Zeep BON No. 30 AD 18 BB 19 BB 2 Bik. 21 BK 21 BK 20 VK 12 VK 12 Worst e.d. 43 AD 88 AD 83 AD 98 AD 93 AD 49, 50, 62, 63 A D 35 AD 22 AD 103 AD 17 AD 116 xxx) Petroleum P Z periode 7 GELDIG 7 Dec, t. en m, 20 Dec. 9 Nov. t. en m. 20 Dec 15 Dec. t. en m. 22 Dec. 16 Dec. t. en m. 22 Dec. 2 Dec. t. en m. 29 Dec. 14 Dec. t. en m. 20 Dec. 14 Dec. t en m. 27 Dec. 14 Dec. t, en m. 20 Dec. 16 Dec. t. en m. 25 Dec 16 Dec. t. en m. 25 Dec. 30 Nov. t. en m. 27 Dec. 2 Nov. t en m. 27 Dec. 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 2 Nov. t. en m, 27 Dec, 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 2 Dec. t. en m. 29 Dec. 16 Dec. t. en m. 29 Dec. 16 Dec. t. en m. 22 Dec. 17 Dec. t. en m. 12 Jan. 7 Dec. t. en m. 31 Dec. 31 Aug. t. en m. 31 Dec. 4 Nov. t. en m. 29 Dec. 16 Dec. t. en m. 19 Jan. RANTSOEN 1 kilogram 2è ons koffie of 75 gr. thee 100 gram of 125 gram roggebrood of 1 rantsoen gebak 65 gram roggebrood 50 gram ander brood half rantsoen gebak 35 gram meel of bloem half pond boter of een half pond margarine half pond boter of een half pond margar:"e of een halve flesch slao ie half pond margarine of boter -xxxx) 1 ons vleesch o 1 rantsoen v!eeschwo>en xxxx) 1 rantsoen vleesc^w. half pond half pond half pond 1 ons 1 ons 1 ons per bon 125 gram 1 ei 1 pond xx) zie noot xxx) Zie noot 2 liter 2 liter BONAANWIJZING. De secretaris-generaal van het de partement van handel, nijverheid en scheepvaart deelt mede: Tengevolge van de betrekkelijk gunstige vervoersgelegenheid in de laatste maanden is het mogelijk ge weest een grootere hoeveelheid vas te brandstoffen beschikbaar te stel len dan voor direct verbruik nood zakelijk was, zoodat de verbruikers hierdoor in het algemeen eenigen Voorraad hebben kunnen vormen. Zulks geldt echter niet voor de verbruikers, die verwarmen door middel van installatie voor centrale verwarming. Voor deze verbruikers is in verhouding tot de verbruiks- groep „haarden en kachels" tot dus verre een geringere hoeveelheid van yaste brandstoffen beschikbaar ge steld, zoodat voor de verbruikers- groep „centrale verwarming" thans op ruimere schaal vaste brandstof fen kunnen worden toegewezen, dan voorheen het geval was. Daar het overigens noodzake lijk is, de totaal hoeveelheid be schikbare vaste brandstoffen zoo gelijkmatig mogelijk en naar ge lang van de behoefte over het geheele stookseizoen te verdee- len, zullen voor de derde perio de, welke loopt van Zondag 15 December 1940 tot en met Vrij dag 31 Januari 1941 de met „08", „09" en „10" gemerkte bonnen van de „bonkaart distributie vaste brandstoffen-haarden, ka chels",alsmede de met 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 en 24 ge merkte bonnen van „bonkaart distributie vaste brandstoffen- A D: Algem. distributiebonboekje B B: Broodbonboekje. B K: Boterkaart. Bik.: Blaenikaart. V K: Vetkaart. P Z: Petroleumzegel. xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr. huishoudzeep, of 200 gr. zachte zeep, of 250 gr. zeeppoeder, ot 125 gr. zeepvlokken, of 250 gr. zelfwerkende waschmiddelen of 200 gr. vloeibare zeep ot gedeelten daarvan in combina tie. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube scheercrême, of één pot scheerzeep. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleeschwaren, dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens-, rund- of kalfsvleesch en voor gekookte worstsoorten, roipens en knakworst, 125 gram vjor leverartikelen, tongenworst en niersbrood en 150 gram voor bloedworst. centrale verwarming" elk recht geven op het koopen van een eenheid vaste brandstoffen. De geldigheidsduur der met „brand stoffen, een eenheid tweede perio de" en de met „cokes, een ëenheid, tweede periode" gemerkte bonnen wordt verlengd tot en met Dinsdag 31 December a.s. De verbruikers, vallende onder de groep B, B en D, met een verbruik van 25 of meer eenheden per periode, dienen zich vooralsnog niet ter verkrijging van nieuwe toewijzingen tot de distribu tiediensten te wenden. Nader zal worden bekend gemaakt wanneer hiertoe de gelegenheid be staat. re ira P (D fD 3 S1 fD 2 o o tr i-s <3: o. re m fD Oe n p, fD, 2.3 - pr >i ra a a a 3 s fl> On» s- S? 2 2. fD era tr4 9* era N C fD w re 2j 8 h |3 Si 3 I N 3 0 D4 g&SffSSB g g.re a 3 3 p- t—' v—i~. J W PT ai re p. re i r* re S. re re ;:PfroHc-.ree_.re<E, Ij pi I M t-t a, r a g- S p- 3 S"g 3 s. s. a P «s: S,i$ 3 l O 3 N P o t-r» sr k-* n* ré O* i 3 n p 8 0 s B s g.» H 3 M 3 C m m r» W f «S&i P i 4 13 re S o S n 2 5? N o.S re 3. P «s:p (d n> <ra i <f O. e 3 5 a re re fD 3 fD P 5 tocra ""CS CL O P 3 fD 3 3. O fD m •O 2 O tra ög.? g. ot x H' Q (u 1 n 3" S-S 8 "8 3 3 O Distributie-Nieuws No. 21. HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN. Ze zijn er blijkens de vragen die inkomen méér dan genoeg. Zoo vraagt mevr. H. J. v. M. raad inzake een inmaakkwestie. Het is, dat zullen alle huisvrouwen kunnen begrijpen, héél moeilijk om over inmaakproblemen van bijzon deren aard te oordeelen van uit de verte. Zoolang het algemeene zaken geldt, kan er in het algemeen raad worden gegeven, maar wanneer het gaat over bijzonderheden, dan is het dikwijls w 1 gewenscht om de inmaak van dichtbij te kunnen nazien en wat bij zonderheden te kunnen vragen om trent de gevolgde bereiding. De ons voorgelegde vraag is n.l. zoo'n bijzonder geval. Mevrouw heeft dezen zomer vleesch ingemaakt en zij zal wel niet de eenige zijn Nu gaat het vet in een van deze flesschen olieachtig worden en in een ander geval komt het waterige deel van de jus boven het vet uit. De flesschen blijven dicht. Wat moet er gebeuren? Is deze inmaak nu bedorven? In het algemeen zijn wij een beetje huiverig voor het zelf Steriliseeren van vleesch. Wil' men het goed en uitermate veilig doen, dan is daarvoor een tem peratuur boven 100 gr. noodig en die kunnen wij in de huishouding niet of héél moeilijk bereiken. Om met de grootst mogelijke kans op succes vleesch te steriliseeren, is het goed om het vleesch eerst gaar te maken, door braden b.v., het daarna 1 uur te steriliseeren en ver volgens te laten afkoelen. Na 24 uur staan moet het opnieuw 1 uur wor den gesteriliseerd. Deze ietwat omslachtige werkwijze geeft v^rij goede resul taten en beperkt onplezierige ver rassingen van open gaande flesschen en bedorven vleesch tot het uiterste. Een hulpmiddel, dat velen boven dien nog toepassen, om te voorkomen dat in de jus bederf optreedt, is de jus n i e t af te maken met water en de flesschen slechts zoo weinig met vet te vullen, dat er geen kwestie van is, dat het vet tijdens het steri liseeren tusschen flesch, deksel en gummiring komt. Niet alle gummi- ringen gedragen zich goed tijdens de aanraking met vet. Wij zouden, als mevrouw tegen over ons zat, in de eerste plaats ge vraagd hebben hoe zij het vleesch had ingemaakt en of ze op al deze dingen heeft kunnen letten. Dat het vet in een van de flesschen dun wordt, behoeft, voor zoover wij kunnen nagaan, nog geen teeken van bederf te zijn. Staat deze flesch mis schien ook iets warmer dan zijn collega's? Dat jus (waterige jus) vanzelf boven op het vet verschijnt, lijkt ons iets bedenkelijker. Maar ook dit ver schijnsel kan een onschuldige oor zaak hebben. Bij verplaatsen b.v. kan het vet los geraakt zijn van de wand van de flesch, de jus kan ér over „gemorst" zijn, door een warme be waarplaats kan ook het vetlaag je loslaten. i Wij durven dus zeker niet te zeggen dat de inhoud wel bedorven zal zijn Zou het niet het verstandig- ste zijn, dat mevrouw deze laatste J flesch eens open maakt en de inhoud verwarmt? Daarbij ruikt men gauw 1 genoeg of vleesch bedorven is of niet. En bij twijfel onthoudt U! I Beter wat vleesch weg, dan het gezin ziek, niet waar? i Is de inhoud van de flesch goed, dan kunt u dit vleesch nu gebruiken en de voorraad, die U nu op Uw bonnen hebt kunnen krijgen, op nieuw inmaken. Zóó ververscht U de voorraad en houdt ze op peil. Wij hopen, dat Uw slager U aan nieuwen I voorraad kan helpen, al is die voor raad minder groot dan dezen zomer. Het vleesch met vloeibaar gewor den vet kan eens op een zéér koude plaats worden gezet. Stolt het vet j niet weer, dan dient dat vleesch óók te worden gecontroleerd, maar wacht daar in elk geval zoo lang mee tot het vleesch uit de eerste flesch is opgemaakt. Misschien kunt U tegen Kerstmis wat meer vleesch krijgen en ook dan deze tweede flesch weer vullen met versch vleesch. Neem in elk geval extra voor zorgen bij het opnieuw gebruiken van deze flesschen. Maak ze buiten gewoon goed schoon, zoo mogelijk met sterk sodawater, dat zoo heet is als de flesschen verdragen kunnen. Maak hierin óók de deksels en de ringen schoon. Spoel ze na met ruim heet water en zet de flesschen omgekeerd weg tot ze worden ge vuld. Steriliseer de flesschen na het vullen zoo vlug mogelijk. Laat ze nooit een nacht gevuld (en niet- gesteriliseerd) staan. En ten slotte laat ons eens hooren wat Uw bevindingen zijn geweest, want met Uw ervaringen zijn wij weer anderen van dienst. Dit „verhaal over vleesch" heefi een vervolg, omdat er juist in de laatste 3 a 4 weken weinig vleesch was en menige huishouding niet kon koopen, waarop zij meende recht te hebben. Hoe redt men zich dan? Vleeschwaren zijn er sqms wel te koop en niet iedereen denkt er aan dat zij ook dienst kunnen doen bij het middagmaal Besteed de vleesch waren dan b.v. aan bloedworst. Van bloedworst krijgt men veel, n.l. 150 gram per bon. Van 150 gram kunnen 2 personen een behoorlijk hartig stukje bij het middageten hebben. De helft van de bonnen blijven dan over voor een volgende gelegenheid. Gebakken bloedworst met een plak gebakken appel smaakt goed bij uien-stamppot, bij stamppot van appelen en bij koolstamppot. Weet U, dat U met weinig vet toe kunt als U de dikke plakken bloed worst even door wat bloem haalt en héél vlug bakt in zéér heet vet? Een stamppot kan zonder jus worden gegeten al is ze met jus lekkerder en dusprobeer het eens. De overgebleven vleeschwaren- bonnen kunnen besteed worden aan ham, dit was, in enkele plaatsen in ons land althans, goed te krijgen. Gesneden ham uit blik is heerlijk mc' zuurkool of met Brus- selsch lof. Zij kan, in kleine stukjes gesneden, gedurende de laatste 10 minuten in' de stamppot meestoven. Dan geeft ze wat vet en een pittige smaak aan het gerecht. Het valt de huisgenooten dan ook niet op, dat er niet zoo'n groote portie ham is voor ieder. Brusselsch lof smaakt uitstekend, als ze, in struikjes gaar gekookt, in een plakje ham wordt gerold en in een stoofpan of vuurvaste schotel wordt gelegd. Daarover kan een laag aardappelpurée worden gedaan, opdat het geheele gerecht op één pitje warm gehouden (of gemaakt) kan worden en in één nétte stoofpan of -schotel op tafel gebracht. Dat geeft een lekker gerecht, dat lang warm blijft, weinig brandstof verbruik, weinig afwasch en niet veel werk. Denkt U er om, dat de bittere smaak van Brusselsch lof, voor hen, j die daarop niet gesteld zijn, kan worden verzacht als U het lpf goed schoon maakt? Aan den onderkant van het lof zit een wit en sponzig stukje merg. Haal dat er uit op dezelfde wijze als de pitten uit de aardappelen en U zult ook zelf kunnen opmerken, hoeveel minder bitter het lof is. Voor twee dagen van de zeven heeft de vleescbwarenbon U ge holpen. Is er in Uw woonplaats een winkel, die gebakken visch verkoopt? Laat die den derden dag dan zorgen voor iets hartigs. Gebakken .visch met aardappelen -en een peterseliesaus of een zure saus, waarbij sla van gele andijvie en gekookte roode biet, is een pracht maaltijd. Voor den vierden dag kan een voedzame aardappelsoep met een stevig nagerecht helpen. Recepten voor deze gerechten komen de volgende week aan de beurt. Als „het ei" nog niet is verbruikt, dan kan het op den vijfden dag dienst doen voor een eiergehakt. Een namaak-vleesch van aard appelen ef van boonen, van gar nalen of van mosselen helpt U den zesden dag uit den nood. Den zevenden eindelijk roept U de kaas te hulp. Ze moet vart de boter ham worden gespaard, dat is waar, maar ze geeft iets heel pittigs aan het middageten. Voor al deze hulpmiddelen om een tijdelijk tekort aan vleesch te onder vangen, geven wij de volgende week uitgebreide recepten. R. L. H. Van bevoegde zijde wordt het vol gende medegedeeld: Naar bekend mag worden geach,t noopt de verzorging van ons land met vaste brandstofen die thans im mers practisch geheel door produc ten van den Nederlandschen bodem moet geschieden tot groote zui nigheid. In verband daarmede werden al sedert het voorjaar maatregelen ge troffen, om de ter beschikking ko mende hoeveelheden steenkolen, cokes, turf e.d. zoo billijk mogelijk over de bevolking te verdeelen. De ze maatregelen vonden hun uitein- delijken vorm in de op 9 October j.l van kracht geworden distributierege ling voor vaste brandstoffen: de z.g. „vaste brandstoffenbesehikking 1940 III". Een ^logisch uitvloeisel van de be ginselen van het distrubutiesysteem is, dat het niet gewenscht moet wor den geacht, dat het publiek, dat zich ten aanzien van het verbruik van steenkolen, cokes, turf e.d. beperkin gen moet opleggen, in de gelegen heid blijft andere warmtebronnen, zooals gas en electriciteit naar har telust te benutten. Nog afgezien van de daaruit voortvloeiende bevoor rechting van de financieel-krachtige lagen der bevolking, zou een verder toelaten van een onbeperkt ver bruik van gas en electriciteit, die im mers toch ook steenkool tot grond stof hebben, een vermindering van de thans geldende rantsoenen' vaste brandstoffen noodzakelijk kunnen makgn. Op 15 December a.s. zal derhal ve worden overgegaan tot rant soeneering van gas en electrici teit op den grondslag van 100 procent van het verbruik in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar. Onder „periode" wordt in dit geval verstaan een tijdvak van. ongeveer 60 dagen, liggende tusschen 2 meter opnemingen. De eerste periode zal daarbij ingaan op den datum van de eerste meteropneming na 15 Decem ber a.s. Het ligt voorts in de bedoe ling,' dat het gas- of electriciteits- bedrijf tijdig bekend zal maken, welke hoeveelheden in de onder scheidene perioden ten hoogste mo gen worden verbruikt. (Dit zijn dus de hoeveelheden, die in de naar de data gerekend meest overeen komende periode van 1939/40 wer den afgenomen). Teneinde den verbruikers in ieder geval een minimum hoeveelheid voor huishoudelijke doeleinden te garan deeren, zullen de volgende mini mum-rantsoenen gelden, onverschillig of deze 100 van het verbruik in de overeenkomstige perioden van 1939/1940 overtreffen: 1. G a s 60 M3. per periode. 2. Electriciteit: a. Voor verlichting en huishoudelijk gebruik (be halve koken): Indien de eerste meteropneming plaats vindt: Voor 16 Januari 1941: in de twee opeenvolgende perioden respectieve lijk 55 en 41 KWH. N a 15 Januari 1941: in de twee op eenvolgende perioden respectievelijk 47 en 31 KWH. b. Voor electrisch koken. Voor hen, die in hoodzaak elec trisch koken, wordt Het minimum rantsoen, genoemd onder a), ver hoogd met 150 KWH. per periode. Het geheel of gedeeltelijk vervan gen van een rantsoen gas door elee-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 7