Alkmaarsche Courant
c
X
V.
D
rn
18.
&ra
BONNEN-NIEUWS. (Week van 16 December tot en met 23 December.)
81 AD
PZ c
DISTRIBUTIE VAN VASTE BRANDSTOFFEN.
re
05
ss8! s.»5§||s §-|
Ip!|. ït
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
16 December 1940.
DE HUISVROVW VRAAGT
EN GEEFT ZELF RAAD
Rantsoeneering van gas
en electriciteit
Niet méér dan vorig jaar.
PP .CM
P? t—V
£8 N
H, -
C P
Hj S O
O W (D S-
3 P tS
a>
g a
a 2-
(D
öo<
hjö:
M cm
o n>
a ra
■act
o c:
a p
_m ra
c tra 5+ p
R c® N fcj'
S HC 3
g 2 O»
ff*
»3 g
p 3
O
CL O
3
era
fD a.
CT* fD
P M
3" rn
O (D
O H
.9?
M
P P
e+ I öl I
p a
P fD
N C3-
(D a>
fD
3
act cd
6 fD
fD CL
CL fD
HL
act
J~* M o Q *-* Ï4'
H
figs'!
52 6 ~K
2 5?
CK'I»S
H 3 i 3
-■ 5
<D O
a fD
re
§1
2
i P
fD W cj
§Wh2
*3<£ 3
- w a
<D
3
>s
S\Q
I W
(D (D
3 3
ARTIKEL
Suiker
Koffie en Thee
Brood of gebak
Bloem, brood of gebak
Boter
Slaolie
Vet
Vleesch
Vleeschwaren.
Rijst, rijstebloem, rijstemeel,
rijstgries of gruttenmeel
Gort, gortmout of grutten
Havermout, havervlokken, haver-
bloem, aard.meelvlokken, gort,
gortmout of grutten.
Vermicelli, Macaroni en Spaghetti
Maizena, griesmeel, sago, aard
appelmeel en puddingpoeder
Kaas
Eieren
Peulvruchten
Zeep
BON No.
30 AD
18 BB
19 BB
2 Bik.
21 BK
21 BK
20 VK
12 VK
12 Worst e.d.
43 AD
88 AD
83 AD
98 AD
93 AD
49, 50, 62, 63 A D
35 AD
22 AD
103 AD
17 AD
116 xxx)
Petroleum
P Z periode 7
GELDIG
7 Dec, t. en m, 20 Dec.
9 Nov. t. en m. 20 Dec
15 Dec. t. en m. 22 Dec.
16 Dec. t. en m. 22 Dec.
2 Dec. t. en m. 29 Dec.
14 Dec. t. en m. 20 Dec.
14 Dec. t en m. 27 Dec.
14 Dec. t, en m. 20 Dec.
16 Dec. t. en m. 25 Dec
16 Dec. t. en m. 25 Dec.
30 Nov. t. en m. 27 Dec.
2 Nov. t en m. 27 Dec.
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
2 Nov. t. en m, 27 Dec,
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
2 Dec. t. en m. 29 Dec.
16 Dec. t. en m. 29 Dec.
16 Dec. t. en m. 22 Dec.
17 Dec. t. en m. 12 Jan.
7 Dec. t. en m. 31 Dec.
31 Aug. t. en m. 31 Dec.
4 Nov. t. en m. 29 Dec.
16 Dec. t. en m. 19 Jan.
RANTSOEN
1 kilogram
2è ons koffie of 75 gr. thee
100 gram of
125 gram roggebrood
of 1 rantsoen gebak
65 gram roggebrood
50 gram ander brood
half rantsoen gebak
35 gram meel of bloem
half pond boter
of een half pond margarine
half pond boter of
een half pond margar:"e
of een halve flesch slao ie
half pond margarine
of boter
-xxxx) 1 ons vleesch o
1 rantsoen v!eeschwo>en
xxxx) 1 rantsoen vleesc^w.
half pond
half pond
half pond
1 ons
1 ons
1 ons per bon
125 gram
1 ei
1 pond
xx) zie noot
xxx) Zie noot
2 liter
2 liter
BONAANWIJZING.
De secretaris-generaal van het de
partement van handel, nijverheid en
scheepvaart deelt mede:
Tengevolge van de betrekkelijk
gunstige vervoersgelegenheid in de
laatste maanden is het mogelijk ge
weest een grootere hoeveelheid vas
te brandstoffen beschikbaar te stel
len dan voor direct verbruik nood
zakelijk was, zoodat de verbruikers
hierdoor in het algemeen eenigen
Voorraad hebben kunnen vormen.
Zulks geldt echter niet voor de
verbruikers, die verwarmen door
middel van installatie voor centrale
verwarming. Voor deze verbruikers
is in verhouding tot de verbruiks-
groep „haarden en kachels" tot dus
verre een geringere hoeveelheid van
yaste brandstoffen beschikbaar ge
steld, zoodat voor de verbruikers-
groep „centrale verwarming" thans
op ruimere schaal vaste brandstof
fen kunnen worden toegewezen, dan
voorheen het geval was.
Daar het overigens noodzake
lijk is, de totaal hoeveelheid be
schikbare vaste brandstoffen zoo
gelijkmatig mogelijk en naar ge
lang van de behoefte over het
geheele stookseizoen te verdee-
len, zullen voor de derde perio
de, welke loopt van Zondag 15
December 1940 tot en met Vrij
dag 31 Januari 1941 de met „08",
„09" en „10" gemerkte bonnen
van de „bonkaart distributie
vaste brandstoffen-haarden, ka
chels",alsmede de met 15, 16, 17,
18, 19, 20, 21, 22, 23 en 24 ge
merkte bonnen van „bonkaart
distributie vaste brandstoffen-
A D: Algem. distributiebonboekje
B B: Broodbonboekje.
B K: Boterkaart.
Bik.: Blaenikaart.
V K: Vetkaart.
P Z: Petroleumzegel.
xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr.
huishoudzeep, of 200 gr. zachte
zeep, of 250 gr. zeeppoeder, ot
125 gr. zeepvlokken, of 250 gr.
zelfwerkende waschmiddelen
of 200 gr. vloeibare zeep ot
gedeelten daarvan in combina
tie.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of één
tube scheercrême, of één pot
scheerzeep.
Op aparte scheerzeepbon!
xxxx) Het rantsoen vleeschwaren,
dat per bon kan worden ge
kocht, bedraagt 75 gram voor
gerookt of gekookt varkens-,
rund- of kalfsvleesch en voor
gekookte worstsoorten, roipens
en knakworst, 125 gram vjor
leverartikelen, tongenworst en
niersbrood en 150 gram voor
bloedworst.
centrale verwarming" elk recht
geven op het koopen van een
eenheid vaste brandstoffen.
De geldigheidsduur der met „brand
stoffen, een eenheid tweede perio
de" en de met „cokes, een ëenheid,
tweede periode" gemerkte bonnen
wordt verlengd tot en met Dinsdag
31 December a.s. De verbruikers,
vallende onder de groep B, B en D,
met een verbruik van 25 of meer
eenheden per periode, dienen zich
vooralsnog niet ter verkrijging van
nieuwe toewijzingen tot de distribu
tiediensten te wenden.
Nader zal worden bekend gemaakt
wanneer hiertoe de gelegenheid be
staat.
re
ira
P (D
fD
3
S1
fD
2 o
o tr
i-s <3:
o.
re m
fD
Oe
n p,
fD,
2.3 -
pr >i ra
a a a 3 s
fl> On» s- S? 2 2.
fD era tr4 9*
era
N C
fD
w
re 2j 8 h |3 Si
3 I N 3 0 D4
g&SffSSB
g g.re a 3 3 p-
t—' v—i~. J
W PT ai re p. re i
r*
re S. re re
;:PfroHc-.ree_.re<E,
Ij pi I M t-t
a, r a g- S
p- 3
S"g 3
s. s. a
P «s:
S,i$ 3 l
O 3
N P
o t-r» sr k-*
n* ré O*
i 3
n p 8 0
s B s g.»
H 3 M 3
C m m r» W
f «S&i P i 4
13 re S o
S n 2 5? N o.S re 3.
P «s:p (d n> <ra i
<f O. e
3 5 a re re
fD 3 fD P
5 tocra
""CS CL
O
P 3
fD 3 3.
O fD m
•O 2 O
tra
ög.? g.
ot x H' Q (u 1 n 3"
S-S 8 "8
3 3 O
Distributie-Nieuws
No. 21.
HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN.
Ze zijn er blijkens de vragen die
inkomen méér dan genoeg.
Zoo vraagt mevr. H. J. v. M. raad
inzake een inmaakkwestie.
Het is, dat zullen alle huisvrouwen
kunnen begrijpen, héél moeilijk om
over inmaakproblemen van bijzon
deren aard te oordeelen van uit de
verte.
Zoolang het algemeene zaken geldt,
kan er in het algemeen raad worden
gegeven, maar wanneer het gaat over
bijzonderheden, dan is het dikwijls
w 1 gewenscht om de inmaak van
dichtbij te kunnen nazien en wat bij
zonderheden te kunnen vragen om
trent de gevolgde bereiding.
De ons voorgelegde vraag is n.l.
zoo'n bijzonder geval.
Mevrouw heeft dezen zomer
vleesch ingemaakt en zij zal wel niet
de eenige zijn Nu gaat het vet in
een van deze flesschen olieachtig
worden en in een ander geval komt
het waterige deel van de jus boven
het vet uit. De flesschen blijven
dicht. Wat moet er gebeuren?
Is deze inmaak nu bedorven?
In het algemeen zijn wij een beetje
huiverig voor het zelf Steriliseeren
van vleesch.
Wil' men het goed en uitermate
veilig doen, dan is daarvoor een tem
peratuur boven 100 gr. noodig en die
kunnen wij in de huishouding niet
of héél moeilijk bereiken.
Om met de grootst mogelijke kans
op succes vleesch te steriliseeren, is
het goed om het vleesch eerst gaar
te maken, door braden b.v., het
daarna 1 uur te steriliseeren en ver
volgens te laten afkoelen. Na 24 uur
staan moet het opnieuw 1 uur wor
den gesteriliseerd.
Deze ietwat omslachtige
werkwijze geeft v^rij goede resul
taten en beperkt onplezierige ver
rassingen van open gaande flesschen
en bedorven vleesch tot het uiterste.
Een hulpmiddel, dat velen boven
dien nog toepassen, om te voorkomen
dat in de jus bederf optreedt, is de
jus n i e t af te maken met water en
de flesschen slechts zoo weinig met
vet te vullen, dat er geen kwestie
van is, dat het vet tijdens het steri
liseeren tusschen flesch, deksel en
gummiring komt. Niet alle gummi-
ringen gedragen zich goed tijdens de
aanraking met vet.
Wij zouden, als mevrouw tegen
over ons zat, in de eerste plaats ge
vraagd hebben hoe zij het vleesch
had ingemaakt en of ze op al deze
dingen heeft kunnen letten.
Dat het vet in een van de flesschen
dun wordt, behoeft, voor zoover wij
kunnen nagaan, nog geen teeken van
bederf te zijn. Staat deze flesch mis
schien ook iets warmer dan zijn
collega's?
Dat jus (waterige jus) vanzelf
boven op het vet verschijnt, lijkt ons
iets bedenkelijker. Maar ook dit ver
schijnsel kan een onschuldige oor
zaak hebben. Bij verplaatsen b.v. kan
het vet los geraakt zijn van de wand
van de flesch, de jus kan ér over
„gemorst" zijn, door een warme be
waarplaats kan ook het vetlaag je
loslaten.
i Wij durven dus zeker niet te
zeggen dat de inhoud wel bedorven
zal zijn Zou het niet het verstandig-
ste zijn, dat mevrouw deze laatste
J flesch eens open maakt en de inhoud
verwarmt? Daarbij ruikt men gauw
1 genoeg of vleesch bedorven is of
niet. En bij twijfel onthoudt U!
I Beter wat vleesch weg, dan het
gezin ziek, niet waar?
i Is de inhoud van de flesch goed,
dan kunt u dit vleesch nu gebruiken
en de voorraad, die U nu op Uw
bonnen hebt kunnen krijgen, op
nieuw inmaken. Zóó ververscht U de
voorraad en houdt ze op peil. Wij
hopen, dat Uw slager U aan nieuwen
I voorraad kan helpen, al is die voor
raad minder groot dan dezen zomer.
Het vleesch met vloeibaar gewor
den vet kan eens op een zéér koude
plaats worden gezet. Stolt het vet
j niet weer, dan dient dat vleesch óók
te worden gecontroleerd, maar
wacht daar in elk geval zoo lang
mee tot het vleesch uit de eerste
flesch is opgemaakt.
Misschien kunt U tegen Kerstmis
wat meer vleesch krijgen en ook dan
deze tweede flesch weer vullen met
versch vleesch.
Neem in elk geval extra voor
zorgen bij het opnieuw gebruiken
van deze flesschen. Maak ze buiten
gewoon goed schoon, zoo mogelijk
met sterk sodawater, dat zoo heet is
als de flesschen verdragen kunnen.
Maak hierin óók de deksels en de
ringen schoon. Spoel ze na met
ruim heet water en zet de flesschen
omgekeerd weg tot ze worden ge
vuld.
Steriliseer de flesschen na het
vullen zoo vlug mogelijk. Laat ze
nooit een nacht gevuld (en niet-
gesteriliseerd) staan.
En ten slotte laat ons eens
hooren wat Uw bevindingen zijn
geweest, want met Uw ervaringen
zijn wij weer anderen van dienst.
Dit „verhaal over vleesch" heefi
een vervolg, omdat er juist in de
laatste 3 a 4 weken weinig vleesch
was en menige huishouding niet kon
koopen, waarop zij meende recht te
hebben.
Hoe redt men zich dan?
Vleeschwaren zijn er sqms wel te
koop en niet iedereen denkt er aan
dat zij ook dienst kunnen doen bij
het middagmaal Besteed de vleesch
waren dan b.v. aan bloedworst. Van
bloedworst krijgt men veel, n.l. 150
gram per bon. Van 150 gram kunnen
2 personen een behoorlijk hartig
stukje bij het middageten hebben.
De helft van de bonnen blijven dan
over voor een volgende gelegenheid.
Gebakken bloedworst met
een plak gebakken appel smaakt goed
bij uien-stamppot, bij stamppot van
appelen en bij koolstamppot.
Weet U, dat U met weinig vet toe
kunt als U de dikke plakken bloed
worst even door wat bloem haalt en
héél vlug bakt in zéér heet vet?
Een stamppot kan zonder jus
worden gegeten al is ze met jus
lekkerder en dusprobeer het
eens.
De overgebleven vleeschwaren-
bonnen kunnen besteed worden aan
ham, dit was, in enkele plaatsen in
ons land althans, goed te krijgen.
Gesneden ham uit blik is
heerlijk mc' zuurkool of met Brus-
selsch lof. Zij kan, in kleine stukjes
gesneden, gedurende de laatste 10
minuten in' de stamppot meestoven.
Dan geeft ze wat vet en een pittige
smaak aan het gerecht. Het valt de
huisgenooten dan ook niet op, dat er
niet zoo'n groote portie ham is voor
ieder.
Brusselsch lof smaakt uitstekend,
als ze, in struikjes gaar gekookt, in
een plakje ham wordt gerold en in
een stoofpan of vuurvaste schotel
wordt gelegd. Daarover kan een
laag aardappelpurée worden gedaan,
opdat het geheele gerecht op één
pitje warm gehouden (of gemaakt)
kan worden en in één nétte stoofpan
of -schotel op tafel gebracht.
Dat geeft een lekker gerecht, dat
lang warm blijft, weinig brandstof
verbruik, weinig afwasch en niet veel
werk.
Denkt U er om, dat de bittere
smaak van Brusselsch lof, voor hen,
j die daarop niet gesteld zijn, kan
worden verzacht als U het lpf goed
schoon maakt?
Aan den onderkant van het lof zit
een wit en sponzig stukje merg.
Haal dat er uit op dezelfde wijze
als de pitten uit de aardappelen en
U zult ook zelf kunnen opmerken,
hoeveel minder bitter het lof is.
Voor twee dagen van de zeven
heeft de vleescbwarenbon U ge
holpen.
Is er in Uw woonplaats een winkel,
die gebakken visch verkoopt?
Laat die den derden dag dan zorgen
voor iets hartigs.
Gebakken .visch met aardappelen
-en een peterseliesaus of een zure
saus, waarbij sla van gele andijvie
en gekookte roode biet, is een pracht
maaltijd.
Voor den vierden dag kan een
voedzame aardappelsoep met een
stevig nagerecht helpen.
Recepten voor deze gerechten
komen de volgende week aan de
beurt.
Als „het ei" nog niet is verbruikt,
dan kan het op den vijfden dag
dienst doen voor een eiergehakt.
Een namaak-vleesch van aard
appelen ef van boonen, van gar
nalen of van mosselen helpt U den
zesden dag uit den nood.
Den zevenden eindelijk roept U de
kaas te hulp. Ze moet vart de boter
ham worden gespaard, dat is waar,
maar ze geeft iets heel pittigs aan het
middageten.
Voor al deze hulpmiddelen om een
tijdelijk tekort aan vleesch te onder
vangen, geven wij de volgende week
uitgebreide recepten. R. L. H.
Van bevoegde zijde wordt het vol
gende medegedeeld:
Naar bekend mag worden geach,t
noopt de verzorging van ons land met
vaste brandstofen die thans im
mers practisch geheel door produc
ten van den Nederlandschen bodem
moet geschieden tot groote zui
nigheid.
In verband daarmede werden al
sedert het voorjaar maatregelen ge
troffen, om de ter beschikking ko
mende hoeveelheden steenkolen,
cokes, turf e.d. zoo billijk mogelijk
over de bevolking te verdeelen. De
ze maatregelen vonden hun uitein-
delijken vorm in de op 9 October j.l
van kracht geworden distributierege
ling voor vaste brandstoffen: de z.g.
„vaste brandstoffenbesehikking
1940 III".
Een ^logisch uitvloeisel van de be
ginselen van het distrubutiesysteem
is, dat het niet gewenscht moet wor
den geacht, dat het publiek, dat zich
ten aanzien van het verbruik van
steenkolen, cokes, turf e.d. beperkin
gen moet opleggen, in de gelegen
heid blijft andere warmtebronnen,
zooals gas en electriciteit naar har
telust te benutten. Nog afgezien van
de daaruit voortvloeiende bevoor
rechting van de financieel-krachtige
lagen der bevolking, zou een verder
toelaten van een onbeperkt ver
bruik van gas en electriciteit, die im
mers toch ook steenkool tot grond
stof hebben, een vermindering van
de thans geldende rantsoenen' vaste
brandstoffen noodzakelijk kunnen
makgn.
Op 15 December a.s. zal derhal
ve worden overgegaan tot rant
soeneering van gas en electrici
teit op den grondslag van 100
procent van het verbruik in de
overeenkomstige periode van
het voorafgaande jaar.
Onder „periode" wordt in dit geval
verstaan een tijdvak van. ongeveer
60 dagen, liggende tusschen 2 meter
opnemingen. De eerste periode zal
daarbij ingaan op den datum van de
eerste meteropneming na 15 Decem
ber a.s. Het ligt voorts in de bedoe
ling,' dat het gas- of electriciteits-
bedrijf tijdig bekend zal maken,
welke hoeveelheden in de onder
scheidene perioden ten hoogste mo
gen worden verbruikt. (Dit zijn dus
de hoeveelheden, die in de naar
de data gerekend meest overeen
komende periode van 1939/40 wer
den afgenomen).
Teneinde den verbruikers in ieder
geval een minimum hoeveelheid voor
huishoudelijke doeleinden te garan
deeren, zullen de volgende mini
mum-rantsoenen gelden, onverschillig
of deze 100 van het verbruik in
de overeenkomstige perioden van
1939/1940 overtreffen:
1. G a s 60 M3. per periode.
2. Electriciteit:
a. Voor verlichting en
huishoudelijk gebruik (be
halve koken):
Indien de eerste meteropneming
plaats vindt:
Voor 16 Januari 1941: in de twee
opeenvolgende perioden respectieve
lijk 55 en 41 KWH.
N a 15 Januari 1941: in de twee op
eenvolgende perioden respectievelijk
47 en 31 KWH.
b. Voor electrisch koken.
Voor hen, die in hoodzaak elec
trisch koken, wordt Het minimum
rantsoen, genoemd onder a), ver
hoogd met 150 KWH. per periode.
Het geheel of gedeeltelijk vervan
gen van een rantsoen gas door elee-