BONNEN-NIEUWS. (Week von 23 December tot en met 30 December.) 2\ ons koffie of 75 gr. thee No. 22. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 23 December 1940. f DE HUISVROUW VRAAGT Y EN GEEFT ZELF RAAD! j Maximum-prijzen voor aardappelen. ARTIKEL BON No. GELDIG RANTSOEN 86 AD 21 Dec. t. en m. 17 Jan, 1 kilogram 18 AD 21 Dec. t. en m. 31 Jan. 19 BB 20 BB 16 Dec, t. en m. 29 Dec. 23 Dec. t. en m. 29 Dec. 100 gram of 125 gram roggebrood of 1 rantsoen gebak Bloem, brood of gebak 2 Bik. 2 Dec. t. en m. 29 Dec. 65 gram roggebrood 50 gram ander brood half rantsoen gebak 35 gram meel of bloem 22 BK 21 Dec. t. en m. 3 Jan. half pond boter of een half pond margarine 21 BK 14 Dec. t en m. 27 Dec. half pond boter of een half pond margarine of een halve flesch slaolie V el 22 VK N 21 Dec. t, en m. 3 Jan. half pond margarine of boter 12 VK 16 Dec. t. en m. 25 Dec xxxx) 1 ons vleesch of 1 rantsoen vleeschwaren 12 Worst e. d. 16 Dec. t. en m. 25 Dec. xxxx) 1 rantsoen vleeschw. Rijst, rijstebloem, rijstemeel, rijstgries of gruttenmeel 43 AD 30 Nov. t. en m. 27 Dec. half pond Gort, gortmout of grutten 88 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. half pond Havermout, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten 83 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. half pond Vermicelli, Macaroni en Spaghetti 98 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 1 ons Maizena, griesmeel, sago, aard appelmeel en puddingpoeder 93 AD 2 Nov, t. en m. 27 Dec. 1 ons 49, 50, 62, 63 A D 35 AD 2 Dec, t. en m. 29 Dec. ^ec. t. en m. 29 Dec. 1 ons per bon 125 gram Eieren 21 AD 23 Dec. t. en m. 29 Dec. 1 ei Peulvruchten 103 AD 17 Dec. t. en m. 12 Jan. 1 pond 17 AD 116xxx) 7 Dec. t. en m. 31 Dec. 31 Aug, t. en m. 31 Dec. xx) zie noot XXX) zie noot P Z periode 7 PZ c 4 Nov. f. en m. 29 Dec. 16 Dec. t. en m, 19 Jan. 2 liter 2 liter GROENTENAT. Het groentenat dat zich bij de bladgroenten steeds onder in de pan verzamelt, wordt niet wegge- goten, doch men bindt het met een weinig aardappelmeel. Afzonder lijk in een kopje gepresenteert, bij wijze van thee, vindt het bij velen grage aftrek. AARDAPPELEN. Daar bij 't schillen van de aard appelen ongeveer 1/61/7 ge deelte verloren gaat, komt het gebruik van ardappelen in de schil dus practisch neer op een dag gratis aardappelen eten. Velen meenen, dat zij zuinig handelen door de schillen gedroogd als brandstof te gebruiken. Als voeding vertegen woordigen ze echter een veel be langrijker waarde. HANDAPPELEN EN PEREN. Gebruikelijk is het om de hand appelen en peren te schillen, ge zonder is het om er zoo in te bijten er ze met de schil te nuttigen, wat 1/5 deel winst be teekent. Voor rauwe slaatjes schaaft men ze met de schil fijn, deze geeft dan dik wijls meteen een aardige kleur- schakeering.. GEDROOGDE VRUCHTEN. Pruimen, appels, e. a. weekt men 2 x 24 uur, zoo noodig voegt men wat suiker tijdens het weeken toe. Dit laatste is dikwijls niet nood zakelijk, daar zich in de vruchten zoetstoffen bevinden, die al een voldoende smaak geven. Na het weeken schept men de vruchten uit het weekwater in een schaaltje en brengt het vocht aan de kook en bindt het met wat aardappelmeel. Na bekoeling komt de saus over de vruchten. RESTJES GROENTEN EN AARDAPPELEN. Van restjes groenten of aardap pelen maakt men met behulp van wat melk, groer.e tuinkruiden, rauwe sla ,(b.v. andijvie) kaas, enz. een smakelijk voedzaam hapje bij de boterham. A D: Algem. distributiebonboekje B B: Broodbonboekje. B K: Boterkaart. Bik.: Bliernkaart. V K: Vetkaart. P Z: PetroleumzegeL xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr. huishoudzeep, of 200 gr. zachte zeep, of 250 gr. zeeppoeder, ot 125 gr. zeepvlokken, of 250 gr. zelfwerkende waschmiddelen of 200 gr. vloeibare zeep oi gedeelten daarvan in combina tie. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of éea tube scheercrême, of één pot scheerzeep. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleeschwaren, dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens-, rund- of kalfsvleesch en voor gekookte worstsoorten, roipens en knakworst, 125 gram v tot leverartikelen, tongenworst en niersbrood en 150 gram voor bloedworst. MELK. Uit voedingsoogpunt dienit de melk niet vaker verhit te worden dan strikt noodzakelijk is om ze ziektekiemvrij te maker., nl. 1 x koken, waarbij, men de melk 3 x ,,op laat komen". Voor het bereiden van pappen enz., waarbij de melk van te voren toch aan de kook ge bracht moet worden gebruikt men om diezelfde reden dan ook geen. gepasteuriseerde flesschewmelk. MELKVELLEN. Menigeen doet het vel van de melk weg, omdat men er niet van houdt. Dit vel bestaat uit sterk ge concentreerde melk en bevat veel voedingsstoffen. Losgeklopt door pappen, sausen, jus, stamppotten, of op de koffie, kan het uitstekend dienst doen. II Distributie-Nieuws HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN. Geeft U eens zoo vraagt mevr. v. B.H. recepten van garnalen, gerechten, die geschikt zijn om het vleesch te vervangen. Maakt U eens een of andere com binatie van rijst of macaroni. Zorg voor een recept van haver- moutkoekjes bij de thee, voor een eenvoudige cake en voor boonen koekjes, waarbij de koekepan te pas komt. Hoelang vraagt mevr. v. A. kunnen eieren in waterglas worden bewaard? Kan rookworst, zooals men die andere jaren in den winkel kan koopen, worden bewaard? Enz. Het is prettig te merken, dat de problemen in deze rubriek worden gelezen en overdacht! Natuurlijk zullen we graag de gevraagde recepten geven en zal ook de andere vraagster antwoord op haar vragen ontvangen. Voor zoover ook anderen dan de vraagster belang kunnen hebben bij het antwoord, wordt het in deze kolommen gegeven. „Hoelang kunnen ingemaakte eieren worden bewaard?" Als alle factoren gunstig zijn, de eieren goed geschouwd en goed ver zorgd zijn, dan blijven zij meestal 5 maanden lang in zeer goede condi tie. Langzamerhand wordt het eiwit wat dunner, maar daarom is het ei nog wel voor vele dingen bruikbaar. Als de bewaarplaats koel is, dan kan men goede eieren een jaar bewaren. De fijne smaak van een versch ei is natuurlijk al lang ver dwenen, stijfslaan kan men het wit ook niet zoo best meer, dooh de eieren zijn nog zeer goed, zooals wij meer dan eens zelf hebben kunnen constateeren. Een goede raad (als die tenminste uitvoerbaar is en er eieren te krijgen zijn) is de volgende. Gebruik van uw ingemaakte eieren. Tracht voor de bonnen van 2 weken tegelijk eieren te krijgen en leg deze versche eieren opnieuw in. Zoo wordt het kleine voorraadje, dat de huisvrouw mocht hebben aange legd, weer ververscht en houdt zij wat eieren disponibel in geval van ziekte van een der haren. Bij dit nieuwe voorraadje kan nog wel eenige keeren een portie eieren worden gevraagd, maar bij waterglas gaat dat alleen, zoolang het vloei-/ baar is. Wordt het waterglas dik, dan moet men er géén eieren meer in doen. Zij zouden n.l. niet goed meer worden afgesloten van de lucht en dus niet kunnen worden bewaard tegen bederf. Of een rookworst, zooals men die tegenwoordig koopt, kan worden bewaard? Een Geldersche rookworst, zoo'n lekker sappige worst kan niet langer dan een week of 2 worden bewaard. Men weet immers niet hoe lang de worst er al over gedaan heeft van fabriek tot klant en daarom moet de bewaartijd bij de huisvrouw zéér kort worden genomen. Bewaarbare rookworsten zijn droger, harder en méér gerookt dan de gewone Geldersche rookworst. Na deze algemeene vragen zijn aan de beurt de gevraagde recepten of liever enkele daarvan. Het is niet mogelijk ze alle te plaatsen in één keer. Te meer niet, omdat wij U óók nog recepten schuldig zijn naar aan leiding van het artikel van de vorige week. Garnalenkoekjes. 250 gram. gepelde garnalen, 250 gram gekookte aardappelen, zoo mogelijk 1 ei en anders wat meer melk en een lepel bloem, zout, peper, nootmuscaat, wat melk, veel fijn gesneden peterselie, paneermeel of bloem en boter of olie om de koekjes in te bakken. Wasch de garnalen, laat ze goed uitlekken. Maal ze met aardappelen, zout en kruiden fijn. Klop het ei en werk het met wat melk (of melk met een beetje bloem als er geen ei beschikbaar is) door de garnalen- massa. Zorg dat de massa de dikte heeft van stevig gehakt, zoo, dat het niet uit elkaar valt. Vorm hiervan balletjes en druk elk balletje plat. Rol de koekjes door wat bloem of paneermeel en bak ze in heete boter of olie vlug lichtbruin en heet. Boonenkoekjes. 300 gram koude, gekookte boonen (150 gram ongekookte), 1 ei, 100 gr. gekookte aardappelen (desgewenscht wat geraspte kaas), nootmuscaat, zout, boonennat, 'paneermeel en boter om in te bakken. Neem in- plaats aan kaas desnoods wat melk poeder als dat in voorraad is. Maal de droge boonen, de aard appelen en de kruiden dooreen. Roer er het ei, wat zout en zoo veel boonennat door dat de massa de consistentie krijgt van een stevig gehakt. Voeg naar smaak geraspte kaas of melkpoeder toe en breng de boonenmassa met zout of aroma zoo noodig op de juiste smaak. Vorm van deze massa 8 balletjes, druk ze plat tot koekjes. Rol ze door paneermeel en bak ze zoo vlug mogelijk in wat heete boter bruin. Maak de jus af met ruim water of boonennat en doe er wat soya in voor de pittige smaak. Ha vermoutkoek jes (in den oven gebakken). 250 gram havermout, 200 gram basterd suiker, 100 gram boter, 2 eieren, 50 gram gehakte gember. Smelt de boter, klop de eieren en maak van alle ingrediënten samen een vrij stevig deeg. Maak er balle tjes van, die allen even groot zijn zet ze, aan den onderkant plat gedrukt, op een dun met boter be smeerd bakblik. Bak de koekjes in een vrij warmen oven in 20—25 minuten lichtbruin en gaar. Neem ze met een mes van het bak blik en laat ze even, plat liggend, bekoelen. Hsvermoutkoekjes zijn vrij licht en leveren veel uit. Pikante rijstkoekjes (inplaats van vleesch). 400 gram koude gekookte rijst, 1 ui, 25 gram boter, 1 theelepel kerrie, Soya of Aroma, 50 gram bloem en wat melk of water, zoo noodig van beide laatste ingrediënten wat meer. Boter of vet om in te bakken. Snipper de ui heel fijn en fruit hem in de boter met de kerrie gaar en lichtbruin. Voeg de rijst, bloem, water of melk, Soya of Aroma en zoo noodig zout toe tot een pittig smakend deegje is gevormd. Werk hier doorheen d. v. h. kleine restjes groente of vleesch enz. Vorm van dit aan elkaar klevende rijstmengsel 8 platte koekjes. Bak ze in de koekepan vlug licht bruin en heet. Maak de jus zéér ruim af met water, zout en d. v. k. wat 'tomatenpurée, als de koekjes hierin zullen worden nagestoofd. Zij nemen n.l. al stovende vrij veel jus op. Het is niet noodzakelijk de de koekjes na te stoven. Zij smaken alléén gebakken ook zeer goed. Een eenvoudige cake. Zou de vraagster ook iets voelen voor een cake van aardappelen ge maakt? Het recept werd in de jaren tusschen 1914 en 1918 vrij veel toe gepast en viel algemeen in den smaak. Er gaat géén boter in, er worden wel eieren in gebruikt. 300 gram gekookte aardappelen (zéér fijn gemaakt en door de zeef gewreven tot purée), 50 gram rijste- meel of griesmeel, 150 gram suiker, 100 gram krenten en rozijnen, samen 3 eieren, wat geraspte citroenschil of een ander geurtje, het sap van een halve citroen. Roer de eidooiers glad met de suiker, voeg daarna de fijngewreven aardappelen toe, het rijstemeel of griesmeel, de gewasschen krénten en rozijnen, citroensohil en citroen sap. Klop de eiwitten zéér stijf en sla er voorzichtig het eakedeeg door, zoodat alles goed gemengd is, zonder dat de eiwitten zijn ingezakt. Bak deze cake in een matig warmen oven gedurende 25 a 30 minuten. Stort de cake na bekoeling, strijk er wat roode jam of gelei over of bestuif hem met poedersuiker. Met deze recepten als antwoord op vragen, moeten we het voor vandaag doen. Als vervolg op het artikel van de vorige week komt nu n.l. nog een recept van een voedzame aard appelsoep. 1 kg. aardappelen, 1)4 liter water, 34 1. melk, 10 gram zout, een laurier blad, wat nootmuscaat of peper, 20 gram boter, 1 ui, )4 kg. samen van verschillende groenten (selderij, prei, wortel, peterselie, buitenste bladeren van sla of andijvie enz.), 200 gram pittige kaas. Wasch de ongeschilde aardappelen goed schoon, snijdt ze in stukken en kook ze met weinig water gaar. Stamp ze fijn, verdun ze met het water en breng de soep met zout, ui en laurierblad aan de kook. Laat ze 20 minuten doorkoken. Snijdt de overige soepgroenten héél fijn. Voeg de melk en de boter bij de Verkoopers en koopers van te dure waar zijn strafbaar. Het Rijksbureau voor de Voed selvoorziening in Oorlogstijd maakt bekend, dat met ingang van heden de navolgende prijzen voor con sumptie-aardappelen gelden per k.g. bij verkoop aan den consu ment, afgehaald aan den winkel. 1. Klei-aardappelen van de ras sen Zeeuwsche Bonte en Blauwe, Roode Star, Bonte Roode Star, Fu rore, Westeinde Bonte en Blauwe, Koopmans Blauwe (maat 30 op waarts) 0.08. 2. Klei-aardappelen van de ras sen Eigenheimers, Bonte- en Blau we Eigenheimers, Bevelanders, Noordeling, Duivelander, Iduna, Iris, Komeet, Limosa, Bato Natio naal, Papulair, Deva, West-Bra bander, Wilpo, Present, Record, Souvernir, Robijn 0.0734. 3. Klei-aardappelen van het ras Bintje 0.07. 4. Klei-aardappelen van het ras Alpha, Industrie 0.07. 5. Zand- en fabrieksaardappelen 0.0634. Voor drielingen van de klei- aardappelen, vallende onder de groepen 1 tot en met 4 zijn de prij zen 1 cfent per kg. lager. Alle bo venstaande prijzen mogen, indien de aardappelen aan huis worden bezorgd, met ten hoogste 1 cent per kg. verhoogd worden. Bovenstaande prijzen gelden niet, indien de aardappelen recht streeks van telers worden gekocht. Dit is uitsluitend geoorloofd, in dien aan den teler daartoe door den Provincialen Voedselcommissaris vergunning is verleend. De telers mo'gen in rekening brengen de hieronder vermelde telersprijzen, vermeerderd met het bedrag van de kosten aan vracht en dergelijke. De telersprijzen zijn: p. 100 kg. de onder 1 genoemde klei- aardappelen 4.25 de onder 2 genoemde klei- aardappelen 3.75 de onder 3 genoemde klei- aardappelen 3.25 de onder 4 genoemde klei- aardappelen 3.10 zand- en veenaardappelen 3. Tegen overtreders zal gestreng worden opgetreden. De aandacht van belanghebben den wordt erop gevestigd, dat ook de koopers strafbaar zijn, indien zij aardappelen betrekken tegen hoogere dan de vastgestelde prij zen. soep,- doe er ook de in stukjes ge sneden of geraspte kaas en de rauwe groente^ in. Laat de soep goed heet worden, doch niet meer doorkoken. Verwijder de laurierbladeren en maak de soep op smaak af met krui den enz. Geef, als er brood over is, in ieder soepbord een sneedje geroos terd brood en giet daarop de heete soep. R. L.—H.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 9