BONNEN-NIEUWS. (Week von 23 December tot en met 30 December.)
2\ ons koffie of 75 gr. thee
No. 22.
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
23 December 1940.
f DE HUISVROUW VRAAGT
Y EN GEEFT ZELF RAAD! j
Maximum-prijzen voor
aardappelen.
ARTIKEL
BON No.
GELDIG
RANTSOEN
86 AD
21 Dec. t. en m. 17 Jan,
1 kilogram
18 AD
21 Dec. t. en m. 31 Jan.
19 BB
20 BB
16 Dec, t. en m. 29 Dec.
23 Dec. t. en m. 29 Dec.
100 gram of
125 gram roggebrood
of 1 rantsoen gebak
Bloem, brood of gebak
2 Bik.
2 Dec. t. en m. 29 Dec.
65 gram roggebrood
50 gram ander brood
half rantsoen gebak
35 gram meel of bloem
22 BK
21 Dec. t. en m. 3 Jan.
half pond boter
of een half pond margarine
21 BK
14 Dec. t en m. 27 Dec.
half pond boter of
een half pond margarine
of een halve flesch slaolie
V el
22 VK
N
21 Dec. t, en m. 3 Jan.
half pond margarine
of boter
12 VK
16 Dec. t. en m. 25 Dec
xxxx) 1 ons vleesch of
1 rantsoen vleeschwaren
12 Worst e. d.
16 Dec. t. en m. 25 Dec.
xxxx) 1 rantsoen vleeschw.
Rijst, rijstebloem, rijstemeel,
rijstgries of gruttenmeel
43 AD
30 Nov. t. en m. 27 Dec.
half pond
Gort, gortmout of grutten
88 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
half pond
Havermout, havervlokken, haver-
bloem, aard.meelvlokken, gort,
gortmout of grutten
83 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
half pond
Vermicelli, Macaroni en Spaghetti
98 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
1 ons
Maizena, griesmeel, sago, aard
appelmeel en puddingpoeder
93 AD
2 Nov, t. en m. 27 Dec.
1 ons
49, 50, 62, 63 A D
35 AD
2 Dec, t. en m. 29 Dec.
^ec. t. en m. 29 Dec.
1 ons per bon
125 gram
Eieren
21 AD
23 Dec. t. en m. 29 Dec.
1 ei
Peulvruchten
103 AD
17 Dec. t. en m. 12 Jan.
1 pond
17 AD
116xxx)
7 Dec. t. en m. 31 Dec.
31 Aug, t. en m. 31 Dec.
xx) zie noot
XXX) zie noot
P Z periode 7
PZ c
4 Nov. f. en m. 29 Dec.
16 Dec. t. en m, 19 Jan.
2 liter
2 liter
GROENTENAT.
Het groentenat dat zich bij de
bladgroenten steeds onder in de
pan verzamelt, wordt niet wegge-
goten, doch men bindt het met een
weinig aardappelmeel. Afzonder
lijk in een kopje gepresenteert, bij
wijze van thee, vindt het bij velen
grage aftrek.
AARDAPPELEN.
Daar bij 't schillen van de aard
appelen ongeveer 1/61/7 ge
deelte verloren gaat, komt het
gebruik van ardappelen in de schil
dus practisch neer op een dag gratis
aardappelen eten. Velen meenen,
dat zij zuinig handelen door de
schillen gedroogd als brandstof te
gebruiken. Als voeding vertegen
woordigen ze echter een veel be
langrijker waarde.
HANDAPPELEN EN PEREN.
Gebruikelijk is het om de hand
appelen en peren te schillen, ge
zonder is het om er zoo in te bijten
er ze met de schil te nuttigen, wat
1/5 deel winst be teekent. Voor
rauwe slaatjes schaaft men ze met
de schil fijn, deze geeft dan dik
wijls meteen een aardige kleur-
schakeering..
GEDROOGDE VRUCHTEN.
Pruimen, appels, e. a. weekt men
2 x 24 uur, zoo noodig voegt men
wat suiker tijdens het weeken toe.
Dit laatste is dikwijls niet nood
zakelijk, daar zich in de vruchten
zoetstoffen bevinden, die al een
voldoende smaak geven. Na het
weeken schept men de vruchten
uit het weekwater in een schaaltje
en brengt het vocht aan de kook en
bindt het met wat aardappelmeel.
Na bekoeling komt de saus over de
vruchten.
RESTJES GROENTEN EN
AARDAPPELEN.
Van restjes groenten of aardap
pelen maakt men met behulp van
wat melk, groer.e tuinkruiden,
rauwe sla ,(b.v. andijvie) kaas, enz.
een smakelijk voedzaam hapje bij
de boterham.
A D: Algem. distributiebonboekje
B B: Broodbonboekje.
B K: Boterkaart.
Bik.: Bliernkaart.
V K: Vetkaart.
P Z: PetroleumzegeL
xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr.
huishoudzeep, of 200 gr. zachte
zeep, of 250 gr. zeeppoeder, ot
125 gr. zeepvlokken, of 250 gr.
zelfwerkende waschmiddelen
of 200 gr. vloeibare zeep oi
gedeelten daarvan in combina
tie.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of éea
tube scheercrême, of één pot
scheerzeep.
Op aparte scheerzeepbon!
xxxx) Het rantsoen vleeschwaren,
dat per bon kan worden ge
kocht, bedraagt 75 gram voor
gerookt of gekookt varkens-,
rund- of kalfsvleesch en voor
gekookte worstsoorten, roipens
en knakworst, 125 gram v tot
leverartikelen, tongenworst en
niersbrood en 150 gram voor
bloedworst.
MELK.
Uit voedingsoogpunt dienit de
melk niet vaker verhit te worden
dan strikt noodzakelijk is om ze
ziektekiemvrij te maker., nl. 1 x
koken, waarbij, men de melk 3 x
,,op laat komen". Voor het bereiden
van pappen enz., waarbij de melk
van te voren toch aan de kook ge
bracht moet worden gebruikt men
om diezelfde reden dan ook geen.
gepasteuriseerde flesschewmelk.
MELKVELLEN.
Menigeen doet het vel van de
melk weg, omdat men er niet van
houdt. Dit vel bestaat uit sterk ge
concentreerde melk en bevat veel
voedingsstoffen. Losgeklopt door
pappen, sausen, jus, stamppotten,
of op de koffie, kan het uitstekend
dienst doen.
II
Distributie-Nieuws
HUISHOUDELIJKE
PROBLEMEN.
Geeft U eens zoo vraagt mevr.
v. B.H. recepten van garnalen,
gerechten, die geschikt zijn om het
vleesch te vervangen.
Maakt U eens een of andere com
binatie van rijst of macaroni.
Zorg voor een recept van haver-
moutkoekjes bij de thee, voor een
eenvoudige cake en voor boonen
koekjes, waarbij de koekepan te pas
komt.
Hoelang vraagt mevr. v. A.
kunnen eieren in waterglas worden
bewaard? Kan rookworst, zooals
men die andere jaren in den winkel
kan koopen, worden bewaard? Enz.
Het is prettig te merken, dat de
problemen in deze rubriek worden
gelezen en overdacht!
Natuurlijk zullen we graag de
gevraagde recepten geven en zal ook
de andere vraagster antwoord op
haar vragen ontvangen.
Voor zoover ook anderen dan de
vraagster belang kunnen hebben bij
het antwoord, wordt het in deze
kolommen gegeven.
„Hoelang kunnen ingemaakte
eieren worden bewaard?"
Als alle factoren gunstig zijn, de
eieren goed geschouwd en goed ver
zorgd zijn, dan blijven zij meestal 5
maanden lang in zeer goede condi
tie. Langzamerhand wordt het eiwit
wat dunner, maar daarom is het ei
nog wel voor vele dingen bruikbaar.
Als de bewaarplaats koel is, dan
kan men goede eieren een jaar
bewaren. De fijne smaak van een
versch ei is natuurlijk al lang ver
dwenen, stijfslaan kan men het wit
ook niet zoo best meer, dooh de
eieren zijn nog zeer goed, zooals wij
meer dan eens zelf hebben kunnen
constateeren.
Een goede raad (als die tenminste
uitvoerbaar is en er eieren te krijgen
zijn) is de volgende.
Gebruik van uw ingemaakte
eieren. Tracht voor de bonnen van 2
weken tegelijk eieren te krijgen en
leg deze versche eieren opnieuw in.
Zoo wordt het kleine voorraadje, dat
de huisvrouw mocht hebben aange
legd, weer ververscht en houdt zij
wat eieren disponibel in geval van
ziekte van een der haren.
Bij dit nieuwe voorraadje kan nog
wel eenige keeren een portie eieren
worden gevraagd, maar bij waterglas
gaat dat alleen, zoolang het vloei-/
baar is. Wordt het waterglas dik,
dan moet men er géén eieren meer
in doen. Zij zouden n.l. niet goed
meer worden afgesloten van de
lucht en dus niet kunnen worden
bewaard tegen bederf.
Of een rookworst, zooals men die
tegenwoordig koopt, kan worden
bewaard? Een Geldersche rookworst,
zoo'n lekker sappige worst kan niet
langer dan een week of 2 worden
bewaard. Men weet immers niet hoe
lang de worst er al over gedaan heeft
van fabriek tot klant en daarom
moet de bewaartijd bij de huisvrouw
zéér kort worden genomen.
Bewaarbare rookworsten zijn
droger, harder en méér gerookt dan
de gewone Geldersche rookworst.
Na deze algemeene vragen zijn
aan de beurt de gevraagde recepten
of liever enkele daarvan. Het is niet
mogelijk ze alle te plaatsen in één
keer. Te meer niet, omdat wij U óók
nog recepten schuldig zijn naar aan
leiding van het artikel van de vorige
week.
Garnalenkoekjes.
250 gram. gepelde garnalen, 250
gram gekookte aardappelen, zoo
mogelijk 1 ei en anders wat meer
melk en een lepel bloem, zout,
peper, nootmuscaat, wat melk, veel
fijn gesneden peterselie, paneermeel
of bloem en boter of olie om de
koekjes in te bakken.
Wasch de garnalen, laat ze goed
uitlekken. Maal ze met aardappelen,
zout en kruiden fijn. Klop het ei en
werk het met wat melk (of melk
met een beetje bloem als er geen ei
beschikbaar is) door de garnalen-
massa. Zorg dat de massa de dikte
heeft van stevig gehakt, zoo, dat het
niet uit elkaar valt.
Vorm hiervan balletjes en druk
elk balletje plat. Rol de koekjes door
wat bloem of paneermeel en bak ze
in heete boter of olie vlug lichtbruin
en heet.
Boonenkoekjes.
300 gram koude, gekookte boonen
(150 gram ongekookte), 1 ei, 100 gr.
gekookte aardappelen (desgewenscht
wat geraspte kaas), nootmuscaat,
zout, boonennat, 'paneermeel en
boter om in te bakken. Neem in-
plaats aan kaas desnoods wat melk
poeder als dat in voorraad is.
Maal de droge boonen, de aard
appelen en de kruiden dooreen.
Roer er het ei, wat zout en zoo
veel boonennat door dat de massa
de consistentie krijgt van een stevig
gehakt. Voeg naar smaak geraspte
kaas of melkpoeder toe en breng de
boonenmassa met zout of aroma zoo
noodig op de juiste smaak.
Vorm van deze massa 8 balletjes,
druk ze plat tot koekjes. Rol ze
door paneermeel en bak ze zoo vlug
mogelijk in wat heete boter bruin.
Maak de jus af met ruim water of
boonennat en doe er wat soya in
voor de pittige smaak.
Ha vermoutkoek jes (in den
oven gebakken).
250 gram havermout, 200 gram
basterd suiker, 100 gram boter, 2
eieren, 50 gram gehakte gember.
Smelt de boter, klop de eieren en
maak van alle ingrediënten samen
een vrij stevig deeg. Maak er balle
tjes van, die allen even groot zijn
zet ze, aan den onderkant plat
gedrukt, op een dun met boter be
smeerd bakblik.
Bak de koekjes in een vrij warmen
oven in 20—25 minuten lichtbruin en
gaar.
Neem ze met een mes van het bak
blik en laat ze even, plat liggend,
bekoelen.
Hsvermoutkoekjes zijn vrij licht
en leveren veel uit.
Pikante rijstkoekjes (inplaats
van vleesch).
400 gram koude gekookte rijst,
1 ui, 25 gram boter, 1 theelepel
kerrie, Soya of Aroma, 50 gram
bloem en wat melk of water, zoo
noodig van beide laatste ingrediënten
wat meer.
Boter of vet om in te bakken.
Snipper de ui heel fijn en fruit
hem in de boter met de kerrie gaar
en lichtbruin. Voeg de rijst, bloem,
water of melk, Soya of Aroma en
zoo noodig zout toe tot een pittig
smakend deegje is gevormd. Werk
hier doorheen d. v. h. kleine restjes
groente of vleesch enz. Vorm van
dit aan elkaar klevende rijstmengsel
8 platte koekjes.
Bak ze in de koekepan vlug licht
bruin en heet. Maak de jus zéér
ruim af met water, zout en d. v. k.
wat 'tomatenpurée, als de koekjes
hierin zullen worden nagestoofd. Zij
nemen n.l. al stovende vrij veel jus
op. Het is niet noodzakelijk de
de koekjes na te stoven. Zij smaken
alléén gebakken ook zeer goed.
Een eenvoudige cake.
Zou de vraagster ook iets voelen
voor een cake van aardappelen ge
maakt? Het recept werd in de jaren
tusschen 1914 en 1918 vrij veel toe
gepast en viel algemeen in den
smaak.
Er gaat géén boter in, er worden
wel eieren in gebruikt.
300 gram gekookte aardappelen
(zéér fijn gemaakt en door de zeef
gewreven tot purée), 50 gram rijste-
meel of griesmeel, 150 gram suiker,
100 gram krenten en rozijnen, samen
3 eieren, wat geraspte citroenschil
of een ander geurtje, het sap van een
halve citroen.
Roer de eidooiers glad met de
suiker, voeg daarna de fijngewreven
aardappelen toe, het rijstemeel of
griesmeel, de gewasschen krénten
en rozijnen, citroensohil en citroen
sap.
Klop de eiwitten zéér stijf en sla
er voorzichtig het eakedeeg door,
zoodat alles goed gemengd is, zonder
dat de eiwitten zijn ingezakt.
Bak deze cake in een matig
warmen oven gedurende 25 a 30
minuten.
Stort de cake na bekoeling, strijk
er wat roode jam of gelei over of
bestuif hem met poedersuiker.
Met deze recepten als antwoord op
vragen, moeten we het voor vandaag
doen.
Als vervolg op het artikel van de
vorige week komt nu n.l. nog een
recept van een voedzame aard
appelsoep.
1 kg. aardappelen, 1)4 liter water,
34 1. melk, 10 gram zout, een laurier
blad, wat nootmuscaat of peper, 20
gram boter, 1 ui, )4 kg. samen van
verschillende groenten (selderij,
prei, wortel, peterselie, buitenste
bladeren van sla of andijvie enz.),
200 gram pittige kaas.
Wasch de ongeschilde aardappelen
goed schoon, snijdt ze in stukken en
kook ze met weinig water gaar.
Stamp ze fijn, verdun ze met het
water en breng de soep met zout, ui
en laurierblad aan de kook. Laat ze
20 minuten doorkoken. Snijdt de
overige soepgroenten héél fijn.
Voeg de melk en de boter bij de
Verkoopers en koopers
van te dure waar zijn
strafbaar.
Het Rijksbureau voor de Voed
selvoorziening in Oorlogstijd maakt
bekend, dat met ingang van heden
de navolgende prijzen voor con
sumptie-aardappelen gelden per
k.g. bij verkoop aan den consu
ment, afgehaald aan den winkel.
1. Klei-aardappelen van de ras
sen Zeeuwsche Bonte en Blauwe,
Roode Star, Bonte Roode Star, Fu
rore, Westeinde Bonte en Blauwe,
Koopmans Blauwe (maat 30 op
waarts) 0.08.
2. Klei-aardappelen van de ras
sen Eigenheimers, Bonte- en Blau
we Eigenheimers, Bevelanders,
Noordeling, Duivelander, Iduna,
Iris, Komeet, Limosa, Bato Natio
naal, Papulair, Deva, West-Bra
bander, Wilpo, Present, Record,
Souvernir, Robijn 0.0734.
3. Klei-aardappelen van het ras
Bintje 0.07.
4. Klei-aardappelen van het ras
Alpha, Industrie 0.07.
5. Zand- en fabrieksaardappelen
0.0634.
Voor drielingen van de klei-
aardappelen, vallende onder de
groepen 1 tot en met 4 zijn de prij
zen 1 cfent per kg. lager. Alle bo
venstaande prijzen mogen, indien
de aardappelen aan huis worden
bezorgd, met ten hoogste 1 cent
per kg. verhoogd worden.
Bovenstaande prijzen gelden
niet, indien de aardappelen recht
streeks van telers worden gekocht.
Dit is uitsluitend geoorloofd, in
dien aan den teler daartoe door den
Provincialen Voedselcommissaris
vergunning is verleend. De telers
mo'gen in rekening brengen de
hieronder vermelde telersprijzen,
vermeerderd met het bedrag van
de kosten aan vracht en dergelijke.
De telersprijzen zijn:
p. 100 kg.
de onder 1 genoemde klei-
aardappelen 4.25
de onder 2 genoemde klei-
aardappelen 3.75
de onder 3 genoemde klei-
aardappelen 3.25
de onder 4 genoemde klei-
aardappelen 3.10
zand- en veenaardappelen 3.
Tegen overtreders zal gestreng
worden opgetreden.
De aandacht van belanghebben
den wordt erop gevestigd, dat ook
de koopers strafbaar zijn, indien
zij aardappelen betrekken tegen
hoogere dan de vastgestelde prij
zen.
soep,- doe er ook de in stukjes ge
sneden of geraspte kaas en de rauwe
groente^ in. Laat de soep goed heet
worden, doch niet meer doorkoken.
Verwijder de laurierbladeren en
maak de soep op smaak af met krui
den enz. Geef, als er brood over is, in
ieder soepbord een sneedje geroos
terd brood en giet daarop de heete
soep.
R. L.—H.