Hoe werkt de Centrale Keuken
a,« li
.a
p
iS a
ADRESSEN
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Op bon 25 boter, margarine of vet.
Nieuwe regeling.
Huishoudelijke voor
lichting op voedings-
gebied.
Huzarensla zonder
vleesch.
cn
o a) cn
to/) w 0
<u
S3 -O C ho
<1> O
Cd)^
G
- y qj
w 0)
rÖ G nj
2
bO
03
i cö
(U O
KI W CI
3«u355Sa
«■a-s'T'S o ^5
2 S
4* 5? S
cq^oG^-Mfi-^co
<i> CÖ C^cO:p?G »H
U)tÖc3OXlN0f2
w
W £0
w
w
y »~j i—5
ft -Q ft
^3 C
-a -H e TS
p.
<u o
s 73
TO tUO
3 3
-I—
■8
o
S a
ro tA rt y
-o «J -S +J
.y G
G <i> o
rP a 5P s
S 10 g 5
Q AI V W» O .H1 O
H UO Ctf w N rG <y
op, ontworpen, zooals het nu is.
Waarom zouden we óók geen centrale
waschgelegenheden geboren zien
worden uit den nood van dezen tijd?
Omdat er al wasscherijen zijn, die
óók graag wat willen blijven ver
dienen? Ja natuurlijk. Het is dan
ook niet de bedoeling dat hun klan
ten daar zouden gaan wasschen, maar
er zijn nog zooveel huisvrouwen, die
geen geld hebben voor het laten
wasschen buitenshuis. Voor hen zou
een bedrijf, dat warmwater ver
schafte, een kookgelegenheid had,
misschien een wringmachine of een
drooggelegenheid bood, een uitkomst
zijn.
Een andere raad hebben wij óók
niet voor de vraagster, die een tekort
aan brandstof en een klein inkomen
als een handicap, als een echt belet
sel, voelt om zoo goed te zorgen
voor haar huishouding als zij dat
gewend is.
Er is voor onze wasch echter nog
méér noodig en dat is het reinigings
middel.
Zeep krijgt een huisvrouw, die
veel vuil vaatwerk en vuile kleeding
heeft te reinigen, niet genoeg.
Daarom moet er eigenlijk op alles
waarbij zeep kan worden gemist of
gespaard, worden gelet.
Daarom hebben we voor eenige
weken aangeraden om alles wat af
geveegd kan worden met papier,
eerst af te vegen, desnoods koud af
te spoelen en daarna pas te was
schen. Daarom wilden we in elk
gezin waar dat mogelijk is, het vaat
werk van twee maaltijden tegelijk
af wasschenvan ontbijt en middag
eten dus of van de twee laatste
maaltijden van den dag.
- Daarom ook geven wij hier een
recept van een zuinig en toch nog
behoorlijk waschsopje.
Als er in Uw woonplaats water
beschikbaar is dat véél zeep vraagt,
z.g. hard water, zorg dan eerst dat
het wordt onthard.
Doe daartoe in 10 liter (dat is een
flinke emmer) water van 515 gram
soda of van 39 gram watervrije
soda.
Los kristalsoda of watervrije soda
op in een beetje heet water en roer
het door het koude water.
Laat het water vervolgens 15
minuten staan en schenk het heldere
water voorzichtig van de neerslag
af. Voor zéér hard water is méér
soda noodig dan voor minder hard
water. Het is dus niet mogelijk om
een recept te geven dat voor iedere
plaats te gebruiken is.
De hardheid van het water wordt
in graden aangegeven en als dus b.v.
de apotheker, die het zeker weten
zal, U zegt dat het water is van 4
hardheid, dan kunt U ook 4 gram
kristalsoda gebruiken om dit water
zacht te maken.
Per kan 1 gram kristalsoda op
10 liter water worden genomen.
Pas als het water onthard is, kan
men er zeepsop van maken, zonder
dat er méér zeep, dan noodig is,
wordt gebruikt.
Op het oogenblik is de huishoud
zeep, nieuwe samenstelling, de beste
zeep voor de wasch.
Voor 10 liter onthard water of
water, dat van natura zacht is, kan
men dan nog gebruiken 60 gram
soda en 40 gram huishoudzeep.
Ook nu weer moet eerst de soda
aan het waschwater worden toege
voegd en pas daarna de zeep.
Dit recept:
10 liter onthard water, 60 gram
soda, 40 gram huishoudzeep nieuwe
samenstelling, is een echt crisisrecept,
want in normale tijden zal men
liever minder soda en méér zeep ge
bruiken. „Waar niet is, verliest ook
de keizer zijn recht", dat is een oude
zegswijze, die we ons nu maar
moeten herinneren.
Zoolang we niet kunnen was
schen, zooals we graag zouden
willen, moeten we 't doen zoo goed
als we kunnen.
Ook met waterglas wordt tegen
woordig veel gewasschen. Men koopt
het, zonder dat men het weet dik
wijls, in allerlei zeepvervangings-
middelen.
Waterglas is echter niet voor alle
stoffen te gebruiken. Wol, echte zijde
en acetaatzijde (een soort kunstzijde)
mogen er niet mee worden gewas
schen, Voor die stoffen doen we dus
verstandig de zeep te bewaren.
Huishoud-goed, dat toch nooit zoo
héél erg vuil is, kan met dit ver
vangingsmiddel schoon worden. Echt
vuil goed of goed met vlekken kan
nagewasschen worden met een weinig
zeep, vlekken kunnen worden aan
gesmeerd en even nagewasschen.
In vervolg of ter aanvulling van
het „recept" hierboven geldt dus:
Gebruik per 10 liter onthard water
82 c.M.3 waterglas (per 12 liter
1 d.l.)
Het waschrecept, dat werd ge
geven door den Rijksvezeldienst,
luidt:
Wit goed (met uitzondering van
wol, echte zijde en acetaatzijde):
1. Week het goed één nacht met
schoon water of met water, waar
aan een weinig soda of waterglas
wordt toegevoegd.
2. Knijp of wring het goed na het
inweeken flink uit.
3. Voeg per 12 liter water 1 d.l.
waterglas (per 10 liter 82 c.c.)
toe. Verwarm het waschwater tot
het bijna kookt. Zorg dat het goed
ruim in de waschvloeistof ligt en
kan worden omgeroerd.
Houdt het goed 10 minuten
tegen den kook aan en laat het
niet koken. Laat de vloeistof af
koelen en wasch het goed met de
hand na of geef het een tweede
sop en wasch het daarna na.
4. Spoel het goed vooral deugdelijk
na, opdat geen resten van het
waschmiddel in het weefsel
achterblijven.
5. Bleek het goed zoo noodig met
bleekwater d.l. per 12 liter
water). Bleek echter alleen als
het werkelijk noodig is, want
door bleeken wordt de vezel aan
getast.
6. Spoel het goed ten slotte
goed na.
Voor bontgoed (ook zakdoeken,
pyama's e.d.) kan hetzelfde recept
worden toegepast.
Alleen het bleeken vervalt dan na
tuurlijk.
Kunstzijden kousen kunnen óók
met waterglas worden gewasschen,
natuurzijden kousen niet.
Willen huisvrouwen, die behalve
met brandstof óók tobben met zeep,
eens probeeren te wasschen met dit
zeepvervangingsmiddel, laten zij dan
van te voren de wasch goed sor-
teeren, goed weeken, zoodat het vuil
losgeweekt en voor een deel reeds
weggespoeld is en zich verder niet
verbazen over het feit, dat waterglas
geen schuimend sop geeft.
Zeep sparen en toch schoon wasch-
goed leveren kan waterglas toch wel.
Voor zelfwasschende huisvrouwen
is het dus in elk geval een aanbe
velenswaardig middel.
R. L—H.
Centraal Distributiekantoor:
Poststukken, Bezuidenhoutsche
weg 144, 's-Gravenhage.
Telefoon 7 2 010 0
Interlocaal letters XXX
Secretariaat,
Bezuidenhoutscheweg 93,
's-Gravenhage.
Inspectie West:
D. J. Scheffel, Oudegracht 182,
Wij herinneren er de gegadigden
voor het eten van de Centrale keuken
aan, dat het eten morgen aan de
vier uitdeellokalen beschikbaar
wordt gesteld.
Het zijn: 1. het gebouw van „Kin
dervoeding" in de Doelenstraat; 2.
het R.K. Gezellengebouw op het
Verdronkenoord; 3. de Tesselschade-
school ingang Brillesteeg en 4.
het R.K. Patronaatsgebouw op het
Varnebroek.
Van te voren moet men zich aan
het hoofdbureau school Brille
steeg van een knipkaart voorzien
waarmede men, den dag voor dien,
waarop men van de keuken gebruik
wil maken, in een der uitdeelloka
len een dagkaart kan bekomen.
Het hoofdbureau is evenals de
uitdeelbureaux dagelijks van
102 uur geopend. Men kan op het
hoofdbureau de knipkaart krijgen
distributiestamkaart en vet- of bo
terbonnen meenemen waarna men
de voor het eten benoodigde bonnen
moet inleveren.
Zij, van wie nog geen peulvruch
tenbon is ingehouden moeten deze
zooals wij reeds meldden bij de
uitreiking der dagkaarten aan het
uitdeellokaal afgeven. Is hieraan
niet voldaan, dan wordt aan die hou
ders van knipkaarten geen dagkaart
uitgereikt.
Wanneer het nummer van de peul
vruchtenbon nog niet bekend is, moet
de bon worden ingeleverd op den
dag der bekendmaking daarvan.
De voorloopige regeling voor het
inleveren der bonnen is als volgt:
Aantal
knipkaarten
In te leveren bonnen
Ontvangt
wisselbonnen terug
1 vet- of boterbon.
1 peulvruchtenbon.
4 vleesckbonnen.
1 wisselbon vet/boter.
2 wisselbonnen peul
vruchten.
1 vet- of boterbon.
1 peulvruchtenbon.
8 vleeschbonnen.
1 wisselbon peul
vruchten.
2 vet/boterbonnen.
1 peulvruchtenbon.
12 vleeschbonnen.
1 wisselbon vet/boter.
2 vet/boterbonnen.
2 peulvruchtenbonnen.
16 vleeschbonnen.
2 wisselbonnen peul
vruchten.
3 vet/boterbonnen.
2 peulvruchtenbonnen.
20 vleeschbonnen.
1 wisselbon vet/boter.
1 wisselbon peul
vruchten.
3 vet/boterbonnen.
2 peulvruchtenbonnen.
24 vleeschbonnen.
Niets terug.
4 vet/boterbonnen.
3 peulvruchtenbonnen.
28 vleeschbonnen.
1 wisselbon vet/boter.
2 wisselbonnen peul
vruchten.
4 vet/boterbonnen.
3 peulvruchtenbonnen.
32 vleeschbonnen.
1 wisselbon peul
vruchten.
6 ret/boterbonnen.
3 peulvruchtenbonnen.
36 vleeschbonnen.
1 wisselbon vet/boter.
5 vet/boterbonnen.
4 peulvruchtenbonnen.
40 vleeschbonnen.
2 wisselbonnen peul
vruchten.
Bonnen geldig in het tijdvak na 21 Januari worden ingenomen.
HET GEBRUIK VAN OUDE KAAS
VERDIENT THANS BIJZONDERE
AANBEVELING.
Méér voedingswaarde bij
gelijk rantsoen!
Het opmerkelijke feit doet zich
voor, dat thans tijdelijk goede hoe
veelheden oude kaas, van de
meest-voorkomende vetgehalten
Volvet (45 en 40 verkrijg
baar zijn.
Waar de Nederlandsche huis
vrouw nog veelal niet gewend is,
de kaas „op vetgehalte" of „op
leeftijd" te koopen, zou het kunnen
voorkomen, dat de consument deze
gunstige, doch tijdelijke gelegen
heid zou laten voorbijgaan, om
„méér voedingswaarde voor z'n
geld"en ook voor zijn „rant
soen" te koopen. Immers, de oude
kaas bevat minder vocht; voor het
gekochte gewicht aan oude kaas,
ontvangt men derhalve belangrijk
méér voedingsstoffen dan wanneer
men jonge kaas koopt.
Niet iedereen is evenwel gesteld
op den pittigen smaak der oude
kaas en bovendien zien sommige
huisvrouwen op tegen het bezwaar
van het „brokkelen" of van het
moeilijker snijden dezer hardere
soort. Dit bezwaar kan evenwel op
eenvoudige wijze worden opgelost:
koop de oude kaas aan het stuk
snijdt er stukjes van en maal deze
in een amandelmolentje of rasp de
kaas eenvoudig op een grove rasp.
Met het resultaat zal men tevreden
zijn, want men verkrijgt dan reeds
met weinig kaas een voedzame
broodbelegging, waarvan de smaak
veel zachter is geworden dan van
het „pittige" stuk. Zelfs kinderen
eten de oude kaas gaarne in dezen
vorm. Daarnaast is de geraspte
oude kaas zeer goed te gebruiken
bij het middagmaal, in soepen
stamppotten en sauzen, welke
daardoor naar believen, pikanter
en voedzamer kunnen worden ge
maakt. Bovendien kan de pittige
smaak dan tegemoet komen aan het
gebruik der schaarsch geworden
kruiden. Men kan met deze kaas
ook gerechten bereiden, zooals
croquetten, maraconi met kaas,
jachtschotel, kaaspannekoek of
omelet.
Wie oude kaas kent, vrage haar
voorloopig meer;
wie haar niet kent, neme thans
spoedig de proef.
De secretaris-generaal van het departement van landbouw en
visscherij deelt met betrekking tot de distributie van boter, marga
rine en vet het volgende mede:
In het tijdvak van 18 Januari tot en met 16 Februari 1941 zal,
evenals voordien het geval was, telkens een bon van de boterkaart
en van de vetkaart worden aangewezen voor het koopen van hetzij
250 gram boter, óf 250 gram margarine, hetzij 250 gram boter óf
200 gram vet.
Het ligt in de bedoeling de distributie in dit tijdvak te doen verloo-
pen volgens onderstaand schema:
rantsoen
250 gr. boter óf 250 gr. marg.
250 gr. boter óf 250 gr. marg.
óf 200 gr. vet.
3 Febr. 9 Febr. 250 gr. boter óf 250 gr. marg.
10 Febr. 16 Febr. 250 gr. boter óf 250 gr. marg.
óf 200 gr. vet.
De detaillisten zullen in verband met het bovenstaande voor de in
de week van 20 Januari in te leveren bonnen vettoewijzingen ont
vangen. In de week van 27 Januari ontvangen zij margarinetoewij
zingen; in de week van 3 Februari ontvangen zij vettoewijzingen; in
de week van 10 Februari weder margarinetoewijzingen.
Zooals bekend geven de vettoewijzingen recht op het koopen van
boter, margarine en vet naar keuze, terwijl de margarinetoewijzingen
recht geven op het koopen van boter en margarine naar keuze, doch
niet op het koopen van vet.
tijdvak
18 Jan. t/m. 24 Jan.
25 Jan. 2 Febr.
bon
26
9
OUDE KAAS HEEFT MEER
VOEDINGSWAARDE DAN JONGE
VAN DEZELFDE SOORT.
2.
3.
met zéér
gedurende
thans be-
het méést
DRIE GOEDE WENKEN VOOR
ONZE HUISVROUWEN!
1. Gebruik de aardappelen in de
schil. Dit geeft tot 30 be
sparing op de benoodigde hoe
veelheid. Het schillen verarmt
- de aardappelen aan eiwit, aan
vitamines en aan mineralen.
Kook de groente
weinig water en
korten tijd.
Waardeer ook de
- schikbare melk als
volledige voedsel.
Wel haast iedere huisvrouw in
Nederland schenkt aandacht aan de
producten van onzen eigen bodem in
verband met de behoeften van onze
voedselvoorziening. Opmerkelijk is
het, dat daarbij vrijwel altijd gedacht
wordt aan de hoeveelheid
voedsel en de belangstelling eerst in
de tweede plaats uitgaat naar de
hoedanigheid, d.w.z. naar de voe
dingswaarde der beschikbare
voedingsmiddelen.
Dit punt behoort onder de huidige
omstandigheden evenwel onze bij
zondere aandacht te hebben. Wel
biedt onze bodem veel en in groote
verscheidenheid, doch het parool
voor een ieder moet thans méér dan
ooit zijn: Zuinigheid met overleg!
dus een „zoo goed mogelijk" gebruik
van hetgeen wordt ingekocht. Dit
beteekent echter niet slechts „zoo
véél mogelijk" voedsel te gebruiken,
doch veel meer er alles uit te halen,
wat er uit te halen valt: het dus op
de juiste wijze te bereiden.
Een goede raad is dan ook om te
beginnen deze: denk niet meer aan
„afgieten" van aardappelen en
groente, want met het kooknat zoudt
gij kostelijke voedingsstoffen door
den gootsteen spoelen. Bestem ook
niet een groot deel van blad- en
struikgroenten als „afval" voor den
'vuilnisemmer, want juist de buiten'
,ste groene bladeren bevatten waar
devolle zouten en mineralen.
Aardappelen koken we in de schil
met slechts een bodempje water (na
ze eerst goed te hebben afgeboend
met borstel of een pannensppns),
eer. op een flink vuur, daarna op
een zacht vuur. niet langer dan een
half uur in een goed gesloten pan.
Op deze wijze gekookt komen ze tot
30 goedkooper dan geschilde en
daardoor aan eiwit en vitamines ver
armde aardappelen. De aardappel in
de schil levert ons de waardevolle
vitamine C, die wij in normale tijden
uit zuidvruchten: citroenen en si
naasappelen zouden betrekken.
Bladgroente dienen we zuinig
schoon te maken en te koken met
niet meer dan het aanhangende
water; andere groenten met slechts
een bodempje water, als regel niet
langer dan een half uur, in goed ge
sloten pan.
Van het vuur kunnen we er een
klontje boter doorroeren; stoven en
sudderen laten we na, want daar
door vermindert de voedingswaarde
aanzienlijk.
Ook verdient het aanbeveling nu
en dan de groente als sla of in
stamppot rauw te eten. Niet alleen is
dit gezond, doch tevens een middel
om tot een derde der gewone hoe-
Veelheid te besparen. Hiertoe leenen
zich veel meer soorten, dan men zoo
oppervlakkig zou denken. Goed fijn
gesneden of geraspte andijvie, wor
telen, sommige koolsoorten (ook
zuurkool), Brusselsch lof, enz. kun
nen een zeer smakelijk slaatje
vormen met een saus van kwark,
welke men verdunt met een paar
lepels melk en pikant maakt met
wat aroma, peper en zout. Ook
hangop met azijn of citroensap en
tomatenpurée kunnen uitstekend als
slasaus worden gebruikt.
Wanneer we voorts bruin brood
een inplaats van wittebrood en voor
al niet in de meening verkeeren, dat
we thans het melkgebruik zouden
kunnen veronachtzamen op grond
van de betrekkelijk geringe verla
ging van het vetgehalte en de vast
stelling op 2J4 daar de melk ook
nu nog aanspraak kan maken op de
vermelding „het meest volledige
voedsel", dan kunnen we er inder
daad van verzekerd zijn, dat we van
deze bodemproducten een „zoo goed
mogelijk" gebruik maken! Ja, dan
zullen we zelfs met recht kunnen
spreken over vele anderen, die
grootere hoeveelheden betrekken,
onnoodig veel uitgeven en tege
lijkertijd zooveel voedingswaarde
verloren laten gaan.
Indien Ge Uw rantsoen zoo
goed mogelijk wilt benutten,
doet Ge er goed aan, wat
meer naar oude kaas te vragen.
Voor de meesten van ons is het
zuiver een kwestie van smaak, waar
om we de voorkeur geven aan oude
dan wel aan jonge kaas. De een
vindt nu eenmaal het pittige aroma
van oude soorten lekker, terwijl de
ander den zachten, roomigen smaak,
die jongen kaassoorten eigen is, ver
kiest.
„Over smaak valt niet te twisten"
zegt het oude, wijze spreekwoord
dan ook en van beide fijnproevers
mogen wij daarom slechts opmer
ken, dat ze er uit voedingsoogpunt
ook góéd aan doen van kaas te
houden, daar immers kaas, hetzij
jong of oud, de vaste vorm is van
melk en evenals deze alle voedings
waarden bevat, waaraan ons lichaam
behoefte heeft.
In verband met den bijzonderen
tijd, waarin wij leven en de daaruit
voortvloeiende rantsoeneeringen,
moet het ons evenwel tóch van het
hart, dat wij dengene, die zijn rant
soen thans besteedt aan óüde kaas,
verstandiger vinden, want wan
neer men van een bepaalde kaas
soort bijvoorbeeld volvette
Goudsche, 40 plus Edammer, 20 plus
Leidsche de oude kiest inplaats
van jonge, dan krijgt men méér voe
dingswaarde voor zijn „bon" en be
steedt men dus zijn rantsoen op de
nest mogelijke wijze.
Dit is gemakkelijker te begrijpen
dan Gij wellicht zoo oppervlakkig
denktkoopt men z'n onsje jonge
kaas, dan is daar uiteraard nog een
hoeveelheid vocht bij, hetgeen bij
oude kaas lang niet in diezelfde mate
het geval is.
Een paar cijfers illustreeren dit
zeer duidelijk:
Jonge volvette kaas bevat bijvoor
beeld ca. 28 vet, oude daarentegen
ca. 31 bovendien is o.a. ook het
eiwitgehalte van oude kaas van be-
teekenis hooger dan van jonge.
Bij 40 plus kaas zijn de verhoudin
gen voor de oude kaas dienovereen
komstig gunstig.
Wanneer Gij en Uw huisgenooten
dus tot nu toe meestal jonge kaas ge
geten hebt, hoewel Ge ter afwisse
ling den smaak van oude ook lekker
vindt, vraagt dan eens meer naar de
oude! Dat zal stellig in déze tijden,
nu wij moeten trachten ons met de
beschikbare rantsoenen zooveel
mogelijk voedingswaarde te ver
schaffen, ons gezin ten goede kunnen
komen.
Wanneer men vgn meening is, dat
oude kaas minder voordeelig uit
komt, daar men haar moeilijk voor
de boterham kan snijden, moet men
eens een proef nemen met ze te
raspen! Deze methode is niet alleen
zeer voordeeljg, doch bovendien
geeft ze een prettige variatie en Ge
weet het, onze voorvaderen, die op
culinair gebied vele spreekwoorden
maakten, waren ook wijs genoeg, om
jn te zign dat „Verandering van Spijs
doet Eten".
Bovendien heeft oude kaas dit
voordeel boven jonge, dat ze door
haar bij zonderen, pittigen smaak
allerlei soepen, sauzen en stamp
potten niet alleen veel voedzamer,
doch tevens veel pikanter en appe-
tijtelijker kan maken.
Onthoudt het dus goed: Niet alleen
de „wijn moet oud zijn", zooals het
in het bekende liedje heet, doch in
déze tijden mag dit ook wel eens
gelden voor de Hollandsche kaas!
MANY A BEUKMAN.
SMAKELIJKE GROENTE, VOOR DE
VARIATIE EENS MET OUDE OF
BELEGEN KAAS INPLAATS
VAN BOTER.
Geraspte oude kaas; 't meest
economisch gebruik van ons
rantsoen.
Hoewel kaas onder de distributie
valt, kunnen we er toch zoo nu en
dan bij den warmenmaaltijd- wel
eens wat van gebruiken.
Een beetje geraspte oude kaas geeft
aan veel groentes een lekkeren pit
tigen smaak en bezorgt de zoo ge-
wenschte afwisseling.
Vooral koolraap, witlof, knol
selderij en Savoye kool kunnen hun
voordeel doen met deze toevoeging,
Wie graag sausjes bij de groente
heeft, kan hierin uitstekend een
beetje oude kaas oplossen. Toevoe
ging Van een klontje boter kan in dit
geval desnoods achterwege blijven.
Zoo'n groentesausje kunnen we op
verschillende manieren bereiden, af
hankelijk van de soort kaas, die we
gebruiken zullen.
We nemen ditmaal eens oude kaas;
we hebben dan het voordeel van
een pittigen smaak, benevens dat
van een hoogere voedingswaarde
(oude kaas heeft naar verhouding
10 méér voedingswaarde dan
jonge; het komt dus neer op 10
méér voedingswaarde op denzelfden
bon).
Het recept laten wij hieronder
volgen, in combinatie met witlof.
Witlof met pittige kaassaus
(voor 4 personen),
kg. witlof, ya ons kaas, Va L.
kooknat van witlof met melk, 5 afge
streken eetlepels bloem of 2'A af
gestreken eetlepel aardappelmeel,
Yi eetlepel zout.
Verwijder van het witlof de lee-
lijke blaadjes en het binnenste mas
sieve gedeelte aan de ondereinden,
Snijd het witlof in vingerbreede
stukken, wasch het en laat het daar
na in een vergiet goed uitlekken.
Kook het witlof in 25 min. gaar, on
der toevoeging van wat zout, maar
zónder water. Laat het daarna op
een vergiet uitlekken, maar vang
het uitlekkende vocht op. Gebruik
y, L. vocht, eventueel aangevuld met
melk, voor de bereiding van de kaas.
Saus van oude of belegen
kaas.
y3 óns oude of belegen kaas, J4 L.
kooknat met melk, 2>/a afgestreken
'eetlepel aardappelmeel.
Meng het aardappelmeel aan met
een scheutjé melk en giet het in
het kokende groentenat. Voeg de
'geraspte kaas bij de saus en laat ze
er in smelten.
Laat de uitgelekte groente in de
saus weer even aan de kook komen
en dien ze dan mêteeh op. (Niet na-
stoven, want dan wordt de saus weer
dunner, terwijl bovendien het vita
minegehalte noodeloos wordt ver
minderd) ALIDA REIDING.
I
Bietjes vormen, zoowel warm
als koud opgediend, een
smakelijk, zeer gezondl ge
recht.
Van alle groenten zijn de bekende
bietjes met haar mooie felroode
kleur wel het meest geschikt, om een
schotel een fleurig appetijtelijk uiter
lijk te geven. Bovendien zijn ze goed
koop en worden ze reeds ge
kookt verkocht, zoodat we ze uiterst
gemakkelijk kunnen bereiden. Im
mers we hoeven ze slechts even
schoon te maken, in plakjes te snij
den en met wat saus te vermengen,
om een smakelijk, gezond slaatje op
tafel te brengen en warmen we ze
op, dan krijgen we een zoet en geu
rig gerecht, dat in den wintertijd een
prettige afwisseling vormt met de
vele koolsoorten.
Wanneer we over bieten spreken,
denken we natuurlijk ook aan de
zoo populaire huzarensla, die het kof-
fie-uurtje zoo gezellig kan maken
of als hapje voor den warmen maal
tijd zoo geliefd is en dan behoe-