Punten waardeering
voor eenige textiel-
goederen.
E«n woord tor geruststelling.
I-S l§
'feEl
■S s
3
sl£§
14!&j
I-s
ff'siirfll-sf
ffl
VOOR DE VROUW.
Het „waarom" der dingen...
Kook kool op de moderne
manier
uit een asbestplaat, koek- of taart
vorm en omgeKeerde vleeschpan om
de warmte ook boven over het gebak
te laten strijken, noodig.
Het recept van die koek is te
vinden geweest in deze rubriek van
23 Nov. Toch voor het geval mevr.
v. B. ze niet heeft bewaard, her
halen wij het recept met een kleine
wijziging.
Kruidkoek met krenten.
200 gram bloem en 1 lepeltje bak
poeder of 200 gram zelfrijzend bak
meel, 40 gram custardpoeder, aard
appelmeel of maizena, 1 d.l. melk,
200 gram donkerbruine suiker, 1
tepel speculaaskruiden, wat zout,
100 gram krenten, 50 gram sucade.
Meng al de ingrediënten, de kren
ten gewasschen en de sucade gesnip
perd, goed dooreen. Roer ze tot het
aeeg de consistentie van cakedeeg
heeft. Besmeer een 20 min. pan of
een -plat koekvormpje dan met
boter. Doe het deeg hierin en bak
de koek langzaam gaar. Dit zware
aeeg vraagt véél tijd om gaar te
worden en een gelijkmatige warmte.
De ingrediënten zijn op dit oogen-
blik in onze omgeving alle nog te
koop. Of dat overal het geval is,
kunnen wij niet beoordeelen. De
dames, die zelf willen bakken,
moeten die moeite nemen om hier en
daar eens te informeeren als de
gewone leveranciers hen niet meer
kan helpen.
Wij blijven echter bij onze mee
ning, dat het beter is om ingrediën
ten, zooals boter en eieren, die in de
huishouding zoo goed kunnen worden
gebruikt, niet te verwerken in een
gebak, dat toch niet werkelijk „fijn"
is.
Zelfs een heel eenvoudige en kleine
cake, zooals ba.ckers, die tegenwoor
dig wel verkoopen, kan met weinig
moeite worden verwerkt tot een
aardig gebak, dat als een feestelijk
nagerecht geen slecht figuur slaat.
Waarom zouden we dat dan niet
liever doen en het bakken overlaten
aan den bakker?
Cake als nagerecht.
Eén klein, droog stukje gebak in
cake-vorm (35 a 40 ct.), wat limo
nade-stroop of puddingsaus, een paar
lepels frissche jam en chocolade
vlokken of strooisel.
Snijdt de cake in de lengte door,
zoodat twee of drie lange dikke
plakken ontstaan. Besprenkel de
plakken met wat limonade-stroop of
met puddingsaus. Bestrijk de snij
vlakken met een beetje jam en zet
de cake weer in elkaar. Bewaar het
gebak, stevig in papier gewikkeld,
gedurende eenige uren. Besmeer de
cake vervolgens aan alle kanten met
jam, bestrooi het gebak met choco-
iadestrooisel en snijdt het, bij het
opdienen in plakken. De cake blijkt
bij het doorsnijden geheel door
trokken van limonadestroop en jam
en is heel smakelijk geworden.
Dit recept geeft geen nagerecht
voor luttele centen, maar wel voor
weinig bonnetjes, voor weinig brand
stof en weinig moeite.
Melkpoeder.
Een andere vraag, die ons is ge
steld, gold de melkpoeder.
Of melkpoeder geschikt is voor
het maken van melk om te drinken;
vraagt mevr. L.-M. te A.
O.i. is ze dat niet.
Wij zijn in ons land zoo verwend,
wat de smaak van melk betreft, dat
wij al deze hulpmiddelen aan een
strenge critiek blootstellen en ze
dan nog afkeuren.
Maar melkpoeder kan heel goed
worden gebruikt voor het maken
van pap, voor pannekoekbeslag e.d.,
in stamppotten om ze voedzamer te
maken en in soep.
Heeft mevr. L. volle melk-poeder,
dan geeft dat ook meteen vet aan
het gerecht en kan zij volstaan met
minder boter of vet te nemen. Bij
magere melkpoeder is toevoegen van
wat vet wel gewenscht.
Melkpoeder kan ook gebruikt
worden om bruine jus te krijgen.
Strooit men wat melkpoeder in heet
vet of heete boter, dan is ze dade
lijk bruin en geeft kleur aan de jus.
Al geeft melkpoeder dus geen
ideale „drink melk", ze kan toch
goede diensten bewijzen en de huis
vrouw, die melkpoeder heeft, moet
niet nalaten ze nu eens te gebruiken,
juist nu er minder melk is, zooals
bijna ieder voorjaar.
Waterglas.
Mevr. G. te A. vraagt wat zij nu
nog doen kan met het waterglas,
dat is overgebleven van de inmaak
van eieren.
De bovenste laag zal misschien
niet véél meer doen, maar de onder
ste lagen zouden -mogelijk nog bruik
baar zijn voor de wasch.
Als recept voor het wasschen met
waterglas gaven wij voor eenige we
ken een verhouding van 1 dl op 12 1
water.
Gebruikt waterglas is verdund en
wel met 9 deelen water. Men zal dus
méér van dit waterglas moeten ne
men en wel 1 liter op 11 liter water.
Omdat het wel wat minder werk
zaam zal zijn ook, kan het geen
kwaad er nóg wat bij te doen, maar
dat dient mevrouw zelf even te pro-
beeren.
Verder is het waterglas bruikbaar
om vuile straatsteenen achter het
huis weer helder te maken. Vroeger
Bij de nieuwe puntenwaardeering
is in de eerste plaats wijziging ge
bracht in de indeeling der goederen.
Tot dusver werden de artikelen
onderscheiden in die, vervaardigd
uit kunstzijde of natuurzijde en die,
vervaardigd uit wol katoen, of an
dere grondstoffen.
Thans zijn de artikelen in drie
groepen verdeeld en wel a. die, van
natuurwol of natuurwolhoudend; fc.
die van kunstzijde en natuurzijde en
c. die van andere grondstoffen, o.a.
celvezel, kunstwol, katoen, linnen,
e.d.
Ook in de goederen, welke onder
de distributie vallen, is wijziging ge
bracht, doordat thans verschillende
nieuwe artikelen in de distributie
zijn opgenomen.
Tenslotte zijn tal van artikelen op
een hooger aantal punten dan tot
dusver gewaardeerd. We ontleenen
aan de nieuwe lijst het volgende:
borstrok met mouwen (van stof,
tricot of gebreid): voor mannen
resp. voor de groepen a, b en c: 14,
11 en 14 punten, voor jongens 6, 6
en 6 en voor meisjes 6, 5 en 6;
zonder, of met 1/4 mouwen (van
stof): voor mannen 7, 6 en 7; voor
vrouwen 12, 6 en 12; voor kinderen
als boven;
broek (lange, rij-, tennis-, fiets-,
en strandbroek) van stof: voor man
nen 28, 28 en 28; voor vrouwen 18,
10 en 16, voor jongens 14, 14 en 14
en voor meisjes 11, 7 en 10;
costuums 3-deelig (colbert-, jac
quet-, sport-, smoking-, rok-) be
staande uit jas, broek en vest: voor
mannen 80, 80 en 80; voor jongens.
50, 50 en 50; 2-deelig bestaande uit
jas en broek; voor mannen 70, 70 en
70 en voor jongens 40, 40 en 40;
dameshemd, langer dan 90 cm to
taal, met ronden of vierkanten hals
(van stof): 20, 13 en 20; langer dan
90 cm totaal, alle andere modellen
(stof, tricot of gebreid): 12, 7 en 12;
korter dan 90 cm totaal (van stof),
voor vrouwen 12, 6 en 12 en voor
meisjes 10, 6 en 10; korter dan 90
cm totaal (tricot of gebreid) voor
vrouwen 10, 6 en 10 en voor meisjes
5, 5 en 5;
gebruikte men daarvoor het aardap
pelwater, maar dat gooit niemand
meer weg, willen we hopen?
Aardappelen koken met weinig
water is voordeeliger, wat aardappe
len en wat brandstof betreft en het
is beter voor 's menschens gezond
heid.
Gebruikte wol.
Kan zoo luidt de vraag van
mej. W. L. te M. eens gebruikte
wol niet meer benut worden voor
andere doeleinden?
Uit de vraag maken wij op, dat
mej. L. doelt op gebreide kleeding-
stukken. Natuurlijk kan die wol
weer worden uitgehaald en opnieuw
gebruikt.
Om een zoo goed mogelijk resul
taat te krijgen, doet mej. L. goed, de
afgetrokken wol op een plankje te
winden en ze zoo in het water te leg
gen. Als de wol dóór en door nat is,
moet ze uit het water gehaald en
goed uitgeslagen worden. Daarna
moet ze drogen (niet bij de kachel
of bij de verwarming). Als ze droog
is en tot kluwens gewonden wordt,
zijn de krullen en kronkels, die af
getrokken wol zoo leelijk maken
verdwenen. Natuurlijk is iedereen
nu zoo zuinig mogelijk op haar wol
len kleedingstukken en heeft men er
graag de moeite voor over ze nog
eens over te breien, als voor het
werk alleen een nieuw kleedingstuk
wordt verworven.
R. L—H.
dassen (alle soorten): voor alles 1
punt;
directoire, langer dan 50 cm totaal
(van stof) 12, 7 en 7; tricot of ge
breid: 12, 7 en 7 geplatteerd: 11, 11
en 11; directoire, korter dan 50 cm
totaal, van stof: voor vrouwen 10, 6
en 10 en -voor meisjes 7, 4 en 6;
hemd met mouwen van stof, tricot
of gebreid: voor mannen 14, 11 en 14
en voor jongens 6, 6 en 6; zonder of
met 1/4 mouwen: voor mannen 7, 6
7 en voor jongens 6, 6 en 6;
jasje (colbert-, jacquet-, sport-,
smoking-, rok-, cachemir-, tropical-,
e.d.): gevoerd: voor mannen 42, 42
en 42; voor vrouwen 38, 38 en 38;
voor jongens 26, 26 en 26 en voor
meisjes 33, 33 en 33; half gevoerd:
voor mannen 39, 39 en 39 en voor
jongens 17, 11 en 17; ongevoerd:
voor mannen 28, 17 en 25; voor vrou
wen 22, 13 en 20; voor jongens 14,
9 en 14 en voor meisjes 21, 11 en 16;
tricot of gebreid: voor mannen 28,
17 en 25, voor vrouwen 33, 33 en 33;
voor jongens 14, 9 en 14 en voor
meisjes 21, 11 en 16;
kousen, lang en 3/4 lang (tricot)
ook geplatteerd; voor mannen 6, 6
en 6; voor vrouwen, jongens »n meis
jes 6, 4 en 4; (gebreid) ook geplat
teerd: voor mannen 8, 8 en 8; voor
vrouwen, jongens en meisjes als bo
ven;
mantelpak: voor vrouwen 56, 25 en
36 en voor meisjes 44, 18 en 26;
onderbroek (lang en 3/4 lang)
voor mannen 14, 11 en 14 en voor
jongens 9, 9 en 9; kort: voor mannen
10, 8 en 10 en voor jongens 6, 6 en 6;
overhemd met 1 losse of vaste
boord (van stof): voor mannen 24,
15 en 20 en voor jongens 20, 11 en
18; (tricot of gebreid) voor jongens
13, 11 en 13;
pyama (van stof) voor mannen 45,
29 en 45; voor vrouwen 30, 24 en 30;
voor jongens en meisjes 25, 20 en 25
(tricot of gebreid), voor jongens en
meisjes alles 16;
regenjas (van gummi, gegummeer-
de stof of transparant) ongevoerd
voor mannen en vrouwen alles 25 en
voor jongens en meisjes alles op 18;
(van stof, ook dubbeldoek) gevoerd
voor mannen 65, 60 en 65; voor vrou
wen 50, 45 en 45; voor jongens 50,
27 en 42 en voor meisjes 37, 18 en
23; regenmantels voor vrouwen en
meisjes als boven voor regenjassen;
Het voorlichtingsbureau van den
voedingsraad deelt het volgende
mede:
Den meesten lezers is in groote
trekken de samenstelling van ons
voedsel bekend. Voor een goede voe
ding zijn onmisbaar voldoende hoe.
veelheden koolhydraten, vetten, ei
witten, zouten en vitamines.
In het brandpunt van de belang
stelling staan de vitamines. Deze be
langstelling geeft aanleiding hierover
iets naders te zeggen en wel in het
bijzonder over het vitamine-C. Vita
mines zijn stoffen die in kleine hoe
veelheden in het voedsel voorkomen
en onmisbaar zijn voor het leven.
Vele van deze stoffen zijn chemisch
bekend en kunnen zelfs bereid wor
den. Een te weinig van deze stoffen
of het geheel afwezig zijn, doet een
bepaalde ziekte ontstaan. Een af
wezig zijn van het vitamine-C in de
voeding roept de al sinds eeuwen aan
zeelieden bekende en beruchte
scheurbuik te voorschijn. Vroeger
deden zich vaak scheurbuikepide
mieën voor aan het einde van den
winter, meestal na het mislukken
van den aardappeloogst. Ook bij zui
gelingen, die te eenzijdig gevoed
worden, kunnen zich door gebrek
aan vitamine-C ernstige ziektever
schijnselen voordoen. Een tekort aan
vitamine-C geeft bovendien minder
weerstand tegen infectieziekten. Tot
nu toe hebben zich in Nederland
geen ziekten als gevolg van een ge
brek aan vitamine-C voorgedaan.
Het vitamine-C bevindt zich in
ruime hoeveelheden in de meeste
vruchten, waarbij bovenaan staan,
sinaasappelen, grape fruit of pom
pelmoes, citroenen, rijpe tomaten en
aardbeien. Ons volksvoedsel bij uit
nemendheid, de aardappel, bevat
aanmerkelijke hoeveelheden, evenals
de meeste groenten, zooals spruitjes,
boerenkool, prei en koolrapen.
Nu heeft de meening post gevat,
dat er inderdaad een tekort is aan
vitamine-C bij de bevolking. Onder
meer werken suggestieve illustraties
in de dagbladen, waarbij vitamine-C
tabletjes worden uitgereikt, niet ge
ruststellend. Zooals de toestand ech
ter op het oogenblik is, is er geen
tekort aan vitamine-C. Dat de bevol
king aan dit tekort zal gaan lijden,
moet echter voorkomen worden.
Hiervoor is in de eerste plaats noo
dig, dat de raadgevingen, uitgaande
van den voedingsraad, met betrek
king tot het bereiden van voedsel,
zorgvuldig worden uitgevoerd. Niet
minder dan 50 tot 60 van het
vitamine-C gaat verloren bij ondoel
matige bereiding van de voeding.
Langdurig en onjuist koken en het
ondoelmatig gebruik van de hooikist
vernietigen het vitamine-C. Dit alles
kan voorkomen worden en waar
borgt bij doelmatige samenstelling
van de voeding een voldoende vita
mine-C voorziening van den mensch.
Gevallen zijn bekend, waarbij ge
zinnen guldens per week uitgeven
aan vitamine-C tabletjes zonder me
disch voorschrift en waarbij dit geld
onttrokken wordt aan het gezinsin
komen. Hiervoor in de plaats konden
beter voedingsmiddelen gekocht
worden, die naast vitamine-C alle
overige bestanddeelen bevatten.
De voedingsraad is voortdurend
waakzaam om een onverhoopt te
kort te kunnen achterhalen en heeft
zijn maatregelen hiervoor reeds ge
nomen. Dit geldt evenzoo voor de
overige vitamines.
sporthemd voor mannen en vrou
wen 24, 15 en 20; voor jongens 20,
11 en 18 en voor meisjes 10, 6 en 10;
trui voor mannen alles 21; voor
vrouwen 19, 14 en 19; voor jongens
alles 14 en voor meisjes 14, 8 en 14;
tricotpakje (2-deelig) voor jongens
alles 40.
tuo O s -
d) J>
'f ts 2 2
12 -O "o .8
VU (71
M g Só
Sst:
I.S
O)
|f+
<1 o
Pt
o
p o
1/5
CO.
fej
2 s
u
rt oJ o
C 'H o-'
SS o*g
l-Sw-S
0 J)
8-
■8 S
12
O
6
MjS
'3 -o «o
r! h
8 c"w a
ÏSËhOS,
<D
5 <L> .S
- öj - O
*3 <D <D g
Jj u 8
m -g .8 .EP ie
i,
uo oM
cT P
'■si
w
rg o -g
*75 8 i
W) j
.2 «o Xi,
■§■8 8f
■-
W)
0) co
•f
5 S g
■8 «S
:p?
r—t
m
'2 c
•3 S
I o B
u tj ,2
0> g c3 rP Pi
«3* 8-a.sj g
c
H f jt 3
.p. .rr»
^>>Sx>.al
m:a s-ëlw-g
cfl <fl
ai
J!ois8,2J,S.Si3E83iSw
IETS OVER DE VOEDINGS
WAARDE VAN ONZE
CONSUMPTIEMELK.
Ook met het huidige vetgehalte
het meest veelzijdige en hoog
waardige voedingsmiddel.
„Ontroomde" melk en „ondermelk"
waren bij de huisvrouw nimmer het
meest in trek. Het is daarom goed
Stil te staan bij de vraag: hoe staat
het met de voedingswaarde van de
thans gestandaardiseerde melk?
Vooreerst moet het ieder duidelijk
zijn, dat „gestandaardiseerd" geens
zins beteekent volledig
„ontroomd" of „o n d e r"-,
„m a g e r e"- of „taptemel k".
Iedereen weet wel, dat melk een
verschillend vetgehalte kan hebben.
Het gemiddelde gehalte ligt van
nature boven de 3 procent. De
overheid heeft thans bepaald, dat
melk „gestandaardiseerd" moet zijn
op een vetgehalte van 2Dat
wil zeggen, dat het vetgehalte van
alle melk, welke voor de consumptie
wordt aangeboden, is verlaagd tot
23^ Zooals er standaarden zijn
voor de kaas b.v. 40+, zoo is er dus
nu een standaard voor melk, n.l.
214 vet.
De voedingswaarde van de melk
wordt voornamelijk bepaald door
haar gehalte aan vet, eiwit, melk
suiker, aan mineralen en vitaminen.
Het vet levert ongeveer evenveel
verbrandingswaarde als het eiwit en
de melksuiker tezamen. Volledig
ontroomde melk heeft dus ongeveer
de helft van de verbrandingswaarde
yan volle melk. Wordt het melkvet
slechts ten deele onttrokken, zooals
hij de thans gestandaardiseerde con-
sumptiemelk het geval is, n.l. tot op
214 dan is de verbrandingswaarde
dus ongeveer zeven achtste van die
yan volle melk.
De eiwitwaarde ervan is echter
'gelijk gebleven. In onze behoefte aan
een dierlijk eiwit kan dus even goed
door afgeroomde melk als door volle
ir.elk worden voorzien.
Wat de vitaminenwaarde betreft,
die wij aan onze voedingsmiddelen
kunnen aanleggen: bij volledige
entrooming verliest de melk mét het
vet de in vet oplosbare vitaminen,
waarvan de vitaminen A en D de
belangrijkste zijn. Al het andere
blijft in de taptemelk, dus ook het
zoo belangrijke eiwit, de kalk, de
phosphor en de in water oplosbare
vitaminen, n.l. die van de B-groep
en het vitamine C.
De gedachte, dat ondermelk in de
meeste gevallen van geringe voe
dingswaarde zal zijn, mag men dus
wel dadelijk onderdrukken.
De behoefte aan kalk bij kinderen
is reeds zoo groot, dat de voeding
met eenige of geen melk voor hen
in dit opzicht vrijwel steeds een
tekort oplevert. Afgeroomde melk
kan in deze behoefte even goed voor
zien als volle melk. Ook uit dezen
hoofde blijft melk ook al is zij ont
roomd, noodzakelijk.
De voorziening van vitamine BI is
in ons land in het algemeen niet
ruim.
Melk kan hierin een zeer gewaar
deerde aanvulling geven. De gestan
daardiseerde melk is wat vitamine
B-waarde betreft niet minder dan
melk, waaraan geen vetdeelen zijn
onttrokken.
De gedachte, dat de melk thans
toch minder goed is dan voorheen en
dat het melkgehalte zonder bezwaar
sterk zou kunnen worden ver
minderd, is dus geheel misplaatst.
Evenzeer is de bewering onjuist, dat
melk nu een minder belangrijk voe
dingsmiddel zou zijn geworden.
Juist is, dat thans alleen het gehalte
aan vet van de consumptiemelk
eenigszins werd verlaagd van meer
dan drie op twee en een half procent.
Dit vetgehalte is uit voedingsoog
punt evenwel nog zéér belangrijk.
Het gehalte van de andere voedings
stoffen is tenminste gelijk gebleven.
Alle voedingsstoffen van de melk
zijn dus ook thans in de gestandaar
diseerde melk aanwezig in een goede
hoeveelheid.
Melk is nog steeds een veelzijdig
en hoogwaardig voedingsmiddel, dat
in voedende samenstelling door geen
enkel ander voedingsmiddel wordt
overtroffen. Bijzondere aandacht
kan aan dit feit worden geschonken
door de moeders, die zich over de
voeding harer kinderen noodeloos
ongerÜst hebben gemaakt. Niet
alleen als drank bij den broodmaal
tijd, evenzeer als bestanddeel van
pappen, soepen en stamppotten ver
dient de gestandaardiseerde melk
onder de huidige omstandigheden
door de huisvrouwen te worden ge
waardeerd. De gezinsvoeding wint
erdoor aan veelzijdigheid en aan
volledigheid.
NU DE THEE NOG
SCHAARSCHER WORDT...
Door theeproevers uit groothan
delskringen is vastgesteld, dat g e -
malen thee 25 tot 50 besparing
geeft en aan den goeden smaak niets
afdoet. Integendeel, de thee smaakt
zelfs beter! Nu het theerantsoen
weer ingekrompen is, zou men dus
op deze wijze zijn dagelijksch aantal
kopjes thee toch kunnen handhaven.
Nader vernemen wij nog, dat een
Duitsche fabriek binnenkort thee
molens in den handel zal brengen.
Dikwijls zien we op straat aan de
hand van vader of moeder een kleine
peuter loopen, die met een hoog
stemmetje de altijd weerkeerende
kindervraag stelt: „Waarom? en
„Waarom dan?? èn waarom
dan??? Later zal dit weetgierige
menschje waarschijnlijk worden zoo
als wij, volwassenen en zich van
heel veel dingen niet meer voor het
.„waarom" interesseeren, deels om
dat ze zoo heel erg „gewoon" en on
belangrijk lijken, deels ook uit een
zekere onverschilligheid.
Ja onverschilligheid en sleur,
want om ons eens tot het terrein
van de voeding te bepalen, dat ons
allen vooral in dézen tijd zeer na aan
het harte ligt waarom bestaat
er bijvoorbeeld slechts een zoo be
perkt aantal populaire stamppotten,
terwijl toch ons land zoo rijk is aan
groenten en er véél meer smakelijke,
voedzame variaties zijn dan juist die
van aardappelen met de een of an
dere koolsoort of wel met wortelen
en uien?
Waarom verzinnen onze veel-ge-
prezen huisvrouwen niet meermalen
iets nieuws, iets anders, om de een
tonigheid der winterkostjes op te
heffen? Waarom hebt ge hier nooit
over nagedacht? omdat het nu
eenmaal zoo vanzelfsprekend en „ge
woon" lijkt, dat we 's winters heel
dikwijls de overigens uit een oog
punt van voeding zeer aan te be
velen zuurkool, boerenkool en
hutspot eten.
We moeten echter eens breken
met de oude sleur!
Hier volgt het recept van een nieu
we stamppot, welke een voedzamen
volledigen maaltijd vormt en boven
dien weinig gas vraagt:
Andijviestamppoi met biet
(4 personen).
(Recept van mej. A. J. Goetiheer.)
2% kg aardappelen, 1 kg an
dijvie, kg gekookte biet, 1 ui,
200 gr. taptemelkpoeder, boter
of vet, liter karnemelk, zoo-
noodig wat azijn, zout, peper
en aroma naar smaak.
Kook de schoongeboende of dun
geschilde aardappelen met weinig
water gaar. Stamp ze fijn en maak er
met de kruiden en de karnemelk een
puree van. Voeg de zeer fijngesneden
andijvie, biet en ui toe, evenals het
aangemengde melkpoeder. Laat de
stamppot goed doorwarmen en maak
ze op smaak af met azijn.
Van het vet, dat men bij deze
stamppot wil gebruiken, kan y°or
wie op een goeden smaak èn op een
goed uitziend gerecht prijs stelt
op de volgende wijze een jus worden
gemaakt:
2 lepels boter of vet worden met
2 lepels bloem in een pan verwarmd
tot een gelijkmatig bruin papje is
verkregen. Onder goed roeren wor
den 2 kopjes water toegevoegd, een
bouillonblkje, wat peper en zout.
Voor een mooie kleur kan desge-
wenscht een mespuntje gebrande
suiker in den vorm van koffiestroop
bij de jus worden gedaan. Voor het
oog en de smaak voege men ook op
het laatst nog een stukje boter of
vet toe.
Ook zonder vleeseh is deze maal
tijd voedzaam en zeer smakelijk. Het
is wel aan te bevelen bovenomschre
ven jus klaar te maken, in plaats
van het vet door de stamppot te
doen.
Huisvrouw! Wanneer ge nu weer
zoo'n klein menschenkind ontmoet,
dat U heel ernstig vraagt, waarom
een koe niet kan praten en waarom
de boomen zoo groot zijn vraag
Uzelf dan eens af, of er niet ook voor
U nog allerlei „waaroms" bestaan,
waarvan het vooral op voedings-
gebied thans wel eens goed zou
zijn, een oplossing te zoeken!
Begin eens met dit recept, want:
waarom zoudt U niet eens een nieu
we andere stamppot op tafel bren
gen?
De goede bereidingswijze
komt tegemoet aan vele
bezwaren en is econo
misch.
Ieder rechtgeaard Nederlander
heeft zijn hart verpand aan onze
vermaarde boerenkool, die ons
vooral op koude winterdagen het.
behagelijke gevoel vermag te ge
ven, iets „stevigs" in de maag te
hebben.
Ook zuurkool, witte, roode en
Savoyekool zijn in deze lage lan
den zeer populair maar alles
heeft een schaduwzijde, zoo ook
kool. Waarom, zullen sommigen
zich afgevraagd hebben, waarom
moet iets zóó kostelijks en smake
lijks bij het koken zulk een onaan-
genamen geur verspreiden?
Welnu, lezers, verwijt dit niet
zoozeer de kool, doch slechts de
kookster! De sterke geur ontstaat
n.l. bij te lang koken, door het vrij
komen van zwavelverbindingen.
En kool behoeft ook volstrekt niet
„zwaar op de maag" te liggen,
wanneer ze op de moderne manier
wordt bereid. Bovendien besparen
we dan brandstof en winnen we
belangrijk aan voedingswaarde.
We zetten namelijk de goed fijn
gesneden kool op met niet meer
dan het aanhangende water (dit
geldt voor de waterrijke boeren
kool; andere koolsoorten koken we
met een bodempje water) en koken
ze in een goedgesloten pan, eerst
op een flink vuur tot het water
kookt, daarna op een zacht vuur,
niet langer dan een half uur. Daar
na mengen we er de boter of het
vet door. Het „stoven" of „sudde
ren" laten we na, daar dit totaal
overbodig is, onnoodige branstof
kost en de voedingswaarde aan
merkelijk vermindert.
Een half pond van de op deze
wijze bereide boerenkool bevat een
even groote hoeveelheid eitwit als
ruim een half ons rundvleesch en
bovendien komt er een flinke dosis
kalk, ijzer en vitaminen in voor.
Waar evenwel aanvulling van
plantaardig eiwit met dierlijk
eiwit zeer gunstig is, wordt kool
eerst met recht tot een buitenge
woon gezond geheel, wanneer we
ze bereiden met wat melk of melk
poeder erdoor, hetgeen de „smeuïg
heid" en de. fijne smaak zeer ten
goede komen.
Restjes van een koolstamppot
kunnen we goed verwerken tot een
voedzame soep, door ze al roerende
te vermengen rhet een bodempje
water en daarna te verdunnen met
melk, of met half melk-half water,
tot de gewenschte soepdikte; daar
na voegen we wat zout, geraspte
kaas of een paar bouillonblokjes
toe, en fijngehakte peterselie of
selderij.
Ook verdient het aanbeveling
eens een proef te nemen met
kooldie in het geheel niet ge
kookt is! We koken dan aardappe
len in de schil met slechts een
bodempje water in een goed
gesloten pan, eerst op een flink
vuur tot het water kookt, dan op
een zacht vuur, niet langer dan
een half uur en voegen daarna
zooveel melk toe, tot de aardappe
len half onder staan. Na het opko
men van de melk stampen we de
aardappelen fijn, voegen er boter
of .vet, zout en nootmuskaat aan
toe en roeren er de fijngesneden
rauwe groente door (vooral zuur
kool leent zich hiertoe uitstekend).
We laten dan alles goed heet wor
den en dienen het gerecht op, dat
een bijzonder hooge voedingswaar
de heeft en zeer smakelijk is. Door
het niet slinken der groente be
spaart men bovendien op warmte
en tijd.
Kook kool op de moderne ma
nier dat biedt U véle voor-
deelen!
MANYA BEUKMAN.
VERZOEK AAN
DISTRIBUTIE-DIENSTEN.
Distributie-diensten van omlig
gende gemeenten worden ver
zocht, ten behoeve van hun eigen
plaatsgenooten, speciale mededee-
lingen zoo spoedig mogelijk aan
ons bureau in te zenden, opdat ze
in het eerstvolgend nummer van
dit
„DISTRIBUTIE-NIEUWS"
kunnen worden opgenomen.
ADRESKEN
Centraal Distributiekantoor:
Poststukken, Bezuidenhoutsche-
weg 144, 's-Gravenhage.
Telefoon 7 2 010 0
Interlocaal letters XXX
Secretariaat,
Bezuidenhoutscheweg 93,
's-Gravenhage.
Inspectie West:
o.,j„^racht 182,