Punten waardeering voor eenige textiel- goederen. E«n woord tor geruststelling. I-S l§ 'feEl ■S s 3 sl£§ 14!&j I-s ff'siirfll-sf ffl VOOR DE VROUW. Het „waarom" der dingen... Kook kool op de moderne manier uit een asbestplaat, koek- of taart vorm en omgeKeerde vleeschpan om de warmte ook boven over het gebak te laten strijken, noodig. Het recept van die koek is te vinden geweest in deze rubriek van 23 Nov. Toch voor het geval mevr. v. B. ze niet heeft bewaard, her halen wij het recept met een kleine wijziging. Kruidkoek met krenten. 200 gram bloem en 1 lepeltje bak poeder of 200 gram zelfrijzend bak meel, 40 gram custardpoeder, aard appelmeel of maizena, 1 d.l. melk, 200 gram donkerbruine suiker, 1 tepel speculaaskruiden, wat zout, 100 gram krenten, 50 gram sucade. Meng al de ingrediënten, de kren ten gewasschen en de sucade gesnip perd, goed dooreen. Roer ze tot het aeeg de consistentie van cakedeeg heeft. Besmeer een 20 min. pan of een -plat koekvormpje dan met boter. Doe het deeg hierin en bak de koek langzaam gaar. Dit zware aeeg vraagt véél tijd om gaar te worden en een gelijkmatige warmte. De ingrediënten zijn op dit oogen- blik in onze omgeving alle nog te koop. Of dat overal het geval is, kunnen wij niet beoordeelen. De dames, die zelf willen bakken, moeten die moeite nemen om hier en daar eens te informeeren als de gewone leveranciers hen niet meer kan helpen. Wij blijven echter bij onze mee ning, dat het beter is om ingrediën ten, zooals boter en eieren, die in de huishouding zoo goed kunnen worden gebruikt, niet te verwerken in een gebak, dat toch niet werkelijk „fijn" is. Zelfs een heel eenvoudige en kleine cake, zooals ba.ckers, die tegenwoor dig wel verkoopen, kan met weinig moeite worden verwerkt tot een aardig gebak, dat als een feestelijk nagerecht geen slecht figuur slaat. Waarom zouden we dat dan niet liever doen en het bakken overlaten aan den bakker? Cake als nagerecht. Eén klein, droog stukje gebak in cake-vorm (35 a 40 ct.), wat limo nade-stroop of puddingsaus, een paar lepels frissche jam en chocolade vlokken of strooisel. Snijdt de cake in de lengte door, zoodat twee of drie lange dikke plakken ontstaan. Besprenkel de plakken met wat limonade-stroop of met puddingsaus. Bestrijk de snij vlakken met een beetje jam en zet de cake weer in elkaar. Bewaar het gebak, stevig in papier gewikkeld, gedurende eenige uren. Besmeer de cake vervolgens aan alle kanten met jam, bestrooi het gebak met choco- iadestrooisel en snijdt het, bij het opdienen in plakken. De cake blijkt bij het doorsnijden geheel door trokken van limonadestroop en jam en is heel smakelijk geworden. Dit recept geeft geen nagerecht voor luttele centen, maar wel voor weinig bonnetjes, voor weinig brand stof en weinig moeite. Melkpoeder. Een andere vraag, die ons is ge steld, gold de melkpoeder. Of melkpoeder geschikt is voor het maken van melk om te drinken; vraagt mevr. L.-M. te A. O.i. is ze dat niet. Wij zijn in ons land zoo verwend, wat de smaak van melk betreft, dat wij al deze hulpmiddelen aan een strenge critiek blootstellen en ze dan nog afkeuren. Maar melkpoeder kan heel goed worden gebruikt voor het maken van pap, voor pannekoekbeslag e.d., in stamppotten om ze voedzamer te maken en in soep. Heeft mevr. L. volle melk-poeder, dan geeft dat ook meteen vet aan het gerecht en kan zij volstaan met minder boter of vet te nemen. Bij magere melkpoeder is toevoegen van wat vet wel gewenscht. Melkpoeder kan ook gebruikt worden om bruine jus te krijgen. Strooit men wat melkpoeder in heet vet of heete boter, dan is ze dade lijk bruin en geeft kleur aan de jus. Al geeft melkpoeder dus geen ideale „drink melk", ze kan toch goede diensten bewijzen en de huis vrouw, die melkpoeder heeft, moet niet nalaten ze nu eens te gebruiken, juist nu er minder melk is, zooals bijna ieder voorjaar. Waterglas. Mevr. G. te A. vraagt wat zij nu nog doen kan met het waterglas, dat is overgebleven van de inmaak van eieren. De bovenste laag zal misschien niet véél meer doen, maar de onder ste lagen zouden -mogelijk nog bruik baar zijn voor de wasch. Als recept voor het wasschen met waterglas gaven wij voor eenige we ken een verhouding van 1 dl op 12 1 water. Gebruikt waterglas is verdund en wel met 9 deelen water. Men zal dus méér van dit waterglas moeten ne men en wel 1 liter op 11 liter water. Omdat het wel wat minder werk zaam zal zijn ook, kan het geen kwaad er nóg wat bij te doen, maar dat dient mevrouw zelf even te pro- beeren. Verder is het waterglas bruikbaar om vuile straatsteenen achter het huis weer helder te maken. Vroeger Bij de nieuwe puntenwaardeering is in de eerste plaats wijziging ge bracht in de indeeling der goederen. Tot dusver werden de artikelen onderscheiden in die, vervaardigd uit kunstzijde of natuurzijde en die, vervaardigd uit wol katoen, of an dere grondstoffen. Thans zijn de artikelen in drie groepen verdeeld en wel a. die, van natuurwol of natuurwolhoudend; fc. die van kunstzijde en natuurzijde en c. die van andere grondstoffen, o.a. celvezel, kunstwol, katoen, linnen, e.d. Ook in de goederen, welke onder de distributie vallen, is wijziging ge bracht, doordat thans verschillende nieuwe artikelen in de distributie zijn opgenomen. Tenslotte zijn tal van artikelen op een hooger aantal punten dan tot dusver gewaardeerd. We ontleenen aan de nieuwe lijst het volgende: borstrok met mouwen (van stof, tricot of gebreid): voor mannen resp. voor de groepen a, b en c: 14, 11 en 14 punten, voor jongens 6, 6 en 6 en voor meisjes 6, 5 en 6; zonder, of met 1/4 mouwen (van stof): voor mannen 7, 6 en 7; voor vrouwen 12, 6 en 12; voor kinderen als boven; broek (lange, rij-, tennis-, fiets-, en strandbroek) van stof: voor man nen 28, 28 en 28; voor vrouwen 18, 10 en 16, voor jongens 14, 14 en 14 en voor meisjes 11, 7 en 10; costuums 3-deelig (colbert-, jac quet-, sport-, smoking-, rok-) be staande uit jas, broek en vest: voor mannen 80, 80 en 80; voor jongens. 50, 50 en 50; 2-deelig bestaande uit jas en broek; voor mannen 70, 70 en 70 en voor jongens 40, 40 en 40; dameshemd, langer dan 90 cm to taal, met ronden of vierkanten hals (van stof): 20, 13 en 20; langer dan 90 cm totaal, alle andere modellen (stof, tricot of gebreid): 12, 7 en 12; korter dan 90 cm totaal (van stof), voor vrouwen 12, 6 en 12 en voor meisjes 10, 6 en 10; korter dan 90 cm totaal (tricot of gebreid) voor vrouwen 10, 6 en 10 en voor meisjes 5, 5 en 5; gebruikte men daarvoor het aardap pelwater, maar dat gooit niemand meer weg, willen we hopen? Aardappelen koken met weinig water is voordeeliger, wat aardappe len en wat brandstof betreft en het is beter voor 's menschens gezond heid. Gebruikte wol. Kan zoo luidt de vraag van mej. W. L. te M. eens gebruikte wol niet meer benut worden voor andere doeleinden? Uit de vraag maken wij op, dat mej. L. doelt op gebreide kleeding- stukken. Natuurlijk kan die wol weer worden uitgehaald en opnieuw gebruikt. Om een zoo goed mogelijk resul taat te krijgen, doet mej. L. goed, de afgetrokken wol op een plankje te winden en ze zoo in het water te leg gen. Als de wol dóór en door nat is, moet ze uit het water gehaald en goed uitgeslagen worden. Daarna moet ze drogen (niet bij de kachel of bij de verwarming). Als ze droog is en tot kluwens gewonden wordt, zijn de krullen en kronkels, die af getrokken wol zoo leelijk maken verdwenen. Natuurlijk is iedereen nu zoo zuinig mogelijk op haar wol len kleedingstukken en heeft men er graag de moeite voor over ze nog eens over te breien, als voor het werk alleen een nieuw kleedingstuk wordt verworven. R. L—H. dassen (alle soorten): voor alles 1 punt; directoire, langer dan 50 cm totaal (van stof) 12, 7 en 7; tricot of ge breid: 12, 7 en 7 geplatteerd: 11, 11 en 11; directoire, korter dan 50 cm totaal, van stof: voor vrouwen 10, 6 en 10 en -voor meisjes 7, 4 en 6; hemd met mouwen van stof, tricot of gebreid: voor mannen 14, 11 en 14 en voor jongens 6, 6 en 6; zonder of met 1/4 mouwen: voor mannen 7, 6 7 en voor jongens 6, 6 en 6; jasje (colbert-, jacquet-, sport-, smoking-, rok-, cachemir-, tropical-, e.d.): gevoerd: voor mannen 42, 42 en 42; voor vrouwen 38, 38 en 38; voor jongens 26, 26 en 26 en voor meisjes 33, 33 en 33; half gevoerd: voor mannen 39, 39 en 39 en voor jongens 17, 11 en 17; ongevoerd: voor mannen 28, 17 en 25; voor vrou wen 22, 13 en 20; voor jongens 14, 9 en 14 en voor meisjes 21, 11 en 16; tricot of gebreid: voor mannen 28, 17 en 25, voor vrouwen 33, 33 en 33; voor jongens 14, 9 en 14 en voor meisjes 21, 11 en 16; kousen, lang en 3/4 lang (tricot) ook geplatteerd; voor mannen 6, 6 en 6; voor vrouwen, jongens »n meis jes 6, 4 en 4; (gebreid) ook geplat teerd: voor mannen 8, 8 en 8; voor vrouwen, jongens en meisjes als bo ven; mantelpak: voor vrouwen 56, 25 en 36 en voor meisjes 44, 18 en 26; onderbroek (lang en 3/4 lang) voor mannen 14, 11 en 14 en voor jongens 9, 9 en 9; kort: voor mannen 10, 8 en 10 en voor jongens 6, 6 en 6; overhemd met 1 losse of vaste boord (van stof): voor mannen 24, 15 en 20 en voor jongens 20, 11 en 18; (tricot of gebreid) voor jongens 13, 11 en 13; pyama (van stof) voor mannen 45, 29 en 45; voor vrouwen 30, 24 en 30; voor jongens en meisjes 25, 20 en 25 (tricot of gebreid), voor jongens en meisjes alles 16; regenjas (van gummi, gegummeer- de stof of transparant) ongevoerd voor mannen en vrouwen alles 25 en voor jongens en meisjes alles op 18; (van stof, ook dubbeldoek) gevoerd voor mannen 65, 60 en 65; voor vrou wen 50, 45 en 45; voor jongens 50, 27 en 42 en voor meisjes 37, 18 en 23; regenmantels voor vrouwen en meisjes als boven voor regenjassen; Het voorlichtingsbureau van den voedingsraad deelt het volgende mede: Den meesten lezers is in groote trekken de samenstelling van ons voedsel bekend. Voor een goede voe ding zijn onmisbaar voldoende hoe. veelheden koolhydraten, vetten, ei witten, zouten en vitamines. In het brandpunt van de belang stelling staan de vitamines. Deze be langstelling geeft aanleiding hierover iets naders te zeggen en wel in het bijzonder over het vitamine-C. Vita mines zijn stoffen die in kleine hoe veelheden in het voedsel voorkomen en onmisbaar zijn voor het leven. Vele van deze stoffen zijn chemisch bekend en kunnen zelfs bereid wor den. Een te weinig van deze stoffen of het geheel afwezig zijn, doet een bepaalde ziekte ontstaan. Een af wezig zijn van het vitamine-C in de voeding roept de al sinds eeuwen aan zeelieden bekende en beruchte scheurbuik te voorschijn. Vroeger deden zich vaak scheurbuikepide mieën voor aan het einde van den winter, meestal na het mislukken van den aardappeloogst. Ook bij zui gelingen, die te eenzijdig gevoed worden, kunnen zich door gebrek aan vitamine-C ernstige ziektever schijnselen voordoen. Een tekort aan vitamine-C geeft bovendien minder weerstand tegen infectieziekten. Tot nu toe hebben zich in Nederland geen ziekten als gevolg van een ge brek aan vitamine-C voorgedaan. Het vitamine-C bevindt zich in ruime hoeveelheden in de meeste vruchten, waarbij bovenaan staan, sinaasappelen, grape fruit of pom pelmoes, citroenen, rijpe tomaten en aardbeien. Ons volksvoedsel bij uit nemendheid, de aardappel, bevat aanmerkelijke hoeveelheden, evenals de meeste groenten, zooals spruitjes, boerenkool, prei en koolrapen. Nu heeft de meening post gevat, dat er inderdaad een tekort is aan vitamine-C bij de bevolking. Onder meer werken suggestieve illustraties in de dagbladen, waarbij vitamine-C tabletjes worden uitgereikt, niet ge ruststellend. Zooals de toestand ech ter op het oogenblik is, is er geen tekort aan vitamine-C. Dat de bevol king aan dit tekort zal gaan lijden, moet echter voorkomen worden. Hiervoor is in de eerste plaats noo dig, dat de raadgevingen, uitgaande van den voedingsraad, met betrek king tot het bereiden van voedsel, zorgvuldig worden uitgevoerd. Niet minder dan 50 tot 60 van het vitamine-C gaat verloren bij ondoel matige bereiding van de voeding. Langdurig en onjuist koken en het ondoelmatig gebruik van de hooikist vernietigen het vitamine-C. Dit alles kan voorkomen worden en waar borgt bij doelmatige samenstelling van de voeding een voldoende vita mine-C voorziening van den mensch. Gevallen zijn bekend, waarbij ge zinnen guldens per week uitgeven aan vitamine-C tabletjes zonder me disch voorschrift en waarbij dit geld onttrokken wordt aan het gezinsin komen. Hiervoor in de plaats konden beter voedingsmiddelen gekocht worden, die naast vitamine-C alle overige bestanddeelen bevatten. De voedingsraad is voortdurend waakzaam om een onverhoopt te kort te kunnen achterhalen en heeft zijn maatregelen hiervoor reeds ge nomen. Dit geldt evenzoo voor de overige vitamines. sporthemd voor mannen en vrou wen 24, 15 en 20; voor jongens 20, 11 en 18 en voor meisjes 10, 6 en 10; trui voor mannen alles 21; voor vrouwen 19, 14 en 19; voor jongens alles 14 en voor meisjes 14, 8 en 14; tricotpakje (2-deelig) voor jongens alles 40. tuo O s - d) J> 'f ts 2 2 12 -O "o .8 VU (71 M g Só Sst: I.S O) |f+ <1 o Pt o p o 1/5 CO. fej 2 s u rt oJ o C 'H o-' SS o*g l-Sw-S 0 J) 8- ■8 S 12 O 6 MjS '3 -o «o r! h 8 c"w a ÏSËhOS, <D 5 <L> .S - öj - O *3 <D <D g Jj u 8 m -g .8 .EP ie i, uo oM cT P '■si w rg o -g *75 8 i W) j .2 «o Xi, ■§■8 8f ■- W) 0) co •f 5 S g ■8 «S :p? r—t m '2 c •3 S I o B u tj ,2 0> g c3 rP Pi «3* 8-a.sj g c H f jt 3 .p. .rr» ^>>Sx>.al m:a s-ëlw-g cfl <fl ai J!ois8,2J,S.Si3E83iSw IETS OVER DE VOEDINGS WAARDE VAN ONZE CONSUMPTIEMELK. Ook met het huidige vetgehalte het meest veelzijdige en hoog waardige voedingsmiddel. „Ontroomde" melk en „ondermelk" waren bij de huisvrouw nimmer het meest in trek. Het is daarom goed Stil te staan bij de vraag: hoe staat het met de voedingswaarde van de thans gestandaardiseerde melk? Vooreerst moet het ieder duidelijk zijn, dat „gestandaardiseerd" geens zins beteekent volledig „ontroomd" of „o n d e r"-, „m a g e r e"- of „taptemel k". Iedereen weet wel, dat melk een verschillend vetgehalte kan hebben. Het gemiddelde gehalte ligt van nature boven de 3 procent. De overheid heeft thans bepaald, dat melk „gestandaardiseerd" moet zijn op een vetgehalte van 2Dat wil zeggen, dat het vetgehalte van alle melk, welke voor de consumptie wordt aangeboden, is verlaagd tot 23^ Zooals er standaarden zijn voor de kaas b.v. 40+, zoo is er dus nu een standaard voor melk, n.l. 214 vet. De voedingswaarde van de melk wordt voornamelijk bepaald door haar gehalte aan vet, eiwit, melk suiker, aan mineralen en vitaminen. Het vet levert ongeveer evenveel verbrandingswaarde als het eiwit en de melksuiker tezamen. Volledig ontroomde melk heeft dus ongeveer de helft van de verbrandingswaarde yan volle melk. Wordt het melkvet slechts ten deele onttrokken, zooals hij de thans gestandaardiseerde con- sumptiemelk het geval is, n.l. tot op 214 dan is de verbrandingswaarde dus ongeveer zeven achtste van die yan volle melk. De eiwitwaarde ervan is echter 'gelijk gebleven. In onze behoefte aan een dierlijk eiwit kan dus even goed door afgeroomde melk als door volle ir.elk worden voorzien. Wat de vitaminenwaarde betreft, die wij aan onze voedingsmiddelen kunnen aanleggen: bij volledige entrooming verliest de melk mét het vet de in vet oplosbare vitaminen, waarvan de vitaminen A en D de belangrijkste zijn. Al het andere blijft in de taptemelk, dus ook het zoo belangrijke eiwit, de kalk, de phosphor en de in water oplosbare vitaminen, n.l. die van de B-groep en het vitamine C. De gedachte, dat ondermelk in de meeste gevallen van geringe voe dingswaarde zal zijn, mag men dus wel dadelijk onderdrukken. De behoefte aan kalk bij kinderen is reeds zoo groot, dat de voeding met eenige of geen melk voor hen in dit opzicht vrijwel steeds een tekort oplevert. Afgeroomde melk kan in deze behoefte even goed voor zien als volle melk. Ook uit dezen hoofde blijft melk ook al is zij ont roomd, noodzakelijk. De voorziening van vitamine BI is in ons land in het algemeen niet ruim. Melk kan hierin een zeer gewaar deerde aanvulling geven. De gestan daardiseerde melk is wat vitamine B-waarde betreft niet minder dan melk, waaraan geen vetdeelen zijn onttrokken. De gedachte, dat de melk thans toch minder goed is dan voorheen en dat het melkgehalte zonder bezwaar sterk zou kunnen worden ver minderd, is dus geheel misplaatst. Evenzeer is de bewering onjuist, dat melk nu een minder belangrijk voe dingsmiddel zou zijn geworden. Juist is, dat thans alleen het gehalte aan vet van de consumptiemelk eenigszins werd verlaagd van meer dan drie op twee en een half procent. Dit vetgehalte is uit voedingsoog punt evenwel nog zéér belangrijk. Het gehalte van de andere voedings stoffen is tenminste gelijk gebleven. Alle voedingsstoffen van de melk zijn dus ook thans in de gestandaar diseerde melk aanwezig in een goede hoeveelheid. Melk is nog steeds een veelzijdig en hoogwaardig voedingsmiddel, dat in voedende samenstelling door geen enkel ander voedingsmiddel wordt overtroffen. Bijzondere aandacht kan aan dit feit worden geschonken door de moeders, die zich over de voeding harer kinderen noodeloos ongerÜst hebben gemaakt. Niet alleen als drank bij den broodmaal tijd, evenzeer als bestanddeel van pappen, soepen en stamppotten ver dient de gestandaardiseerde melk onder de huidige omstandigheden door de huisvrouwen te worden ge waardeerd. De gezinsvoeding wint erdoor aan veelzijdigheid en aan volledigheid. NU DE THEE NOG SCHAARSCHER WORDT... Door theeproevers uit groothan delskringen is vastgesteld, dat g e - malen thee 25 tot 50 besparing geeft en aan den goeden smaak niets afdoet. Integendeel, de thee smaakt zelfs beter! Nu het theerantsoen weer ingekrompen is, zou men dus op deze wijze zijn dagelijksch aantal kopjes thee toch kunnen handhaven. Nader vernemen wij nog, dat een Duitsche fabriek binnenkort thee molens in den handel zal brengen. Dikwijls zien we op straat aan de hand van vader of moeder een kleine peuter loopen, die met een hoog stemmetje de altijd weerkeerende kindervraag stelt: „Waarom? en „Waarom dan?? èn waarom dan??? Later zal dit weetgierige menschje waarschijnlijk worden zoo als wij, volwassenen en zich van heel veel dingen niet meer voor het .„waarom" interesseeren, deels om dat ze zoo heel erg „gewoon" en on belangrijk lijken, deels ook uit een zekere onverschilligheid. Ja onverschilligheid en sleur, want om ons eens tot het terrein van de voeding te bepalen, dat ons allen vooral in dézen tijd zeer na aan het harte ligt waarom bestaat er bijvoorbeeld slechts een zoo be perkt aantal populaire stamppotten, terwijl toch ons land zoo rijk is aan groenten en er véél meer smakelijke, voedzame variaties zijn dan juist die van aardappelen met de een of an dere koolsoort of wel met wortelen en uien? Waarom verzinnen onze veel-ge- prezen huisvrouwen niet meermalen iets nieuws, iets anders, om de een tonigheid der winterkostjes op te heffen? Waarom hebt ge hier nooit over nagedacht? omdat het nu eenmaal zoo vanzelfsprekend en „ge woon" lijkt, dat we 's winters heel dikwijls de overigens uit een oog punt van voeding zeer aan te be velen zuurkool, boerenkool en hutspot eten. We moeten echter eens breken met de oude sleur! Hier volgt het recept van een nieu we stamppot, welke een voedzamen volledigen maaltijd vormt en boven dien weinig gas vraagt: Andijviestamppoi met biet (4 personen). (Recept van mej. A. J. Goetiheer.) 2% kg aardappelen, 1 kg an dijvie, kg gekookte biet, 1 ui, 200 gr. taptemelkpoeder, boter of vet, liter karnemelk, zoo- noodig wat azijn, zout, peper en aroma naar smaak. Kook de schoongeboende of dun geschilde aardappelen met weinig water gaar. Stamp ze fijn en maak er met de kruiden en de karnemelk een puree van. Voeg de zeer fijngesneden andijvie, biet en ui toe, evenals het aangemengde melkpoeder. Laat de stamppot goed doorwarmen en maak ze op smaak af met azijn. Van het vet, dat men bij deze stamppot wil gebruiken, kan y°or wie op een goeden smaak èn op een goed uitziend gerecht prijs stelt op de volgende wijze een jus worden gemaakt: 2 lepels boter of vet worden met 2 lepels bloem in een pan verwarmd tot een gelijkmatig bruin papje is verkregen. Onder goed roeren wor den 2 kopjes water toegevoegd, een bouillonblkje, wat peper en zout. Voor een mooie kleur kan desge- wenscht een mespuntje gebrande suiker in den vorm van koffiestroop bij de jus worden gedaan. Voor het oog en de smaak voege men ook op het laatst nog een stukje boter of vet toe. Ook zonder vleeseh is deze maal tijd voedzaam en zeer smakelijk. Het is wel aan te bevelen bovenomschre ven jus klaar te maken, in plaats van het vet door de stamppot te doen. Huisvrouw! Wanneer ge nu weer zoo'n klein menschenkind ontmoet, dat U heel ernstig vraagt, waarom een koe niet kan praten en waarom de boomen zoo groot zijn vraag Uzelf dan eens af, of er niet ook voor U nog allerlei „waaroms" bestaan, waarvan het vooral op voedings- gebied thans wel eens goed zou zijn, een oplossing te zoeken! Begin eens met dit recept, want: waarom zoudt U niet eens een nieu we andere stamppot op tafel bren gen? De goede bereidingswijze komt tegemoet aan vele bezwaren en is econo misch. Ieder rechtgeaard Nederlander heeft zijn hart verpand aan onze vermaarde boerenkool, die ons vooral op koude winterdagen het. behagelijke gevoel vermag te ge ven, iets „stevigs" in de maag te hebben. Ook zuurkool, witte, roode en Savoyekool zijn in deze lage lan den zeer populair maar alles heeft een schaduwzijde, zoo ook kool. Waarom, zullen sommigen zich afgevraagd hebben, waarom moet iets zóó kostelijks en smake lijks bij het koken zulk een onaan- genamen geur verspreiden? Welnu, lezers, verwijt dit niet zoozeer de kool, doch slechts de kookster! De sterke geur ontstaat n.l. bij te lang koken, door het vrij komen van zwavelverbindingen. En kool behoeft ook volstrekt niet „zwaar op de maag" te liggen, wanneer ze op de moderne manier wordt bereid. Bovendien besparen we dan brandstof en winnen we belangrijk aan voedingswaarde. We zetten namelijk de goed fijn gesneden kool op met niet meer dan het aanhangende water (dit geldt voor de waterrijke boeren kool; andere koolsoorten koken we met een bodempje water) en koken ze in een goedgesloten pan, eerst op een flink vuur tot het water kookt, daarna op een zacht vuur, niet langer dan een half uur. Daar na mengen we er de boter of het vet door. Het „stoven" of „sudde ren" laten we na, daar dit totaal overbodig is, onnoodige branstof kost en de voedingswaarde aan merkelijk vermindert. Een half pond van de op deze wijze bereide boerenkool bevat een even groote hoeveelheid eitwit als ruim een half ons rundvleesch en bovendien komt er een flinke dosis kalk, ijzer en vitaminen in voor. Waar evenwel aanvulling van plantaardig eiwit met dierlijk eiwit zeer gunstig is, wordt kool eerst met recht tot een buitenge woon gezond geheel, wanneer we ze bereiden met wat melk of melk poeder erdoor, hetgeen de „smeuïg heid" en de. fijne smaak zeer ten goede komen. Restjes van een koolstamppot kunnen we goed verwerken tot een voedzame soep, door ze al roerende te vermengen rhet een bodempje water en daarna te verdunnen met melk, of met half melk-half water, tot de gewenschte soepdikte; daar na voegen we wat zout, geraspte kaas of een paar bouillonblokjes toe, en fijngehakte peterselie of selderij. Ook verdient het aanbeveling eens een proef te nemen met kooldie in het geheel niet ge kookt is! We koken dan aardappe len in de schil met slechts een bodempje water in een goed gesloten pan, eerst op een flink vuur tot het water kookt, dan op een zacht vuur, niet langer dan een half uur en voegen daarna zooveel melk toe, tot de aardappe len half onder staan. Na het opko men van de melk stampen we de aardappelen fijn, voegen er boter of .vet, zout en nootmuskaat aan toe en roeren er de fijngesneden rauwe groente door (vooral zuur kool leent zich hiertoe uitstekend). We laten dan alles goed heet wor den en dienen het gerecht op, dat een bijzonder hooge voedingswaar de heeft en zeer smakelijk is. Door het niet slinken der groente be spaart men bovendien op warmte en tijd. Kook kool op de moderne ma nier dat biedt U véle voor- deelen! MANYA BEUKMAN. VERZOEK AAN DISTRIBUTIE-DIENSTEN. Distributie-diensten van omlig gende gemeenten worden ver zocht, ten behoeve van hun eigen plaatsgenooten, speciale mededee- lingen zoo spoedig mogelijk aan ons bureau in te zenden, opdat ze in het eerstvolgend nummer van dit „DISTRIBUTIE-NIEUWS" kunnen worden opgenomen. ADRESKEN Centraal Distributiekantoor: Poststukken, Bezuidenhoutsche- weg 144, 's-Gravenhage. Telefoon 7 2 010 0 Interlocaal letters XXX Secretariaat, Bezuidenhoutscheweg 93, 's-Gravenhage. Inspectie West: o.,j„^racht 182,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8