H fl 1/3 O i 8 a S I'S "O-d -S i ■a J 'J ■S -I C "S-S I 5 413 c S .5 -If! llil- Rantsoenen voor cafés. VOOR DE HUISVROUW. Roodekool in een half uur gaar! Stamppotwinter 1941. Briketten voortaan op de bon. KINDERSPEL. ADRESSEN Teelt van landbouw- zaden. VOOR DE VROUW. Servicein den goeden zin m -* 0) 03 O 2 >o ►-H tO (M ■Sï 0 £?d' W c fH 'O C d) w 0 d N 0 "2 <2 -ri O 8 83°-° 5"g 8 Ms fes 0 T3 ^5 C -0 Si 8 "S H W> 'Hi-C 0 2 f 'O M <u-3 O Sf ■s5 3 -M W -£ "Sc BO.S m <3 J4 uS H C .Q 3 J3 -g 3 U S Ja 3Xt ■gau XJ S Si' b ^tOm'SiS u SPSaa o M 2 .2 J3 a "S -S .O g o,S fl w a <u S S "n c a£ ^■g-* w 0 C C QJ w 0 tü3^ iw S r-4 W S S Xi j* W 0 -es c s E rt i3 S. E 2" o»ï« 8*3%ï% t»o 0 b 0 I-3-? S n S?.SJ - 8,-5-g B 8 8 S ■S^-ö-g s S 2 ris 5 0 .ti :s» S Sn >h 'S 13 c" 0 0 ,3 0 fc &Q -O ges S-S-S-g :8 S J§ W- d üj a h oJ <1 sg JJ H V tü ,53-iS CU O) O rQ ^5 W u 2 fi' cu CU CU W S c M c •9-3| rQ 7? cu g 73 TS 03 73 CU -£ *g Jrt X2 "1 C/3 - g ai S 60 <3 a-j <3 o v ti C C aj re c'S s e I S aS c cfl cu fe S •fi e I S1s ^3^ 1° N E V 03 O) jj o e ^3 c 0/ 51 a o a 2 - a h aj fi <U u 4» N l-i C Ï2 C CU CÏ3 "r-H ■o vV <U +-» N n -M cö SSD» C Q O «U 0 P co T3 ■4,5 I-1 -*-' r-»H c O 43 .2 42 Sf Jh" c .Th 5* CU CU C0 H,S'S'E-C cu S «>.sg,| OJ O Jm 2 Om W C co Sn txo 0 0 r5 >-H o co 0 co C u V CO H M w O g w O t-c 0 J> -f-> 0 - O 0 w P rg W 0 XJ I ,w HH TJ §w I §i< nr Jz rTT 0 w >.S-G 8 K* +J .SUJö 0 c c w 0 0 .a v tb C 3 0 tuO t- W) ■2 c a> O n) C aaicu WEHRMACHTS-MARKEN. De Leider van den Distributie- dienst ALKMAAR maakt bekend, dat voor ingeleverde grootere hoe veelheden Wehrmachtsmarken (als grootere hoeveelheden zijn te beschouwen meer dan 100 Marken, welke meestal in heele vellen wor den afgegeven) alleen rantsoen bonnen worden verstrekt, indien de betrokken handelaar kan aangeven, door welk legeronderdeel (veld postnummer) dan wel door welke hotels, kwartiergevers, restaurants, e.d. deze zijn afgegeven. ALKMAAR, 14 Februari 1941. De Leider voornoemd: H. BAKKER. Kofiie en thee tot 25 pCt. beperkt. Het orgaan van „Horecaf" bevat het volgende bericht: Nu met ingang van 1 Februari 1941 het koffie- en theerantsoen van resp. 250 gram en 75 gram werd te ruggebracht op 125 gram en 50 gram, zal met ingang van dien datum iedere instelling (café en restaurant) slechts worden voorzien op basis van 25 van het verbruik over het overeenkomstige tijdvak van het vorige jaar voor koffie en thee. De toe te wijzen hoeveelheden van de artikelen, waarvoor maandelijks toewijzingen door het Centraal Dis tributie Kantoor worden verstrekt, bedragen voor: koffie en thee 25 peulvruchten 100 suiker 75 grutterswaren (rijst, ha vermouth, vermicelli, gort, maizena) 75 spijsolie 50 door MARTINE WITTOP KONING. Wees zuinig op voedings stoffen en op brandstof. Is er wel één groentegerecht, dat de reputatie heeft van zóó lang te moeten koken als roodekool? ,Hoe langer de roodekool stooft en suddert", zei de huisvrouw uit een vorige generatie, „des te lekkerder wordt ze!" En die sudder- en stoof, tijd eindigde dan zelfs niet met een paar uur, maar duurde van 's mor gens na 't ontbijt totdat de maaltijd 's middags werd opgediend. Ter verontschuldiging van deze voor de moderne huisvrouw ontoe laatbare methode dient ten eerste, dat in grootmoeders tijd op het brandstofgebruik niet zoo streng werd toegezien als thans, nu gas komfoor en electrische plaat de ver vanging vormen van het toen steeds doorbrandende fornuis. Ten tweede was de huisvrouw er zich toen niet van bewust, dat een lang voortge zette verwarming ten nadeele komt van de kostelijke vitaminewaarde uit onze groente, die een verhitting van langer dan een half uur niet verdraagt. Thans gaan we dus anders te werk. We leggen er ons op toe om èn voedingswaarde èn brandstof te be sparen en dit streven brengt ons tot een roodekoolgerecht, dat in Yi uur gereed kan zijn en dat in smakelijk heid zeker niet achterblijft bij de „doodgekookte" roodekool volgens grootmoeders receptenboek. Wie daaraan nog mocht twijfelen, probeere maar eens het volgende recept. Roodekool (4 personen). 1 middelmatig groote roode kool (ongeveer 1 kg), 40 g (2 afgestreken eetlepels) boter, 30 g (2 afgestreken eetepels) suiker, een paar kruidnagelen, ongeveer 2 eetlepels azijn. Ontdoe de kool van de buitenste bladeren, snijd haar dan doormidden en schaaf de helften in £ijne snippers of haal ze over een grove rasp (een 7 g. zeeprasp of groenterasp). Zet de kool op met de helft van de boter, niet meer dan „een bodempje" wa ter, de kruidnagelen en een snuifje zout (vooral niet veel!); breng ze vlug aan de kook en laat ze dan op een zacht vuur gaar worden (niet langer dan uur). Zorg ervoor, dat op dat oogenblik het water er juist op verkookt is; voeg er de rest van de boter bij met de suiker en den azijn en roer alles goed door elkaar: de kleur, die gedurende het koken blauw is geworden, verandert weer in helderrood na toevoeging van den azijn. (Azijn kan ook vervangen worden door citroensap of wel door een zuren appel, die even boven de pan met gare kool wordt geraspt en er dan wordt doorgemengd!; ook in dat geval verandert de blauw kleur dadelijk in rood). Geeft aan uw stamppot van witte- of savoyekool de noo- dige zorg- Drie manieren om de voe dingswaarde ervan te ver- hoogen. Meer dan ooit vormt dezen winter de stamppot een gewaardeerd ge recht; immers, afgezien van de sma kelijkheid, brengt dit eenpansgerecht ons ook het voordeel van een zuinig brandstoffengebruik. Maar óók meer dan ooit zullen we dezen winter ons best doen om on zen stamppot op te voeren tot een mate van voedzaamheid, waaraan we vroeger ternauwernood dachten. Het komt er n.l. op 't oogenblik op aan, dat we andere vroeger voor ons doodgewone! toevoegsels als vleesch en worst vervangen door voedingsmiddelen, die daarmee in waarde ongeveer gelijkstaan en die de kosten van den maaltijd niet te veel verhoogen. Bij den kool-stamppot gaat dat heel gemakkelijk; zelfs kunnen we op verschillende wijzen het ontbre kende eiwit er in aanvullen. Ten eerste is dit mogelijk door een gedeelte van de hoeveelheid aardappelen te vervangen door boo- nen; witte boonen passen er het best bij, maar ook bruine boonen la ten zich heel goed gebruiken. We koken de boonen, die een veel lan- geren kooktijd vragen dan de kool en de aardappelen, afzonderlijk gaar, of wat veel voordeeliger is in brandstofverbruik we bestemmen voor onzen stamppot een hoeveel heid boonen, die we van een vorigen maaltijd hebben overgehouden en die dus op hetzelfde vuur zijn gaar geworden met de boonen van den vorigen dag. Aan één ding moeten we nu nog denken, n.l. dat we voor dezen stamppot ook wat melk gebruiken: daardoor komt het eiwit uit de boo nen veel beter tot zijn recht. Vóór het dooreenstampen dus, gieten we wat melk in de pan. En dan nog iets, wat minder de voedingswaarde dan wel de smake lijkheid betreft: we stampen de boo nen niet mee fijn, maar we roeren ze op 't laatst losjes door de gestamp te kool met aardappelen, zóó, dat ze goed héél blijven; ze blijven, om warm te worden, dan nog even in den stamppot op 't vuur. Een tweede middel om de eiwit- waarde te verhoogen is taptemelk- poeder. Voegen we daarvan vóór het stampen per persoon ons (1 klein theekopje), mooi glad aange mengd met wat water, bij de koken de aardappelen en kool, dan stijgt de voedingswaarde van ons gerecht evenveel alsof we er 1 ons vleesch in hadden meegekookt. Het derde middel bestaat uit toe voeging van y2 ons geraspte kaas per persoon; ook daardoor vervangen we de waarde van 1 ons vleesch. Is het de bedoeling, dat de kaassmaak niet naar voren komt, dan kiezen we jonge kaas; verlangen we daar entegen juist naar iets pittigs (wat juist bij wittekool uitstekend past!) dan valt onze keus op belegen of zelfs op oude kaas. Een algemeen recept voor den stamppot laat ik hier volgen; het kan naar willekeur gebruikt worden voor al de bovengenoemde gevallen, met dien verstande, dat voor den stamppot met boonen de hoeveelheid aardappelen van 1 y, kg wordt ver minderd tot 1 kg. Voedzame stamppot van witte- of savoyekool (4 personen). IK kg aardappelen, 3/4 kg (IK pond) witte- of savoye kool, 60 gr. (3 afgestreken eet lepels) boter of vet, 4 dl (4 kleine theekopjes) melk, wat zout; ter verbetering van de voedings waarde: I. 200 gr. (2 ons) witte of bruine boonen, in gekookten toestand 400 gr. wegende (of 5 kleine theekopjes vol); de aardappelen worden in dit geval tot 1 kg verminderd; II. 100 gr. (1 ons of 2 kleine thee kopjes) taptemelkpoeder; III. 100 gr. (1 ons) geraspte of ge malen kaas. Leg onder in de pan de schoonge boende (niet geschilde), gewasschen, in parten gesneden aardappelen met een bodempje kokend water en wat zout (niet veel!); leg daarop de fijn gesnipperde of grofgeraspte kool, laat beide samen vlug aan de kook komen en maak ze dan op een zacht vuur gaar en tegelijk droog (ongeveer K uur). Giet er de melk bij, breng die vlug aan den kook en stamp de groente en de aardappe len met het vet door elkaar. Meng er voor I losjes de gare boo nen door. Giet voor n het aangemengde melkpoeder tegelijk met de melk in de pan. Roer voor III de geraspte kaas door het gerecht en laat ze even mee warm worden. RAUWE WORTEL EN RAMMENAS KUNNEN VERSCH FRUIT GEDEELTELIJK VERVANGEN. Het voorlichtingsbureau van de Voedingsraad deelt het volgende mede: In een vorig bericht is uiteengezet, dat het vitamine-C in goede hoeveel heden in de gewone voeding voor komt en dat men zijn voeding zoo dient in te richten, dat ook vol doende van dit vitamine met het voedsel wordt opgenomen. In de eerste plaats komen als bron van vitamine-C in aanmerking aard appelen, versche groenten (vooral de koolsoorten) en versch fruit. Nu is versch fruit in den winter en in het voorjaar schaarsch en dikwijls duur. Het gehalte aan vitamine-C van den aardappel gaat in het voorjaar ach teruit. Aanvulling door versch fruit is dan zeer aan te bevelen. Gelukkig kan het fruit gedeeltelijk worden vervangen door de veel goedkoopere rammenas, rauwen wortel, rauwe koolraap en over eenigen tijd ook door de radijs. Zeer smakelijk is een rauw wor teltje, een dun schijfje rammenas of een plakje koolraap op de boterham, doch men zal graag naar eenige variatie uitzien. VERZOEK AAN DISTRIBUTIE-DIENSTEN. Distributie-diensten van omlig» gende gemeenten worden ver zocht, ten behoeve van hun eigen plaatsgenooten, speciale mededee- lingen zoo spoedig mogelijk aan ons bureau in te zenden, opdat ze in het eerstvolgend nummer van dit „DISTRIBUTIE-NIEUWS" kunnen worden opgenomen. Aangezien hier en daar bij den handel en onder het publiek een on juiste opvatting blijkt te bestaan omtrent den verkoop van uit kolen gruis en/of afval van vaste brand stoffen vervaardigde briketten (tegels), welke tot dusverre door vele handelaren buiten de distribu tie werden aangeboden, heeft de noodzakelijkheid zich doen gevoelen om den verkoop van dergelijke bri ketten in het vervolg uitsluitend op geldige brandstoffenbonnen te doen geschieden. Waar verder is komen vast te staan, dat het product in vele geval len minderwaardig was en tegen ab normaal hooge prijzen van de hand werd gedaan, heeft de Overheid in gegrepen en bij een wijziging van de „vaste brandstoffen distributiebe schikking 1940 III" onder meer de volgende eenheden vaste brand stoffen vastgesteld: briketten, geheel of gedeeltelijk vervaardigd van uitval en/of af val van vastebrandstoffen, geen turf zijnde: 100 kg. briketten, geheel of gedeelte lijk vervaardigd van uitval en/of afval turf: 250 kg. niet tot briketten geperst uitval en/of afval van vaste brandstof fen, geen turf zijnde: 75 kg. Door het Rijkskolenbureau worden maatregelen genomen om een zekere kwaliteitsgarantie voor het produet te verkrijgen en tot het vaststellen van een maximumprijs te komen. Deze variatie is op verschillende manieren mogelijk. Hieronder volgen eenige voorbeelden van slaatjes: Slaatje met rammenas. 1 kleine rammenas, 1 struikje andijvie of K ons veld sla, 2 eetlepels kwark, scheutje melk, of zoo mogelijk slaolie, wat zout, mosterd en aroma naar smaak. Vermeng de kwark met y, thee lepel mosterd, wat zout en aroma, verdun ze met wat melk of slaolie. Schil de rammenas en rasp haar op een fijne rasp, onder nu en dan door eenmengen in de te voren klaarge maakte saus, daar anders een leelijke verkleuring optreedt. Wasch de veldsla en laat ze goed uitlekken of wasch de andijvie en snijdt haar in zoo dun mogelijke reepjes. Meng de veldsla of andijvie met de saus. Slaatje van wortel en koolraap. 1 middelmatig groote winterwortel (ongeveer 200 gr.), K kleine koolraap (ongev. 200 gr.), 2 eetlepels kwark, scheutje melk of zoo mogelijk sla olie, stukje ui en wat zout, mosterd en aroma naar smaak. Meng de kwark aan als in boven staand recept is beschreven, doe er wat geraspte ui door. Boen den wortel schoon (met harden borstel of pannenspons) en rasp deze op een fijne rasp in de saus, om ver kleuring te voorkomen. Schil de halve koolraap (bewaar de- rest tot den volgenden dag) en rasp haar eveneens in de saus. Meng alles goed door elkaar. Het moet een echte kindervriend Kijn, die meneer op het centraal distributiekantoor in Den Haag die besloten heeft om alle bons van het oude distributie-bonboekje en van de oude boter-, vet- en vleesch- kaarten in één slag voor ongeldig te verklaren. Nu hebben de kleuters tenminste pok wat om mee te spelen. Ze heb ben al zoo vaak een tik op de vingers gekregen als ze hun handjes uitsta ken naar moeders bonten bonnen- schat. Maar nu hebben ze hun eigen distributie-speelgoed, waar ze wat gelukkig mee zijn. Verduisterinkje-spelen is voor de kleuters wel heel interessant maar voor moeder is het toch niet leuk als .ze de spiegelruiten van buffet en theetafel telkens beplakt vindt met papierstrooken van allerlei formaat. Kinderen mogen gerust dartel zijn in huis maar als ze uren lang door de kamers en den gang marcheeren al zingend: ,JEin... vier, Erica, Erica", dan is dat wel wat vermoei end voor de huisgenooten. En dat schuilkelder-spel kun je ze Uen keer per dag verbieden, maar nauwelijks is de rug gedraaid of de blokken van de bouwdoos vliegen weer door de kamer en de kinderen zitten weer op hun veilig plekje on der de tafel. Dank zij al die vervallen bons zijn we voorloopig van die actueele kinderspeletjes verlost. Een gevoel van rust en voldoening geeft dót als 'je de kleuters zoo kalm bezig ziet met knippen, ruilen en koopen. Maar ook dit amusement blijkt zijn bezwaren te hebben. Want onze slager is komen opspelen dat zijn loopjongen met vervallen bons no. 20 was thuis gekomen en dat die van niemand anders dan van ons afkomstig konden zijn. Wij en wij alleen worden dus voor oplichters aangezien. En dat alleen omdat de kleuters de bons die voor den slager klaar la gen, hebben weggegraaid en er andere voor in de plaats hebben gelegd. Kinderen zijn in staat de deug- zaamste ouders de gevangenis in te draaien. Centraal Distributiekantoor: Poststukken, Bezuidenhoutsche- weg 144, 's-Gravenhage. Telefoon 7 2 010 0 Interlocaal letters XXX Secretariaat, Bezuidenhoutscheweg 93, 's-Gravenhage. Inspectie West: D. J. Scheffel, Oudegracht 182, In aansluiting op het persbericht van 19 Januari 1941 betreffende het teeltplan akkerbouw 1941 deelt het rijksbureau voor de voedsel voorziening in oorlogstijd nog het volgende mede: voor den verbouw van land- bouwzaden, te weten: gras- en klaverzaden, lucerne, serradella, .wikken, lupinen, merg- en voe- 'derkool, suikerbieten mangels en voederbieten, landbouwwortelen (gele wortelen en stoppelworte- len), uien, spurrie, boterzaad en cichorei voor zaadwinning is een teeltvergunning noodig. Hoewel de teelt van karwij, blauwmaanzaad, gele en bruine mosterd verboden is en dit verbod gehandhaafd blijft, kan aan de speciale kweekers vergunning worden verleend tot het verbou wen van een beperkte oppervlakte voor zaadwinning. Voor de teelt van karwijzaad zijn deze teeltvergunningen reeds toegewezen. Handelaren-kweekers, ook zij, die eventueel niet aange sloten zijn bij de algemeene ver- eeniging voor de teelt van den handel in zaaizaad en pootgoed in Nederland (A. V. Z.) die kool rapen, stoppelknollen, landbouw wortelen, uien, spurrie, boter zaad, Westerwoldsch raaigras of chichorei voor zaadteelt wenschen te verbouwen, hetzij in eigen be drijf, hetzij op contractteelt, moe ten hiervan vóór 1 Maart 1941 op gave doen aan de A. V. Z., Alex- anderstraat 8, 's-Gravenhage, on der mededeeling van: 1. welke oppervlakte van deze gewassen door hen in 1938, 1939 en 1940 is aangelegd in eigen be drijf of op contract is geteeld; 2. welke oppervlakte zij voor oogst 1941 van deze gewassen wenschen aan te leggen, eventueel reeds aangelegd hebben; 3. naam en adres van hen, met wie een contract werd afgesloten, onder mededeeling van het gewas en de oppervlakte, waarover ge contracteerd werd. Tevens dient opgegeven te wor den het district en het nummer, waaronder de contractanten bij de landbouw-crisis-organisatie zijn aangesloten. Coöperaties, welke koolrapen, stoppelknollen, landbouwwortelen, uien, spurrie, boterzaad, Wester woldsch raaigras of chichorei voor zaadteelt wenschen te verbouwen, dienen dezelfde gegevens, als hier voor voor den handel genoemd, op te geven aan de V. E. C. O., Land- bouwhuis, Martinikerkhof 32, Groningen, vóór 1 Maart a.s., ook al zijn zij niet bij deze federatie aangesloten. Opgaven, welke na 1 Maart a.s. bij de A. V. Z. of V. E. C. O. bin nenkomen, worden niet in behan deling genomen. Zij, die het vorige jaar een aan vrage bij de Nederlandsche Akker- bouwcentrale hebben ingediend voor het teelen van suikerbieten, mangels- en voederbietenzaden, hetzij in eigen bedrijf, hetzij op contract, en aan wien door de Nederlandsche Akkerbouwcentrale een oppervlakte is toegewezen, be hoeven geen nieuwe aanvragen in te dienen. Zij, die blauwmaanzaad, gele en bruine mosterd voor zaaizaad wen schen te verbouwen, moeten hiervan eveneens voor 1 Maart a.s. opgave doen aan de Nederlandsche Akker bouwcentrale. De aandacht wordt er echter op gevestigd, dat de verbouw alleen, en dan nog in beperkte mate, zal worden toegestaan aan de spe ciale kweekers van deze gewassen. Opgave van oppervlakte en variëteit wordt vóór genoemden datum ver wacht met vermelding van organisa tienummer van den aanvrager (bij contractteelt van dengene, op wiens bedrijf het gewas wordt verbouwd). Een ieder, hetzij handelaar, kwee- ker, coöperatie, of landbouwer, die gras- en klaverzaden (uitgezonderd Westerwoldsch raaigraas), lucerne- zaad, wikken-, lupinenzaad, serra- dellazaad, merg- of voederkoolzaad wenscht te verbouwen, moet hiervan eveneens vóór 1 Maart a.s. opgave doen aan de Nederlandsche Akker bouwcentrale met nauwkeurige op gave van oppervlakte, soort en even tueel variëteit en van naam, adres, organisatienummer van den verbou wer (eventueel van den contractant). Aan landbouwers is behoudens voor een oppervlakte van 5 are, waarop een ieder vrij is voor zaad teelt een gewas te verbouwen naar eigen keuze de teelt op eigen koste en risico verboden van: kool- rapenzaad, stoppelknollenzaad, boter zaad en Westerwoldsch raaigras. Zij, die gewoon waren deze zaden op eigen risico te verbouwen, kunnen alsnog trachten hiervoor een con tract af te sluiten met een kweeker of coöperatie. Landbouwers, die een contract af sloten met een handelaar, kweeker of coöperatie, behoeven hiervoor per soonlijk geen vergunning aan te vra gen. Deze aanvragen geschieden dooi den kweeker, handelaar of coöpera tie, waarmede een contract werd af gesloten. De teeltvergunningen wor den echter wel op naam van den landbouwer gesteld. Voor landbouwers bestaat in be perkte mate gelegenheid landbouw- wortelenzaad, uienzaad, spurrie en chichoreizaad voor eigen rekening te teelen. Zij, die hiervoor in aanmerking wenschen te komen, moeten hiervan vóór 1 Maart a.s. aangifte doen aan de Nederlandsche Akkerbouwcentrale, Bezuidenhoutschweg 15, 's-Graven hage, met opgave van de te verbou wen oppervlakte, soort, ras en varië teit, alsmede van de verbouwde op pervlakte in 1938, 1939 en 1940. Op gave van volledig adres en organisa tienummer is eveneens vereischt. De warenhuizen blijven voor ons, vrouwen, ook in deze tijden hun aantrekkingskracht uitoefenen. In een sfeer van licht, gezelligheid eir warmte kunnen wij er drentelen langs het nieuwste, mooiste of wel het meest pracüsche op allerlei ge bied: mode, toiletartikelen, kunst voorwerpen, lectuur, meubelen, le vensmiddelen en al die andere zaken, welke noodzakelijk zijn in het leven' of.... het slechts veraangenamen! Het is daarom door eenige Plaat selijke Commissies inzake Huishou delijke Voorlichting en Gezinslei ding en de directies van enkele groote warenhuizen in de groote steden van ons land uitstekend be keken, om in dézen tijd nu im mers iedere huisvrouw ernaar streeft om ondanks distributie of schaarschte van bepaalde levensmiddelen tóch een voedzamen en smakelijken maal tijd op tafel te brengen in een alleraardigsten, smaakvollen stand advies te laten geven over het werk dezer commissies, in het bijzonder op het gebied der voorlichting van huisvrouwen inzake koken en voe dingsleer. Zou dit ook voor onze provincieplaatsen geen voorbeeld zijn, om op te volgen? Men is van plan om gedurende eenige maanden met telkens on geveer een tussehenpoos van veer tien dagen in deze stands ver schillende voedzame, goede produc ten van eigen bodem, die minder' bekend zijn, onder de aandacht te brengen en om tevens de daarop be trekking hebbende practische re ceptenboekjes te verstrekken en de gelegenheid open te stellen tot het inschrijven voor een korten cursus van 4 lessen over het onderwerp: „Hoe voeden wij ons nü zoo goed mogelijk?" kortom: de Nederland sche huisvrouw met raad en daad terzijde te staan. Ook ik. kon, als een ware Eva's dochter, de verleiding niet weerstaan om van de koude, natte Haagsche straten het gezellige warenhuis bin nen te draaien en ook ik was blij verrast, toen ik op d1 hoogste ver dieping een moderne stand ontdekte in crème en groen, waar een vrien delijke leerares achter de volgende appetijtelijke „gerechten voor dezen tijd" stond: goudbruine havermout- lapjes in tomatensaus, mosselenge- hakt, gestoofde mosselen met purée, notengehakt, peulvruchtengehakt en boerenkool mei, groene erwten. Ze vertelde me, dat de directie van het warenhuis gratis plaats had af gestaan aan de-Commissie en boven dien een aardig receptenboekje liet drukken. De Commissie is hierdoor in de gelegenheid om het grootste aantal vrouwen te bereiken, dat te bereiken valt en haar te leeren, dat er allerlei manieren zijn, om de voe dingswaarde van onze maaltijden op peil te houden. Bewoonsters van Amsterdamsen den Haag, als gij uit winkelen gaat in de groote warenhuizen, kijk dan eens uit naar. den stand der commis sie en zakendirecties in de andere groote steden van ons land, let op het spreekwoord: „Een goed. voor beeld doet goed volgen!", want dit is „service" in den besten zin van het woord. Wilt U een paar voorbeelden tot slot? Ziehier iets „nieuws en smake lijks", 1 HAVERMOUTLAPJES (voor 4 personen) 100 gr. havermout, 1 dl melk of water, wat zout, geschrapte ui, wat peper, nootmuskaat, pl.m. 40 gr. boter, 50 gr. bloem. Week de havermout in de vloei stof (K uur). Maak de massa op smaak af met wat zout, marmite of aroma. Voeg zooveel bloem toe, tot een vrij stevig deeg is verkregen. Maak de boter heet en vorm in de pan van de massa niet te dikke lapjes. Bak Ze aan weerszijden vlug bruin. Maak de jus af met vrij veel water en stoof de lapjes nog K uur na. De lapjes nemen veel vocht op. N.B. Bij doze lapjes is tomaten saus bijzonder lekker. Voegt men de purée aan de jus toe en laat men hierin de lapjes stoven, dan krijgt men smakelijke lapjes, van de saus doortrokken. Nóg voedzamer zijn: KRACHTRONDJES (voor 4 personen). 150 gram (ly, ons) havermout, 1 ei, 1 ui, wat peper, zout, nootmuskaat, aroma, 3 eet lepels melk, K eetlepel toma tenpuree, 50 gram K ons)! belegen kaas, 50 gram ons) boter. Klop het ei met de melk, het zout, de kruiden en de tomatenpuree. Giet dit mengsel over de havermout ea laat het er in trekken (circa K uur). Roer er dan ook de kaas door. Bak van dit beslag ronde koekjes in de koekenpan met boter. Bak in de overblijvende boter het fijngesnip perde uitje bruin en maak de jus af met wat kokend water. Deze jus kan men bewaren. MANY A BEUKMAN.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8