m
ro
a IP's
BONNEN-NIEUWS. (Week van 24 Februari tot en met 3 Maart).
hall pond boier of margarine
half pond boier ol een hall nond
margarine of 2 ons ve'
één eenheid brandstollen
vierde perinde
één eenheid cokes vierde periode
(anthraciet, steenkolen, briketten ot turf)
EN GEEFT ZELF RAAD!
Distributie petroleum.
O
►i
CU
fl>
►"1
2*
Q»
s5 w n>
3 m 3 p5 3"
03 o o ÏÏ.TO H2
(D
3
Ha ^43 (D
a> H n>
1-1 2
w 3 O -•?
CD M
^s-issfiir
m fD r+ P, H. 3 3 N
3. CLtg g i£ H» O. H
58 1 S.|ff Bsa Ib
(D H 3 *-"• c+ 3 i -
ff*
O X 3*
H» p* HJ
3 3 OT O -
rc> M. *1
S *s-.£S
5g g 8-1
2.
ro n> 31
er 3
s I s*
Hl 3 r»
3 o
o
3
s 3.
au
p o
03 ÏU. O *-«
0 S 8
CD e-b- u>
c-+- O-1 M
n a S.
O O <J Q G'
3 s s rt-
O' S Cq O
PfP
CD O
Jf
3 „s
HJ co
I9B
e-t> i f*
'S ET
N ITO 2.
3 K-
rt-
2.
3 tr(ro
fl> 2
3 cr 3
- i
a 1 ifs p3
H oo {J* i
3 v g r
o* -0 o. 5"
5? S g S a I
pi 3
I
1 ui c
23-
i
is g
O
-
ARTIKEL
BON NO.
GELDIG
RANTSOEN
06 AD
17 Febr. t, en m. 16 Maart
1 kilogram
02 AD
3 Febr. t. en m. 16 Maart
125 gr. koffie of 50 gr. thee
03 BB
05 BB
Geldig tot en met 2 Maart
24 Febr. t, en m. 2 Maart
(9 Maart)
100 gram of
100 gram roggebrood
of 1 rantsoen qebak
Bloem, brood of gebak
5 Bik.
24 Febr. t. en m. 23 Maart
50 gram brood
half rantsoen qebak
35 gram meel of bloem
(geen boekweitmeel).
02 BK
05 BK
Geldig tot en met 2 Maart
24 Febr. t. en m. 2 Maart
(9 Maart)
half pond boter
of een half pond margorne
of 2 ons vet
(voorzoover voorradiq)
21 B K (oud)
iot en met 28 Febr.
een flesch slaolie
Vet
02 Vetk.
05 Vetk.
Geldig tot en mej 2 Maart
24 Febr. t. en m. 2 Maart
(9 Maart)
half pond margarine
of boter
02 VK
17 Febr. t. en m. 26 Febr.
(2 Maart)
xxxx) 1 ons vleesch of
1 rantsoen vleeschwaren
Vleeschwaren
02 Worst e. d.
17 Febr. t. en m. 26 Febr.
(2 Maart)
xxxx) 1 rantsoen vleeschw.
Rijst, rijstebloem, rijstemeel,
rijstgries of gruttenmeel
11 AD
24 Febr. t. en m. 23 Maart
half pond
Gort, gortmout of grutten
08 AD
24 Febr.. t. en m. 20 April
half pond
Havermout, havervlokken, haver-
bloem, aard.meelvlokken, gort,
gortmout of grutten
07 AD
24 Febr. t. en m. 20 April
half pond
Vermicelli, Macaroni of Spaghetti
09 AD
24 Febr. t. en m. 20 April
1 ons
Maizena, griesmeel, sago, aard
appelmeel of puddingpoeder
of puddingsauspoeder of rijst-
stijfsel of glansstijfsel
10 AD
24 Febr. t. en m. 20 April
1 ons
Koos
13 en 14
24 Febr. t. en m. 9 Maart
(23 Maart)
1 ons per bon
Eieren
05 AD
12 AD
Geldig t. en m. 2 Maart
24 Febr. t. en m. 2 Maart
(9 Maart)
1 ei
15 AD
24 Febr. t. en m. 30 Maart
een pond
01 AD
117 xxx)
1 Febr. t. en m. 28 Febr.
1 Jan. t. en m. 30 April
xx) zie noot
XXX) zie noot
Petroleum
P Z periode 9
PZ E
24 Febr. t. en m.20 April
24 Febr. t. en m. 31 Maart
2 liter
2 liter
11, 12 en 13
(haarden en kachels)
25, 26,27, 28, 29, 30,
31 en 32
(centrale verwarming)
25 Jan. t. en m. 28 Febr,
t. en m. 28 Febr,
één eenheid vaste
brandstoffen
één eenheid vaste
brandstoffen
A D: Algem. distributiebonboekje
B B: Broodbonboekje.
B K: Boterkaart.
Bik.: Bloemkaart.
K.: Vleeschkaart.
Vetk.: Vetkaart.
xx) 150 gram toiletzeep (nieuwe
samenstelling) of 120 gram
huishoudzeep of 150 gram
zachte zeep, of 300 gram zachte
zeeppasta of 250 gram zeep
poeder of 6nn ^ch-
poeder.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of één
tube dan wel een pot scheer-
crême.
Op aparte scheerzeepbon!
xxxx) Het rantsoen vleesch waren
dat per bon kan worden ge
kocht, bedraagt 75 gram voor
gerookt of gekookt varnen.-
rund- of kalfsvleesch en
gerookte worstsoorten, 11U
gram voor gekookte worst
soorten, rolpens en knakworst,
125 gram voor lever artikelen,
tongenworst en nierbrood en
150 gram voor bloedworst.
Distributie-Nieuws
No. 31.
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
24 Februari 1941.
f DE HUISVROUW VRAAGT
HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN
IN OORLOGSTIJD.
Boonen en erwten!
Er was eens zoo beginnen
tegenwoordig nog altijd alle sprook
jes er was eens een tijd, dat héél
Nederland zong: „Maandag boonen,
Dinsdag boonen", mét het hééle,
daarbij benoorende vervolg van het
bed, dat nu juist géén loflied op de
peujvruchten was.
Op het oogenblik zingen we dat
lied niet als een afspiegeling van den
werkelijken stand van zaken, want
eiken dag boonen en voor de af
wisseling eens erwten, dat kan het
distributie-bruintje heusch niet
trekken.
Toch verschaft ons rantsoen ons
een vrij behoorlijke hoeveelheid
peulvruchten, waarmee we in elk
gevai ons voordeel kunnen doen.
Boonen en erwten lijken zoo'n echt
Nederlandsch gewas, het zal menig
een verbazen te hooren. dat over de
geheele wereld specialen boonen
gerechten worden gevonden, die als
,.de tractatie bij uitnemendheid"
worden beschouwd in de rij van de
eenvoudige en voedzame gerechten.
Er moet dus wel een reden zijn
voor die algemeene toepassing van
een eenvoudig gewas, als boonen en
erwten zijn.
Vermoedelijk is het stevige ka
rakter, het eenvoudige, verzadi
gende daaraan niet vreemd. De lage
prijs, die in verhouding tot de voe
dingswaarde van de peulvruchten,
werkelijk laag blijft, maakt dat ze in
alle lagen van de bevolking kunnen
worden gegeten.
Alléén men moet ze zie Speen-
hof's lied van vóór 30 jaar niet
eiken dag eten, want dan worden ze
vervelend.
Toch is zelfs dat niet noodig, als er
maar voor voldoende variatie wordt
gezorgd en daarvan heeft men de
laatste jaren véél meer werk ge
maakt.
Boonen en erwten zijn rijk aan
eiwit de dure voedingsstof, die
óók uit vleesch en viseh, kaas, melk,
eieren, aardappelen enz. wordt
gehaald.
Boonen en erwten geven boven
dien een belangrijke hoeveelheid
koolhydraten, waarvoor óók aard
appelen kunnen zorgen, brood, graan-
vruchten, suiker en nog véél meer.
Boonen en erwten bevatten na
tuurlijk een klein percentage zouten
en van de vitaminen het in water
oplosbare, vitamine B. Dit vitamine
kan koken verdragen, maar dan toch
liefst niet in een vloeistof, waaraan
zuiveringszout of dubbelkoolzure
soda is toegevoegd Het gaat bij een
dergelijk kookproces vrij snel te
gronde.
Van het peulvruchten-eiwit moet
want het klinkt èrg mooi als men
zegt, dat 100 gram boonen minstens
evenveel eiwit bevatten als 100 gram
vleesch echter nog even kwaad
worden gesproken. Dit eiwit is niet
van dezelfde waarde voor ons
lichaam als het vleesch-eiwit, als dat
wat kaas, melk, eieren en ook aard
appelen ons leveren. Er moet zeker
rekening mee worden gehouden, dat
boonen en erwten dit eiwit niet
zonder meer kunnen vervangen.
Een van de eenvoudigste en beste
manieren om het peulvruchten-eiwit
?an te vullen en te maken tot een
volwaardig eiwit, is er aardappelen
bij te geven.
Men Kan deze raad héél eenvoudig
vertalen door te zeggen: „Eet boo
nen en erwten, dus samen met ge
kookte aardappelen, dan kan het
vleesch worden gemist".
Dat was en nu zijn we weer op
het punt van uitgang terug
precies waarom het in het boonen
liedje indertijd óók ging. „Vervang
het vleesch maar door boonen".
Theoretisch kan dit èrg mooi
klinken, maar in de praktijk komen
de bezwaren.
„Hoe eet je droge boonen en
droge aardappelen, als er géén
vleesch of spek met behoorende jus
of vet bij kómt?"
't Is alles te samen zoo dróóg en
wat óók erg is: „het is zoo melig en
het wordt zoo vervelend".
Hier komt natuurlijk de kunst van
de huisvrouw aan te pas; zij moet
van weinig ingrediënten véél variatie
maken. Ze moet smakelijke combi
naties bedenken met het weinige, dat
ter beschikking staat Kortom ze
moet Ieeren tooveren mèt boonen en
erwten, want die zelfde boonen en
erwten kunnen ons in elk geval aan
stevige maaltijden helpen.
Zonder vleesch eet men boonen en
aardappelen 't liefst met een zure of
geurige saus en dan met een niet te
zuinige hoeveelheid.
Een bekend voorbeeld vormen de
witte boonen met zure saus.
Waarcm zouden we op vleesch-
looze dagen ons maal niet kunnen
doen met gekookte witte of bruine
boonen, zure saus, aardappelen en
wat tafelzuur?
Augurkjes en komkommer in het
zuur passen daarbij èrg goed en
smaken er heel lekker bij.
In de saus verwerkt ieder zooveel
boter of vet, als er op dit oogenblik
ter beschikking staat, kan het véél
lijden, dan is er veel en anders moet
het met wat minder.
Bruine boonen zijn héél lekker met
een zure uiensaus, waarin bij voor
keur wat véél uien moeten worden
verwerkt. Een dunne zure saus met
fijngesnipperde prei is niet alleen
een aardige variatie wat smaak,
maar ook wat kleur betreft.
Is de vleeschvoorraad wèl klein,
maar niet heelemaal uitgeput, dan is
het een goed idee om gehakt te
nemen. Dat gehakt kan worden aan
gelengd met gekookte aardappelen of
met brood, tot kleine balletjes ge
maakt en even meegekookt in de
saus. De saus is daarmee prachtig
gegarneerd, de smaak van het
vleesch verhoogt het aanzien van den
geheelen maaltijd en ook al is er
maar weinig vleesch in de saus
het heele gezin kan toch wat van dat
vleesch krijgen.
Bij witte boonen past een roode
saus, met tomatenpurée op kleur en
smaak beide gebracht, heel goed.
Ook hierin staat een gesnipperd
preitje aardig.
Een dergelijk gestoofd boonen
gerecht kan mits het met verstand
en overleg wordt klaar gemaakt
héél goed zijn.
Bezwaren van een langdurig
brandstofgebruik behoeven niet te
bestaan, want er is geen reden om
peulvruchten niet in de hooikist of
in kranten te bereiden.
Denk een paar dagen vooruit en
zet de boonen minstens 24 uur te
voren in de week, zoodat ze lang
zaam kunnen weeken en zich weer
geheel vol water kunnen zuigen.
Breng ze voor een maaltijd, die om
5 of 6 uur gegeten zal worden, des
morgens aan de kook, laat ze 10 a
15 minuten doorkoken, zet ze vlug
m de hooikist of pak ze in kranten
en laat ze daarin 3 uur tot 44 y
uur staan. Doe er zout bij als ze gaar
zijn en Iaat ze nog even zachtjes
doorkoker, ?oodat ze de smaak van
het zout aannemen. Goede boonen
zijn n.J. wel gaar in ruim één uur;
daarom is 10 minuten voorkooktijd
(1/6 vaf den normalen kooktijd) wel
voldoende. Minder goed kokende
boonen vragen meer tijd en dus
gaven we de keus tusschen 10 en 15
minuten.
Daarmee hangt samen de tijd van
verblijf in de hooikist (3 x de nor
male kooktijd) dus 3 x 1 a ly uur.
Wil men om 12 uur eten, dan dient
even berekend te worden of het dan
ook beter is om den vorigen avond al
te beginnen en de ooonen 's nachts in
de hooikist te laten staan. Ze zijn
dan 's morgens stellig gaar en kun
nen tijdig met zout worden ge
warmd. Het gebruik van zuivering-
zout (ook dubbel koolzure soda
genoemd) is op deze wijze ver
meden, het is ook beter om het niet
te gebruiken.
Het kooknat, dat op de boonen
overblijft, is bestemd voor de saus.
Het zal niet altijd mogelijk zijn om
alle kooknat te gebruiken. Daarom
is de meest practische wijze van
werken om tijdig (b.v. vlak na het
toevoegen van het zout en daarmee
even laten doorkoken), zooveel kook
nat van de boonen te nemen als
noodig is en de rest op de boonen
te laten. Dit kooknat kan altijd nog
dienst doen bij een eventueele rest-
verwerking.
Wordt er van bovenbedoeld kook
nat een zure uiensaus of preisaus
gemaakt, dan moet die saus bij voor
keur vlug worden afgewerkt.
Het is volstrekt niet erg, dat de
groente niet bètergaar is. We zijn
over dat standpunt wel héén en
vinden, hoop ik, allen, een groente,
die nog wat knapperig is, lekkerder
dan een slappe, totaal gaar ge-
kookte groente.
Hoe vlugger een dergelijke saus
wordt af gemaakt, hoe beter.
Gedachtig aan wat we in het begin
van dit artikel aan haalden, n.l. dat
er aardappelen moeten worden ge
geten bij de boonen, dient de portie
saus flink groot te zijn. Ze moet
immers óók jus op de aardappelen
zijn.
Maak dus een flinke portie hoe
veelheden en recepten staan voor
de volgende bijdrage op 't pro
gramma. Zóó werkende heeft de
huisvrouw van nu, die rekening wil
De secretaris-generaal van het de
partement van handel, nijverheid en
scheepvaart maakt bekend, dat ge
durende het tijdvak van Maandag 24
Febr. tot en met Maandag 31 Maart
a.s. de met periode „e" gemerkte pe-
troleumzegel recht geeft op het koo-
pen van twee liter petroleum.
De aandacht wordt er op geves
tigd, dat na 31 Maart a.s. geen pe
troleum meer voor verlichtingsdoel-
einden beschikbaar zal worden ge
steld, zoodat de met periode „k" ge
merkte zegels komen te vervallen.
Voorts gèeft gedurende het tijdvak
van Maandag 24 Febr. tot en met
Zondag 20 April a.s. de met periode
„9" gemerkte petroleumzegel recht
op het koopen van twee liter petro
leum voor kookdoeleinden.
VERZOEK AAN
DISTRIBUTIE-DIENSTEN.
Distributie-diensten van omlig
gende gemeenten worden ver
zocht, ten behoeve van hun eigen
plaatsgenooten, speciale mededee-
lingen zoo spoedig mogelijk aan
ons bureau in te zenden, opdat ze
in het eerstvolgend nummer van
dit
„DISTRIBUTIE- NIEUWS"
kunnen worden opgenomen.
houden met de eischen, die de voe
dingsleer stelt, een zoo goed moge
lijke maaltijd op tafel gebracht met
heel eenvoudige hulpmiddelen.
Boonen als goedkoope eiwitbron.
Aardappelen ter aanvulling van het
niet geheel volwaardige eiwit.
Zuinig gekookt, ten einde brand
stof te sparen.
Aardappelen niet op dezelfde
zuinige wijze gekookt, omdat zij
wèl minder worden van deze manier
van bereiden, de boonen en erwten
echter niet.
Saus gemaakt van het boonennat,
dat dus niet verloren gaat.
In de saus als vulling en garnee
ring uien of prei, waarvan vooral de
prei niet geheel gaar behoeft te
zijn.
Kunnen we ons wat vleesch per-
mitteeren, dan wat gehakt in de
saus en zooveel boter of vet als
mogelijk is, in verband met de porte-
monnaie èn de boter of vetvoorraad.
De genoemde maaltijden zijn maar
erg eenvoudig; de peulvruchten
kunnen óók mooier en duurder
worden verwerkt.
Wij hopen daarop in een volgende
bijdrage terug te komen met recep
ten en beschrijvingen van verschil
lende peulvruchtengerechten alles
cm de gedachte, als zouden boonen
toch altijd maar alléén boonen zijn,
te verjagen en U allen aan te moe
digen om de gerantsoeneerde peul
vruchten smakelijk en goed te ge
bruiken.
R. L.—H.