m ro a IP's BONNEN-NIEUWS. (Week van 24 Februari tot en met 3 Maart). hall pond boier of margarine half pond boier ol een hall nond margarine of 2 ons ve' één eenheid brandstollen vierde perinde één eenheid cokes vierde periode (anthraciet, steenkolen, briketten ot turf) EN GEEFT ZELF RAAD! Distributie petroleum. O ►i CU fl> ►"1 2* Q» s5 w n> 3 m 3 p5 3" 03 o o ÏÏ.TO H2 (D 3 Ha ^43 (D a> H n> 1-1 2 w 3 O -•? CD M ^s-issfiir m fD r+ P, H. 3 3 N 3. CLtg g i£ H» O. H 58 1 S.|ff Bsa Ib (D H 3 *-"• c+ 3 i - ff* O X 3* H» p* HJ 3 3 OT O - rc> M. *1 S *s-.£S 5g g 8-1 2. ro n> 31 er 3 s I s* Hl 3 r» 3 o o 3 s 3. au p o 03 ÏU. O *-« 0 S 8 CD e-b- u> c-+- O-1 M n a S. O O <J Q G' 3 s s rt- O' S Cq O PfP CD O Jf 3 „s HJ co I9B e-t> i f* 'S ET N ITO 2. 3 K- rt- 2. 3 tr(ro fl> 2 3 cr 3 - i a 1 ifs p3 H oo {J* i 3 v g r o* -0 o. 5" 5? S g S a I pi 3 I 1 ui c 23- i is g O - ARTIKEL BON NO. GELDIG RANTSOEN 06 AD 17 Febr. t, en m. 16 Maart 1 kilogram 02 AD 3 Febr. t. en m. 16 Maart 125 gr. koffie of 50 gr. thee 03 BB 05 BB Geldig tot en met 2 Maart 24 Febr. t, en m. 2 Maart (9 Maart) 100 gram of 100 gram roggebrood of 1 rantsoen qebak Bloem, brood of gebak 5 Bik. 24 Febr. t. en m. 23 Maart 50 gram brood half rantsoen qebak 35 gram meel of bloem (geen boekweitmeel). 02 BK 05 BK Geldig tot en met 2 Maart 24 Febr. t. en m. 2 Maart (9 Maart) half pond boter of een half pond margorne of 2 ons vet (voorzoover voorradiq) 21 B K (oud) iot en met 28 Febr. een flesch slaolie Vet 02 Vetk. 05 Vetk. Geldig tot en mej 2 Maart 24 Febr. t. en m. 2 Maart (9 Maart) half pond margarine of boter 02 VK 17 Febr. t. en m. 26 Febr. (2 Maart) xxxx) 1 ons vleesch of 1 rantsoen vleeschwaren Vleeschwaren 02 Worst e. d. 17 Febr. t. en m. 26 Febr. (2 Maart) xxxx) 1 rantsoen vleeschw. Rijst, rijstebloem, rijstemeel, rijstgries of gruttenmeel 11 AD 24 Febr. t. en m. 23 Maart half pond Gort, gortmout of grutten 08 AD 24 Febr.. t. en m. 20 April half pond Havermout, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten 07 AD 24 Febr. t. en m. 20 April half pond Vermicelli, Macaroni of Spaghetti 09 AD 24 Febr. t. en m. 20 April 1 ons Maizena, griesmeel, sago, aard appelmeel of puddingpoeder of puddingsauspoeder of rijst- stijfsel of glansstijfsel 10 AD 24 Febr. t. en m. 20 April 1 ons Koos 13 en 14 24 Febr. t. en m. 9 Maart (23 Maart) 1 ons per bon Eieren 05 AD 12 AD Geldig t. en m. 2 Maart 24 Febr. t. en m. 2 Maart (9 Maart) 1 ei 15 AD 24 Febr. t. en m. 30 Maart een pond 01 AD 117 xxx) 1 Febr. t. en m. 28 Febr. 1 Jan. t. en m. 30 April xx) zie noot XXX) zie noot Petroleum P Z periode 9 PZ E 24 Febr. t. en m.20 April 24 Febr. t. en m. 31 Maart 2 liter 2 liter 11, 12 en 13 (haarden en kachels) 25, 26,27, 28, 29, 30, 31 en 32 (centrale verwarming) 25 Jan. t. en m. 28 Febr, t. en m. 28 Febr, één eenheid vaste brandstoffen één eenheid vaste brandstoffen A D: Algem. distributiebonboekje B B: Broodbonboekje. B K: Boterkaart. Bik.: Bloemkaart. K.: Vleeschkaart. Vetk.: Vetkaart. xx) 150 gram toiletzeep (nieuwe samenstelling) of 120 gram huishoudzeep of 150 gram zachte zeep, of 300 gram zachte zeeppasta of 250 gram zeep poeder of 6nn ^ch- poeder. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube dan wel een pot scheer- crême. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleesch waren dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varnen.- rund- of kalfsvleesch en gerookte worstsoorten, 11U gram voor gekookte worst soorten, rolpens en knakworst, 125 gram voor lever artikelen, tongenworst en nierbrood en 150 gram voor bloedworst. Distributie-Nieuws No. 31. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 24 Februari 1941. f DE HUISVROUW VRAAGT HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN IN OORLOGSTIJD. Boonen en erwten! Er was eens zoo beginnen tegenwoordig nog altijd alle sprook jes er was eens een tijd, dat héél Nederland zong: „Maandag boonen, Dinsdag boonen", mét het hééle, daarbij benoorende vervolg van het bed, dat nu juist géén loflied op de peujvruchten was. Op het oogenblik zingen we dat lied niet als een afspiegeling van den werkelijken stand van zaken, want eiken dag boonen en voor de af wisseling eens erwten, dat kan het distributie-bruintje heusch niet trekken. Toch verschaft ons rantsoen ons een vrij behoorlijke hoeveelheid peulvruchten, waarmee we in elk gevai ons voordeel kunnen doen. Boonen en erwten lijken zoo'n echt Nederlandsch gewas, het zal menig een verbazen te hooren. dat over de geheele wereld specialen boonen gerechten worden gevonden, die als ,.de tractatie bij uitnemendheid" worden beschouwd in de rij van de eenvoudige en voedzame gerechten. Er moet dus wel een reden zijn voor die algemeene toepassing van een eenvoudig gewas, als boonen en erwten zijn. Vermoedelijk is het stevige ka rakter, het eenvoudige, verzadi gende daaraan niet vreemd. De lage prijs, die in verhouding tot de voe dingswaarde van de peulvruchten, werkelijk laag blijft, maakt dat ze in alle lagen van de bevolking kunnen worden gegeten. Alléén men moet ze zie Speen- hof's lied van vóór 30 jaar niet eiken dag eten, want dan worden ze vervelend. Toch is zelfs dat niet noodig, als er maar voor voldoende variatie wordt gezorgd en daarvan heeft men de laatste jaren véél meer werk ge maakt. Boonen en erwten zijn rijk aan eiwit de dure voedingsstof, die óók uit vleesch en viseh, kaas, melk, eieren, aardappelen enz. wordt gehaald. Boonen en erwten geven boven dien een belangrijke hoeveelheid koolhydraten, waarvoor óók aard appelen kunnen zorgen, brood, graan- vruchten, suiker en nog véél meer. Boonen en erwten bevatten na tuurlijk een klein percentage zouten en van de vitaminen het in water oplosbare, vitamine B. Dit vitamine kan koken verdragen, maar dan toch liefst niet in een vloeistof, waaraan zuiveringszout of dubbelkoolzure soda is toegevoegd Het gaat bij een dergelijk kookproces vrij snel te gronde. Van het peulvruchten-eiwit moet want het klinkt èrg mooi als men zegt, dat 100 gram boonen minstens evenveel eiwit bevatten als 100 gram vleesch echter nog even kwaad worden gesproken. Dit eiwit is niet van dezelfde waarde voor ons lichaam als het vleesch-eiwit, als dat wat kaas, melk, eieren en ook aard appelen ons leveren. Er moet zeker rekening mee worden gehouden, dat boonen en erwten dit eiwit niet zonder meer kunnen vervangen. Een van de eenvoudigste en beste manieren om het peulvruchten-eiwit ?an te vullen en te maken tot een volwaardig eiwit, is er aardappelen bij te geven. Men Kan deze raad héél eenvoudig vertalen door te zeggen: „Eet boo nen en erwten, dus samen met ge kookte aardappelen, dan kan het vleesch worden gemist". Dat was en nu zijn we weer op het punt van uitgang terug precies waarom het in het boonen liedje indertijd óók ging. „Vervang het vleesch maar door boonen". Theoretisch kan dit èrg mooi klinken, maar in de praktijk komen de bezwaren. „Hoe eet je droge boonen en droge aardappelen, als er géén vleesch of spek met behoorende jus of vet bij kómt?" 't Is alles te samen zoo dróóg en wat óók erg is: „het is zoo melig en het wordt zoo vervelend". Hier komt natuurlijk de kunst van de huisvrouw aan te pas; zij moet van weinig ingrediënten véél variatie maken. Ze moet smakelijke combi naties bedenken met het weinige, dat ter beschikking staat Kortom ze moet Ieeren tooveren mèt boonen en erwten, want die zelfde boonen en erwten kunnen ons in elk geval aan stevige maaltijden helpen. Zonder vleesch eet men boonen en aardappelen 't liefst met een zure of geurige saus en dan met een niet te zuinige hoeveelheid. Een bekend voorbeeld vormen de witte boonen met zure saus. Waarcm zouden we op vleesch- looze dagen ons maal niet kunnen doen met gekookte witte of bruine boonen, zure saus, aardappelen en wat tafelzuur? Augurkjes en komkommer in het zuur passen daarbij èrg goed en smaken er heel lekker bij. In de saus verwerkt ieder zooveel boter of vet, als er op dit oogenblik ter beschikking staat, kan het véél lijden, dan is er veel en anders moet het met wat minder. Bruine boonen zijn héél lekker met een zure uiensaus, waarin bij voor keur wat véél uien moeten worden verwerkt. Een dunne zure saus met fijngesnipperde prei is niet alleen een aardige variatie wat smaak, maar ook wat kleur betreft. Is de vleeschvoorraad wèl klein, maar niet heelemaal uitgeput, dan is het een goed idee om gehakt te nemen. Dat gehakt kan worden aan gelengd met gekookte aardappelen of met brood, tot kleine balletjes ge maakt en even meegekookt in de saus. De saus is daarmee prachtig gegarneerd, de smaak van het vleesch verhoogt het aanzien van den geheelen maaltijd en ook al is er maar weinig vleesch in de saus het heele gezin kan toch wat van dat vleesch krijgen. Bij witte boonen past een roode saus, met tomatenpurée op kleur en smaak beide gebracht, heel goed. Ook hierin staat een gesnipperd preitje aardig. Een dergelijk gestoofd boonen gerecht kan mits het met verstand en overleg wordt klaar gemaakt héél goed zijn. Bezwaren van een langdurig brandstofgebruik behoeven niet te bestaan, want er is geen reden om peulvruchten niet in de hooikist of in kranten te bereiden. Denk een paar dagen vooruit en zet de boonen minstens 24 uur te voren in de week, zoodat ze lang zaam kunnen weeken en zich weer geheel vol water kunnen zuigen. Breng ze voor een maaltijd, die om 5 of 6 uur gegeten zal worden, des morgens aan de kook, laat ze 10 a 15 minuten doorkoken, zet ze vlug m de hooikist of pak ze in kranten en laat ze daarin 3 uur tot 44 y uur staan. Doe er zout bij als ze gaar zijn en Iaat ze nog even zachtjes doorkoker, ?oodat ze de smaak van het zout aannemen. Goede boonen zijn n.J. wel gaar in ruim één uur; daarom is 10 minuten voorkooktijd (1/6 vaf den normalen kooktijd) wel voldoende. Minder goed kokende boonen vragen meer tijd en dus gaven we de keus tusschen 10 en 15 minuten. Daarmee hangt samen de tijd van verblijf in de hooikist (3 x de nor male kooktijd) dus 3 x 1 a ly uur. Wil men om 12 uur eten, dan dient even berekend te worden of het dan ook beter is om den vorigen avond al te beginnen en de ooonen 's nachts in de hooikist te laten staan. Ze zijn dan 's morgens stellig gaar en kun nen tijdig met zout worden ge warmd. Het gebruik van zuivering- zout (ook dubbel koolzure soda genoemd) is op deze wijze ver meden, het is ook beter om het niet te gebruiken. Het kooknat, dat op de boonen overblijft, is bestemd voor de saus. Het zal niet altijd mogelijk zijn om alle kooknat te gebruiken. Daarom is de meest practische wijze van werken om tijdig (b.v. vlak na het toevoegen van het zout en daarmee even laten doorkoken), zooveel kook nat van de boonen te nemen als noodig is en de rest op de boonen te laten. Dit kooknat kan altijd nog dienst doen bij een eventueele rest- verwerking. Wordt er van bovenbedoeld kook nat een zure uiensaus of preisaus gemaakt, dan moet die saus bij voor keur vlug worden afgewerkt. Het is volstrekt niet erg, dat de groente niet bètergaar is. We zijn over dat standpunt wel héén en vinden, hoop ik, allen, een groente, die nog wat knapperig is, lekkerder dan een slappe, totaal gaar ge- kookte groente. Hoe vlugger een dergelijke saus wordt af gemaakt, hoe beter. Gedachtig aan wat we in het begin van dit artikel aan haalden, n.l. dat er aardappelen moeten worden ge geten bij de boonen, dient de portie saus flink groot te zijn. Ze moet immers óók jus op de aardappelen zijn. Maak dus een flinke portie hoe veelheden en recepten staan voor de volgende bijdrage op 't pro gramma. Zóó werkende heeft de huisvrouw van nu, die rekening wil De secretaris-generaal van het de partement van handel, nijverheid en scheepvaart maakt bekend, dat ge durende het tijdvak van Maandag 24 Febr. tot en met Maandag 31 Maart a.s. de met periode „e" gemerkte pe- troleumzegel recht geeft op het koo- pen van twee liter petroleum. De aandacht wordt er op geves tigd, dat na 31 Maart a.s. geen pe troleum meer voor verlichtingsdoel- einden beschikbaar zal worden ge steld, zoodat de met periode „k" ge merkte zegels komen te vervallen. Voorts gèeft gedurende het tijdvak van Maandag 24 Febr. tot en met Zondag 20 April a.s. de met periode „9" gemerkte petroleumzegel recht op het koopen van twee liter petro leum voor kookdoeleinden. VERZOEK AAN DISTRIBUTIE-DIENSTEN. Distributie-diensten van omlig gende gemeenten worden ver zocht, ten behoeve van hun eigen plaatsgenooten, speciale mededee- lingen zoo spoedig mogelijk aan ons bureau in te zenden, opdat ze in het eerstvolgend nummer van dit „DISTRIBUTIE- NIEUWS" kunnen worden opgenomen. houden met de eischen, die de voe dingsleer stelt, een zoo goed moge lijke maaltijd op tafel gebracht met heel eenvoudige hulpmiddelen. Boonen als goedkoope eiwitbron. Aardappelen ter aanvulling van het niet geheel volwaardige eiwit. Zuinig gekookt, ten einde brand stof te sparen. Aardappelen niet op dezelfde zuinige wijze gekookt, omdat zij wèl minder worden van deze manier van bereiden, de boonen en erwten echter niet. Saus gemaakt van het boonennat, dat dus niet verloren gaat. In de saus als vulling en garnee ring uien of prei, waarvan vooral de prei niet geheel gaar behoeft te zijn. Kunnen we ons wat vleesch per- mitteeren, dan wat gehakt in de saus en zooveel boter of vet als mogelijk is, in verband met de porte- monnaie èn de boter of vetvoorraad. De genoemde maaltijden zijn maar erg eenvoudig; de peulvruchten kunnen óók mooier en duurder worden verwerkt. Wij hopen daarop in een volgende bijdrage terug te komen met recep ten en beschrijvingen van verschil lende peulvruchtengerechten alles cm de gedachte, als zouden boonen toch altijd maar alléén boonen zijn, te verjagen en U allen aan te moe digen om de gerantsoeneerde peul vruchten smakelijk en goed te ge bruiken. R. L.—H.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 7