DE NIEUWE PUNTENLIJST
TEXTIELGOEDEREN
BUREAU ALKMAARSCME COURANT
Prijs cent
«1 SN S
fl
§331
tl 73
|f.3
■g jsa
- s a
öS]
i
4 Jï^L'
jg*
S^ll
"«PI
Denk aan de vitamine-
waarde van uw
groente.
Stijfsel niet op den
bon.
Boonen zijn een be
langrijk voedsel.
DE PANNEKOEK.
VOOR
Onmisbaar voor iedereen
Uitgebreid en overzichtelijk
Aanvulling texiel-
puntenlijst.
Wist U datvan de
koolraap?
VOOR DE HUISVKOUWi
M
0
01
r
s
u
O
cr
0
K
fi
D
O
c
fl)
C*
0)
-o
c
O
OiM fli
2 SoNJ
5
r~ n h
&S>!f
■SSS**
«Ë"S I
O cö (D
oiD ii s
0) -*-»
"■a S-g
J 2
-Q
:c?
"2 S
CO
CO
O. S
n O
O
X o
«8
G) O
CU rH
N G)
a "5 -0
3 -S c
O 0)
W gflj
-4-j N <D
60 -2
5 4= S
O ra
•ti o
.r-4 CU f_ *rH (T)
g« S<Im|
-i »t-< <1» r~
X fl
G)
CL) 0
ttO tüO rfl
•fl 0)
C r? O
73
fl C fl
O S
'a ÏJ c
si ïs
-a "V
"5
"S H
§42
CO ,fl
D 5
o S
WlJt
ca qJ qJ
w g
.fl rfl
0)
a co
<D Q)
•fl 0)
fl O
Si :h» o
B&V
G) G)
ft
o U
5^
Cü O
CO T3
0) ft fl
O G)
O P
i> '3 ra
P 8
O
■g-p
O
2 "S
<I)
P fl
0)
no fcjo
B i
o
o S
J
•a W
H j] W M W
<U rfl -+2 0)
XJ fll fl W)
M g-S M
■Sm' g 43 o
O n S 42 o
3 o g -3
|"E o
CN CD x5
■Sfs
§1
8-g.s
60 -
-
43 S-g
A r4 M
ra
W h"
o
ra Je
S "S c
p o S" 8
8"S
s5«ï
3
ra .af g
co 73 d) 1
fl w tuO
.3
s 3
s AS
-o
ra
ra 3 y> JS
r^ss
jfi C ofi
2 ra oj3g
,a S s <u o
fl ,D rfl WJ^O
,ra "öjC
'n fefl fll
SPECIALE VERGUNNINGEN
TEXTIELPRODUCTEN.
De Leider van den Distributie-
dienst te ALKMAAR maakt het na
volgende bekend:
In afwijking van het vroeger mede
gedeelde, alsmede het gepubliceerde
in de Handleiding van het Rijks
bureau voor de Distributie van Tex
tielproducten door den Handel, No.
5, zal eerst op 17 Maart a„s. een aan
vang worden gemaakt met de uit
gifte van speciale punten, een rege
ling, welke in de plaats komt voor de
tot nu toe verleende speciale vergun
ningen.
In verband met de voorbereiding
van bovengenoemde regeling zullen
tot 17 Maart a.s. geen speciale ver
gunningen worden afgegeven, noch
formulieren verkrijgbaar zijn.
Alle aanvragen voor algemeene
kleeding, beroepslileeding, huishou
delijke artikelen, woninginrichting
tn beddenvak kunnen eerst na dien
datum ingediend worden aan het
Bureau Oudegracht 168, ingang
Ridderstiaat, op de daartoe bestemde
formulieren, welke aldaar kosteloos
verkrijgbaar zijn.
Alkmaar, 28 Februari 1941.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER.
OPPLAKVELLEN MD 18.
De Leider van den Distributie-
dienst ALKMAAR bréngt ter ken
nis van belanghebbenden, dat de
opplakvellen MD 18, oud model, in
de toekomst alléén mogen worden
gebruikt voor die bonnen, welke
wat grootte betreft, niet kunnen
worden geplakt op MD 18 nieuw
model.
Dit zijn momenteel de volgende
bonnen:
extra rantsoenbonnen; (oud)
Wehrmachtmarken
bonnen Algemeen Distributie
bonboekje (oud, voor zoover
deze nog in omloop zijn);
scheerzeepbonnen;
bonnen papkaart;
bonnen brandstoffenkaart;
rantsoenbonnen terpentijn en
lijnolie.
Indien in de toekomst het for
maat van de bovenbedoelde bonnen
zoodanig wordt gewijzigd, dat
opplakken op formulier MD 18
nieuw model mogelijk is, dient dit
opplakvel gebruikt te worden.
ALKMAAR, 1 Maart 1941.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER
1. Schaaf of rasp zélf Uw
Roode kool: het werk is
gauw gebeurd en U werkt
mee aan 't behoud van de
vitaminen.
2. „Eet dagelijks iets rauws".
Het gemak dient den mensch.
Gewoonlijk is er dan ook niet veel
tegen, dat de huisvrouw een dank
baar gebruik maakt van maatrege
len, die in haar gezin een werkbe-
sparende invloed hébben, van naai
machine, stofzuiger en waschketel af
tot het afneembare tafelzeiltje zijn
de voordeelen tot vereenvoudiging
van den huiselijken arbeid voor het
grijpen!
Toch kan de goed bedoelde zorg
van producent of leverancier te ver
gaan. Zouden we b.v. „omdat 't zoo
gemakkelijk is" onze keus in hoofd
zaak bepalen tot verduurzaamde
levensmiddelen (blikjes en andere
conserven), dan zou onherroepelijk
de gezondheid van ons gezin daar
onder lijden.
En zoo gaat 't ook met de hand
reiking, die ons tegenwoordig meer
en meer door den groentehandelaar
wordt geboden. We kunnen de aard
appelen geschild, de worteltjes ge
schrapt en de kool geschaafd
koopen.
Maar wat is 't gevolg van die
hulp?
Aardappelen en worteltjes worden
met de groentekar meegevoerd in
emmers met water, met de bedoeling,
dat hun kleur onder 't vervoer niet
heeft te lijden; maar op deze wijze
gaat een deel van de oplosbare be-
standdeelen in 't omringende water
over, en 't gevolg is, dat èn smaak
èn voedingswaarde worden bena
deeld.
Roode- en wittekool liggen ge
schaafd in den winkel klaar om in
de door de klanten gewenschte hoe
veelheid te worden afgewogen en dus
afgezien van de werkbesparing
ook den inkoop van het juist be-
noodigde gewicht te bevorderen
zonder kans op restjes, wanneer de
hééle kool te groot zou zijn ge
weest.
't Lijkt practisch, maar
Nu we hebben leeren beseffen,
dat de waarde van de in onze voe
ding onmisbare groenten voor een
groot deel gelegen is in hun gehalte
aan vitaminen en nu we weten, dat
er onder deze „fijnere" stoffen ver
schillende voorkomen, die niet be
stand zijn tegen een fijne verdee
ling, die hun stukgesneden celletjes
urenlang met de zuurstof uit de
iucht in aanraking brengt nu
kan het aanvaarden van een derge
lijke twijfelachtige „hulp" bij 't
groente schoonmaken ons niet meer
bekoren.
We koopen onze kool liever in den
vorm van de stevig gesloten, vaste
bollen, waarvan door de natuur het
inwendige zoo prachtig van de lucht
is afgesloten en we schaven of ras
pen de kool juist op het moment, dat
ze moet worden opgezet. Mocht de
kool te groot zijn, dan dekken we
het resteerende stuk met een paar
koolbladeren dicht en we bereiden
er den volgenden dag een smake
lijke kool-sla van, die in haar rauwen
vorm niet enkel een geschikte varia
tie geeft op de gekookte kool van
den eersten dag, maar die ook tege
moetkomt aan den wensch van de
tegenwoordige voedingsleer:
„Eet dagelijks iets rauws".
Moeilijkheden in de bereiding
geeft zoo'n gezonde roodekoolsla
zeker niet: integendeel, ze maakt
een extra goede beurt, doordat ze in
dezen tijd van brandstof beperking
het geheel klaarspeelt zonder ver
hitting!
Roodekoolsla (4 personen).
Ongeveer 500 G. (1 pond) roode-
kool, 1 zure appel, 2 volle eetlepels
handop of kwark (ook te vervangen
door 4 eetlepels karnemelk), 1 eet
lepel azijn of wat citroensap, 1 thee
lepel suiker, 1 uitje of preitje,
snuifje zout.
Rasp de kool op een grove rasp
(een z.g. zeeprasp) of schaaf ze in
uiterst fijne draden en snijdt die
vervolgens nog even door; rasp of
schaaf ook den appel en het uitje of
snipper de prei fijn. Klop de hangop,
de kwark of de karnemelk met de
suiker, het zout en den azijn of het
citroensap tot een gelijk sausje en
meng daarmee de fijn verdeelde
groenten op de voor sla gebruike
lijke wijze door elkaar.
(Deze sla is vooral smakelijk bij
visch; echter kan ze ook uitstekend
dienst doen in een maaltijd, die ver
der uit witte of bruine boonen en
uit aardappelen bestaat en waarbij
b.v. een boter-, een peterselie- of een
mosterdsaus wordt gemaakt van het
overgehouden boonenkooknat).
Alleen eetbare stijfsel.
De secretaris-generaal van het
departement van landbouw en vis-
seherij maakt het volgende bekend:
Bij de laatste bonaanwijzing voor
grutterswaren werd medegedeeld,
dat de met „10" genummerde bon
van de „bonkaart algemeen" o.a.
recht geeft op het koopen van rijst-
stijfsel, glansstijfsel en kookstijfsel.
Deze mededeeling heeft tot misver
stand aanleiding gegeven. Het lag n.l.
in de bedoeling, dat uitsluitend
de eetbare stijf selsoorten (z.g.
rijstzetmeel), welke niet als zoo-
daning, doch in pudding- en pudding-
sauspoeders verwerkt in den handel
zijn, op den voor maizena aangewe
zen bon kunnen wordén gekocht.
Stijfsel valt dernalve, voorzoover
deze niet in puddmg of puddingsaus-
poeders is verwerkt, buiten de
distributie en kan dus zonder afgifte
van een bon worden gekocht.
Het Voorlichtingsbureau van den
Voedingsraad deelt mede:
Reeds vroeger gaven wij een aan
tal boonenrecepten. Nu de distribu
tie het mogelijk maakt, dat dit, uit
voedingsoogpunt zoo belangrijke en
smakelijke voedsel weer op tafel
verschijnt, is het nuttig nog iets
over boonen te vertellen.
Het is voldoende békend, dat Ne
derland op het gebied van de teelt
van droge peulvruchten (erwten,
bruine- en witte boonen) een voor
aanstaande plaats inneemt. De ge
middelde opbrengst per ha is in
Nederland aanmerkelijk hooger dan
in- eenig ander land ter wereld en de
kwaliteit der Nederlandsche peul
vruchten geniet in het buitenland
een uitstekende reputatie. Nu is het
gebruik van droge peulvruchten
voor menschelijke consumptie in Ne
derland betrekkelijk gering en in
vergelijking met 20-30 jaren geleden
zelfs aanmerkelijk achteruitgegaan.
Tegenover een jaarlijksche pro
ductie van ongeveer 150 millioen kg
droge erwten en bconen staat in
normale tijden slechts een hoeveel
heid van 22 millioen kg, die voor
menschelijke consumptie gebruikt
wordt. Het overblijvende wordt voor
een groot gedeelte naar het buiten
land geëxporteerd.
De peulvruchten bevatten een be
langrijke hoeveelheid eiwit en kool
hydraten, mineralen (kalk, phos
phor en ijzer) en in ruimte mate het
vitamine bl.
„Vitamine bl" is bestand tegen
langdurige hitte en hiervan kan ge
bruik gemaakt worden door de peul
vruchten in hooikist of couranten
gaar te maken. Een deel van het
vitamine gaat echter over in het
koolmat, daarom en om nog andere
redenen, mag dit niet worden weg
gegooid. Dubbelkoolzure soda, dit is
het zuiveringszout, moet niet ge
bruikt worden, daar dit het vitamine
vernietigd. Om den kooktijd van de
peulvruchten te verkorten worden
deze te voren geweekt, overjarige
zelf 2 x 24 uur, dan opgezet met het
weekwater en een weinig vet, daar
dit ook een middel is het hard wor
den te voorkomen. Pas zout toevoe
gen als de boonen bijna gaar zijn.
De peulvruchten kunnen als ver
vangingsmiddel van vleesch ge
bruikt worden. Het „eiwit" is ech
ter niet geheel volwaardig, hetgeen
te verbeteren is door in denzelfden
maaltijd gebruik te maken van aard
appelen of melk.
De vorige maal gaven wij recep
ten van volledige peulvruchtenmaal
tijden, nu volgt een recept van wat
men met het peulvruchtennat doen
kan en een voorschrift voor een
peulvruchtengehakt.
Soep van het overgebleven
peulvruchtennat. (4 pers.)
1 liter peulvruchtennat (nat van
bruine- en witte boonen), een restje
boonen (noodig is dit niet), 1 ui of
prei, 1 afgestreken eetlepel, vet of
boter, 1 theelepel kerry, wat aardap
pelmeel, aroma, melk, wat peterselie.
De gesnipperde ui of prei met de
kerry in het vet fruiten, het vocht en
de fijngem'aakte peulvruchten toe
voegen; alles nog een half uur zacht
jes koken,x zoo noodig binden met
wat aardappelmeel, afmaken met
wat aroma en een scheutje melk, de
fijngehakte peterselie toevoegen en
de soep opdoen. Als er geen restje
boonen meer is, kan de soep direct
gebonden worden en behoeft niet
eerst een half uur te koken.
Peulvruchtengehakt.
250 gr. rauwe of 1 liter gekookte
bruine- of witte boonen, capucijners
of groene erwten, 200 gr. gekookte
aardappelen, 1 flinke ui, peper, zout,
noot, wat boter of vet om in te bak
ken.
De peulvruchten gaar koken, fijn
maken en met de fijngemaakte aard
appelen, de gesnipperde, gefruite ui,
peper, zout en noot tot een samen
hangende massa kneden; mocht deze
te droog zijn, dan iets boonennat toe
voegen; is zij te vochtig, dan aardap-
pelkruim. Van deze massa kleine ge
haktballen vormen, deze door pa
neermeel wentelen en ze aan alle zij
den bruin bakken.
Het voorlichtingsbureau vari den
Voedingsraad deelt mede:
Onze broodbonnen zijn niet toe
reikend en pannekoek kunnen wij
tegenwoordig niet meer bakken,
zucht menige huisvrouw op de voor
lichtingscursussen, wanneer het
brood- en koffierantsoen besproken
wordt. Kunnen wij nu heelemaal
geen pannekoek meer bakken? Wij
probeerden het beslag dikker te
maken, geen resultaat. Het beslag op
een harder of zachter vuur, met meer
of minder vet, het ging niet. Een
beslag werd gemaakt van rijst en
bloem.
Dit gaat wel, maar geeft toch
geen echte pannekoek, het zijn rijst-
koeken. Nu gaan wij de rij langs van
ue andere grutterswaren.
Havermout. Wij nemen 1/3
havermout en 2/3 bloem en krijgen
hiervan pannekoeken, welke gemak
kelijk gebakken kunnen worden en
heerlijk van smaak zijn. Pannekoek,
welke een grootere voedingswaarde
bezit dan de vroegere, die uitsluitend
van bloem gebakken werd.
Vergelijkt U de voedingswaarde
eens van een portie ouderwetsche
pannekoek met die van een zelfde
hoeveelheid van deze nieuwe.
Mét bloem: cal. 469, eiwit 105, vet
2,6, koolh. 221, kalk 2,922, phosphor
2,265, ijzer 4,85, vit. a -, vit. b 1.30,
vit. c -.
Met bloem en havermout: cal. 556,
eiwit 108, vet 4,8, koolh. 216, kalk
2,949, phosphor 2,415, ijzer 6,10; vit.
a -, vit. b 118, vit. c -.
Het groote verschil is te vinden in
de zouten en vitamines, de voor ons
zoo belangrijke voedingsstoffen. De
cijfers spreken hier voor zich en men
zal er toe overgaan gebruik te ma
ken van de op de bons verkrijgbare
hoeveelheid havermout of gortmout.
Smaakt boerenkoolstamppot of
raapstelenstamppot niet heerlijk met'
havermout er door?
Probeert u daarom ook eens pan
nekoek met 1/3 havermout er door.
N.V. Boek- en Handelsdrukkerij v.h. HERMS. COSTER ZOON, Voordam 9
Wat nog vrij is van
punten.
Punten waardeering.
Nader zijn rog op punten gewaar
deerd: Pyama's (tricot of gebreid}
voor mannen 30 punten (natuurwol
of natuurwoihoudend), 24 punten
(kunstzijde en natuurzijde) en 3D
punten (andere stoffen), pyama's
(tricot of gebreid) voor vrouwen
resp. 20, 18 en 20 punten; winter-
jekker voor jongens 50 punten, win-
terjekker voor meeisjes .respj. 37, 25
en 37 punten; aanknooppakje resp.
18, 14 en 18 punten; aanknoopbroekje
9 punten; kunstzijden stopzijde per
40 meter 1 punt; directoires korter
dan 50 c.m. totaal van stof resp. 10,
6 en 6 punten.
Voorts moeten de volgende artike
len worden gewaardeerd als daar
achter is aangegeven: Japon met
bolero als japon en bolerojasje; bad-
cnpe als badjajs of badmantel; ka
merjas voor jongens of meisjes als
meisjeskimono; wollen ongevoerde
completmantel als ongevoerde zo
mermantel; slaaphokken en bed-
schoenen als gebreide sokken; „pils"
kousbeeschermers als kousvoeten;
overhemd met los of vast boord en
1 paar manchetten als overhemd (in
dien met meer losse boorden of man
chetten dan moeten de punten voor
die artikelen worden bijgeteld);
voorjaarsjekker (voorjaarsjassen)
voor meisjes als zomermantel; idem
voor jongens als demi-saison; korte
kappersjas als korte stoffjas; cami
sole als aameshemd; voetbalbroekje
als turnbroek (kort); voetbalshirt
als turnhemd, mannen- en jongens
flanellen als onderhemd; corsetlijf-
jes als lijfjes; fronts of serviteurs als
hemdfront; wollen gevoerde com
pletmantel als zomermantel; over-
blouse als onderblouse; zonnejurk als
jurk; strandjurk als jurk, strand-
pakje voor kinderen als aanknoop
pakje; strandpakje voor dames als
blouse en schort; strandjas (vallende
onder groep wol) als demi-saison of
zomermantel; strandjas (andere groe
pen) als badmantel; avondjapon als
japon.
Katoenen 3/4 meisjeskousen zijn
te waardeeren op 4 punten en ge
breide jacquard sportkousen op 7 of
8 punten.
Alle speciale vergunningen na 1
Februari 1941, welke door de distri
butiediensten voor noodgevallen zijn
uitgereikt, moeten voor. 15 Maart a.s.
in goederen zijn omgezet.
Onder gebreide kousen worden
verstaan kousen vervaardigd van
handbreigarens of grove industrie
garens, zoowel vervaardigd met de
hand als op z.g. huisbreimachines.
Onder tricotkousen kousen vervaar
digd uit industriegarens door de
machinale breierijen.
Naar aanleiding van ingekomen
vragen is een nadere uiteenzetting
verschenen van de laatste hand
leiding voor de distributie van tex-
tielgoederen.
Hieraan wordt het volgende ont
leend:
Onder kleeding en benoodigdhe-
den voor kinderen beneden 3 jaar
vallen ook wiegmatrassen wiege-
dekens, wiegelakens, sloopjes en
boxmatrassen. Hetzelfde geldt voor
kinderwagen-artikelen.
Deze artikelen zijn dus op de
stamkaart van het kind verkrijg
baar.
Vrijgestelde artikelen.
Tot de vrijgestelde artikelen be-
hooren ook:
Geprepareerde poetsdoeken; da
meskraagjes, damesmanchetten (vrij
als jabots, ruches e.d. witgoede
ren); atrikeien vervaardigd uit
kunstleer; verbandgaas e.d.; trek-
(rits) sluiting; hospitaaldoek (z.g.
rubberdoek); gummischortje (wordt
niet beschouwd ais textiel); jute
handwerkstoffen e.d.; ongevoerde
tricothandschoenen en leeren hand
schoenen; imitatiebont als gamee-
rir.g; tapijten, karpetten en loopers
van papiergaren; celluloid boorden
en manchetten (geen textielartikel);
stoffen, kennelijk alleen geschikt
voor de vervaardiging van para
menten; karpetten, tapijten en loo
pers geheel uit jute vervaardigd,
karpetten, tapijten en loopers in
dien meer dan 50 pet. papier bevat
tend; alle handwerk-gaasweefsels;
„dutch art" kleeden beneden 1 ni2;
handschoenen met gebreide boven
kant; broodzakken; gasmaskers
zakjes, naaizakjes; alle elastieke
weefsels, bestemd voor de vervaar
diging van buikbanden, corsetten en
corseletten; transparante regen-
kleeding, vervaardigd uit z.g.
kunstrubber.
Wat niet vrijgesteld is.
Niet vrijgesteld zijn witte bruids-
kleeding, kleeding voor machinear
beiders, restcoupons, imitatiestroo-
ken en afvalstrooken, dweilenstof
aan het stuk en corsetstoffen.
Ge zult wel nimmer hebben kun
nen vermoeden, dat de malsche
goudgele blokjes koolraap, welke
elke huisvrouw, die het wél meent
met de gezondheid van haar gezin,
zoo nu en dan eens op tafel dient te
brengen, eigenlijk... een soort
„hout" zijn. Ja, de natuur bevat veel
wonderbaarlijks en wie zich in haar
verdiept, komt tot de vreemdste ont
dekkingen!
Zoo weet men dan, dat de vleezige,
kegelvormige penwortel van de
koolraap het gedeelte, dat vele
waardevolle voedingsstoffen bevat
grootendeels uit houtweefsels be
staat; bij de verdikking is weinig
„schors" en veel „hout" gevormd,
welk laatste evenwel niet „echt"
houtig is geworden, doch sappig
bleef.
De tegenwoordig verbouwde vorm
van deze smakelijke groente is pas in
het begin van de zeventiende eeuw
naar Midden- en West-Europa ge
komen en onze verre voorvaderen
konden dus niet, gelijk wij, door
middel van dit lidi der Familie der
Kruisbloemigen allerlei voor de ge-'
zondheid uitstekende stoffen, zooals
b v. vitamines (vooral B en C),
zouten (o.a. kalk- en ijzerzouten) en
de voedende zetmeelachtige bestand-,
deelen, waaraan de koolraap zoo rijk
is, tot zich nemen.
In onze Nederlandsche zandstreken
verbouwt men witte en gele kool
rapen, vooral de blauw- en groen-
koppen, die gedeeltelijk boven den
grond staan. Op ongeveer dertien
duizend Hectaren van ons land
wordt de koolraap geteelt; van de
cogst komt gedurende Februari en
Maart ongeveer 800.000 kg. in con
sumptie. Ze is zeer goed bestand
tegen koude, zoodat ze nog laat kan
worden geoogst en dus in den win
ter een welkome afwisseling kan
vormen met de vele koolsoorten.
Bij een juiste manier van klaar
maken is de koolraap een smakelijke
groente.
Probeer het eens volgens onder
staande methode van Martine Wittop
Koning; dan zal deze wintergroente
ook U en Uw gezin bekoren:
Koolraap met melksausje
(voor 4 personen).
1 middelmatig groote koolraap,
2 y2 d.L. melk, 2 G. zout, 15 G. bloem,
20 G. boter.
Snijdt de koolraap in plakken,
schil ze en verdeel ze vervolgens in
gelijke reepjes. Wasch ze, zet ze op
met zooveel water als er in ongeveer
J4 uur op verkoken kan, voeg er het
zout bij en laat ze gaar koken (on
geveer l/i uur). Bereidt terwijl de
saus, door roerende de boter met de
bloem te vervangen en daarbij lang
zamerhand de warme melk te
voegen. Roer de koolrapen door de
saus en ragp er op de schaal wat
nootmuskaat over.
Doordat op deze wijze niet meer
water gebruikt wordt, dan strikt
noodzakelijk is voor het gaar-
worden, behoudt de koolraap zoo
veel mogelijk- van haar voedings
waarde en smaak.
En nu ge dus iets méér weet van
de koolraap laat ze U dubbel
goed smaken!
MANY A BEUKMAN.
floor
MARTINE
WITTOP KONING.
GEEF DE NOODIGE
AANDACHT AAN DE
RESTJES!
Breng restjes vooral in aantrek- j
kelijken vorm op tafel: ze
gaan dan even graag naar
binnen als een versch bereid
gerecht.
In 't algemeen is het beter oim
géén restjes, te hebben: herhaald op-A.
warmen komt nl. niet ten goede aan
de voedingswaarde van de spijzen en
het is uit dat oogpunt af te keuren
om stelselmatig voor twee dagen te
gelijk te koken.
Maar aan onverwachte omstan
digheden kan geen enkele huis
vrouw ontkomen: personen, waarop
ze gerekend had, zijn b.v. niet aan
tafel verschenen; de eetlust bleek
niet in overeenstemming met de be
reide portie voedsel; de groente
leverde meer uit dan men vermoed
de, enz. enz.
Dan zijn er wél restjes en dan
doen we verstandig niet er de noq-
dige zorg aan te besteden.
Laten we ons dezen keer bepalen
tot de in elk gezin toch minstens
éénmaal per week gebruikte witte-
of savoye kool. Hebben we die als
starnRpot. gebruikt, dan doen we het
best met in een pan een bodempje
water aan den kook te brengen en
daarin als één geheel het stijve restje
stamppot te leggen.'Op een zacht
vuur wordt nu de warmte van het
kekende water geleidelijk naar de
stamppotlaag overgebracht zonder
veel kans op aanbranden, en, na
even door elkaar geroerd te zijn,
komt ons restje even smakelijk op
tafel alsof het versch was gekookt.
Het vormt op die manier een lekker
warm hapje bij de boterham.
Is het restje afkomstig van afzon
derlijk bereide kool en hebben we
tevens wat aardappelen overgehou
den, dan laat zich een smakelijk
„laagjesschoteltje" bereiden. Van een.
vuurvast schoteltje bedekken we
dan den bodem met kool, leggen
daarop een laag in plakjes gesneden
aardappelen, raspen er wat kaas over
en herhalen de verschillende laag
jes tót ons restje verbruikt is. Kun
nen we zonder bezwaar onzen oven
gebruiken, omdat we een kolenfor-
r.uis hebben, dan zetten we het scho-
tèltje, overgbterf met een scheutje
melk en bestrooid met wat paneer
meel daar een half uurtje in. Zijn
we échter op gas of op electriciteit
rangewezen, dan komt zoo'n oven
schoteltje te onvoordeelig uit voor
ons brandstofrantsoen; we dekken
dan het 'met wat rftelk afgemaakte
schoteltje dicht en zetten het op een
asbestplaatje op een kleine gaspit of
(zonder asbestplaatje) op de laag in
geschakelde -electrische plaat. Op die
manier deelt de warmte zich in een,
kwartier voldoende mee aan heÜ
heele schoteltje en we kunnen ten
slotte het korstje vervangen door eï
vóór het opdienen nogawrat kaaas oveï
te raspen.
Een dergelijk gericht is uitgfce' nd v
op zijn plaats als voorschotelt; e 1
bet middagmaal. De groente, --
voor'dieh dag gekozen is, kan dun
het best bereid worden als een rau
we sla: ten eerste wordt daardooe
het vitamine-verlies vergoed, drf
ontstaan is door 't opwarmen en ti u 1
tweede halen we er het gas-
stroomverbruik mee uit, dat voor hot
„schoteltje" noodig is.
Nog één opmerking.
Wie jus over heeft maar dat
durf ik op 't oogenblik haast niet te
veronderstellen! die kan over Öe
laagjes kool in het schoteltje telkens
een lepel jus uitspreiden: de hartig-.^
heid van het gerecht wordt daardoo*
bevorderd.