DE NIEUWE PUNTENLIJST TEXTIELGOEDEREN BUREAU ALKMAARSCME COURANT Prijs cent «1 SN S fl §331 tl 73 |f.3 ■g jsa - s a öS] i 4 Jï^L' jg* S^ll "«PI Denk aan de vitamine- waarde van uw groente. Stijfsel niet op den bon. Boonen zijn een be langrijk voedsel. DE PANNEKOEK. VOOR Onmisbaar voor iedereen Uitgebreid en overzichtelijk Aanvulling texiel- puntenlijst. Wist U datvan de koolraap? VOOR DE HUISVKOUWi M 0 01 r s u O cr 0 K fi D O c fl) C* 0) -o c O OiM fli 2 SoNJ 5 r~ n h &S>!f ■SSS** «Ë"S I O cö (D oiD ii s 0) -*-» "■a S-g J 2 -Q :c? "2 S CO CO O. S n O O X o «8 G) O CU rH N G) a "5 -0 3 -S c O 0) W gflj -4-j N <D 60 -2 5 4= S O ra •ti o .r-4 CU f_ *rH (T) g« S<Im| -i »t-< <1» r~ X fl G) CL) 0 ttO tüO rfl •fl 0) C r? O 73 fl C fl O S 'a ÏJ c si ïs -a "V "5 "S H §42 CO ,fl D 5 o S WlJt ca qJ qJ w g .fl rfl 0) a co <D Q) •fl 0) fl O Si :h» o B&V G) G) ft o U 5^ Cü O CO T3 0) ft fl O G) O P i> '3 ra P 8 O ■g-p O 2 "S <I) P fl 0) no fcjo B i o o S J •a W H j] W M W <U rfl -+2 0) XJ fll fl W) M g-S M ■Sm' g 43 o O n S 42 o 3 o g -3 |"E o CN CD x5 ■Sfs §1 8-g.s 60 - - 43 S-g A r4 M ra W h" o ra Je S "S c p o S" 8 8"S s5«ï 3 ra .af g co 73 d) 1 fl w tuO .3 s 3 s AS -o ra ra 3 y> JS r^ss jfi C ofi 2 ra oj3g ,a S s <u o fl ,D rfl WJ^O ,ra "öjC 'n fefl fll SPECIALE VERGUNNINGEN TEXTIELPRODUCTEN. De Leider van den Distributie- dienst te ALKMAAR maakt het na volgende bekend: In afwijking van het vroeger mede gedeelde, alsmede het gepubliceerde in de Handleiding van het Rijks bureau voor de Distributie van Tex tielproducten door den Handel, No. 5, zal eerst op 17 Maart a„s. een aan vang worden gemaakt met de uit gifte van speciale punten, een rege ling, welke in de plaats komt voor de tot nu toe verleende speciale vergun ningen. In verband met de voorbereiding van bovengenoemde regeling zullen tot 17 Maart a.s. geen speciale ver gunningen worden afgegeven, noch formulieren verkrijgbaar zijn. Alle aanvragen voor algemeene kleeding, beroepslileeding, huishou delijke artikelen, woninginrichting tn beddenvak kunnen eerst na dien datum ingediend worden aan het Bureau Oudegracht 168, ingang Ridderstiaat, op de daartoe bestemde formulieren, welke aldaar kosteloos verkrijgbaar zijn. Alkmaar, 28 Februari 1941. De Leider voornoemd, H. BAKKER. OPPLAKVELLEN MD 18. De Leider van den Distributie- dienst ALKMAAR bréngt ter ken nis van belanghebbenden, dat de opplakvellen MD 18, oud model, in de toekomst alléén mogen worden gebruikt voor die bonnen, welke wat grootte betreft, niet kunnen worden geplakt op MD 18 nieuw model. Dit zijn momenteel de volgende bonnen: extra rantsoenbonnen; (oud) Wehrmachtmarken bonnen Algemeen Distributie bonboekje (oud, voor zoover deze nog in omloop zijn); scheerzeepbonnen; bonnen papkaart; bonnen brandstoffenkaart; rantsoenbonnen terpentijn en lijnolie. Indien in de toekomst het for maat van de bovenbedoelde bonnen zoodanig wordt gewijzigd, dat opplakken op formulier MD 18 nieuw model mogelijk is, dient dit opplakvel gebruikt te worden. ALKMAAR, 1 Maart 1941. De Leider voornoemd, H. BAKKER 1. Schaaf of rasp zélf Uw Roode kool: het werk is gauw gebeurd en U werkt mee aan 't behoud van de vitaminen. 2. „Eet dagelijks iets rauws". Het gemak dient den mensch. Gewoonlijk is er dan ook niet veel tegen, dat de huisvrouw een dank baar gebruik maakt van maatrege len, die in haar gezin een werkbe- sparende invloed hébben, van naai machine, stofzuiger en waschketel af tot het afneembare tafelzeiltje zijn de voordeelen tot vereenvoudiging van den huiselijken arbeid voor het grijpen! Toch kan de goed bedoelde zorg van producent of leverancier te ver gaan. Zouden we b.v. „omdat 't zoo gemakkelijk is" onze keus in hoofd zaak bepalen tot verduurzaamde levensmiddelen (blikjes en andere conserven), dan zou onherroepelijk de gezondheid van ons gezin daar onder lijden. En zoo gaat 't ook met de hand reiking, die ons tegenwoordig meer en meer door den groentehandelaar wordt geboden. We kunnen de aard appelen geschild, de worteltjes ge schrapt en de kool geschaafd koopen. Maar wat is 't gevolg van die hulp? Aardappelen en worteltjes worden met de groentekar meegevoerd in emmers met water, met de bedoeling, dat hun kleur onder 't vervoer niet heeft te lijden; maar op deze wijze gaat een deel van de oplosbare be- standdeelen in 't omringende water over, en 't gevolg is, dat èn smaak èn voedingswaarde worden bena deeld. Roode- en wittekool liggen ge schaafd in den winkel klaar om in de door de klanten gewenschte hoe veelheid te worden afgewogen en dus afgezien van de werkbesparing ook den inkoop van het juist be- noodigde gewicht te bevorderen zonder kans op restjes, wanneer de hééle kool te groot zou zijn ge weest. 't Lijkt practisch, maar Nu we hebben leeren beseffen, dat de waarde van de in onze voe ding onmisbare groenten voor een groot deel gelegen is in hun gehalte aan vitaminen en nu we weten, dat er onder deze „fijnere" stoffen ver schillende voorkomen, die niet be stand zijn tegen een fijne verdee ling, die hun stukgesneden celletjes urenlang met de zuurstof uit de iucht in aanraking brengt nu kan het aanvaarden van een derge lijke twijfelachtige „hulp" bij 't groente schoonmaken ons niet meer bekoren. We koopen onze kool liever in den vorm van de stevig gesloten, vaste bollen, waarvan door de natuur het inwendige zoo prachtig van de lucht is afgesloten en we schaven of ras pen de kool juist op het moment, dat ze moet worden opgezet. Mocht de kool te groot zijn, dan dekken we het resteerende stuk met een paar koolbladeren dicht en we bereiden er den volgenden dag een smake lijke kool-sla van, die in haar rauwen vorm niet enkel een geschikte varia tie geeft op de gekookte kool van den eersten dag, maar die ook tege moetkomt aan den wensch van de tegenwoordige voedingsleer: „Eet dagelijks iets rauws". Moeilijkheden in de bereiding geeft zoo'n gezonde roodekoolsla zeker niet: integendeel, ze maakt een extra goede beurt, doordat ze in dezen tijd van brandstof beperking het geheel klaarspeelt zonder ver hitting! Roodekoolsla (4 personen). Ongeveer 500 G. (1 pond) roode- kool, 1 zure appel, 2 volle eetlepels handop of kwark (ook te vervangen door 4 eetlepels karnemelk), 1 eet lepel azijn of wat citroensap, 1 thee lepel suiker, 1 uitje of preitje, snuifje zout. Rasp de kool op een grove rasp (een z.g. zeeprasp) of schaaf ze in uiterst fijne draden en snijdt die vervolgens nog even door; rasp of schaaf ook den appel en het uitje of snipper de prei fijn. Klop de hangop, de kwark of de karnemelk met de suiker, het zout en den azijn of het citroensap tot een gelijk sausje en meng daarmee de fijn verdeelde groenten op de voor sla gebruike lijke wijze door elkaar. (Deze sla is vooral smakelijk bij visch; echter kan ze ook uitstekend dienst doen in een maaltijd, die ver der uit witte of bruine boonen en uit aardappelen bestaat en waarbij b.v. een boter-, een peterselie- of een mosterdsaus wordt gemaakt van het overgehouden boonenkooknat). Alleen eetbare stijfsel. De secretaris-generaal van het departement van landbouw en vis- seherij maakt het volgende bekend: Bij de laatste bonaanwijzing voor grutterswaren werd medegedeeld, dat de met „10" genummerde bon van de „bonkaart algemeen" o.a. recht geeft op het koopen van rijst- stijfsel, glansstijfsel en kookstijfsel. Deze mededeeling heeft tot misver stand aanleiding gegeven. Het lag n.l. in de bedoeling, dat uitsluitend de eetbare stijf selsoorten (z.g. rijstzetmeel), welke niet als zoo- daning, doch in pudding- en pudding- sauspoeders verwerkt in den handel zijn, op den voor maizena aangewe zen bon kunnen wordén gekocht. Stijfsel valt dernalve, voorzoover deze niet in puddmg of puddingsaus- poeders is verwerkt, buiten de distributie en kan dus zonder afgifte van een bon worden gekocht. Het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad deelt mede: Reeds vroeger gaven wij een aan tal boonenrecepten. Nu de distribu tie het mogelijk maakt, dat dit, uit voedingsoogpunt zoo belangrijke en smakelijke voedsel weer op tafel verschijnt, is het nuttig nog iets over boonen te vertellen. Het is voldoende békend, dat Ne derland op het gebied van de teelt van droge peulvruchten (erwten, bruine- en witte boonen) een voor aanstaande plaats inneemt. De ge middelde opbrengst per ha is in Nederland aanmerkelijk hooger dan in- eenig ander land ter wereld en de kwaliteit der Nederlandsche peul vruchten geniet in het buitenland een uitstekende reputatie. Nu is het gebruik van droge peulvruchten voor menschelijke consumptie in Ne derland betrekkelijk gering en in vergelijking met 20-30 jaren geleden zelfs aanmerkelijk achteruitgegaan. Tegenover een jaarlijksche pro ductie van ongeveer 150 millioen kg droge erwten en bconen staat in normale tijden slechts een hoeveel heid van 22 millioen kg, die voor menschelijke consumptie gebruikt wordt. Het overblijvende wordt voor een groot gedeelte naar het buiten land geëxporteerd. De peulvruchten bevatten een be langrijke hoeveelheid eiwit en kool hydraten, mineralen (kalk, phos phor en ijzer) en in ruimte mate het vitamine bl. „Vitamine bl" is bestand tegen langdurige hitte en hiervan kan ge bruik gemaakt worden door de peul vruchten in hooikist of couranten gaar te maken. Een deel van het vitamine gaat echter over in het koolmat, daarom en om nog andere redenen, mag dit niet worden weg gegooid. Dubbelkoolzure soda, dit is het zuiveringszout, moet niet ge bruikt worden, daar dit het vitamine vernietigd. Om den kooktijd van de peulvruchten te verkorten worden deze te voren geweekt, overjarige zelf 2 x 24 uur, dan opgezet met het weekwater en een weinig vet, daar dit ook een middel is het hard wor den te voorkomen. Pas zout toevoe gen als de boonen bijna gaar zijn. De peulvruchten kunnen als ver vangingsmiddel van vleesch ge bruikt worden. Het „eiwit" is ech ter niet geheel volwaardig, hetgeen te verbeteren is door in denzelfden maaltijd gebruik te maken van aard appelen of melk. De vorige maal gaven wij recep ten van volledige peulvruchtenmaal tijden, nu volgt een recept van wat men met het peulvruchtennat doen kan en een voorschrift voor een peulvruchtengehakt. Soep van het overgebleven peulvruchtennat. (4 pers.) 1 liter peulvruchtennat (nat van bruine- en witte boonen), een restje boonen (noodig is dit niet), 1 ui of prei, 1 afgestreken eetlepel, vet of boter, 1 theelepel kerry, wat aardap pelmeel, aroma, melk, wat peterselie. De gesnipperde ui of prei met de kerry in het vet fruiten, het vocht en de fijngem'aakte peulvruchten toe voegen; alles nog een half uur zacht jes koken,x zoo noodig binden met wat aardappelmeel, afmaken met wat aroma en een scheutje melk, de fijngehakte peterselie toevoegen en de soep opdoen. Als er geen restje boonen meer is, kan de soep direct gebonden worden en behoeft niet eerst een half uur te koken. Peulvruchtengehakt. 250 gr. rauwe of 1 liter gekookte bruine- of witte boonen, capucijners of groene erwten, 200 gr. gekookte aardappelen, 1 flinke ui, peper, zout, noot, wat boter of vet om in te bak ken. De peulvruchten gaar koken, fijn maken en met de fijngemaakte aard appelen, de gesnipperde, gefruite ui, peper, zout en noot tot een samen hangende massa kneden; mocht deze te droog zijn, dan iets boonennat toe voegen; is zij te vochtig, dan aardap- pelkruim. Van deze massa kleine ge haktballen vormen, deze door pa neermeel wentelen en ze aan alle zij den bruin bakken. Het voorlichtingsbureau vari den Voedingsraad deelt mede: Onze broodbonnen zijn niet toe reikend en pannekoek kunnen wij tegenwoordig niet meer bakken, zucht menige huisvrouw op de voor lichtingscursussen, wanneer het brood- en koffierantsoen besproken wordt. Kunnen wij nu heelemaal geen pannekoek meer bakken? Wij probeerden het beslag dikker te maken, geen resultaat. Het beslag op een harder of zachter vuur, met meer of minder vet, het ging niet. Een beslag werd gemaakt van rijst en bloem. Dit gaat wel, maar geeft toch geen echte pannekoek, het zijn rijst- koeken. Nu gaan wij de rij langs van ue andere grutterswaren. Havermout. Wij nemen 1/3 havermout en 2/3 bloem en krijgen hiervan pannekoeken, welke gemak kelijk gebakken kunnen worden en heerlijk van smaak zijn. Pannekoek, welke een grootere voedingswaarde bezit dan de vroegere, die uitsluitend van bloem gebakken werd. Vergelijkt U de voedingswaarde eens van een portie ouderwetsche pannekoek met die van een zelfde hoeveelheid van deze nieuwe. Mét bloem: cal. 469, eiwit 105, vet 2,6, koolh. 221, kalk 2,922, phosphor 2,265, ijzer 4,85, vit. a -, vit. b 1.30, vit. c -. Met bloem en havermout: cal. 556, eiwit 108, vet 4,8, koolh. 216, kalk 2,949, phosphor 2,415, ijzer 6,10; vit. a -, vit. b 118, vit. c -. Het groote verschil is te vinden in de zouten en vitamines, de voor ons zoo belangrijke voedingsstoffen. De cijfers spreken hier voor zich en men zal er toe overgaan gebruik te ma ken van de op de bons verkrijgbare hoeveelheid havermout of gortmout. Smaakt boerenkoolstamppot of raapstelenstamppot niet heerlijk met' havermout er door? Probeert u daarom ook eens pan nekoek met 1/3 havermout er door. N.V. Boek- en Handelsdrukkerij v.h. HERMS. COSTER ZOON, Voordam 9 Wat nog vrij is van punten. Punten waardeering. Nader zijn rog op punten gewaar deerd: Pyama's (tricot of gebreid} voor mannen 30 punten (natuurwol of natuurwoihoudend), 24 punten (kunstzijde en natuurzijde) en 3D punten (andere stoffen), pyama's (tricot of gebreid) voor vrouwen resp. 20, 18 en 20 punten; winter- jekker voor jongens 50 punten, win- terjekker voor meeisjes .respj. 37, 25 en 37 punten; aanknooppakje resp. 18, 14 en 18 punten; aanknoopbroekje 9 punten; kunstzijden stopzijde per 40 meter 1 punt; directoires korter dan 50 c.m. totaal van stof resp. 10, 6 en 6 punten. Voorts moeten de volgende artike len worden gewaardeerd als daar achter is aangegeven: Japon met bolero als japon en bolerojasje; bad- cnpe als badjajs of badmantel; ka merjas voor jongens of meisjes als meisjeskimono; wollen ongevoerde completmantel als ongevoerde zo mermantel; slaaphokken en bed- schoenen als gebreide sokken; „pils" kousbeeschermers als kousvoeten; overhemd met los of vast boord en 1 paar manchetten als overhemd (in dien met meer losse boorden of man chetten dan moeten de punten voor die artikelen worden bijgeteld); voorjaarsjekker (voorjaarsjassen) voor meisjes als zomermantel; idem voor jongens als demi-saison; korte kappersjas als korte stoffjas; cami sole als aameshemd; voetbalbroekje als turnbroek (kort); voetbalshirt als turnhemd, mannen- en jongens flanellen als onderhemd; corsetlijf- jes als lijfjes; fronts of serviteurs als hemdfront; wollen gevoerde com pletmantel als zomermantel; over- blouse als onderblouse; zonnejurk als jurk; strandjurk als jurk, strand- pakje voor kinderen als aanknoop pakje; strandpakje voor dames als blouse en schort; strandjas (vallende onder groep wol) als demi-saison of zomermantel; strandjas (andere groe pen) als badmantel; avondjapon als japon. Katoenen 3/4 meisjeskousen zijn te waardeeren op 4 punten en ge breide jacquard sportkousen op 7 of 8 punten. Alle speciale vergunningen na 1 Februari 1941, welke door de distri butiediensten voor noodgevallen zijn uitgereikt, moeten voor. 15 Maart a.s. in goederen zijn omgezet. Onder gebreide kousen worden verstaan kousen vervaardigd van handbreigarens of grove industrie garens, zoowel vervaardigd met de hand als op z.g. huisbreimachines. Onder tricotkousen kousen vervaar digd uit industriegarens door de machinale breierijen. Naar aanleiding van ingekomen vragen is een nadere uiteenzetting verschenen van de laatste hand leiding voor de distributie van tex- tielgoederen. Hieraan wordt het volgende ont leend: Onder kleeding en benoodigdhe- den voor kinderen beneden 3 jaar vallen ook wiegmatrassen wiege- dekens, wiegelakens, sloopjes en boxmatrassen. Hetzelfde geldt voor kinderwagen-artikelen. Deze artikelen zijn dus op de stamkaart van het kind verkrijg baar. Vrijgestelde artikelen. Tot de vrijgestelde artikelen be- hooren ook: Geprepareerde poetsdoeken; da meskraagjes, damesmanchetten (vrij als jabots, ruches e.d. witgoede ren); atrikeien vervaardigd uit kunstleer; verbandgaas e.d.; trek- (rits) sluiting; hospitaaldoek (z.g. rubberdoek); gummischortje (wordt niet beschouwd ais textiel); jute handwerkstoffen e.d.; ongevoerde tricothandschoenen en leeren hand schoenen; imitatiebont als gamee- rir.g; tapijten, karpetten en loopers van papiergaren; celluloid boorden en manchetten (geen textielartikel); stoffen, kennelijk alleen geschikt voor de vervaardiging van para menten; karpetten, tapijten en loo pers geheel uit jute vervaardigd, karpetten, tapijten en loopers in dien meer dan 50 pet. papier bevat tend; alle handwerk-gaasweefsels; „dutch art" kleeden beneden 1 ni2; handschoenen met gebreide boven kant; broodzakken; gasmaskers zakjes, naaizakjes; alle elastieke weefsels, bestemd voor de vervaar diging van buikbanden, corsetten en corseletten; transparante regen- kleeding, vervaardigd uit z.g. kunstrubber. Wat niet vrijgesteld is. Niet vrijgesteld zijn witte bruids- kleeding, kleeding voor machinear beiders, restcoupons, imitatiestroo- ken en afvalstrooken, dweilenstof aan het stuk en corsetstoffen. Ge zult wel nimmer hebben kun nen vermoeden, dat de malsche goudgele blokjes koolraap, welke elke huisvrouw, die het wél meent met de gezondheid van haar gezin, zoo nu en dan eens op tafel dient te brengen, eigenlijk... een soort „hout" zijn. Ja, de natuur bevat veel wonderbaarlijks en wie zich in haar verdiept, komt tot de vreemdste ont dekkingen! Zoo weet men dan, dat de vleezige, kegelvormige penwortel van de koolraap het gedeelte, dat vele waardevolle voedingsstoffen bevat grootendeels uit houtweefsels be staat; bij de verdikking is weinig „schors" en veel „hout" gevormd, welk laatste evenwel niet „echt" houtig is geworden, doch sappig bleef. De tegenwoordig verbouwde vorm van deze smakelijke groente is pas in het begin van de zeventiende eeuw naar Midden- en West-Europa ge komen en onze verre voorvaderen konden dus niet, gelijk wij, door middel van dit lidi der Familie der Kruisbloemigen allerlei voor de ge-' zondheid uitstekende stoffen, zooals b v. vitamines (vooral B en C), zouten (o.a. kalk- en ijzerzouten) en de voedende zetmeelachtige bestand-, deelen, waaraan de koolraap zoo rijk is, tot zich nemen. In onze Nederlandsche zandstreken verbouwt men witte en gele kool rapen, vooral de blauw- en groen- koppen, die gedeeltelijk boven den grond staan. Op ongeveer dertien duizend Hectaren van ons land wordt de koolraap geteelt; van de cogst komt gedurende Februari en Maart ongeveer 800.000 kg. in con sumptie. Ze is zeer goed bestand tegen koude, zoodat ze nog laat kan worden geoogst en dus in den win ter een welkome afwisseling kan vormen met de vele koolsoorten. Bij een juiste manier van klaar maken is de koolraap een smakelijke groente. Probeer het eens volgens onder staande methode van Martine Wittop Koning; dan zal deze wintergroente ook U en Uw gezin bekoren: Koolraap met melksausje (voor 4 personen). 1 middelmatig groote koolraap, 2 y2 d.L. melk, 2 G. zout, 15 G. bloem, 20 G. boter. Snijdt de koolraap in plakken, schil ze en verdeel ze vervolgens in gelijke reepjes. Wasch ze, zet ze op met zooveel water als er in ongeveer J4 uur op verkoken kan, voeg er het zout bij en laat ze gaar koken (on geveer l/i uur). Bereidt terwijl de saus, door roerende de boter met de bloem te vervangen en daarbij lang zamerhand de warme melk te voegen. Roer de koolrapen door de saus en ragp er op de schaal wat nootmuskaat over. Doordat op deze wijze niet meer water gebruikt wordt, dan strikt noodzakelijk is voor het gaar- worden, behoudt de koolraap zoo veel mogelijk- van haar voedings waarde en smaak. En nu ge dus iets méér weet van de koolraap laat ze U dubbel goed smaken! MANY A BEUKMAN. floor MARTINE WITTOP KONING. GEEF DE NOODIGE AANDACHT AAN DE RESTJES! Breng restjes vooral in aantrek- j kelijken vorm op tafel: ze gaan dan even graag naar binnen als een versch bereid gerecht. In 't algemeen is het beter oim géén restjes, te hebben: herhaald op-A. warmen komt nl. niet ten goede aan de voedingswaarde van de spijzen en het is uit dat oogpunt af te keuren om stelselmatig voor twee dagen te gelijk te koken. Maar aan onverwachte omstan digheden kan geen enkele huis vrouw ontkomen: personen, waarop ze gerekend had, zijn b.v. niet aan tafel verschenen; de eetlust bleek niet in overeenstemming met de be reide portie voedsel; de groente leverde meer uit dan men vermoed de, enz. enz. Dan zijn er wél restjes en dan doen we verstandig niet er de noq- dige zorg aan te besteden. Laten we ons dezen keer bepalen tot de in elk gezin toch minstens éénmaal per week gebruikte witte- of savoye kool. Hebben we die als starnRpot. gebruikt, dan doen we het best met in een pan een bodempje water aan den kook te brengen en daarin als één geheel het stijve restje stamppot te leggen.'Op een zacht vuur wordt nu de warmte van het kekende water geleidelijk naar de stamppotlaag overgebracht zonder veel kans op aanbranden, en, na even door elkaar geroerd te zijn, komt ons restje even smakelijk op tafel alsof het versch was gekookt. Het vormt op die manier een lekker warm hapje bij de boterham. Is het restje afkomstig van afzon derlijk bereide kool en hebben we tevens wat aardappelen overgehou den, dan laat zich een smakelijk „laagjesschoteltje" bereiden. Van een. vuurvast schoteltje bedekken we dan den bodem met kool, leggen daarop een laag in plakjes gesneden aardappelen, raspen er wat kaas over en herhalen de verschillende laag jes tót ons restje verbruikt is. Kun nen we zonder bezwaar onzen oven gebruiken, omdat we een kolenfor- r.uis hebben, dan zetten we het scho- tèltje, overgbterf met een scheutje melk en bestrooid met wat paneer meel daar een half uurtje in. Zijn we échter op gas of op electriciteit rangewezen, dan komt zoo'n oven schoteltje te onvoordeelig uit voor ons brandstofrantsoen; we dekken dan het 'met wat rftelk afgemaakte schoteltje dicht en zetten het op een asbestplaatje op een kleine gaspit of (zonder asbestplaatje) op de laag in geschakelde -electrische plaat. Op die manier deelt de warmte zich in een, kwartier voldoende mee aan heÜ heele schoteltje en we kunnen ten slotte het korstje vervangen door eï vóór het opdienen nogawrat kaaas oveï te raspen. Een dergelijk gericht is uitgfce' nd v op zijn plaats als voorschotelt; e 1 bet middagmaal. De groente, -- voor'dieh dag gekozen is, kan dun het best bereid worden als een rau we sla: ten eerste wordt daardooe het vitamine-verlies vergoed, drf ontstaan is door 't opwarmen en ti u 1 tweede halen we er het gas- stroomverbruik mee uit, dat voor hot „schoteltje" noodig is. Nog één opmerking. Wie jus over heeft maar dat durf ik op 't oogenblik haast niet te veronderstellen! die kan over Öe laagjes kool in het schoteltje telkens een lepel jus uitspreiden: de hartig-.^ heid van het gerecht wordt daardoo* bevorderd.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8