Distributie-Nieuws
c
D
ro n
52" <D QfQ
Is 5-» s
0Q
0C3 fD
5"«i f
i-sIts- iSl™I iiwmi
BONNEN-NIEUWS. (Week van 24 Maart tot en met 31 Maart).
AftllKtL
BON No.
6 Bik.
GELDIG
10 AD
één eenheid hrannsloRen
vijlde periode
één eenheid cohes vijlde periode
RANTSOEN
hall pond boter oi een hall pond
margarine
daarna geen petroleum meer v. verlicht.
1 ons
1 ei
DE HUISVROUW VRAAGT
EN GEEFT ZELF RAAD I
HEBZUCHT
1
CU
p
8 O 9 O
I S
2 o dg rL.*^
S C A 8 i3 9T i
M aiö «•sS.fiS'i f
,H| >.g a, gro >g
G.«® W ft"*" a rt- <J
J 5 ;sr £ir 5i g*
s.
*<J
iOQ o*
CD ja
3
'2L Oj
S"<§ 2
S- to c fl>
8 pj- 2 -.CD
5? C S 3
CD >3 7T - 4
<figtfeitogsg'ó0tr&
15 g-^S-wlS g"E.®
cm pj c .r* w
p,m 3 S cucd 2 o 2
S* w 3
|B 3 B
III
5 Tfl fl) Oi ci
P- O <3
.<*8 S g
o g «L *^tw
O 2 tf CO M
H W P rf
3 29
no
CD
n>
<1
R CD
TO
Oc°S
is el
03 3
- ÜQ ?"i
B"fc
P. CD O CP iP
êl o cr n
b 01 g.3-
<8 SSS'
I (t (5 H rKB
UM f Li,
8
CD O
P f O
g ö:ca
Qj P.
i CD CD
,b
^'"ptreoa^y ft* «-"a 2 11 s^iS 2-ón
"tö85-&8'5L'Sl::!» g.-* 2 Jjï. B 5 8 ï8 S Sp t4a
3 3
Suiker
Koffie en fhee
Brood of gebak
Bloem, brood of gebak
17 AD
18 AD
Boter
Vei
/ieesch
Vleeschwaren
90 9
Rijst, rijstebloem, rijstemeel,
rijstgries of grutten meel
Gort, gortmout of grutten
Havermout, havervlokken, baver-
bloem, aard.meelvlokken, gort,
gortmout of grutten. -
Vermicelli, Macaroni of Spaghetti
Maïzena, griesmeel, sago, aard
appelmeel of puddingpoeder
of puddingsauspoeder of rijsf-
stijfsel of glansstijfsel
Kaas
Eieren
0*0
Peulvruchten
*000
Zeep
Petroleum
Brandstoffen
08 BB
09 BB
08 B K
09 BK
08 Vetk.
09 Vetk.
08 V K
08 Worst e. d.
17 Maart t. en m. 13 April
17 Maart t. en m. 27 April
Geldig tot en met 30 Maart
24 Maart t.enm. 30 Maart
(6 Aprli)
24 Maart t. en m. 20 April
Geldig tot en met 30 Maart
24 Maart I. en m. 30 Maart
(6 April)
Geldigtot en met30 Maart
24Maartt. en m. 30 Maart
(6 April)
20 Maart t. en m. 30 Maart
(2 April)
19 AD
08 A D
07 AD
09 AD
Al en 71
62 en 72
82 AD
92 AD
15 AD
15 AD
117 xxx)
P Z periode 9
PZ E
15, 16 en 17
(haarden en kachels)
35, 36, 37, 38, 39,
40, 41
(centrale verwarming)
20 Maart t. en m. 30 Maart
(2 April)
24 Maart 1. en m. 20 April
24 Febr. t.enm. 20April
24 Febr. t. en m. 20 April
1 kilogram
125 gr. koffie of 50 gr. 'kee
of250gramkoffiesurrot jat
100 gram of
100 gram roggebrood
of 1 rantsoen gebak
50 gram brood
half rantsoen gebak
35 gram meel of bloem
half pond boter
of margarine
half pond boter
half pond margarine
of boter of 2 ons vet
xxxx) 1 ons vleesch of
1 rantsoen vleeschwaren
xxxx) 1 rantsoen vieeschw.
half pond
half pond
half pond
24 Febr. t. en m. 20 April
24 Febr. t. en m. 20 April
Geldig t. en m. 6 April
24 Maart t. en m. 6 April
(20 April)
Geldig t. en m. 30 Maart
24 Maart t. en m. 30 Maart
(A April)
24 Febr. t. en m. 30 Maart
1 Maart t. en m. 30 Maart
1 Jan. t. en m. 30 April
24 Febr. t. en m.20 April
24 Febr. t. en m. 31 Maart
1 Maart t. en m. 31 Maart
1 Maar! t. en m. 31 Maart
1 ons
1 ons per bon
een pond
Xx) zie noot
XXx) zie noot
2 liter
2 liter
één eenheid vaste
brandstolen
(anthracief, steenkolen, uriketlen oi iurlj
één eenheid vaste
brandstoffen
A D: Algem. distributiebon»»^ .je
B B: Broodbonboekje.
B K: Boterkaart.
Bik.: Bioemkaart.
.V K: Vleeschkaart,
Vetk.: Vetkaart.
*KA,i50 gram toiletzeep (nieuwe
samenstelling) of 120 gram
huishoudzeep of 150 gram
zachte zeep, of 300 gram zachte
zeeppasta of 250 gram zeep
poeder of 600 gram wasch-
poeder.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of één
tube dan wel een pot scheer-
crême.
Op aparte scheerzeepboni
xxxx) Het rantsoen vleeschwaren,
dat per bon kan worden ge
kocht, bedraagt 75 gram voor
gerookt of gekookt vainens-,
rund- of kalfsvlcesch en voor
gerookte worstsoorten, 110
gram voor gekookte worst
soorten, rolpens en knakworst,
125 gram voor leverartikelen,
tongenworst en nierbrood en
150 gram voor bloedworst.
No. 35.
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
24 Maart 1941.
HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN
IN OORLOGSTIJD.
Weet U wat in dezen tijd zoo bui
tengewoon prettig aandoet?
Dat is de geest van saamhoorigheid;
de hulpvaardigheid die men nu al
gemeen aantreft onder de menschen.
Dat deze hulpvaardigheid werke
lijk aanwezig is, bemerken wij eiken
dag, als ons werk ons in aanraking
brengt met een gehoor' uit huis
vrouwen bestaande of als een extra
royale post ons brieven en bijdragen
stuurt van lezers en lezeressen.
Die bijdragen doen ons eiken keer
weer denken, zooals we in den eer
sten zin van dit artikel schreven:
„Er is véél saamhorigheid; er is veel
hulpvaardigheid; de menschen heb
ben algemeen graag iets voor elkan
der over".
Saamhorigheid.
Maakt U het óók niet mee dat bon
nen, die gemist kunnen worden in
het ééne gezin, aan het andere wor
den aangeboden? Dat voor een zieke
graag wat thee wordt afgestaan? Dat,
als een gast zich bezwaard gevoelt
en vraagt of het niet lastig is, als er
een mond meer te voeden is, de gast
vrouw van ganscher harte zegt: „Zoo
lang w ij wat hebben, is er óók voor
onze vrienden, familieleden en
gasten".
Kijk, dergelijke teekenen zijn er
niet altijd geweest en dat zij zich nu
zoo duidelijk manifesteeren, geeft
den burger moed. Te samen zullen
wij ook dezen tijd te boven komen.
De aanleiding tot deze ontboeze
ming was een brief, bij de redactie
binnen gekomen, van een slager.
Het woord is aan een vakman.
Hier is een vakman aan het woord,
die van zijn ervaring meedeelt aan
de dames, die vleesch en spek in
voorraad hebben en daarover klach
ten hadden.
Uit dezen brief halen wij het
volgende aan: „Spek", zoo raadt onze
zegsman, „moet bewaard worden in
het donker". De ransheid wordt door
het daglicht bevorderd en daarom
was het een goed idee om het spek
van den wintervoorraad te bewaren,
zooals een klant van hem dat vroeger
deed.
Daar werden maar 't is lang ge
leden, zooals U wel denken kunt en
er was nog geen distributie twee
varkens per jaar geslacht om het
heele gezin te helpen aan vleesch,
vet en spek. Gedeelten van deze
voorraad moesten een jaar kunnen
worden bewaard.
Als het spek was gezouten en ge
rookt, zooals dat behoort, werd het in
papier gepakt en verder opgeborgen
in een groote ton. Die ton werd ge
vuld met koolasch (een zeer zuiver
bacterievrij materiaal, niet waar) of
met boekweitdoppen. Het spek moest
geheel bedolven ziin en was dan niet
alleen van het licht, maar ook vrij
wel van de lucht afgesloten.
't Was keurig, zelfs na een jaar
tjjd! Dit dus naar aanleiding van
vragen, die bij ons binnen kwamen
en waarop wij in een der vorige
nummers antwoord gaven.
Ook voor een andere vraag weet
deze vakman raad.
Ranzig spek.
Als spek ranzig of garstig smaakt,
dan raadt hij aan plakken of dob
belsteentjes spek in azijn te zetten
gedurende een paar uur.
Als het gebakken wordt, moet het
vooral op een laag vuur worden ge
zet en zachtjes uitgebakken, want
het spat vrij hevig. Dit zal elke j
huisvrouw kunnen begrijpen, die
wel eens wat water heeft laten
droppelen in heet vet. Reken er dus
maar op en bescherm de omgeving
met een paar oude kranten.
Na het zachtjes en langzaam uit-
bakken van dit zure spek is het heel
goed opgeknapt en heel lekker bij
bruine boonen en bij sla b.v. Een
fijngesnipperde ui meegebakken in
het spekvet verandert de smaak van
het vet ook ten besten.
Koken moet U garstig spek vooral
niet, raadt onze vakman aan, want
daardoor wordt de tranige smaak
erger inplaats van beter.
Tot zoover citeeren wij uit dat
gedeelte van zijn schrijven, dat over
spek gaat, doch dat ook nog een
goede raad bevat voor vei, dat
minder lekker is geworden.
Vet.
Smelt het vet, dat oud is gewor
den, opnieuw uit en voeg een fijn
gesneden uitje toe, laat het even
mee koken en zeef daarna het vet
door een fijnen doek. Het heeft weer
een frisschen smaak gekregen, zoo
verzekert hij.
De vraagsters en klaagsters over
deze onderwerpen zullen, evenals
wij, dankbaar zijn voor deze mede
werking en er, naar wij hopen, hun
voordeel mee kunnen doen.
Winterkleeding opbergen.
't Is nog wel géén zomer, maar zoo
langzamerhand gaat de huisvrouw
toch eens denken over de winter
kleeding en het zomerverblijf voor
die kleeding.
Er is in ons land altijd zorgvuldig
gewaakt over wollen kleeding, om
dat een goed stuk wol een kostbaar
bezit was, maar dit jaar zijn we er
bijzonder zuinig op. We weten im
mers, dat een nieuw stuk ons veel
punten zal kosten; dat het véél geld
zal kosten en dat er kans op is, dat
we geen góéd stuk wol meer terug
kunnen krijgen. Dit voorjaar moet
er dus extra worden opgelet.
Kijk dus, als er iets kan worden
opgeborgen, allereerst of er ook stof
en vlekken zijn te verwijderen.
Borstel alle vuil, dat zich zoo laat
verwijderen, weg, want dat spaart
zeep voor 't geval, dat het stuk moet
worden gewasschen.
Kijk alle gesleten plekjes na en
repareer ze, want nu hebt U mis
schien nog de goede kleur en de
goede kwaliteit van reparatie
materiaal.
Wasch vooral de stukken, die ge
wasschen kunnen worden en bezig
ze schoon op. Dit wasschen is een
prima voorbehoedmiddel tegen de
vernietigende invloed van motten en
kan gerust nog eens worden her
haald, als er in den loop van den
zomer gevaar voor nieuwe mot-
aanvallen bestaat.
Ossegal.
Vergeet niet, dat voor donkere
wol ook gal (ossegal) vroeger al
graag werd gebruikt inplaats van
zeep, omdat de donkere kleur daar
door zoo goed werd bewaard. Nu kan
dat weer te pas komen, 't Is alleen
goed om te weten dat in gal gewas
schen stukken eenige dagen moeten
kunnen uitwaaien.
Bekijk meteen de kleedingstukken,
die een volgend jaar voor een ander
moeten worden vermaakt of die ge
moderniseerd moeten worden. In
ventariseer de lappenvoorraad en
maak vast een plan voor het opknap
pen van die stukken. Als U een goed
idee hebt of het misschien één dezer
dagen ergens opdoet, dan kunt U
vast eens rondzien of er met een
klein couponnetje, met een stuk lint
of met een gehaakt of gebreid stuk
niet iets is te bereiken. Plannen als
deze moet nu tijdig uitvoeren en
niet wachten tot er in het najaar be
hoefte is aan het kleedingstuk in
kwestie.
Puntenvrij materiaal.
Voor wie dat nog niet hebben kun
nen bekijken, wordt hier nog eens
gewezen op het puntenvrije mate
riaal voor bolero's, inzetstukken voor
iets, dat te nauw werd, garneeringen
en dergelijke, dat wordt gevormd
door het aardige kleurige vilt.
Men heeft er dit jaar al vesten van
gemaakt, maar het is ook aan het
stuk te verkrijgen en voor allerlei
aardige dingen te gebruiken. Voor
kleine kinderen zijn er aardige jasjes
zonder mouwen van te maken, die ze
in huis toch zeker nog kunnen dragen
over een iets te dun, verschoten of
versteld stukje kleeren.
In elk geval is het verstandig om
n u al te zorgen voor het materiaal,
dat in het najaar moet worden ge
bruikt.
Is men met het schoonmaken en
opknappen klaar, dan moet er na
tuurlijk óók extra voor het opbergen
worden gezorgd.
De eenvoudigste methode lijkt ons
nog altijd het zorgvuldig inpakken
van het goed, met een motverdelgend
middel als „paradichloor", in kran
tenpapier, het pak dichtplakken en
opbergen in een goed dichte koffer
of kist. Het is best de moeite waard
om kleerenkisten eens extra goed
schoon te maken, te luchten en des
noods van binnen te beplakken. Als
er geen naden zijn, waardoor motten
binnen kunnen komen, is de kans op
cngewenschte bezoeken tijdens den
zomer niet zoo groot. Kleeren en
andere stukken, die niet opgeborgen
kunnen worden en die zomers tóch
niet zoo vaak worden gebruikt,
moeten in elk geval herhaaldelijk
worden gelucht en uitgeklopt.
In den winter is vorstkoude een
gratis mottenverdelgingsmiddel,
maar zomers is de zon nu trouwe
hulp. De kleuren moeten tegen het
zonlicht bestand zijn, maar als dat
het geval is, dan is een zonnekuur
van een paar uur een uitstekend
middel om motteneieren te dooden.
Tot slot van dit kleeren-praatje
nog even iets over schoenen.
Schoenen.
Natuurlijk zal iedereen, die over
open zomerschoenen beschikken kan,
dezen zomer kousen sparen door die
open schoenen te drager;, want de
Lomm, Maart 1941.
Geachte mevrou,
We hebben deze week een konein
geslagt en nu hebben we vleesch
bons over. Meschien dat u er wat
aan heb ik stuur ze u daarom maar
hierbij ingesloten. Want u heb mijn
zoo vaak wat gegeven toen ik nog
bij u dienstbode was. De groeteaan
meneer en de kinderen van
toegenegen
Bet.
Alkmaar, Maart 1941.
Liefste Betje,
Hartelijk dank voor je brief
met inhoud. Ja zoo is het: we zijn op
de wereld om elkaar te helpen.
Denk daarom ook eens aan mij als
je kippen eens erg royaal zijn met
eieren leggen. Ik herinner me nog
zoo goed dat je vroeger nooit kaas
lustte: is dat nog zoo? En doe je nog
altijd zo weinig suiker in de koffie?
Ik stuur je hierbij tien envelop
pen met ons adres en een postzegel
er op. Als je voortaan bons over
hebt van het een of ander, hoef je
ze maar in zoo'n enveloppe te doen
en deze in een brievenbus gooien,
dan komt het vanzelf in orde. Wees
er maar niet zuinig op, want als
deze enveloppen op zijn, stuur ik je
wel weer nieuwe.
Kom mij eens gauw opzoeken,
dan praten we samen nog eens over
vroeger. Of weet je wat: ik zal jou
volgende week eens komen bezoe
ken. Ik zal clan een koffer mee
brengen.
Met hartelijke groeten, ook aan
je man en tot ziens
mevrouw Dinges.
Lomm, Maart 1941.
Geachte mevrou,
U vriendelijk briefje ontvangen.
Blij dat u ons eindelijk eens komt
bezoeken en dat u de koffer mee
brengt. Daarin zit zeker mijn hu-
welikskadoo, dat u me vijf jaar
geleden beloof heb. Tot ziens,
Bet.
kousen slijten werkelijk veel minder
als ze niet steeds tegen harde schoe
nen wrijven.
Overigens zijn er tegenwoordig
ook reparatiemethoden voor kousen
met knippatronen en al, om hope
loos gesleten teenen en voeten te
vervangen.
Suède schoenen, die de eerste fleur
verloren hebben, die ongeneeslijke
glimplekken vertoonen, kunt U heel
gemakkelijk omwerken in gladde
schoenen.
Daarvoor is niets anders noodig
dan poetsen met gewone schoenwas.
Licht inwrijven en goed gelijkmatig
uitborstelen en als U dat een paar
Keer gedaan hebt, zjjn de suède
schoenen veranderd in schoenen van
glad en soepel leer.
Door een goede keuze van schoen
was is het natuurlijk ook mogelijk
om eenigszins verkleurd suède met
een weer gelijk van kleur te maken.
R. L—H.