Distributie-Nieuws c D ro n 52" <D QfQ Is 5-» s 0Q 0C3 fD 5"«i f i-sIts- iSl™I iiwmi BONNEN-NIEUWS. (Week van 24 Maart tot en met 31 Maart). AftllKtL BON No. 6 Bik. GELDIG 10 AD één eenheid hrannsloRen vijlde periode één eenheid cohes vijlde periode RANTSOEN hall pond boter oi een hall pond margarine daarna geen petroleum meer v. verlicht. 1 ons 1 ei DE HUISVROUW VRAAGT EN GEEFT ZELF RAAD I HEBZUCHT 1 CU p 8 O 9 O I S 2 o dg rL.*^ S C A 8 i3 9T i M aiö «•sS.fiS'i f ,H| >.g a, gro >g G.«® W ft"*" a rt- <J J 5 ;sr £ir 5i g* s. *<J iOQ o* CD ja 3 '2L Oj S"<§ 2 S- to c fl> 8 pj- 2 -.CD 5? C S 3 CD >3 7T - 4 <figtfeitogsg'ó0tr& 15 g-^S-wlS g"E.® cm pj c .r* w p,m 3 S cucd 2 o 2 S* w 3 |B 3 B III 5 Tfl fl) Oi ci P- O <3 .<*8 S g o g «L *^tw O 2 tf CO M H W P rf 3 29 no CD n> <1 R CD TO Oc°S is el 03 3 - ÜQ ?"i B"fc P. CD O CP iP êl o cr n b 01 g.3- <8 SSS' I (t (5 H rKB UM f Li, 8 CD O P f O g ö:ca Qj P. i CD CD ,b ^'"ptreoa^y ft* «-"a 2 11 s^iS 2-ón "tö85-&8'5L'Sl::!» g.-* 2 Jjï. B 5 8 ï8 S Sp t4a 3 3 Suiker Koffie en fhee Brood of gebak Bloem, brood of gebak 17 AD 18 AD Boter Vei /ieesch Vleeschwaren 90 9 Rijst, rijstebloem, rijstemeel, rijstgries of grutten meel Gort, gortmout of grutten Havermout, havervlokken, baver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten. - Vermicelli, Macaroni of Spaghetti Maïzena, griesmeel, sago, aard appelmeel of puddingpoeder of puddingsauspoeder of rijsf- stijfsel of glansstijfsel Kaas Eieren 0*0 Peulvruchten *000 Zeep Petroleum Brandstoffen 08 BB 09 BB 08 B K 09 BK 08 Vetk. 09 Vetk. 08 V K 08 Worst e. d. 17 Maart t. en m. 13 April 17 Maart t. en m. 27 April Geldig tot en met 30 Maart 24 Maart t.enm. 30 Maart (6 Aprli) 24 Maart t. en m. 20 April Geldig tot en met 30 Maart 24 Maart I. en m. 30 Maart (6 April) Geldigtot en met30 Maart 24Maartt. en m. 30 Maart (6 April) 20 Maart t. en m. 30 Maart (2 April) 19 AD 08 A D 07 AD 09 AD Al en 71 62 en 72 82 AD 92 AD 15 AD 15 AD 117 xxx) P Z periode 9 PZ E 15, 16 en 17 (haarden en kachels) 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 (centrale verwarming) 20 Maart t. en m. 30 Maart (2 April) 24 Maart 1. en m. 20 April 24 Febr. t.enm. 20April 24 Febr. t. en m. 20 April 1 kilogram 125 gr. koffie of 50 gr. 'kee of250gramkoffiesurrot jat 100 gram of 100 gram roggebrood of 1 rantsoen gebak 50 gram brood half rantsoen gebak 35 gram meel of bloem half pond boter of margarine half pond boter half pond margarine of boter of 2 ons vet xxxx) 1 ons vleesch of 1 rantsoen vleeschwaren xxxx) 1 rantsoen vieeschw. half pond half pond half pond 24 Febr. t. en m. 20 April 24 Febr. t. en m. 20 April Geldig t. en m. 6 April 24 Maart t. en m. 6 April (20 April) Geldig t. en m. 30 Maart 24 Maart t. en m. 30 Maart (A April) 24 Febr. t. en m. 30 Maart 1 Maart t. en m. 30 Maart 1 Jan. t. en m. 30 April 24 Febr. t. en m.20 April 24 Febr. t. en m. 31 Maart 1 Maart t. en m. 31 Maart 1 Maar! t. en m. 31 Maart 1 ons 1 ons per bon een pond Xx) zie noot XXx) zie noot 2 liter 2 liter één eenheid vaste brandstolen (anthracief, steenkolen, uriketlen oi iurlj één eenheid vaste brandstoffen A D: Algem. distributiebon»»^ .je B B: Broodbonboekje. B K: Boterkaart. Bik.: Bioemkaart. .V K: Vleeschkaart, Vetk.: Vetkaart. *KA,i50 gram toiletzeep (nieuwe samenstelling) of 120 gram huishoudzeep of 150 gram zachte zeep, of 300 gram zachte zeeppasta of 250 gram zeep poeder of 600 gram wasch- poeder. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube dan wel een pot scheer- crême. Op aparte scheerzeepboni xxxx) Het rantsoen vleeschwaren, dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt vainens-, rund- of kalfsvlcesch en voor gerookte worstsoorten, 110 gram voor gekookte worst soorten, rolpens en knakworst, 125 gram voor leverartikelen, tongenworst en nierbrood en 150 gram voor bloedworst. No. 35. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 24 Maart 1941. HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN IN OORLOGSTIJD. Weet U wat in dezen tijd zoo bui tengewoon prettig aandoet? Dat is de geest van saamhoorigheid; de hulpvaardigheid die men nu al gemeen aantreft onder de menschen. Dat deze hulpvaardigheid werke lijk aanwezig is, bemerken wij eiken dag, als ons werk ons in aanraking brengt met een gehoor' uit huis vrouwen bestaande of als een extra royale post ons brieven en bijdragen stuurt van lezers en lezeressen. Die bijdragen doen ons eiken keer weer denken, zooals we in den eer sten zin van dit artikel schreven: „Er is véél saamhorigheid; er is veel hulpvaardigheid; de menschen heb ben algemeen graag iets voor elkan der over". Saamhorigheid. Maakt U het óók niet mee dat bon nen, die gemist kunnen worden in het ééne gezin, aan het andere wor den aangeboden? Dat voor een zieke graag wat thee wordt afgestaan? Dat, als een gast zich bezwaard gevoelt en vraagt of het niet lastig is, als er een mond meer te voeden is, de gast vrouw van ganscher harte zegt: „Zoo lang w ij wat hebben, is er óók voor onze vrienden, familieleden en gasten". Kijk, dergelijke teekenen zijn er niet altijd geweest en dat zij zich nu zoo duidelijk manifesteeren, geeft den burger moed. Te samen zullen wij ook dezen tijd te boven komen. De aanleiding tot deze ontboeze ming was een brief, bij de redactie binnen gekomen, van een slager. Het woord is aan een vakman. Hier is een vakman aan het woord, die van zijn ervaring meedeelt aan de dames, die vleesch en spek in voorraad hebben en daarover klach ten hadden. Uit dezen brief halen wij het volgende aan: „Spek", zoo raadt onze zegsman, „moet bewaard worden in het donker". De ransheid wordt door het daglicht bevorderd en daarom was het een goed idee om het spek van den wintervoorraad te bewaren, zooals een klant van hem dat vroeger deed. Daar werden maar 't is lang ge leden, zooals U wel denken kunt en er was nog geen distributie twee varkens per jaar geslacht om het heele gezin te helpen aan vleesch, vet en spek. Gedeelten van deze voorraad moesten een jaar kunnen worden bewaard. Als het spek was gezouten en ge rookt, zooals dat behoort, werd het in papier gepakt en verder opgeborgen in een groote ton. Die ton werd ge vuld met koolasch (een zeer zuiver bacterievrij materiaal, niet waar) of met boekweitdoppen. Het spek moest geheel bedolven ziin en was dan niet alleen van het licht, maar ook vrij wel van de lucht afgesloten. 't Was keurig, zelfs na een jaar tjjd! Dit dus naar aanleiding van vragen, die bij ons binnen kwamen en waarop wij in een der vorige nummers antwoord gaven. Ook voor een andere vraag weet deze vakman raad. Ranzig spek. Als spek ranzig of garstig smaakt, dan raadt hij aan plakken of dob belsteentjes spek in azijn te zetten gedurende een paar uur. Als het gebakken wordt, moet het vooral op een laag vuur worden ge zet en zachtjes uitgebakken, want het spat vrij hevig. Dit zal elke j huisvrouw kunnen begrijpen, die wel eens wat water heeft laten droppelen in heet vet. Reken er dus maar op en bescherm de omgeving met een paar oude kranten. Na het zachtjes en langzaam uit- bakken van dit zure spek is het heel goed opgeknapt en heel lekker bij bruine boonen en bij sla b.v. Een fijngesnipperde ui meegebakken in het spekvet verandert de smaak van het vet ook ten besten. Koken moet U garstig spek vooral niet, raadt onze vakman aan, want daardoor wordt de tranige smaak erger inplaats van beter. Tot zoover citeeren wij uit dat gedeelte van zijn schrijven, dat over spek gaat, doch dat ook nog een goede raad bevat voor vei, dat minder lekker is geworden. Vet. Smelt het vet, dat oud is gewor den, opnieuw uit en voeg een fijn gesneden uitje toe, laat het even mee koken en zeef daarna het vet door een fijnen doek. Het heeft weer een frisschen smaak gekregen, zoo verzekert hij. De vraagsters en klaagsters over deze onderwerpen zullen, evenals wij, dankbaar zijn voor deze mede werking en er, naar wij hopen, hun voordeel mee kunnen doen. Winterkleeding opbergen. 't Is nog wel géén zomer, maar zoo langzamerhand gaat de huisvrouw toch eens denken over de winter kleeding en het zomerverblijf voor die kleeding. Er is in ons land altijd zorgvuldig gewaakt over wollen kleeding, om dat een goed stuk wol een kostbaar bezit was, maar dit jaar zijn we er bijzonder zuinig op. We weten im mers, dat een nieuw stuk ons veel punten zal kosten; dat het véél geld zal kosten en dat er kans op is, dat we geen góéd stuk wol meer terug kunnen krijgen. Dit voorjaar moet er dus extra worden opgelet. Kijk dus, als er iets kan worden opgeborgen, allereerst of er ook stof en vlekken zijn te verwijderen. Borstel alle vuil, dat zich zoo laat verwijderen, weg, want dat spaart zeep voor 't geval, dat het stuk moet worden gewasschen. Kijk alle gesleten plekjes na en repareer ze, want nu hebt U mis schien nog de goede kleur en de goede kwaliteit van reparatie materiaal. Wasch vooral de stukken, die ge wasschen kunnen worden en bezig ze schoon op. Dit wasschen is een prima voorbehoedmiddel tegen de vernietigende invloed van motten en kan gerust nog eens worden her haald, als er in den loop van den zomer gevaar voor nieuwe mot- aanvallen bestaat. Ossegal. Vergeet niet, dat voor donkere wol ook gal (ossegal) vroeger al graag werd gebruikt inplaats van zeep, omdat de donkere kleur daar door zoo goed werd bewaard. Nu kan dat weer te pas komen, 't Is alleen goed om te weten dat in gal gewas schen stukken eenige dagen moeten kunnen uitwaaien. Bekijk meteen de kleedingstukken, die een volgend jaar voor een ander moeten worden vermaakt of die ge moderniseerd moeten worden. In ventariseer de lappenvoorraad en maak vast een plan voor het opknap pen van die stukken. Als U een goed idee hebt of het misschien één dezer dagen ergens opdoet, dan kunt U vast eens rondzien of er met een klein couponnetje, met een stuk lint of met een gehaakt of gebreid stuk niet iets is te bereiken. Plannen als deze moet nu tijdig uitvoeren en niet wachten tot er in het najaar be hoefte is aan het kleedingstuk in kwestie. Puntenvrij materiaal. Voor wie dat nog niet hebben kun nen bekijken, wordt hier nog eens gewezen op het puntenvrije mate riaal voor bolero's, inzetstukken voor iets, dat te nauw werd, garneeringen en dergelijke, dat wordt gevormd door het aardige kleurige vilt. Men heeft er dit jaar al vesten van gemaakt, maar het is ook aan het stuk te verkrijgen en voor allerlei aardige dingen te gebruiken. Voor kleine kinderen zijn er aardige jasjes zonder mouwen van te maken, die ze in huis toch zeker nog kunnen dragen over een iets te dun, verschoten of versteld stukje kleeren. In elk geval is het verstandig om n u al te zorgen voor het materiaal, dat in het najaar moet worden ge bruikt. Is men met het schoonmaken en opknappen klaar, dan moet er na tuurlijk óók extra voor het opbergen worden gezorgd. De eenvoudigste methode lijkt ons nog altijd het zorgvuldig inpakken van het goed, met een motverdelgend middel als „paradichloor", in kran tenpapier, het pak dichtplakken en opbergen in een goed dichte koffer of kist. Het is best de moeite waard om kleerenkisten eens extra goed schoon te maken, te luchten en des noods van binnen te beplakken. Als er geen naden zijn, waardoor motten binnen kunnen komen, is de kans op cngewenschte bezoeken tijdens den zomer niet zoo groot. Kleeren en andere stukken, die niet opgeborgen kunnen worden en die zomers tóch niet zoo vaak worden gebruikt, moeten in elk geval herhaaldelijk worden gelucht en uitgeklopt. In den winter is vorstkoude een gratis mottenverdelgingsmiddel, maar zomers is de zon nu trouwe hulp. De kleuren moeten tegen het zonlicht bestand zijn, maar als dat het geval is, dan is een zonnekuur van een paar uur een uitstekend middel om motteneieren te dooden. Tot slot van dit kleeren-praatje nog even iets over schoenen. Schoenen. Natuurlijk zal iedereen, die over open zomerschoenen beschikken kan, dezen zomer kousen sparen door die open schoenen te drager;, want de Lomm, Maart 1941. Geachte mevrou, We hebben deze week een konein geslagt en nu hebben we vleesch bons over. Meschien dat u er wat aan heb ik stuur ze u daarom maar hierbij ingesloten. Want u heb mijn zoo vaak wat gegeven toen ik nog bij u dienstbode was. De groeteaan meneer en de kinderen van toegenegen Bet. Alkmaar, Maart 1941. Liefste Betje, Hartelijk dank voor je brief met inhoud. Ja zoo is het: we zijn op de wereld om elkaar te helpen. Denk daarom ook eens aan mij als je kippen eens erg royaal zijn met eieren leggen. Ik herinner me nog zoo goed dat je vroeger nooit kaas lustte: is dat nog zoo? En doe je nog altijd zo weinig suiker in de koffie? Ik stuur je hierbij tien envelop pen met ons adres en een postzegel er op. Als je voortaan bons over hebt van het een of ander, hoef je ze maar in zoo'n enveloppe te doen en deze in een brievenbus gooien, dan komt het vanzelf in orde. Wees er maar niet zuinig op, want als deze enveloppen op zijn, stuur ik je wel weer nieuwe. Kom mij eens gauw opzoeken, dan praten we samen nog eens over vroeger. Of weet je wat: ik zal jou volgende week eens komen bezoe ken. Ik zal clan een koffer mee brengen. Met hartelijke groeten, ook aan je man en tot ziens mevrouw Dinges. Lomm, Maart 1941. Geachte mevrou, U vriendelijk briefje ontvangen. Blij dat u ons eindelijk eens komt bezoeken en dat u de koffer mee brengt. Daarin zit zeker mijn hu- welikskadoo, dat u me vijf jaar geleden beloof heb. Tot ziens, Bet. kousen slijten werkelijk veel minder als ze niet steeds tegen harde schoe nen wrijven. Overigens zijn er tegenwoordig ook reparatiemethoden voor kousen met knippatronen en al, om hope loos gesleten teenen en voeten te vervangen. Suède schoenen, die de eerste fleur verloren hebben, die ongeneeslijke glimplekken vertoonen, kunt U heel gemakkelijk omwerken in gladde schoenen. Daarvoor is niets anders noodig dan poetsen met gewone schoenwas. Licht inwrijven en goed gelijkmatig uitborstelen en als U dat een paar Keer gedaan hebt, zjjn de suède schoenen veranderd in schoenen van glad en soepel leer. Door een goede keuze van schoen was is het natuurlijk ook mogelijk om eenigszins verkleurd suède met een weer gelijk van kleur te maken. R. L—H.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 7