Alkmstarsclie Courant BONNEN-NIEUWS. (Week van 14 April tot en met 21 ApriI). hall pond boter o! een hal! pond margarine één eenheid brandstollen vijlde periode één eenheid cokes v i.ide periode (anthraciei, steenkolen, briketten ei turf] No. 37. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 15 April 1941. (DE HUISVROUW VRAAGT EN GEEFT ZELF RAAD! J Naar een betere kook- techniek ARTIKEL Suiker Koffie en Thee Brood of gebak Bloem, brood of gebak Boter Vet Vleesch Vieeschwaren R;'st, rijstebloem, rijstemeel, rijstgries o gruttenmeel Gort, gortmout of grutten Havermóut, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten Vermicelli, Macaroni o, Spaghetti Maizena, griesmeel, sago, aard appelmeel o' puddingpoeder of puddingsauspoeder o' rijst- stijfsef of glansstijfsel Kaas Eieren Peulvruchten Zeep Petroieum Brandstoffen BON No. GELDIG RANTSOEN 21 AD 14 April t. en m. 11 Mei 1 kilogram 18 AD 17 Maart t. en m. 27 April 125 gr. koffie of 50 gr. thee of 250 gram koffiesurrogaat 11 BB 12 BB Geldig tot en met 20 April 14 April t. en m. 20 April (27 April) 100 gram of 100 gram roggebrood of 1 rantsoen gebak 6 Bik. 24 Maart t. en m. 20 April 50 gram brood half rantsoen gebak 35 gram meel of bloem 11 BK 12 BK Geldig t. en m. 20 April 14 April t. en m. 20 April (27 April) half pond boter of margarine half pond boter 11 Vetk. 12 Vetk. Geldig t. en m. 20 April 14 April f. en m. 20 April- l27 April) half pond margarine of boter of vet 11 VK 10 April t. en m. 20 April (23 April; xxxx) 1 ons vleesch of 1 rantsoen vieeschwaren 11 Worst e. d. 10 April t. en m. 20 April (23 April) xxxx) 1 rantsoen vleeschw. 19 AD 24 Maart t. en m. 20 April half pond 08 AD 24 Febr. t. en m. 20 April half pond 07 AD 24 Febr. t. en m. 20 April half pond 09 AD 24 Febr. t. en m. 20 April 1 ons 10 AD 24 Febr. t. en m. 20 April 1 ons 62 en 72 63 en 73 Geldig t. en m. 20 April 7 April t. en m. 20 April (4 Mei) 1 ons per bon 93 AD 84 AD 22 Geldig t. en m. 20 April 14 April t. en m. 20 April (27~ April) 10 April t. en m. 16 April (19 April) 1 ei niet bekend 20 AD 117 xxx) 31 Maart t. en m. 27 April 1 Jan. t. en m. 30 April xx) iie noot xxx) zie noot P Z periode 9 24 Febr. t. en m.2Q April 2 liter 15, 16 en 17 (haarden en kachels) 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 (centrale verwarming) 1 Maart t. en m. 30 April 1 Maart t. en m. 30 April één eenheid vaste brandstoffen één eenheid vaste brandstoffen A 1): Aigem. distributiebonboekje B B: Broodbonboekje. B K: Botcrkaart. Bik.: Bioemkaart. V K: Vleeschkaart. Vetk.: Vetkaart. xx) 150 gram toiletzeep of 120 gram huishoudzeep of 200 gram zachte zeep (oude) of 150 gram (nieuwe samenstel ling), of 300 gram zachte zeeppasta of 250 gram zeep poeder- of 600 gram wasch- poeder. xxx) Voor mannel. pers. beven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube dan wel een pot scheer- crême. Jp aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vieeschwaren, dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens-. rund-, kalfs-, paarden- of schapenvleesch en voor ge rookte worstsoorten, 100 gram voor gekookte worst soorten, rolpens en knakworst, 125 gram voor leverartikelen, tongenworst en nierbrood en 150 gram voor bloedworst. Distributie-Nieuws HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN IN OORLOGSTIJD. Met groot genoegen nemen wij vandaag een tip op, die ons werd gezonden door een trouwe lezeres. Mevrouw heeft vrij zeker een groot gezin, 'dat veel schoenen slijt. Iedere moeder van sleetsche jongens kan met haar meevoelen en is misschien ook geholpen met wat ze ons schreef. Mogelijk pasten de dames het middel zelfs al toe ook, want voor eenige jaren is het ook al eens aanbevolen. „Bestrijk", zoo schrijft mevrouw, „de zooien van klompen en schoenen rnet ongekookte lijnolie (ik hoop dat U ze krijgen kunt). Zet ze daarna even op een papier met grof zand, met duinzand b.v., loop er desnoods even mee in dit zand, zoodat het er goed in vast kleeft. Laat de lijnolie nu drogen en let eens op hoe veel langer dergelijke zooien mee gaan". Op ons maakt het altijd den indruk van met asfaltpapier versterkte schoenen, maar dan met een soort, dat niet gauw stuk gaat. De schoenen gaan werkelijk 2 x zoo lang mee dan anders, beweert onze briefschrijfster. „Voor klompen kan ook teer dienst doen", zegt mevrouw. Voor leer is dit middel niet geschikt. Wat kunnen we met brood korsten doen? Na dezen raad stelt mevrouw M. uit Z. ons ook enkele vragen. Kunnen korsten brood, die goed zijn uitgedroogd, 'ook zóó worden fijngemaakt of moeten ze bepaald geroosterd worden vóór er paneer meel van kan worden gemaakt? Als het brood door en door droog is, omdat mevrouw een heel droge bewaarplaats heeft, dan behoeft het brood niet te worden ge roosterd. Maar meestal is het binnenste van het brood nog taai en daarom is volledig uitdrogen dan noodzakelijk. Bovendien krijgt het brood dan een bruin kleurtje en dat willen de meeste menschen wel van paneer meel. Dat volledig uitdrogen of rooste ren behoeft niet in een speciaal ge stookten oven. Boven of achter op een kachel of op een haard gaat het ook. In een koekepan op een klein pitje droogt het brood eveneens, boven op een broodrooster óók. „Wat kan ik met die broodkorsten nog meer doen" vraagt mevrouw. Héél goed pap van maken, ook broodschoteltjes, warme pudding; in gehakt kan het dienst doen als een middel om wat meer te maken van het vleesch, in soep kunnen de broodkorsten het bindmiddel ver vangen. In spinazie en andere jonge vochtige groenten kunnen de korstjes gebruikt worden om het uitloopen- de groentenat te binden. U ziet, er is nog véél van te maken. We zullen er af en toe eens een recept voor geven. Eieren met overmangaanzure kali tegen bederf bewaard. De tweede vraag geldt de eieren. Kunnen eieren ook met iets wor den bestreken, zoodat ze op een koele plaats verder kunnen worden bewaard? Mevrouw zou ze zoo graag willen bewaren op een rekje inplaats van in kalk. Inderdaad is er een methode, waar van nu 8 maanden ervaring be staat, waarbij de eieren, zooals de vraagster zich dat voorstelt, met „iets" worden bewerkt en verder droog kunnen worden bewaard. Hier volgt het korte recept: Koop bij drogist of apotheker één gram overmangaanzure kali. Los daarvan een mespunt (dat is zooveel als er liggen kan op de punt van een pennemes (een zakmesje b.v.) op in 1 liter schoon water. Koop versche, schoone eieren. Keur ze door ze in water te dompelen en gebruik alleen de eieren, die zinken of zweven, neem niet de drijvende eieren. Controleer ze zorgvuldig op barstjes. Roer de oplossing van overmangaanzure kali in water (die paars wordt) nog eens door, leg er de eieren in. Laat ze uur liggen. Neem ze er uit, droog ze af en pak de eieren stuk voor stuk in schoon vloeipapier. Pak de" eieren in een doosje, be scherm ze met propjes schoon pa pier. Sluit de doos en draai haar elke week om. Bewaar de eieren op een koele plaats. Dit is wel niet „op een rekje" zoo als mevrouw ons vroeg, maar het middel zal haar evenals ons wel goed bevallen. Een recept voor gort. Er is nog een vraag. Geeft U eens recepten voor het verwerken van gort, want menigeen zit met de gort. Ook aan dat verzoek wordt vol daan, vandaag komt één recept, bij een volgende gelegenheid komen de andere. Men maakte vroeger altijd water- gruel van gort en is daar een beetje afgeraakt toen de lange kook tijd een bezwaar ging worden. Vroeger stond de gort op het kolenfornuis en werd van zelf gaar, later kostte ze gas of andere brand stof en daarop was de huisvrouw zuinig. Nu vraagt de gort natuurlijk nóg een langen kooktijd, maar daaraan zou toch wel wat tegemoet kunnen worden gekomen. Er is behalve de groote gort ook parelgort en gortmout. Zij zijn beide vlugger gaar dan groote gort. De groote gort kan bovendien ook gemalen worden. In elk geval kan elite soort gort door weeken worden voorbereid; groote gort desnoods 2 x 24 uur. Behalve voor watergruel is de gort lekker voor gortsoep, geen zoete, maar hartige soep; voor aan vulling van het broodrantsoen (in water gekookt); gekookt met pruimen of zonder zoo iets, maar dan met bessensap gegeven. 't Recept voor vandaag is èrg sim pel, rij. gekookte gort met rauwe bessensap. 200 gram gort, 1 liter water, wat zout, 2% d.l. bessensap, 50 gram suiker of suiker en zoetstof. Wasch de gort, zet ze 24 uur met het water in de week. (Laat ze als een frissche, koele bewaarplaats be schikbaar is, desnoods 2 x 24 uur weeken). Breng de gort aan den kook, voeg wat zout toe en laat de gort zachtjes koken tot ze gaar is 1 1 y, uur) Zorg dat de gort in dien tijd al het water heeft opgenomen en zoo droog is als goede droge rijst. Regel dus de warmtebron zóó, dat de gort wel aan den kook blijft, doch niet te hard kookt. Los tegen dat de gort zal worden opgediend, de suiker of/en de zoet stof op in wat water. Roer ze door het rauwe bessensap en doe dit on gekookte sap in een kannetje. Presenteer het koude sap bij de warme gekookte gort. Wasschen met waterglas. De laatste vraag, die wij voor heden ter beantwoording kregen, is kort, maar vraagt een lang ant woord. „Hoe moet de "witte wasch met waterglas worden behandeld?" In het blad van 18 Januari kwam een vrij uitvoerige uiteenzetting over dit onderwerp voor. Mocht de vraagster dat over het hoofd hebben gezien of de finesses vergeten zijn, dan vindt zij hier een beknopte herhaling. Mogen wij onze lezeressen overi gens vragen om de wenken, waarin zij belang stellen, uit te knippen en op te plakken? Dan is het mogelijk om later nog eens iets op te zoeken. Kranten worden gewoonlijk niet zoo lang bewaard, nietwaar? Met waterglas, zoo schreven wij een vorigen keer, wordt tegenwoordig vrij veel gewasschen. Het is echter niet voor alle stoffen te gebruiken. Wol, echte zijde en acetaatzijde zijn er niet tegen bestand. Huishoudgoed, dat toch nooit èrg vuil is, kan er mee worden ge wasschen. Echt vuil goed of goed met vlekken kan nagewasschen worden met een weinig zeep. Vlek ken kunnen worden aangesmeerd met wat zeep en even worden na gewasschen. Gebruik voor het was schen uitsluitend onthard water. (Dit geldt voor de vraagster natuurlijk alleen als in de plaats van haar in woning hard water beschikbaar is, zij moet dat even vragen bij de Gem. waterleiding. Daar kan men haar ook opgeven, hoe hard het water is en hoeveel soda ze moet gebruiken voor de ontharding). Volg nu verder het hieronder ver melde waschvoorschrift, dat afkom stig was van den Rijksvezeldienst en dat luidde: Voor het wasschen van wit goed, uitgezonderd wol, echte zijde en acetaatzijde: 1. Week het goed één nacht met schoon water of met water, waar aan een weinig soda of waterglas wordt toegevoegd. 2. Knijp of wring het goed na het inweeken flink uit. 3. Voeg per 12 liter 1 d.l. waterglas (per 10 liter 82 cc) toe. Verwarm het waschwater tot het bijna kookt. Zorg dat het goed ruim in de waschvloeistof ligt en kan worden omgeroerd. Houdt het goed pl.m. 10 minuten tegen den kook aan en laat het niet koken. Laat de vloeistof af koelen en wasch het goed met de hand na of geef het een tweede sop en wasch het daarna na. 4. Spoei het goed vooral deugdelijk na, opdat geen resten van het waschmiddel in het weefsel ach terblijven. 5. Bleek het goed zoo noodig met bleekwater dl. per 12 liter water). Bleek echter alleen als het werkelijk noodig is, want door bleeken wordt de vezel aange tast. 6. Spoel het goed tenslotte zeer goed na. Voor bontgoed (ook zak doeken, pyama's e.d.) kan het zelfde recept worden toegepast. Alleen het bleeken vervalt dan natuurlijk. Kunstzijden kousen kunnen óók met waterglas worden gewasschen, natuurzijden kousen niet. Willen huisvrouwen, die behalve met brandstof, óók tobben met zeep, eens probeeren te wasschen met dit zeepvervangingsmiddel, laten zij dan "van te voren de wasch goed sor- teeren, goed weeken, zoodat het vuil losgeweekt en voor een deel reeds weggespoeld is en zich verder niet verbazen over het feit, dat water glas geen schuimend sop geeft. Zeep sparen en toch schoon wasch- goed leveren kan waterglas wel. Zoo schreven wij eenige maanden geleden. Wij hebben er nu niets aan toe te voegen. R. L—H. 1. Géén voedingsstoffen meer onnoodig door den goot steen of naar het vee. 2. Géén belangrijke stoffen „doodkoken". 3. Veel brandstof besparen. In grootmoeders tijd werd het vloerkleed moeizaam streek voor streek met de hand geveegd door iemand, die niet mocht opzien tegen het ongemak van op de knieën voort te kruipen! Gij, moderne huisvrouw, loopt kalmpjes met Uw stofzuiger in het rond Men moest toen ook het strijkijzer steeds weer op het vuur zetten, ten einde het voldoende warm te hou den om het goed mooi glad te krijgen, maar U kunt met Uw elec- Irische strijkbout achter elkaar aan den gang blijven In dien „verleden tijd" werden aardappelen en groenten met véél water gekookt, want van vitamines en voedingswaarden had men toen nog geen begrip. En U Ja, dat is nu het eigenaardige: in vele opzichten zijn de huisvrouwen met haar tijd meegegaan en profi- teereri ze van de modefne techniek, maar wat kóken betreftlaten velen alles bij het oude. De koste lijkste stoffen gaan dagelijks met het „afgietwater" door den gootsteen en daarbij .verwondert men zich nog, dat er in het gezin "ongemakken of

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 10