Alkmaarsche Courant BONNEN-NIEUWS. (Week van 21 April tot en met 28 April). No. 38. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 21 April 1941. f DE HUISVROUW VRAAGT EN GEEFT ZELF RAAD i j ARTIKEL BON No, GELDIG RANTSOEN 21 AD 14 April t. en m. 11 Mei 1 kilogram 18 AD 17 Maart t. en m. 27 April 125 gr. koffie of 50 gr. thee of 250 gram koffiesurrogaat 12 BB 13 BB Geldig t. en m. 27 April 21 April t. en m. 27 April (4 Mei) 100 gram of 100 gram roggebrood of 1 rantsoen gebak Bloem, brood of gebak 7 Bik. 21 April t. en m. 18 Mei 50 gram brood half rantsoen gebak 35 gram meel of bloem Melk 13 MK 21 April t. en m. 27 April 13|4 liter melk 12 BK 13 en 14 BK Geldig t. en m. 27 April 21 April t. en m. 7 Mei 250 gram boter 250 gram boter 12 Vetk. 13 Vetk. 14 Vetk. Geldig t. en m. 27 April 21 April t. en m. 7 Mei Geldig t. en m. 27 April 250 gram margarine of boter of vet 250 gram boter of margarine of 200 gram vet 250 gram boter Ol margarine 13 VK 21 April t. en m. 30 April xxxx) 100 gram vleesch of 1 rantsoen vleesehwaren Vleesehwaren 13 Worst e, d. 21 April t. en m. 30 April xxxx) 1 rantsoen vleeschw. Rijst, rijstebloem, rijstemeel, rijstgries of gruttenmeel 23 AD 21 April t, en m. 18 Mei 250 gram Gort, gortmout of grutten 25 AD 21 April t. en m. 15 Juni 250 gram Havermout, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten 24 AD 21 April t, en m. 15 Juni 250 gram Vermicelli, Macaroni of Spaghetti 26 AD 21 April t, en m. 15 Juni 100 gram Maizena, griesmeel, sago, aard appelmeel of puddingpoeder of puddingsauspoeder 27 AD 21 April t. en m. 15 Juni 100 gram Kaas 64 en 74 A D 21 April t. en m. 4 Mei 100 gram per bon Eieren 84 AD 94 AD Geldig t. en m. 27 April 21 April t. en m. 27 April 1 ei 28 AD 21 April t. en m. 11 Mei 500 gram 20 AD 117 xxx) 31 Maart t. en m. 27 April 1 Jan. t. en m. 30 April PZ periode 10 21 April t. en m. 15 Juni 2 liter Brandstoffen 15, 16 en 17 (haarden en kachels) 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 (centrale verwarming) één eenheid brandstoffen vijfde periode één eenheid cokes vijlde periode 1 Maart t. en m, 30 April 1 Maart t. en m. 30 April één eenheid vaste brandstoffen (anthraciet, steenkolen, briketten ot turf) één eenheid vaste brandstoffen Distributie-Nieuws HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN IN OORLOGSTIJD. In vervolg op het artikel van de vorige week verschijnen vandaag verschillende recepten voor het gebruik van korstjes brood. Meestal laat men oud brood drogen en maalt of rolt het brood dan tot paneermeel. Dat paneermeel wordt dan ge-, bruikt voor het paneeren van yleesch, voor croquetten, vleesch- en vischkoekjes, hambroodjes en meer van dergelijke vóór-oorlogsche lek kernijen. Meestal behoorde n.l. bij zulke gepaneerde heerlijkheden een groote pot frituurvet om ze in te bakken. Dat kunnen we ons nu niet meer veroorloven, en dus is het gedaan met de croquetten, broodjes en koekjes. Gepaneerd vleesch en gepaneerde visch vragen ook vrij veel boter of vet, ze beloonen ons wel door min der in te krimpen, maar bij gebrek san voldoende vet om te bakken laat men ook dit paneeren dikwijls achterwege. Waarvoor gebruikt de huisvrouw dan paneermeel? Ovenschoteltjes worden fninder gemaakt dan vroe ger, omdat iedereen zuinig op de brandstof moet zijn. Toch behoeven ze niet geheel van het menu te ver dwijnen. Een schotel aardappelpurée met groente kan mèt paneermeel en een paar klontjes boter een heel mooi bruin borstje krijgen, als U. ze boven op het vuur plaatst en de op stijgende warmte opvangt door er een ijzeren pan (de vleeschpan b.v.) om gekeerd over heen te zetten. Denk om een asbestplaat onder het scho teltje dat overigens tegen fel vuur bestand moet zijn opdat de in houd niet zal aanbranden. Veel zuiniger is het echter om den inhoud van het schoteltje gloeiend- heet uit de pan in het schoteltje te doen en er een bruin korstje op te Strooien. Dat kan als U paneermeel en wat vet of boter in de koekepan tot bruine kruimels bakt. 't Is géén mooi gesloten korstje, maar 't geeft wel een bruikbaar resultaat. Paneermeel kan óók gebruikt wor den als bindmiddel in soepen. In de Fransche keuken wordt véél brood als vulling en aankleeding van soep gebruikt, waarom zouden we dat hier óók niet eens doen? Paneermeel en soep. Een heel smakelijke groente soep geeft het volgende recept: 1 liter bouillon, getrokken van in stukken gehakte soepbotjes, win terwortel, een stuk kool, selderij, peterselie, kervel of ander groen, een prei of 1 ui, 2 groote aardappelen, 08 gram paneermeel, wat zout. Kook het paneermeel met wat zout gedurende uur in 1/4 L. water, tot het geheel is opgelost en het water tot een dikke gebonden pap heeft gemaakt. Verduin deze pap met de gezeefde bouillon en laat ze even door koken. Maak de groenten en ook de aard appelen allen naar hun aard schoon en snijd ze klein. Laat ze gedurende korten tijd in de bouillon mee koken, zoodat ze wel hun geur hebben afgestaan, doch niet geheel gaar in elk geval niet t e gaar zijn geworden. Maak daarna de soep op smaak af. Als de bouillon langen tijd zacht jes heeft kunnen trekken op de botjes, heeft ze daaruit meteen wat vet meegebracht. Broodpap. Behalve voor soep zijn brood korstjes ook te gebruiken voor pap. Daarvoor zijn zoowel droge, oude, als versche korstjes brood geschikt. 1 liter water en 100 gram melk poeder of 1 liter melk of 1 blikje ge condenseerde melk en 3 blikjes water, 200—300 gram brood. Breek het brood in kleine stukjes en zet het eenige uren te voren in de week met een deel van het water of de melk, die voor de pap zal worden gebruikt. Roer het geweekte brood fijn en voeg steeds roerende de rest van de vloeistof, die aan den kook is ge bracht, toe. Laat de broodpap ge- luimen tijd zachtjes koken tot het brood geheel uit elkaar is gevallen en de vloeistof gebonden is. Voor een dikke pap is het gewenscht de vloeistof nog wat na te binden met custardpoeder, maizena of sago. Suiker of zoetstof kan op het laat ste oogenblik in de pap worden ge daan, tenzij de suiker afzonderlijk wordt gepresenteerd. Voeg bij gebruik van melkpoeder dit poeder, aangeroerd met wat water, toe als de pap begint te bin den. Laat ze niet te lang mèekoken. Als gecondenseerde melk wordt ge bruikt, kan de pap eveneens eerst in het water worden gekookt en wordt de melk uit blik de laatste 10 minu ten meegekookt. Paneermeel in groenten en vleeschresten. In jonge groenten zooals spinazie, raapstelen en postelein is het overge bleven brood het mooiste bindmid del dat men zich denken kan voor het vocht, dat zich toch altijd ver zamelt op den bodem van de pan. Na het koken (het slinken zooals het vaak karakteristiek heet) voegt men, naarmate de hoeveelheid achterge bleven vocht grooter of kleiner is, wat meer of minder fijngewreven brood of paneermeel toe. Ook in gehakt of in restjes vleesch, die tot vleeschkoekjes zullen worden verwerkt, kan paneermeel of kun nen korstjes brood worden gebruikt in plaats van beschuit of aard appelen. Het is wél aan te raden om ook dit brood van te voren te weeken in heel weinig melk of water, opdat het wat uitdijt en daardoor beter te ver- deelen is in de massa. Er kan ongeveer evenveel brood worden gebruikt als vleesch, mits er met zout en kruiden op wordt ge rekend, dat de vleeschsmaak door al dat brood achteruit gaat. Rabarberprol. Dat er broodschoteltjes en brood puddingen kunnen worden gemaakt van oud brood, is stellig iedereen bekend? Zoodra de rabarber goedkoop is, kan van rabarber en daarin geweekt en gekookt brood een ouderwetsche „rabarberprol" worden gemaakt. Een dergelijk gerecht kost géén melk en weinig suiker als men half zoetstof tabletjes en half suiker neemt. Een paar gedroogde pruimen daarin meegekookt helpen óók suiker sparen. Een recept van deze „rabarber prol" volgt later, als er overvloed van rabarber is. Uitgeloopen aardappelen. Mevr. R. A. H. te Z. vraagt naar aardappelen, die uitloopen en het solaninegehalte. Vroeger moesten zoo schrijft zij de aardappelen juist om dat giftige solaninegehalte dik worden geschild. Hoe doen we nu met uitgeloopen aardappelen? Dik schillen van aardappelen is nooit noodzakelijk geweest, solanine of géén solanine in de aardappelen. Deze stof schijnt zich vooral te vormen tijdens het spruiten van de aardappelen en hoopt zich dan bij de uitspruitsels op. De eenvoudigste en zuinigste oplossing is: de spruiten af te breken, de aardappelen wat royaal te pitten en ze verder onge schild te laten. Hebben de aardappelen bovendien blauwe plekken, iets wat tegenwoor- oig' nog al eens voorkomt, dan is het beter om ze te schillen en de blauwe plekken te verwijderen. Als een Nederlander geen smake lijke en smakelijk uitziende aard appelen op tafel krijgt, is hij im mers niet tevreden? Laat ons dus, den korten tijd dat de aardappelen minder oogelijk zijn, maar een kleine con cessie doen aan de voedingswaarde en de aardappelen schillen als ze op tafel moeten komen als gewone, ge kookte, aardappelen. Mevr. doet verstandig de spruiten van de „opslagaardappelen" af te breken en de aardappelen eens om te werken, want spruitende aard appelen worden langzamerhand rim pelig en verliezen aan voedings waarde. Duffe aardappelen. Hoe kunnen zoo luidt een andere aardappelvraag op zolder opgeslagen aardappelen duf worden en wat is er aan te doen? De duffe aardappelen zijn ver moedelijk niet voldoende droog ge weest, toen zij werden opgeslagen. De wijze van bewaren is van dien aard geweest dat zij ook niet droog zijn geworden, er is dus misschien te weinig geventileerd? Midden in den voorraad hebben zich schimmelsporen kunnen ont wikkelen en het beruchte „kelder achtige" luchtje is het gevolg. De duffe aardappelen zullen moe ten worden uitgespreid en in de zon gedroogd. Misschien knappen ze dan al voldoende op. Doen ze dat niet, dan is het moge lijk, dat zij geschild en wel eens een nacht in het water moeten staan EXTRA MELI .RANTSOEN. De Leider van den Distributie- dienst Kring Alkmaar maakt be kend, dat aan personen, die bij de uitoefening van hun beroep voort durend met giftige stoffen omgaan, een extra rantsoen melk van 100 kan worden toegekend. Voor werkgevers of bedrijfslei ders, die personeel in fienst hebben, dat voor dit extra rantsoen in aan merking komt, worden aanvraag formulieren MD 107 verkrijgbaar gesteld, vanaf Dinsdag 22 April 1941, ten kantore van den Distribu- tiedienst Breedstraat 40. Alkmaar. Deze aanvragen moeten uiterlijk 26 April 1941 weer bij dit kantoor zijn ingeleverd. Aan individucele arbeiders kun nen geen formulieren worden ver strekt. Zij, die zelfstandig een beroep uitoefenen, kunnen eventueel wèl een aanvraagformulier bekomen. Er wordt met nadruk dc asr.dacht op gevestigd dat vorengenoemde formulieren uitsluitend worden af gegeven voor de bedrijven, die in Alkmaar gevestigd zijn. Alkmaar, 21 April 1941. De Leider voornoemd, H. BAKKER. OUDORP. Distributie vaste brandstoffen en petroleum. De Burgemeester van Oudorp maakt bekend, dat Donderdag a.s. een aanvang zal worden gemaakt met de uitreiking van aanvraagkaar- tcn ter verkrijging van bonnen voor vaste brandstoffen en/of petroleum voor kookdoeleinden voor de zomer maanden. Alleen zij, die niet aangesloten zijn op het gasnet (d.w.z. geen dienstleiding en binnenleiding) ko men hiervoor in aanmerking. De aanvraagkaarten dienen ten distributiekantore ingevuld te wor den. Het gezinshoofd wordt dan ook beleefd verzocht, indien mogelijk, zelf te verschijnen. Het kantoor zal geopend zijn van 9 tot 12 en van 2 tot 5 uur. dat is wel een reusachtige ketterij op bet gebied der voedingsleer en lijn recht in tegenspraak met wat we zoö dikwijls bespreken, maar als van twee kwaden het minst kwade moet worden gekozen, dan is weggooien het kwaadste en in water zetten het minst kwade. Misschien 'weten aardappelhande laren een beteren raad te geven? We houden ons daarvoor aanbevolen. Mevr. C. v. B.H. te L. zendt ons met een bedankje voor recepten, die we op haar verzoek plaatsten, een aantal eigen gemaakte en goed be vonden recepten toe. Wij zullen ze héél graag probeeren en binnen kort doorgeven aan de lezeressen van deze rubriek. Hartelijk dank voor de daadwerkelijke medewer king en voor de vriendelijke woorden. Wie heeft nog meer goede uitvin dingen op huishoudelijk gebied? R. L.—H. s (10 Mei) (10 Mei) (4 Mei) (4 Mei) (18 Mei) (4 Mei) A XX) zie noot XXX) zie noot A D: Algem. distributiebonboekje B B: Broodbonboekje. B K: Boterkaart. Bik.: Bloemkaart. V K: Vleeschkaart. Vetk.: Vetkaart. Mk.; Melkkaart. xx) 150 gram toiletzeep of 120 gram huishoudzeep of 200 gram zachte zeep (oude) of 150 gram (nieuwe samenstel ling), of 300 gram zachte zeeppasta of 250 gram zeep poeder ©f 600 gram wasck- poeder. xxx) Voor mannek pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube dan wel een pot scheer- erême. Up aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleesehwaren, dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens rund-, kalfs-, paarden- of schapenvleesch en voor ge rookte worstsoorten, 10® gram voor gekookte worst» soorten, rolpens en knakworst^ 125 gram voor leverartikelen^ tongenworst en nierbrood ed 150 gram voor bloedworst, j

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8