Alkmaarsche Courant
BONNEN-NIEUWS. (Week van 21 April tot en met 28 April).
No. 38.
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
21 April 1941.
f DE HUISVROUW VRAAGT
EN GEEFT ZELF RAAD i j
ARTIKEL
BON No,
GELDIG
RANTSOEN
21 AD
14 April t. en m. 11 Mei
1 kilogram
18 AD
17 Maart t. en m. 27 April
125 gr. koffie of 50 gr. thee
of 250 gram koffiesurrogaat
12 BB
13 BB
Geldig t. en m. 27 April
21 April t. en m. 27 April
(4 Mei)
100 gram of
100 gram roggebrood
of 1 rantsoen gebak
Bloem, brood of gebak
7 Bik.
21 April t. en m. 18 Mei
50 gram brood
half rantsoen gebak
35 gram meel of bloem
Melk
13 MK
21 April t. en m. 27 April
13|4 liter melk
12 BK
13 en 14 BK
Geldig t. en m. 27 April
21 April t. en m. 7 Mei
250 gram boter
250 gram boter
12 Vetk.
13 Vetk.
14 Vetk.
Geldig t. en m. 27 April
21 April t. en m. 7 Mei
Geldig t. en m. 27 April
250 gram margarine
of boter of vet
250 gram boter of
margarine of 200 gram vet
250 gram boter Ol margarine
13 VK
21 April t. en m. 30 April
xxxx) 100 gram vleesch of
1 rantsoen vleesehwaren
Vleesehwaren
13 Worst e, d.
21 April t. en m. 30 April
xxxx) 1 rantsoen vleeschw.
Rijst, rijstebloem, rijstemeel,
rijstgries of gruttenmeel
23 AD
21 April t, en m. 18 Mei
250 gram
Gort, gortmout of grutten
25 AD
21 April t. en m. 15 Juni
250 gram
Havermout, havervlokken, haver-
bloem, aard.meelvlokken, gort,
gortmout of grutten
24 AD
21 April t, en m. 15 Juni
250 gram
Vermicelli, Macaroni of Spaghetti
26 AD
21 April t, en m. 15 Juni
100 gram
Maizena, griesmeel, sago, aard
appelmeel of puddingpoeder
of puddingsauspoeder
27 AD
21 April t. en m. 15 Juni
100 gram
Kaas
64 en 74 A D
21 April t. en m. 4 Mei
100 gram per bon
Eieren
84 AD
94 AD
Geldig t. en m. 27 April
21 April t. en m. 27 April
1 ei
28 AD
21 April t. en m. 11 Mei
500 gram
20 AD
117 xxx)
31 Maart t. en m. 27 April
1 Jan. t. en m. 30 April
PZ periode 10
21 April t. en m. 15 Juni
2 liter
Brandstoffen
15, 16 en 17
(haarden en kachels)
35, 36, 37, 38, 39,
40, 41
(centrale verwarming)
één eenheid brandstoffen
vijfde periode
één eenheid cokes vijlde periode
1 Maart t. en m, 30 April
1 Maart t. en m. 30 April
één eenheid vaste
brandstoffen
(anthraciet, steenkolen, briketten ot turf)
één eenheid vaste
brandstoffen
Distributie-Nieuws
HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN
IN OORLOGSTIJD.
In vervolg op het artikel van de
vorige week verschijnen vandaag
verschillende recepten voor het
gebruik van korstjes brood.
Meestal laat men oud brood drogen
en maalt of rolt het brood dan tot
paneermeel.
Dat paneermeel wordt dan ge-,
bruikt voor het paneeren van
yleesch, voor croquetten, vleesch- en
vischkoekjes, hambroodjes en meer
van dergelijke vóór-oorlogsche lek
kernijen.
Meestal behoorde n.l. bij zulke
gepaneerde heerlijkheden een groote
pot frituurvet om ze in te bakken.
Dat kunnen we ons nu niet meer
veroorloven, en dus is het gedaan
met de croquetten, broodjes en
koekjes.
Gepaneerd vleesch en gepaneerde
visch vragen ook vrij veel boter of
vet, ze beloonen ons wel door min
der in te krimpen, maar bij gebrek
san voldoende vet om te bakken laat
men ook dit paneeren dikwijls
achterwege.
Waarvoor gebruikt de huisvrouw
dan paneermeel? Ovenschoteltjes
worden fninder gemaakt dan vroe
ger, omdat iedereen zuinig op de
brandstof moet zijn. Toch behoeven
ze niet geheel van het menu te ver
dwijnen. Een schotel aardappelpurée
met groente kan mèt paneermeel en
een paar klontjes boter een heel
mooi bruin borstje krijgen, als U. ze
boven op het vuur plaatst en de op
stijgende warmte opvangt door er een
ijzeren pan (de vleeschpan b.v.) om
gekeerd over heen te zetten. Denk
om een asbestplaat onder het scho
teltje dat overigens tegen fel vuur
bestand moet zijn opdat de in
houd niet zal aanbranden.
Veel zuiniger is het echter om den
inhoud van het schoteltje gloeiend-
heet uit de pan in het schoteltje te
doen en er een bruin korstje op te
Strooien. Dat kan als U paneermeel
en wat vet of boter in de koekepan
tot bruine kruimels bakt.
't Is géén mooi gesloten korstje,
maar 't geeft wel een bruikbaar
resultaat.
Paneermeel kan óók gebruikt wor
den als bindmiddel in soepen. In de
Fransche keuken wordt véél brood
als vulling en aankleeding van soep
gebruikt, waarom zouden we dat hier
óók niet eens doen?
Paneermeel en soep.
Een heel smakelijke groente
soep geeft het volgende recept:
1 liter bouillon, getrokken van in
stukken gehakte soepbotjes, win
terwortel, een stuk kool, selderij,
peterselie, kervel of ander groen,
een prei of 1 ui, 2 groote aardappelen,
08 gram paneermeel, wat zout.
Kook het paneermeel met wat
zout gedurende uur in 1/4 L.
water, tot het geheel is opgelost en
het water tot een dikke gebonden
pap heeft gemaakt.
Verduin deze pap met de gezeefde
bouillon en laat ze even door koken.
Maak de groenten en ook de aard
appelen allen naar hun aard schoon
en snijd ze klein.
Laat ze gedurende korten tijd in
de bouillon mee koken, zoodat ze
wel hun geur hebben afgestaan,
doch niet geheel gaar in elk geval
niet t e gaar zijn geworden. Maak
daarna de soep op smaak af.
Als de bouillon langen tijd zacht
jes heeft kunnen trekken op de
botjes, heeft ze daaruit meteen wat
vet meegebracht.
Broodpap.
Behalve voor soep zijn brood
korstjes ook te gebruiken voor pap.
Daarvoor zijn zoowel droge, oude,
als versche korstjes brood geschikt.
1 liter water en 100 gram melk
poeder of 1 liter melk of 1 blikje ge
condenseerde melk en 3 blikjes
water, 200—300 gram brood.
Breek het brood in kleine stukjes
en zet het eenige uren te voren in
de week met een deel van het water
of de melk, die voor de pap zal
worden gebruikt.
Roer het geweekte brood fijn en
voeg steeds roerende de rest van de
vloeistof, die aan den kook is ge
bracht, toe. Laat de broodpap ge-
luimen tijd zachtjes koken tot het
brood geheel uit elkaar is gevallen
en de vloeistof gebonden is. Voor
een dikke pap is het gewenscht de
vloeistof nog wat na te binden met
custardpoeder, maizena of sago.
Suiker of zoetstof kan op het laat
ste oogenblik in de pap worden ge
daan, tenzij de suiker afzonderlijk
wordt gepresenteerd.
Voeg bij gebruik van melkpoeder
dit poeder, aangeroerd met wat
water, toe als de pap begint te bin
den. Laat ze niet te lang mèekoken.
Als gecondenseerde melk wordt ge
bruikt, kan de pap eveneens eerst in
het water worden gekookt en wordt
de melk uit blik de laatste 10 minu
ten meegekookt.
Paneermeel in groenten en
vleeschresten.
In jonge groenten zooals spinazie,
raapstelen en postelein is het overge
bleven brood het mooiste bindmid
del dat men zich denken kan voor
het vocht, dat zich toch altijd ver
zamelt op den bodem van de pan. Na
het koken (het slinken zooals het
vaak karakteristiek heet) voegt men,
naarmate de hoeveelheid achterge
bleven vocht grooter of kleiner is,
wat meer of minder fijngewreven
brood of paneermeel toe.
Ook in gehakt of in restjes vleesch,
die tot vleeschkoekjes zullen worden
verwerkt, kan paneermeel of kun
nen korstjes brood worden gebruikt
in plaats van beschuit of aard
appelen.
Het is wél aan te raden om ook dit
brood van te voren te weeken in
heel weinig melk of water, opdat het
wat uitdijt en daardoor beter te ver-
deelen is in de massa.
Er kan ongeveer evenveel brood
worden gebruikt als vleesch, mits er
met zout en kruiden op wordt ge
rekend, dat de vleeschsmaak door al
dat brood achteruit gaat.
Rabarberprol.
Dat er broodschoteltjes en brood
puddingen kunnen worden gemaakt
van oud brood, is stellig iedereen
bekend?
Zoodra de rabarber goedkoop is,
kan van rabarber en daarin geweekt
en gekookt brood een ouderwetsche
„rabarberprol" worden gemaakt. Een
dergelijk gerecht kost géén melk en
weinig suiker als men half zoetstof
tabletjes en half suiker neemt.
Een paar gedroogde pruimen
daarin meegekookt helpen óók suiker
sparen.
Een recept van deze „rabarber
prol" volgt later, als er overvloed
van rabarber is.
Uitgeloopen aardappelen.
Mevr. R. A. H. te Z. vraagt naar
aardappelen, die uitloopen en het
solaninegehalte.
Vroeger moesten zoo schrijft
zij de aardappelen juist om dat
giftige solaninegehalte dik worden
geschild.
Hoe doen we nu met uitgeloopen
aardappelen?
Dik schillen van aardappelen is
nooit noodzakelijk geweest, solanine
of géén solanine in de aardappelen.
Deze stof schijnt zich vooral te
vormen tijdens het spruiten van de
aardappelen en hoopt zich dan bij
de uitspruitsels op. De eenvoudigste
en zuinigste oplossing is: de spruiten
af te breken, de aardappelen wat
royaal te pitten en ze verder onge
schild te laten.
Hebben de aardappelen bovendien
blauwe plekken, iets wat tegenwoor-
oig' nog al eens voorkomt, dan is het
beter om ze te schillen en de blauwe
plekken te verwijderen.
Als een Nederlander geen smake
lijke en smakelijk uitziende aard
appelen op tafel krijgt, is hij im
mers niet tevreden? Laat ons dus, den
korten tijd dat de aardappelen minder
oogelijk zijn, maar een kleine con
cessie doen aan de voedingswaarde
en de aardappelen schillen als ze op
tafel moeten komen als gewone, ge
kookte, aardappelen.
Mevr. doet verstandig de spruiten
van de „opslagaardappelen" af te
breken en de aardappelen eens om
te werken, want spruitende aard
appelen worden langzamerhand rim
pelig en verliezen aan voedings
waarde.
Duffe aardappelen.
Hoe kunnen zoo luidt een
andere aardappelvraag op zolder
opgeslagen aardappelen duf worden
en wat is er aan te doen?
De duffe aardappelen zijn ver
moedelijk niet voldoende droog ge
weest, toen zij werden opgeslagen.
De wijze van bewaren is van dien
aard geweest dat zij ook niet droog
zijn geworden, er is dus misschien
te weinig geventileerd?
Midden in den voorraad hebben
zich schimmelsporen kunnen ont
wikkelen en het beruchte „kelder
achtige" luchtje is het gevolg.
De duffe aardappelen zullen moe
ten worden uitgespreid en in de zon
gedroogd. Misschien knappen ze dan
al voldoende op.
Doen ze dat niet, dan is het moge
lijk, dat zij geschild en wel eens een
nacht in het water moeten staan
EXTRA MELI .RANTSOEN.
De Leider van den Distributie-
dienst Kring Alkmaar maakt be
kend, dat aan personen, die bij de
uitoefening van hun beroep voort
durend met giftige stoffen omgaan,
een extra rantsoen melk van 100
kan worden toegekend.
Voor werkgevers of bedrijfslei
ders, die personeel in fienst hebben,
dat voor dit extra rantsoen in aan
merking komt, worden aanvraag
formulieren MD 107 verkrijgbaar
gesteld, vanaf Dinsdag 22 April
1941, ten kantore van den Distribu-
tiedienst Breedstraat 40. Alkmaar.
Deze aanvragen moeten uiterlijk
26 April 1941 weer bij dit kantoor
zijn ingeleverd.
Aan individucele arbeiders kun
nen geen formulieren worden ver
strekt.
Zij, die zelfstandig een beroep
uitoefenen, kunnen eventueel wèl
een aanvraagformulier bekomen.
Er wordt met nadruk dc asr.dacht
op gevestigd dat vorengenoemde
formulieren uitsluitend worden af
gegeven voor de bedrijven, die in
Alkmaar gevestigd zijn.
Alkmaar, 21 April 1941.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER.
OUDORP.
Distributie vaste brandstoffen
en petroleum.
De Burgemeester van Oudorp
maakt bekend, dat Donderdag a.s.
een aanvang zal worden gemaakt
met de uitreiking van aanvraagkaar-
tcn ter verkrijging van bonnen voor
vaste brandstoffen en/of petroleum
voor kookdoeleinden voor de zomer
maanden.
Alleen zij, die niet aangesloten
zijn op het gasnet (d.w.z. geen
dienstleiding en binnenleiding) ko
men hiervoor in aanmerking.
De aanvraagkaarten dienen ten
distributiekantore ingevuld te wor
den. Het gezinshoofd wordt dan ook
beleefd verzocht, indien mogelijk,
zelf te verschijnen.
Het kantoor zal geopend zijn van
9 tot 12 en van 2 tot 5 uur.
dat is wel een reusachtige ketterij op
bet gebied der voedingsleer en lijn
recht in tegenspraak met wat we zoö
dikwijls bespreken, maar als van
twee kwaden het minst kwade moet
worden gekozen, dan is weggooien
het kwaadste en in water zetten het
minst kwade.
Misschien 'weten aardappelhande
laren een beteren raad te geven? We
houden ons daarvoor aanbevolen.
Mevr. C. v. B.H. te L. zendt ons
met een bedankje voor recepten, die
we op haar verzoek plaatsten, een
aantal eigen gemaakte en goed be
vonden recepten toe. Wij zullen ze
héél graag probeeren en binnen
kort doorgeven aan de lezeressen
van deze rubriek. Hartelijk dank
voor de daadwerkelijke medewer
king en voor de vriendelijke
woorden.
Wie heeft nog meer goede uitvin
dingen op huishoudelijk gebied?
R. L.—H.
s
(10 Mei)
(10 Mei)
(4 Mei)
(4 Mei)
(18 Mei)
(4 Mei)
A
XX) zie noot
XXX) zie noot
A D: Algem. distributiebonboekje
B B: Broodbonboekje.
B K: Boterkaart.
Bik.: Bloemkaart.
V K: Vleeschkaart.
Vetk.: Vetkaart.
Mk.; Melkkaart.
xx) 150 gram toiletzeep of 120
gram huishoudzeep of 200
gram zachte zeep (oude) of
150 gram (nieuwe samenstel
ling), of 300 gram zachte
zeeppasta of 250 gram zeep
poeder ©f 600 gram wasck-
poeder.
xxx) Voor mannek pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of één
tube dan wel een pot scheer-
erême. Up aparte scheerzeepbon!
xxxx) Het rantsoen vleesehwaren,
dat per bon kan worden ge
kocht, bedraagt 75 gram voor
gerookt of gekookt varkens
rund-, kalfs-, paarden- of
schapenvleesch en voor ge
rookte worstsoorten, 10®
gram voor gekookte worst»
soorten, rolpens en knakworst^
125 gram voor leverartikelen^
tongenworst en nierbrood ed
150 gram voor bloedworst, j