Vacantie-kleeding.
u s
DE MOEILIJKHEDEN
IN DEZEN TIJD.
Wie vindt een nieuwen
rijwielband uit?
VAN DEN BAKKER
Nederland voedtzichzelf
ra N
ra
I S
tg s! S
s t b
fi e s
ft
6oP e n
De voedselvoorziening en de bestrijding van
de smokkelarij.
Hoe kunnen wij een sma
kelijke jus op vleeschlooze
dagen bereiden
MET INMAKEN VAN TOMATEN.
O)
O)
O
•-»
e
co
S _e
O
u x
O
O
O
Over kleur, smaak en
volume van het brood.
De secretaris van een gewestelijke
afdeeling van de organisatie der
bakkers verzoekt ons opname van
het volgende, dat aan alle afd.-secr.
is gezonden:
Nu in dezen tijd de moeilijkheden
voor een ieder toenemen en vooral
de voedselvoorziening buitengewone
zorg zal eischen van iedereen, die er
mede te maken heeft, is het geen
wonder, dat het publiek en voor
al de huismoeder iederen dag
met buitengewone belangstelling
let op de producten van den bakker,
'die zorgen moet, dat het voornaam
ste voedselproduct het brood
zoo goed mogelijk wordt afgeleverd.
Daarom is het wel goed, deze
huismoeders er op voor te bereiden,
dat ook de broodvoorziening niet
zoo goed meer zal gaan in den ko
menden herfst en winter, dan wij
dat gaarne wilden hebben, maar dat
ook de bakker „moet roeien met de
riemen, die hij heeft."
Nu alleen graansoorten moeten
worden gebruikt, die in eigen land
zijn gewassen en die voor het brood
niet zoo geëigend zijn, dan die hij
voorheen uit het buitenland betrok,
volgt daaruit vanzelf, dat het brood
er niet zoo mooi zal uitzien, als wij
dat altijd gewoon waren, want al
was de kleur dan al wat donkerder
geworden, de vorm en de hoogte
van het brood was nog altijd zeer
behoorlijk en ook de smaak was nog
altijd zeer goed.
Nu moet men er vooral om
denken, dat de kwaliteit van
het brood niet minder zal wor
den, al zal er iets aan den
smaak en vooral aan het uiter
lijk van het brood veranderen,
omdat het meel zal worden ge-
- bruikt van gTanen, en misschien
ook nog van peulvruchten en
aardappelen, die echter alle
zeer geschikt zijn voor de voed
selvoorziening.
De loopende geruchten van
bijvoegingen van allerlei din
gen, die voor de voedselvoor
ziening van geen nut zijn en dus
enkel maar zouden worden ge
bruikt als vulling, zooals b.v.
bloembollen, enz. zijn geheel uit
de lucht gegrepen, zoodat men
daarvoor niet bang behoeft te
zijn.
Maar de vorm, de kleur, de smaak
en het volume van het brood zullen
wel veranderingen ondergaan, die
de bakker niet kan ontkomen en
waarvoor hij het publiek bijtijds
waarschuwt, omdat de huismoeder
Een prijsvraag voor
beroepstechnici en
amateurs.
Met den dag groeit het aantal
personen, die zich genoodzaakt zien
hun rijwiel op stal te zetten, omdat
de oude banden versleten zijn en
zij niet behooren tot die gelukkige
enkelingen, aan wie nog een band
kan worden verstrekt.
Het feit, dat er slechts zeer wei
nig rubberbanden beschikbaar zijn,
zal men moeten accepteeren. Maar
is het onvermijdelijk, dat daardoör
wielrijdend Nederland moet gaan
loopen? Reeds thans wagen enkele
ondernemende personen zich op een
fiets, waarvan de rubberband zoo
goed mogelijk is vervangen door
mogelijk haar troost wil zoeken bij
een andere bakker, als zij brood
ontvangt, dat anders is dan gewoon,
en er nu op kan rekenen, dat iedere
bakker met dezelfde moeilijkheden
heeft te kampen.
De regen in de oogstdagen maakt
het graan ook niet beter, zooals een
ieder, die nadenkt, wel kan begrij
pen, zoodat de bakker, met al zijn
vakkennis, die hem heden nog in
het bijzonder wordt bijgebracht
door vakkundige leeraren en waar
door hij alles in het werk stelt, wat
mogelijk is om het brood zoo goed
mogelijk te maken, niet meer het
brood zal kunnen leveren, dat men
van hem gewoon is te ontvangen.
De kleur van het brood zal
donkerder worden, het volume
zal kleiner zijn en de vorm zal
waarschijnlijk ook moeten over
gaan tot plaat- of vloerbrood,
omdat hij voor zijn pannen geen
of zeer weinig olie zal kunnen
krijgen.
In dit verband willen wij nog op
een andere bijzonderheid wijzen, die
den bakkers veel moeite geeft. De
huismoeder wordit wantrouwig,
wanneer zij ziet, dat het brood klei
ner wordt en vanzelfsprekend is het,
dat zij de vraag gaat stellen: Ont
vang ik nu wel voldoende brood
voor mijn bonnen, waarop ik recht
heb?
En als zjj dan een brood van 400
of 800 gram, zooals de gewone term
luidt, gaat wegen, blijkt het, dat er
aan dat gewicht nog wel iets tekort
is en dat het vaak maar 370 of 750
gram weegt, vooral als het in warme
dagen is en het tijdstip van controle
laat in den namiddag, zoodat het
brood al ongeveer 12 uur oud is;
hetgeen nog erger wordt, als er bijv.
een maatregel zou worden getrof
fen, waarbij alleen brood mag wor
den verkocht, dat den vorigen dag
is gebakken, waarbij het gewicht
nog minder zal zijn.
Men begrijpt wel, dat dit mindere
gewicht een gevolg is van het uit
drogen van het brood, maar men
weet misschien nog niet, dat het
juiste broodgewicht bij den bakker
gecontroleerd wordt door de ambte
naren van den Keuringsdienst en
dat hij moet voldoen aan de eischen
van de droge stof, zoodat elk brood,
al weegt het ook minder dan de
gangbare meening het eischt, het
zelfde voedingsgehalte heeft, dat
vereischt wordt voor de gegeven
bonnen.
Als onze huismoeders deze din
gen eens willen nagaan en eens wil
len bespreken met anderen, die er
verstand van hebben en ook met
hun eigen bakker zal deze minder
moeite hebben met zijn klanten,
omdat zij zullen begrijpen, dat hij
het ook liever anders zou willen,
maar dat de nood hem is opgelegd.
ander materiaal met veerende
eigenschappen.
Welk is het beste middel om zon
der^ normale banden toch van de
fiets gebruik te kunnen maken? Op
deze vraag zal het Nederlandsche
intellect, zoowel van beroepstechnici
als van amateurs zich werpen als
gevolg van de prijsvraag, die het
Centraal instituut voor industriali
satie heeft uitgeschreven.
Deze stichting, ressorteerend on
der het departement van handel,
nijverheid en scheepvaart, roept alle
personen met goede ideeën op, een
vervangingsconstructie te vinden
voor den rubber rijwielband. Voor
de beste oplossingen zullen prijzen
worden beschikbaar gesteld, na be
oordeeling door de jury, welke be
staat uit de heeren: ir. J. Al, ver
tegenwoordiger van de nijverheids
organisatie T.N.O.; ir. E. C. van Er
ven Dorens, vertegenwoordiger van
de rijwielindustrie; R. N. Meyer,
Wanneer wij met vacantie gaan,
en 't is voor twee of drie weken,
dan kunnen wij niet den geheelen
inventaris van onze kleerenkast
meenémen. Onze zomerjurken van
shantung, zijde en voile nemen
echter zóó weinig plaats in dat we
daar wel een paar van mee kunnen
nemen.
Shantung wordt op 't oogenblik
in de prachtigste kleuren en des
sins gemaakt, oud-roze, diep nacht
blauw en bronsgroen, waarvan we
jurkjes maken die door de prach
tige stof niet veel garneering noo-
dig hebben.
De rokken zijn, ondanks punten-
kaarten, heel wijd en vallen in
klokplooien tot even onder de knie.
Natuurlijk nemen we ook nog
een paar gemakkelijk waschbare
jurken mee: een marine-blauw
japonnetje en bijpassend bolero'tje,
afgezet met geborduurd band. Een
donkerrood jurkje met witte bloe
men en daarbij een kort wit jasje
en turban. Voor koelere avonden is
een donkerblauwe jas van dunne
stof de meest practische dracht
omdat we deze bijna bij al onze
jurken kunnen dragen.
vertegenwoordiger van de rijwiel
bandenindustrie; ir. H. Zoetelief
Norman, vertegenwoordiger van den
A.N.W.B.; ir. F. J. N. Stades, ver
tegenwoordiger van het C.I.V.I.
Uiteraard zullen de voor een prijs
in aanmerking komende oplossingen
speciaal onder de huidige omstan
digheden uitvoerbaar moeten zijn.
Vernuftige ideeën, waaraan door
grondstoffenschaarschte geen gevolg
kan worden gegeven, zal de jury
naast zich neer moeten leggen. Voor
bruikbare gedachten zijn de vol
gende prijzen beschikbaar: een eer
ste prijs van 250, een tweede prijs
van 100, vijf prijzen van f 50.
De jury behoudt zich het recht
voor, indien zij daartoe aanleiding
aanwezig acht, de prijzen of een ge-
deelfe daarvan niet toe te kennen.
De uitspraak der jury is bindend;
correspondentie kan daarover niet
worden gevoerd.
Het C.I.V.I. heeft het recht, iedere
inzending ter beschikking van de
Nederlandsche industrie te stellen,
waarbij echter de rechten, voort
vloeiende uit aangevraagde of ver
leende octrooien, zullen worden ge
ëerbiedigd. Voor zulk een beschik
baarstelling zal aan de inzenders
een door het C.I.V.I. vast te stellen
vergoeding worden toegekend. In
zendingen, welke het C.I.V.I. niet
aan de industrie doorgeeft, kunnen
desgewenscht weer ter beschikking
van de inzenders worden gesteld.
Beroep tegen de beslissingen van
het C.I.V.I. in deze aangelegenheid
is niet mogelijk en ook hierover kan
niet worden gecorrespondeerd.
Ook eenvoudige, niet gedetailleerd
uitgewerkt ideeën, mits zij een
bruikbaar element bevatten, komen
voor een pijs in aanmerking. Een
ieder, die meent over het probleehi
van de rijwielbanden iets te kunnen
zeggen, dat tot de oplossing daarvan
kan bijdragen, wordt uitgenoodigd
zijn gedachten op papier te zetten
en ter kennis van de jury te bren
gen.
Inzendingen, bij voorkeur verge
zeld van teekeningen of schetsjes,
dienen, onder motto, te geschieden
vóór 1 October 1941 bij het Cen
traal instituut voor industrialisatie,
Zezuidenhoutscheweg 81, 's-Gra-
venhage.
's-Gravenhage, 21 Aug. Door de
„Commissie dr. Posthuma" zijn
15.000 affiches verspreid over het
geheele land, onder den titel „Ne
derland voedt zich zelf. Productie
slag 1941". De tekst van deze affi
che, welke gericht is tot alle land
en tuinbouwers, luidt als volgt:
Als gevolg van den oorlog is ons
land afgesloten van den aanvoer
van voedingsmiddelen. Van dezen
aanvoer was tot voor den oorlog ons
volk met zijn voeding ten deele af
hankelijk.
Onze volksvoeding is derhalve
geheel aangewezen op de producten
van den Nederlandschen bodem.
Eenerzijds als gevolg van de zeer
groote bevolkingsdichtheid, ander
zijds omdat vroeger het principieele
belang van de eigen voortbrenging
voor de eigen behoeftenbevrediging
onvoldoende werd ingezien, dreigen
voor verschillende producten tekor
ten te zullen optreden.
Men dient dezen toestand ernstig
onder de oogen te zien. De land- en
tuinbouwers van Nederland kunnen
medehelpen om er voor te zorgen
dat de gezondheids- en voedingstoe
stand van ons volk gedurende en na
den oorlog ongeschokt blijft door
zooveel mogelijk en in zoo goed mo
gelijke kwaliteit producten van het
iand beschikbaar te stellen.
Uiteraard zijn uw mogelijkheden
beperkt door allerlei redenen. Maar
juist daarom is het thans, meer dan
ooit, gewenscht de bestaande moge
lijkheden tot het uiterste te benut
ten.
Spant daarom in het besef uwer
verantwoordelijkheid met nog meer
liefde en toewijding dan u reeds
gewend waart te geven, al uw
krachten in om van uw bedrijf te
halen, wat er van te halen is om de
uiterst bereikbare hoeveelheid ter
beschikking te stellen van uw volks-
De uitspraak van de jury zal wor
den gepubliceeerd, onder meer in
het weekblad „Economische Voor
lichting", waarna inzenders worden
verzocht zich bij het C.I.V.I. be
kend te maken.
V
wm
00
CJ
<u
a
3
n
<0 O
oy o
CM <D
t_i t—i
W H OJ
o
-g ffl X
■n M-1 M
►-1 c S
i .*3 a) G
•p h m
-8
►7 <L> co CJ
bO o
2
<U <1) S O
TJ 73 rO 73
n? 73
<D jX
8
H -C
M 2
I'S'
£.-3'
M
<D <U
73
C
<1)
co n
u
O rd
73
tuO
g
e v
T3
~2
"ei
d .2
8 §73
g N S
»2 o
O 0)
rC <D
M 30
<d o
r—1 wa
tub C 'co
W a
O
C tuo
O tc 01 C
N 73 Q
O
"O -Ö ,Q
12 2 S
^2 2
U2 73
cj O
v .5 A p
p
W P
O
ft
co
p
p
3 3 c
<J U O 73
W M
N i/)
cm p p w
u w p,
SS 2 o
O T3 s£
.ti w>-a
-ë
25
rQ 73
0)
tuo 'o
'E
p
O 3
O
N
'Öj
s
(O p
p
11) O U o
■a N e O O K
JË --'3
S 8
TJ ft6»
w
p fl e
P 3 2
W) co
tuo p -M
T3 U ir
sOÏ
CJ «TH C
M di <D
■oBvc
Q o 2
-H-g'
i a ïj> J?
I
(M
fl n X
.2
O ;r-j
o
H
c
2 p
HH 73
To c
p
p
W)73
.S c
co
p '2
tuo c
P iS-a
p 2
p
els
co
n .2 2 o w
S
ft ft X
«"3 S
8*
2 ,Q
ra 2 t>
c .j_,
S,"1 a
n xi 2
CJ e 11)
P cf O P
2 fc
o ra <u ra
p
ft
ft S
co o
■E X
(A
a -ti "2
tiO G 'c* p 50
32$%*
P
CM
CM
<j S c *8
co
p
p o
uu
60 C
c p
ftp p
co tj -p
B
p
a*- rïfH
3 60 o
-a.2 i>
S3 cf ftT*-
o ^Jra
w o
ra
o o 2 "O
c
.S rajg1 ra
h 73 ffl Xi
S^^-s
C* O
■o g a
(0 QJ P
ragS#
ao 53 ra
C J3 ra
H ra ra ïi
BS'S
- ra o "g
>-■0 w
-2 C ar
ra£ 2.Ï?
2. g
Doeltreffende maatregelen in de grensgebieden.
Verscheidene maatregeen, in den
loop van den tijd genomen, hebben
reeds herhaaldelijk aanleiding gege
ven, erop te wijzen, hoe krachtig de
overheid gr naar streeft de voedsel
voorziening van ons volk in dezen
tijd, waarin beperking onvermijde
lijk is, zoo ruim mogelijk te maken.
In dit verband moge de aandacht
nog worden gevestigd op zekere
voorzorgsmaatregelen, welke ge
troffen zijn ter bestrijding van de
smokkelarij in de grensgebieden.
Ook deze maatregelen zijn noodza
kelijk. Want het gaat natuurlijk
niet aan, dat, nadat veel tijd, moeite
en kosten aan onze bodemopbrengst
zijn besteed, een min of meer be
langrijk deel dezer voor ons eigen
volk noodige productie clandestien
over onze grenzen zou worden ge
bracht.
Om dit laatste zooveel mogelijk te
voorkomen, heeft de overheid den
desbetreffenden boeren met betrek
king tot het dorschen van graan en
peulvruchten en tot de aflevering
ervan aan de Provinciale Inkoop-
Centrales voor Akkerbouwproduc
ten (de „Pica's") jpepaalde verplich
tingen opgelegd.
De getroffen maatregele hebben
ten doel ten eerste om het dorschen
te bespoedigen; ten tweede om het
toezicht op het dorschen te ver
scherpen; en ten derde om de telers
te verplichten hun graan en peul
vruchten aanstonds nadat die zijn
gedorscht, ter beschikking van de
Pica in hun gewest te stellen.
Wat het dorschen betreft, ver
dient vermelding, dat de opbrengst
van de kleine bedrijven aan graan
en peulvruchten aanstonds in haar
geheel zal worden gedorscht. Op
deze manier worden deze boerde
rijen zoo spoedig mogelijk „leegge-
dorscht". Den oogst van de groo-
tere bedrijven zal men dorschen
volgens een bepaald systeem,
waarbij de Pica vaststelt, hoevele
malen een dorschmachine naar elke
boerdrij mag worden vervoerd om
daar telkens een deel van den oogst
te bewerken.
Opdat men de productie gedu
rende het dorschen genoegzaam
scherp zal kunnen controleeren zal
de Pica dus aan het dorschen de lei
ding geven. De teler kan bovendien
worden verplicht zijn graan en
peulvruchten, wanneer die van het
land zijn gehaald, te deponeeren op
bepaalde zetplaatsen, welke de Pica
aanwijst. Deze maatregel, welke
genooten, die het voedsel noodig
hebben.
Helpt ook elkander in den strijd
voor de productie. Ter bevordering
hiervan zijn behalve de landelijke
commissie, gewestelijke en plaatse
lijke commissies ingesteld, welke
behulpzaam zullen zijn niet alleen
met wenken, maar ook zullen trach
ten arbeidskrachten beschikbaar te
krijgen, indien deze in onvoldoende
mate voorhanden zouden zijn, met
de samenwerking tusschen akker-
bouw- en veeteeltbedrijven, voor
zoover hierdoor de voortbrenging
gediend wordt en met alle andere
middelen, welke tot het doel leiden.
Toont in deze, in verschillende op
zichten zoo sombere dagen, dat gij u
van uw verantwoordelijkheid be
wust zijt, dat gij u één voelt met ge
heel-uw volk, dat uw werk in alle
opzichten een dienst voor uw volk
is, een dienst, welke voor nu en
voor de toekomst het volle loon
tvaard is.
Moge u zoo den productieslag op
vatten, dan kan door uw strijd voor
de volksvoeding blijken, dat u één
bent met uw volk en uw volk één is
met u.
vocral voor de kleine bedrijven van
belang kan wezen, dient om, naast
een bespoediging van de dorsch-
campagne, tevens een zoo econo
misch mogelijk gebruik van - de
dorschcapaciteit te bewerkstelligen.
Voorts zal de teler niet steeds ge
heel vrij kunnen worden gelaten in
de keuze van een loondorscher (d.i.
een dorscher, die voor loon voor an
deren dorscht).
Wat de bespoediging van het dor
schen aangaat, dit zal vooreerst ten
goede komen aan het streven der
overheid om vóór 1 December a.s.
tweederden van den oogst door de
telers te doen aanbieden bij de
Pica's. En speciaal in de grensstre
ken is het versnelde dorschen een
uitstekend middel om smokkelarij
te voorkomen. Den smokkelaars zal
voor hun euveldaden als het- ware
geen tijd worden gelaten! Zoo heeft
bijvoorbeeld één der Pica's een
regeling getroffen, volgens welke de
boerderijen, naar gelang van hun
grootte, vóór een bepaalden datum
met dorschen gereed moeten zijn.
Bedrijven tot een oppervlakte van
een hectare moeten hun graan en
peulvruchten vóór 15 September,
bedrijven van een tot drie hectaren
vóór 15 October en bedrijven van
drie of vijf hectaren vóór 1 Decem
ber a.s. hebben gedorscht. Deze
Pica heeft verder voor Nederland
sche telers, die graan of peulvruch
ten op Belgisch grondgebied ver
bouwen, een speciale regeling ge
troffen. Deze telers moeten den
oogst in ongedorschten toestand
naar Nederland vervoeren en, onge
acht de grootte van hun bedrijf,
vóór 15 September met dorschen
gereed zijn.
Het schijnt niet uitgesloten, dat
tegen deze regelingen bezwaren
rijzen bij in de grensstreken geves
tigde boeren, die zich niet aan
smokkelarij hebben schuldig ge
maakt en nu toch aan zekere ver
plichtingen, welke vroeger niet op
hen hebben gerust, worden onder
worpen. Maar deze boeren kunnen
die bezwaren, waarvan de ernst
volstrekt niet wordt weggecijferd,
met eenigen goeden wil wel over
winnen. De moeilijkheden, welke de
regelingen voor hen meebrengen,
wegen niet op tegen het groote be
lang, dat schuilt in een beveiliging
van onze voedselproductie ten bate
van ons volk. Deze beveiliging
wordt door de genomen maatregelen
in ruiime mate gediend. Het alge
meen, dat hier op het spel staat, zal
den doorslag moeten geven. Ver
trouwd mag worden, dat ook de
boerenstand, die immers reeds vroe
ger heeft getoond van goeden wille
te zijn, dit zal inzien.
Het voorlichtingsbureau van den
voedingsraad schrijft:
Deze vraag keert eiken dag weer
en vraagt steeds om een oplossing.
Sommige huisvrouwen passen de
volgende methode toe. Zij maken bij
het vleesch, dat op de bonnen ver
krijgbaar is, een zeer groote hoe
veelheid jus, zoodat zij voor ver
scheidene dagen voldoende hebben.
Het gevolg is echter, dat deze
.waterige" jus niet smakelijk en
niet voedzaam is en dat de huisge-
r.ooten nooit meer een echte lekkere
vleesch jus te proeven krijgen.
Het bevalt daarom in de practijk
beter bij de beschikbare hoeveel
heid vleesch een normale portie jus
te maken en de overige dagen een
Het Voorlichtingsbureau van den
Voedingsraad schrijft:
Voor degenen, die ook 's winters
in den een of- anderen vorm over
do tomaten willen beschikken, is
de tijd van inmaken langzamerhand
aangebroken.
Er zijn verschillende conservee-
ringsmethoden-, doch niet alle zijn
even sterk aan te bevelen. Zoo is
hel drogen van de tomaten zeer
omslachtig. Tomaten in het zout
hebben het nadeel, dat ze zeer
moeilijk te ontzouten zijn en dat
men een weinig smakelijk en vita
mine-arm product krijgt.
Chemische conserveermiddelen,
zooals benzoezure natron zijn voor
het inmaken van tomaten en in het
algemeen voor den inmaak af te
raden. Het is de huisvrouw niet
altijd mogelijk de juiste hoeveel
heid aan den inmaak toe te voegen,
zoodat een oogenschijnlijk goed
product in werkelijkheid schadelijk'
kan zijn.
Groote zindelijkheid is een van
de eerste voorwaarden bij den in
maak. Bij het gebruik van chemi
sche conserveermiddelen loopt men
het gevaar, dat de huisvrouw min
der nauwkeurig gaat worden. De
beste methode is nog steeds ge
bruik te maken van warmte (pas-
teuriseeren, steriliseeren). Voor het
steriliseeren (pasteuriseeren) )be-
schikt niet iedereen over de noodige
inmaakglazen met gummiring en
ook moet met het brandstofvraag-
stuk rekening worden gehouden.
Er zullen echter ook nog eenige
berichten over maaltijden, die wei
nig brandstof vragen, verschijnen.
De brandstof, die zoodoende wordt
uitgespaard, kan dan aan den in
maak besteed worden.
Voor het steriliseeren pasteuri
seeren) komen in de eerste plaats
tomaten van prima kwaliteit in
aanmerking. De uit eigen tuin ge
oogste tomaten zijn hiervoor wel
het meest geschikt; Moet men de
tomaten koopen, dan overtuige men
zich terdege of de waar wel versch
is, daar aangestoken tomaten de
kans op bederf zeer verhoogen.
Indien de huisvrouw suiker voor
het iiynaken wil gebruiken, zal zij
van de tomaten (zelfs van onrijpe)
een zeer smakelijke jam kunnen
bereiden.
Pasteuriseeren van heele
tomaten.
De tomaten in heet water dompe
len, schillen en zoo dicht mogelijk
op elkaar in de flesschen leggen. Da
overblijvende ruimte aanvullen met
water tot even boven de vruchten.
De flesschen sluiten met een gum
miring, een deksel en een knip (de
rand van de flesch, de gummiring,
en het deksel moeten goed vochtig
zijn) en het geheel gedurende een
half uur bij een temperatuur van SO
gr. pasteui'iseeren.
Tomatenmoes en tomatensap
In flesschen.
Benoodigdheden voor den in
maak: Eenige flesschen met bijpas
sende kurken, een pan of ketel met
zeef, rooster of vischplaat.
De tomaten wasschen, in vieren
snijden en vlug tot moes koken. De
massa door een zeef wrijven en
daarbij zorg dragen, dat geen pitjes
in de puree geraken, omdat deze
het gevaar voor bederf vergrooten.
Het moes al of niet inkoken, de
goed schoongemaakte flesschen er
mee vullen en de uitgekookte kur
ken er schuin opzetten. De fles
schen in de pan plaatsen, met wa
ter, dat niet warmer is dan de fles
schen. Het water aan den kook
brengen en het moes gedurende 20
minuten steriliseeren. De flesschen
uit de pan nemen en met de kurken
afsluiten. De kurken gelijk snijden
en dan de aldus gesloten flesschen
in gesmolten lak of kaarsvet dom
pelen.
Tomaten jam 2 ij a 3 potjes.
1 kg tomaten, 1 theelepel kaneel,
3/4 kg suiker, fijne kruidnagel, zoo
mogelijk gemberpoeder, 5 gram ci
troenzuur.
De tomaten in heet water dom
pelen of boven een gasvlam hou
den, schillen, doorsnijden en zonder
water aan den kook brengen. De
massa inkoken tot 2/3 van het volu
me. De suiker en de kruiden toe
voegen en de jam laten afkoelen,
niet meer vloeien. De jam heet in
de goed schoongemaakte potjes
doen. De potjes zoo vol mogelijk
vullen en afsluiten met een stukje
vochtig cellophane, dat met een
elastiekje of touwtje strak over het
potje wordt gespannen. Een scho
teltje op het potje plaatsen, het ge
heel omkeeren en zoo laten afkoe
len.
smakelijke „namaak"-jus te berei
den. Het is aan te raden eens een
van de onderstaande recepten te ge
bruiken.
Jus voor vleeschlooze dagen. 1.
4 afgestreken eetlepels bloem, 2
afgestreken eetlepels boter, een
mespunt taptemelkpoeder, ongeveer
yi liter water, zout.
In een gietijzeren pannetje de
boter smelten. De bloem en het
melkpoeder toevoegen en het meng
sel onder goed roeren gelijkmatig
bruin van kleur laten worden. Het
water toevoegen en de saus met
zout op smaak afmaken.
Dit grondrecept kan, naar smaak,
gewijzigd worden door toevoeging
van een uitje, dat in de boter ge
fruit is, een tomaat, laurierblad,
peterselie, aroma, bouillonblokje,
soja, peper enz.
Mocht de kleur te licht zijn, dan
kan een mespuntje koffiestroop of
gebrande suiker worden toegevoegd.
De smaak van vleeschjus wordt
het dichtst benaderd, indien aan het
grondrecept alleen wat aroma toe
gevoegd wordt.
Jus voor vleeschlooze dagen
(zonder boter). 2.
40 g. bloem (5 eetlepels), Jj1 liter
water of (en) taptemelk of boonèn-
water, 2 bouillonblokjes, zout, aro
ma.
De droge bloem langzaam en on
der flink roeren in een koekepan ge
lijkmatig bruin laten worden.
Het water (en/of taptemelk, boo
nenwater) aan den kook brengen
en de bouillonblokjes er in oplossen.
De bloem met wat bouillon aan
mengen en al roerende in de koken
de vloeistof gieten,
De saus even doorkoken (naar
verkiezing boter er door roeren) en
op smaak afmaken met wat aroma
en zout.
Het is raadzaam voor eenige kee-
ren tegelijk gebruinde bloem te ma
ken, daar dit niet in een oogenblik
klaar is.
Bruine boonensaus.
Yd liter bruine-boonennat, 50 g.
gaargekookte bruine boonen,
uitje, water boter, aardappelmeel,
zout, aroma.
Het uitje fijn snipperen, in de
boter fruiten, het boonenwater toe
voegen en aan den kook brengen.
De boonen malen of fijn wrijven,
aas de saus toevoegen en het geheel
even flink laten doorkoken.
De saus op smaak afmaken met
wat aroma en zout en zoonoodig
binden met wat aardappelmeel.