Ju I co 2 co O sSsjs- |i°M dlfPS5 y S- 9-g ö-ü &MÖ g S S2 8| e ëlis n ö|i I WifiltPi I Ijl PI &3 DISTRIBUTIE-NIEUWS. Een soep, een stamppol en een stoofschotel. Vier kaasbonnen per maand. Peterselie, zoete pepers en vitamine a. "iris-s- I gUffs is M* «■si |s a I i£* GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN IN DE WEEK VAN 14 SEPT. T/M 20 SEPT. 1941 Andere geldige bonnen. Onze wilde vruchten. O O) O 0 O •9* S Q CO z H cd .2? S - <U aj J3 g \-r s 2 3 3 G ai CCj i Sjh+I B Ö5 S S-S O fl fH p bjo *3 S.<u ti ffl p W r^q O O O O O -TH yf t-i O X a hfl (_j rrt t R WWt,,5öè!E:pW)ë«tiSfig gn 0> -S O O <5 'S S *-» *3 p*OP>wtoJ0rdQroto O 11 y T1 ir n O Mi 4> Jd ■O f. O) O -+-> tuo^j u O O cd a o co •t> O 7£ G cd w 4) &g£ e'0 O O +-> N "p .3 •éis X O g 3 0) -« G 4> a s s rG £mJ O) ;_J R (i O* fO O GJ q) wc€ N HÏ ft "S P. 3 o O A> <l> Sb Ti ti ""y-^ s Bfh 2 ai gj rCj ti£) O -Q Gs f-( O G O -fJ <i> rH o ^£3 s a t, w s -§? !3d a iy cö w Ah tuO 03 B JR UU M 33 CÖ O O -m W 0) g B g S <8 R No. 58. Alhmaarsche Courant van Zaterdag i3 Sept. t94t. DE PERENPLUK IS IN VOELEN GANG. Een kijkje in een boom- gaard te -Benningbroek, van waar veel fruit op de veiling te Zwaag wordt gebracht. (Polygoon-Kuiper) LANGEDIJK. Extra brood voor tuinders. - Tuinders, die de vorige maand 40 losse rantsoenbonnen brood hebben ontvangen, kunnen zich in de week van 1520 September a.s. weder om aan de kantoren vervoegen voor het ontvangen van extra brood bonnen, met inachtneming van onderstaande indeeling: te Broek op Langend ijk: Maandag van 912 K uur zij wier achternaam begint met de letters A t/m. K.; Vrijdag van 912 y2 uur de letters L t/m. Z.; te O u d k a r s p e 1Woensdag van 912)4 uur de letters A t/m. K., Zaterdag van 912 )4 uur de letters L t/m. Z. Te Zuidscharwoude: voor inwoners van Zuidscharwou de en N oordschaxwoude: Dinsdag van 912.2 uur de letters A en B, Woensdag van 91214 uur de letters C t/m K, Donderdag van 91214 uur de letters L t/m. R en Vrijdag van 91214 uur, de letters S t/m. Z. Stamkaart meebrengen. De broodbonnen worden uitsluitend deze week uitgereikt. Het voorlichtingsbureau van den voedingsraad schrijft: Eenigen tijd geleden werd reeds aangeraden den warmen maaltijd in één pan klaar te maken, aange zien er zuinig met de brandstof i^poet worden omgegaan. In deze een-pans-gerechten is gemakkelijk afwisseling te brengen. Men kan ze in den vorm van een soep, stamppot of stoofschotel geven. In brandstofverbruik komen met de echte een-pans-gerechten over een de maaltijden, die bestaan uit peulvruchten (bruine en witte boonen, capucijners) met aardap pelen en een sla van rauwe groen ten. Dit geldt natuurlijk alleen wanneer de peulvruchten in de hooffeist of in kranten gaar gemaakt worden. Nadat de geweekte peul vruchten twintig tot dertig minu ten zijn voorgekookt, blijven ze in de hooikist of in kranten ongeveer vier uur staan; de aardappelen hebben een klein half uur noodig en de groente-sla speelt, wat brandstofverbruik betreft, geen rol. Thans volgen eenige recepten voor vier personen. Bloemkoolsoep met groene kruiden. 1 kg aardappelen, 1)4 liter tap temelk, )4 liter water, 1 bloem kool, 1 prei of ui, bladselderij, pe terselie, wat boter of vet, zout. De aardappelen schoon boenen, in stukken snijden en met 1/4 liter water, de fijn gesnipperde prei, de gewasschen en in stukken gesneden bloemkool gaar koken. Kooktijd ongeveer twintig minuten. Het mengsel tot een gelijke puree stampen, met de melk en de rest van het water verdunnen. De soep een oogenblik laten doorkoken en wat zout, boter of vet en de fijnge hakte peterselie en selderij toevoe gen. Stamppot met snijbiet. 1)4 kg aardappelen, 3/4 kg snij biet, 150 g. magere kaas, wat boter of wet, wat zout. De aardappelen schoon boenen, in stukken snijden en met een bo dempje water en wat zout in onge- Geen eibon meer. 's-Gravenhage, 12 September. De secr.-gen. van het dept. van land bouw en visscherij maakt bekend dat in den vervolge, per periode van vier weken, vier bonnen zullen wor den aangewezen, welke elk recht geven op het koopen van 100 gr. kaas. Van 7 Sept. tot en met 4 Oct. zijn dit de bonnen: 34, 3S, 36 en 37 kaas. ,De met „33 ei" gemerkte bon zal nog geldig blijven tot en met 20 Sept. a.s. Hierna zal voorloopig geen bon meer voor het koopen van eieren worden aangewezen. Onlangs werd er reeds op ge wezen, dat in verband met de wegens de slechte veevoederpositie onvermijdelijke inkrimping van den pluimveestapel te weinig -eieren be schikbaar zouden komen om "de distributie van een ei per week te kunnen volhouden en dat het mo ment, waarop de distributie gestaakt zou moeten worden, in het zicht kwam. Dit moiment is thans geko- meh. De eieren, die nog beschik-' baar komen, zullen in de eerste plaats worden bestemd voor zieken huizen en zieken. Overschotten, die hiervoor niet dadelijk noodig zijn, zullen voorloopig worden opgesla gen en worden bestemd voor bij zondere instellingen en bijzondere omstandigheden Ziekenhuizen en detaillisten, die in de eerstkomende weken moeilijk heden mochten ondervinden om van him gewone leveranciers de voor zieken noodige eieren te betrekken, kunnen hun grossiers verzoeken, zich voor inlichtingen tot de Neder- landsche centrale voor eieren en pluimvee te De Bilt te wenden. veer vijfentwintig minuten gaar koken. De kaas raspen, bij de aard appelen voegen en het geheel fijn stampen. De snijbieten wasschen, uit laten lekken, Lijn snipperen en met dé aardappelen vermengen. Het gerecht nog even door en door heet laten worden, nadat de boter of het vet en het zout zijn toege voegd. Stoofschotel van slaboonen en bloemkool. 1 )4 kg aardappelen, 250 gr. sla boonen, 1 kleine bloemkool, 100 gr. sausijsjes, 50 gr. taptemelk, wat boter of vet, wat zout. Wat water in een stoofpan aan den kook brengen, de helft van de schoon geboende, in vieren gesne den aardappelen erin leggen, daaf- op de afgehaalde gebroken boon tjes, dan de gewass.chen saucijsjes, vervolgens de in stukken gesneden bloemkool, de rest van de aardap pelen en wat boter of vet en zout. De pan sluiten, den inhoud vlug aan de kook brengen en in een half uur gaar koken. Het tapte- melkpoeder met wat water tot een glad papje aanmengen en aan de overige bestanddeelen toevoegen. Het geheel losjes door elkaar roe ien en nog even doorwarmen. Het overtollige vocht in een sauskom gieten. Het gerecht in een dek schaal of in een vuurvasten schotel overbrengen. Sla van kropsla, tomaten, bloemkool. 1 krop sla, )4 kg tomaat, 1 kleine bloemkool, 4 lepels taptemelk, wat azijn of citroensap, fijn gemaakte aardappelen, zou, mosterd en fijn gesneden kruiden. De bloemkool 3/4 uur in water met wat zout zet ten. De sla wasschen en laten uit lekken, de tomaten in plakjes snij- Het voorlichtingsbureau van den voedingsraad schrijft: Van sommige levensmiddelen vraagt men zich wel eens af of zij, éenigerlei voedingswaarde hebben. Een goed voorbeeld daarvan is de peterselie. Ter verhooging van. den smaak en ter verfraaiing van het uiterlijk van vele gerechten wordt peterselie toegevoegd. Men reali seert zich daarbij weinig, dat de voedingswaarde van lzoo'n gerecht daarbij tevens toeneqmt. Dit komt, doordat peterselie rijk is aan de beschermende stoffen: carotine of proVyitamine a envita mine c. Carotine is een stof, die in liet lichaam omgezet kan worden in vitamine a. Dit vitamine .is noodig om den weerstand van het lichaam tegen infecties te» vergrooten. Het komt in de verschillende dierlijke voedingsmiddelen voor, namelijk in het vet van de melk, in den dooier van het ei, in vette visch en in lever. Nu de meeste van deze artikelen niet of moeilijk te krijgen zijn, is de peterselie, die het provitamine a in ruime mate bevat en die men des noods zelf kan kweeken, een wel kome aanvulling. Vitamine a, het pro-vitamine en vitamine c worden door verhitting in aanraking met de lucht onwerk zaam. Het is dus te begrijpen, dat men het grootste profijt van peter selie heeft, wanneer men haar niet met de gerechten meekookt, maar vlak vóór het eten eraan toevoegt. Dit zal tevens den geur en den smaak ten goede komen. Naast peterselie zijn er nog ver schillende plantaardige levensmid den en de bloemkool in kleine stuk jes verdoelen. Van taptemelk, azijn of citroensap, fijn gemaakte aard appelen, zout, mosterd en- kruiden een slasausje maken en met de groenten vermengen. Deze sla als groente geven bij een maaltijd van peulvruchten (indien men daar nog over beschikt) en aardappelen. delen, die, alhoewel ze niet zoo rijk eraan zijn als peterselie, toch een belangrijke hoeveelheid carotine bevatten. Dit zijn mais, boerenkool, wortelen, snijbiet en zoete pepers (paprika's). Over deze laatste vrucht even een korte uitweiding. De zoete pepers zijn hier in het land nog weinig bekend. Toch Ver dienen' zij de aandacht, daar zij rijk zijn aan pro-vitamine a en vita mine c. Op precies dezelfde wijze als tomaten zijn zij te gebruiken. Vooral in combinatie met tomaten zijn zij heerlijk. Men kan ze ook fijn snijden en op de boterham geven of door een komkommer, tomaten of korpsla mengen. Als groente smaken de fijn gesneden en gaar gekookte vruchten ook heel.goed. Een bezwaar blijft het echter, dat de zoete pepers hoog van prijs zijn. De vruchten zullen waarschijnlijk goedkocjper kunnen worden, wan neer de vraag ernaar stijgt. Wel licht gaan de pepers dan dezelfde toekomst tegemoet als de tomaten, die vroeger ook onbekend- en duur waren en weinig gegeten werden. Eenige recepten volgen hier: Macaroni mt paprika. 150 gr. macaroni, 200 gr. zoete paprika (2 groote paprika's), 1 fijn gesneden ui, wat boter en wat kaas, zouï. De macaroni gaar koken met ruim water en zout in plus minus uur. De paprika wasschen, in dunne reepjes snijden en met de ui gaar smoren in een weinig boter geduren de plus minus 15 minuten. Daarna de paprika vermengen met de afge goten macaroni en wat kaas. Gevulde paprika's. 2 Groote of 4 kleine paprika's, 100 gr. rijst, )4 liter bouillon van water en 1 bouillonblokje, wat boter, een fijngesneden ui, 2 tomaten, zout. Een reepje uit de. paprika's snij den, het zaad verwijderen en de pa prika's van binnen met zout be strooien. De ui in wat boter fruiten, de ge- 5 |sg -a w co t; 71 ca w i 4Ü J-8 CQ m C R Q Ir? O S g: hfl M P,«h ■n 'ui ai -a s .9 5 bo at 3 aj a INI** s s I !&sg's!gji §,13 w§-g S'3 W) W fl M R ^2 UI Q) C tuo C .!_J co H fto w O tuO -sag 3 .Si t co fi (1) tf0 (D CO CO CO „fi R bp h M ffl W e S rQ 50 a a 2 g C r-H "gTlï cl T3 6 g Si CO G rQ O) ï=J co G R 5P a R M TS 8 8 E B ■+-> OO rG G -> -G I A-"* |.a| ■3 "S 6 S-ZiS «H81 O w G Q c -9 2 w *5 h 0) ,G v tm 3 G o <11 O o 12 41 S - ■S -3 w W 1 Bi Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen van: Beschikbaar per persoon 0 t/m 3 jaar 4 t/m 13 jaar 14 t/m 20 jaar Volwas senen Eenheid 14 Sept. t/m 20 Sept. 1941 35-4 Brood 4 rants. 35 Brood 1 rantsoen 35 Vleesch V2 rantsoen 35 Vl.waren 1 rantspen 33 Eieren 1 stuks 35 Melk I 13/4/liter 36 Reserve 3 Kg. Oct. 1941 Vs rantsoen 1 Kg. 250 gram 500 gram 250 gram 250 gram 250 gram 250 gram 100 gram 100 gram In tijdvak van één week 7 Sept. t/m 4 34 t/m 37 Bloem 114 Algemeen 115 Algemeen 116 Algemeen C Rijst C Havermout 117 Algemeen 118 Algemeen 119 Algemeen 34 t/m 37 Kaas Sept. t/m 24 Sept. 1941 34-35 Boter I 250 gram 34-35 Vet 250 gram Brood of gebak Vleesch of vleeschwaren Eieren Melk Aardappelen Bloem, brood of gebak Suiker Koffie-surrogaat Jam Rijst Haver-mout Havermout Gort Vermicelli of maizena Kaas Boter Boter met reductie 10 20 24 20 rants. 1 3 3 3 rants. 1 1 1 1 stuks 7 3V„ liter 3 3 3 3 Kg. In tijdvak van vier weken 4 4 4 4 rants. 1 1 1 1 Kg. 250 250 250 - 250 gram 500 500 500 500 gram gram' 250 -B- 250 gram 250 250 250 250 gram 250 250 ?50 250 gram 100 100 100 100 gram 400 400 400 400 gram In tijdvak van 18 dagen 250 250 500 500 500 500 500 500 gram gram ATTENTIE! DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NA ZATERDAG 13 SEPT. NIET MEER GELDIG: 34 Brood, 34 Vleesch, 34 Vleeschwaren, 34 Melk I, 35 reserve (Aardappelen). De bonnen 33 Eieren blijven geldig t/m. 20 September. De bonnen, welke van 14 September 1941 af zijn geldig verklaard met uitzondering van die voor vleesch of vleeschwaren, mogen reeds op Zaterdag 13 September 1941 worden gebruikt. Zooals bekend is het koopen van vleesch 'of vleeschwaren bij den kleinhandel op Maandag en Dinsdag niet geoorloofd. BRANDSTOFFEN: Voor het tijdperk van 24 Juni 1941 tot en met 31 December 1941 zijn de bonnen no. 01, 02 en 03 van de bonnenkaart „haarden en kachels" J. de bonnen no. 01, 02, v 03, 04, van de bonkaart „haar den-kachels" K, alsmede de bon nen no. 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10 en 11 van de bonkaart, „centrale verwarming" L, elk geldig verklaard voor het koopen van één eenheid vaste brand stoffen. Voorts geven gedurende boven genoemd tijdvak de bonnen no. 05, 06, 07 van de bonkaart „haarden en kachels" J, en de kaart „haarden/kachels" K, elk recht op het koopen van hetzij 195 kg. persturf (300 stuks), hetzij 200 kg. baggerturf (450 stuks), hetzij 275! kg. uit de Peel afkomstige turf, hetzij >200 kg. overige soorten turf. De, bonnen gemerkt met „brand stoffen, één eenheid", geven van 24 Juni '41 af tot 1 Mei 1942 recht op het koopen van één eenheid vaste brandstoffen. Gedurende 't tijdvak van Maan dag 1 Sept. 1941 tot en met Dins dag 30 September 1941 geven de met'„05 K.F.", gemerkte bonnen van de kaarten M en N, welke zijn uitgereikt aan verbruikers, die voor kookdoeleinden op het uitsluitend gebruik van vaste brandstoffen al dan niet in com binatie met petroleum zijn aan gewezen, recht op het koopen van één eenheid vaste brand stoffen met uitzor.deiing van fabrieksturf. Gedurende bovengenoemd tijd vak geven de met „generator- anthraciet negende periode" ge merkte bonnen recht op het koo pen van een hectoliter (maxi mum 75 kg.) anthracietnootjes V of 50 kg. turfcokes, terwijl de met „generator-turf negende periode" gemerkte bonnen gedu rende dit tijdvak recht geven op het koopen van 50 stuks bagger turf. ZEEP: Gedurende het tijdvak van 1 September tot en met 30 September geeft de met „113" genummerde bon van de „bon kaart algemeen", alsmede de met „B, Zeep" gemerkte bon van de zeepkaarten p en q, welke res pectievelijk aan kinderen bene den den. leeftijd van twee jaar en van een leeftijd tusschen twee en. acht jaar, zijn uitgereikt,-recht op het koopen van 150 gram toi letzeep (nieuwe samenstelling van na 1 September 1940) of 90 gram huishoudzeep of 200 gram zachte zeep (oude samenstelling van vóór 1 Jan. 1941) of 1O0 gTam zachte zeep (nieuwe sa menstelling van na 31 Augustus 1941) of 300 gram zachte zeep- pasta of 250 \gram zeeppoeder of 450 gram waschpoeder. Gedurende bovengenoemd tijd vak geeft de met „B Toiletzeep" gemerkte bon van de zeepkaart p, welke aan kinderen beneden den leeftijd van twee jaar is uit gereikt, recht op het koopen van 75 gram toiletzeep van de oude samenstelling. SCHEERZEEP: De bon J van de textielkaart geeft van 1 Sept. tot en met 31 December recht op het koopen van 50 gram scheerzeep of een tube scheercrême dan wel een pot scheerzeep. HONDEN-EN KATTENBROOD: Bon 16 van de voederkaart voor honden geeft van 1 t.m. 30 Sept. recht op het koopen van een hoe veelheid hondenbrood al naar gelang de groep. Op bon 16 van de voederkaart voor katten wordt voor dezelfde periode' 1% kg. kattenbrood beschikbaar gesteld. PETROLEUM: D met „13" ge nummerde bonnen van de nieuw uitgereikte bonkaarten M en O geven van 11 Augustus tot 6 October recht op het koopen van twee liter petroleum voor kook doeleinden. sneden tomaten eenige minuten imeestoven, de gewasschen rijst en de bouillon toevoegen en "het geheel gaar koken. De.paprika's vullen met rijst en de uitgesneden reepjes erop plaat sen. De paprika's in een stoofpan met wat boter en water in plus mi nus 25 minuten gaar laten worden. 'Af en toe het vocht erover gieten. Peterseliesaus. 35 gr. bloem, liter water en 2 bouillonblokjes of groente- of visch- bcuillon, een eetlepel fijngehakte peterselie, wat boter, zout, een scheutje taptemelk (citroensap).- De bouillon aan den kook brengen. De bloem aanmengen met wat tapte melk en de kokende bouillon hiermee binden. De saus afmaken met wat boter, zout en fijngehakte peter selie. De saus geven bij visch, gar nalen, aardappelen, macaroni, rijst en groente, zooals wortelen, erwten en komkommer. Het voorlichtingsbureau van den voedingsraad schrijft: Gedurende den zomer en ook tegen het,najaar valt er plezier van de wilde vruchten te beleven. In de eerstkomende maanden kunnen wij achtereenvolgens van vossebessen, vlierbessen, veenbessen, bramen en duindoornibessen genie ten. Degenen, die buiten wonen, heb ben in dit geval een groote voor sprong op de stadsbewoners. In eigen tuin, in de naatste omgeving kunnen de eerstgenoemden dikwijls, volop wilde vruchten vinden, ter wijl de stedelingen er op uit moeten trekken, willen zij er ook van pro- fiteeren.. Het plukken van deze vruchten loont zeker de moeite, want zij be-: vatten gelijk de gekweekte vruchten een niet' te onderschatten hoeveel heid vitaminen, die men zich zoo doende op een voordeelige wijze kan verschaffen. Bovendien is het een prachtige bezigheid voor de kinderen, die een vrije middag hebben bramen, boschbessen e.d. vruchten mee te helpen zoeken. Dit zoeken behoudt echter alleen zijn waarde, wanneer dp bosschen en velden gespaard worden en men niet te ruw met'de planten omgaat, want zij groeien verder en kunnen ünog meer vruchten dragen. Met nadruk wordt er echter voor gewaarschuwd geen bessen te zoeken die men niet kent. Want naast bo vengenoemde soorten komen er ook vergiftige bessen in de natuur voor, die iemand zonder ervaring niet al tijd van de eetbare bessen zal kun nen onderscheiden. Raadgevingen en liefst de hulp van iemand, die er verstand van heeft, zijn dus bij het zoeken beslist noodzakelijk. Het is raadzaam alleen rijpe vruchten te plukken; zoodoende is er voor de verwerking minder sui ker noodig dan wanneer men vrij zure en onrijpe vruchten gebruikt. Bramen zijn als drank, broodbe- legging, compote, jam en in allerlei nagerechten te verwerken. De vossebessen zijn in- rauwen toestand wat wrang van smaak, daarom kan men ze het beste als compote geven. Vossebessen conser- veeren zich zelf. Men kan ze gedu rende eenigen tijd met gekookt wa ter in een gekurkte en dichtgelakte flesch bewaren. Van de reeds genoemde bessen kan men ook heerlijke gelei's van jams bereiden, desnoods in combi natie met appelen. Vooral van de duindoornhes kan een jam gemaakt worden met een hoog vitamine C gehalte. Vruchtensap en vruchtenpuree bereid van versche vruchten is ge zonder dan limonade, vooral voor kinderen. Bramen worden gezeefd, vossebessen en - veenbessen worden eerst met wat water gekookt tot ze voldoende vocht los laten en dan gezeefd. Wij laten hier nog eenige recep ten volgen: Compote van vossebessen bramen of veenbessen. De bessen uitzoeken, wasschen met iets water, zacht koken en op smaak afmaken met suiker. Wil men de compote dikker hebben, dan een deel van het vocht eraf gieten, wan neer het dikke gedeelte bezonken is. (Dit vocht is voor puddingsaus te gebruiken). Muesli met versche vruchten. 75 gram bramen of vossebessen, 2 lepels zoete gecondenseerde melk op 2 lepels taptemelk en 1 lepel suiker, 1 lepel havermout. De havermout weeken in 2 lepels water. De vruchten wasschen, fijn maken en met de gecondenseerde melk (of taptemelk en suiker) bij de geweekte havermout voegen. Het geheel goed dooreenmengen en als nagerecht of bij het ontbijt geven, of als boterhambelegsel gebruiken. Vruchtengruwel (4 personen). 100 gram gortmout, 1)4 liter wa ter, 250 gram bessen, vossebessen of veenbessen. De gortmout in het water gaar koken (ongeveer 20 mi nuten), de suiker toevoegen en v. 1 het vuur af de vruchten, die t- heel of gedeeltelijk met een vors zijn fijn gemaakt toevoegen. Wil men de gruwel koud gebruiken, dan v/acht met met het fijnmaken en toevoegen van de vruchten tot vlak voor den maaltijd. ADRESSEN: Centraal Distributiekantoor: Louise Henriëttestraat 10, 's-Gravenhage Telefoon 720100 Interlocaal letters XXX Inspecteur van het Westen des !&nds< D. J. Scheffel, Oudegracht 182, Alkmaar.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 6