Ju I
co
2
co O
sSsjs-
|i°M
dlfPS5
y S- 9-g ö-ü &MÖ g S S2
8| e ëlis n ö|i I
WifiltPi I
Ijl
PI
&3
DISTRIBUTIE-NIEUWS.
Een soep, een stamppol en
een stoofschotel.
Vier kaasbonnen per maand.
Peterselie, zoete pepers en
vitamine a.
"iris-s-
I gUffs
is
M*
«■si |s
a I i£*
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
IN DE WEEK VAN 14 SEPT. T/M 20 SEPT. 1941
Andere geldige bonnen.
Onze wilde vruchten.
O
O)
O
0
O
•9*
S
Q
CO z
H cd .2? S -
<U aj J3 g \-r
s 2 3
3
G ai
CCj
i Sjh+I B Ö5 S S-S O fl
fH p bjo *3 S.<u ti ffl p
W r^q
O O
O O
O -TH yf t-i O X
a hfl (_j rrt t
R
WWt,,5öè!E:pW)ë«tiSfig
gn 0> -S O O <5 'S S
*-» *3 p*OP>wtoJ0rdQroto O 11
y T1 ir n
O Mi 4> Jd
■O
f. O) O -+->
tuo^j u O O
cd a o co
•t> O 7£ G
cd w 4)
&g£ e'0
O O
+-> N "p .3
•éis
X
O
g 3
0) -«
G
4>
a
s
s
rG
£mJ
O) ;_J
R (i
O* fO
O GJ q)
wc€
N
HÏ ft
"S
P. 3 o
O
A> <l>
Sb Ti
ti ""y-^ s
Bfh 2
ai gj rCj
ti£) O -Q
Gs f-(
O G
O -fJ <i> rH
o ^£3 s
a t, w s
-§? !3d
a iy cö
w Ah tuO 03
B JR
UU M
33
CÖ O
O -m
W 0)
g B
g S
<8 R
No. 58. Alhmaarsche Courant van Zaterdag i3 Sept. t94t.
DE PERENPLUK IS IN VOELEN GANG. Een kijkje in een boom-
gaard te -Benningbroek, van waar veel fruit op de veiling te Zwaag
wordt gebracht. (Polygoon-Kuiper)
LANGEDIJK.
Extra brood voor tuinders. -
Tuinders, die de vorige maand 40
losse rantsoenbonnen brood hebben
ontvangen, kunnen zich in de week
van 1520 September a.s. weder
om aan de kantoren vervoegen voor
het ontvangen van extra brood
bonnen, met inachtneming van
onderstaande indeeling:
te Broek op Langend ijk:
Maandag van 912 K uur zij wier
achternaam begint met de letters
A t/m. K.; Vrijdag van 912 y2 uur
de letters L t/m. Z.;
te O u d k a r s p e 1Woensdag
van 912)4 uur de letters A t/m.
K., Zaterdag van 912 )4 uur de
letters L t/m. Z.
Te Zuidscharwoude: voor
inwoners van Zuidscharwou
de en N oordschaxwoude:
Dinsdag van 912.2 uur de letters
A en B, Woensdag van 91214 uur
de letters C t/m K, Donderdag van
91214 uur de letters L t/m. R en
Vrijdag van 91214 uur, de letters
S t/m. Z.
Stamkaart meebrengen. De
broodbonnen worden uitsluitend
deze week uitgereikt.
Het voorlichtingsbureau van den
voedingsraad schrijft:
Eenigen tijd geleden werd reeds
aangeraden den warmen maaltijd
in één pan klaar te maken, aange
zien er zuinig met de brandstof
i^poet worden omgegaan.
In deze een-pans-gerechten is
gemakkelijk afwisseling te brengen.
Men kan ze in den vorm van een
soep, stamppot of stoofschotel
geven.
In brandstofverbruik komen met
de echte een-pans-gerechten over
een de maaltijden, die bestaan uit
peulvruchten (bruine en witte
boonen, capucijners) met aardap
pelen en een sla van rauwe groen
ten. Dit geldt natuurlijk alleen
wanneer de peulvruchten in de
hooffeist of in kranten gaar gemaakt
worden. Nadat de geweekte peul
vruchten twintig tot dertig minu
ten zijn voorgekookt, blijven ze in
de hooikist of in kranten ongeveer
vier uur staan; de aardappelen
hebben een klein half uur noodig
en de groente-sla speelt, wat
brandstofverbruik betreft, geen
rol.
Thans volgen eenige recepten
voor vier personen.
Bloemkoolsoep met groene
kruiden.
1 kg aardappelen, 1)4 liter tap
temelk, )4 liter water, 1 bloem
kool, 1 prei of ui, bladselderij, pe
terselie, wat boter of vet, zout.
De aardappelen schoon boenen,
in stukken snijden en met 1/4 liter
water, de fijn gesnipperde prei, de
gewasschen en in stukken gesneden
bloemkool gaar koken. Kooktijd
ongeveer twintig minuten. Het
mengsel tot een gelijke puree
stampen, met de melk en de rest
van het water verdunnen. De soep
een oogenblik laten doorkoken en
wat zout, boter of vet en de fijnge
hakte peterselie en selderij toevoe
gen.
Stamppot met snijbiet.
1)4 kg aardappelen, 3/4 kg snij
biet, 150 g. magere kaas, wat boter
of wet, wat zout.
De aardappelen schoon boenen,
in stukken snijden en met een bo
dempje water en wat zout in onge-
Geen eibon meer.
's-Gravenhage, 12 September. De
secr.-gen. van het dept. van land
bouw en visscherij maakt bekend
dat in den vervolge, per periode van
vier weken, vier bonnen zullen wor
den aangewezen, welke elk recht
geven op het koopen van 100 gr.
kaas. Van 7 Sept. tot en met 4 Oct.
zijn dit de bonnen: 34, 3S, 36 en 37
kaas.
,De met „33 ei" gemerkte bon zal
nog geldig blijven tot en met 20
Sept. a.s. Hierna zal voorloopig
geen bon meer voor het koopen van
eieren worden aangewezen.
Onlangs werd er reeds op ge
wezen, dat in verband met de
wegens de slechte veevoederpositie
onvermijdelijke inkrimping van den
pluimveestapel te weinig -eieren be
schikbaar zouden komen om "de
distributie van een ei per week te
kunnen volhouden en dat het mo
ment, waarop de distributie gestaakt
zou moeten worden, in het zicht
kwam. Dit moiment is thans geko-
meh. De eieren, die nog beschik-'
baar komen, zullen in de eerste
plaats worden bestemd voor zieken
huizen en zieken. Overschotten, die
hiervoor niet dadelijk noodig zijn,
zullen voorloopig worden opgesla
gen en worden bestemd voor bij
zondere instellingen en bijzondere
omstandigheden
Ziekenhuizen en detaillisten, die
in de eerstkomende weken moeilijk
heden mochten ondervinden om van
him gewone leveranciers de voor
zieken noodige eieren te betrekken,
kunnen hun grossiers verzoeken,
zich voor inlichtingen tot de Neder-
landsche centrale voor eieren en
pluimvee te De Bilt te wenden.
veer vijfentwintig minuten gaar
koken. De kaas raspen, bij de aard
appelen voegen en het geheel fijn
stampen. De snijbieten wasschen,
uit laten lekken, Lijn snipperen en
met dé aardappelen vermengen.
Het gerecht nog even door en door
heet laten worden, nadat de boter
of het vet en het zout zijn toege
voegd.
Stoofschotel van slaboonen
en bloemkool.
1 )4 kg aardappelen, 250 gr. sla
boonen, 1 kleine bloemkool, 100 gr.
sausijsjes, 50 gr. taptemelk, wat
boter of vet, wat zout.
Wat water in een stoofpan aan
den kook brengen, de helft van de
schoon geboende, in vieren gesne
den aardappelen erin leggen, daaf-
op de afgehaalde gebroken boon
tjes, dan de gewass.chen saucijsjes,
vervolgens de in stukken gesneden
bloemkool, de rest van de aardap
pelen en wat boter of vet en zout.
De pan sluiten, den inhoud vlug
aan de kook brengen en in een
half uur gaar koken. Het tapte-
melkpoeder met wat water tot een
glad papje aanmengen en aan de
overige bestanddeelen toevoegen.
Het geheel losjes door elkaar roe
ien en nog even doorwarmen. Het
overtollige vocht in een sauskom
gieten. Het gerecht in een dek
schaal of in een vuurvasten schotel
overbrengen.
Sla van kropsla, tomaten,
bloemkool.
1 krop sla, )4 kg tomaat, 1 kleine
bloemkool, 4 lepels taptemelk, wat
azijn of citroensap, fijn gemaakte
aardappelen, zou, mosterd en fijn
gesneden kruiden. De bloemkool
3/4 uur in water met wat zout zet
ten. De sla wasschen en laten uit
lekken, de tomaten in plakjes snij-
Het voorlichtingsbureau van den
voedingsraad schrijft:
Van sommige levensmiddelen
vraagt men zich wel eens af of zij,
éenigerlei voedingswaarde hebben.
Een goed voorbeeld daarvan is de
peterselie. Ter verhooging van. den
smaak en ter verfraaiing van het
uiterlijk van vele gerechten wordt
peterselie toegevoegd. Men reali
seert zich daarbij weinig, dat de
voedingswaarde van lzoo'n gerecht
daarbij tevens toeneqmt.
Dit komt, doordat peterselie rijk
is aan de beschermende stoffen:
carotine of proVyitamine a envita
mine c. Carotine is een stof, die in
liet lichaam omgezet kan worden in
vitamine a. Dit vitamine .is noodig
om den weerstand van het lichaam
tegen infecties te» vergrooten. Het
komt in de verschillende dierlijke
voedingsmiddelen voor, namelijk in
het vet van de melk, in den dooier
van het ei, in vette visch en in lever.
Nu de meeste van deze artikelen
niet of moeilijk te krijgen zijn, is de
peterselie, die het provitamine a in
ruime mate bevat en die men des
noods zelf kan kweeken, een wel
kome aanvulling.
Vitamine a, het pro-vitamine en
vitamine c worden door verhitting
in aanraking met de lucht onwerk
zaam. Het is dus te begrijpen, dat
men het grootste profijt van peter
selie heeft, wanneer men haar niet
met de gerechten meekookt, maar
vlak vóór het eten eraan toevoegt.
Dit zal tevens den geur en den
smaak ten goede komen.
Naast peterselie zijn er nog ver
schillende plantaardige levensmid
den en de bloemkool in kleine stuk
jes verdoelen. Van taptemelk, azijn
of citroensap, fijn gemaakte aard
appelen, zout, mosterd en- kruiden
een slasausje maken en met de
groenten vermengen. Deze sla als
groente geven bij een maaltijd van
peulvruchten (indien men daar nog
over beschikt) en aardappelen.
delen, die, alhoewel ze niet zoo rijk
eraan zijn als peterselie, toch een
belangrijke hoeveelheid carotine
bevatten. Dit zijn mais, boerenkool,
wortelen, snijbiet en zoete pepers
(paprika's). Over deze laatste
vrucht even een korte uitweiding.
De zoete pepers zijn hier in het
land nog weinig bekend. Toch Ver
dienen' zij de aandacht, daar zij rijk
zijn aan pro-vitamine a en vita
mine c. Op precies dezelfde wijze
als tomaten zijn zij te gebruiken.
Vooral in combinatie met tomaten
zijn zij heerlijk. Men kan ze ook fijn
snijden en op de boterham geven of
door een komkommer, tomaten of
korpsla mengen. Als groente smaken
de fijn gesneden en gaar gekookte
vruchten ook heel.goed.
Een bezwaar blijft het echter, dat
de zoete pepers hoog van prijs zijn.
De vruchten zullen waarschijnlijk
goedkocjper kunnen worden, wan
neer de vraag ernaar stijgt. Wel
licht gaan de pepers dan dezelfde
toekomst tegemoet als de tomaten,
die vroeger ook onbekend- en duur
waren en weinig gegeten werden.
Eenige recepten volgen hier:
Macaroni mt paprika.
150 gr. macaroni, 200 gr. zoete
paprika (2 groote paprika's), 1 fijn
gesneden ui, wat boter en wat kaas,
zouï.
De macaroni gaar koken met
ruim water en zout in plus minus
uur.
De paprika wasschen, in dunne
reepjes snijden en met de ui gaar
smoren in een weinig boter geduren
de plus minus 15 minuten. Daarna
de paprika vermengen met de afge
goten macaroni en wat kaas.
Gevulde paprika's.
2 Groote of 4 kleine paprika's,
100 gr. rijst, )4 liter bouillon van
water en 1 bouillonblokje, wat boter,
een fijngesneden ui, 2 tomaten,
zout.
Een reepje uit de. paprika's snij
den, het zaad verwijderen en de pa
prika's van binnen met zout be
strooien.
De ui in wat boter fruiten, de ge-
5 |sg
-a
w co t; 71 ca w
i 4Ü J-8
CQ m C R
Q Ir? O S g:
hfl M P,«h
■n 'ui ai -a s
.9 5 bo at 3 aj
a INI**
s s I
!&sg's!gji
§,13 w§-g S'3
W) W fl M R ^2
UI Q)
C tuo
C .!_J
co H
fto
w
O
tuO
-sag
3 .Si
t co fi
(1)
tf0
(D
CO CO
CO
„fi
R bp
h M
ffl W e
S rQ 50
a a 2 g
C r-H
"gTlï cl
T3 6 g Si
CO
G rQ
O)
ï=J
co
G
R 5P
a R
M TS
8
8 E B
■+->
OO rG G
-> -G
I
A-"*
|.a|
■3 "S 6
S-ZiS
«H81
O w
G Q
c -9 2 w *5
h 0) ,G v
tm 3
G o <11
O o
12
41 S -
■S -3
w W 1 Bi
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van:
Beschikbaar per persoon
0 t/m
3 jaar
4 t/m
13 jaar
14 t/m
20 jaar
Volwas
senen
Eenheid
14 Sept. t/m 20 Sept. 1941
35-4 Brood 4 rants.
35 Brood 1 rantsoen
35 Vleesch V2 rantsoen
35 Vl.waren 1 rantspen
33 Eieren 1 stuks
35 Melk I 13/4/liter
36 Reserve 3 Kg.
Oct. 1941
Vs rantsoen
1 Kg.
250 gram
500 gram
250 gram
250 gram
250 gram
250 gram
100 gram
100 gram
In tijdvak van één week
7 Sept. t/m 4
34 t/m 37 Bloem
114 Algemeen
115 Algemeen
116 Algemeen
C Rijst
C Havermout
117 Algemeen
118 Algemeen
119 Algemeen
34 t/m 37 Kaas
Sept. t/m 24 Sept. 1941
34-35 Boter I 250 gram
34-35 Vet 250 gram
Brood of gebak
Vleesch of vleeschwaren
Eieren
Melk
Aardappelen
Bloem, brood of gebak
Suiker
Koffie-surrogaat
Jam
Rijst
Haver-mout
Havermout
Gort
Vermicelli of maizena
Kaas
Boter
Boter met reductie
10
20
24
20
rants.
1
3
3
3
rants.
1
1
1
1
stuks
7
3V„
liter
3
3
3
3
Kg.
In tijdvak van vier weken
4
4
4
4
rants.
1
1
1
1
Kg.
250
250
250 -
250
gram
500
500
500
500
gram
gram'
250
-B-
250
gram
250
250
250
250
gram
250
250
?50
250
gram
100
100
100
100
gram
400
400
400
400
gram
In tijdvak van 18 dagen
250
250
500
500
500
500
500
500
gram
gram
ATTENTIE! DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NA ZATERDAG 13 SEPT. NIET MEER GELDIG:
34 Brood, 34 Vleesch, 34 Vleeschwaren, 34 Melk I, 35 reserve (Aardappelen).
De bonnen 33 Eieren blijven geldig t/m. 20 September.
De bonnen, welke van 14 September 1941 af zijn geldig verklaard met uitzondering
van die voor vleesch of vleeschwaren, mogen reeds op Zaterdag 13 September 1941
worden gebruikt.
Zooals bekend is het koopen van vleesch 'of vleeschwaren bij den kleinhandel op
Maandag en Dinsdag niet geoorloofd.
BRANDSTOFFEN: Voor het
tijdperk van 24 Juni 1941 tot en
met 31 December 1941 zijn de
bonnen no. 01, 02 en 03 van de
bonnenkaart „haarden en
kachels" J. de bonnen no. 01, 02, v
03, 04, van de bonkaart „haar
den-kachels" K, alsmede de bon
nen no. 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07,
08, 09, 10 en 11 van de bonkaart,
„centrale verwarming" L, elk
geldig verklaard voor het koopen
van één eenheid vaste brand
stoffen.
Voorts geven gedurende boven
genoemd tijdvak de bonnen no.
05, 06, 07 van de bonkaart
„haarden en kachels" J, en de
kaart „haarden/kachels" K, elk
recht op het koopen van hetzij
195 kg. persturf (300 stuks),
hetzij 200 kg. baggerturf (450
stuks), hetzij 275! kg. uit de Peel
afkomstige turf, hetzij >200 kg.
overige soorten turf.
De, bonnen gemerkt met „brand
stoffen, één eenheid", geven van
24 Juni '41 af tot 1 Mei 1942 recht
op het koopen van één eenheid
vaste brandstoffen.
Gedurende 't tijdvak van Maan
dag 1 Sept. 1941 tot en met Dins
dag 30 September 1941 geven de
met'„05 K.F.", gemerkte bonnen
van de kaarten M en N, welke
zijn uitgereikt aan verbruikers,
die voor kookdoeleinden op het
uitsluitend gebruik van vaste
brandstoffen al dan niet in com
binatie met petroleum zijn aan
gewezen, recht op het koopen
van één eenheid vaste brand
stoffen met uitzor.deiing van
fabrieksturf.
Gedurende bovengenoemd tijd
vak geven de met „generator-
anthraciet negende periode" ge
merkte bonnen recht op het koo
pen van een hectoliter (maxi
mum 75 kg.) anthracietnootjes
V of 50 kg. turfcokes, terwijl de
met „generator-turf negende
periode" gemerkte bonnen gedu
rende dit tijdvak recht geven op
het koopen van 50 stuks bagger
turf.
ZEEP: Gedurende het tijdvak
van 1 September tot en met 30
September geeft de met „113"
genummerde bon van de „bon
kaart algemeen", alsmede de met
„B, Zeep" gemerkte bon van de
zeepkaarten p en q, welke res
pectievelijk aan kinderen bene
den den. leeftijd van twee jaar
en van een leeftijd tusschen twee
en. acht jaar, zijn uitgereikt,-recht
op het koopen van 150 gram toi
letzeep (nieuwe samenstelling
van na 1 September 1940) of 90
gram huishoudzeep of 200 gram
zachte zeep (oude samenstelling
van vóór 1 Jan. 1941) of 1O0
gTam zachte zeep (nieuwe sa
menstelling van na 31 Augustus
1941) of 300 gram zachte zeep-
pasta of 250 \gram zeeppoeder of
450 gram waschpoeder.
Gedurende bovengenoemd tijd
vak geeft de met „B Toiletzeep"
gemerkte bon van de zeepkaart
p, welke aan kinderen beneden
den leeftijd van twee jaar is uit
gereikt, recht op het koopen van
75 gram toiletzeep van de oude
samenstelling.
SCHEERZEEP: De bon J van de
textielkaart geeft van 1 Sept. tot
en met 31 December recht op het
koopen van 50 gram scheerzeep
of een tube scheercrême dan wel
een pot scheerzeep.
HONDEN-EN KATTENBROOD:
Bon 16 van de voederkaart voor
honden geeft van 1 t.m. 30 Sept.
recht op het koopen van een hoe
veelheid hondenbrood al naar
gelang de groep. Op bon 16 van
de voederkaart voor katten wordt
voor dezelfde periode' 1% kg.
kattenbrood beschikbaar gesteld.
PETROLEUM: D met „13" ge
nummerde bonnen van de nieuw
uitgereikte bonkaarten M en O
geven van 11 Augustus tot 6
October recht op het koopen van
twee liter petroleum voor kook
doeleinden.
sneden tomaten eenige minuten
imeestoven, de gewasschen rijst en
de bouillon toevoegen en "het geheel
gaar koken.
De.paprika's vullen met rijst en
de uitgesneden reepjes erop plaat
sen. De paprika's in een stoofpan
met wat boter en water in plus mi
nus 25 minuten gaar laten worden.
'Af en toe het vocht erover gieten.
Peterseliesaus.
35 gr. bloem, liter water en 2
bouillonblokjes of groente- of visch-
bcuillon, een eetlepel fijngehakte
peterselie, wat boter, zout, een
scheutje taptemelk (citroensap).- De
bouillon aan den kook brengen. De
bloem aanmengen met wat tapte
melk en de kokende bouillon hiermee
binden. De saus afmaken met wat
boter, zout en fijngehakte peter
selie. De saus geven bij visch, gar
nalen, aardappelen, macaroni, rijst
en groente, zooals wortelen, erwten
en komkommer.
Het voorlichtingsbureau van den
voedingsraad schrijft:
Gedurende den zomer en ook
tegen het,najaar valt er plezier van
de wilde vruchten te beleven.
In de eerstkomende maanden
kunnen wij achtereenvolgens van
vossebessen, vlierbessen, veenbessen,
bramen en duindoornibessen genie
ten.
Degenen, die buiten wonen, heb
ben in dit geval een groote voor
sprong op de stadsbewoners. In
eigen tuin, in de naatste omgeving
kunnen de eerstgenoemden dikwijls,
volop wilde vruchten vinden, ter
wijl de stedelingen er op uit moeten
trekken, willen zij er ook van pro-
fiteeren..
Het plukken van deze vruchten
loont zeker de moeite, want zij be-:
vatten gelijk de gekweekte vruchten
een niet' te onderschatten hoeveel
heid vitaminen, die men zich zoo
doende op een voordeelige wijze
kan verschaffen. Bovendien is het
een prachtige bezigheid voor de
kinderen, die een vrije middag
hebben bramen, boschbessen e.d.
vruchten mee te helpen zoeken. Dit
zoeken behoudt echter alleen zijn
waarde, wanneer dp bosschen en
velden gespaard worden en men
niet te ruw met'de planten omgaat,
want zij groeien verder en kunnen
ünog meer vruchten dragen.
Met nadruk wordt er echter voor
gewaarschuwd geen bessen te zoeken
die men niet kent. Want naast bo
vengenoemde soorten komen er ook
vergiftige bessen in de natuur voor,
die iemand zonder ervaring niet al
tijd van de eetbare bessen zal kun
nen onderscheiden. Raadgevingen en
liefst de hulp van iemand, die er
verstand van heeft, zijn dus bij het
zoeken beslist noodzakelijk.
Het is raadzaam alleen rijpe
vruchten te plukken; zoodoende is
er voor de verwerking minder sui
ker noodig dan wanneer men vrij
zure en onrijpe vruchten gebruikt.
Bramen zijn als drank, broodbe-
legging, compote, jam en in allerlei
nagerechten te verwerken.
De vossebessen zijn in- rauwen
toestand wat wrang van smaak,
daarom kan men ze het beste als
compote geven. Vossebessen conser-
veeren zich zelf. Men kan ze gedu
rende eenigen tijd met gekookt wa
ter in een gekurkte en dichtgelakte
flesch bewaren.
Van de reeds genoemde bessen
kan men ook heerlijke gelei's van
jams bereiden, desnoods in combi
natie met appelen. Vooral van de
duindoornhes kan een jam gemaakt
worden met een hoog vitamine C
gehalte.
Vruchtensap en vruchtenpuree
bereid van versche vruchten is ge
zonder dan limonade, vooral voor
kinderen. Bramen worden gezeefd,
vossebessen en - veenbessen worden
eerst met wat water gekookt tot ze
voldoende vocht los laten en dan
gezeefd.
Wij laten hier nog eenige recep
ten volgen:
Compote van vossebessen
bramen of veenbessen.
De bessen uitzoeken, wasschen
met iets water, zacht koken en op
smaak afmaken met suiker. Wil men
de compote dikker hebben, dan een
deel van het vocht eraf gieten, wan
neer het dikke gedeelte bezonken is.
(Dit vocht is voor puddingsaus te
gebruiken).
Muesli met versche vruchten.
75 gram bramen of vossebessen, 2
lepels zoete gecondenseerde melk op
2 lepels taptemelk en 1 lepel suiker,
1 lepel havermout.
De havermout weeken in 2 lepels
water. De vruchten wasschen, fijn
maken en met de gecondenseerde
melk (of taptemelk en suiker) bij
de geweekte havermout voegen. Het
geheel goed dooreenmengen en als
nagerecht of bij het ontbijt geven,
of als boterhambelegsel gebruiken.
Vruchtengruwel (4 personen).
100 gram gortmout, 1)4 liter wa
ter, 250 gram bessen, vossebessen of
veenbessen. De gortmout in het
water gaar koken (ongeveer 20 mi
nuten), de suiker toevoegen en v. 1
het vuur af de vruchten, die t-
heel of gedeeltelijk met een vors
zijn fijn gemaakt toevoegen. Wil
men de gruwel koud gebruiken, dan
v/acht met met het fijnmaken en
toevoegen van de vruchten tot vlak
voor den maaltijd.
ADRESSEN:
Centraal Distributiekantoor:
Louise Henriëttestraat 10,
's-Gravenhage
Telefoon 720100
Interlocaal letters XXX
Inspecteur van het Westen des
!&nds<
D. J. Scheffel, Oudegracht
182, Alkmaar.