•Ig
DISTRIBUTIE-NIEUWS.
IIP]
a-fl¥ö
}1&S&ls8f§l?&ss!3&
Oorzaken van béïJerf
aardappelen.
in de middelvroege
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
IN DE WEEK VAN 28 SEPT. T/M 4 OCT. 1941
Hoe men zoetwatervisch
bereiden kan.
Uien en winterpeen.
M
co
O c
co cn
o
c c
o 5
01
m
CO 3
rC t-
N w
<y - cu j,
.3 CJ
S o
*3 _S.Q SJ
S 5 t. 44 7.
Pl3 lit)
ft,Q,a
mSfn
[B C (D
f—r?j
"go
°°J
S> 8.3
OA
ft W) g
So-24 0
T -£
RP-S-g
>UMU
TjCjc:j^q>^o£c-ï,^Prtt
O O gtloScg>>
N M §5S-B o«H d.aja
d-^s-SStj oi o>
fl R fiS 5 3 .«a
aj <u PuB fr*! i
P.*'
tj ;- M< r! h-m a» OJ WO
o N bo.-. coMoË>flB«s> 00
<3 Si
c
T3 _S
M
r3 SH
"öi c-^
0 fl
Si ft fl
ft s
Si. O qj
tuo o
<H O
rQ CO
CW
a
Q
No. 60.
Alhmaarsche Courant van Zaterdag 27 Sept. 194t.
UITREIKING AARDAPPEL-
KAARTEN.
Hensbroek.
Maandag 29 Sept. van 910
uur wijk A 140; 1011 uur wijk
A 4090; 1112 tiur wijk A 90125;
2—3 uur wijk A 125 en hooger; 34
uur wijk B 150; 45 uur wijk
B 50 en hooger en C geheel.
JEgmond aan Zee.
Maandag 29 Sept. voor de let
ters AK en Dinsdag de overige.
De uitreiking zal plaats hebben in
het vroegere distributiekantoor naast
het raadhuis te Egmond aan Zee.
KJ r s e m.
Wijk A op 29 September tusschen
9)4 en 12)4 uur; wijken B en C
op 1 October tusschen 9)4 en 12)4
uur.
Wie niet op de- voor hem vastge-
Btelden dag kan, mag ook op den
anderen dag komen, maar buiten
deze tijden kan men niet worden
geholpen.
Wie vergunning heeft voor het
telen van aardappelen of wie 5 aren
of meer kleigrond dan wel 10 aren
of meer zandgrond met winteraard
appelen heeft of in 1941 heeft gehad,
moet zich op het distributiekantoor
vervoegen op Vrijdag 26 September
tusschen 9)4 en 11)4 uur.- Wie niet
komt, moet verder worden uitge
sloten van het ontvangen van andere
distributiebescheiden. Men kan niet
op andere kantooruren komen, maar
wel een ander zenden.
De extra kaarten voor zwaren en
zeer zwaren arbeid moeten worden
afgehaald in die gemeente waar de
betrokkenen hun arbeid verrichten.
I. a n g e d ij k.
Extra brood voor jeugdige personen.
Aan personen, geboren na 1 Jan.
1921 doch vóór 1 Januari 1928, zullen
28 rantsoenen brood worden uitge
reikt volgens de volgende indeeling:
Broek op Langend ij k:
29 Sept. voor hen, wier familienaam
begint met de letters A t/m J.; 3 Oct.
voor de letters K t/m Z.
Zuidscharwoude: voor
inwoners van Zuidscharwoude: 1 Oct.
A t/m J en 2 Oct. K t/m Z.
Te Zuidscharwoude voor inwoners
van N oordscharwoude:
3 Oct. A t/m J en 4 Oct. K t/m Z.
Te Oudkarspel: 1 Oct. A t/m
J en 4 Oct. K t/m Z.
Op alle kantoren kan men van
912 uur op de aangegeven dagen
terecht.
's-Gravenhage, 26 Sept. Het is
ongetwijfeld niet aan de opmerk
zaamheid van vele landgenooten
ontsnapt, dat eenige malen schepen
en wagons op de plaats 'van bestem
ming aankwamen, waarvan de in
houd bestond uit aardappelen, die
oogenblikkelijk voor de menschelijke
consumptie moesten worden afge
keurd, daar zij bedorven waren.
Ook deden de rottingsverschijnse
len zich wel voor bij voorraden
aardappelen, die in pakhuizen e.d.
waren opgeslagen. Deze feiten heb
ben helaas aanleiding gegeven tot
het ontstaan van ongemotiveerde
geruchten. De aardappelen zouden
niet oordeelkundig zijn opgeslagen,
zij zouden te lang worden bewaard
onder ongunstige omstandigheden enz
Het behoeft eigenlijk geen betoog,
dat men met den aardappelen, het
volksvoedsel bij uitnemendheid, on
der de tegenwoordige omstandighe
den niet voorzichtig genoeg kan
omgaan. Dit geschiedt dan ook,
Brandstoffen voor kamerver
huurders en pensionhouders.
Kamerverhuurders en pension
houders, die hun woning uitsluitend
met haagden en kachels verwarmen,
dienen op Maandag 29 Sept. a.s. van
25 uur mm. aan het Kringkantoor
te Zuidscharwoude een formulier
M.D. 121 af te halen.. De ingevulde
formulieren dienen 30 Sept. van
25 uur h.m. wederom aan het
kringkantoor te worden bezorgd,
waarbij alle distributiestamkaarten
van degenen, waarvoor extra vaste
brandstoffen worden aangevraagd,
moeten worden overgelegd, waarna
terstond tot uitreiking der bonnen
wordt overgegaan.
Degenen, die niet op deze data yer-
schijnen, zullen voor de maanden
October en November in geen ge
val bonnen ontvangen.
Distributie van schoenen.
Formulieren voor schoenenbonnen
kunnen in den vervolge steeds ge
durende de eerste tien dagen van
iedere maand worden afgehaald aan
(Je- plaatselijke kantoren op vertoon
van de stamkaart van de (n) gene
wie(n) de aanvrage geldt.
Schriftelijke aanvragen om een
schoenenbonformulier worden niet
meer in behandeling genomen.
Distributie van rijwielbanden.
Het voor de maand Sept. beschik
bare aantal rijwièlbandenbonnen is
reeds toegewezen. Zij die geen - op
roeping hebben ontvangen kunnen
hun aanvrage als afgewezen be
schouwen. Voor de maand October
kunnen wederom aanvraagformulie
ren voor rijwielbandenbonnen uit
sluitend schriftelijk worden aange
vraagd gedurende de eerste tien
dagen van de maand.
DE PALING- EN AALPRIJZEN.
De Prijzenbeschikking 1941 Zoet
watervisch regelt zeer duidelijk de
prijzen, welke zoowel de visscher, de
groothandelaar, de rooker als de
detaillist voor gerookte en versche
aal of paling mogen vragen. Sedert
geruimen tijd bestaat er echter een
groote vraag naar deze artikelen en
helaas is dit voor verscheidene han
delaren en visschers een reden ge
weest om prijzen te gaan berekenen,
die boven de vastgestelde maximum
prijzen uitgaan om zoodoende een
extra winst te maken. Van overheids-
Gerookt:
lichter dan 50 gram per stuk 1.09 of 1.16
50100 gram per stuk 1.55 of 1.62
100200 gram per stuk 1.81 of 1.88 en zwaarder
dan 200 gram per stuk 2.10 of 2.17
wege wordt hier krachtig tegen op
getreden.
Dat onderzonden negentien han
delaren en visschers, die in de afge-
loopen week door den Inspecteur
voor de Prijsbeheersehing veroor
deeld zijn tot boeten varieerende
tusschen de 20.— en 50.Een
van hen, de visscher J. v. F. te El-
burg, die wel op zeer brutale wijze te
werk was gegaan, kreeg zelfs een
boete van 150.
Voor de volledigheid volgen hier
onder de vastgestelde maximumprij
zen welke den consument per half
kilogram in rekening mogen worden
gebracht.
Versch:
lichter dan
V0 gram per stuk 0.47 of 0.54
125 gram per stuk 0.71 of 0.82 tusschen de
125250 gram per stuk 0.87 of 0.99 en
zwaarder 1.11 of 1.23
zoowel van de zijde van de overheid
als van die der handelaren, die zeer
zeker het groote belang van den
aardappel voor onze voedselvoor-
zieneng voor oogen houden.
Maar: er zijn omstandigheden,
die men niet in de hand heeft
en daaronder moet ook ge
rekend worden de ziekte, phy-
tophthora genaamd, waaraan
grootte partijen middelvroege
aardappelen hebben geleden.
Omtrent deze ziekte wordt het
rijksbureau voor de voedselvoor
ziening in oorlogstijd het volgende
medegedeeld:
De ziekte kan door bepaalde
weersomstandigheden worden be
vorderd en treedt vooral op, wan
neer de aardappelen worden ge
rooid, terwijl het loof nog niet is^
afgestorven. De ziekte begint n.l. m
het loof en bij te vroeg rooien gaat
:zij over op de knollen, vertoonen
dan kleine zieke plekjes ter grootte
van speldenknoppen, dus bijna niet
te constateeren. Dit beteekent, dat
de aardappelen onmiddellijk ver
werkt moeten worden, daar zij an
ders gaan rotten.
Men kan nu vragen: was het noo-
dig, de aardappelen te vroeg te
rooien en zoo ja, was het dan noo-
dig, groote hoeveelheden op te slaan?
Het is algemeen bekend, dat er in
Augustus, zooals altijd bij den over
gang van de vroege naar de middel
vroege aardappelen al spoedig een
tekort was. Om dit tekort te .onder
vangen, moest het rooien geforceerd
worden en daarom werd den .telers
een rooipremie in het vooruitzicht
gesteld. Deze premie nu heeft voor
al in de laatste week van Augustus,
toen de weersomstandigheden te
slecht waren om het graan te oog
sten en te dorschen, tot gevolg ge
had, dat een groot aantal boeren
(vooral in de zand- en veenstreken)
op gro.ote schaal is gaan rooien. Het
gerooide kwantum moest zooveel
mogelijk door de V.B.N.A. worden
afgenomen en de te groote hoeveel
heid moest worden opgeslagen.
Tenslotte kan de vraag worden
gesteld, of dan tegen de- zie-kte zelve
of tegen haar gevolgen voor de ge
zonde aardappelen niet kan worden
opgetreden.
Zooals boven reeds is .vermeld,
zijn de ziekteplekjes op de knollen
vrijwel niet tq constateeren. Door de
V.B.N.A. is ernaar gestreefd, de
aardappelen bij de verlading zoo
veel mogelijk zichtbaar vrij
van ziekte te houden, doch dikwijls
bevinden zich in de massa nog en
kele zieke knollen, waarvan de
ziekte niet op het Oog is vast te
stellen.
Eén dag vervoer per schip of
wagon bij warm weer is reeds
voldoende om den geheelen
voorraad totaal verziekt op de
plaats van bestemming te doen
aankomen. In een vrij groot
aantal gevallen is de lading al
dadeljjk na aankomst afgekeurd
voor consumptie, soms echter:
deden zich de verschijnselen
eerst na opslag voor.
Het verschijnsel deed zich dus
alleen voor bij de te vroeg gerooide
aardappelen, bij de normaal gerooi
de behoeft men niet te vreezen voor
een uitschot, dat grooter is dan het
normale.
Het is goed te bedenken, dat het
verlies aan aardappelen, tengevolge
van het bederf, niet opweegt tegen
de groote nadeelen, die voor dé be
volking zouden ontstaan, wanneer
de maatregel met de rooipremie
niet was genomen. Immers dan zou
het tekort aan aardappelen nog
eenige weken langer hebben ge
duurd.
Uit het bovenstaande blijkt dus
wel, hoe weinig geloof men mag
hechten aan geruchten, die ontstaan
doordat men zich geen rekenschap
geeft van de beteekenis van het
geen men waarneemt.
De Leider van den Distributie-
dienst, Kring ALKMAAR, maakt
bekend, dat Maandag 29 September
tusschen 912 uur of 1.304 uur
bij den Distributiedienst Oude-.
gracht 168, ingang Ridderstraat,
formuliereti MD 121 ter verkrij-
ng van vaste brandstoffen v.oor
de maanden October en November
1941, voor kamer- en pension-be
woners, kunnen worden afgehaald.
Deze aanvraagformulieren wor
den uitsluitend verstrekt aan
kamerverhüurders en pensionhou
ders, die HAARDEN en KACHELS
stoken. Voor kamers, welke ver
huurd, resp afgestaan zijn aan
ouders, kinderen, klein-, pleeg- en
stiefkinderen en verdere familie
leden, benevens kostgangers, mogen
geen extra vaste brandstoffen wor
den verstrekt. (Met kostgangers
worden bedoeld degenen, die hui
selijk verkeer genieten.)
Deformulieren moeten Dinsdag
30 September, of Woensdag 1
October a.s* weer bij den Distribu
tiedienst worden ingediend, -onder
overlegging van alle distributie
stamkaarten vah degenen, waar
voor extra vaste brandstoffen
worden aangevraagd.
Aanvragen, die na 1 October 1941
worden ingediend, 1 worden - niet
meer in behandeling genomen.
DE PRIJS VAN „BELEGEN N.Z."
KAAS.
's-Gravenhage, 26 Sept. Bij besluit
van den directeur-generaal van de
voedselvoorziening is bepaald, dat
kaas, afkomstig uit de voor rekening
van de Nederlandsche zuivelcen-
trale opgeslagen hoeveelheden, dit fs
dus belegen khas, mag worden ver
handeld. Deze kaas is voorzien yan
het merk „belegen N. Z." en de
maximumprijs is voor den detaillist
en den consument vastgesteld op
25 cent per kilogram hooger dan de
nog geldende maximumprijzen voor
kaas, niet voorzien van het merk
„belegen N. Z."
Voor de vastgestelde prijzen en
andere bijzonderheden wordt verwe
zen naar de elders in dit blad opge
nomen officieele publicatie.
DISTRIBUTIE GESMOLTEN
RUNDVET.
Beter cp bon 39
niet vóór 14 Oct.
's-Gravenhage, 26 September.
Men verzoekt ons de aandacht
er op te vestigen, dat voor zoo
ver in sommige dagbladen werd
vermeld, dat vóór 1 October a.s.
cp bon 39 geen boter mag wor
den afgeleverd, dit onjuist is.
Met nadruk wordt er op gewe
zen, dat voor 14 October
c. geen boter op bon 39 mag
worden afgeleverd. x
Aardappelziekte voorkomen.
(Polygoon-v. Bilsen)
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van:
Beschikbaar per persoton
0 t/m
3 jaar
4 t/m
13 jaar
14 t/m
20 jaar
Volwas
senen
Eenheid
In tijdvak van één week
9
18
22
18
rants.
2
3
3
3
rants.
7
rH" n
CO CO
3%
31/2
liter
Kg.
28 Sept. t/m
37-4 Brood
37 Brood
37 Vleesch
37 Vl.waren
37 Melk I
38 Reserve
Oct.
4
Vs
Vs
1
l3/4
3%
1941
rants.
rantsoen
rantsoen
rantsoen
liter
Kg.
Brood of gebak
Vleesch of vleeschwaren
Melk
Aardappelen
7 Sept. t/m 4 Oct. 1941
34 t/m 37 Bloem V» rantsoen
114 Algemeen 1 Kg.
115 Algemeen 250 gram
116 Algemeen 500 gram
C Rijst 250 gram
C Havermout 250 gram
117 Algemeen 250 gram
118 Algemeen 250 gra'm
119 Algemeen 100 gram
34 t/m 37 Kaas 100 gram
25 Sept. t/m 13 Oct. 1941
36-37 Boter 250 gram
36-37 VetI 250 gram
In tijdvak van vier weken
Bloem, brood of gebak
4
4
4
4
Suiker
1
1
1
1
Koffie-surrogaat
250
250
250
250
Jam
500
500
500
500
Rijst
250
Havermout
250
Havermout
250
250
250
250
Gort
250
250
250
250
Vermicelli of maizena
100
100
100
100
Kaas
400
400
400
400
rants.
Kg.
gram
gram
gram
gram
gram
gram
gram
gram
In tijdvak van 18 dggen
Boter
Boter met reductie
250
250
500
500
500
500
500
500
gram
gram
ATTENTIE! DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NA HEDEN (27 SEPT.) NiET MEER GELDIG:
36 Brood, 36 Vleesch, 36 Vleeschwaren, 36 Melk I, 37 reserve (Aardappelen).
De bonnen, welke met ingang van den Zondag zijn geldig verklaard, met uitzondering
van die voor vleesch of vleeschwaren, mogen reeds op den daaraan voorafgaanden
Zaterdag worden gebruikt.
Het koopen van vleesch of vleeschwaren bij den kleinhandel op Maandag of Dinsdag
is niet geoorloofd.
EEN R ANTSOEN
Bloem
Rijst
Havermout
Gort
Vermicelli
Maizena
Jam
70 gram tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel
250 grart^ rijst, xijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel
250 gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken,
gruttemeel (gemengd meel) ~-
250 gram gort, gortmout, gortbloam, grutten (alle soorten),
gruttemeel (gemengd meel)
100 gram vermicelli, macaroni, spaghetti
100 grant maizena, sago, aardappelmeel óf
100 gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder
500 gram jam, siroop, honing, enz.
De zoetwatervisch is in dezen tijd
dikwijls lager in prijs en beter ver
krijgbaar dan de zeevisch. Voorn,
brasem (folèi, bliek), zeelt, snoek
baars en baars zijn wel de visschen,
die het meest te koop worden aan
geboden.
Vele huisvrouwen schrikken er nu
echter van terug, visch bij het mid
dagmaal te geven, omdat zij meenen,
aat visch alleen smakelijk is, wan
neer zij gebakken wordt. En dit
vraagt io.de meeste gevallen te'veel
vet. Door het bakken wordt de
visch wel -pittiger en de grond
smaak, dien zoetwatervisch kan heb
ben, geraakt op den achtergrond,
doch de eenige methode om visch
klaar te maken is dit zeker niet. Een
eenvoudige en zeer smakelijke ma
nier is de volgende:
Van verschillende kruiden, b.v.
peterselie, selderij, thijm, laurier,
dragon of ui wordt gedurende .5 mi
nuten een geurige bouillon getrok
ken, waarjn men de visch gaar
kookt. De bouillon wordt vervolgens
gezeefd, met bloem gebonden en" als
saus bij de visch gepresenteerd. Deze
vischbouillon kan de botersaus heel
goed vervangen. Er zijn nog ver
schillende variaties in aan te bren
gen met mosterd, kerrie, azijn of
citroensap, tomaten, uien, garnalen
of mosselen. De keuze is ruim en
het voordeel is, dat men naar ver
kiezing er bpter of vet aan kan toe
voegen.
De rauwe visch kan ook met wei
nig water en boter gestoofd worden.
Dit is een'zeer smakelijke berei
dingswijze, die weinig brandstof,
vraagt. Stooft men aardappelen en
groenten met de visch mee, dan
krijgt men een stoofschotel, die in
alle opzichten aan te bevelen is.
De voornaamste reden, dat zoet
watervisch weinig gegeten wordt
is echter, dat zij (behalve snoek
baars) zoo vol graten zit. Wordt de
visch op 4 cm. afstand ingesneden
en met citroensap of azijn eénigen tijd
gestoofd, dan worden de graatjes
zacht, zoodat ook dit euvel is opge
heven.
Thans volgt een recept van een
stoofschotel en van een spep. Voor
deze soep, die in sommige streken
meer bekend staat als „waterzooi'',
zijn alle mogelijke zoetwatervis-
sch~n te gebruiken, juist de ver
scheidenheid van visch geeft den
specialen smaak aan de soep.
Vischsoep
Karper, zeelt, paling, snoek;
snoekbaars, brasem, thijm, laurier,
selderij, peterselie, peper, wat boter
De visschen schoonmaken, in moo-
ten snijden en met zooveel water
opzetten, dat ze juist onder staar..
De kruiden en wat boter toevoegen
en de visch daarin zachtjes gaar
koken.
De visch in het nat opdoen en ei-
bruin- of roggebrood bij geven.
Stoofschotel van snoekbaars
(4 personen).
3/4 kg snoekbaars, 1 kg wortelen,
1 kg aardappelen, zout, peterselie.
De snoekbaars schoonmaken, was-
schen, in mooten snijden (desge-
wer.scljt van de graad ontdoen), de
wortelen schoonmaken (niet schra
pen), de aardappelen schoon boenen,
wasschen en zoo noodig in stukken
snijden.
In een stoofpan een bodempje
water aan den kook brengen. Hierin
de visch, de wortelen en de aardap
pelen met wat zout aan den kook
brengen. Met het deksel op de .pan
het geheel in pl.m. J4 uur gaar
koken.
Het overtollige vocht in een- saus
kom gieten. De mooten in een dek
schaal of in een vuurvasten schotel
overbrengen, de aardappelen en
wortelen erom heen leggen en met
wat fijngehakte peterselie be
strooien.
Uien en winterpeen worden sa
men .veel in den stamppot gegeten.
Wie kent er niet het echt Holland-
sche gerecht „hutspot met klapstuk"
wat iedere rechtgeaarde Leidenaar
op 3 Oct. eet?
De hutspot met rauwe peen kent
echter lang niet iedereen. Veel ver
schil in smaak en uiterlijk met het
van ouds bekende recept is er niet.
De aardappelen en een gedeelte van
de winterpeen worden samen gaar
gekookt en fijngesneden op de ge
bruikelijke wijze. Even vóór het op
doen wordt de rest van de peen ge
raspt en door den stamppot ge
mengd. Het voordeel hiervan is, dat
de wortelsmaak iets meer op den
voorgrond treedt en de voedings
waarde verbeterd wordt.
De ui wordt behalve in den huts
pot in hoofdzaak als toekruid .ge
bruikt. Als hoofdbestanddeel van
een gerecht of als groenten eet
men hem helaas te weinig. De ui
doet in voedingswaarde niet onder
voor menige andere groente. Uien
bevatten, evenals wortelen, naast 'n
kleine hoeveelheid eiwitten en
spoorvet, vrij veel zetmeelstoffen en
suikers en de voor ons lichaam zoo
belangrijke zouten en vitaminen.
Men kan de uien als groente ge
ven, b.v. met een zuur sausje of met
tomaten. Recepten vindt u hieron
der. Ook een stamppot van uien of
stoofschotel van uien met visch zal
bij velen in den smaak vallen. De
uien zijn vry goed te bewaren, zoo
dat men, wanneer de gelegenheid
om versche groente te koopen, op
een oogenblik ontbreekt, nooit ver-
7
legen zit, wanneer men uien in huis
heeft.
Daar het grootste deel aan vitami
ne, previtamine en zouten aan den
buitenkant van de peen zit, is het
niet aan te raden deze te schillen.
Men kan volstaan met de peen goed
te boenen en te wasschen.
Het gebruik van rauwe groenten
is gezond. Zooals hierboven reeds
beschreven werd, kan men een deel
van de winterpeen rauw door den
stamppot mengen. De geraspte of in
plakjes gesneden wortel smaakt ook
uitstekend op de boterham, soms
voegt men dan wat suiker, citroen
sap of zout toe. In een sla van rauwe
groenten mag de wortel niet verge
ten worden.
Ook de ui is in kleine hoeveelhe
den rauw te gebruiken. Sommigen
vinden de sterk uitkomende smaak
van de stukjes uj,wel eens hinder
lijk, men kan dit bezwaar opheffen
door de ui te raspen, waardoor het
gerecht toch de pittige aroma van
de ui krijgt. Wie kent niet de sla
met het versche uitje? Thans volgen
eenige recepten:
Gekoekte uien.
1 1/4 kg üien, 3 dl kookwater en
azijn, 25 gr bloem, zout, peper. De
uien schoonmaken, alles wat vliezig
is verwijderen, groote uien doorsnij
den; opzetten met weinig kokend
water en zout en vlug gaar koken.
Kooktijd een half uur. De uien af
gieten, het uienwater en de azijn
met de aangemengde bloem binden.
De saus op smaak afmaken en met
de uien vermengen. De uien kun
nen ook gegeven worden met een
tomatensaus.
Stoofschotel van visch en uien.
1 kg ardappelen 3/4 kg visch
(b.v. wijting, snoekbaars, zeelt), wat
boter of vet. De visch schoonmaken,
wasschen, in mooten snijden (desge-
wenscht van graten ontdoen), de
aardappelen schoon boenen en was
schen, de uien in stukken snijden.
In een stoofpan een bodempje wa
ter aan den kook brengen. Hierin de
visch, de aardappelen en de uien
met wat zout en boter of vet aan den
kook brengen, de schotel of pan
goed sluiten en het gerecht gaar ko
ken. Kooktijd plusminus uur.
Het overtollige vocht in een saus
kom gieten, het gerecht in een stoof
schotel of dekschaal opdienen.
Stoofschotel van uien en
winterpeen.
ly. kg aardappelen, 3 groote uien,"
3/4 kg winterpeen, 100 gr. runder-
poulet, 4 dl taptemelk, vet of boter,
zout. Het vleesch met zooveel water
in een stoofpan opzetten, dat het
goed bedekt is. Wat zout toevoegen
en het vleesch in de goed gesloten
pan op een zacht "vuur bijna gaar
koken (plusminus 11/4 uur), de
schoongeboende (niet geschilde) ge-
wasschen en in stukken gesneden
winterpeen en aardappelen, de in
stukken gesneden uien en de boter
of het vet toevoegen. De pan sluiten,
den inhoud vlug aan den kook bren
gen en alles gaar koken. Kooktijd
plusminus uur. De taptemelk en
wat geraspte wortel toevoegen. Alle
bestanddeelen losjes door elkaar
roeren en nog even doorwarmen.
Het overtollige vocht in een sauskom
gieten. Het gerecht in een dekschaal
of vuurvasten schotel opdoen.