DISTRIBUTIE-NIEUW S.
i
3
c
ia
1 6«sS E
De keuringsdiensten
waken.
Pap ter aanvulling van
den broodmaaltijd.
s
*ss53*rö
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
O
f—
OQ
fL
O -
V wj
O
Is
e
PT*
ore*
CD CD
CD
crq
tr
3 2.
Pi N
cd a>
CD 3
fTp,
CL O
CD
3 S
SÜ:
3
- a 2.5" K'
BJ 3 ra
<+0,3 j--
„.ra 0 3
3 g 3 3
Eü 3 3 ra
2 <3 N
Dl CD
CD g> 2
m »i n
O CL
3 CD
O-
CD
M S
M O
O 3
£-3'
2m i
3
'ï<5
01 I
3
N
O CD ?T q fo 3-fT- O 01
**§sr% S 'wB.§o
ffd p CD h
rt> h> ao 3
3*3 2 Sra'.S.*
PT
3
3 M-^ïq 3 S
CD ju CD c+-
3.2 3 2'
- 3 a. 5^ oi i-i
(D €-+■
CL O-O),
CD 00 n?
3 PI |_j 01
<n w
»o 2 N 5
O (5 H- W
g 3 g CD a
ca 3 »-i
CAi 5T t=L
;t3 s
01
g o
3" ra.
'•s »~i
O
3 S"
CD
cl^T
CD
PT
qa CD
tr
«s:
OQ
CD
t-i
3
5"'
cd
cD
s
pr«
g
Ü?s'
■Si
- (to
w n
i/j - c/a w
S S&ïsÊ-l
»-4 2
sr
co *-
3 to
3
Crq
O
O
O -
O
!üf
0 E
)^3 to
w'
CD
J w 3
1
to g
00 7
to
a - co?-
<1 fD Oi
CO -2
hj T3
ca
|_a r-f-
•T4 N
\Ll p
w
CL
O
g 8
P-3
S
Qrq
CD
3
CL
3
s
"cd*
<1
p
3
öfc
Noo 61#
Alkmaarsche Courant van Zaterdag 4 October 1941.
Ook tegen ondeugdelijke
surrogaten.
Weinig zaken trekken tegen
woordig zoo de publieke belang
stelling als de voeding en dus
Waren onze verwachtingen hoog
gespannen, toen we dezer dagen een
bezoek brachten aan den keurings-
iddenst van waren aan de Keizers
gracht te Amsterdam, waar een staf
yan veertig personen, onder leiding
yan den directeur, ir. J. Straub,
waakt tegen ongerechtigheden in
jpnze voeding.
De keurmeesters, die den gehee-
len dag op pad zijn en winkels en
markten bezoeken, brengen tal van
monsters mede, die op het groote
laboratorium worden onderzocht.
Daar is de bakker die nu bonnen
tekort komt en probeert door zijn
brooden een kleinigheid onder het
Voorgeschreven gewicht aan
Vaste stof wel te verstaan, want dat
Sa de maatstaf, die uitsluitend daar
bij wordt aangelegd bakt. De
melkboer, die wat water bij de
melk doet, om „volle melk" zonder
bon te kunnen verkoopen.
In zekeren zin zijn de huisvrou
wen hier zelf de oorzaak van deze
knoeierijen, wijl zij veelal aandrang
Uitoefenen op haar leveranciers om
extra brood1 of melk zonder bon te
krijgen.
Surrogaten.
Talrijke fabrikanten van surro
gaten trachten hun waren onder de
meest aanlokkelijke namen aan den
jnan i.c. de vrouw te brengen
en als men hen zou moeten geloo-
yen, zou men meenen, dat het ver
vangingsproduct dikwerf beter is
Ban het origineel.
Gelukkig is ook op dit terrein de
keuringsdienst waakzaam. Hij
ihoudt er rekening mede, dat aan
een surrogaat uiteraard minder
Jiooge eischen gesteld kunnen wor-
iden dan aan het oorspronkelijke
product, maar ook het vervangings-
imiddel moet tenminste onschadelijk
Voor menschelijke consumptie zijn
en bovendien moet op de verpak
king staan aangegeven, uit welke
jbestanddeelen het is samengesteld.
Daarbij moet duidelijk uitkomen,
Bat het betreffende artikel een sur
rogaat is. Het publiek weet dan
(tenminste wat het koopt. Vooral in
het begin moesten dan ook tal van
Verpakkingen en etiketten voor
Surrogaten worden afgekeurd.
Het moet goed zijn.
Het spreekt wel vanzelf, dat ook
Verlangd wordt, dat het artikel ook
inderdaad als vervangingsmiddel
Scan worden gebruikt. Zoodoende
kwam ook een fabrikantje, dat een
prachtige flesch surrogaat-slaolie
zond, bedrogen uit. Dé flesch bleek
Slechts water met kleur- en bind
middel te bevatten, kon dus in geen
.enkel opzicht slaolie vervangen en
piocht dan ook niet als zoodanig
tin den handel worden gebracht. Een
Van de slechts twee gevallen, dat
jeen onderzocht surrogaat voor de
gezondheid schadelijke stoffen bleek
te bevatten, betrof een „pudding-
eeder". Dit was gemaakt van
ud water-plakmeel, dat in deze
Èedanigheid om het beter voor
hangen geschikt te maken een
Jtleine hoeveelheid vergif (cyaan)
bevatte. Natuurlijk werd de fabri
cage van dit artikel onmiddellijk
Stopgezet en hetgeen ervan reeds in
bmloop was, in beslag genomen en
Vernietigd.
Boter- en cacao-surrogaat.
Op twee surrogaat-artikelen ves
tigde ir. Straub nog bijzonder de
aandacht. Elk product dat dienen
moet om een hoeveelheid boter te
vergrooten, is vrijwel waardeloos.
Het bestaat uit een verdikkings
middel (meestal gelatine), waarbij
men zelf water moet voegen. De
hoeveelheid boter wordt dan ook
niet vergroot, maar slechts het
volume en men kan nagenoeg een
zelfde resultaat bereiken door bijv.
taptemelk (eventueel plus een
bindstof) door de boter te roeren.
Wat het artikel cacaodoppen be
treft in den handel gebracht als
surrogaat voor cacao, koffie of
thee dit is een product, waarmee
men zeer voorzichtig dient te zijn.
De cacaodoppen zijn natuurlijk
afkomstig uit den voor-oorlog-
schen tijd en afkomstig uit veemen
en andere opslagplaatsen, waar zij,
als waardeloos product werden be
handeld. Goeddeels zijn zij dan ook
beschimmeld. Nu kan men welis
waar door het branden een be
werking, welke bijna al deze dop
pen ondergaan de schimmelbac
terie vernietigen, doch meestal is
het branden onvoldoende en treedt
na korten tijd de schimmel weer op.
De zware en verantwoordelijke
taak, welke op de keuringsdiensten
rust, vraagt van hen groote inspan
ning, die men zich echter gaarne
getroost, wijl het gemeenschapsbe
lang hier op het spel staat. Ook
het publiek kan echter medehelpen
en wel door zelf den keuringsdienst
te waarschuwen, zoodra men
meent, dat er met voedingsstoffen
knoeierij in het spel is of ondeug
delijke consumptie-artikelen in den
handel worden gebracht Iedere
keuringsdienst (zij zijn gevestigd
in Alkmaar, Amsterdam, Assen,
Dordrecht, Enschede, Goes, 's-Gra-
venhage, Groningen, Haarlem,
's-Hertogenbosch, Leeuwarden,
Maastricht, Nijmegen, Rotterdam,
Utrecht en Zutphen) heeft een
eigen rayon, waardoor zij tezamen
het geheele land omvatten.
Het voorlichtingsbureau van den
voedingsraad schrijft:
Het meest bekende aanvullende
gerecht bij den broodmaaltijd is wel
pap. In menig huisgezin zal het da
gelij ksch bord pap weer in eere her
steld zijn. Zoo kwaad is dat heele-
maal niet want zoowel voor kinde
ren, als voor volwassenen is pap
als aanvulling heel gezond.
Juist nu men vleesch, kaas en
peulvruchten in het geheel niet of
zoo nu en dan aan den maaltijd
krijgt, is het noodig, dat men melk-
gereehten gebruikt.
Men hoort sommigen wel bewe
ren, dat zij van pap houden. Veelal
is dat echter een kwestie van ge
woonte en dan: pap en pap is twee.
Er zijn zooveel verschillende pap
pen, dat het lang niet altijd zeker is,
dat men geen van al die pappen
smakelijk vindt.
Wanneer men eens even de bind
middelen nagaat, die te onzer be
schikking staan, dan komt men tot
de conclusie, dat er nog keuze te
over is: n.l. havermout, havervlok
ken, haverbloem, havergort, gort,
gortmout, gortbloem, gruttenmeel,
aardappelmeelvlokken en gemengd
meel en indien men het extra rant
soen er voor wil gebruiken ook de
aardappelen.
Niet iedereen houdt van pap, die
met een grof bindmiddel gebonden-
is. Voor hen is hét dan zeker de
moeite waard, de smakelijke pap
van gortebloem eens te probeeren.
LANGEDIJK.
Extra brood voor tuinders. -
Tuinders, die de vorige maand 40
losse rantsoenbonnen brood hebben
ontvangen, kunnen zich daarvoor in
de week van 5 t/m 11 Oct. wederom
aan de kantoren vervoegen.
Te Broek op Langendijk: Maan
dag, zij wier achternaam begint met
de letters A. t/m K.; Vrendag de
letters L. t/m Z.
Te Oudkarspel: Woensdag de let
ters A. t/m K. en Zaterdag de let
ters L. t/m Z.
Te Zuidscharwoude: Voor Noord
en Zuidscharwoude: Dinsdag de let
ters A. en B.; Woensdag de letters
C. t/m K., Donderdag de letters L.
t/m R. en Vrijdag de letters S.
t/m Z.
De zittingstijden zijn iederen dag
van 9 tot 12 uur.
Voor extra brandstof ten behoeve
van ruimten voor bijzondere doel
einden in huizen met centrale ver
warming kunnen op Maandag 6
October van 23 uur aan het kring
kantoor te Zuidscharwoude aan
vraagformulieren worden aange
vraagd, welke na volledige invul
ling weer zoo spoedig mogelijk in
de brievenbussen der distributie
kantoren dienen te worden bezorgd.
Behalve in taptemelk (melk voor
kinderen) en karnemelk kan men
pap ook bereiden in de wei van
hangop of kwark. Dit vocht bevat
n.l. nog zouten, die van waarde voor
het lichaam zijn. Door toevoeging
van taptemelkpoeder wordt deze
pap nog voedzamer en beter van
smaak.
Pappen, die in de hooikist wor
den klaar gemaakt, moeten in water
gekookt worden, het is n.l. verkeerd
melk langen tijd te verhitten; zij
gaat dan in waarde achteruit. Door
deze pappen kan men vóór het op
dienen wat taptemelkpoeder of ko
kende taptemelk heen roeren.
Wanneer men gort, havermout
e.d. één nacht weekt, wordt zij snel
ler gaar, zoodat men ook daardoor
brandstof besparen kan. Voordeelig
is het ook de suiker vóór het opdie
nen door de pap te roeren.
Nu volgen eenige recepten voor
4 personen van minder bekende pap
soorten, die eens een afwisseling
kunnen brengen.
Aardappelpap met appelen.
3/4 liter taptemelk, 450 gr. rauwe
aardapelen, 300 g. appelen, zout,
pl.m. 60 g. suiker, stroop of honing.
De geschilde aardappelen raspen.
De melk aan den kook brengen, de
aardappelmassa en de geschilde, in
stukken gesneden appelen toevoe
gen, en alles nog 10 minuten
zachtjes laten trekken. De pap geven
met suiker, stroop of honing of als
zout gerecht, maar dan zonder ap
pelen.
Karnemelksche pap van
gortebloem.
1 liter karnemelk, 60 gortebloem,
zout.
De gortebloem met karnemelk
aanmengen, sterk verdunnen en
onder goed roeren aan den kook
brengen. Weer karnemelk toevoegen
en laten doorkoken. Dit herhalen
tot de pap goed van dikte is. Ze
dan nog laten doorkoken tot de
bloem geheel gaar is.
Op deze wijze bereid, schift de
karnemelk heel weinig.
Pap van gortgrutten in de
wei van hangop.
y, liter wei van hangop, 40 g.
gortgrutten, 50 gr. taptemelkpoeder.
De gortgrutten weeken, de wei
aan den kook brengen. De gortgrut
ten erin strooien en onder nu en
dan roeren zachtjes gaar koken.
Kooktijd pl.m. 30 min.
Het taptemelkpoeder door de pap
roeren en deze nog even doorwar
men. Suiker of stroop bij de pap
geven.
Nu het mosselen-seizoen
spoedig weer begint.
Het voorlichtingsbureau van den
voedingsraad deelt het volgend©
mede:
Zoo langzamerhand zijn de mos
selen weer verkrijgbaar. Jammer
genoeg genieten zij nog niet overal
die bekendheid en popalarieteit, die
zij wel verdienen.
Mosselen zijn "••ijk aan kalk-t
phospho -en ijzerzouten en vitami
nen, stoffen, die ons lichaam niet
kan missen. Zij bevatten daaren
boven zooveel eiwit, dat een kg
mosselen (d. i. 100 gr. mossel-
vleesch) gelijk te stellen is met
75 gr. rundvleesch, iets wat men ia
dezen tijd niet vergeten mag.
Men staat misschien wat vreemd
tegenover een voedingsmiddel dat
men niet kent en dat er zoo anders
uitziet dan wat men tot nu toe ge
wend was. Het gebruik van mos
selen zal velen echter meevallen,
want mosselen zijn geheel als
vleesch of in gerechten, die anders
grootendeels uit vleesch bestaan te
verwerken, hetgeen in eenige re
cepten zal worden aangetoond.
Sommigen zijn huiverig voor het
gebruik van mosselen, omdat zij
bang zijn voor vergiftiging. Mossel
vergiftiging komt vrijwel niet voor,
mits men maar geen doode of
rauwe mosselen eet. Wel kunnen
eenige personen niet tegen mosse
len, zij zijn er overgevoelig voor.
Deze overgevoeligheid blijkt eerst
nadat men eenige malen mosselen
heeft gegeten. Daarom is het ver
standig in het begin slechts weinig
mosselen te eten en de gevolgen af
te wacht. Blijven de gevolgen uit
dan kan men ze gewoon eten.
Thans volgen eenige recepten:
Mosselen schoonmaken.
De open mosselen (deze zijn
dood) verwijderen, evenals de
slijkmosselen, die doordat de schelp
met slijk gevuld is, zwaarder aan
voelen, dan de andere.
De mosselen, die reeds geknipt
zijn afgeleverd, d. w. z. ontdaan
van de trossen, waarmee ze met
elkaar verbonden zijn, verder
schoonmaken door ze te wasschen,
af te borstelen en ze een poosje in
water met zout (30 gr. zout op
1 liter water) te leggen, waardoor
zij schoonspoelen. De ruwe mosse
len eerst van elkaar knippen en.
van dradenbundels en verder afval
ontdoen.
Mosselen koken.
3 kg. mosselen (600 gr. netto),
zout, ui, peterselie, selderij, thijm,
Voor de saus 25 gr. bloem of 20 gr,
aardappelmeel, 3 dl. mosselwater,
3 dl. taptemelk, boter, peper, zout,
peterselie.
De mosselen opzetten met een.
bodempje kokend water, zout en
kruiden, weer snel aan de kook
brengen en met de deksel op de pan
koken tot alle schelpen open zijn
(ong. 15 min.).
De mosselen uit de schelpen ha
len en met de saus bij de aardappe
len en groenten (kool, koolraap,
bieten, winterpeen, sla) geven.
Daartoe het mosselwater zeven, de
taptemelk toevoegen en het vocht
binden met de aangemengde bloem,
of het aardappelmeel. Wat boter
toevoegen en de saus op smaak af
maken met wat peper, zout en fijn
gehakte peterselie. Liefhebbers
eten de mosselen direct uit de
schelp en dopen ze even in een
mengseltje van azijn en zout.
»*Mo
- I (U
CO to
00 H. N j
I oi <j 1
oo s 3 w
1^3
ia S o? tjON
i
3
to 00
00
t
M
CL
2
fD (T> CD
CL 05
jü&i.s'
S <r+ CT c-t-
tra g ra p
,J
ft» I I
CL
fD 2.
3
o c.
2
Is"
l
M-* CA3
X- XÊ^mS
•°Xra» to"
-1 "ï*5
£12 M X
V I w
A 31 I co N
KseXg-.S
fD W
3
«ïnM^ÖlD'O
2 3 O* p CTQ
3 fD i O)
O h 0) N
as.g.3»
3 w w 8- 2. N
2. o tg ra - rt- e:
3§2- 3
O.»
S4 O K 3 rt*
fD <rt- c-t- ert- i
n N 3
O .(D O - p
fD w
irf 3
3
3 CTQ
fl> fD
3 3
s13
2 oi
gL oj
O 0
fD 0
o, O t-
CA tO
QJ 5. P
3 H 2 (D w 2
E! ai fD
-- o3
vi
3 3
P
OTP
Möesss
ZATERDAG 4 OCTOBER 1941
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van:
5 Oct. t/m 11 Oct. 1941
38-4 Brood
38 Brood
38 Vleesch
38 Vl.waren
38 Melk I
38-A Aardap.
4 rants.
Va rantsoen
1/2 rantsoen
1 rantsoen
1% liter
13/4 Kg.
5 Oct. t/m 1 Nov. 1941
121 Algemeen
122 Algemeen
123 Algemeen
124 t/m 127
Algemeen
D en E Rijst
128 Algemeen
129 Algemeen
130 Algemeen
131 t/m 134
Algemeen
1 Kg.
250 gram
500 gram
1 rantsoen
250 gram
250 gram
250 gram
100 grain
100 gram
25 Sept. t/m 13 Oct. 1941
36-37 Boter I 250 gram
36-37 Vet 250 gram
Brood of gebak
Vleesch of vleeschwaren
Melk
Aardappelen
Suiker
Koffie-surrogaat
Jam
Bloem, brood of gebak
Rijst
Havermout
Gort
Vermicelli of maizena
Kaas
Boter
Boter met reductie
Beschikbaar per persoon
0 t/m
3 jaar
4 t/m
13 jaar
14 t/m
Volwas
20 jaar
senen
Eenheid
In tijdvak van één week
9
18
22
18
rants.
lVs
3
3
3
rants.
7
3%
liter
13/4
3%
51/4
3Vs
Kg-,
In tijdvak van vier weken
1
250
500
1
250
500
1
250
500
1
250
500
Kg.
gram
gram
4
4
4
4
rants.
500
250
250
100
250
250
100
250
250
100
250
250
100
gram
gram
gram
gram
400
400
1
400
400
gram
In tijdvak van 19 dagen
250
250
500
500
500
500
500
500
gram
gram
ATTENTIE! DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NA ZATERDAG 4 OCT. NIET MEER GELDIG:
37 Brood, Vleesch, Vleeschwaren, Melk I, 38 Reserve Aardappelen, 34 t/m. 37 Bloem en
Kaas, C Havermout en Rijst, 114 t/m. 119 Algemeen.
De bonnen, welke met ingang van den Zondag zijn geldig verklaard, met uitzondering
van die voor vleesch of vleeschwaren, mogen reeds op den daaraan voorafgaande»
Zaterdag worden gebruikt.
Het koopen van vkesch of vleeschwaren bij den kleinhandel op Maandag of Dinsdag
is niet geoorloofd.
EEN RANTSOEN
tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel
rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel
havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken,
gruttemeel (gemengd meel)
gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten),
gruttemeel (gemengd meel), rijstgries, aardappeltapiola.
vermicelli, macaroni, spaghetti
maizena, sago, aardappelmeel óf
zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder
jam, siroop, honing, enz.
Bloem
70
gram
Rijst
250
gram
Havermout
250
gram
Gort
250
gram
Vermicelli
100
gram
Maizena
100
gram
100
gram
Jam
500
gram
Voorts zijn nog geldig:
Petroleum: Bonkaart M en O (2
L.) tot 5 October, Zeep bon 120 en
bon C Zeep der Zeepkaarten P en
Q tot 31 Oct., Scheerzeep bon J
(Textielkaart) t.m. 31 December.
Honden- en kattenbrood: bon 13
tot en met 31 October.
Brandstoffen: Bonkaart J, bon 01,
02, 03, bonkaart K, 01, 02, 03, 04,
bonkaart L, 01 t.e.m. 11 per bon
één eenheid vaste brandstof.
e.
Bonkaart J, 05, 06, 07, bonkaart K,
05,06, 07, 08, p. bon één eenheid turf.
Alle bonnen blijven geldig t.e.m.
31 December.
Bonnen brandstoffen „één een
heid" geldig t.e.m. 1 Mei 1942.
Stamppot van mosselen
met kool.
600 gr. gekookte mosselen (3 kg
ruwe mosselen), 1 kg aardappe
len, 1 kg savoyekool, witte of roode
kool ,wat zout, taptemelk en boter
of vet.
De schoongeboende en in stukken
gesneden aardappelen en de fijn
geschaafde kool met een bodempje
water en zout uur gaar koken.
Wat boter of vet toevoegen, De
bestanddeelen fijn stampen en de
mosselen erdoor mengen. De stamp
pot even door en door warm laten
worden.
Mosselengehakt, -koekjes.
40'0 gr. mosselen, 50 gr. brood of
100 gr. aardappelen, wat water,
zout, peper, gesnipperde ut, fijn
gehakte peterselie en wat boter.
Het brood weeken in het water
en evenalsde aardappelen fijn
maken. De mosselen fijn snijden en
vermengen met het brood of de
aardappelen en de kruiden.
Van het mengsel één groote bal
of kleine balletjes of koekjes vor
men en deze als gehakt braden.
ADVERTEEREN
GELD WEGSMIJTEN
Dacht U dat Uw concurrent
zoo dom is?
Een modern zakenman if „bij
de tijd" en adverteert in de
ALKMAARSCHE COURANT.
Wat gebeurt er met de in
beslag genomen
levensmiddelen
Men leest zoo dikwijls in de cou
rant, dat kleine of groote partijen
aardappelen, kaas, vleesch e d.
door opsporingsambtenaren b.v.
marechaussee of controleurs van
den Centralen crisis-controledienst
in beslag genomen zijn, omdat in
strijd werd gehandeld met de dis-
iributiewet, het voedselvoorzie-
nmgsbesluit of andere dergelijke
bepalingen.
Wat gebeurt er nu met deze
voorraden? Worden ze vernietigd?
Het antwoord op de vraag, wat
cr met deze goederen gebeurt, is
zeer eenvoudig: ze komen op nor
male wijze in den handel en kun
nen later door het publiek tegen
inlevering der distributiebonnen
als het goederen geldt, die onder de
distributiebepalingen vallen
worden gekocht.
Zoo eenvoudig als het antwoord
is, zoo moeilijk is deze regel in de
praktijk zonder uitzonderingen te
handhaven. Daar het hier voedings
middelen dus in het algemeen licht
bederfelijke waar betreft moest de
regejing met alle waarborgen om
geven worden ten einde te voor
komen, dat door bederf een groot
verlies zou ontstaan. Die waarbor
gen zijn o.m. gevonden in een ver
snelling van de justitieele proce
dure en in een deskundigen opslag.
Soms doén zich echter gevallen
voor, waarin men den regel niet
kan handhaven, het gaat hier im
mers hoofdzakelijk om clandestiene
waar, die dikwijls langen tijd op
een ongeschikte plaats is verborgen
geweest of onder ongunstige weers
omstandigheden aan een langdurig
en ondeskundig vervoer is blootge
steld geweest. Deze waar is dikwijls
niet meer van die kwaliteit, dat
men haar den grossiers op him
toewijzingen of het publiek op zijn
bonnen tegen den normalen prijs
mag leveren. In de practijk moet
geval voor geval bekeken worden,
waarbij men zich dikwijls voor vrij
wel onoplosbare problemen ziet ge
steld. Doch als regel geldt, dat de
in beslag genomen voorraden langs
den normalen weg in den handel
komen en de gevallen, waarin de
levensmiddelen bederven, zijn
bijna altijd toe te schrijden aan
bovengenoemde omstandigheden,
waarbij dus reeds half bedorven
waren in beslag werden genomen.
Hoe komen nu de in beslag geno
men voorraden in den handel?
In beginsel zijn de crisisorganisa
ties (b.v. voor kippen en eieren de
Nederlandsche centrale voor eieren
er. pluimvee, voor groenten en fruit
de Nederlandsche groenten- en
fruitcentrale, enz.) als kooper aan
gewezen. De plaatselijke toeewij
zingscommissie is aangewezen om
er voor te zorgen, dat de crisisor
ganisatie den voorraad opkoopt.
Deze regeling geldt natuurlijk in de
eerste plaats voor die goederen, die
zonder bezwaar eenigen tijd opge
slagen kunnen blijven. Met vleesch
en vleeschwaren is het anders ge
steld. Wanneer het, onvoorwaarde
lijk goedgekeurd vleesch betreft,
wordt rechtstreeks het gedecentra
liseerde apparaat van de ertsisorga-
nisatie ingeschakeld, nt. de p'aatse-
lijke toewijzingscommissra. Nadat
de provinciale voeds-.commissaris
van het parket de opdracht heeft
gekregen om te verkoopen, zorgt de
plaatselijke toewijz'r.gscommissie
voor de verdere veraeehng onder
de slagers.
Voorwaardelijk goedgekeurd
vleesch (dat meestal van clandestie
ne slachtingen afkomstig zal zijn)
kan óf worden gesteriliseerd óf
over de vrijbank worden verkocht,
d.w.z. onder toezicht van een amb
tenaar van den keuringsdienst voor
waren of een opsporingsambtenaar.
Vleeschwaren worden, voorzoover
ze voorwaardelijk worden goedge
keurd, gesteriliseerd. Dit is eerst
mogelijk sinds een wijziging van de
vleeschkeurlngswet kort geleden in"
werking is getreden. Voordien
moesten vleeschwaren altijd worden
vernietigd. Wanneer slachtrijp vee
in beslag wordt genomen, wordt dit
aan de Nederlandsche veehouderij-
centrale verkocht, die dit laat
slachten en voor de verdeeling on
der de slagers zorgt draagt. Niet
slachtrijp vee wordt op de marlot
verkocht.
Het is dus duidelijk, dat de hier
boven geschetste gang van zaken
alle waarborgen inhoudt voor een
zoo gering mogelijk verlies aan
levensmiddelen na inbeslagneming.
Natuurlijk zijn er zeer moeilijke
producten, waarmede men soms van
den algemeenen regel moet afwij
ken, b.v. groenten en visch. die wel
niet in distributie zijn, doch niet
buiten veiling of afslag mogen wor
den verkocht. Deze goederen be
derven snel en met spoed moeten
er dikwijls koopers voor gevonden
worden, die den normalen prijs
betalen. Men kan zoo komen tot
bijna onoplosbare problemen, wan
neer in een zeer klein dorpje een
groote hoeveelheid visch wordt
aangehouden en in beslag geno
men. Veelal zal ter plaatse niet eens
een voldoende aantal koopers kun
nen worden gevonden en gebrek
aan tijd en vervoermiddelen ver
hinderen transport naar een groo-
ter consumptiegebied. Bij den ver
koop zal de normale prijs moeten
worden verkregen, daar ook de
rechtszekerheid van den verdachte
met waarborgen dient te blijven
omgeven. Men moet nl .rekening
houden met de mogelijkheid dat de
economische rechter den man vrij
spreekt of ontlast van rechtsver
volging in welk geval deze laatste,
zooal niet zijn goederen, dan toch
de waarde daarvan moet terug
ontvangen.
Ook kan het geval zich voordoen,
dat de in beslag genomen goederen
niet bedorven zijn, doch in een zoo-
danigen staat verkeeren, dat geen
groothandelaar ze zal willen koo
pen, hetgeen b.v. bij chocolade kan
voorkomen. Deze goederen worden
dan in de praktijk ter beschikking
gesteld van bepaalde instellingen
als weeshuizen, gevangenissen e. d.
Men heeft met deze regeling in het
bijzonder willen voorkomen, het
geen b.v. in de periode 1914-1918
veelvuldig geschiedde, dat levens
middelen eenige jaren in het poli
tiebureau lagen te bederven.
Maar de algemeene regel is en
blijft: de in beslag genomen goede
ren komen zoo spoedig mogelijk in
den handel.