DISTRIBUTIE-NIEUWS.
Hoe bereiden wij ons
„tamme" gemeste
konijn
Modeshows in begin
December.
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN
DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG
o .a
No. 69.
Athmaarsche Courant van Zaterdag 29 November t94t.
ALKMAAR.
Uitifciking Melkkaarien en
Textielkaarten voor kinde
ren van 03 jaar.
De BURGEMEESTER van ALK
MAAR, maakt bekend, dat vanaf
MAANDAG 1 DECEMBER 1941 door
den DISTRIBUTIEDIENST ALK
MAAR, een aanvang zal worden ge
maakt met:
a. de uitreiking van melkkaarten
DN en
b. de uitreiking van textielkaarten
voor kinderen van 03 jaar.
B. Aan kinderen, die op 1 Januari
1942 den leeftijd van 4 jaar nog
niet hebben bereikt, derhalve ge
boren zijn na 1 Januari 1938, zul
len 2 DN melkkaarten verstrekt
worden.
i Aan kinderen, die op 1 Januari
ii 1942 den leeftijd van 4 jaren heb-
ben bereikt, doch op dien datum
nog geen 14 jaar oud zijn, der
halve geboren zijn na 1 Januari
i i 1928, doch vóór 2 Januari 1938,
r zal 1 DN melkkaart worden ver
strekt.
Het vakje IJ3 van de distributie
stamkaart zal worden afgekruist.
De kaarten van bovengenoemde
groepen worden alleen uitgereikt
aan personen, opgenomen in het
bevolkingsregister van de gemeente
ALKMAAR.
Aan arbeiders, die bij hun werk
zaamheden voortdurend met giftige
stoffen omgaan zal 1 DN melkkaart
worden verstrekt.
Voor aanvragen van deze melk
baarten zullen voor arbeiders, werk
zaam in bedrijven, ressorteerende
onder den distributiedienst ALK
MAAR, formulieren MD 107 ver
krijgbaar zijn, uitsluitend ten
kantore van den Distributiedienst
Oudegracht 168, ingang Ridder
straat, t.w.
Voor bedrijven met meer dan 5
arbeiders, dienen de werkgevers of
bedrijfsleiders van de ondernemingen
aanvragen per formulier MD 107
jn te leveren, gebaseerd naar de
toestand op 1 Nov. 1941.
Zelfstandige arbeiders en arbei
ders, werkzaam in bedrijven met 5
of minder arbeiders, kunnen zelf
een aanvraagformulier MD 107 in
dienen.
b. Ten behoeven van kinderen, ge
boren na 1 Juli 1941 zal een
baby-textielkaart worden uitge
reikt. Voor kinderen, geboren
na 1 Jan. 1939, doch vóór 2 Juli
1941, zal een kinder-textielkaart
DP worden verstrekt.
Ten behoeve van kinderen, ge
boren na 1 Nov. 1938, doch vóór
2 Jan. 1939, zal een textielkaart
voor kinderen van 3 tot en met
14 jaar worden verstrekt.
Het vakje W7 van de distri
butiestamkaart van het betrokken
kind zal worden afgekruist.
Voor de uitreiking is de volgende
regeling vastgesteld:
Voor hen, wier geslachtnaam be
gint met:
Letter A, B, C of D
op Maandag 1 December 1941.
Letter E, F, G, H, I of J
op Dinsdag 2 December 1941.
Letter K, L, M of N
op Woensdag 3 December 1941.
Letter O, P, Q, R of S
op Donderdag 4 December 1941.
Letter T, U, V, W, X, IJ of Z
op Vrijdag 5 December 1941.
De uitreiking zal geschieden op de
navolgende plaatsen:
le. In het Schoolgebouw aan de
Brillesteeg.
(In dit gebouw zal op twee
plaatsen worden uitgereikt).
2e. In de voormalige Keetkolk-
school, ingang Westerkolkstraat.
De kantoren zullen op boven
genoemde data geopend zijn van
912 uur v.m. en van 15 uur n.m.
De kaarten worden alleen uitgereikt
op vertoon van de dfetributiestam-
baarf.
OMGEVING.
In de komende week zal de uit
reiking van textielkaarten voor kin
deren van 0 tot 3 jaar geschieden.
Uitgereikt zullen worden: 1. de
baby-textielkaart voor kinderen ge
boren na 1 Juli 1941; 2. de textiel
kaart voor kinderen geboren na 1
Jan. 1939 doch vóór 2 Juli 1941; 3.
de textielkaart voor jongens gebo
ren na 1 Nov. 1938 doch vóór 2
Jan. 1939 en 4. de textielkaart voor
meisjes geboren na 1 Nov. 1938 doch
voor 2 Jan. 1939.
Tegelijk met bovengenoemde uit
reiking geschiedt de uitreiking van
melkkaarten voor kinderen van 1-14
jaar en wel: 2 melkkaarten voor
kinderen geboren na 1 Jan. 1938,
één melkkaart voor kinderen gebo
ren na 1 Jan. 1928 doch vóór 2 Jan.
1938.
Uitreiking van textiel- en melk
kaarten geschiedt uitsluitend aan
hen, die in het bevolkingsregister
van de gemeente van inwoning zijn
ingeschreven.
Stamkaarten van de betreffende
kinderen meebrengen en overleg
gen.
Arbeiders, die bij hun werkzaam
heden voortdurend met giftige stof
fen omgaan, t.w. 1. zelfstandige ar
beiders en 2. arbeiders uit bedrij
ven met vijf of minder personen,
kunnen gelijktijdig aan de plaatse
lijke kantoren een formulier afhalen
om een melkkaart aan te vragen.
Voor arbeiders uit bedrijven met
meer dan 5 personen dient de werk
gever het formulier te doen afha
len. Deze formulieren dienen in den
loop der week wederom te zijn in
geleverd, waarna betrokkenen zul
len worden opgeroepen.
De uitreiking zal geschieden:
Te Heiloo.
in „De Rustende Jager" (ingang too-
neelzaal) op Dinsdag en Woensdag
a.s. van-912.30 en van 25 uur.
Formulieren voor schoenenbonnen
kunnen van 1 tot 10 December a.s.
wederom worden afgehaald en inge
diend voor het verkrijgen van een
sjiioenenbon. Op het formulier die
nen de vragen nauwkeurig te wor
den beantwoord. Onvolledig inge
vulde formulieren zullen niet in be
handeling worden genomen. Voor
het aanvragen dient te worden ge
bruik gemaakt van het nieuwe aan
vraagformulier. Met aanvragen, ge
daan in een vorige maand, wordt
geen rekening gehouden.
Te Broek op Langedijk.
op a.s. Maandag van 912 y? uur
voor hen, wier achternaam begint
met de letters A. t/m K. van 25
uur de rest.
Te Ondkarspel
Woensdag 3 Dec. van 912 y uur
de letters A. t./m. K. en van 25
uur de rest.
Te Zuidscharwoude.
voor inwoners van Zuidschar
woude: Donderdag 4 Dec. van
912 y2 uur voor de letters A t./m.
K. en van 25 uur de rest.
Voor inwoners van Noord-
scharwoude: Vrijdag 5 Dec.
912 y, uur de letters A. t/m K. en
van 2—5 uur de rest.
Te Sint-Pancras
op Dinsdag 2 Dec. van 912 uur: de
letters A. t/m. K. en van 25 uur
de rest.
De kantoren te Broek op Lan-
gendijk, Oudkarspel en Sint Pan-
cras zijn gedurende den voor deze
uitreiking vastgestelden dag niet
voor andere aangelegenheden ge
opend.
Distributie van schoenen: aan
vraagformulieren afhalen onder
ovei-legging van de stamkaart ge
durende de eerste tien dagen van
elke maand.
Distributie van rijwielbanden:
aanvraagformulieren schriftelijk
per briefkaart aanvragen geduren
de de eerste tien dagen van elke
maand.
Schoenenruilbeurs: eiken Don
derdag van 34 uur, lokaal O. L.
school te Zuidscharwoude.
Te Castricum.
Op Woensdag 3 December a.s.
van 912 uur voor de letters
AL, van 1.305 uur voor de let
ters MZ, in de zaal van „de Rus
tende Jager".
Aan personen beneden 18
jaar worden geen distributie
bescheiden afgegeven.
Er wordt met nadruk de aandacht
op gevestigd, dat men de kaarten
dient af te balen op den dag, welke
daarvoor is aangegeven.
ALKMAAR, den 29en Nov. 1941.
De burgemeester voornoemd:
F. H. VAN KINSCHOT.
URSEM.
Uitreiking vitaminetabletten. -
Donderdag 4 Dec. zullen in het
lokaal van den heer Jb. Mulder
vitaminetabletten worden uitge
reikt voor kinderen van 3 maanden
tot drie jaar en voor a.s. moeders
van 3 maanden vóór de bevalling.
Eveneens zal er om de veertien
dagen op het consultatiebureau
hiertoe gelegenheid zijn.
De stamkaarten moeten steeds
worden overgelegd.
BERGEN.
Uitreiking distributie
kaarten.
De uitreiking van melk- en tex
tielkaarten (voor kinderen) zal
plaats vinden op het Distributie
bureau, Kerkstraat 2 te Bergen
van Maandag 1 December tot Vrij
dag 5 December 1941, op de uren
en dagen vermeld in vorige be
kendmakingen.
Alle distributie stamkaarten
medenemen.
MODEL EXTRA RANTSOEN
BONNEN VOOR VASTE
BRANDSTOFFEN.
's-Gravenhage, 26 November. De
secretaris-generaal van het parte-
tement van handel, nijverheid en
scheepvaart vestigt inzake de dis
tributie van vaste brandstoffen de
aandacht op het navolgende:
Het is gebleken, dat er eenig
misverstand bestaat ten aanzien
van het model van de rantsoen
bonnen voor vaste brandstoffen,
welke, zooals bekend, worden uit
gereikt aan personen, die recht
hebben op een extra rantsoen vaste
brandstoffen, alsmede aan klein
verbruikers in de groepen B, C
en D.
Deze bonnen dragen den opdruk:
„Brandstoffen één eenheid" en
hebben een grijs-groene kleur.
Hiernaast zijn de zoogenaamde
periodebonnen in gebruik, die als
opdruk de woorden: „Brandstoffen
één eenheid le periode, 2e periode"
enz., dragen en die eveneens een
grijs-groene kleur hebben. Ten
einde een duidelijk onderscheid te
scheppen tusschen de rantsoen
bonnen en deze periodebonnen, zijn
de nieuw uit te reiken rantsoenbon
nen thans voorzien van een witte
streep, die ongeveer ter hoogte van
het woord „één eenheid" over de
geheele breedte van den bon loopt.
De oude rantsoenbonnen, welke
niet van deze witte streep voorzien
zijn, blijven echter eveneens geldig,
zoodat dus alle rantsoenbonnen ge
merkt met woorden „Brandstoffen
één eenheid', onafhankelijk win het
feit, of zij al dan niet van een
witte streep voorzien zijn, elk recht
geven op het koopen van vaste
brandstoffen.
's-Gravenhage, 20 Nov. Het
Voorlichtingsbureau van den Voe
dingsraad schrijft:
Velen op het platteland en in de
steden hebben zich dezen zomer
een konijntje aangeschaft om
straks in den winter een lekker
hapje te hebben.
Nu echter de winter nadert en
het voedsel voor deze dieren' buiten
moeilijker te krijgen is, maakt me
nigeen, die meerdere konijnen
heeft, plannen om zoo langzamer
hand maar eens één van de lang-
ooren te consumeeren. Dat het
slachten en villen van deze dieren,
die soms een gewicht van 2%3
kg. bereiken, oordeelkundig moet
geschieden, spreekt van zelf. Wie
hiervan niet zelf op de hoogte is,
doet beter het aan deskundigen
over te laten. Niet alleen om
noodeloos dierenkwellen te voor
komen, maar bovendien kan door
het beschadigen van de galblaas
enz. een deel van het vleesch on
geschikt worden voor het gebruik.
Van het konijn zijn zeer smake
lijke gerechten te bereiden. Veel
boter of vet behoeft dit niet te
kosten. Een gemest konijn is dik
wijls zeer vet en kan in eigen vet
gebraden worden.
Daar deze gemeste dieren in den
regel niet oud zijn, is het vleesch
malsch en spoedig gaar.
Wanneer men het vleesch op de
juiste wijze bereidt, zal men ont
dekken, hoe heerlijk een maaltijd
met konijn kan zijn.
Eenige recepten, waarin er op
gelet is, dat zooveel mogelijk van
alle deelen van het konijn geprofi
teerd wordt, laten wij nu volgen.
Konijnensoep (voor 4
personen).
I1/, liter water, hals, pooten,
ribben, hart, maag en den kop van
het konijn, ui, wortel, peterselie,
laurier, thijm, peperkorrel, 40 gr.
bloem, boter of konijnenvet, toma
tenpuree en zout.
De stukken van het konijn was-
schen, inwrijven met peper en zout
en met de fijn gesnipperde ui, in
wat boter of konijnenvet bruin
bakken. De kruiden en het water
toevoegen, het geheel aan den kook
brengen en de bouillon zoolang
laten trekken, tot het vleesch ge
makkelijk van hals, pooten enz.
loslaat. Kooktijd iy a 2 uur.
De bouillon zeven, met de aan
gemengde bloem binden en met
tomatenpuree op smaak afmaken.
Het vleesch van het heen afhalen
en als vulsel in de soep gebruiken.
Konijn braden.
Konijn, boter of vet van het ko
nijn, zout.
De kop en de pooten van het
konijn afsnijden, de romp in 5 a 6
stukken snijden. De stukken was-
schen, zouten en in de boter het
uitgesmolten konijnenvet bruin en
gaar braden. De braadtijd van
konijn is 1 a 114 uur. Het konijn
geven bij aardappelen en appel
moes of roode kool.
Konijn in een saus.
1 konijn in stukken gesneden, 8 dl,
water, ui, wortel, peterselie, laurier,
thijm. peperkorrel, 40 gr. bloem,
tomatenpuree, zout.
De stukken konijn wasschen en
met de kruiden, het water en zout
gaar koken (kooktijd 1 a 114 uur).
Het vocht zeven, met de aange
mengde bloem binden, en met wat
tomatenpuree op smaak afmaken.
De stukken konijn toevoegen en
Biet gerecht even door en door heet
Baten worden.
Konijnenpeper van gebraden
konjjn. -■
Resten in stukken gesneden vleesch
van het konijn, 6 dl. bouillon van
Biet karkas, 1 dl. azijn, 1 groote ui,
65 gr. bloem of meer, vet van de
flus, 1 lepel suiker of meer.
Van het karkas bouillon trekken,
'de gesneden ui licht bakken met vet
van jus, de bloem toevoegen en het
mengsel roerende bruin laten wor
den.
Het heete vocht er bij gedeelten
bij gieten, de saus glad roeren en
telkens laten doorkoken. De saus
afmaken met azijn, peper en suiker,
zeven en de stukken konijn erin
laten stoven.
's-Gravenhage, 25 Nov. Onder
auspiciën van het Rijkstextiel-
bureau zullen begin December op
shows in verscheiden steden van
ons land de beste modemagazijnen
van Berlijn en Weenen hun nieuw
ste creaties laten bewonderen.
8 en 9 December zullen deze in
Amsterdam worden getoond, 10
Dec. te Scheveningen, 11 Dec. te
Rotterdam, 12 Dec. in Arnhem en
15 Dec. in Utrecht. Voorts wordt
8 Dec. te Amsterdam nog een spe
ciale show georganiseerd voor den
handel en 15 Dec. te Utrecht voor
de industrie.
Ongetwijfeld zullen velen zich
erover verwonderen, dat in dezen
tijd van textiel- en punten-
schaarschte, deze shows, waarop
hoofdzakelijk haute couture wordt
getoond, nog worden gehouden. De
bedoeling, die eraan ten grondslag
ligt, is evenwel te illustreeren, dat
de groote Duitsche modehuizen in
■weerwil van de omstandigheden
doorgaan met scheppen, om bij de
eerste de beste verbetering der
textielpositie met een keur van
ontwerpen voor den dag te komen.
Door deze shows worden industrie,
handel en publiek in staat gesteld
de ontwikkeling in vormen en mo
dellen te blijven volgen. Bovendien
snoet men niet vergeten, dat het
■woord mode wel den klank maar
niet dezelfde beteekenis heeft ge
houden. Wat men in Duitschland
onder mode verstaat, dekt sinds
lang niet meer het vooroorlogsche
begrip daarvan. Daaraan was toen
onafscheidelijk de gedachte ver
bonden, dat mode en gril vrijwel
synoniem waren, en de objecten
slechts bereikbaar voor de goedge
vulde beurs.
De ontwikkeling, die Duitsch
land doorgemaakt heeft, en de oor
log met zijn grondstoffenproble-
aien, hebben daar omtrent mode
heel andere opvattingen doen ont-
staan. Onder mode wordt er een
voudig de opgave verstaan: vorm
en snit te geven aan de kleeding,
rekening houdende met het feit,
dat de levenshouding der moderne
vrouw belangrijk is gewijzigd
'doordat een groot deel tijdelijk of
blijvend in een beroep werkzaam
is.
De Duitsche mode richt zich
thans naar het type van de Duit
sche vrouw in dezen tijd en wordt
bepaald door haar levenshouding,
zoowel in snit en lijn als in versie
ring. Als zoodanig is zij uitdruk
king van een nieuwen stijl, die in
verre toekomst zijn invloed nog zal
doen gelden.
Ongetwijfeld zullen velen daar
om deze wintershow weer bezoe
ken. Blijkens die van vorige sei
zoenen is de Duitsche mode
industrie tot grootsche scheppingen
Sn staat, die door de mode van
vóór den oorlog zeker niet in de
schaduw worden gesteld.
ZATERDAG 29 NOVEMBER 1941
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van:
Beschikbaar per persoon
t/m
3 jaar
4 t/m
13 jaar
14 t/m
20 jaar
Volwas
senen
Eenheid
30 Nov. t/m 6 Dec. 1941
In tijdvak van één week
46-4 Brood
46 Brood
46 Vleesch
46 Vl.waren
46 Melk I
46-A Aardap.
46-B Aardap.
4 rants.
Va rantsoen
Va rantsoen
1 rantsoen
l3/4 liter
l3/4 Kg.
Va Kg.
Brood of gebak
9
18
22
18
rants.
Vleesch of vleeschwaren
1 Vi
3
3
3
rants.
Melk
7
3Vs
liter
Aardappelen
l3/4
3%
5i/4
3VS
Kg.
Aardappelen
Vs
VJ
Vs
Kg.
30 Nov. t/m 27 Dec. 1941
150 Algemeen 1 Kg.
2e periode Cacao 50 gram
155 Algemeen 250 gram
156 Algemeen 500 gram
151 t/m 154
Algemeen 1 rantsoen
F en G Rijst 250 gram
161 Algemeen 250 gram
162 Algemeen 250 gram
163 Algemeen 100 gram
157 t/m 160
Algemeen 100 gram
21 Nov. t/m 9 Dec. 1941
53-54 Boter I 125 gram
53-54 Vet 125 gram
In tijdvak van vier weken
Suiker
1
1
1
1
Kg.
Cacao
50
50
gram
Koffie-surrogaat
250
250
250
250
gram
Jam
500
500
500
500
gram
Bloem, brood of gebak
4
4
4
4
rants.
Rijst
500
gram
Havermout of peulvruchten
250
250
250
250
gram
Gort
250
250
250
250
gram
Vermicelli "of maizena
100
100
100
.100
gram
Kaas
400
400
400
400
gram
In tijdvak van 19 dagen
Boter I
Boter met reductie
250
500
500
500
gram
Elk der volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van
Van
Tot en met
14
Petroleum
23
Petroleum
07
K.F. Brandst.]j
01
t/m
04
H.K. Brandst.
05
t/m
07
H.K. Brandst.
08
H.K. Brandst. 2)
01
t/m
11
C.V. Brandst.
12
t/m
20
C.V. Brandst.
le
t/m
4e
Per. Brandst.
5e
t/m
6e
Per. Brandst.
164
Algemeen
E
Zeep
E
Toiletzeep
J
Textiel (mannen)
2 liter Petroleum
1 eenh. Brandstoffen
1 rants. Zeep
75 gram Toiletzeep 80
50 gram Scheerzeep
6 Oct. 1941
23 Nov. 1941
diverse data
1 Dec. 1941
1 Dec. 1941
1 Sept. 1941
27 Dec.
3 Jan.
31 Jan.
31 Dec.
31 Jan.
31 Dec.
31 Dec.
31 Jan.
30 Apr.
30 Apr.
31 Dec.
1941
1942
1942
1941
1942
1941
1941
1942
1942
1942
1941
31 Dec. 1941
31 Dec. 1941
1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar
2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar
Na Zaterdag 29 Nov. 45 Brood, Vleesch, Vleeschwaren, Melk I, Aardappelen. 135 t/m. 149
Algemeen. D. en E Havermout, le periode Cacao, 06 K.F. Brandstoffen, D. Zeep en Toiletzeep.
EEN RANTSOEN
jam, siroop, honing, enz.
tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel
rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel
havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken,
gruttemeel (gemengd meel)
gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten),
gruttemeel (gemengd meel), rijstgries, aardappeltapioca.
vermicelli, macaroni, spaghetti
maizena, sago, aardappelmeel óf
zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder
Jam
500
gram
Bloem
70
gram
Rijst
250
gram
Havermout
250
gram
Gort
250
gram
Vermicelli
100
gram
Maizena
100
gram
100
gram
BROODBELEGSELS.
Het seizoen van de tomaten en
komkomers is vrijwel ten einde.
Door velen worden deze vruchten
's zomers als broodbelegging ge
bruikt, omdat zij zoo smakelijk en
gezond zijn en door haar sappigheid
met weinig of geen boter op de bo
terham kunnen worden gegeten.
Daar de gebruikelijke belegsels en
smeersels niet in die mate te krij
gen zijn, als men wel zou wenschen,
mist men de tomaten en komkom
mers nu des te meer.
Men vergeet echter wel eens, dat
de rauwe wintergroenten minstens
even goed als boterhambelegsel
kunnen worden gebruikt, en zeker
even goed van smaak zijn. Boven
dien z(jn zij heel gezond, omdat zij
voedingsstoffen bevatten, welke den
weerstand van het lichaam vergroo-
ten en het tegen infectie behoeden.
De bereiding is zeer eenvoudig;
de groenten worden n.l. gewasschen,
fijn gemaakt en met wat zout of
suiker en indien men daarvan houdt
met wat azijn of citroensap ver
mengd. Een sausje van wat fijn ge
wreven aardappelen en taptemelk
maakt de groente nog smeuiger.
In plaats van het slasausje kan
men ook kwark door de groente
mengen. Men krijgt dan een voed
zaam smeersel, waarmede de boter
ham zonder gebruik van boter kan
worden besmeerd.
Vrijwel alle wintergroenten zijn
voor broodbelegsel geschikt; met
wat fantasie is er veel afwisseling
in dez groentenbelegsels te brengen.
Voorbeelden daarvan zijn:
a. fijn geschaafde kool (witte, sa-
voye of roode kool), wat geraspte
selderijkool of wat fijn gehakt sel-
derijgroen en wat zout, azijn (of ci
troensap)
b. zuurkool, geraspte zure appel,
zout of suiker;
c. fijn gesneden spruitjes, gerasp
te ui of fijn gesneden prei, wat
azijn (of citroensap), zout, fijn ge
sneden sterrekers;
d. fijn verdeelde bloemkool, wat
gehakt selderij groen, wat azijn (of
citroensap), zout;
e. geraspte wortel, suiker (citr.sap)
f. geraspte koolraap (gemalen ha-
zelnooten), fijn gesneden radijsjes
of rammenas, wat azijn (of citroen
sap), zout.
Ook voor degenen, die de rauwe
groente niet goed verdragen, is een
broodbelegging van groente moge
lijk, wanneer men de fijn gesneden
groenten even met een melksausje
verwarmd. Deze „groenteragout" kan
natuurlijk ook ter afwisseling van
de rauwe belegsels worden gegeven.
Maar op welke manier men de
groente ook klaar maakt, alle be
legsels van groente hebben dit ge
meen, dat zij: le. vlak voor het ge
bruik dienen te worden klaar ge
maakt; 2e. dat de groenten goed,
maar vlug en liefst ongesneden
moeten worden gewasschen. Op de
ze wijze krijgt men belegsels, wel
ke een zoo hoog mogelijke voedings
waarde bezitten en niet aan smaak,
geur of kleur hebbpn ingeboet.
Warme groenteragout.
100 gr. groenten (bloemkool, wor
telen, knolselderij, koolraap, peter
selie, witlof, spruitjes, enz.), 2 dl
taptemelk, 30 gr bloem, 10 gr boter.
De groenten schoon maken, was
schen en fijn snijden en goed laten
uitlekken. De melk koken en bin
den met aangemengde bloem. Het
sausje afmaken met boter, pepei^
zout (citroensap en aroma). D#
groenten in de saus even goed waTm
laten worden.