IMSTRIBUTIONIEUWS. DE RANTSOENEERING VAN HET BOTER- VERBRUIK. De bonnen 165 en 166 zijn ongeldig. Dranken, die smaken te De zuurkoolstamppot. GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELE jit. o. 70. Alkmaarsche Courant van Zaterdag 6 December 1941. UITREIKING VAN BABY- 1'EXTIELKAARTEN AAN A.S. MOEDERS. De Leider van den Distributie - dienst, kring ALKMAAR, maakt be kend, dat aan a.s. moeder, die in het bezit zijn van een schriftelijke ver klaring van een geneeskundige of vroedvrouw, dat de bevalling ver moedelijk na 3 a 4 maaanden zal plaats, vinden, een baby-textielkaart kan worden verstrekt, tegen over legging van de stamkaart van de a.s. moeder. Door a.s. moeders, van wie het vakje \D6 van de Stamkaart na 1 September 1941 werd gedateerd, wegens uitreiking van extra- bonnen voor melk en havermout, behoeft niet opnieuw een attest, als boven vermeld, te worden overgelegd. De kaarten kunnen in ontvangst worden genomen aan de textielaf- deelinig van het Distributiekantoor, ingang Oudegracht 168, en worden alleen uitgereikt aan personen, op genomen in het bevolkingsregister van de gemeente ALKMAAR. AFLEVERING DISTRIBUTIE ARTIKELEN. De Leider van den Distributie- dienst, kring ALKMAAR, brengt nogmaals onder de aandacht van be langhebbenden, dat het aan gros siers ten strengste verboden is in distributie gebrachte artikelen op voorschot aan detaillisten te leveren en de toewijzingen hiervoor later in ontvangst te nemen. Belanghebbenden, zoowel kooper als verkooper, wordt in hun eigen belang aangeraden, aan dit voor schrift streng de hand te houden, daar overtreding ernstige gevolgen voor hen zial kunnen hebben. DISTRIBUTIE VAN HAVERMOUT EN PEULVRUCHTEN. De Leider van den Distributie- dienst, kring ALKMAAR, brengt on der de aandacht van belanghebben den, dat de toewijzingen voor haver mout, waarvan de vervaldatum ligt r a 16 December 1941, recht geven op het koopen van havermout of peulvruchten en wel per rantsoen 250 gr. peulvruchten of 250 gr. ha vermout. Deze toewijzingen zullen niet worden verlengd, zoodat detaillisten en grossiers, die niet in de gelegen heid zijn vóór den vervaldatum ha vermout te betrekken, op deze toe wijzingen peulvruchten dienen te koopen. Detaillisten dienen zich, ter verkrij ging Van peulvruchten te wenden tot de, door de Nederl. Centrale voor Akkerbouwproducten, erkende grossiers. De geldigheidsduur van toewijzin gen havermout met een vervaldatum vóór of op 16 December 1941 zal met één maand worden ver lengd. zoodat de detaillisten of gros siers, die geen gelegenheid hebben gehad, binnen de geldigheidsduur van deze toewijzigingen, havermout te koopen, alsnog in staat worden gesteld hierop havermout te betrek ken. Deze toewijzingen behoeven niet ter verlenging te worden aan geboden, aangezien deze verlenging door middel van Beschikking van den Secretaris-Generaal van het De partement van Landbouw en Vis- scherij wordt bepaald. Peulvruchten mogen tegen deze toewijzingen dus niet afgeleverd v/orden. De Leider voornoemd, H. BAKKER. Vaderlandsliefde en bongeknoei zijn niet met elkaar te rijmen Tracht niet door talhariig zelfbedrog Uw schuldig geweien te lijmen. Waarom noodzakelijk. 's-Gravenhage, 1 Dec. Het be hoeft geen getoog, dat zij, die in oorlogstijd belast zijn met de voedselvoorziening van het Ne- derlandsche volk, dikwijls een ondankbare taak hebben. In verband met de voedselpositie moeten meermalen besluiten ge nomen worden, die zeer hard schijnen voor de bevolking. Het rijksbureau voor de voedsel voorziening in oorlogstijd berei- - ken dan ook tallooze brieven met klachten en verwijten, die veelal oogenschijniijk niet onge grond, doch wel ondoordacht zijn. De genomen besluiten, in de eerste plaats tot verlaging van de rantsoe nen van bepaalde levensmiddelen, schijnen dikwijls hard, doch men bedenke, dat, waren déze besluiten niet na rijp beraad genomen, de omstandigheden de bevolking voor een nog hardere werkelijkheid zo-u- den hebben geplaatst. En dan had men het rijksbureau voor de voed selvoorziening terecht het verwijt mogen maken, dat het de voedsel voorziening van ons volk niet vol doende behartigt. Want het stand punt: ,ma ons de zondvloed" moge veel aantrekkelijks hebben, een be hoorlijke voedselvoorziening eischt nu eenmaal een ander standpunt en wel het oplossen van de vraag: „Hoe kunnen de aanwezige en nog te ver wachten voorraden zoo eerlijk en gelijkmatig mogelijk worden ver deeld?" Het is goed mogelijk, dat op een bepaald oogenblik b.v. de aard appelen voorraad zou veroorloven, een rantsoen te verstrekken, dat hooger is dan het op dat oogenblik vastgestelde, doch men zou dan al spoedig door de voorraden heen zijn en het eenigen tijd zonder of met zeer weinig aardappelen moeten stellen. En de verwijten, die dan zouden weerklinken, zouden gegrond zijn. De boterpositie. In de brieven, die het rijksbureau voor de voedselvoorziening berei ken, wordt wel de vraag gesteld: „Zijn wij ooit van invoer van boter afhankelijk geweest?" Dit is een van de vele vragen, die getuigen van twijfel aan de noodzakelijkheid van een genomen maatregel en van wan trouwen in de motiveering van dien maatregel. Zooals de vraag hier is gesteld, moet het antwoord luiden: Neen, doch men bedenke, dat het boter- verbruik hier te lande vóór den oor log geringer was dan thans en dat wij voor de bereiding van margarine wel van invoer afhankelijk waren en wel van vetten en oliën. Boven dien waren wij voor de botexpro- ductie afhankelijk van den invoer van krachtvoeder Wanneer men de Nederlandsche veehouderij ziet als een groote fabriek, waarin de koeien de machine zijn, dan kan men zich voorstellen, dat het krachtvoeder de ruwe grondstof is, waarvan de koeien het product melk en de zui velindustrie de eindproducten boter en kaas maakten. Voor het kracht voeder waren wij aangewezen op den invoer uit het buitenland, dat ons deze grondstof verstrekte om daarvan boter en kaas te fabricee- Ten, die dan weder voor een deel naar het buitenland gingen. Nu de invoer van krachtvoeder is komen te vervallen, zijn onze koeien aangewezen op minder, doch ook minder krachtig voeder. Het is dus duidelijk, dat dit de melkproductie sterk beïnvloedt en wel ten kwade. Door de kaasproduc tie sterk in te krimpen en het vet bijna geheel aan ,de melk te ont trekken en aan de boterproductie ten goede te doen komen, heeft men deze tot het hoogst mogelijke peil weten op te voeren. Nu echter het verbruik van margarine, vetten en oliën is uitgevallen (en dit ver bruik bedroeg in normale jaren meer dan het dubbele van het bo- terverbruik) moest de boter worden gerantsoeneerd, daar zij nu de plaats inneemt van andere vetten, die wel moesten worden geïmporteerd. Het rantsoen aardappelen. Een andere klacht, die in de brie ven aan het rijksbureau voor de voedselvoorziening wel wordt ge uit, komt hierop neer, dat men het aardappelenrantsoen te hoog vindt en wel op dezen grond, dat de hoeveelheid ter beschikking ge stelde boter en vet niet voldoende is om de aardappelen smakelijk klaar te maken. Laat men toch redelijk nadenken en dankbaar iedere rant- soenverhooging van de eerste le vensbehoeften aanvaarden. Dat er, zooals boven is uiteengezet, niet méér vet beschikbaar kan worden gesteld, mag voor hen, die voor onze voedselvoorziening hebben te zor gen, geen reden zijn om nu ook de rantsoenen van alle andere levens middelen, die met vet plegen te worden toebereid of genuttigd, lager te houden dan de voorraden en vooruitzichten op dat oogenblik zouden toestaan. De smakelijkheid moet dan maar worden opgeofferd aan de voedzaamheid. Men bedenke, dat het tekort aan bepaalde voe dingsmiddelen juist noopt tot het vergrooten van rantsoenen van die artikelen, waarvan dit mogelijk is. De inkomengrens. Veel klachten worden den laat- sten tijd, ook in brieven aan het ge-i noemde rijksbureau, geuit betref fende de inkomengrens, die getrok ken is voor de toekenning van bo ter- of vetkaarten. Zoo klinkt het egoïstische geluid van houders van boterkaarten: „De vetkaartenhouders hebben al zoo veel extra waarom nu ook nog rundvet?" Hierbij moet al dadelijk worden opgemerkt dat dit vet geen toeslag is, doch in plaats van boter kan worden aangeschaft, wanneer daartoe de gelegenheid wordt gege ven; dit vet kan bovendien niet als boter op het brood worden ge smeerd. Men verlieze niet uit het oog, dat de houders van vetkaarten slechts op grond van hun draag kracht voor vet (of margarine) in aanmerking kwamen, doch daar onze vetpositie niet toestond hun voldoende vet of margarine te ver strekken, heeft men hen in staat gesteld boter te betrekken en wel met reductie. Het is dus niet meer dan billijk, dat, telkens wanneer de vetpositie dit mogelijk maakt, voor de vetkaartenhouders inplaats van boter wederom vet ter beschikking wordt gesteld. Men dient hierbij bo vendien te bedenken, dat de vet kaartenhouders geen 250 gram, doch 200 gr. vet ontvangen. Dat er ontevredenheid heerscht over de hoogte van de inkomen grens tusschen boter- en vetkaar tenhouders, is begrijpelijk. Deze on tevredenheid zou ook heerschen, als de grens aanmerkelijk hooger lag; zij wier inkomen juist boven de grens ligt, zullen zich steeds bena deeld voelen. Doch zelfs als er op dit oogenblik aanleiding is om de beslissing ten aanzien van de grens te herzien, dan zal men zich toch moeten afvragen, alvorens een be slissing te nemen, hoevele ingrij pende consequenties dit met zich zal brengen. Wanneer men het bovenstaande overweegt en bedenkt, dat enkele groepen der bevolking op grond van leeftijd of arbeid van eenige artikelen extra-rantsoenen genieten, dan zal men toch wel tot de slot som moeten komen, dat de genomen maatregelen, al zijn zij op zichzelf hard, verklaarbaar zijn. Wij leven nu eenmaal in oorlogstijd en men mag niet verwachten, dat wij dit niet voelen op het gebied van de voeding, doch er wordt voor ge zorgd, dat wij dit allen gelijkelijk voelen. 's-Gravenhage, 5 Dec. De secre taris-generaal van het departement van landbouw en visscherij maakt, in verband met berichten welke in de pers zijn verschenen betreffende het inleveren van de bonnen 165 en 166 van de bonkaart algemeen door het publiek bij de winkeliers, be kend, dat de publicatie van deze bonmrmmers onjuist is. Het inleveren van genoemde bonnen door het publiek in den winkel en het in ontvangst nemen van die bonnen door de winkeliers heeft derhalve geen zin. Aangezien gebleken is, dat in bepaalde gevallen het publiek reeds de met 165 en 166 genum merde bonnen van de bonkaart algemeen bij de winkeliers heeft ingeleverd, wcrdt er op gewe zen, dat deze nummers niet voor het koopen van distributie-arti kelen zullen worden aangewezen en derhalve waardeloos zijn. Degenen, die de bonnen 165 en 166 aan hun winkelier hebben doorge geven, behoeven zich derhalve geen moeite te geven om deze weer in hun bezit te krijgen. De bonnen hebber, voor de detail listen, die deze in ontvangst hebben genomen, evenmin waarde, aange zien daarop geen toewijzingen zulten worden uitgereikt. 's-Gravenhage, 2 Dec. Het voor lichtingsbureau van den Voedings raad deelt mede: Nu men koffie, thee en cacao moet missen, probeert men het met al lerlei surrogaten. Het eene surro gaat wekt wat meer, het andere wat minder een illusie op van den drank, welken het dient te vervan gen. - Het is echter in het geheel niet noodig, dat men steeds aan koffie, thee en cacao herinnert, want de surrogaten kunnen den smaak en geur toch nooit geheel nabootsen. Er bestaan zooveel andere dran ken, b.v. de typisch oud-Holland- sche anijs-, salie-, pepermunt en slempmelk, die vroeger algemeen gebruikt, in' de laatste jaren ver drongen zijn. Waarom zou inen die, als men de kruiden er nog voor heeft of nog kan krijgen, niet weer in eere herstellen? Deze dranken, die ook van taptemelk te maken zijn, zijn zeer gezond en op koude winterdagen smaken zij best. Wie op Nieuwjaar de opvoering van de Gij sbrecht van Aemstel in Amsterdam meemaakte, veet er wel van te vertellen, boe heerlijk een kop heete slempmeik smaak*. Dranken van yoghurt en kwark zijn meer vindingen van den iaat- sten tijd. Ook zij zijn voedzaam, dranken van kwark zijn zelfs voed zamer dan de melkdranken. Met wat limonade of met wat vruch tensap kan men er verschillende zeer smakelijke dranken van be reiden. Wanneer de beschikbare hoe veelheid taptemelk en melkpro ducten in den warmen maaltijd verwerkt worden, dan houden de meeste gezinnen echter niet ge noeg over om er nog den een of anderen drank van te makeen. In dat geval moet men eens den ken aan den groente-bouillon. Deze eenvoudige en geurige bouillon, welke slechts kort behoort te trek ken, heeft ook voedingswaarde. Een recept treft u hieronder aan. Zij, die rozehottels droogden, zullen vanzelf aan de rozebottel- thee denken. Vooral den eersten tijd bevatten de gedroogde bottels - ü-7* C OrH J til) O J O C C3 ri !H ■O g N H 8 60'3 fl het voor ons onmisbare vitamine C. Gedroogde rozehottels worden hier en daar verkocht. Indien de bottels niet te lang geleden gedroogd werden, verdiént de thee, die men er van kan zetten, zeker een aan beveling. Ook lindebloemsem, kruizemunt en andere geurige plantendeelen, zijn veelvuldig gedroogd om er in den winter thee van te. zetten. Men neme er eens een proef mee. Niet om te doen of zij de thee kunnen vervangen, maar om de huisge- nooten of de gasten een anderen gezonden drank voor te zetten. Slempmelk. 1 liter taptemelk, een plukje saf fraan, een stukje pijpkaneel, een paar stukjes foelie, 40 g suiker. De melk koken en de kruiden daarin aftrekken (pl.m. 1 uur) door het pannetje op een hoek van de ka chel te zetten of op een andere pan te stapelen. De melk zeven en op smaak afmaken met de suiker. Anijsmelk. 1 liter taptemelk, -25 g anijszaad, 40 g suiker. De taptemelk koken en de zaadjes daarin aftrekken (pl.m. 1 uur), zooals in het vorig recept beschreven is. De melk zeven en op smaak afmaken met de suiker. Taptemelk, karnemelk of yoghurt met limonade. Karnemelk, koude gekookte tap temelk of glad geroerde yoghurt onder roeren vermengen met de limonadestroop, waarmee de gla zen tot pl.m. V» zijn gevuld. Kwark met puddingsaus, limonadestroop of vruch tensap. 400 g kwark, 2% -dl puddingsaus of limonadestroop, of 4 dl vruch tensap met suiker, 1 a 2 dl tapte melk of karnemelk. De kwark met de puddingsaus uitroeren en met zooveel taptemelk of karnemelk vermengen als noodig is om een dikke vloeistof te verkrijgen. Den drank in glazen schenken en gar- neeren met enkele druppels pud dingsaus. Groentebouillon. Men kan groentebouillon van verschillende groenten bereiden. Bijzonder smakelijk is de bouillon, die men bereidt door water aan den kook te brengen met wat zout of met een bouillonblokje en daarin een bos selderij, peterselie en kervel 5 min. af te trekken. Ook met wat bloemkool en peterselie of met een gewoon mengsel van soep groenten bereidt men goeden bouillon. Rozebottelthee. Per persoon 1 eetlepel gedroogde rozehottels met 1/t liter water aan den kook brengen en 15 minuten zachtjes laten koken. De vloeistof door een zeefje in de kopjes gieten en naar smaak wat suiker toe voegen. Een stamppot, welke zeer ge zond is, maar door verkeerde be reiding dikwijls veel aan voedings waarde inbpet, is de zuurkool stamppot. Zuurkool is een van de weinige ingemaakte groenten, welke een belangrijke hoeveelheid vitamine C bevat. Daar in den winter de levensmiddelen, waaruit men deze voedingsstof voornamelijk put, n.l. groente en fruit, niet overvloe dig te krijgen zijn, moet men zor gen, dat deze stof tijdens de berei ding van de groente zeker niet in waarde achteruit gaat. Een groote fout, welke men bij de bereiding van zuurkool wel be gaat, is dat men haar veel te lang kookt. Een kooktijd van ruim uur mag men gerust voldoende noemen voor de zuurkool. Kookt men de groente en aard appelen voor den zuurkoolstamp pot in één pan, dan heeft het zuur een remmenden invloed op 't gaar ZATERDAG 6 DECEMBER 1941 Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen van: 7 Dec. t/m 13 Dec. 1941 47-4 Brood 47 Brood 47 Vleesch 47 Vl.waren 47-A Melk I 47 (rood) Melk I 47-A Aardap. 47-B Aardap. 4 rants. Vs rantsoen Vs rantsoen 1 rantsoen 3i/j liter 13/i liter 13/4 Kg. V» Kg. Brood of gebak Vleesch of vleeschwaren Melk Melk Aardappelen Aardappelen 30 Nov. t/m 27 Dec. 1941 150 Algemeen 1 Kg. Suiker 1 1 1 1 Kg. 2e periode Cacao 50 gram Cacao 50 50 gram 155 Algemeen 250 gram Koffie-surrogaat 250 250 250 250 gram 156 Algemeen 500 gram Jam 500 500 500 500 gram 151 t/m 154 Algemeen 1 rantsoen Bloem, brood of gebak 4 4 4 4 rants. F en G Rijst 250 gram Hijst 500 gram 161 Algemeen 250 gram Havermout of peulvruchten 250 250 250 250 gram 162 Algemeen 250 gram Gort 250 250 250 250 gram 163 Algemeen 100 gram Vermicelli of maizena 100 100 100 100 gram 157 t/m 160 en 167 Algemeen 100 gram Kaas 500 500 500 500 gram 21 Nov. t/m 9 Dec. 1941 In tijdvak van 19 dagen 53-54 Boter 53-54 Vet 125 gram Boter 125 gramBoter met reductie j Beschikbaar per persoon t/m 3 jaar 4 t/m J3 jaar 14 t/m 20 jaar Volwas senen Eenheid In tijdvak van één week 9 18 22 18 rants. IV* 3 3 3 rants. 7 3Vs liter 13/4 13/4 liter 13/4 3Vs 51/4 31/s Kg. Vs Vs Vs Vs Kg. In tijdvak van vier weken 250 500 500 Elk der volgende bonnen 14 Petroleum 23 Petroleum 07 K.F. Brandst. 01 t/m 04 H.K. Brandst. 05 t/m 07 H.K. Brandst. 08 H.K. Brandst. 2) 01 t/m 11 C.V. Brandst. 12 t/m 20 C.V; Brandst. Ie t/m 4e Per. Brandst. 5e t/m 6e Per. Brandst. 164 Algemeen E Zeep E Toiletzeep J Textiel (mannen) Geeft recht op het koopen van 2 liter Petroleum 1 eenh. Brandstoffen 1 rants. Zeep 75 gram Toiletzeep 80 50 gram Scheerzeep Van 6 Oct. 1941 23 Nov. 1941 diverse data 1 Dec. 1941 1 Dec. 1941 1 Sept. 1941 500 gram Tot en met 27 Dec. 1941 3 Jan. 1942 31 Jan. 1942 31 Dec. 1941 31 Jan. 1942 31 Dec. 1941 31 Dec. 1941 31 Jan. 1942 30 Apr. 1942 30 Apr. 1942 31 Deo. 1941 31 Dec. 1941 31 Dec. 1941 1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar 2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG Na Zaterdag 6 Dec. 46 Brood, Vleesch, Vleeschwaren, Melk I, Aardappelen. Na Dinsdag 9 Dec. 53-54 Boter en Vet. EEN RANTSOEN jam, siroop, honing, enz. tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel (gemengd meel) gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten), gruttemeel (gemengd meel), rijstgries, aardappeltapioca. vermicelli, macaroni, spaghetti maizena, sago, aardappelmeel of zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder Jam 500 gram Bloem 70 gram Rijst 250 gram Havermout 250 gram Gort 250 gram Vermicelli 100 gram Maizena 100 gram 100 gram worden van de aardappelen, zoodat men den kooktijd iets langer (in het geheel 3/4 uur) dient te reke nen. De aardappelen worden daar om ook op de zuurkool gelegd, zoo dat zij zoo weinig mogelijk met de zuurkool in aanraking komen. Vindt men het geen bezwaar wanneer de stamppot niet in één pan klaar gemaakt wordt, dan is het beter zuurkool en aardappelen afzonderlijk te koken. De zuurkool wordt eerst opgezet en daarna de aardappelen. Zijn deze gaar (na 20 min.), dan worden ze even fijnge stampt en onder kort roeren door de zuurkool, welke inmiddels ook gaar geworden is, gemengd. Minder bekend, maar zeer sma kelijk en erg eenvoudig van berei ding is de stamppot met rauwe zuurkool. Deze is bovendien gezon der, daar de zuurkool maar even verwarmd wordt, zoodat de voe dingsstoffen, welke niet tegen ver hitting bestand zijn, geen schade ondervinden. Daar de zuurkool rauw gebruikt wordt, kan men met minder kool volstaan. Men rekent n.l. 125 gr per persoon aan rauwe zuurkool, tegen 250 gr aan gekookte. Sommigen houden echter meer van den stamppot van gaar ge kookte zuurkool. De voedingswaar de van dezen stamppot wordt ver hoogd, wanneer men er vlak vóór het opdienen, wat rauwe zuurkool aan toevoegt. Zoo slaat men twee vliegen in één klap.' RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN. Stamppot van zuurkool. 1 kg zuurkool, 2 kg aardappelen, 4 dl taptemelk, 300 gr bloedworst (2 rantsoenen), boter of vet, zout. Indien de zuurkool niet zelf in gemaakt is, deze wasschen. De zuurkool opzetten met een bo dempje water en zout, vlug aan den kook brengen en met het deksel op de pan zachtjes gaar koken, kook tijd 30 minuten. De aardappelen schoon boenen, in stukken snijden en met een bodempje water en zout, vlug aan den kook brengen en met het dek sel op de pan in 20 min. gaar koken. De aardappelen fijn stampen en met de kokende taptemelk en de zuurkool vermengen. De stamppot zoo kort mogelijk doorroeren. De bloedworst in wat boter of vet bakken en bij den stamppot geven. Het overgebleven- vet of de boter aan den stamppot toevoegen. Stamppot van rauwe zuurkool. J4 kg zuurkool, 2 kg aardappe len, 4 dl taptemelk, boter of vet, zout. De aardappelen schoon boenen, in stukken snijden en met een bodempje kokend water gaar ko ken, kooktijd 20 min. De aardappelen fijn stampen, de zoo noodig gewasschen en fijn ge sneden zuurkool, de gekookte tap temelk en de boter of het vet er door roeren en alles even door en door heet laten worden. Bij dezen vleeschloozen stamp pot een melkgerecht als toespijs geven.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 6