IMSTRIBUTIONIEUWS.
DE RANTSOENEERING VAN HET BOTER-
VERBRUIK.
De bonnen 165 en 166
zijn ongeldig.
Dranken, die smaken
te
De zuurkoolstamppot.
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELE
jit. o. 70.
Alkmaarsche Courant van Zaterdag 6 December 1941.
UITREIKING VAN BABY-
1'EXTIELKAARTEN AAN
A.S. MOEDERS.
De Leider van den Distributie -
dienst, kring ALKMAAR, maakt be
kend, dat aan a.s. moeder, die in het
bezit zijn van een schriftelijke ver
klaring van een geneeskundige of
vroedvrouw, dat de bevalling ver
moedelijk na 3 a 4 maaanden zal
plaats, vinden, een baby-textielkaart
kan worden verstrekt, tegen over
legging van de stamkaart van de a.s.
moeder.
Door a.s. moeders, van wie het
vakje \D6 van de Stamkaart na 1
September 1941 werd gedateerd,
wegens uitreiking van extra- bonnen
voor melk en havermout, behoeft
niet opnieuw een attest, als boven
vermeld, te worden overgelegd.
De kaarten kunnen in ontvangst
worden genomen aan de textielaf-
deelinig van het Distributiekantoor,
ingang Oudegracht 168, en worden
alleen uitgereikt aan personen, op
genomen in het bevolkingsregister
van de gemeente ALKMAAR.
AFLEVERING DISTRIBUTIE
ARTIKELEN.
De Leider van den Distributie-
dienst, kring ALKMAAR, brengt
nogmaals onder de aandacht van be
langhebbenden, dat het aan gros
siers ten strengste verboden is in
distributie gebrachte artikelen op
voorschot aan detaillisten te leveren
en de toewijzingen hiervoor later in
ontvangst te nemen.
Belanghebbenden, zoowel kooper
als verkooper, wordt in hun eigen
belang aangeraden, aan dit voor
schrift streng de hand te houden,
daar overtreding ernstige gevolgen
voor hen zial kunnen hebben.
DISTRIBUTIE VAN HAVERMOUT
EN PEULVRUCHTEN.
De Leider van den Distributie-
dienst, kring ALKMAAR, brengt on
der de aandacht van belanghebben
den, dat de toewijzingen voor haver
mout, waarvan de vervaldatum ligt
r a 16 December 1941, recht geven
op het koopen van havermout of
peulvruchten en wel per rantsoen
250 gr. peulvruchten of 250 gr. ha
vermout.
Deze toewijzingen zullen niet
worden verlengd, zoodat detaillisten
en grossiers, die niet in de gelegen
heid zijn vóór den vervaldatum ha
vermout te betrekken, op deze toe
wijzingen peulvruchten dienen te
koopen.
Detaillisten dienen zich, ter verkrij
ging Van peulvruchten te wenden
tot de, door de Nederl. Centrale
voor Akkerbouwproducten, erkende
grossiers.
De geldigheidsduur van toewijzin
gen havermout met een vervaldatum
vóór of op 16 December
1941 zal met één maand worden ver
lengd. zoodat de detaillisten of gros
siers, die geen gelegenheid hebben
gehad, binnen de geldigheidsduur
van deze toewijzigingen, havermout
te koopen, alsnog in staat worden
gesteld hierop havermout te betrek
ken. Deze toewijzingen behoeven
niet ter verlenging te worden aan
geboden, aangezien deze verlenging
door middel van Beschikking van
den Secretaris-Generaal van het De
partement van Landbouw en Vis-
scherij wordt bepaald.
Peulvruchten mogen tegen deze
toewijzingen dus niet afgeleverd
v/orden.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER.
Vaderlandsliefde en
bongeknoei
zijn niet met elkaar te rijmen
Tracht niet door talhariig
zelfbedrog
Uw schuldig geweien
te lijmen.
Waarom noodzakelijk.
's-Gravenhage, 1 Dec. Het be
hoeft geen getoog, dat zij, die in
oorlogstijd belast zijn met de
voedselvoorziening van het Ne-
derlandsche volk, dikwijls een
ondankbare taak hebben. In
verband met de voedselpositie
moeten meermalen besluiten ge
nomen worden, die zeer hard
schijnen voor de bevolking. Het
rijksbureau voor de voedsel
voorziening in oorlogstijd berei-
- ken dan ook tallooze brieven
met klachten en verwijten, die
veelal oogenschijniijk niet onge
grond, doch wel ondoordacht
zijn.
De genomen besluiten, in de eerste
plaats tot verlaging van de rantsoe
nen van bepaalde levensmiddelen,
schijnen dikwijls hard, doch men
bedenke, dat, waren déze besluiten
niet na rijp beraad genomen, de
omstandigheden de bevolking voor
een nog hardere werkelijkheid zo-u-
den hebben geplaatst. En dan had
men het rijksbureau voor de voed
selvoorziening terecht het verwijt
mogen maken, dat het de voedsel
voorziening van ons volk niet vol
doende behartigt. Want het stand
punt: ,ma ons de zondvloed" moge
veel aantrekkelijks hebben, een be
hoorlijke voedselvoorziening eischt
nu eenmaal een ander standpunt en
wel het oplossen van de vraag: „Hoe
kunnen de aanwezige en nog te ver
wachten voorraden zoo eerlijk en
gelijkmatig mogelijk worden ver
deeld?" Het is goed mogelijk, dat op
een bepaald oogenblik b.v. de aard
appelen voorraad zou veroorloven,
een rantsoen te verstrekken, dat
hooger is dan het op dat oogenblik
vastgestelde, doch men zou dan al
spoedig door de voorraden heen zijn
en het eenigen tijd zonder of met
zeer weinig aardappelen moeten
stellen. En de verwijten, die dan
zouden weerklinken, zouden gegrond
zijn.
De boterpositie.
In de brieven, die het rijksbureau
voor de voedselvoorziening berei
ken, wordt wel de vraag gesteld:
„Zijn wij ooit van invoer van boter
afhankelijk geweest?" Dit is een van
de vele vragen, die getuigen van
twijfel aan de noodzakelijkheid van
een genomen maatregel en van wan
trouwen in de motiveering van dien
maatregel.
Zooals de vraag hier is gesteld,
moet het antwoord luiden: Neen,
doch men bedenke, dat het boter-
verbruik hier te lande vóór den oor
log geringer was dan thans en dat
wij voor de bereiding van margarine
wel van invoer afhankelijk waren
en wel van vetten en oliën. Boven
dien waren wij voor de botexpro-
ductie afhankelijk van den invoer
van krachtvoeder Wanneer men de
Nederlandsche veehouderij ziet als
een groote fabriek, waarin de koeien
de machine zijn, dan kan men zich
voorstellen, dat het krachtvoeder de
ruwe grondstof is, waarvan de
koeien het product melk en de zui
velindustrie de eindproducten boter
en kaas maakten. Voor het kracht
voeder waren wij aangewezen op
den invoer uit het buitenland, dat
ons deze grondstof verstrekte om
daarvan boter en kaas te fabricee-
Ten, die dan weder voor een deel
naar het buitenland gingen.
Nu de invoer van krachtvoeder is
komen te vervallen, zijn onze koeien
aangewezen op minder, doch ook
minder krachtig voeder.
Het is dus duidelijk, dat dit de
melkproductie sterk beïnvloedt en
wel ten kwade. Door de kaasproduc
tie sterk in te krimpen en het vet
bijna geheel aan ,de melk te ont
trekken en aan de boterproductie
ten goede te doen komen, heeft
men deze tot het hoogst mogelijke
peil weten op te voeren. Nu echter
het verbruik van margarine, vetten
en oliën is uitgevallen (en dit ver
bruik bedroeg in normale jaren
meer dan het dubbele van het bo-
terverbruik) moest de boter worden
gerantsoeneerd, daar zij nu de plaats
inneemt van andere vetten, die wel
moesten worden geïmporteerd.
Het rantsoen aardappelen.
Een andere klacht, die in de brie
ven aan het rijksbureau voor de
voedselvoorziening wel wordt ge
uit, komt hierop neer, dat men het
aardappelenrantsoen te hoog vindt
en wel op dezen grond, dat
de hoeveelheid ter beschikking ge
stelde boter en vet niet voldoende is
om de aardappelen smakelijk klaar
te maken. Laat men toch redelijk
nadenken en dankbaar iedere rant-
soenverhooging van de eerste le
vensbehoeften aanvaarden. Dat er,
zooals boven is uiteengezet, niet
méér vet beschikbaar kan worden
gesteld, mag voor hen, die voor onze
voedselvoorziening hebben te zor
gen, geen reden zijn om nu ook de
rantsoenen van alle andere levens
middelen, die met vet plegen te
worden toebereid of genuttigd, lager
te houden dan de voorraden en
vooruitzichten op dat oogenblik
zouden toestaan. De smakelijkheid
moet dan maar worden opgeofferd
aan de voedzaamheid. Men bedenke,
dat het tekort aan bepaalde voe
dingsmiddelen juist noopt tot het
vergrooten van rantsoenen van die
artikelen, waarvan dit mogelijk is.
De inkomengrens.
Veel klachten worden den laat-
sten tijd, ook in brieven aan het ge-i
noemde rijksbureau, geuit betref
fende de inkomengrens, die getrok
ken is voor de toekenning van bo
ter- of vetkaarten.
Zoo klinkt het egoïstische geluid
van houders van boterkaarten: „De
vetkaartenhouders hebben al zoo
veel extra waarom nu ook nog
rundvet?" Hierbij moet al dadelijk
worden opgemerkt dat dit vet geen
toeslag is, doch in plaats van boter
kan worden aangeschaft, wanneer
daartoe de gelegenheid wordt gege
ven; dit vet kan bovendien niet als
boter op het brood worden ge
smeerd. Men verlieze niet uit het
oog, dat de houders van vetkaarten
slechts op grond van hun draag
kracht voor vet (of margarine) in
aanmerking kwamen, doch daar
onze vetpositie niet toestond hun
voldoende vet of margarine te ver
strekken, heeft men hen in staat
gesteld boter te betrekken en wel
met reductie. Het is dus niet meer
dan billijk, dat, telkens wanneer de
vetpositie dit mogelijk maakt, voor
de vetkaartenhouders inplaats van
boter wederom vet ter beschikking
wordt gesteld. Men dient hierbij bo
vendien te bedenken, dat de vet
kaartenhouders geen 250 gram,
doch 200 gr. vet ontvangen.
Dat er ontevredenheid heerscht
over de hoogte van de inkomen
grens tusschen boter- en vetkaar
tenhouders, is begrijpelijk. Deze on
tevredenheid zou ook heerschen, als
de grens aanmerkelijk hooger lag;
zij wier inkomen juist boven de
grens ligt, zullen zich steeds bena
deeld voelen. Doch zelfs als er op
dit oogenblik aanleiding is om de
beslissing ten aanzien van de grens
te herzien, dan zal men zich toch
moeten afvragen, alvorens een be
slissing te nemen, hoevele ingrij
pende consequenties dit met zich zal
brengen.
Wanneer men het bovenstaande
overweegt en bedenkt, dat enkele
groepen der bevolking op grond
van leeftijd of arbeid van eenige
artikelen extra-rantsoenen genieten,
dan zal men toch wel tot de slot
som moeten komen, dat de genomen
maatregelen, al zijn zij op zichzelf
hard, verklaarbaar zijn. Wij leven
nu eenmaal in oorlogstijd en men
mag niet verwachten, dat wij dit
niet voelen op het gebied van de
voeding, doch er wordt voor ge
zorgd, dat wij dit allen gelijkelijk
voelen.
's-Gravenhage, 5 Dec. De secre
taris-generaal van het departement
van landbouw en visscherij maakt,
in verband met berichten welke in
de pers zijn verschenen betreffende
het inleveren van de bonnen 165 en
166 van de bonkaart algemeen door
het publiek bij de winkeliers, be
kend, dat de publicatie van deze
bonmrmmers onjuist is.
Het inleveren van genoemde
bonnen door het publiek in den
winkel en het in ontvangst
nemen van die bonnen door de
winkeliers heeft derhalve geen
zin.
Aangezien gebleken is, dat in
bepaalde gevallen het publiek
reeds de met 165 en 166 genum
merde bonnen van de bonkaart
algemeen bij de winkeliers heeft
ingeleverd, wcrdt er op gewe
zen, dat deze nummers niet voor
het koopen van distributie-arti
kelen zullen worden aangewezen
en derhalve waardeloos zijn.
Degenen, die de bonnen 165 en 166
aan hun winkelier hebben doorge
geven, behoeven zich derhalve geen
moeite te geven om deze weer in hun
bezit te krijgen.
De bonnen hebber, voor de detail
listen, die deze in ontvangst hebben
genomen, evenmin waarde, aange
zien daarop geen toewijzingen zulten
worden uitgereikt.
's-Gravenhage, 2 Dec. Het voor
lichtingsbureau van den Voedings
raad deelt mede:
Nu men koffie, thee en cacao moet
missen, probeert men het met al
lerlei surrogaten. Het eene surro
gaat wekt wat meer, het andere
wat minder een illusie op van den
drank, welken het dient te vervan
gen. -
Het is echter in het geheel niet
noodig, dat men steeds aan koffie,
thee en cacao herinnert, want de
surrogaten kunnen den smaak en
geur toch nooit geheel nabootsen.
Er bestaan zooveel andere dran
ken, b.v. de typisch oud-Holland-
sche anijs-, salie-, pepermunt en
slempmelk, die vroeger algemeen
gebruikt, in' de laatste jaren ver
drongen zijn. Waarom zou inen
die, als men de kruiden er nog
voor heeft of nog kan krijgen, niet
weer in eere herstellen? Deze
dranken, die ook van taptemelk te
maken zijn, zijn zeer gezond en op
koude winterdagen smaken zij best.
Wie op Nieuwjaar de opvoering
van de Gij sbrecht van Aemstel in
Amsterdam meemaakte, veet er
wel van te vertellen, boe heerlijk
een kop heete slempmeik smaak*.
Dranken van yoghurt en kwark
zijn meer vindingen van den iaat-
sten tijd. Ook zij zijn voedzaam,
dranken van kwark zijn zelfs voed
zamer dan de melkdranken. Met
wat limonade of met wat vruch
tensap kan men er verschillende
zeer smakelijke dranken van be
reiden.
Wanneer de beschikbare hoe
veelheid taptemelk en melkpro
ducten in den warmen maaltijd
verwerkt worden, dan houden de
meeste gezinnen echter niet ge
noeg over om er nog den een of
anderen drank van te makeen.
In dat geval moet men eens den
ken aan den groente-bouillon. Deze
eenvoudige en geurige bouillon,
welke slechts kort behoort te trek
ken, heeft ook voedingswaarde.
Een recept treft u hieronder aan.
Zij, die rozehottels droogden,
zullen vanzelf aan de rozebottel-
thee denken. Vooral den eersten
tijd bevatten de gedroogde bottels
- ü-7* C OrH J til) O
J
O C C3 ri !H
■O g N H 8
60'3 fl
het voor ons onmisbare vitamine C.
Gedroogde rozehottels worden hier
en daar verkocht. Indien de bottels
niet te lang geleden gedroogd
werden, verdiént de thee, die men
er van kan zetten, zeker een aan
beveling.
Ook lindebloemsem, kruizemunt
en andere geurige plantendeelen,
zijn veelvuldig gedroogd om er in
den winter thee van te. zetten. Men
neme er eens een proef mee. Niet
om te doen of zij de thee kunnen
vervangen, maar om de huisge-
nooten of de gasten een anderen
gezonden drank voor te zetten.
Slempmelk.
1 liter taptemelk, een plukje saf
fraan, een stukje pijpkaneel, een
paar stukjes foelie, 40 g suiker. De
melk koken en de kruiden daarin
aftrekken (pl.m. 1 uur) door het
pannetje op een hoek van de ka
chel te zetten of op een andere pan
te stapelen. De melk zeven en op
smaak afmaken met de suiker.
Anijsmelk.
1 liter taptemelk, -25 g anijszaad,
40 g suiker. De taptemelk koken en
de zaadjes daarin aftrekken (pl.m.
1 uur), zooals in het vorig recept
beschreven is. De melk zeven en op
smaak afmaken met de suiker.
Taptemelk, karnemelk of
yoghurt met limonade.
Karnemelk, koude gekookte tap
temelk of glad geroerde yoghurt
onder roeren vermengen met de
limonadestroop, waarmee de gla
zen tot pl.m. V» zijn gevuld.
Kwark met puddingsaus,
limonadestroop of vruch
tensap.
400 g kwark, 2% -dl puddingsaus
of limonadestroop, of 4 dl vruch
tensap met suiker, 1 a 2 dl tapte
melk of karnemelk. De kwark met
de puddingsaus uitroeren en met
zooveel taptemelk of karnemelk
vermengen als noodig is om een
dikke vloeistof te verkrijgen. Den
drank in glazen schenken en gar-
neeren met enkele druppels pud
dingsaus.
Groentebouillon.
Men kan groentebouillon van
verschillende groenten bereiden.
Bijzonder smakelijk is de bouillon,
die men bereidt door water aan
den kook te brengen met wat zout
of met een bouillonblokje en
daarin een bos selderij, peterselie
en kervel 5 min. af te trekken. Ook
met wat bloemkool en peterselie of
met een gewoon mengsel van soep
groenten bereidt men goeden
bouillon.
Rozebottelthee.
Per persoon 1 eetlepel gedroogde
rozehottels met 1/t liter water aan
den kook brengen en 15 minuten
zachtjes laten koken. De vloeistof
door een zeefje in de kopjes gieten
en naar smaak wat suiker toe
voegen.
Een stamppot, welke zeer ge
zond is, maar door verkeerde be
reiding dikwijls veel aan voedings
waarde inbpet, is de zuurkool
stamppot.
Zuurkool is een van de weinige
ingemaakte groenten, welke een
belangrijke hoeveelheid vitamine
C bevat. Daar in den winter de
levensmiddelen, waaruit men deze
voedingsstof voornamelijk put, n.l.
groente en fruit, niet overvloe
dig te krijgen zijn, moet men zor
gen, dat deze stof tijdens de berei
ding van de groente zeker niet in
waarde achteruit gaat.
Een groote fout, welke men bij
de bereiding van zuurkool wel be
gaat, is dat men haar veel te lang
kookt. Een kooktijd van ruim uur
mag men gerust voldoende noemen
voor de zuurkool.
Kookt men de groente en aard
appelen voor den zuurkoolstamp
pot in één pan, dan heeft het zuur
een remmenden invloed op 't gaar
ZATERDAG 6 DECEMBER 1941
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van:
7 Dec. t/m 13 Dec. 1941
47-4 Brood
47 Brood
47 Vleesch
47 Vl.waren
47-A Melk I
47 (rood) Melk I
47-A Aardap.
47-B Aardap.
4 rants.
Vs rantsoen
Vs rantsoen
1 rantsoen
3i/j liter
13/i liter
13/4 Kg.
V» Kg.
Brood of gebak
Vleesch of vleeschwaren
Melk
Melk
Aardappelen
Aardappelen
30 Nov. t/m 27 Dec. 1941
150 Algemeen
1
Kg.
Suiker
1
1
1
1
Kg.
2e periode Cacao
50
gram
Cacao
50
50
gram
155 Algemeen
250
gram
Koffie-surrogaat
250
250
250
250
gram
156 Algemeen
500
gram
Jam
500
500
500
500
gram
151 t/m 154
Algemeen
1
rantsoen
Bloem, brood of gebak
4
4
4
4
rants.
F en G Rijst
250
gram
Hijst
500
gram
161 Algemeen
250
gram
Havermout of peulvruchten
250
250
250
250
gram
162 Algemeen
250
gram
Gort
250
250
250
250
gram
163 Algemeen
100
gram
Vermicelli of maizena
100
100
100
100
gram
157 t/m 160 en
167 Algemeen
100
gram
Kaas
500
500
500
500
gram
21 Nov. t/m 9 Dec.
1941
In tijdvak van 19 dagen
53-54 Boter
53-54 Vet
125 gram Boter
125 gramBoter met reductie j
Beschikbaar per persoon
t/m
3 jaar
4 t/m
J3 jaar
14 t/m
20 jaar
Volwas
senen
Eenheid
In tijdvak van één week
9
18
22
18
rants.
IV*
3
3
3
rants.
7
3Vs
liter
13/4
13/4
liter
13/4
3Vs
51/4
31/s
Kg.
Vs
Vs
Vs
Vs
Kg.
In tijdvak van vier weken
250
500
500
Elk der volgende bonnen
14 Petroleum
23 Petroleum
07 K.F. Brandst.
01 t/m 04 H.K. Brandst.
05 t/m 07 H.K. Brandst.
08 H.K. Brandst. 2)
01 t/m 11 C.V. Brandst.
12 t/m 20 C.V; Brandst.
Ie t/m 4e Per. Brandst.
5e t/m 6e Per. Brandst.
164 Algemeen
E Zeep
E Toiletzeep
J Textiel (mannen)
Geeft recht op het koopen van
2 liter Petroleum
1 eenh. Brandstoffen
1 rants. Zeep
75 gram Toiletzeep 80
50 gram Scheerzeep
Van
6 Oct. 1941
23 Nov. 1941
diverse data
1 Dec. 1941
1 Dec. 1941
1 Sept. 1941
500
gram
Tot en
met
27
Dec.
1941
3
Jan.
1942
31
Jan.
1942
31
Dec.
1941
31
Jan.
1942
31
Dec.
1941
31
Dec.
1941
31
Jan.
1942
30
Apr.
1942
30
Apr.
1942
31
Deo.
1941
31
Dec.
1941
31
Dec.
1941
1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar
2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar
DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG
Na Zaterdag 6 Dec. 46 Brood, Vleesch, Vleeschwaren, Melk I, Aardappelen.
Na Dinsdag 9 Dec. 53-54 Boter en Vet.
EEN RANTSOEN
jam, siroop, honing, enz.
tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel
rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel
havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken,
gruttemeel (gemengd meel)
gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten),
gruttemeel (gemengd meel), rijstgries, aardappeltapioca.
vermicelli, macaroni, spaghetti
maizena, sago, aardappelmeel of
zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder
Jam
500
gram
Bloem
70
gram
Rijst
250
gram
Havermout
250
gram
Gort
250
gram
Vermicelli
100
gram
Maizena
100
gram
100
gram
worden van de aardappelen, zoodat
men den kooktijd iets langer (in
het geheel 3/4 uur) dient te reke
nen. De aardappelen worden daar
om ook op de zuurkool gelegd, zoo
dat zij zoo weinig mogelijk met de
zuurkool in aanraking komen.
Vindt men het geen bezwaar
wanneer de stamppot niet in één
pan klaar gemaakt wordt, dan is
het beter zuurkool en aardappelen
afzonderlijk te koken. De zuurkool
wordt eerst opgezet en daarna de
aardappelen. Zijn deze gaar (na 20
min.), dan worden ze even fijnge
stampt en onder kort roeren door
de zuurkool, welke inmiddels ook
gaar geworden is, gemengd.
Minder bekend, maar zeer sma
kelijk en erg eenvoudig van berei
ding is de stamppot met rauwe
zuurkool. Deze is bovendien gezon
der, daar de zuurkool maar even
verwarmd wordt, zoodat de voe
dingsstoffen, welke niet tegen ver
hitting bestand zijn, geen schade
ondervinden.
Daar de zuurkool rauw gebruikt
wordt, kan men met minder kool
volstaan. Men rekent n.l. 125 gr
per persoon aan rauwe zuurkool,
tegen 250 gr aan gekookte.
Sommigen houden echter meer
van den stamppot van gaar ge
kookte zuurkool. De voedingswaar
de van dezen stamppot wordt ver
hoogd, wanneer men er vlak vóór
het opdienen, wat rauwe zuurkool
aan toevoegt. Zoo slaat men twee
vliegen in één klap.'
RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN.
Stamppot van zuurkool.
1 kg zuurkool, 2 kg aardappelen,
4 dl taptemelk, 300 gr bloedworst
(2 rantsoenen), boter of vet, zout.
Indien de zuurkool niet zelf in
gemaakt is, deze wasschen. De
zuurkool opzetten met een bo
dempje water en zout, vlug aan den
kook brengen en met het deksel op
de pan zachtjes gaar koken, kook
tijd 30 minuten.
De aardappelen schoon boenen,
in stukken snijden en met een
bodempje water en zout, vlug aan
den kook brengen en met het dek
sel op de pan in 20 min. gaar
koken.
De aardappelen fijn stampen en
met de kokende taptemelk en de
zuurkool vermengen. De stamppot
zoo kort mogelijk doorroeren. De
bloedworst in wat boter of vet
bakken en bij den stamppot geven.
Het overgebleven- vet of de boter
aan den stamppot toevoegen.
Stamppot van rauwe
zuurkool.
J4 kg zuurkool, 2 kg aardappe
len, 4 dl taptemelk, boter of vet,
zout.
De aardappelen schoon boenen,
in stukken snijden en met een
bodempje kokend water gaar ko
ken, kooktijd 20 min.
De aardappelen fijn stampen, de
zoo noodig gewasschen en fijn ge
sneden zuurkool, de gekookte tap
temelk en de boter of het vet er
door roeren en alles even door en
door heet laten worden.
Bij dezen vleeschloozen stamp
pot een melkgerecht als toespijs
geven.