DISTRIBUTIE-NIEUWS.
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
No. 72.
Alktnaarsche Courant van Zaterdag 20 December 1941.
ALKMAAR.
Inlevering bonnen Kerstweek
en Nieuwjaar.
De Leider van den Distributie-
dienst, kring ALKMAAR, maakt be
kend, dat detaillisten, grossiers en
instellingen, die op Donderdag 25
December 1941 en Vrijdag 26 De
cember 1941 zouden moeten inleve
ren, resp. op Dinsdag 23 December
1941 en Woensdag 24 December 1941
in do gelegenheid worden gesteld,
hun bescheiden tegen toewijzingen
in te ruilen.
Het inleveren van opplakvellen
enz. dat normaal op Donderdag 1
Januari 1942 zou plaats vinden, kan
op Dinsdag 30 December 1941 of
Woensdag 31 December 1941 geschie
den.
INLEVERING MELKBONNEN.
De leider van den Distributie-
dienst, kring Alkmaar, brengt ter
kennis van belanghebbenden, dat de
algemeene regel, dat de bonnen van
de melkkaart kunnen worden inge
leverd ter verkrijging van een toe
wijzing gedurende den geldigheids
duur, alsmede een week na afloop
daarvan, ook na de verandering in
aanwijzing van melkbonnen, onge
wijzigd van kracht blijft.
Derhalve kan bon 47 A melk I,
welke geldt tot en met 20 Dec. a.s.,
nog worden ingeleverd in het tijd
vak 22 t.m. 24 Dec. a.s.
De inlevering van bon 48 A en van
de bonnen, welke zullen worden
geldig verklaard voor een periode
van 4 weken, kan, zooals gewoonlijk,
plaats vinden gedurende den geldig
heidsduur en één week na afloop
daarvan.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER,
KOEDIJK.
Ten gevolge op de publicatie van
13 dezer, wordt medegedeeld, dat
de uitreiking van toeslagkaarten
voor zwaren arbeid zal plaats vin
den op Maandag 22 Dec. a.s., n.m.
tusschen 1 ei 5 uur, in café Groot
(Kanaaldijk).
Een aparte uitreiking in de wijk
Sint Pancras vindt niet plaats.
De kaarten kunnen uitsluitend in
Koedijk worden afgehaald, indien
het betrokken bedrijf aldaar is ge
vestigd.
Bij het afhalen der toeslagkaar
ten dienen de stamkaarten te wor
den overgelegd.
URSEM.
Uitreiking distributiekaarten.
Ten distributie-kantore vindt de
uitreiking van nieuwe distributie
kaarten plaats op Maandag 22 Dec.
a.s. van 9 A12 uur en van 1 A
4 uur. Alle stamkaarten mede
brengen.
Huisslachters en zelfbakkers die
nen zich afzonderlijk te melden.
HEILOO.
Uitreiking distributiebescheiden.
Zij, die verzuimd hebben op de
daarvoor vastgestelde data hun dis
tributiebescheiden af te halen, kun
nen dit alsnog doen op Dinsdag 23
Dec. a.s. van 9.30 tot 12.30 uur op
het distributiekantoor.
Kaarten voor zwaren of zéér zwa
ren arbeid zullen ook op dien dag
worden uitgereikt aan hen, die deze
kaarten nog niet hebben afgehaald.
Huisslachting.
Belanghebbenden uit de gemeen
ten Heiloo, Egmondbin-
nenenEgmond aan Zee,
die een huisslachting hebben ver
richt, dienen zich op Woens
dag 24 Dec. a.s. van 9.30-12.30
en van 25 uur op het distributie
kantoor te Heiloo te vervoegen om
aldaar de vleeschkaartan (van het
nieuwe boekje) van alle inwonende
gezinsleden in té leveren. Tevens
dienen de distributie
kaarten van alle ge-
lExfra rantsoen boter.
's-Gravenihage, 19 Dec. De secre
taris-generaal van het departement
van landbouw en visscherij maakt
bekend, dat de met „57" genummer
de bonnen van de boterkaart en van
de vetkaart gedurende het tijdvak
van Maandag 22 December a.s. tot
en met Zaterdag 31 Januari a.s. recht
zullen geven op het reeds aangekon
digde extra rantsoen boter ter ge
legenheid van de feestdagen. Elk
van deze met „57" genummerde bon
nen geeft recht op het koopen van
125 gram boter.
Op die hierboven genoemde bon
nen van de vetkaart zal de gebrui
kelijke reductie worden verleend
van 22 A cent per 250 gram boter.
Het koopen op bon 57 is reeds toe
gestaan op Zaterdag 20 December
Behalve het extra rantsoen zul
len nader bekend te maken bonnen
recht geven op het koopen van het
gebruikelijke rantsoen boter, dat
zooals bekend met ingang van 28
December a.s. zal worden verhoogd.
In verband met de bevoorrading
van den handel kan het voorkomen,
dat men het extra rantsoen niet
reeds bij het begin van den geldig
heidsduur van bon „57" zal kunnen
koopen. Vandaar, dat bon 57 geldig
blijft tot en met 31 Januari 1942.
Hierdoor is ieder in de gelegenheid
het extra rantsoen te betrekken.
Rantsoenen voor havermout
tevens geldig voor het
koopen van gort e.d.
's-Gravenhage, 19 Dec. De secre
taris-géneraal van het departement
van landbouw en visscherij maakt
bekend, dat de met „1 rantsoen ha
vermout" gemerkte bonnen in den
vervolge, behalve op het koopen
van een rantsoen havermout, haver
vlokken, haverbloem, havergort,
aardappelmeelvlokken of gruttemeel
(gemengd meel) tevens recht zullen
geven op het koopen van een rant
soen gort, gortmout, gortbloem, alle
soorten gruttenmeel, rijstgries en
aardappeltapioca.
INLEVERING KAARTEN
HONDEN- EN KATTENBROOD.
's-Gravenhage, 18 Dec. Het rijks
bureau voor de voedselvoorziening
in oorlogstijd maakt bekend, dat alle
tot dusverre uitgereikte distributie
kaarten vóór honden- en katten
brood vóór 31 December, 1941 gezon
den moeten worden naar de sectie
bijzondere d'iergroepen van genoemd
rijksbureau, Prins Hendrikplein 2,
Apeldoorn. Aan de op te zenden
kaarten moeten aanwezig zijn de
bonnen nos. 2, 3, 20, 21, 24 en 25. Bij
ontbreken van een of meer van deze
bonnen of bij inzending na 31 De
cember, zal in geen geval een nieu
we kaart worden uitgereikt. De
bonnen nos. 18 en 19 dient men vóór
opzending van de kaart te verwijde
ren en dus niet mede te zenden,
aangezien deze bonnen geldig zijn
voor respectievelijk Januari en Fe
bruari 1942.
Tevens wordt medegedeeld, dat de
voedselpositie het noodzakelijk
maakt, dat de aanfck voor honden
zooveel mogelijk achterwege blijft
Derhalve zal voor pups in het jaar
1942 in het algemeen geen voeder-
kaart worden uitgereikt.
Neem nooit meer bonnen
mee dan U noodig hebt.
Wat U verliest wordt niet
vervangenl
VLEESCHWAREN BETER EN
GOEDKOOPER.
's-Gravenhage, 19 Dec. Met ingang
van vandaag is het vleeschverbruik
in ons land zoodanig geregeld, dat de
vieeschwaren, die in den winkel ver
kocht zullen mogen worden, eener
zij ds aanzienlijk in kwaliteit zijn
verbeterd en anderzijds veel goed-
kooper zijn geworden dan zij tot nu
toe waren. De gemachtigde voor de
prijzen vestigt er de aandacht op,
dat in de Staatscourant een beschik
king is gepubliceerd, w.aarin de
prijzen voor de vieeschwaren die
nog verbruikt mogen worden zijn
bepaald. Dit zijn:
Leverkaas, zure zult, corned beaf,
gebraden gehakt, leverpastei in fla
cons en rookvleesch. Bovendien zijn
de prijzen vastgesteld voor worst
soorten en voor de slachtafvallen,
zooals kop, tong en de organen van
het geslachte dier, die in den sla
gerswinkel mogen worden verkocht.
Men raadplege hiervoor de offi-
cieele publicatie die in de bladen is
verschenen.
zinsleden te worden overge
legd.
Wanneer geen gevolg wordt ge
geven aan deze oproeping kan be
trokkene worden uitgesloten als
„zelfverzorger".
De leider van den Distributie
kring Heiloo,
Deg. de Jager.
EERST BONNEN, DAN CACAO.
Een misverstand opgehelderd.
's-Gravenhage, 17 Dec. Van be
voegde zijde deelt men ons het vol
gende mede:
Het is gebleken, dat hier en daar
misverstand bestaat aangaande de
inlevering van consumentenbonnen
voor cacaopoeder. Degenen, die ca
caopoeder wenschen te koopen, die
nen de voor een periode van vier
weken aangewezen bonnen in de
eerste week van deze periode bij him
leverancier in te leveren. De detail
listen betrekken gedurende de twee
de week van deze periode de cacao
poeder, welke zij dan gedurende de
derde en vierde week van de perio
de kunnen leveren aan de klanten,
die daarvoor bonnen hebben afgege
ven.
De thans loopende (tweede) perio
de voor cacaopoeder is begonnen. 30
Nov. j.l. en eindigt dus 27 Dec. a.s.
Aflevering van de cacaopoeder,
waarvoor bonnen zijn afgegeven in
de week van 30 Nov. tot en met 6
Dec. j.l. volgt dus thans in het tijd
vak van 13 tot en met 27 Dec..Wan
neer evenwel bonnen ter verkrijging
van cacaopoeder" na 6 Dec. j.L zijn
ingeleverd, kan eerst aflevering
plaats vinden in de laatste twee we
ken van de eerstvolgende distributie
periode, derhalve gedurende het
tijdvak van 11 tot en met 24 Jan. a.s.
De aflevering geschiedt dan dus
tegelijk met de aflevering van cacao
poeder, welke tegen afgifte van den
voor het tijdvak van 28 Dec. tot en
met 24 Jan. daarvoor aangewezen
bon in de week van 28 Dec. tot en
met 3 Jan. a.s. wordt besteld.
Over de voedingswaarde en
het gewicht van brood.
's-Gravenhage, 15 Dec. Bij de gel
dende rantsoeneering van levens-
midelen wordt steecis precies aan
gegeven, op welke hoeveelheid de
voor een bepaalde periode aange
wezen bon recht geeft. De verbrui
ker kan zich dan ook op eenvoudige
wijze ervan overtuigen, of hij de
hein toekomende hoeveelheden
levensmiddelen ook ontvangt, n.l
door deze artikelen na te wegen.
Naar in de practijk blijkt, vormt
hierbij het broodrantsoen wel eens
een moeilijkheid. Een rantsoen brood
wordt n.l. in officieele mededeelin-
gen vastgesteld op 100 gram (400
gram voor 4 rantsoenen, d.i. een
>„half brood" of 800 gram voor 8
rantsoenen, d.i. een „heelbrood"),
terwijl in de practijk meermalen af
wijkende gewichten worden afge
leverd, hoogere maar en daarom
gaat het hier ook lagere.
Daarbij komt nog, dat onlangs
eenige bakkers zijn veroordeeld
wegens aflevering van brood van te
gering gewicht. Dit alles heeft den
indruk gewekt alsof de heele en
halve brooden steeds precies 800 en
400 gram moeten wegen, zoodat de
kooper wellicht als zijn oordeel laat
gelden, dat men van den broodleve
rancier steeds dit gewicht kan,
eischen. Dit is evenwel niet geheel
juist. Het gaat er bij de controle
die de ambtenaren, belast met het
toezicht op de naleving van de wa
renwet, uitoefenen in de eerste
plaats om, dat het 1. od de ver-
eischte hoeveelheid droge stof be
vat. Dit is een zaak, die de leek
de broodverbruiker in het algemeen
bezwaarlijk kan beoordeelen.
Daartoe is een precies onderzoek
noodig. Het brood moet dus eerst
worden onderzocht op de samenstel
ling, voor een bakker wegens over
treding van de wettelijke bepalin
gen kan worden gestraft.
Wanneer men nu het gewicht van
het geleverde brood nagaat, dient
men zich er rekenschap van te ge
ven, dat brood van lager gewicht dan
400 of 800 gram wit of bruin
brood, het meest gangbare toch.
aan de voorgeschreven bepalingen
omtrent de samenstelling kan vol
doen, zonder dat den consument
door dat mindere gewicht tekort
wordt gedaan.
In dit geval (ook bij hooger ge
wicht, doch dit wordt hier buiten
beschouwing gelaten) zal het brood
als regel toch aan de eischen van
bepaalde voedingswaarde voldoen,
behoudens in opzettelijke gevallen
van overtreding, die overigens zoo
veel mogelijk door de controleurs
v/orden achterhaald. De bakker is
n.l. tegenwoordig, zoo goed als voor
den oorlog gebonden aan de bepa
lingen van de warenwet die juist ter
bescherming van den verbruiker
werkt.
De warenwet 1919 en het daarop
berustende broodbesluit 1925 stellen
regels omtrent het gehalte aan droge
stof, dat elke eenheid brood moet
bevatten. Droge stof omvat alle stof
fen in het brood behalve water.
Sinds jaren worden wit- en bruin-
brood (de meest voorkomende soor
ten) afgeleverd in stukken van o n-
g e v e e r 400 en 800 gram, halve
en heele brooden.
De voedingswaarde zit niet in het
water, maar in de droge stof. Bevat
een brood teveel vocht, dan heeft
het minder voedingswaarde.
Volgens het broodbesluit 1925
moet elke eenheid brood (van onge
veer 400 gram dus) steeds tenminste
240 gram droge stof bevatten. Een.
half brood mag wel eens iets lichter
of zwaarder zijn dan 400 gram, al-
naar het meer of minder vocht be
vat het meel kan immers vochti
ger zijn dan gewoonlijk, of de ver
werking kan iets meer water vragen
maar de bakker mag nooit min
der dan de genoemde hoeveelheid
van 240 gram droge stof erin ver
werken. De verbruiker mag niet
worden benadeeld. Houdt de bak
ker zich niet aan dit voorschrift,
dan is hij in overtreding en kan hij
door den rechter worden veroor
deeld.
Het gewicht van het brood is dus
niet beslissend voor de vraag of de
consument het juiste rantsoen ont
vangt, wel de hoeveelheid droge
stof. Het is niet mogelijk om van bui
ten af te bepalen, of die hoeveelheid
inderdaad aanwezig is. Daartoe moet
een deskundige optreden en het ia
de ambtenaar van den keurings
dienst (warenwet) die hier een goed
oogje op houdt.
Als regel behoeft de huisvrouw
en de consument in het algemeen
dus niet bezorgd te zijn, of men
de juiste voedingswaarde ontvangt.
Binnen de grenzen van de waren
wetbepalingen mag het gewicht wat
„schommelen": het mag iets lager of
iets hooger zijn dan het zgn. distri
butiegewicht. Daarop kan de consu
ment zich toezien: een brood van:
400 gram mag dus" natuurlijk niet
300 gram wegen. Op de samen
stelling ziet de controleur-des
kundige toe en /zoo kan de consu
ment in het algemeen ervan ver
zekerd zijn, dat hem ten aanzien,
van de „droge stof" niet tekort wordt
gedaan.
Nuttig den maaltijd op een
goede manier.
Op allerlei wijzen tracht men het
beschikbare voedsel zooveel moge
lijk te benutten. In het bijzonder
wordt er door iedere huisvrouw ge
let op het zuinig schoonmaken, het
doelmatig bereiden en bewaren van
de levensmiddelen.
Maar dan is men nog niet klaar.
Het hangt ook af van de wijze,
waarop men den maaltijd gebruikt
of men ten volle van de voedings
middelen zal profiteeren of niet.
Dat men bij het eten nog fouten
kan maken, lijkt misschien wat
vreemd. Toch wordt er één fout zeer
dikwijls gemaakt: talloozen kauwen
de spijzen n.L slecht.
Door het kauwen wordt het voed
sel fijn verdeeld, waardoor de op
pervlakte sterk vergroot wordt en
de spijsverteringssappn goed kunnen
inwerken. Kauwt men niet goed dan
komen er groote brokken in de maag
terecht. De spijsverteringssappen ko
men met een klein gedeelte van het
Voedsel in aanraking en verteren
alleen dit. De rest verlaat 't lichaam
onveranderd, wordt niet benut en
gaat verloren.
Goed gekauwde en in de mond
fijn verdeelde spijzen worden veel
beter verteerd. De voedingsstoffen,
welke zij bevatten komen het
lichaam dan voor een veel grooter
deel ten goede.
Wanneer er gejaagd en haastig ge
geten wordt, gunt men zich den tijd
niet om te kauwen. Bovendien
wordt de stemming van den maal
tijd er niet door bevorderd, wat
eveneens de spijsvertering slecht be
invloedt. De maaltijden dienen echte
rustpunten te zijn in het jagende
leven. Het zijn de weinige momenten
van den dag, waarop alle huïsge-
nooten bij elkaar zijn en dan moet
het gezellig zijn, dan dient ieder
ter wille van het geheele gezin zijn
best" te doen, opgewekt te zijn, be
langstelling te tooneri voor de be
langen van de hiiisgenooten en el
kaar deelgenoot te maken van het
geen men zelf beleefde.
Ook voor de kinderen is het van
belang, dat zij van jongs af aan lee-
ren rustig te eten en goed te kau
wen. Zoo dikwijls spelen zij 's och
tends in groote haast hun boterham
naar binnen en verdwijnen dan naar
school. Na zoo'n vliegend ontbijt
krijgen zij echter snel weer honger
en ze hebben er slechts weinig aan.
Een kwartiertje vroeger opstaan kan
geen werkelijk bezwaar zijn.
In het gezin, waar de hand wordt
gehouden aan de oude gewoonte, dat
men samen het ontbijt gebruikt op
een tijd, dat ailen daaraan rustig
kunnen deelnemen voordat het werk
hen roept, worden geestelijke en
lichamelijke gezondheid gediend en
wordt aan de kinderen een steun ge
geven, die verder strekt dan de dag.
Het is ook belangrijk, dat de maal
tijd er smakelijk uitziet en netjes
opgedaan wordt. Dit bevordert de
goede stemming en den eetlust. De
uitdrukking „watertanden" is op
werkelijkheid gejond. Wanneer men
iets smakelijks ziet, scheiden zich de
sappen, welke voor het goed verte
ren van de spijzen noodig zijn, rij
kelijk af, o.a. in den mond, dien
men het begin van het spijsverte
ringskanaal noemen kan.
Profiteer van het vitamine c
uit groenten en aardappelen
Er wordt zooveel over' vitaminen
gesproken, dat iedereen er lang
zamerhand wel van doordrongen is,
dat deze stoffen beslist noodzakelijk
voor de gezondheid zijn.
Allerlei vitaminepreparaten in de
meest verschillende vormen zijn in
den handel en voor menig artikel
wordt reclame gemaakt, omdat het
eioo „rijk aan vitaminen is".
Dit wekt wel eens den indruk, dat
men alleen door gebruik van vita-
minetabletien of gevitamineerde
producten, voldoende vitaminen kan
krijgen, zoodat velen deze prepara
ten gebruiken, zonder dat de dokteT
het voorgeschreven heeft.
Zij beseffen echter niet, dat zij de
extra-uitgaven, welke daarvoor noo
dig zijn, niet behoeven te doen, wan
neer zij hun maaltijden, maar juist
samenstellen en het voedsel doelma-
ZATERDAG 20 DECEMBER 1941
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op "het koopen van
21 Dec. t/m 27 Dec. 1941
4 rants.
Va rantsoen
Vs rantsoen
1- rantsoen
3 Va liter
13/4 liter
13/4 Kg.
Vs Kg.
49-4 Brood
49 Brood
49 Vleesch
49 Vl.waren
49-A Melk I
49 Roode R Melkk.
49-A Aardap.
49-B Aardap.
30 Nov. t/m 27 Dec. 1941
150 Algemeen
2e periode Cacao
155 Algemeen
156 Algemeen
151 t/m 154
Algemeen
F en G Rijst
161 Algemeen
162 Algemeen
163 Algemeen
157 t/m 160 en
167 Algemeen
1 Kg.
50 gram
250 gram
500 gram
1 rantsoen
250 gram
250 gram
250 gram
100 gram
100 gram
Brood of gebak
Vleesch of vleeschw.
Melk
Melk
Aardappelen
Aardappelen
Suiker
Cacao
Koifie-surrogaat
Jam
Bloem, brood of gebak
Rijst
Haverm. of peulvruchten
Gort
Vermicelli oi maïzena
Kaas
10 Dec. t/m 27 Dec. 1941
55-56 Boter I 125 gram
55-56 Vet 125 gram
BIJZONDERE RANTSOENEN
21 Dec. t/m 31 Jan. 1942
57 Boter I 125 gram
57 Vet125 gram
Boter
Boter met reductie
Boter
Boter met reductie
Beschikbaar per persoon
t/m
3 jaar
4 t/m
14 t/m
Volwas
13 jaar
20 jaar
senen
Eenheid
In tijdvak van één week
9
18
22
18
rants.
IV2
3
3
3
rants.
7
3Vs
liter
13U
13/4
liter
13/4
3Vs
5'li
3Vs
Kg.
Vs
Vs
Vs
Vs
Kg.
In tijdvak van vier weken
1
1
1
1
Kg-
50
50
gram
250
250
250
250
gram
500
500
500
500
gram
4
4
4
4
rauts..
500
gram
250
250
250
250
gram
250
250
250
250
gram
100
100
100
100
gram
500
500
500
500
gram
In tijdvak van 18 dagen
250
500
500
500
gram
-
125
250
250
250
gram
GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN
Elk der volgende bonnen
14
23
07
01 t/m
05 t/m
08
01 t/m
12 t/m
le t/m
5e t/m
164
E
E
J
Petroleum
Petroleum
Brandst.
Brandst.
Brandst.
H.K. Brandst.2)
C.V. Brandst.
C.V. Brandst.
Per. Brandst.
Per. Brandst.
Algemeen
Zeep
Toiletzeep
Textiel (mannen)
K.F.
H.K.
H.K.
Geeft recht op het koopen van
2 liter
Petroleum
1 eenh. Brandstoffen
1 rants. Zeep
75 gram Toiletzeep 80 7.
50 gram Scheerzeep
Van
6 Oct. 1941
23 Nov. 1941
diverse data
1 Dec. 1941
1 Dec. 1941
1 Sept. 1941
Tot en met
27 Dec.
3 J an.
31 Jan.
31 Dec.
31 Jan.
31 Dec.
31 Dec.
31 Jan.
30 Apr.
30 Apr.
31 Dec.
1941
1942
1942
1941
1942
1941
1941
1942
1942
1942
1941
31 Dec. 1941
31 Dec. 1941
1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar
2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar
DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG
Na Zaterdag 20 Dec. 48 Brood, Vleesch, Vleesch waxen, Melk I, Aardappelen.
EEN RAIISOEN
jam, siroop, honing, enz.
tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel
rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel
havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken,
gruttemeel (gemengd meel)
gort, gortmout, gortbloem, grutter, (aHe soorten),
gruttemeel (gemengd meel), rijstgries, aardappeltapioca.
vermicelli, macaroni, spaghetti
maizena, sago, aardappelmeel óf
zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder
Jam
500
gram
Bloem
70
gram
Rijst
250
gram
Havermout
250
gram
Gort
250
gram
Vermicelli
100
gram
Maizena
100
gram
100
gram
tig bereiden.
De hoeveelheid vitamine C bij
voorbeeld, welke men vooi den ge
zonden mensch noodig acht, wordt
zeker in het voedsel, waarover men
op het oogenblik beschikken kan,
aangetroffen.
Aardappelen en groenten zijn de
voedingsmiddelen, welke in groote
hoeveelheid vitamine C bevatten. Nu
bevat het rantsoen aardappelen, dat
men per dag krijgt, vrijwel de hoe
veelheid vitamine C, welke men per
dag noodig heeft.
Om verlies te voorkomen, geeft
men steeds weer den raad de aard
appelen in de schil te koken. Al
schilt men de aardappelen nog zoo
dun, een groot gedeelte van het vita
mine C gaat toch verloren, omdat
het de eigenschap heeft in hét kook
water op te lossen. Dit oplossen
wordt voorkomen, wanneer men de
aardappelen in de schil kookt.
Van de in de schil gekookte aard
appelen heeft men minder noodig
dan van de geschilde (door schillen
gaat minstens 1/5 deel van het ge
wicht verloren), terwijl men, als
men de aardappelen met schil en al
eet, langen tijd een verzadigd ge
voel heeft.
Doch de voornaaainste reden, dat
de aardapapelen in de schil gekookt
moeten worden, blijft het vitamine
C, waar men zoodoende ten volle
van profiteert.
Ook de groenten (peterselie, kool
soorten, prei) zijn een belangrijke
bron van vitamine C, indien men ze
tenminste evenals de aardappelen
goed toebereidt.
Vitamine C lost niet alleen in wa
ter op, het heeft ook de eigenschap
dat het door de aanraking met de
lucht, vooral bij gelijktijdige ver
hitting onwerkzaam wordt. Met deze
eigenschappen moet men rekening
houden, wanneer men de aardappe
len en groenten toebereidt
Indien met het vitamine C zooveel
mogelijk behouden wiL Is het nood
zakelijk de volgende voorschriften
zorgvuldig na te volgen.
1. Bereid de groenten en aardappe
len kort voor het gebruik.
2. Wasch de groenten kort, liefst
ongesneden.
3. Laat gesneden groenten niet lang
staan.
4. Eet iederen dag wat rauwe
groente, bij de boterham of bij den
warmen maaltijd.
5. Kook de aardappelen in de schil.
6 Kook bladgroente zonder water
en aardappelen en harde groenten
met een bodempje water..
7. Kook groenten en aardappelen
niet langer dan noodig is: aardappe
len in de schil zijn in 25 min. gaar;
de meeste groenten, ook savoyekooi
zijn in 20 min. soms nog eerder gaar.
8. Stoof de groente niet: warm de
groente niet op.