DISTRIBUTIE-NIEUWS. GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN No. 72. Alktnaarsche Courant van Zaterdag 20 December 1941. ALKMAAR. Inlevering bonnen Kerstweek en Nieuwjaar. De Leider van den Distributie- dienst, kring ALKMAAR, maakt be kend, dat detaillisten, grossiers en instellingen, die op Donderdag 25 December 1941 en Vrijdag 26 De cember 1941 zouden moeten inleve ren, resp. op Dinsdag 23 December 1941 en Woensdag 24 December 1941 in do gelegenheid worden gesteld, hun bescheiden tegen toewijzingen in te ruilen. Het inleveren van opplakvellen enz. dat normaal op Donderdag 1 Januari 1942 zou plaats vinden, kan op Dinsdag 30 December 1941 of Woensdag 31 December 1941 geschie den. INLEVERING MELKBONNEN. De leider van den Distributie- dienst, kring Alkmaar, brengt ter kennis van belanghebbenden, dat de algemeene regel, dat de bonnen van de melkkaart kunnen worden inge leverd ter verkrijging van een toe wijzing gedurende den geldigheids duur, alsmede een week na afloop daarvan, ook na de verandering in aanwijzing van melkbonnen, onge wijzigd van kracht blijft. Derhalve kan bon 47 A melk I, welke geldt tot en met 20 Dec. a.s., nog worden ingeleverd in het tijd vak 22 t.m. 24 Dec. a.s. De inlevering van bon 48 A en van de bonnen, welke zullen worden geldig verklaard voor een periode van 4 weken, kan, zooals gewoonlijk, plaats vinden gedurende den geldig heidsduur en één week na afloop daarvan. De Leider voornoemd, H. BAKKER, KOEDIJK. Ten gevolge op de publicatie van 13 dezer, wordt medegedeeld, dat de uitreiking van toeslagkaarten voor zwaren arbeid zal plaats vin den op Maandag 22 Dec. a.s., n.m. tusschen 1 ei 5 uur, in café Groot (Kanaaldijk). Een aparte uitreiking in de wijk Sint Pancras vindt niet plaats. De kaarten kunnen uitsluitend in Koedijk worden afgehaald, indien het betrokken bedrijf aldaar is ge vestigd. Bij het afhalen der toeslagkaar ten dienen de stamkaarten te wor den overgelegd. URSEM. Uitreiking distributiekaarten. Ten distributie-kantore vindt de uitreiking van nieuwe distributie kaarten plaats op Maandag 22 Dec. a.s. van 9 A12 uur en van 1 A 4 uur. Alle stamkaarten mede brengen. Huisslachters en zelfbakkers die nen zich afzonderlijk te melden. HEILOO. Uitreiking distributiebescheiden. Zij, die verzuimd hebben op de daarvoor vastgestelde data hun dis tributiebescheiden af te halen, kun nen dit alsnog doen op Dinsdag 23 Dec. a.s. van 9.30 tot 12.30 uur op het distributiekantoor. Kaarten voor zwaren of zéér zwa ren arbeid zullen ook op dien dag worden uitgereikt aan hen, die deze kaarten nog niet hebben afgehaald. Huisslachting. Belanghebbenden uit de gemeen ten Heiloo, Egmondbin- nenenEgmond aan Zee, die een huisslachting hebben ver richt, dienen zich op Woens dag 24 Dec. a.s. van 9.30-12.30 en van 25 uur op het distributie kantoor te Heiloo te vervoegen om aldaar de vleeschkaartan (van het nieuwe boekje) van alle inwonende gezinsleden in té leveren. Tevens dienen de distributie kaarten van alle ge- lExfra rantsoen boter. 's-Gravenihage, 19 Dec. De secre taris-generaal van het departement van landbouw en visscherij maakt bekend, dat de met „57" genummer de bonnen van de boterkaart en van de vetkaart gedurende het tijdvak van Maandag 22 December a.s. tot en met Zaterdag 31 Januari a.s. recht zullen geven op het reeds aangekon digde extra rantsoen boter ter ge legenheid van de feestdagen. Elk van deze met „57" genummerde bon nen geeft recht op het koopen van 125 gram boter. Op die hierboven genoemde bon nen van de vetkaart zal de gebrui kelijke reductie worden verleend van 22 A cent per 250 gram boter. Het koopen op bon 57 is reeds toe gestaan op Zaterdag 20 December Behalve het extra rantsoen zul len nader bekend te maken bonnen recht geven op het koopen van het gebruikelijke rantsoen boter, dat zooals bekend met ingang van 28 December a.s. zal worden verhoogd. In verband met de bevoorrading van den handel kan het voorkomen, dat men het extra rantsoen niet reeds bij het begin van den geldig heidsduur van bon „57" zal kunnen koopen. Vandaar, dat bon 57 geldig blijft tot en met 31 Januari 1942. Hierdoor is ieder in de gelegenheid het extra rantsoen te betrekken. Rantsoenen voor havermout tevens geldig voor het koopen van gort e.d. 's-Gravenhage, 19 Dec. De secre taris-géneraal van het departement van landbouw en visscherij maakt bekend, dat de met „1 rantsoen ha vermout" gemerkte bonnen in den vervolge, behalve op het koopen van een rantsoen havermout, haver vlokken, haverbloem, havergort, aardappelmeelvlokken of gruttemeel (gemengd meel) tevens recht zullen geven op het koopen van een rant soen gort, gortmout, gortbloem, alle soorten gruttenmeel, rijstgries en aardappeltapioca. INLEVERING KAARTEN HONDEN- EN KATTENBROOD. 's-Gravenhage, 18 Dec. Het rijks bureau voor de voedselvoorziening in oorlogstijd maakt bekend, dat alle tot dusverre uitgereikte distributie kaarten vóór honden- en katten brood vóór 31 December, 1941 gezon den moeten worden naar de sectie bijzondere d'iergroepen van genoemd rijksbureau, Prins Hendrikplein 2, Apeldoorn. Aan de op te zenden kaarten moeten aanwezig zijn de bonnen nos. 2, 3, 20, 21, 24 en 25. Bij ontbreken van een of meer van deze bonnen of bij inzending na 31 De cember, zal in geen geval een nieu we kaart worden uitgereikt. De bonnen nos. 18 en 19 dient men vóór opzending van de kaart te verwijde ren en dus niet mede te zenden, aangezien deze bonnen geldig zijn voor respectievelijk Januari en Fe bruari 1942. Tevens wordt medegedeeld, dat de voedselpositie het noodzakelijk maakt, dat de aanfck voor honden zooveel mogelijk achterwege blijft Derhalve zal voor pups in het jaar 1942 in het algemeen geen voeder- kaart worden uitgereikt. Neem nooit meer bonnen mee dan U noodig hebt. Wat U verliest wordt niet vervangenl VLEESCHWAREN BETER EN GOEDKOOPER. 's-Gravenhage, 19 Dec. Met ingang van vandaag is het vleeschverbruik in ons land zoodanig geregeld, dat de vieeschwaren, die in den winkel ver kocht zullen mogen worden, eener zij ds aanzienlijk in kwaliteit zijn verbeterd en anderzijds veel goed- kooper zijn geworden dan zij tot nu toe waren. De gemachtigde voor de prijzen vestigt er de aandacht op, dat in de Staatscourant een beschik king is gepubliceerd, w.aarin de prijzen voor de vieeschwaren die nog verbruikt mogen worden zijn bepaald. Dit zijn: Leverkaas, zure zult, corned beaf, gebraden gehakt, leverpastei in fla cons en rookvleesch. Bovendien zijn de prijzen vastgesteld voor worst soorten en voor de slachtafvallen, zooals kop, tong en de organen van het geslachte dier, die in den sla gerswinkel mogen worden verkocht. Men raadplege hiervoor de offi- cieele publicatie die in de bladen is verschenen. zinsleden te worden overge legd. Wanneer geen gevolg wordt ge geven aan deze oproeping kan be trokkene worden uitgesloten als „zelfverzorger". De leider van den Distributie kring Heiloo, Deg. de Jager. EERST BONNEN, DAN CACAO. Een misverstand opgehelderd. 's-Gravenhage, 17 Dec. Van be voegde zijde deelt men ons het vol gende mede: Het is gebleken, dat hier en daar misverstand bestaat aangaande de inlevering van consumentenbonnen voor cacaopoeder. Degenen, die ca caopoeder wenschen te koopen, die nen de voor een periode van vier weken aangewezen bonnen in de eerste week van deze periode bij him leverancier in te leveren. De detail listen betrekken gedurende de twee de week van deze periode de cacao poeder, welke zij dan gedurende de derde en vierde week van de perio de kunnen leveren aan de klanten, die daarvoor bonnen hebben afgege ven. De thans loopende (tweede) perio de voor cacaopoeder is begonnen. 30 Nov. j.l. en eindigt dus 27 Dec. a.s. Aflevering van de cacaopoeder, waarvoor bonnen zijn afgegeven in de week van 30 Nov. tot en met 6 Dec. j.l. volgt dus thans in het tijd vak van 13 tot en met 27 Dec..Wan neer evenwel bonnen ter verkrijging van cacaopoeder" na 6 Dec. j.L zijn ingeleverd, kan eerst aflevering plaats vinden in de laatste twee we ken van de eerstvolgende distributie periode, derhalve gedurende het tijdvak van 11 tot en met 24 Jan. a.s. De aflevering geschiedt dan dus tegelijk met de aflevering van cacao poeder, welke tegen afgifte van den voor het tijdvak van 28 Dec. tot en met 24 Jan. daarvoor aangewezen bon in de week van 28 Dec. tot en met 3 Jan. a.s. wordt besteld. Over de voedingswaarde en het gewicht van brood. 's-Gravenhage, 15 Dec. Bij de gel dende rantsoeneering van levens- midelen wordt steecis precies aan gegeven, op welke hoeveelheid de voor een bepaalde periode aange wezen bon recht geeft. De verbrui ker kan zich dan ook op eenvoudige wijze ervan overtuigen, of hij de hein toekomende hoeveelheden levensmiddelen ook ontvangt, n.l door deze artikelen na te wegen. Naar in de practijk blijkt, vormt hierbij het broodrantsoen wel eens een moeilijkheid. Een rantsoen brood wordt n.l. in officieele mededeelin- gen vastgesteld op 100 gram (400 gram voor 4 rantsoenen, d.i. een >„half brood" of 800 gram voor 8 rantsoenen, d.i. een „heelbrood"), terwijl in de practijk meermalen af wijkende gewichten worden afge leverd, hoogere maar en daarom gaat het hier ook lagere. Daarbij komt nog, dat onlangs eenige bakkers zijn veroordeeld wegens aflevering van brood van te gering gewicht. Dit alles heeft den indruk gewekt alsof de heele en halve brooden steeds precies 800 en 400 gram moeten wegen, zoodat de kooper wellicht als zijn oordeel laat gelden, dat men van den broodleve rancier steeds dit gewicht kan, eischen. Dit is evenwel niet geheel juist. Het gaat er bij de controle die de ambtenaren, belast met het toezicht op de naleving van de wa renwet, uitoefenen in de eerste plaats om, dat het 1. od de ver- eischte hoeveelheid droge stof be vat. Dit is een zaak, die de leek de broodverbruiker in het algemeen bezwaarlijk kan beoordeelen. Daartoe is een precies onderzoek noodig. Het brood moet dus eerst worden onderzocht op de samenstel ling, voor een bakker wegens over treding van de wettelijke bepalin gen kan worden gestraft. Wanneer men nu het gewicht van het geleverde brood nagaat, dient men zich er rekenschap van te ge ven, dat brood van lager gewicht dan 400 of 800 gram wit of bruin brood, het meest gangbare toch. aan de voorgeschreven bepalingen omtrent de samenstelling kan vol doen, zonder dat den consument door dat mindere gewicht tekort wordt gedaan. In dit geval (ook bij hooger ge wicht, doch dit wordt hier buiten beschouwing gelaten) zal het brood als regel toch aan de eischen van bepaalde voedingswaarde voldoen, behoudens in opzettelijke gevallen van overtreding, die overigens zoo veel mogelijk door de controleurs v/orden achterhaald. De bakker is n.l. tegenwoordig, zoo goed als voor den oorlog gebonden aan de bepa lingen van de warenwet die juist ter bescherming van den verbruiker werkt. De warenwet 1919 en het daarop berustende broodbesluit 1925 stellen regels omtrent het gehalte aan droge stof, dat elke eenheid brood moet bevatten. Droge stof omvat alle stof fen in het brood behalve water. Sinds jaren worden wit- en bruin- brood (de meest voorkomende soor ten) afgeleverd in stukken van o n- g e v e e r 400 en 800 gram, halve en heele brooden. De voedingswaarde zit niet in het water, maar in de droge stof. Bevat een brood teveel vocht, dan heeft het minder voedingswaarde. Volgens het broodbesluit 1925 moet elke eenheid brood (van onge veer 400 gram dus) steeds tenminste 240 gram droge stof bevatten. Een. half brood mag wel eens iets lichter of zwaarder zijn dan 400 gram, al- naar het meer of minder vocht be vat het meel kan immers vochti ger zijn dan gewoonlijk, of de ver werking kan iets meer water vragen maar de bakker mag nooit min der dan de genoemde hoeveelheid van 240 gram droge stof erin ver werken. De verbruiker mag niet worden benadeeld. Houdt de bak ker zich niet aan dit voorschrift, dan is hij in overtreding en kan hij door den rechter worden veroor deeld. Het gewicht van het brood is dus niet beslissend voor de vraag of de consument het juiste rantsoen ont vangt, wel de hoeveelheid droge stof. Het is niet mogelijk om van bui ten af te bepalen, of die hoeveelheid inderdaad aanwezig is. Daartoe moet een deskundige optreden en het ia de ambtenaar van den keurings dienst (warenwet) die hier een goed oogje op houdt. Als regel behoeft de huisvrouw en de consument in het algemeen dus niet bezorgd te zijn, of men de juiste voedingswaarde ontvangt. Binnen de grenzen van de waren wetbepalingen mag het gewicht wat „schommelen": het mag iets lager of iets hooger zijn dan het zgn. distri butiegewicht. Daarop kan de consu ment zich toezien: een brood van: 400 gram mag dus" natuurlijk niet 300 gram wegen. Op de samen stelling ziet de controleur-des kundige toe en /zoo kan de consu ment in het algemeen ervan ver zekerd zijn, dat hem ten aanzien, van de „droge stof" niet tekort wordt gedaan. Nuttig den maaltijd op een goede manier. Op allerlei wijzen tracht men het beschikbare voedsel zooveel moge lijk te benutten. In het bijzonder wordt er door iedere huisvrouw ge let op het zuinig schoonmaken, het doelmatig bereiden en bewaren van de levensmiddelen. Maar dan is men nog niet klaar. Het hangt ook af van de wijze, waarop men den maaltijd gebruikt of men ten volle van de voedings middelen zal profiteeren of niet. Dat men bij het eten nog fouten kan maken, lijkt misschien wat vreemd. Toch wordt er één fout zeer dikwijls gemaakt: talloozen kauwen de spijzen n.L slecht. Door het kauwen wordt het voed sel fijn verdeeld, waardoor de op pervlakte sterk vergroot wordt en de spijsverteringssappn goed kunnen inwerken. Kauwt men niet goed dan komen er groote brokken in de maag terecht. De spijsverteringssappen ko men met een klein gedeelte van het Voedsel in aanraking en verteren alleen dit. De rest verlaat 't lichaam onveranderd, wordt niet benut en gaat verloren. Goed gekauwde en in de mond fijn verdeelde spijzen worden veel beter verteerd. De voedingsstoffen, welke zij bevatten komen het lichaam dan voor een veel grooter deel ten goede. Wanneer er gejaagd en haastig ge geten wordt, gunt men zich den tijd niet om te kauwen. Bovendien wordt de stemming van den maal tijd er niet door bevorderd, wat eveneens de spijsvertering slecht be invloedt. De maaltijden dienen echte rustpunten te zijn in het jagende leven. Het zijn de weinige momenten van den dag, waarop alle huïsge- nooten bij elkaar zijn en dan moet het gezellig zijn, dan dient ieder ter wille van het geheele gezin zijn best" te doen, opgewekt te zijn, be langstelling te tooneri voor de be langen van de hiiisgenooten en el kaar deelgenoot te maken van het geen men zelf beleefde. Ook voor de kinderen is het van belang, dat zij van jongs af aan lee- ren rustig te eten en goed te kau wen. Zoo dikwijls spelen zij 's och tends in groote haast hun boterham naar binnen en verdwijnen dan naar school. Na zoo'n vliegend ontbijt krijgen zij echter snel weer honger en ze hebben er slechts weinig aan. Een kwartiertje vroeger opstaan kan geen werkelijk bezwaar zijn. In het gezin, waar de hand wordt gehouden aan de oude gewoonte, dat men samen het ontbijt gebruikt op een tijd, dat ailen daaraan rustig kunnen deelnemen voordat het werk hen roept, worden geestelijke en lichamelijke gezondheid gediend en wordt aan de kinderen een steun ge geven, die verder strekt dan de dag. Het is ook belangrijk, dat de maal tijd er smakelijk uitziet en netjes opgedaan wordt. Dit bevordert de goede stemming en den eetlust. De uitdrukking „watertanden" is op werkelijkheid gejond. Wanneer men iets smakelijks ziet, scheiden zich de sappen, welke voor het goed verte ren van de spijzen noodig zijn, rij kelijk af, o.a. in den mond, dien men het begin van het spijsverte ringskanaal noemen kan. Profiteer van het vitamine c uit groenten en aardappelen Er wordt zooveel over' vitaminen gesproken, dat iedereen er lang zamerhand wel van doordrongen is, dat deze stoffen beslist noodzakelijk voor de gezondheid zijn. Allerlei vitaminepreparaten in de meest verschillende vormen zijn in den handel en voor menig artikel wordt reclame gemaakt, omdat het eioo „rijk aan vitaminen is". Dit wekt wel eens den indruk, dat men alleen door gebruik van vita- minetabletien of gevitamineerde producten, voldoende vitaminen kan krijgen, zoodat velen deze prepara ten gebruiken, zonder dat de dokteT het voorgeschreven heeft. Zij beseffen echter niet, dat zij de extra-uitgaven, welke daarvoor noo dig zijn, niet behoeven te doen, wan neer zij hun maaltijden, maar juist samenstellen en het voedsel doelma- ZATERDAG 20 DECEMBER 1941 Elk der volgende bonnen Geeft recht op "het koopen van 21 Dec. t/m 27 Dec. 1941 4 rants. Va rantsoen Vs rantsoen 1- rantsoen 3 Va liter 13/4 liter 13/4 Kg. Vs Kg. 49-4 Brood 49 Brood 49 Vleesch 49 Vl.waren 49-A Melk I 49 Roode R Melkk. 49-A Aardap. 49-B Aardap. 30 Nov. t/m 27 Dec. 1941 150 Algemeen 2e periode Cacao 155 Algemeen 156 Algemeen 151 t/m 154 Algemeen F en G Rijst 161 Algemeen 162 Algemeen 163 Algemeen 157 t/m 160 en 167 Algemeen 1 Kg. 50 gram 250 gram 500 gram 1 rantsoen 250 gram 250 gram 250 gram 100 gram 100 gram Brood of gebak Vleesch of vleeschw. Melk Melk Aardappelen Aardappelen Suiker Cacao Koifie-surrogaat Jam Bloem, brood of gebak Rijst Haverm. of peulvruchten Gort Vermicelli oi maïzena Kaas 10 Dec. t/m 27 Dec. 1941 55-56 Boter I 125 gram 55-56 Vet 125 gram BIJZONDERE RANTSOENEN 21 Dec. t/m 31 Jan. 1942 57 Boter I 125 gram 57 Vet125 gram Boter Boter met reductie Boter Boter met reductie Beschikbaar per persoon t/m 3 jaar 4 t/m 14 t/m Volwas 13 jaar 20 jaar senen Eenheid In tijdvak van één week 9 18 22 18 rants. IV2 3 3 3 rants. 7 3Vs liter 13U 13/4 liter 13/4 3Vs 5'li 3Vs Kg. Vs Vs Vs Vs Kg. In tijdvak van vier weken 1 1 1 1 Kg- 50 50 gram 250 250 250 250 gram 500 500 500 500 gram 4 4 4 4 rauts.. 500 gram 250 250 250 250 gram 250 250 250 250 gram 100 100 100 100 gram 500 500 500 500 gram In tijdvak van 18 dagen 250 500 500 500 gram - 125 250 250 250 gram GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN Elk der volgende bonnen 14 23 07 01 t/m 05 t/m 08 01 t/m 12 t/m le t/m 5e t/m 164 E E J Petroleum Petroleum Brandst. Brandst. Brandst. H.K. Brandst.2) C.V. Brandst. C.V. Brandst. Per. Brandst. Per. Brandst. Algemeen Zeep Toiletzeep Textiel (mannen) K.F. H.K. H.K. Geeft recht op het koopen van 2 liter Petroleum 1 eenh. Brandstoffen 1 rants. Zeep 75 gram Toiletzeep 80 7. 50 gram Scheerzeep Van 6 Oct. 1941 23 Nov. 1941 diverse data 1 Dec. 1941 1 Dec. 1941 1 Sept. 1941 Tot en met 27 Dec. 3 J an. 31 Jan. 31 Dec. 31 Jan. 31 Dec. 31 Dec. 31 Jan. 30 Apr. 30 Apr. 31 Dec. 1941 1942 1942 1941 1942 1941 1941 1942 1942 1942 1941 31 Dec. 1941 31 Dec. 1941 1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar 2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG Na Zaterdag 20 Dec. 48 Brood, Vleesch, Vleesch waxen, Melk I, Aardappelen. EEN RAIISOEN jam, siroop, honing, enz. tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel (gemengd meel) gort, gortmout, gortbloem, grutter, (aHe soorten), gruttemeel (gemengd meel), rijstgries, aardappeltapioca. vermicelli, macaroni, spaghetti maizena, sago, aardappelmeel óf zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder Jam 500 gram Bloem 70 gram Rijst 250 gram Havermout 250 gram Gort 250 gram Vermicelli 100 gram Maizena 100 gram 100 gram tig bereiden. De hoeveelheid vitamine C bij voorbeeld, welke men vooi den ge zonden mensch noodig acht, wordt zeker in het voedsel, waarover men op het oogenblik beschikken kan, aangetroffen. Aardappelen en groenten zijn de voedingsmiddelen, welke in groote hoeveelheid vitamine C bevatten. Nu bevat het rantsoen aardappelen, dat men per dag krijgt, vrijwel de hoe veelheid vitamine C, welke men per dag noodig heeft. Om verlies te voorkomen, geeft men steeds weer den raad de aard appelen in de schil te koken. Al schilt men de aardappelen nog zoo dun, een groot gedeelte van het vita mine C gaat toch verloren, omdat het de eigenschap heeft in hét kook water op te lossen. Dit oplossen wordt voorkomen, wanneer men de aardappelen in de schil kookt. Van de in de schil gekookte aard appelen heeft men minder noodig dan van de geschilde (door schillen gaat minstens 1/5 deel van het ge wicht verloren), terwijl men, als men de aardappelen met schil en al eet, langen tijd een verzadigd ge voel heeft. Doch de voornaaainste reden, dat de aardapapelen in de schil gekookt moeten worden, blijft het vitamine C, waar men zoodoende ten volle van profiteert. Ook de groenten (peterselie, kool soorten, prei) zijn een belangrijke bron van vitamine C, indien men ze tenminste evenals de aardappelen goed toebereidt. Vitamine C lost niet alleen in wa ter op, het heeft ook de eigenschap dat het door de aanraking met de lucht, vooral bij gelijktijdige ver hitting onwerkzaam wordt. Met deze eigenschappen moet men rekening houden, wanneer men de aardappe len en groenten toebereidt Indien met het vitamine C zooveel mogelijk behouden wiL Is het nood zakelijk de volgende voorschriften zorgvuldig na te volgen. 1. Bereid de groenten en aardappe len kort voor het gebruik. 2. Wasch de groenten kort, liefst ongesneden. 3. Laat gesneden groenten niet lang staan. 4. Eet iederen dag wat rauwe groente, bij de boterham of bij den warmen maaltijd. 5. Kook de aardappelen in de schil. 6 Kook bladgroente zonder water en aardappelen en harde groenten met een bodempje water.. 7. Kook groenten en aardappelen niet langer dan noodig is: aardappe len in de schil zijn in 25 min. gaar; de meeste groenten, ook savoyekooi zijn in 20 min. soms nog eerder gaar. 8. Stoof de groente niet: warm de groente niet op.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 7