3 3
3 3
Hv1»2=i7
pismauTiÊ-NiEuws.
Hoe staat het met onze
tabak
GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN
4 H) W
5T:
s.3
s^*Sa
3 3- Q. 2.
a 2. SJ"
cr p. sr. -j -
n> g
(0 (D 3 2
w3 a
^-3 j
a —a 03
3 M w
33 G-. O. -1
S 3 W PJ
w m 2.
S 2. 2
Ö,3
r/i C7>
^0Q
crc
O QJ
3 rs
fD
c;
a
w J5'
So
3 O
a 2. - 3 3"
QJ 3
3 O- n
a<w ST W 2.
W 3 prCTQ
o a cr
CTQ 'T+ po
ff 5"
t
ON A
=r
ST <- B
tf-SaaJ
5.™ 7 S- 5'*7
3
I 6
CL O
S'S"
3<t>
?r
0) O
tr c+5
o r
o t
(D4;
o CL
cra>
o OQ
a!
w
o
3 £L
oq
ft) 0)
p? g*
aw S U3-
w a* £f p.
30 <b 3 a»
3 «-r- "-i 3 ""I
g^SV
wPb&8
<J a— <rh
i. (0 2 (T> 3
E.g.? S
f
3 1 1
a c 8
5) s- Z.'
Dl
X CL
TT (9
(Q
8 2
"H. 2L
3 W
gS
a
as-
Cra.Qrq
cn O
<J
CTQ jo
0) 3
3-
SP
»4>
9
S
5'
O
O
o-
~4 CO
co to CJ1
CO CO
03
O co cn co
CO CO CO
tO
9 to to to to
4 t—o O O
3 t—CO cn CO
1 to J CO
9 Ol tO "O
to to to to
►-*000
to co cn
O kt» co to
O CO 00 CO
to CO oi to
to to CO O
rfkto-qt-1
Mmmh
O to CO CO
to co Cn to
00 CO 4». 00
to ►- o
o co «o co
co co cn cc
O^'IA
co rf*. cn to
UI Q O o: C5 w O co O M I-
jx 01 co —J "■- cn ►P* to c»j co 4=»
COOcoO^OcoUlHW>(xt-
oaCOooCo-J-1-.r-J©©©©
OOICOOCOOWMCD^WM
cooococnocit'O-Jtoco©
C3^COCOt^-tOcOCO-^lCO»-*-J
HH'M WHHHIMMMMM
CO CO CO CO I J --1
CO t— CO C9 ►P» to CO —1 CO to
OlOWNCOtDMCOMOOi-l
tJHH'ICO'lOUlOWOlM
COC003CO"J*3~-'-10J010}Q
OOOï»{^toC3-?->iOCO-3tP»tO
-H-U1MC0OAA05-5W05
foJWOOW^OWWNW
cnoji^MOCOu'itkWMCO-l»p.tOCO
MCOWOiaHenCOCOOiOCDCCOCDCO
co hp^ cn,cn ^©ji.oococo-aorf^t-'-o
ClOlUlCJlOl^^^^^COWCOCOWCO
tD-q^MOCOffl^^fOtOCO^WCO
01^4kffl-]CJC3cOMMW0^lt0CC05
to^airfi.Kcoco«w®ocowcoc50
oicncncnoikP«iP>.^»Pi-»P*->P»cof>3CocoCO
oco^Moco-iui^toca^uco
CnO-l>-'COCOOHW O to M -3 C> W tO
09 CO CO afk OS co h - -■*-*
co cn co w
- 3 --1COM A
CO CO CO CO CO
coooi^toco—icn^i—'coco©cn
aP. CO CO O CO
J 3 t—
to to to to r-
CO O 4» t— «O
co to to cn cn
O O O CO 4».
co -i ai to
O 01 CO CO
O 4^ to to
CO-J©4^i-'©CO©üi3*?C©-OcntO^-'Ü^t^>-'^n5g?'S!^riS^^
3to©cncoc3cncO(—JCO;c?cn-~3i--;ejiCn©^co>t^T1©'totoco--3©4^©
o©H*H-*coo;cocoStoS00^^^^~J>~*c"®
co co eo co co co <i,J«3«j®0)oioioicnWi^ifr«
©©©toJ£©~j©to»-*©^wt—1■co«^co©4^©(-'CO-oc
©COCO©2©~3t005©"CDtOCoC^v^»—'©-~303*4»COC
ri co fn l».i Ki o .1 S; m to m -4 üi w -
CO CO -
CO t—CO t
4^ to cn t
-* CO 3 CO to CO
9 CO I—* -J Ol
a ~3 3 OT CO
NOlrfkWH
3 CO 4»
CO
00000
CO -J cn 4*
CO -3 4k
cn o co o
0 4k to
i^Ül(OCOH
J 4» 01 V y 4k
-* 4k. TO CO CO
HMHMMMHt-'l-'l-ipMMHWH
CnOi©Cn©4k4k4k4k.4x4xCCCOCO©©
COCOÜitOOCO-lUi^MOCOÜiMi-'O
dl—WOfOCDl-' Wl*>0)« 1©»— ©CO©
O^HKM)PWtOH©OMQWC to
CJ W N DO t". Hk 1—t-HHl-OOUU
to Q4kH CO ©kjy i|kWl-'-3 WW ■-*
3k-cci4k.©cnc00©©0©©©t0©
4^ co©4»cnto©«—*coo9<©©ocn©
MMHMHHh'HMMMI-'l-'l-'M
MtOtOtOMHMHHMMCOOO
CO .JX tO O -3 l-* G1 (O
4k.©©tO©cnO©©t-»-OOM4k.tO
diwcoroairotofjiaeutocooci)
CO CO to to -3 -o -O cn 4k 4». 4k 4k 4k COCOCOCOtOt4>totO»3,-'3i3^t
©-3©toS2©-3©W>— ©4k©»-ktO^-Ol©4k©H-kCO-3©4ktO ~]4kt^O~34k.tOO©-34kCOtO
-3 O -3 O —3 -3CO -3 -3 -3 CO to to k-k -3 to 4- O O ©4k4k.©03^-tOtO©tOCO©tO
©©tO©^4k©tO©©©t-*©COCTl~3K-'©k-kCO-34k^3l—'©OT W©COtO©4k.4k©©0©«50
WMCOWtOtOtOtOk-MMMM
03WC0Offl©MOCD-JÜlWM
CJ4kMOiOfOtOCOt-'tOCO-JW
©00©COlO»tOCO-J-J©-3
No. 78.
Alkmaarsche Courant van Zaterdag 31 Januari 1942.
ALKMAAR.
EXTRA RANTSOENEN ZEEP.
De leider van den Distributie-
dienst Kring Alkmaar maakt be
kend dat vanaf Maandag 2 Febr.
1942 t/m. Vrijdag 6 Febr. 1942
(tusschen 912 of 1.303 uur) bij
den Distributiedienst Breedstraat
40 formulieren MD 80 ter verkrij
ging van extra zeep wegens „vui-
len arbeid" èn formulieren MD
269, ter verkrijging van zeep voor
kappersbedrijven kunnen worden
afgehaald.
Deze formulieren moeten uiter
lijk 10 Febr. 1942 weer bij den
Distributiedienst zijn ingeleverd.
INSTELLINGEN (HOTELS,
CAFE'S).
De leider van den Distributie
dienst Kring Alkmaar herinnert er
nogmaals aan, dat instellingén
verplicht zijn op de formulieren
MD 217 a, b of c voor de ver
schillende artikelen den aanwezi
gen voorraad op te geven. Mocht
de voorraad nihil zijn, dan dient
dat nadrukkelijk te worden ver
meld.
Formulieren, die in dit opzicht
niet volledig zijn ingevuld, kunnen
niet in behandeling worden geno
men.
SCHOENENDISTRIBUTIE.
De leider van den Distributie
dienst Alkmaar brengt ter kennis
van belanghebbenden, dat de be
schikbare schoenenbonnen No. 1
voor de maand Jan. 1942, alle zijn
toegewezen.
Zij, die geen toewijzing hebben
ontvangen, dienen hunne aanvra
gen als afgewezen te beschouwen.
Schriftelijke afwijzingen worden
niet verzonden.
Wenscht men alsnog voor een
Schoenenbon No. 1 in aanmerking
te komen, dan dient een aanvrage
daarvoor te worden ingediend tus
schen den len en lOen van de
maand. Verzoeken, welke na den
lOen van een maand worden inge
diend, worden terzijde gelegd.
Men dient er aandacht aan te
schenken, dat met reeds eerder in
gediende aanvragen om éen schoe
nenbon geen rekening kan worden
gehouden en dat een aanvrage
alleen dan behoort te worden in
gediend, wanneer de aanschaffing
van een Daar schoenen uiterst
noodzakelijk is.
De leider voornoemd,
H. BAKKER.
Alkmaar, 30 Jan. 1942.
LANGEDIJK.
Uitreiking vitamine D-tabletten. -
De uitreiking van vitamine D.-ta-
bletten, ter voorkoming van rachitis
(Engelsehe ziekte) wordt in deze
gemeente verzorgd door het Witte
Kruis en het Wit-Gele Kruis en wel
op den eersten Dinsdag, Woensdag en
Donderdag van iedere maand: op
Dinsdag van half vier tot half zes
in het hoogtezonlokaal van het Wit-
Gele Kruis boven de garage van cafe
De Burg te Noordscharwoude; op
Woensdag van half twee tot half zes
Sn bet magazijn van het Witte Kruis
te Zuidseharwoude en op Donderdag
van half twee tot half zes in beide
lokaliteiten.
In aanmerking komen kinderen
Van 3 maanden tot 3 jaar, alsmede in
verwachting zijnde vrouwen gedu
rende de laatste drie maanden vóór
de te verwachten blijde gebeurtenis
BERGEN.
Uitreiking inlegvellen voor
de Distributiestamkaart.
De uitreiking van inlegvellen voor
de distributiestamkaarten zal plaats
vinden op het Distributiebureau
Kerkstraat 2, alhier, op:
Maandag 2 Februari 1942
letter A 9'A—12H uur
letter BBI 2—16)4 uur
Dinsdag 3 Februari 1942
letter BI—C 9X—1234 uur
letter C en D 2—16)4 uur
Woensdag 4 Februari 1942
letter E en F 9341234 uur
letter G en H 216 X uur
Donderdag 5 Februari
letter I en J 93412 X uur
letterKKo 2—16 X uur
Vrijdag 6 Februari
letter Ko en L 9X12X uur
letter M 2—16 X uur
Maandag 9 Februari 1942
letter N en O 9X12X uur
letter P en R 216 X uur
Disdag 10 Februari 1942
letter SSI 9X12 X uur
letter SI en T 216 X uur
Woensdag 11 Februari 1942
letter UVo 9X12 X uur
letter VoW 21634 uur
Donderdag 12 Februari 1942
letter W 9X—12X uur
letter Y en Z 216 X uur
De inlegvellen worden slechts uit
gereikt aan personen, die zijn opge
nomen in het bevolkingsregister van
een der tot den Distributiekring be-
hoorende gemeenten. Slechts aan de
volgende personen is het toegestaan
hun Inlegvellen af te halen bij den
Distributiedienst van de gemeente,
waar zij ten tijde der uitreiking ver
blijven:
aaan schippers en woonwagenbe
woners;
b. aan de vaste bevolking van kost
scholen, gestichten en dergelijke in
richtingen;
c. aan gedetacheerde marechaus
see's;
d. aan hen, die tengevolge van de
oorlogsomstandigheden tijdelijk el
ders verblijven.
De Inlegvellen worden alleen uit
gereikt tegen inlevering van de bon
13 van de bonkaart Reserve.
Alle Distributiestamkaarten mede-
nemen.
Zie toe dal U de distributie-
bescheiden krijgt waar IJ
recht op hebt! Wat U nader-
hand mist wordt niei aan
gevuld
Verlenoinq geldioheidsduur
aareacpelbonnen.
's-Gravenhage, 30 Jan. De secre
taris-generaal van het departement
van landbouw en visscherij maakt
bekend, dat de geldigheidsduur van
de met „06a" en „06b" gemerkte
bonnen der aard appeldistributiebon-
kaart is verlengd tot en met Zater
dag 7 Febr. a.s.
De bovenbedoelde maatregel houdt
verband met het feit, dat in verband
met plaatselijke transportbezwaren
niet alle kleinhandelaren in aardap
pelen deze week in staat zijn ge
weest al hun klanten te bedienen.
Distributie van boter en
margarine.
's-Gravenhage, 30 Jan. Van be
voegde zijde wordt er de aandacht
op gevestigd, dat de voor de distri
butieperiode van Zondag 1 Febr.
t.m. Maandag 9 Febr. a.s. aan te wij
zen bon van de boter- en vetkaart
niet reeds op Zaterdag 31 Jan. recht
zal geven op het koopen van de
daarop verkrijgbare artikelen.
In verband hiermede zal het num
mer van dezen bon eerst 'op Zater
dagavond 31 Jan. worden bekend
gemaakt.
HONDEN- EN KATTENBROOD.
Bonaanwijzing.
's-Gravenhage, 30 Jan. Het rijks
bureau voor de voedselvoorziening
in oorlogstijd maakt bekend, dat
voor de periode van 1 t./m. 28 Febr.
1942 op bon 19 van de voederkaart
voor honden verkrijgbaar wordt ge
steld:
Voor honden van groep 1 10 kg
hondenbrood; Voor honden van
Van het tijdstip af, dat Neder
land in den oorlog werd betrokken,
hebben wij op onze voorraden
overzeesche tabak moeten teren.
De voorraden konden niet meer
worden aangevuld; zij zijn dus
voortdurend verminderd. De over
heid zag zich al spoedig genood
zaakt de zorg voor onze tabakspo
sitie aan zich te trekken. Er moest
ordenend worden ingegrepen. Het
Rijksbureau voor tabak en tabaks
producten werd opgericht en op
28 Mei 1940 ving het zijn werk
zaamheden aan.
Het lag voor de hand, dat de
sigaren de meeste moeilijkheden
zouden geven. Voor de fabricage
daarvan toch is een verscheiden
heid aan grondstoffen noodig. Voor
dekblad is slechts Indische tabak
bruikbaar en de voorraad aan Su
matra- en Vorstenlandsoorten was
natuurlijk beperkt.
Met de kerftabak stond het iets
anders. Deze kwam in normale
tijden uit Ned.-Indië, Amerika en
Turküe, maar zou te vervangen
zijn door niet-overzeerche tabak-
ken uit Zuid-Oost-Europa: Honga-
rijs, Servië, Bulgarije en Grieken- 1
land en verder uit Frankrijk en j
Algiers. De oogst in c'eze landen is
echter in het afgeloopen jaar niet
meegevallen.
Tenslotte kan nog worden ge- j
bruik gemaakt van onze Neder-
landsche tabak, maar deze produc
tie is slechts gering. Een enkel cij
fer kan dat duidelijk maken. In
het. laatste normale productiejaar
gebruikten we 31X millioen kg ta
bak, terwijl onze Nederlandsche
tabaksteelt ongeveer 45.000 kg ver
schaft.
De hooge prijzen der
tabaksartikelen.
De prijs is een 'belangrijk punt
van het tabaksprobleem. Sigaren
zijn er af en toe nog wel, maar de
winkeliers maken er soms prijzen
voor, waarvan de kooper schrikt,
omdat die voor bescheiden beurzen
vrijwel onbetaalbaar zijn. Op dit
punt leeft in breeden kring het
sterke vermoeden, dat er winke
liers zijn, die probeeren uit de situ
atie te halen wat er uit te halen is.
Wie over den prijs der sigaren
spreekt, doet echter goed enkele
punten niet uit het oog te ver
liezen.
In de eerste plaats moet rekening
worden gehouden met het feit, dat
de tabaksprijzen in Mei 1940 reeds
belangrijk hooger waren dan een
jaar tevoren. Deze sterk gestegen
prijzen vormen d«i grondslag voor
den kostprijs van het product, dat
om die reden één prijsklasse mocht
opschuiven. De sigaar van 6 cent
mocht 8 cent gaan kosten, enz.
Van zeer veel invloed op de klein
handelsprijzen is ook geweest de
zeer verhoogde accijnsheffing.
Sinds 15 September 194Ó is voor
sigaren de accijns verhoogd van
12i/, op 40
Voor kerftabak bedraagt deze
60 terwijl de fiscus van sigaret-
groep 2 10 kg; Voor honden van
groep 3 8 kg; Voor honden van
groep 4 5 kg; Voor honden van
•groep 5 4 kg; Voor honden van
groep 6 3 kg.
Op bon 19 van de voederkaart
voor katten wordt voor dezelfde pe
riode IX kg kattenbrood verkrijg
baar gesteld.
Na 28 Febr. 1942 zijn de bonnen
no. 19 van vorenbedoelde kaarten
ongeldig. Zij mogen nadien niet
meer worden aangenomen.
ten 100 vordert. Voorts mag de
omzetbelasting niet worden verge
ten. In bepaalde gevallen kan een
prijs daarenboven nog worden ver
hoogd, maar dat geschiedt slechts
bij wijze van uitzondering. Alle
eigenmachtige prijsverhoogingen
zijn echter verboden, waarmee niet
gezeg is dat ze niet plaats hebben,
ondanks het streven om prijsmis-
bruiken te voorkomen.
Het perspectief is slecht.
Maar welk perspectief is er nog,
zoo vragen de rookers zich menig-
maal af. Een ieder vermoedt het
antwoord reeds. Zuiver objectief
gezien moesten de rookartikelen
duurder worden bij afnemende
kwaliteit en geringer productie.
Vast staat, dat er weinig kerf- en
sigarettentabak is, de laatste van
niet al te beste kwaliteit. Wel is
er nog eenige aanvoer van het na
bije oosten, maar het transport
gaat uiteraard niet vlot. Voor siga
ren zijn de kwantiteiten aan tabak
sterk verminderd en de kwaliteiten
konden evenmin gehandhaafd
worden. De aan de fabrieken toe
gestane productie is reeds lang be
langrijk teruggebracht. Wij zijn
thans aangewezen op een productie
van iets meer dan 25 van het
verleden. Ieder kan uit deze gege
vens de voor de hand liggende con
clusies trekken. Men zal zich in het
rooken steeds meer moeten be
perken.
Dit jaar zal alles op zijn.
De gedragslijn van het Rijks
bureau voor tabak heeft met de
feiten rekening te houden, maar
tracht niettemin door de geschetste
hulpmiddelen zoo lang mogelijk
met het nog beschikbare materiaal
toe te komen. Loopt het met den te
verwachten import van grondstof
fen niet al te ongunstig, dan mag
worden aangenomen, dat met de
vervaardiging van rookartikelen
nog zal kunnen worden doorge
gaan tot ongeveer tegen het einde
van dit jaar. Voor de onderschei
dene soorten kan de eindtermijn
iets verschillen, maar in doorsnee
zal de afloop wel tegen het eind
van 1942 kunnen worden gesteld.
Geen rookerskaart.
Men heeft in verband met de
distributie van rookartikelen reeds
meermalen gesproken van de in
voering van een rookerskaart. Deze
kwestie is echter niet zoo eenvoudig
als velen wel denken. De invoering
hiervan zou allerlei misstanden,
die men juist tracht te vermijden,
met zich brengen. Ook het instellen
van een klantenkaart is, ook om
dat dit systeem onbillijkheden met
zich brengt, door het Rijksbureau
verboden.
Een maaltijd met panne
koeken.
Een maaltijd met pannekoeken.
Niet de pannekoeken, die heel wat
bloem verslinden en een gat slaan
in het bloemrantsoen, maar
erwtenpannekoeken.
De erwtenpannekoek is een va
riatie op en een vereenvoudiging
van het snel bekend geworden
peulvruchtengehakt, dat zoo bij
zonder geschikt is om het vleesch
te vervangen.
De bereiding van peulvruchten-
gehakt vraagt nogal wat tijd en
kost bloem en paneermeel. Voor de
erwtenpannekoek is het beslag
daarentegen vlug gemaakt en het
voordeel is, dat er weinig boter
voor het bakken noodig is en er
wat overblijft om jus van te ma
ken.
Bij erwtenpannekoek smaakt een
groente als winterpeen met peter
selie heel goed. De winterpeen
wordt niet geschild, maar flink ge
boend, in stukjes of plakjes gesne
den en met weinig water gekookt.
Zoodoende blijven zooveel njogelijk
alle waardevolle voedingsstoffen
uit de peen gespaard.
Om dezelfde reden worden de
aardappelen in de schil en met
weinig water gekookt. Dit zou al
bijna vanzelfsprekend geweest zijn,
te meer waar de aardappelen in de
schil een groot verzadigingsgevoel
geven, als de z.g. „zwarte" aard
appelen er niet waren geweest.
Ook de zwarte aardappelen kan
men met de schil koken. Men moet
het zand er echter eerst eenige
malen flink afspoelen, want anders
kost het boenen veel te veel tijd.
Om te voorkomen, dat er slechte
aardappelen meegekookt worden,
snijdt men de eenigszins verdacht
uitziende exemplaren door.
Nu volgen de recepten voor de
zen maaltijd, ze zijn berekend voor
vier personen:
ERWTENPANNEKOEKEN <4 st.).
250 g groene erwten, 150 g ge
kookte aardappelen, 1 ui of prei,
zout (peper), (nootmuskaat), 40 g
vet of boter.
De erwten gaar koken, fijn ma
ken en vermengen met de fijn ge
snipperde ui of prei, zout, peper,
nootmuskaat.
De massa met wat erwtenwater
smeuïg maken. Wat boter of vet
in een koekepan lichtbruin laten
y»orden, het beslag er in leggen, de
koek aan een zijde bruin bakken,
een deksel op de pan leggen en
deze omkeeren, zoodat de koek
andersom komt te liggen. Opnieuw
een stukje boter in de pan smelten,
de koek er in laten glijden en aan
de tweede zijde bruin bakken, Van
de overgebleven boter en het erw-
tennat een bruine saus maken.
Bruine saus.
40 g of minder, 40 g bloem, X li
ter erwtennat, een half uitje, peper
en zout.
In de boter de fijngesnipperde ui
(of prei) lichtbruin bakken. De
bloem toevoegen en blijven roeren
tot het mengsel gelijkmatig van
kleur is.
Het erwtennat toevoegen, even
laten doorkoken en de saus afma
ken met peper en zout.
Winterpeen.
1 kg winterpeen, zout, fijn ge
hakte peterselie.
De winterpeen schoon boenen
in stukken of plakjes snijden en
met een bodempje water en zout
in een goed gesloten pan gaar en
zoo mogelijk droog koken. Zoo nu
en dan de groenten omleggen.
Kooktijd 30 min., eventueel het
groentevocht binden. Vlak voor het
opdienen de peterselie over de peen
strooien.
Custardvla met yoghurt.
X liter taptemelk, 3 afgestreken
eetlepels custardpoeder of maïze
na, 3 afgestreken eetlepels suiker,
2X5 <31 yoghurt.
Het custardpoeder of de maïzena
aanmengen met X dl koude tapte
melk. De rest van de taptemelk
aan'de kook brengen.
Het aangemengde custardpoeder
of de aangemengde maïzena lang
zaam en steeds roerende in de ko
kende taptemelk gieten en de mas
sa even door laten koken en de
suiker toevoegen.
De yoghurt in een kom doen,
zoo noodig even kloppen om de
klontjes er uit te verwijderen en
de kokende custard- of maizenavla
langzaam en steeds kloppende bij
de yoghurt gieten. Na bekoeling de
vla in een vlasehaal overdoen.
Naar verkiezing de geraspte ci
troenschil en het sap van een
halve citroen toevoegen.
ZATERDAG 31 JANUARI 1942
Elk der
volgende bonnen
Geeft recht op het koopen van:
Beschikbaar per persoon
t/m
3 jaar
-4 t/m
13 jaar
14 t/m
20 jaar
Volwas
senen
Eenheid
1 Febr. t/m 7 Febr. 1942
07 A Brood
07 B Brood
07 A Vleesch
07 B Vleesch
07 A Aardapp.
07 B Aardapp.
25 Jan. t/m 21
107 Algemeen
05 C, 05 D Res.
198 Algemeen
199 t./m 202 Alg.
06 D- 07 D Res.
203 Algemeen
209 Algemeen
210 Algemeen
204 t/m 208 Alg.
06 A t/m 09 A
Melk I
06 B t/m 09 B
Melk
4 rants.
V2 rantsoen
1 rantsoen
3/4 rantsoen
13/4 Kg.
Va Kg.
Febr; 1942
1 Kg.
50 gram
500 gram
1 rantsoen
250 gram
250 gram
250 gram
100 gram
100 gram
3Va liter
l3/4 liter
Brood of gebak
9
18
22
18
rants.
Vleesch of vleeschw.
iVl
2 Va
2Va
2Va
rants.
Aardappelen
13 U
3 Va
51/4
3 Va
Kg.
Aardappelen
V.
Va
Va
Va
Kg.
1 Febr. t/m 9 Febr. 1942
Boter I V, rantsoen
Vet I Va rantsoen
I Va rantsoen
BIJZONDERE RANTSOENEN
21 Dec. t/m 31 Jan. 1942
57 Boter I 125 gram
57 Vet J 125 gram
28 Dec. t/m 21 Febr. 1942
193 Algemeen 250 gram
19 Jan. t/m 7 Febr. 1942
04 B, 04 C,
04 D Reserve 1 stuks
Boter
Boter zonder redactie óf
Margarine
Boter
Boter met reductie
KolHeaurrogaat
Eieren
In tijdvak van één week
In tijdvak van vier weken
Suiker
1
1
1
1
Cacao
50
50
Jam
500
500
500
500
Bloem, brood of gebak
4
4
4
4
Riist
500
Haverm. of peulvruchten
250
250
250
250
Gort
250
250
250
250
Vermicelli ol maizena
100
Ï00
100
100
Baas
500
500
500
500
Melk
28
14
Melk
7
7
Kg.
gram
gram
rants.
gram
gram
gram
gram
gram
In tijdvak van 9 dagen
Vi
125
250
250
250
250
250
250
250
1
rants.
gram
gram
stuks
Elk der volgende bonnen
15 Petroleum
26 Petroleum
07 K.F. Brandst.1)
05 t/m 07 H.K. Brandst.
13 en 17 H.K. Brandst.
08 H.K. Brandst.. 2)
IJ t/m 20 C.V. Brandst.
23 t/m 28 .C.V. Brandst.
Ie t/m 8e Per. Brandst.
211 Algemeen
(x Zeep
(t Toiletzeep
L Textiel (mannen)
Geeft recht op het koopen van
2 liter Petroleum
1 eenh.
Brandstoffen
1 1 rants. Zeep
J
75 gram' Toiletzeep 80
50 gram Scheerzeep
Van
28 I)ec. 1941
4 Jan. 1942
diverse data
1 Febr. 1942
1 Febr. 1942
1 Jan. 1942
Tot en met
31 Mrt. 1942
31 Mrt. 1942
30 April 1942
30 April 1942
30 April 1942
30 April 1942
30 April 1942
30 April 1942
30 April 1942
28 Febr. 1942
28 Febr. 1942
30 April 1942
1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar
2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar
DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG
Na Zaterdag 31 Januari: 05 Aardappelen, 06 Brood, Vleesch, Boter, 57 Boter.
Bonnen 195 Algemeen (Peulvruchten) blijven geldig t/m 21 Februari 1942.
Bounummer wordt nader bekend gemaakt.
EEN RANTSOEN Jam: 500 gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge
bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel; Havermout:
250 gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel, (gemengd meel); Gort: 250
gram gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten) gruttemeel, (gemengd meel), rijstgries, aardappel-
tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: ^10 gram vermicelli, ma^ori, spaghetti; Maizena: 100 gram maizena,
sago, aardappelmeel, óf 100 gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder.
Besteedt uw geld goed.
's-Gravenhage, 29 Jan. Meer dan
in vroegere tijden is de huisvrouw
erop bedacht „waar" voor haar geld
te krijgen. Dat wil ook zeggen, dat
wanneer men zijn inkoopen voor de
maaltijden doet, deze inkooprn wer
kelijk van waarde voor de voeding
moeten zijn.
Wanneer men de artikelen koopt
welke op de bonnen te verkrijgen
zijn, dan ontvangt men verschillende
belangrijke voedingsmiddelen. Het
beste doet men dan ook het geld dat
voor de voeding besteed kan wor
den, allereerst te gebruiken om dat
gene te koopen wat er op de bonnen
te krijgen is.
Besteedt men echter meer geld
aan de voeding, dan gaat het er om
de juiste keuze te doen uit datgene
wat men vrij koopen kan, n.l. uit:
visch, mosselen, en garnalen en de
gestoomde, gerookte, gezouten of ge
droogde producten ervan, taptemelk
en karnemelk en kwark en Yoghurt,
voor zoover zij verkrijgbaar zijn,
versche, gedroogde en ingemaakte
groenten en de surrogaten van alle
mogelijke artikelen.
Waar moet men de keus op laten
vallen?
Nu zijn er verschillende surroga
ten, welke weinig voedingswaarde
hebben. Viseh, taptemelk en groenten
zijn daarentegen zeer waardevol en
goed voor de gezondheid. De prijzen
van groenten en visch zijn hooger
geworden, doch er zijn ook heel wat
surrogaten, die niet bepaald goed
koop te noemen zijn. Ads men nu
bedenkt, dat men voor een bepaald
surrogaat met weinig voedingswaar
de bijna evenveel betalen moet als
voor een levensmiddel, dat werkelijk
voedt, dan moet men wel tot de slot
som komen, dat dat surrogaat een
duur voedingsmiddèl is. Men moet
ehter de surrogaten ook weer niet
al te zeer verwerpen. Zij kunnen
het leven heel wat veraangenamen
en goede hulpmiddelen in de keuken
zijn. Menig gerecht, waarvoor men
op het oogenblik eenige ingrediënten
mist, kan men toch toebereiden en
goed van smaak maken met behulp
van surrogaten. Wanneer er echter,
nadat alles wat er op de bon ver
krijgbaar is, is aangeshaft, weinig
geld meer overblijft om andere voe
dingsmiddelen te koopen, verdient
het aanbeveling dat geld aan pro
ducten te besteden, die werkelijk
waarde voor de voeding hebben en
die evenzeer tot den goeden smaak
van de gerechten bijdragen.
Vul daarom als het eenigszins kan
de maaltijden aan: met eiwitrijke
producten als mosselen, garnalen,
visch en de gerookte en gestoomde
producten daarvan; met taptemelk,
karnemelk, yoghurt en kwark; met
versfhe groenten en zuurkool en als
deze niet te krijgen zijn niet met
groenten uit het zout maar met ge
droogde groenten.