3 3 3 3 Hv1»2=i7 pismauTiÊ-NiEuws. Hoe staat het met onze tabak GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN GELDIGE BONNEN VOOR DIVERSE ARTIKELEN 4 H) W 5T: s.3 s^*Sa 3 3- Q. 2. a 2. SJ" cr p. sr. -j - n> g (0 (D 3 2 w3 a ^-3 j a —a 03 3 M w 33 G-. O. -1 S 3 W PJ w m 2. S 2. 2 Ö,3 r/i C7> ^0Q crc O QJ 3 rs fD c; a w J5' So 3 O a 2. - 3 3" QJ 3 3 O- n a<w ST W 2. W 3 prCTQ o a cr CTQ 'T+ po ff 5" t ON A =r ST <- B tf-SaaJ 5.™ 7 S- 5'*7 3 I 6 CL O S'S" 3<t> ?r 0) O tr c+5 o r o t (D4; o CL cra> o OQ a! w o 3 £L oq ft) 0) p? g* aw S U3- w a* £f p. 30 <b 3 a» 3 «-r- "-i 3 ""I g^SV wPb&8 <J a— <rh i. (0 2 (T> 3 E.g.? S f 3 1 1 a c 8 5) s- Z.' Dl X CL TT (9 (Q 8 2 "H. 2L 3 W gS a as- Cra.Qrq cn O <J CTQ jo 0) 3 3- SP »4> 9 S 5' O O o- ~4 CO co to CJ1 CO CO 03 O co cn co CO CO CO tO 9 to to to to 4 t—o O O 3 t—CO cn CO 1 to J CO 9 Ol tO "O to to to to ►-*000 to co cn O kt» co to O CO 00 CO to CO oi to to to CO O rfkto-qt-1 Mmmh O to CO CO to co Cn to 00 CO 4». 00 to ►- o o co «o co co co cn cc O^'IA co rf*. cn to UI Q O o: C5 w O co O M I- jx 01 co —J "■- cn ►P* to c»j co 4=» COOcoO^OcoUlHW>(xt- oaCOooCo-J-1-.r-J©©©© OOICOOCOOWMCD^WM cooococnocit'O-Jtoco© C3^COCOt^-tOcOCO-^lCO»-*-J HH'M WHHHIMMMMM CO CO CO CO I J --1 CO t— CO C9 ►P» to CO —1 CO to OlOWNCOtDMCOMOOi-l tJHH'ICO'lOUlOWOlM COC003CO"J*3~-'-10J010}Q OOOï»{^toC3-?->iOCO-3tP»tO -H-U1MC0OAA05-5W05 foJWOOW^OWWNW cnoji^MOCOu'itkWMCO-l»p.tOCO MCOWOiaHenCOCOOiOCDCCOCDCO co hp^ cn,cn ^©ji.oococo-aorf^t-'-o ClOlUlCJlOl^^^^^COWCOCOWCO tD-q^MOCOffl^^fOtOCO^WCO 01^4kffl-]CJC3cOMMW0^lt0CC05 to^airfi.Kcoco«w®ocowcoc50 oicncncnoikP«iP>.^»Pi-»P*->P»cof>3CocoCO oco^Moco-iui^toca^uco CnO-l>-'COCOOHW O to M -3 C> W tO 09 CO CO afk OS co h - -■*-* co cn co w - 3 --1COM A CO CO CO CO CO coooi^toco—icn^i—'coco©cn aP. CO CO O CO J 3 t— to to to to r- CO O 4» t— «O co to to cn cn O O O CO 4». co -i ai to O 01 CO CO O 4^ to to CO-J©4^i-'©CO©üi3*?C©-OcntO^-'Ü^t^>-'^n5g?'S!^riS^^ 3to©cncoc3cncO(—JCO;c?cn-~3i--;ejiCn©^co>t^T1©'totoco--3©4^© o©H*H-*coo;cocoStoS00^^^^~J>~*c"® co co eo co co co <i,J«3«j®0)oioioicnWi^ifr« ©©©toJ£©~j©to»-*©^wt—1■co«^co©4^©(-'CO-oc ©COCO©2©~3t005©"CDtOCoC^v^»—'©-~303*4»COC ri co fn l».i Ki o .1 S; m to m -4 üi w - CO CO - CO t—CO t 4^ to cn t -* CO 3 CO to CO 9 CO I—* -J Ol a ~3 3 OT CO NOlrfkWH 3 CO 4» CO 00000 CO -J cn 4* CO -3 4k cn o co o 0 4k to i^Ül(OCOH J 4» 01 V y 4k -* 4k. TO CO CO HMHMMMHt-'l-'l-ipMMHWH CnOi©Cn©4k4k4k4k.4x4xCCCOCO©© COCOÜitOOCO-lUi^MOCOÜiMi-'O dl—WOfOCDl-' Wl*>0)« 1©»— ©CO© O^HKM)PWtOH©OMQWC to CJ W N DO t". Hk 1—t-HHl-OOUU to Q4kH CO ©kjy i|kWl-'-3 WW ■-* 3k-cci4k.©cnc00©©0©©©t0© 4^ co©4»cnto©«—*coo9<©©ocn© MMHMHHh'HMMMI-'l-'l-'M MtOtOtOMHMHHMMCOOO CO .JX tO O -3 l-* G1 (O 4k.©©tO©cnO©©t-»-OOM4k.tO diwcoroairotofjiaeutocooci) CO CO to to -3 -o -O cn 4k 4». 4k 4k 4k COCOCOCOtOt4>totO»3,-'3i3^t ©-3©toS2©-3©W>— ©4k©»-ktO^-Ol©4k©H-kCO-3©4ktO ~]4kt^O~34k.tOO©-34kCOtO -3 O -3 O —3 -3CO -3 -3 -3 CO to to k-k -3 to 4- O O ©4k4k.©03^-tOtO©tOCO©tO ©©tO©^4k©tO©©©t-*©COCTl~3K-'©k-kCO-34k^3l—'©OT W©COtO©4k.4k©©0©«50 WMCOWtOtOtOtOk-MMMM 03WC0Offl©MOCD-JÜlWM CJ4kMOiOfOtOCOt-'tOCO-JW ©00©COlO»tOCO-J-J©-3 No. 78. Alkmaarsche Courant van Zaterdag 31 Januari 1942. ALKMAAR. EXTRA RANTSOENEN ZEEP. De leider van den Distributie- dienst Kring Alkmaar maakt be kend dat vanaf Maandag 2 Febr. 1942 t/m. Vrijdag 6 Febr. 1942 (tusschen 912 of 1.303 uur) bij den Distributiedienst Breedstraat 40 formulieren MD 80 ter verkrij ging van extra zeep wegens „vui- len arbeid" èn formulieren MD 269, ter verkrijging van zeep voor kappersbedrijven kunnen worden afgehaald. Deze formulieren moeten uiter lijk 10 Febr. 1942 weer bij den Distributiedienst zijn ingeleverd. INSTELLINGEN (HOTELS, CAFE'S). De leider van den Distributie dienst Kring Alkmaar herinnert er nogmaals aan, dat instellingén verplicht zijn op de formulieren MD 217 a, b of c voor de ver schillende artikelen den aanwezi gen voorraad op te geven. Mocht de voorraad nihil zijn, dan dient dat nadrukkelijk te worden ver meld. Formulieren, die in dit opzicht niet volledig zijn ingevuld, kunnen niet in behandeling worden geno men. SCHOENENDISTRIBUTIE. De leider van den Distributie dienst Alkmaar brengt ter kennis van belanghebbenden, dat de be schikbare schoenenbonnen No. 1 voor de maand Jan. 1942, alle zijn toegewezen. Zij, die geen toewijzing hebben ontvangen, dienen hunne aanvra gen als afgewezen te beschouwen. Schriftelijke afwijzingen worden niet verzonden. Wenscht men alsnog voor een Schoenenbon No. 1 in aanmerking te komen, dan dient een aanvrage daarvoor te worden ingediend tus schen den len en lOen van de maand. Verzoeken, welke na den lOen van een maand worden inge diend, worden terzijde gelegd. Men dient er aandacht aan te schenken, dat met reeds eerder in gediende aanvragen om éen schoe nenbon geen rekening kan worden gehouden en dat een aanvrage alleen dan behoort te worden in gediend, wanneer de aanschaffing van een Daar schoenen uiterst noodzakelijk is. De leider voornoemd, H. BAKKER. Alkmaar, 30 Jan. 1942. LANGEDIJK. Uitreiking vitamine D-tabletten. - De uitreiking van vitamine D.-ta- bletten, ter voorkoming van rachitis (Engelsehe ziekte) wordt in deze gemeente verzorgd door het Witte Kruis en het Wit-Gele Kruis en wel op den eersten Dinsdag, Woensdag en Donderdag van iedere maand: op Dinsdag van half vier tot half zes in het hoogtezonlokaal van het Wit- Gele Kruis boven de garage van cafe De Burg te Noordscharwoude; op Woensdag van half twee tot half zes Sn bet magazijn van het Witte Kruis te Zuidseharwoude en op Donderdag van half twee tot half zes in beide lokaliteiten. In aanmerking komen kinderen Van 3 maanden tot 3 jaar, alsmede in verwachting zijnde vrouwen gedu rende de laatste drie maanden vóór de te verwachten blijde gebeurtenis BERGEN. Uitreiking inlegvellen voor de Distributiestamkaart. De uitreiking van inlegvellen voor de distributiestamkaarten zal plaats vinden op het Distributiebureau Kerkstraat 2, alhier, op: Maandag 2 Februari 1942 letter A 9'A—12H uur letter BBI 2—16)4 uur Dinsdag 3 Februari 1942 letter BI—C 9X—1234 uur letter C en D 2—16)4 uur Woensdag 4 Februari 1942 letter E en F 9341234 uur letter G en H 216 X uur Donderdag 5 Februari letter I en J 93412 X uur letterKKo 2—16 X uur Vrijdag 6 Februari letter Ko en L 9X12X uur letter M 2—16 X uur Maandag 9 Februari 1942 letter N en O 9X12X uur letter P en R 216 X uur Disdag 10 Februari 1942 letter SSI 9X12 X uur letter SI en T 216 X uur Woensdag 11 Februari 1942 letter UVo 9X12 X uur letter VoW 21634 uur Donderdag 12 Februari 1942 letter W 9X—12X uur letter Y en Z 216 X uur De inlegvellen worden slechts uit gereikt aan personen, die zijn opge nomen in het bevolkingsregister van een der tot den Distributiekring be- hoorende gemeenten. Slechts aan de volgende personen is het toegestaan hun Inlegvellen af te halen bij den Distributiedienst van de gemeente, waar zij ten tijde der uitreiking ver blijven: aaan schippers en woonwagenbe woners; b. aan de vaste bevolking van kost scholen, gestichten en dergelijke in richtingen; c. aan gedetacheerde marechaus see's; d. aan hen, die tengevolge van de oorlogsomstandigheden tijdelijk el ders verblijven. De Inlegvellen worden alleen uit gereikt tegen inlevering van de bon 13 van de bonkaart Reserve. Alle Distributiestamkaarten mede- nemen. Zie toe dal U de distributie- bescheiden krijgt waar IJ recht op hebt! Wat U nader- hand mist wordt niei aan gevuld Verlenoinq geldioheidsduur aareacpelbonnen. 's-Gravenhage, 30 Jan. De secre taris-generaal van het departement van landbouw en visscherij maakt bekend, dat de geldigheidsduur van de met „06a" en „06b" gemerkte bonnen der aard appeldistributiebon- kaart is verlengd tot en met Zater dag 7 Febr. a.s. De bovenbedoelde maatregel houdt verband met het feit, dat in verband met plaatselijke transportbezwaren niet alle kleinhandelaren in aardap pelen deze week in staat zijn ge weest al hun klanten te bedienen. Distributie van boter en margarine. 's-Gravenhage, 30 Jan. Van be voegde zijde wordt er de aandacht op gevestigd, dat de voor de distri butieperiode van Zondag 1 Febr. t.m. Maandag 9 Febr. a.s. aan te wij zen bon van de boter- en vetkaart niet reeds op Zaterdag 31 Jan. recht zal geven op het koopen van de daarop verkrijgbare artikelen. In verband hiermede zal het num mer van dezen bon eerst 'op Zater dagavond 31 Jan. worden bekend gemaakt. HONDEN- EN KATTENBROOD. Bonaanwijzing. 's-Gravenhage, 30 Jan. Het rijks bureau voor de voedselvoorziening in oorlogstijd maakt bekend, dat voor de periode van 1 t./m. 28 Febr. 1942 op bon 19 van de voederkaart voor honden verkrijgbaar wordt ge steld: Voor honden van groep 1 10 kg hondenbrood; Voor honden van Van het tijdstip af, dat Neder land in den oorlog werd betrokken, hebben wij op onze voorraden overzeesche tabak moeten teren. De voorraden konden niet meer worden aangevuld; zij zijn dus voortdurend verminderd. De over heid zag zich al spoedig genood zaakt de zorg voor onze tabakspo sitie aan zich te trekken. Er moest ordenend worden ingegrepen. Het Rijksbureau voor tabak en tabaks producten werd opgericht en op 28 Mei 1940 ving het zijn werk zaamheden aan. Het lag voor de hand, dat de sigaren de meeste moeilijkheden zouden geven. Voor de fabricage daarvan toch is een verscheiden heid aan grondstoffen noodig. Voor dekblad is slechts Indische tabak bruikbaar en de voorraad aan Su matra- en Vorstenlandsoorten was natuurlijk beperkt. Met de kerftabak stond het iets anders. Deze kwam in normale tijden uit Ned.-Indië, Amerika en Turküe, maar zou te vervangen zijn door niet-overzeerche tabak- ken uit Zuid-Oost-Europa: Honga- rijs, Servië, Bulgarije en Grieken- 1 land en verder uit Frankrijk en j Algiers. De oogst in c'eze landen is echter in het afgeloopen jaar niet meegevallen. Tenslotte kan nog worden ge- j bruik gemaakt van onze Neder- landsche tabak, maar deze produc tie is slechts gering. Een enkel cij fer kan dat duidelijk maken. In het. laatste normale productiejaar gebruikten we 31X millioen kg ta bak, terwijl onze Nederlandsche tabaksteelt ongeveer 45.000 kg ver schaft. De hooge prijzen der tabaksartikelen. De prijs is een 'belangrijk punt van het tabaksprobleem. Sigaren zijn er af en toe nog wel, maar de winkeliers maken er soms prijzen voor, waarvan de kooper schrikt, omdat die voor bescheiden beurzen vrijwel onbetaalbaar zijn. Op dit punt leeft in breeden kring het sterke vermoeden, dat er winke liers zijn, die probeeren uit de situ atie te halen wat er uit te halen is. Wie over den prijs der sigaren spreekt, doet echter goed enkele punten niet uit het oog te ver liezen. In de eerste plaats moet rekening worden gehouden met het feit, dat de tabaksprijzen in Mei 1940 reeds belangrijk hooger waren dan een jaar tevoren. Deze sterk gestegen prijzen vormen d«i grondslag voor den kostprijs van het product, dat om die reden één prijsklasse mocht opschuiven. De sigaar van 6 cent mocht 8 cent gaan kosten, enz. Van zeer veel invloed op de klein handelsprijzen is ook geweest de zeer verhoogde accijnsheffing. Sinds 15 September 194Ó is voor sigaren de accijns verhoogd van 12i/, op 40 Voor kerftabak bedraagt deze 60 terwijl de fiscus van sigaret- groep 2 10 kg; Voor honden van groep 3 8 kg; Voor honden van groep 4 5 kg; Voor honden van •groep 5 4 kg; Voor honden van groep 6 3 kg. Op bon 19 van de voederkaart voor katten wordt voor dezelfde pe riode IX kg kattenbrood verkrijg baar gesteld. Na 28 Febr. 1942 zijn de bonnen no. 19 van vorenbedoelde kaarten ongeldig. Zij mogen nadien niet meer worden aangenomen. ten 100 vordert. Voorts mag de omzetbelasting niet worden verge ten. In bepaalde gevallen kan een prijs daarenboven nog worden ver hoogd, maar dat geschiedt slechts bij wijze van uitzondering. Alle eigenmachtige prijsverhoogingen zijn echter verboden, waarmee niet gezeg is dat ze niet plaats hebben, ondanks het streven om prijsmis- bruiken te voorkomen. Het perspectief is slecht. Maar welk perspectief is er nog, zoo vragen de rookers zich menig- maal af. Een ieder vermoedt het antwoord reeds. Zuiver objectief gezien moesten de rookartikelen duurder worden bij afnemende kwaliteit en geringer productie. Vast staat, dat er weinig kerf- en sigarettentabak is, de laatste van niet al te beste kwaliteit. Wel is er nog eenige aanvoer van het na bije oosten, maar het transport gaat uiteraard niet vlot. Voor siga ren zijn de kwantiteiten aan tabak sterk verminderd en de kwaliteiten konden evenmin gehandhaafd worden. De aan de fabrieken toe gestane productie is reeds lang be langrijk teruggebracht. Wij zijn thans aangewezen op een productie van iets meer dan 25 van het verleden. Ieder kan uit deze gege vens de voor de hand liggende con clusies trekken. Men zal zich in het rooken steeds meer moeten be perken. Dit jaar zal alles op zijn. De gedragslijn van het Rijks bureau voor tabak heeft met de feiten rekening te houden, maar tracht niettemin door de geschetste hulpmiddelen zoo lang mogelijk met het nog beschikbare materiaal toe te komen. Loopt het met den te verwachten import van grondstof fen niet al te ongunstig, dan mag worden aangenomen, dat met de vervaardiging van rookartikelen nog zal kunnen worden doorge gaan tot ongeveer tegen het einde van dit jaar. Voor de onderschei dene soorten kan de eindtermijn iets verschillen, maar in doorsnee zal de afloop wel tegen het eind van 1942 kunnen worden gesteld. Geen rookerskaart. Men heeft in verband met de distributie van rookartikelen reeds meermalen gesproken van de in voering van een rookerskaart. Deze kwestie is echter niet zoo eenvoudig als velen wel denken. De invoering hiervan zou allerlei misstanden, die men juist tracht te vermijden, met zich brengen. Ook het instellen van een klantenkaart is, ook om dat dit systeem onbillijkheden met zich brengt, door het Rijksbureau verboden. Een maaltijd met panne koeken. Een maaltijd met pannekoeken. Niet de pannekoeken, die heel wat bloem verslinden en een gat slaan in het bloemrantsoen, maar erwtenpannekoeken. De erwtenpannekoek is een va riatie op en een vereenvoudiging van het snel bekend geworden peulvruchtengehakt, dat zoo bij zonder geschikt is om het vleesch te vervangen. De bereiding van peulvruchten- gehakt vraagt nogal wat tijd en kost bloem en paneermeel. Voor de erwtenpannekoek is het beslag daarentegen vlug gemaakt en het voordeel is, dat er weinig boter voor het bakken noodig is en er wat overblijft om jus van te ma ken. Bij erwtenpannekoek smaakt een groente als winterpeen met peter selie heel goed. De winterpeen wordt niet geschild, maar flink ge boend, in stukjes of plakjes gesne den en met weinig water gekookt. Zoodoende blijven zooveel njogelijk alle waardevolle voedingsstoffen uit de peen gespaard. Om dezelfde reden worden de aardappelen in de schil en met weinig water gekookt. Dit zou al bijna vanzelfsprekend geweest zijn, te meer waar de aardappelen in de schil een groot verzadigingsgevoel geven, als de z.g. „zwarte" aard appelen er niet waren geweest. Ook de zwarte aardappelen kan men met de schil koken. Men moet het zand er echter eerst eenige malen flink afspoelen, want anders kost het boenen veel te veel tijd. Om te voorkomen, dat er slechte aardappelen meegekookt worden, snijdt men de eenigszins verdacht uitziende exemplaren door. Nu volgen de recepten voor de zen maaltijd, ze zijn berekend voor vier personen: ERWTENPANNEKOEKEN <4 st.). 250 g groene erwten, 150 g ge kookte aardappelen, 1 ui of prei, zout (peper), (nootmuskaat), 40 g vet of boter. De erwten gaar koken, fijn ma ken en vermengen met de fijn ge snipperde ui of prei, zout, peper, nootmuskaat. De massa met wat erwtenwater smeuïg maken. Wat boter of vet in een koekepan lichtbruin laten y»orden, het beslag er in leggen, de koek aan een zijde bruin bakken, een deksel op de pan leggen en deze omkeeren, zoodat de koek andersom komt te liggen. Opnieuw een stukje boter in de pan smelten, de koek er in laten glijden en aan de tweede zijde bruin bakken, Van de overgebleven boter en het erw- tennat een bruine saus maken. Bruine saus. 40 g of minder, 40 g bloem, X li ter erwtennat, een half uitje, peper en zout. In de boter de fijngesnipperde ui (of prei) lichtbruin bakken. De bloem toevoegen en blijven roeren tot het mengsel gelijkmatig van kleur is. Het erwtennat toevoegen, even laten doorkoken en de saus afma ken met peper en zout. Winterpeen. 1 kg winterpeen, zout, fijn ge hakte peterselie. De winterpeen schoon boenen in stukken of plakjes snijden en met een bodempje water en zout in een goed gesloten pan gaar en zoo mogelijk droog koken. Zoo nu en dan de groenten omleggen. Kooktijd 30 min., eventueel het groentevocht binden. Vlak voor het opdienen de peterselie over de peen strooien. Custardvla met yoghurt. X liter taptemelk, 3 afgestreken eetlepels custardpoeder of maïze na, 3 afgestreken eetlepels suiker, 2X5 <31 yoghurt. Het custardpoeder of de maïzena aanmengen met X dl koude tapte melk. De rest van de taptemelk aan'de kook brengen. Het aangemengde custardpoeder of de aangemengde maïzena lang zaam en steeds roerende in de ko kende taptemelk gieten en de mas sa even door laten koken en de suiker toevoegen. De yoghurt in een kom doen, zoo noodig even kloppen om de klontjes er uit te verwijderen en de kokende custard- of maizenavla langzaam en steeds kloppende bij de yoghurt gieten. Na bekoeling de vla in een vlasehaal overdoen. Naar verkiezing de geraspte ci troenschil en het sap van een halve citroen toevoegen. ZATERDAG 31 JANUARI 1942 Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen van: Beschikbaar per persoon t/m 3 jaar -4 t/m 13 jaar 14 t/m 20 jaar Volwas senen Eenheid 1 Febr. t/m 7 Febr. 1942 07 A Brood 07 B Brood 07 A Vleesch 07 B Vleesch 07 A Aardapp. 07 B Aardapp. 25 Jan. t/m 21 107 Algemeen 05 C, 05 D Res. 198 Algemeen 199 t./m 202 Alg. 06 D- 07 D Res. 203 Algemeen 209 Algemeen 210 Algemeen 204 t/m 208 Alg. 06 A t/m 09 A Melk I 06 B t/m 09 B Melk 4 rants. V2 rantsoen 1 rantsoen 3/4 rantsoen 13/4 Kg. Va Kg. Febr; 1942 1 Kg. 50 gram 500 gram 1 rantsoen 250 gram 250 gram 250 gram 100 gram 100 gram 3Va liter l3/4 liter Brood of gebak 9 18 22 18 rants. Vleesch of vleeschw. iVl 2 Va 2Va 2Va rants. Aardappelen 13 U 3 Va 51/4 3 Va Kg. Aardappelen V. Va Va Va Kg. 1 Febr. t/m 9 Febr. 1942 Boter I V, rantsoen Vet I Va rantsoen I Va rantsoen BIJZONDERE RANTSOENEN 21 Dec. t/m 31 Jan. 1942 57 Boter I 125 gram 57 Vet J 125 gram 28 Dec. t/m 21 Febr. 1942 193 Algemeen 250 gram 19 Jan. t/m 7 Febr. 1942 04 B, 04 C, 04 D Reserve 1 stuks Boter Boter zonder redactie óf Margarine Boter Boter met reductie KolHeaurrogaat Eieren In tijdvak van één week In tijdvak van vier weken Suiker 1 1 1 1 Cacao 50 50 Jam 500 500 500 500 Bloem, brood of gebak 4 4 4 4 Riist 500 Haverm. of peulvruchten 250 250 250 250 Gort 250 250 250 250 Vermicelli ol maizena 100 Ï00 100 100 Baas 500 500 500 500 Melk 28 14 Melk 7 7 Kg. gram gram rants. gram gram gram gram gram In tijdvak van 9 dagen Vi 125 250 250 250 250 250 250 250 1 rants. gram gram stuks Elk der volgende bonnen 15 Petroleum 26 Petroleum 07 K.F. Brandst.1) 05 t/m 07 H.K. Brandst. 13 en 17 H.K. Brandst. 08 H.K. Brandst.. 2) IJ t/m 20 C.V. Brandst. 23 t/m 28 .C.V. Brandst. Ie t/m 8e Per. Brandst. 211 Algemeen (x Zeep (t Toiletzeep L Textiel (mannen) Geeft recht op het koopen van 2 liter Petroleum 1 eenh. Brandstoffen 1 1 rants. Zeep J 75 gram' Toiletzeep 80 50 gram Scheerzeep Van 28 I)ec. 1941 4 Jan. 1942 diverse data 1 Febr. 1942 1 Febr. 1942 1 Jan. 1942 Tot en met 31 Mrt. 1942 31 Mrt. 1942 30 April 1942 30 April 1942 30 April 1942 30 April 1942 30 April 1942 30 April 1942 30 April 1942 28 Febr. 1942 28 Febr. 1942 30 April 1942 1) Hierop geen anthraciet verkrijgbaar 2) Hierop uitsluitend turf verkrijgbaar DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NIET MEER GELDIG Na Zaterdag 31 Januari: 05 Aardappelen, 06 Brood, Vleesch, Boter, 57 Boter. Bonnen 195 Algemeen (Peulvruchten) blijven geldig t/m 21 Februari 1942. Bounummer wordt nader bekend gemaakt. EEN RANTSOEN Jam: 500 gram jam, siroop, honing, enz.; Bloem: 70 gram tarwebloem, -meel, rogge bloem, -meel, zelfrijzend bakmeel; Rijst: 250 gram rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel; Havermout: 250 gram havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel, (gemengd meel); Gort: 250 gram gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten) gruttemeel, (gemengd meel), rijstgries, aardappel- tapioca, 4 liter Gortpap; Vermicelli: ^10 gram vermicelli, ma^ori, spaghetti; Maizena: 100 gram maizena, sago, aardappelmeel, óf 100 gram zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder. Besteedt uw geld goed. 's-Gravenhage, 29 Jan. Meer dan in vroegere tijden is de huisvrouw erop bedacht „waar" voor haar geld te krijgen. Dat wil ook zeggen, dat wanneer men zijn inkoopen voor de maaltijden doet, deze inkooprn wer kelijk van waarde voor de voeding moeten zijn. Wanneer men de artikelen koopt welke op de bonnen te verkrijgen zijn, dan ontvangt men verschillende belangrijke voedingsmiddelen. Het beste doet men dan ook het geld dat voor de voeding besteed kan wor den, allereerst te gebruiken om dat gene te koopen wat er op de bonnen te krijgen is. Besteedt men echter meer geld aan de voeding, dan gaat het er om de juiste keuze te doen uit datgene wat men vrij koopen kan, n.l. uit: visch, mosselen, en garnalen en de gestoomde, gerookte, gezouten of ge droogde producten ervan, taptemelk en karnemelk en kwark en Yoghurt, voor zoover zij verkrijgbaar zijn, versche, gedroogde en ingemaakte groenten en de surrogaten van alle mogelijke artikelen. Waar moet men de keus op laten vallen? Nu zijn er verschillende surroga ten, welke weinig voedingswaarde hebben. Viseh, taptemelk en groenten zijn daarentegen zeer waardevol en goed voor de gezondheid. De prijzen van groenten en visch zijn hooger geworden, doch er zijn ook heel wat surrogaten, die niet bepaald goed koop te noemen zijn. Ads men nu bedenkt, dat men voor een bepaald surrogaat met weinig voedingswaar de bijna evenveel betalen moet als voor een levensmiddel, dat werkelijk voedt, dan moet men wel tot de slot som komen, dat dat surrogaat een duur voedingsmiddèl is. Men moet ehter de surrogaten ook weer niet al te zeer verwerpen. Zij kunnen het leven heel wat veraangenamen en goede hulpmiddelen in de keuken zijn. Menig gerecht, waarvoor men op het oogenblik eenige ingrediënten mist, kan men toch toebereiden en goed van smaak maken met behulp van surrogaten. Wanneer er echter, nadat alles wat er op de bon ver krijgbaar is, is aangeshaft, weinig geld meer overblijft om andere voe dingsmiddelen te koopen, verdient het aanbeveling dat geld aan pro ducten te besteden, die werkelijk waarde voor de voeding hebben en die evenzeer tot den goeden smaak van de gerechten bijdragen. Vul daarom als het eenigszins kan de maaltijden aan: met eiwitrijke producten als mosselen, garnalen, visch en de gerookte en gestoomde producten daarvan; met taptemelk, karnemelk, yoghurt en kwark; met versfhe groenten en zuurkool en als deze niet te krijgen zijn niet met groenten uit het zout maar met ge droogde groenten.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1942 | | pagina 7