EEN GROTE KLEURWEDSTRUD VOOR ONZE JONGE LEZERS EN LEZERESJES Hoe eet ik mijn ei? Autoped EN NU DE PRIJZEN Kleurwedstrijd of een prijs naar keuze ter waarde van f 40.- aan de redactie op te geven VOORTS ZIJN ER VELE MOOIE BOEKEN TE WINNEN ~7* Lentestemming Bespiegelingen rond de Paasdis Het hele eieren-eten De gulzigaards LENTENUMMER tISNTENUMMER Beste jongens en meisjes, De lente is weer in het land en met de lente nadert het Paasfeest. Dat is de tijd waarop wij pnze verfdoos uit de speelgoedkast halen om de Paaseieren te be schilderen. Om je nu reeds te oefenen in dat moeilijke werkje hebben wij een kleurwedstrijd ge organiseerd waaraan alle lezers en lezeresjes van 6 t.e.m. 10 jaar kun nen deelnemen. Wat je moet doen? Wel, dat zullen wij je even vertellen. Je vindt hier enige leuke tekeningen, die je naar eigen smaak met kleurkrijt of kleurpotlood moet kleuren. Als je dat keurig hebt gedaan, dan schrijf je je naatn, leeftijd (jongen of meisje) en je adres hieronder op de stippel lijntjes. Je knipt de bon en de te keningen uit, je vraagt aan vader of moeder een enveloppe, je schrijft in de rechter bovenhoek „Kleurwedstrijd", stopt de teke ningen in de enveloppe en je ver zendt alles aan het bureau van de krant. Als je nog te klein bent om dit te doen, dan kijk je vader of moeder maar eens lief aan en dan zullen zij de tekening zeker willen inzenden. Maar denk erom, het kleuren moet je alleen doen. Daar mag niemand mee helpen. De jongen of het meisje, dat het mooiste „schil derij" maakt, wint een prachtige En nu, jongens en meisjes, aan de slag. Of je nog pas 6 jaar bent of al 10 doet niets ter zake. Enige dames en heren van de krant zullen alle tekenin gen bekijken en de prijzen geven aan het meisje of de jongen, die naar haar of zijn leeftijd de mooist gekleurde tekening heeft gemaakt. De uitslag van de wedstrijd wordt bekend ge maakt in onze Kinderkrant op Vrijdag 23 April. Ik doe mee aan de kleurwedstrijd en heet Ik benjaar (jongen/meisje) en woon1 te YJANNEER de lieve lentetijd weer lachend is gekomen, dan schudt de kleine Cwpido de laatste sneeuw en hagel uit zijn haren en duikt, ontdaan van alle winterwol, kloekmoédig inhet koele water van de vaart. Daar zwemt de rappe knaap zich wakker voor zijn taak: „de prille liefde". Die moet hij onder alle jonge mensen, die wonen in de gaarde van droom en van verwach ting laaiend houden. En blinkend op de oever rent hij langs het broos gewor den riet om daaruit alle wintervogels naar het troosteloze noorden te ver jagen. Dan is de tijd gekomen zijn boog te zoeken, die heel de winter ergens veilig onder het hooi verborgen heeft gelegen. Hoe lenig wordt het taaie hout op nieuw gespannen. En het moet een wonder zijn, hoe hij de snaar in hei 'l/rische weet af te stemmen op het lichend jubelen van de blije leeuwe ik, die voor de eerste maal de klaarte van de blauwe voorjaarslucht inklimt Enop een milde voorjaarsavond wanneer de wind voor het eerst zijn zachte wang laat voelendan weet hij lieve meisjes weg te lokken, het huis uit naar een doornboom in volle bloei. En bij de eerste kus geraken jonge harten in warme liefdeskoórts De jongens laat hij overmoedig smijten met hun overvloed aan krachten on het zwakke-zachte te bekoren. Die schalkse knaap, hij laat Klaa: Vaak met zak en al, ondeugend van di smalle loopplank tuimelen. Geen zant in het spel van Cupido. De glijbaan vat de liefde moet glad en blinkend blij ven, want daarop moeten altijd wee1, opnieuw in het mooiste spel van he leven, de jongens en de meisjes on breekbaar-zachtjes op elkander botsen om dan, wanneer het lieve lot het toi als paartjes te verdwijnen van de baan ingaande in het volle leven van mensa lijk lief en leed. Ginds glipt hij langs een loopplant naar de tuin. Hoe handig en behendii sluipt hij langs de haag. Hoe simpel geniaal weet hij als meest volleerd buikspreker HEM heel gewone woor den in de mond te toveren, die twinttt maal en meer herhaald worden in he o, zo gretig luisterend oor van HAAR iie in zijn armen hangt, te weten: „da :ij en zij alleen de allerliefste van d hele wereld is". En het meisje o, zo handig arïder aanhoort die heel gewone woorde: en droomt zich werkelijk daarin d stem te horen van de sprookjes-prim die haar komt halen voor het heerliji huwelijksbal. Dat is het wonder van de liefde.... die zalig, domme liefde, En komt hij volgend jaar de loop plank weer voorbij en ziet hij naast d bloementuin een jonge moeder me haar kleine op de schoot, dan lacht d slimme Cupido en fluistert tot zij' spiegelbeeld in het water: „dat heb j goed gedaan daar by die heg". En aangemoedigd herbegint hij la chend weer zijn schone lentereis. INCA DANS. PEJV beschouwing over het probleem „Hoe eet ik mijn ei?" dient te worden aangevangen met de vaststelling dat het hier niet gaat om eieren van sponsen of regenwor men, maar om het pro duct dat ons wordt gele verd door de verzameling vogels, die men kippen pleegt te noemen. Deze kippeneieren kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen. Zodra zij het hoenderli chaam hebben verlaten, kgn men ze onderschei den naar grootte, kleur, graad van versheid, en wind. De toebereide eieren, die de mens tot zich pleegt te nemen, kan men verdelen in spiegel-, geklutste- en gekookte-, waarbij wij dan de meer ingewikkel de toebereidingsvormen zoals de roer-, buiten be schouwing laten. Nemen wij uit deze groep nu het ei, dat als het gekookte- mag wor den aangeduid. Men pleegt dit te consumeren nadat het enkele minuten is blootgesteld aan de in werking van water met een temperatuur van on geveer 100 graden Cel sius. De in oorspronke lijke staat enigszins slib berige inhoud van de eierschaal, ook wel dop genaamd, verkrijgt een graad van vastheid welke toeneemt naarmate de verhitting langer duurt, en die ten slotte zelfs kan ontaarden in een groen achtige verkleuring van belangrijke eierendelen, zoals de dooier. Dit laat ste geschiedt dikwijls in dien huisvrouwen zulke belangrijke zaken als het toebereiden van eieren, aan hun echtgenoten over laten. Hiermede zijn wij dan gekomen aan ons eigen lijke onderwerp: Hoe eet ik mijn ei? Wij zouden het eten van een ei wil len verdelen in drie etap pen of groepen van han delingen, te weten A, het langs de weg van mecha nisch geweld openen van de eierschaal; B, het ver wijderen van de eetbare inhoud van deze schaal; en C, het leeglepelen van het afgeslagen dopje. PJET OPENEN van de eierschaal kan op twee manieren geschieden, na melijk ten eerste op discrete wijze, welke hierin bestaat dat men het min of meer puntige einde van het ei ver wijdert met behulp van een mes, door het geven van een ferme tik. Blijkt dat men hierbij behalve het kopje van het ei ook het kopje van een zich daarin' bevindend kuiken afscheidt, dan mag men zonder nader onderzoek aannemen dat het ei niet vers is ge weest. Een tweede methode van eierschaal opening is deze, dat men het stompe eind van het ei met kracht tegen de hoek van de tafel tikt. Spat daarbij de inhoud verder in het rond dan een cirkel, waarvan de middellijn onge veer 1.50 m. bedraagt, dan mag men zonder meer aannemen dat het ei te kort gekookt is. Beide methoden heb ben dus hun voordeel in het belang van het onderzoek naar de inhoud van de eierschaal. Er is dan nog een derde methode, waarop wij kortheidshalve niet nader zullen ingaan, doch welke hierin be staat, dat men de eierschaal stuk slaat op het hoofd van één der mede-aanzit- tenden. Deze aggressieve eieren-eters verorberen in veel gevallen ook de schaal zelve, hoewel die eigenlijk weer bij de kippen moet worden ingeleverd, zoals in de oorlog de tandpastatubes Onderzoekingen op dit gebied doen vermoeden, dat deze mensen handelen onder invloed van een ernstig kalk- gebrek. Ook spreekt men wel van er felijke belasting. J-JANDELING B, het verwijderen van de eetbare inhoud van de eierschaal zou het hele eiereneten mogen worden genoemd. In West-Europa pleegt men dat te doen door middel van een lepel tje, gemeenlijk eierlepeltje genaamd, dat speciaal tot dit doel is geconstru eerd. Het munt uit door een zekere mate van lastigheid in hantering, zo wel in vorm als omvang. Door de dik te van het schepgedeelte is het moei lijk een mondjesmate portie van het ei af te zonderen. Wie gewend is dit met een gewoon theelepeltje te doen, doet er goed aan, zich eerst met een eierlepeltje op een tiental eieren te oefenen, voor hij er gens gaat eten waar hij een nette in druk wil achterlaten. Voor het leegscheppen van een eier schaal bestaan drie methoden, en wel: 1. de slurpende; 2. de gulzige; 3. de kleine-hapjes-methode. Elk dezer me thoden houdt, zoals bij wetenschappe lijke onderzoekingen duidelijk naar voren is gekomen, nauw verband met het karakter van de betreffende eieren- eter. Bij de slurpende methode brengt de eter met de linkerhand de nog gevul de eierschaal tot vlak bij de mond en maakt tegelijk in het innerlijke van het ei schepachtige bewegingen met het lepeltje. De eiervloeistof komt daardoor in circulatie. Tevoren heeft men zoveel mogelijk alle lucht uit de longen geperst. Door nu onverhoeds al inademend een krachtige windstoot in keelse richting te veroorzaken, doet men de circulerende eivloeistof onder het maken van slurpende geluiden in de mond huppen en via de keelholte in de slokdarm verdwijnen. Deze me thode vereist een grote technische vaardigheid daar men de luchtpijp moet vermijden om het consumeren de gewenste vlotte voortgang te kun nen geven. Naar onze mening verdient zij echter strenge afkeuring. Op goede gronden nemen deskundigen aan, dat slurpers onder de eiereneters neigen tot het communisme: zij willen ieder een mee laten genieten, maar zij wil len niet meer missen dan het blote geluid. £)E TWEEDE methode van eiereneten in wetenschappelijke kringen de gulzige genaamd, bestaat hierin dat d eter het uiteinde van zijn lepeltj wringt tussen de schaal van het ei e het inwendige. Door enig manoeuvr< ren kan men op deze wijze zeer grot delen van de eetbare inhoud loswril ken. Deze worden dan naar de mos gebracht terwijl zij over de lepelran zwellen gelijk sommige gezette wie rijders over het zadel van hun fiet Ook deze methode verdient grotelijl afkeuring. In de literatuur kan me vinden dat dergelijke eiereneters ee neiging tot het kapitalisme hebbe: Zij houden hun broek ook vaak mi een riem op en dat is een veeg tekei Tenslotte blijft ons dan als derc mogelijkheid nog de methode van c kleine hapjes. Gierig in het ei-inne lijk turend, schept men er dan ze< kleine hoeveelheden uit en steekt d in de mond. Deze methode is al zet onsympathiek. Onbewust neemt de: groep kleine scherpe hapjes. Want d: passen bij hun scherpe tongen. Hit hebben wij te doen met de roddelaa; en de kletsmeiers, de vitters en c kleine ruziemakers. Wacht u voor c kleine-hapjesnemers Haha, zult u nu zeggen, gij hebt dr: manieren van eiereneten beschrevei maar alle drie noemt gij ze onsymp: thiek en afkeuringswaardig. Maar g schrijft niet hoe een gewoon menszij ei eet. Ons antwoord moet dan luiden: dt kunnen wij niet beschrijven. Een g< woon mens komt niet aan het eierei eten toe. Daar zijn ze veel te due voor. Voor hen is hoogstens handelin C: het leeglepelen van een afgeslage dopje. OPLOSSING KRUISWOORDPUZZL1 Horizontaal: 1 merg, 4 ramen, 8 e 11 o.a., 13 vreest, 16 te, 17 trede, 1 stenen, 21 sik, 22 c.c., 23 set, 24 oh, f Ari, 27 rots, 29 den, 32 ramen lappei 35 as, 36 A.M., 37 vlo, 38 Rijn, 39 M.P 41 Sr., 42 Irak, 44 beest, 45 roem, 4 R.K. Verticaal: 2 es, 3 gerechtelijk, Amsterdammer, 6 eb, 7 rots, 9 le, 1 tent, 12 aria, 13 V.D., 14 es, 15 te, 1 teer, 18 e.k., 20 N.S., 24 oom, 26 ie; 27 ras, 28 S.N., 30 N.P.V., 31 sno-, 3 radio, 33 la, 34 Eist, 38 ram, 40 pel 43 re.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1954 | | pagina 23