He St. Louis was geruime tijd liet landelijke Parijs Wij aten brood, soep en ijs van zeewier en. ..he Het eiland beleefde zijn glorietijd in de zeventiende en achttiende eeuw Ter overdenking Houd in gedachtenis Beroemde paleizen en beroemde bewoners Eindelijk letterlijk zeebanket Nieuw voedingsmiddel van hoge waarde Oók voor het verkeer naar andere planeten ZATERDAG 24 APRIL 1954 1I.E DE L I CITÉ. (lat grote schip in de Seinesleepte tot de 17e eeuw twee kleine platte barken ach ter zich aan. het ile Notre Dame en het ile des Vaches, eilandjes, die het eigendom waren van het Ka pittel van de kathedraal. Men liet er vee grazen en ze dienden de Parijse adel om er in het schemerend ochtendgloren zijn erezaken te regelen. In het begin van de 17c eeuw werden deze eilandjes verkocht aan een aannemer. Ie sieur Marie, die zich met die koop verplichtte ze tot één eiland te verenigen en dat door bruggen te verbinden met de rive gauche en met de rive droile. Zo ontstond het lie St. Louis met één grote straat, die hel eiland in de lengte doorsneed, met de kleine parochie-kerk St. Louis-en-Vile, die een a-jour-bewerkte toren draagt, en met zijn feodale paleizen aan de hoge kaden. Vooral magistraten, bankiers en hoge ambtenaren trok de plotselinge mogelijkheid een paleis te bezitten op een rustige plekdicht bij de stad. I)e hotels, die er gebouwd werden voor l.e Ragois, de. llrelonvilliers, voor Lambert de Tliorigny, voor Hesselin en Gruijn des Hordes deden in pracht en weelderige uitvoering niet onder voor de vorste lijke woningen in het toen in de mode zijnde quart irr Ie Marais. Van het ogenblik af dal het ile Sl. Louis bewoond werd. heeft het een provinciaal en bijna landelijk karakter gedragen en iveten te behouden. Zijn glorietijd heeft het beleefd in de 17e en 18e eeuw, toen Voltaire met de marquise du Cha- telet in het hotel Lambert woonde. Voor de Parijzenaars was het lie St. Louis het andere einde van de wereld! De decoraties uit de beroemd geworden ..salon de I'am ouren „salon des muses" uit dit hotel zijn nu gedeeltelijk in het Louvre, gedeeltelijk nog ter plaatse aanwezig. TIJDENS de Revolutie werd liet paleis bewoond door Tallien, een van de drie die Robespierre ten val brachten op de 9e Thermidor, wat liet einde van de terreur inluidde. Zijn vrouw, Thérèse Cabarrus, werd als Mme Tallien door het Parijse volk ,.notre dame de Thermidor"' genoemd. In het jaar 1784, op Al lerheiligen, legde de trekschuit, die de Seine afvoer, aan bij de Pont Marie, een der bruggen die het lie St. Louis met de rive droite ver bindt. Onder de reizigers bevonden zich vijf leerlingen van de Cadetten school in Brienne, die hun studie aan de Ecole Militaire in Parijs kwamen voortzetten. Een van hen, bleek, nerveus en bewegelijk, was de jonge Bonaparte. Hij zette voet aan wal op het lie St. Louis en zag van daaruit voor het eerst Parijs. QP de Quai d'Anjou vindt men ver der het hotel Lauzun, zo genoemd naar de due de Lauzun, echtgenoot van „La Grande Mademoiselle", nicht van Louis XIV, Zij heeft met haar persoonlijkheid een onvergankelijk stempel op dit unieke paleis gedrukt Zij stierf er en lag toen opgebaard in het „boudoir des glacés", dat met spiegels rondom, geheel verlucht is met prachtig schilder- en beeldhouw werk, dat toegeschreven wordt aan Patel en Monnoyer. Oorspronkelijk was dit paleis gebouwd door de ma gistraat Gruijn des Bordes, zoon van een kroegbaas op het Ile de la Cité; in de „Pomme de Pin", een toentertijd bekende taveerne, waren Molière, Boileau en Racine stamgas ten. Na de due de Lauzun woonde de kardinaal Richelieu in het hotel en nog veel later, onder Louis Philip pe, een zekere baron Pichon, die er zijn beruchte club van opiumschui vers onderbracht. Het interieur is vrijwel ongeschonden en compleet bewaard gebleven, het behoort thans aan de stad Parijs en dient voor in tiemere ontvangsten dan het stad huis kan bieden. Koningin Elisabeth en de hertog van Edinburg werden er bij hun bezoek aan Parijs in 1948 ontvangen en als we goed zijn ingelicht Koningin Juliana en Prins Bernhard eveneens. In de eerste helft van de vorige eeuw was het lie St. Louis en deca dence. Zomers ging het schuil achter het groen van zijn oude bomen, ter wijl 's winters de - gesloten vensters, Het paleis van de due de Lauzun De prachtige entree van een der paleizen. waarachter zich nooit iets beweegt, boven de hoge kademuren uitblinke- ren. Zo lag het daar te dromen, my sterieus, alleen met zijn verleden en zijn schimmen, die het hanteren. Een ideaal oord voor een kunstenaarswe reld, om er ongestoord te werken en ongestoord lief te hebben. De dichter Arvers, die op nummer 12 van de Quai d' Orleans geboren wordt in 1806, schijft daar later zijn beroemd sonnet, dat aanvangt met „mon ame a son secret, ma vie a son mystère. Baudelaire zal er toen hij in een paar kamers van het hotel Lauzun woonde zijn Fleurs du Mal dichten en Théophile Gautier aan wie zij opgedragen zijn, wijdt zijn voorwoord Het torentje van de St. Louis-en-Vile. daarin „aux créatures de joie qui hantèrent ce logis princier. Schilders en dichters uit die tijd hebben er geleeft en gewerkt en zijn er gestorven en zij hebben, ieder op eigen wijze, het lie St. Louis in en door hun kunst vereeuwigd. Maar na die periode bleef het nogmaals ver laten en vergeten achter, met zijn eeuwenoude huizen onder de hobbe lige daken, met de vochtige, gecra- queleerde gevels, waarin de oude groene glazen vensters aandoen als brillen voor blinde ogen, dromend, als een schone slaapster, in het groen, omspoeld door het kabbelend water van de Seine. QE PRINS die haar omstreeks 1850 zou wekken, was geen sprookjes prins, maar de dictator van het ur banisme, de baron Haussmann. Hij keek niet met verliefde ogen naar het lie St. Louis, want hij dacht al leen maar aan een hygiënische stads- opruiming en hoe hij deze sprookjes prinses, die voor hem alleen maar een sta-in-de-weg betekende, nog kon inschakelen en ombouwen tot een nuttig element in zijn uitbreidings plannen. Hij begon met meer bruggen tussen het eiland en Parijs te leggen en als verbinding daartussen een paar brede straten er overheen. Tenslotte kwam er de kleine Pont Louis, die het eiland als aan een sleeptouw aan het Ile de Cité vastknoopt. Dit alles betekende echter de afbraak van meer prachtige paleizen, die gedeelte lijk door banale handelshuizen wer den vervangen. Een tweede heilig- schennende maatregel was de aanleg van twee bruggen over de uiterste oostelijke punt van het eiland, waar mede het beroemde „baicon" ver dween. Dat baicon was een van de verrukkelijkste plekjes van het oude Parijs. De reiziger, die vroeger per trekschuit en de tourist, die later in de „mouche d' eau" de Seine afvoer, werd altijd weer getroffen, door het unieke gezicht op wat een gebeeld houwde achtersteven van een schip leek, dat uit het water voor hem op rees, en in werkelijkheid de gevels van de hotels Lambert en de Breton villiers waren, die boven de zuidelij ke en noordelijke quais, die hier naar elkander toebogen, uitrezen. Het ho tel de Bretonvilliers bezat een terras, waar de Parijzenaars vrij toegang hadden om vandaar het uitzicht te genieten, dat men zich nu nauwelijks meer kan voorstellen. De bruggen zullen wel nodig zijn ge weest, maar Haussmann, daar is ie dereen het nu wel over eens, had het hotel de Bretonvilliers kunnen en behoren te sparen! Niets van dit alles. Er kwamen tien huizen voor in de plaats, die lelijk en burgerlijk in ieder geval meer huur en rente afwierpen dan het oude, onbewoon bare paleis. Een van de beroemdste punten van Parijs uit de vorige eeuw verdween ermede. Waarschijnlijk was baron Haussmann er zich niet eens van bewust. Men moet het lie St. Louis bezoe ken op een vroege morgen in de herfst als mist en gevallen blade ren er dat droefgeestige waas van verstorven stilte brengen, omdat er dan alleen nog iets van de sfeer van een groots verleden is terug te vin den, als men dat wil zoeken, tenmin ste. C. NIERSTRASZ (Van onze correspondent te New York) SMAKELIJK ETEN De algensoep staat dampend op tafel. Een sneetje chlorella (u kunt het verschil met brood niet zien) ligt er naast. De hoofdschotel van de maaltijd bestaat uit een paar hapjes ge concentreerde algen, waarover een sausje is gegoten om se smaak te geven. Tien lepels algen smaken vrijwel hetzelfde als een stevige bief stuk en hebben groter voedingswaarde. Nagerecht: algen-ijs. Ge weet natuurlijk wat algen zijn. Zwart-groene, zeewierachtige planten, die zich vastzetten aan de kiel van zeeschepen of kroos, dat ge op stille wateren aantreft. De moderne wetenschap heeft uitgemaakt dat men er brood van kan bakken, zonder dat de verbruiker enig verschil proeft tussen de nieuwe concoclie en wittebrood, tarwe- of roggebrood. Eindelijk, letterlijk zeebanket. £)EZE ALGEN zijn voorbestemd het wereld-voedselprobleem op te lossen (en de bevolking van onze planeet dus nog vervaarlijker te doen toenemen) de interplanetaire ruimtevaart tot een cu linair genoegen te maken en vermoede lijk het biefstukdiner om zeep te hel pen. De meest voedzame algen heeft men chlorella genoemd. Zij gedijen het best in vers water en bevatten alle eiwitten: vet, zetmelen en vitaminen, die het menselijk lichaam nodig heeft. Chlorella is één bonk voedsel, zonder ook maar een speldeprikje nutteloze bijproducten of afval, Chlorella vermenigvuldigt zich daarbij zeven maal per dag en is zo taai als onkruid. Er is niet tegen op te eten 1 Het zijn chlorella en een serie aan verwante algen die het aloude concept van de wereld als een hoorn van over vloed opnieuw binnen de gezichtskring brengen. Het allerlaatste onderzoek heeft uitgewezen, dat stille wateren ter grootte van een hectare land per jaar 40 ton voedzame algen kunnen opleve ren. Wil men zich een beeld vormen van de voedingswaarde ervan, dan kan men het vergelijken met vette weiden, die (indirect) per jaar 250 pond vlees opleveren. Zes en twintig algensoorten (waar van chlorella er dan één is) zijn mo menteel in cultuur. Algen zijn ééncel- lige planten, letterlijk behorend tot de meest primitieve vormen van plant aardig leven. Vermenigvuldiging vindt plaats doordat de cel uit haar voegen barst. In een vijver waar rottende plan ten een gunstige aanvoer van stikstof en koolstof in de hand werken, vindt een dergelijke vermenigvuldiging ette lijke malen per dag plaats. Ontdekkers van dit nieuwe voedsel zijn vermoedelijk dr Samuel Ruben en dr Martin Kamen, van de universiteit van Californië, die geboekstaafd staan als de eersten, die doordrongen achter het IJzeren Gordijn van Moeder Na tuur. Jarenlang kwamen zij niet veel verder dan de theorie van wat zij hoop ten te kunnen constateren. De ontwik keling van atoomenergie leidde echter tot de productie van de werktuigen, die de geleerden nodig hadden om dit IJze ren Gordijn niet alleen in de geest maar ook metterdaad te doorbreken. Het is zeer goed mogelijk dat andere geleerden in andere landen deze beide doktoren vóór zijn geweest, of het Ame rikaans initiatief verder hebben uitge werkt. In Thailand, Israël en Japan heeft men reeds een aantal jaren dit onderzoek krachtig ter hand genomen. Dat het algenmenu voor Japanners niet alleen de psysieke oplossing betekent voor het vraagstuk hoe een zo klein eiland 85 millioen zielen kan voeden, doch tevens het mogelijke antwoord is op het immense politieke probleem dat ajpan zal blijven vormen, behoeft nau welijks betoog. MOCHT ge uw vrouw eens wat al- genbrood willen laten bakken, tenein de de smaak ervan beet te krijgen dan diene het volgende recept: 8 eetlepels chlorellapoedcr, 4 kop- pes bloem, '/2 kop boter, 1 kop melk 7 eetlepels suiker, 2 eieren, 1 theelepel zout en een beetje gist. Wij hebben het pas geproefd en wij vonden het moeilijk een sterk smaak verschil met gewoon brood te consta teren. De voedingswaarde van chlo rellabrood is aanzienlijk hoger in eiwitcn en vetten en vitaminen dan die van gewoon brood. Wij proefden daarna chlorella-ijs en hebben die dag beslist het gevoel gehad, dat de kat niet met onze maag zou weglopen. Mocht het visioen van deze nieuwe voedselseries u somber stemmen dan is hier een element van hoop. Algen kunnen ook als brandstof dienen om hitte of industriekracht te leveren. De productie ervan kan dus t.z.t. de plaats innemen van de sterk minde rende hoeveelheden steenkool en olie, waarvan -de mensheid zo'n onmatig gebruik maakt dat sommige geleerden er voor vrezen dat deze voorraden spoedig zullen zijn uitgeput. Van de Amerikaanse marine is bo vendien de recente uitspraak afkom stig, dat algenvoedsel nu juist dat is, waarop men heeft gewacht, vooral in verband met het komend interplane tair verkeer. De Universiteit van Texas heeft opdracht gekregen om in verband met het interplanetair ver keer mogelijkheden na te gaan om in ruimteschepen algen te produceren als een bron van voedsel en zuurstof. De- {-[ET PAASFEEST, dat weer overal is gevierd, is het feest van de vernieu wing des levens. Ondanks het feit, dat het weer bij ons en in midden- en een deel van Zuid-Europa dit jaar meer leek op mid-winter dan op de lente, is het toch door duizenden bij duizen den met opgewektheid als lentefeest ge\ierd. En het heeft als zodanig onge twijfeld ook grote betekenis en gaat er een machtige sprake van uit. Radio en krant hebben ons dan ook gemeld dat de stroom van toeristen, die de streken van ons land bezochten waar het natuurschoon elk jaar weer zó rijk en zó vol te zien is als nergens anders, dit jaar zó groot was, dat alle cijfers van voorgaande jaren ver in de scha duw gezet werden door het aantal dat dit jaar bereikt is. Pasen is dus ook voor ons een lentefeest. Toch is het feit, dat de natuur ons elk jaar met Pasen doet zien, de ver nieuwing van het leven, niet het enige en zelfs niet het voornaamste dat Pasen maakt tot een blij en heerlijk feest. De voornaamste reden daarvoor ligt in het feit dat de Christen, die nog bij zijn Bijbel leeft, als het woord van God, op Pasen gedenkt de opstanding van Jezus Christus uit de dood, waar mee Hij krachtiglijk bewezen heeft, de Zoon van God te zijn. Anders niet. Anders niet?Nee, maar dit is een feit, dat een machtige betekenis heeft. D i t vooral is het wat Pasen tot Pasen maakt. Hierop moet gij u eerst bezinnen. Dit feit is zó machtig en zó groot, dat de apostel Paulus ervan schrijft in 2 Timotheus 2: 8a: „Houdt het in ge dachtenis...altijd door. Gij moet er vóórtdurend aan denken. Gij moet er aan denken, allereerst, als zonde en schuld u benauwen, als uw geweten u beschuldigt en aanklaagt, als gij uzelf veroordelen moet. Dan, wanneer een stem van binnen bij u, u zegt, dat het zo niet goed met u komt. Dan als daar binnen dat wondere gevoel ontstaat, dat is als een ledigheid, die ge eigenlijk niet goed kunt om schrijven. Dat pijnlijke, ja al pijnlijker gemis, dat zich niet meer verduwen laat; die niet te vervullen onvoldaan heid, die om stilling en oplossing roept. Dan als gij steeds meer leert zien, dat een mens met God te doen heeft, die heilig is en rechtvaardig, en voor wie ieder mens moet verschijnen, maar dit zo niet kan. Dan als gij u bewust wordt, dat gij een zondaar zijt, die vergeving en verzoening nodig hebt, die met God in het reine moet komenmaar ge kweld wordt gedurig weer door dei vraag: hóe zal en hóe kan dat ge schieden? Houdt dan in gedachtenis dat Jezus Christus uit de doden opgewekt is, na dat Hij drie dagen te voren aan het kruis gestorven was om het offer voor uw schuld aan God op te dragen en verzoening voor u w zonde, alsopk voor de zonde der wereld bij God te ver werven. Dit moet gij in gedachtenis houden, want dat zal u zeer rijkelijk vertroosten. Immers wat wil het eigenlijk zeg gen, dat Jezus opgewekt is? Dit: dat de heilige God in den hemel Zèif Zijn Zoon uit het graf heeft verlost. Hem daaruit heeft opgewekt, wijl Hij aan Gods recht had voldaan. Want dat Jezus was gedood, aan het kruis ter dood gebracht en ook in het graf gelegd was, wijl Hij het oordeel droeg, de straf op onze zonden. Zijn leven dat Hij gaf was het offer, ge bracht voor de zonden. Maar dat offer was nu ook genoeg. En zie, nu is er mogelijkheid, dat ook gij met die God wordt verzoend, dat Hij u in genade aanneemt, u de schuld niet meer toerekenen wil, maar ze om Christus-wil vergeven. Op de verdienste van dien Christus moogt gij pleiten. Wat klaagt en schreit ge dan alsof uw zonden te groot en te veel zouden zijn, om vergeven te worden? Roep vrij om genade tot die God, Die u in Christus uw zonden wil vergeven. En houdt in gedachtenis dat Jezus Christus uit de doden is op gewekt, ten bewijze dat Zijn offer ge noeg is! Genoeg daar moogt ge ook aan denken, als ge soms in moeite zijt, en in druk of zorg of kommer of rouw. Daar moogt gij eveneens aan denken als het levensleed u treft en uw hart wordt verscheurd van verdriet. Als de weg u moeilijk is, en gij nergens uitkomst ziet, en geen mens ter wereld u hulp kan bieden. Als het kruis op uw schouders drukt, en gij haast dreigt er onder te bezwijken. Houdt ook dan in gedachtenis dat Jezus Christus uit de doden is opge wekt. Dat zal u wonderlijk bemoedigen en heerlijk vertroosten. Dat zal u kracht geven om met moed en in stil vertrou wen op God de levensreis voort te zet ten tot het einde toe. d- H. v. d. K. ze levensmiddelen zouden dan gepro duceerd moeten worden in een door zichtig glazen of piastic bassin of aquarium dat qua stikstof gevoegd zou moeten worden door een stikstofrijke vloeistof. De algen zouden daardoor zuurstof gaan produceren, die de be naming ten goede zou komen. De koolstof, die de benaming uitademt, helpt weer de groei en de vermenig vuldiging van de algen. Amerikaanse geleerden koesteren er geen twijfel over, dat de productie van algen als voedingsmiddel en brandstof op korte termijn ter hand zal worden genomen. Het zeer grote Monsanto Chemical Concern in de V.S. is reeds doende, plannen voor een dergelijke fabriek op te stellen. Andere Ameri kaanse maatschappijen bereiden zich voor op de massaprocuctie van algen als veevoedsel. Het ziet er inderdaad naar uit, dat dank zij deze nieuwe ontwikkeling de wereld er ook niet langer bevreesd voor behoeft te zijn van honger om te komen..

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1954 | | pagina 9