He
St. Louis was geruime tijd
liet landelijke Parijs
Wij aten brood, soep en ijs van
zeewier en. ..he
Het eiland beleefde zijn glorietijd in de
zeventiende en achttiende eeuw
Ter overdenking
Houd in gedachtenis
Beroemde paleizen
en beroemde
bewoners
Eindelijk letterlijk zeebanket
Nieuw voedingsmiddel van hoge waarde
Oók voor het verkeer
naar andere planeten
ZATERDAG 24 APRIL 1954
1I.E DE L I CITÉ. (lat grote schip in de Seinesleepte tot de 17e eeuw twee kleine platte barken ach
ter zich aan. het ile Notre Dame en het ile des Vaches, eilandjes, die het eigendom waren van het Ka
pittel van de kathedraal. Men liet er vee grazen en ze dienden de Parijse adel om er in het schemerend
ochtendgloren zijn erezaken te regelen. In het begin van de 17c eeuw werden deze eilandjes verkocht aan
een aannemer. Ie sieur Marie, die zich met die koop verplichtte ze tot één eiland te verenigen en dat door
bruggen te verbinden met de rive gauche en met de rive droile. Zo ontstond het lie St. Louis met één grote
straat, die hel eiland in de lengte doorsneed, met de kleine parochie-kerk St. Louis-en-Vile, die een
a-jour-bewerkte toren draagt, en met zijn feodale paleizen aan de hoge kaden. Vooral magistraten, bankiers
en hoge ambtenaren trok de plotselinge mogelijkheid een paleis te bezitten op een rustige plekdicht bij
de stad. I)e hotels, die er gebouwd werden voor l.e Ragois, de. llrelonvilliers, voor Lambert de Tliorigny,
voor Hesselin en Gruijn des Hordes deden in pracht en weelderige uitvoering niet onder voor de vorste
lijke woningen in het toen in de mode zijnde quart irr Ie Marais. Van het ogenblik af dal het ile Sl.
Louis bewoond werd. heeft het een provinciaal en bijna landelijk karakter gedragen en iveten te
behouden. Zijn glorietijd heeft het beleefd in de 17e en 18e eeuw, toen Voltaire met de marquise du Cha-
telet in het hotel Lambert woonde. Voor de Parijzenaars was het lie St. Louis het andere einde van de
wereld! De decoraties uit de beroemd geworden ..salon de I'am ouren „salon des muses" uit dit hotel zijn
nu gedeeltelijk in het Louvre, gedeeltelijk nog ter plaatse aanwezig.
TIJDENS de Revolutie werd liet
paleis bewoond door Tallien, een
van de drie die Robespierre ten val
brachten op de 9e Thermidor, wat
liet einde van de terreur inluidde.
Zijn vrouw, Thérèse Cabarrus, werd
als Mme Tallien door het Parijse
volk ,.notre dame de Thermidor"'
genoemd. In het jaar 1784, op Al
lerheiligen, legde de trekschuit, die
de Seine afvoer, aan bij de Pont
Marie, een der bruggen die het lie
St. Louis met de rive droite ver
bindt. Onder de reizigers bevonden
zich vijf leerlingen van de Cadetten
school in Brienne, die hun studie
aan de Ecole Militaire in Parijs
kwamen voortzetten. Een van hen,
bleek, nerveus en bewegelijk, was
de jonge Bonaparte. Hij zette voet
aan wal op het lie St. Louis en zag
van daaruit voor het eerst Parijs.
QP de Quai d'Anjou vindt men ver
der het hotel Lauzun, zo genoemd
naar de due de Lauzun, echtgenoot
van „La Grande Mademoiselle", nicht
van Louis XIV, Zij heeft met haar
persoonlijkheid een onvergankelijk
stempel op dit unieke paleis gedrukt
Zij stierf er en lag toen opgebaard
in het „boudoir des glacés", dat met
spiegels rondom, geheel verlucht is
met prachtig schilder- en beeldhouw
werk, dat toegeschreven wordt aan
Patel en Monnoyer. Oorspronkelijk
was dit paleis gebouwd door de ma
gistraat Gruijn des Bordes, zoon
van een kroegbaas op het Ile de la
Cité; in de „Pomme de Pin", een
toentertijd bekende taveerne, waren
Molière, Boileau en Racine stamgas
ten. Na de due de Lauzun woonde
de kardinaal Richelieu in het hotel
en nog veel later, onder Louis Philip
pe, een zekere baron Pichon, die er
zijn beruchte club van opiumschui
vers onderbracht. Het interieur is
vrijwel ongeschonden en compleet
bewaard gebleven, het behoort thans
aan de stad Parijs en dient voor in
tiemere ontvangsten dan het stad
huis kan bieden. Koningin Elisabeth
en de hertog van Edinburg werden
er bij hun bezoek aan Parijs in 1948
ontvangen en als we goed zijn
ingelicht Koningin Juliana en Prins
Bernhard eveneens.
In de eerste helft van de vorige
eeuw was het lie St. Louis en deca
dence. Zomers ging het schuil achter
het groen van zijn oude bomen, ter
wijl 's winters de - gesloten vensters,
Het paleis van de due de Lauzun
De prachtige entree van een der
paleizen.
waarachter zich nooit iets beweegt,
boven de hoge kademuren uitblinke-
ren. Zo lag het daar te dromen, my
sterieus, alleen met zijn verleden en
zijn schimmen, die het hanteren. Een
ideaal oord voor een kunstenaarswe
reld, om er ongestoord te werken en
ongestoord lief te hebben.
De dichter Arvers, die op nummer
12 van de Quai d' Orleans geboren
wordt in 1806, schijft daar later zijn
beroemd sonnet, dat aanvangt met
„mon ame a son secret, ma vie a son
mystère.
Baudelaire zal er toen hij in een
paar kamers van het hotel Lauzun
woonde zijn Fleurs du Mal dichten
en Théophile Gautier aan wie zij
opgedragen zijn, wijdt zijn voorwoord
Het torentje van de St. Louis-en-Vile.
daarin „aux créatures de joie qui
hantèrent ce logis princier.
Schilders en dichters uit die tijd
hebben er geleeft en gewerkt en zijn
er gestorven en zij hebben, ieder op
eigen wijze, het lie St. Louis in en
door hun kunst vereeuwigd. Maar na
die periode bleef het nogmaals ver
laten en vergeten achter, met zijn
eeuwenoude huizen onder de hobbe
lige daken, met de vochtige, gecra-
queleerde gevels, waarin de oude
groene glazen vensters aandoen als
brillen voor blinde ogen, dromend,
als een schone slaapster, in het groen,
omspoeld door het kabbelend water
van de Seine.
QE PRINS die haar omstreeks 1850
zou wekken, was geen sprookjes
prins, maar de dictator van het ur
banisme, de baron Haussmann. Hij
keek niet met verliefde ogen naar
het lie St. Louis, want hij dacht al
leen maar aan een hygiënische stads-
opruiming en hoe hij deze sprookjes
prinses, die voor hem alleen maar
een sta-in-de-weg betekende, nog kon
inschakelen en ombouwen tot een
nuttig element in zijn uitbreidings
plannen. Hij begon met meer bruggen
tussen het eiland en Parijs te leggen
en als verbinding daartussen een paar
brede straten er overheen. Tenslotte
kwam er de kleine Pont Louis, die
het eiland als aan een sleeptouw aan
het Ile de Cité vastknoopt. Dit alles
betekende echter de afbraak van meer
prachtige paleizen, die gedeelte
lijk door banale handelshuizen wer
den vervangen. Een tweede heilig-
schennende maatregel was de aanleg
van twee bruggen over de uiterste
oostelijke punt van het eiland, waar
mede het beroemde „baicon" ver
dween. Dat baicon was een van de
verrukkelijkste plekjes van het oude
Parijs. De reiziger, die vroeger per
trekschuit en de tourist, die later in
de „mouche d' eau" de Seine afvoer,
werd altijd weer getroffen, door het
unieke gezicht op wat een gebeeld
houwde achtersteven van een schip
leek, dat uit het water voor hem op
rees, en in werkelijkheid de gevels
van de hotels Lambert en de Breton
villiers waren, die boven de zuidelij
ke en noordelijke quais, die hier naar
elkander toebogen, uitrezen. Het ho
tel de Bretonvilliers bezat een terras,
waar de Parijzenaars vrij toegang
hadden om vandaar het uitzicht te
genieten, dat men zich nu nauwelijks
meer kan voorstellen.
De bruggen zullen wel nodig zijn ge
weest, maar Haussmann, daar is ie
dereen het nu wel over eens, had
het hotel de Bretonvilliers kunnen
en behoren te sparen! Niets van dit
alles. Er kwamen tien huizen voor
in de plaats, die lelijk en burgerlijk
in ieder geval meer huur en rente
afwierpen dan het oude, onbewoon
bare paleis. Een van de beroemdste
punten van Parijs uit de vorige eeuw
verdween ermede. Waarschijnlijk was
baron Haussmann er zich niet eens
van bewust.
Men moet het lie St. Louis bezoe
ken op een vroege morgen in de
herfst als mist en gevallen blade
ren er dat droefgeestige waas van
verstorven stilte brengen, omdat er
dan alleen nog iets van de sfeer van
een groots verleden is terug te vin
den, als men dat wil zoeken, tenmin
ste. C. NIERSTRASZ
(Van onze correspondent te New York)
SMAKELIJK ETEN De algensoep staat dampend op tafel. Een
sneetje chlorella (u kunt het verschil met brood niet zien) ligt er
naast. De hoofdschotel van de maaltijd bestaat uit een paar hapjes ge
concentreerde algen, waarover een sausje is gegoten om se smaak te
geven. Tien lepels algen smaken vrijwel hetzelfde als een stevige bief
stuk en hebben groter voedingswaarde. Nagerecht: algen-ijs. Ge weet
natuurlijk wat algen zijn. Zwart-groene, zeewierachtige planten, die
zich vastzetten aan de kiel van zeeschepen of kroos, dat ge op stille
wateren aantreft. De moderne wetenschap heeft uitgemaakt dat men
er brood van kan bakken, zonder dat de verbruiker enig verschil
proeft tussen de nieuwe concoclie en wittebrood, tarwe- of roggebrood.
Eindelijk, letterlijk zeebanket.
£)EZE ALGEN zijn voorbestemd het
wereld-voedselprobleem op te lossen
(en de bevolking van onze planeet dus
nog vervaarlijker te doen toenemen) de
interplanetaire ruimtevaart tot een cu
linair genoegen te maken en vermoede
lijk het biefstukdiner om zeep te hel
pen.
De meest voedzame algen heeft men
chlorella genoemd. Zij gedijen het best
in vers water en bevatten alle eiwitten:
vet, zetmelen en vitaminen, die het
menselijk lichaam nodig heeft. Chlorella
is één bonk voedsel, zonder ook maar
een speldeprikje nutteloze bijproducten
of afval, Chlorella vermenigvuldigt zich
daarbij zeven maal per dag en is zo
taai als onkruid. Er is niet tegen op te
eten 1
Het zijn chlorella en een serie aan
verwante algen die het aloude concept
van de wereld als een hoorn van over
vloed opnieuw binnen de gezichtskring
brengen. Het allerlaatste onderzoek
heeft uitgewezen, dat stille wateren ter
grootte van een hectare land per jaar
40 ton voedzame algen kunnen opleve
ren. Wil men zich een beeld vormen
van de voedingswaarde ervan, dan kan
men het vergelijken met vette weiden,
die (indirect) per jaar 250 pond vlees
opleveren.
Zes en twintig algensoorten (waar
van chlorella er dan één is) zijn mo
menteel in cultuur. Algen zijn ééncel-
lige planten, letterlijk behorend tot de
meest primitieve vormen van plant
aardig leven. Vermenigvuldiging vindt
plaats doordat de cel uit haar voegen
barst. In een vijver waar rottende plan
ten een gunstige aanvoer van stikstof
en koolstof in de hand werken, vindt
een dergelijke vermenigvuldiging ette
lijke malen per dag plaats.
Ontdekkers van dit nieuwe voedsel
zijn vermoedelijk dr Samuel Ruben en
dr Martin Kamen, van de universiteit
van Californië, die geboekstaafd staan
als de eersten, die doordrongen achter
het IJzeren Gordijn van Moeder Na
tuur. Jarenlang kwamen zij niet veel
verder dan de theorie van wat zij hoop
ten te kunnen constateren. De ontwik
keling van atoomenergie leidde echter
tot de productie van de werktuigen, die
de geleerden nodig hadden om dit IJze
ren Gordijn niet alleen in de geest maar
ook metterdaad te doorbreken.
Het is zeer goed mogelijk dat andere
geleerden in andere landen deze beide
doktoren vóór zijn geweest, of het Ame
rikaans initiatief verder hebben uitge
werkt. In Thailand, Israël en Japan
heeft men reeds een aantal jaren dit
onderzoek krachtig ter hand genomen.
Dat het algenmenu voor Japanners niet
alleen de psysieke oplossing betekent
voor het vraagstuk hoe een zo klein
eiland 85 millioen zielen kan voeden,
doch tevens het mogelijke antwoord is
op het immense politieke probleem dat
ajpan zal blijven vormen, behoeft nau
welijks betoog.
MOCHT ge uw vrouw eens wat al-
genbrood willen laten bakken, tenein
de de smaak ervan beet te krijgen dan
diene het volgende recept:
8 eetlepels chlorellapoedcr, 4 kop-
pes bloem, '/2 kop boter, 1 kop melk
7 eetlepels suiker, 2 eieren, 1 theelepel
zout en een beetje gist.
Wij hebben het pas geproefd en wij
vonden het moeilijk een sterk smaak
verschil met gewoon brood te consta
teren. De voedingswaarde van chlo
rellabrood is aanzienlijk hoger in
eiwitcn en vetten en vitaminen dan
die van gewoon brood. Wij proefden
daarna chlorella-ijs en hebben die dag
beslist het gevoel gehad, dat de kat
niet met onze maag zou weglopen.
Mocht het visioen van deze nieuwe
voedselseries u somber stemmen dan
is hier een element van hoop. Algen
kunnen ook als brandstof dienen om
hitte of industriekracht te leveren.
De productie ervan kan dus t.z.t. de
plaats innemen van de sterk minde
rende hoeveelheden steenkool en olie,
waarvan -de mensheid zo'n onmatig
gebruik maakt dat sommige geleerden
er voor vrezen dat deze voorraden
spoedig zullen zijn uitgeput.
Van de Amerikaanse marine is bo
vendien de recente uitspraak afkom
stig, dat algenvoedsel nu juist dat is,
waarop men heeft gewacht, vooral in
verband met het komend interplane
tair verkeer. De Universiteit van
Texas heeft opdracht gekregen om in
verband met het interplanetair ver
keer mogelijkheden na te gaan om in
ruimteschepen algen te produceren als
een bron van voedsel en zuurstof. De-
{-[ET PAASFEEST, dat weer overal is
gevierd, is het feest van de vernieu
wing des levens. Ondanks het feit, dat
het weer bij ons en in midden- en een
deel van Zuid-Europa dit jaar meer
leek op mid-winter dan op de lente,
is het toch door duizenden bij duizen
den met opgewektheid als lentefeest
ge\ierd. En het heeft als zodanig onge
twijfeld ook grote betekenis en gaat
er een machtige sprake van uit.
Radio en krant hebben ons dan ook
gemeld dat de stroom van toeristen, die
de streken van ons land bezochten waar
het natuurschoon elk jaar weer zó rijk
en zó vol te zien is als nergens anders,
dit jaar zó groot was, dat alle cijfers
van voorgaande jaren ver in de scha
duw gezet werden door het aantal dat
dit jaar bereikt is. Pasen is dus ook
voor ons een lentefeest.
Toch is het feit, dat de natuur ons
elk jaar met Pasen doet zien, de ver
nieuwing van het leven, niet het enige
en zelfs niet het voornaamste dat
Pasen maakt tot een blij en heerlijk
feest. De voornaamste reden daarvoor
ligt in het feit dat de Christen, die nog
bij zijn Bijbel leeft, als het woord van
God, op Pasen gedenkt de opstanding
van Jezus Christus uit de dood, waar
mee Hij krachtiglijk bewezen heeft, de
Zoon van God te zijn. Anders niet.
Anders niet?Nee, maar dit is
een feit, dat een machtige betekenis
heeft. D i t vooral is het wat Pasen tot
Pasen maakt. Hierop moet gij u eerst
bezinnen.
Dit feit is zó machtig en zó groot,
dat de apostel Paulus ervan schrijft in
2 Timotheus 2: 8a: „Houdt het in ge
dachtenis...altijd door. Gij moet er
vóórtdurend aan denken.
Gij moet er aan denken, allereerst,
als zonde en schuld u benauwen, als
uw geweten u beschuldigt en aanklaagt,
als gij uzelf veroordelen moet. Dan,
wanneer een stem van binnen bij u,
u zegt, dat het zo niet goed met u komt.
Dan als daar binnen dat wondere
gevoel ontstaat, dat is als een ledigheid,
die ge eigenlijk niet goed kunt om
schrijven. Dat pijnlijke, ja al pijnlijker
gemis, dat zich niet meer verduwen
laat; die niet te vervullen onvoldaan
heid, die om stilling en oplossing roept.
Dan als gij steeds meer leert zien,
dat een mens met God te doen heeft,
die heilig is en rechtvaardig, en voor
wie ieder mens moet verschijnen, maar
dit zo niet kan.
Dan als gij u bewust wordt, dat
gij een zondaar zijt, die vergeving en
verzoening nodig hebt, die met God in
het reine moet komenmaar ge
kweld wordt gedurig weer door dei
vraag: hóe zal en hóe kan dat ge
schieden?
Houdt dan in gedachtenis dat Jezus
Christus uit de doden opgewekt is, na
dat Hij drie dagen te voren aan het
kruis gestorven was om het offer voor
uw schuld aan God op te dragen en
verzoening voor u w zonde, alsopk voor
de zonde der wereld bij God te ver
werven. Dit moet gij in gedachtenis
houden, want dat zal u zeer rijkelijk
vertroosten.
Immers wat wil het eigenlijk zeg
gen, dat Jezus opgewekt is? Dit:
dat de heilige God in den hemel Zèif
Zijn Zoon uit het graf heeft verlost.
Hem daaruit heeft opgewekt, wijl
Hij aan Gods recht had voldaan.
Want dat Jezus was gedood, aan het
kruis ter dood gebracht en ook in het
graf gelegd was, wijl Hij het oordeel
droeg, de straf op onze zonden. Zijn
leven dat Hij gaf was het offer, ge
bracht voor de zonden.
Maar dat offer was nu ook genoeg.
En zie, nu is er mogelijkheid, dat ook
gij met die God wordt verzoend, dat
Hij u in genade aanneemt, u de schuld
niet meer toerekenen wil, maar ze om
Christus-wil vergeven.
Op de verdienste van dien Christus
moogt gij pleiten.
Wat klaagt en schreit ge dan alsof
uw zonden te groot en te veel zouden
zijn, om vergeven te worden? Roep
vrij om genade tot die God, Die u in
Christus uw zonden wil vergeven.
En houdt in gedachtenis
dat Jezus Christus uit de doden is op
gewekt, ten bewijze dat Zijn offer ge
noeg is!
Genoeg daar moogt ge ook aan
denken, als ge soms in moeite zijt, en
in druk of zorg of kommer of rouw.
Daar moogt gij eveneens aan denken
als het levensleed u treft en uw hart
wordt verscheurd van verdriet.
Als de weg u moeilijk is, en gij
nergens uitkomst ziet, en geen mens
ter wereld u hulp kan bieden.
Als het kruis op uw schouders
drukt, en gij haast dreigt er onder te
bezwijken.
Houdt ook dan in gedachtenis dat
Jezus Christus uit de doden is opge
wekt. Dat zal u wonderlijk bemoedigen
en heerlijk vertroosten. Dat zal u kracht
geven om met moed en in stil vertrou
wen op God de levensreis voort te zet
ten tot het einde toe.
d- H. v. d. K.
ze levensmiddelen zouden dan gepro
duceerd moeten worden in een door
zichtig glazen of piastic bassin of
aquarium dat qua stikstof gevoegd zou
moeten worden door een stikstofrijke
vloeistof. De algen zouden daardoor
zuurstof gaan produceren, die de be
naming ten goede zou komen. De
koolstof, die de benaming uitademt,
helpt weer de groei en de vermenig
vuldiging van de algen.
Amerikaanse geleerden koesteren er
geen twijfel over, dat de productie van
algen als voedingsmiddel en brandstof
op korte termijn ter hand zal worden
genomen. Het zeer grote Monsanto
Chemical Concern in de V.S. is reeds
doende, plannen voor een dergelijke
fabriek op te stellen. Andere Ameri
kaanse maatschappijen bereiden zich
voor op de massaprocuctie van algen
als veevoedsel.
Het ziet er inderdaad naar uit, dat
dank zij deze nieuwe ontwikkeling de
wereld er ook niet langer bevreesd
voor behoeft te zijn van honger om te
komen..