is- Contact met de Egmonden 1 mei 1975 FA. P. VAN DER SCHINKEL, HERBOREN NA 75 JAAR HISTORIE Bij de fa. P. v.d. Schinkel gebeu ren belangrijke dingen altyd in april. Dit zei de heer G. v.d. Schinkel in zijn openingsspeech van de prachti ge warme banketbakkerswinkel aan de Voorstraat. Vroeger nam vader P. v.d. Schinkel in april 1900 de zaak over van ene Koeman, de zaak werd ook vroeger verbouwd in april, over genomen door zün zoons Gerrit en !Jan in april, Gerrit trouwde op 1 april en "dat was geen grap" zei hü, later werd weer verbouwd in april en nu dan weer. 1 Hij gaf een historisch overzicht s en beschreef de tijd waarin de be- zorging hoofdzaak was, zelfs tijdens 'J de evacuatie tot in Heiloo. Door de enorme kostenstijging raakt de be zorging nu steeds meer op de ach- tergrond. Hij verklaarde de zaak voor her dopend met een hartelijke gelukwens aan het adres van Bertus en Tine, waarna de vele belangstellenden hun gelukwensen aanboden. De zaak is uitgebreid met de daarnaast lig gende woonkamer. Het is een riante oppervlakte geworden met een kof fiebar. Een voortvarendheid stuk vakwerk werd daar afgeleverd door aannemersbedrijf Blaauboer, fa. G. Ide Graaff, schildersbedrijf Ab Stam, Electro Huib Konijn en de installa tiebedrijven Ant. Bas en Th. Slob. Een modern bedrijf is daardoor ontstaan, dat een lange ontwikke ling heeft meegemaakt, sinds voor het eerst in 1916 de eerste draaihe- velkneedmachine werd opgesteld, omdat er toen electriciteit kwam, dat echter bij harde wind en storm uitviel, zodat de zware degen weer met de hand gemaakt of met de voeten getrapt moesten worden. Die tijd is ver voorbij. Sukses 150 JAAR HUWELIJK In de Egmonden zün de laatste maanden verschillende 50-jarige huwelyksjubilea. Wjj zouden ze al lemaal willen publiceren, maar niet iedereen wil c.at. Wü willen echter ons best doen, deze mijlpalen aan te tippen, omdat wü weten dat de le zers daar prijs op stellen. Wel vra gen wü medewerking van o.a. de familieleden, die ons een tip kunnen geven, waarna publicatie met foto volgt. Sabelle bracht een bezoek aan de twee echtparen Zwart en Swart. ER IS AL 'N MODELWONING, DE NAAM IS "RENOVA" Toen vorige week de gemeentelü- ke Renovatiekommissie een büeen- komst hield met de belanghebbenden van de renovatie van het Oud Eg- mond, gaf de heer J. Oud een breed voerige uiteenzetting over de af te leggen weg, een lange weg, die voor een aanwezige vrouw aanleiding was, te verzuchten: "dan zitten we al lang in Agnes". De heer Oud sprak ook over een modelwoning, die eerst gemaakt zou moeten worden. En ondertussen dachten wij aan "Renova", geen meisje in dit geval, het is een huisje maar wel om te zoenen. Het staat aan de Noorderstraat nr. 5 en wordt bewoond door Jaap en Nettie Eel- tink. Jaap toverde een oud gammel huis om tot een juweeltje. Achter een gevel met luiken en antiek beslag met een voordeur die hij van de on dergang wist te redden, gaat een interieur schuil, dat met de gevel model kan staan voor een oud stukje I derp, dat in dit geval de toepasse lijke naam "Renova" meekreeg. Ve- len hebben het huis al bewonderd, we raden u aan daar ook eens te gaan kijken. VINOLOOG SJAAK SCHALKWIJK MAAKT IEDEREEN WIJNLIEFHEBBER Als je uren lang over wün kunt praten, moet je er veel van weten. Voor Sjaak Schalkwijk heeft wijn geen enkel geheim en dat ligt dan ook helemaal voor de hand, als je bezitter bent van het brevet "Vino loog van de wünacademie". Een uit gediepte wetenschap ligt ten grond slag aan de praktük in de wünbouw en aan de behandeling van de wü- nen, di^misschien nog belangrijker Sjaak Schalkwijk, de man van Drankenservice "Centraal" aan de Voorstraat 85 te Egmond aan Zee gaat dagelijks met wijnen om, hij leeft er voor, leeft er van en leeft er mee en laat anderen daar graag in delen. Deze kenner bij uitstek praat als het ware met zijn wijnen, want dit edele vocht heeft een bepaalde aris tocratie, die voedsel geeft aan de smaakvolle uitdrukkingen over dit temperamentvolle en geurige na- tuurprodukt. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat hij in zijn zaak een speciale wijnboetiek heeft inge richt, geheel afgestemd op de sfeer, die wijn van nature heeft. Uit 7 gro te vaten laat hij evenzovele soorten wijn stromen, van de lichte Rosé tot de dieprode, gloedvolle karakters, waarvan de zonnewarmte als het ware afstraalt. En dan te bedenken, dat de Egmonder geen wijndrinker is Sjaak Schalkwijk denkt daar heel anders over. Trouwens, je moet wel liefhebber worden, als je hem over wijnen hoort praten. 30E BEVRIJDINGSDAG WORDT GROOTS GEVIERD De programma's voor een grootse viering van de 5e mei in de beide dorpskernen van Egmond-Binnen en Egmond aan de Hoef. zijn afgestemd op alle leeftüden. De jeugd komt volop aan zijn trekken door voor stellingen, optochten en spelen. Alle 65-plussers komen 's morgens om 10 uur in café Swart bijeen voor het feestprogramma "30 Jaar Bevrij dingsdag". Zowel in café 't Haasje als in het dorpshuis worden bevrij dingsbals georganiseerd vanaf 20.00 uur. Dansen in strikt danstempo in de sfeer van de jaren 50 kunnen de gasten in het dorpshuis op muziek van het Confetti-combo uit Amster dam. In de glazen zaal wordt bovendien gespeeld door pianist Hans Schaef- fer en zijn trio, die befaamd zijn door de prettige sfeer en gezellig heid die zij scheppen. Alle Egmon- ders zijn van harte welkom om met elkaar het bevrijdingsfeest te vieren. Toegang vrij. Tot ziens ARIE W'IJKER SCHUTTERSKONING Voor het eerst in de geschiedenis van haar 50 jarig bestaan is de schietvereniging "Prins Hendrik" kampioen ge worden van de 5-kamp, waaraan De Vrijheid, Bergen, Heemskerk en Limmen deelnamen. Bovendien werd de penningmeester Arie Wijker van Prins Hen drik schutterskoning. Op de foto, die wij maan dagavond tijdens een bijzonder gezellige bij- eenkpmst in De Klok namen, ziet u de voor zitter van Pr. Hendrik, Klaas Lampe, de trofee overreiken aan de schutterskoning A. Wij ker. De kampioenstro- werd uitgereikt aan het oudste lid, de heer Dorus de Graaff. Wim Dorresteijn werd eerste in de ere klasse. In de B-klasse werd de heer P. Cockx winnaar, terwijl in de C- klasse de hter C. Kager als eerste eindigde. ïds- paar Klaas Zwart en zijn vrouw KI. Zwart-Wijker uit de Bergstraat 39. Beiden zijn rasechte derpers. Alles wat Egmond aan Zee aangaat, we ten zij uit hun jarenlange ondervin ding. Zij maakten de evacuatie mee en zagen een ontredderd Egmond aan Zee terug. De bruidegom is zo'n 40 jaar zeevisser geweest en op zijn 50e jaar werd hij strandwacht. Op 23 april herdachten zij die ene dag van de 23e april 1925, waarop hun levensweg werd bepaald. Hartelijk gefeliciteerd. Sabelle En hier het bruidspaar F. Swart en F. Swart-Mastenbroek, Zeeweg 56, van oorsprong geen Egmonders, maar zouden ncA|ns anders meer heen willen. Zij ^Wien twintig jaar in Egmond aan Zee en het bevalt hun best. De bruidegom was 30 jaar lang bakker in Haarlem en vestigde zich later als boer in de Egmonder- meer. Ook zij vierden op 23 april hun 50-jarig huwelijksfeest, op wel ke dag naast het lief ook het leed even werd herdacht. Ook deze 50 jaren was reden om niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Hartelijk ge feliciteerd. Sabelle En hier een 50-jarig jubileum, dat op 7 mei gevierd gaat worden. Het bruidspaar N. J. Ruiter en N. Ruiter- de Goede van de Slotweg 5 te Egm. a.d. Hoef, geboren en getogen te Eg mond aan de Hoef. De bruidegom zat in de oorlog van '14-T8 vijf jaar bij het „paardenvolk". Hij heeft nog zand gereden vanaf de molen van Berkhout naar de bouw van de Hoe ver kerk. Hy is mede-oprichter van het Wit-Gele Kruis en haalde daar voor alle weken de kontributie op. Tot zijn 72e jaar werkte hij bij de fa. Ranzijn, 42 jaren lang. Een bruidspaar dat veel lief en leed heeft gekend maar mag terugzien op een welbesteed leven, dat alleszins reden geeft tot een mooi feest op de 7e mei. Ook u hartelijk gefeliciteerd. GOEDE START VAN CHIN./IND. RESTAURANT Aan de Zuiderstraat te Egmond aan Zee is het Chinees-Indisch res taurant, dat voorheen onder de naam Soerabaja het levenslicht zag, nu on der de naam "Sea Palace" heropend. Wie vorige week daar toevallig langs kwam, zag een nijver stel Chinezen bezig de voorpui van het restaurant reinigen en de voortva rendheid waarmee een en ander werd aangepakt, deed het beste ver moeden over de aanpak. Dat bleek udii uuiv wei iijuens Jiei weeiteuu, toen het bedrijf, pas geopend zijnd, reeds behoortlijke belangstelling trok en de ervaring was bijzonder goed. Opvallend is de snelheid waarmee de gerechten op tafel worden geto verd. "Dat moet naast de kwaliteit onze kracht zijn" zegt de man die zich met de Hollandse taal goed redt. Hui Chi Lam. Wij hebben sterk de indruk dat hij het met zijn chef kok Hui Chi Keuner en de beide anderen Li Wan Tim en Tsang Koon Kiu best waar maakt.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Contact met de Egmonden | 1975 | | pagina 5