is-
Contact met de Egmonden
1 mei 1975
FA. P. VAN DER SCHINKEL,
HERBOREN NA 75 JAAR
HISTORIE
Bij de fa. P. v.d. Schinkel gebeu
ren belangrijke dingen altyd in april.
Dit zei de heer G. v.d. Schinkel in
zijn openingsspeech van de prachti
ge warme banketbakkerswinkel aan
de Voorstraat. Vroeger nam vader
P. v.d. Schinkel in april 1900 de zaak
over van ene Koeman, de zaak werd
ook vroeger verbouwd in april, over
genomen door zün zoons Gerrit en
!Jan in april, Gerrit trouwde op 1
april en "dat was geen grap" zei hü,
later werd weer verbouwd in april
en nu dan weer.
1 Hij gaf een historisch overzicht
s en beschreef de tijd waarin de be-
zorging hoofdzaak was, zelfs tijdens
'J de evacuatie tot in Heiloo. Door de
enorme kostenstijging raakt de be
zorging nu steeds meer op de ach-
tergrond.
Hij verklaarde de zaak voor her
dopend met een hartelijke gelukwens
aan het adres van Bertus en Tine,
waarna de vele belangstellenden
hun gelukwensen aanboden. De zaak
is uitgebreid met de daarnaast lig
gende woonkamer. Het is een riante
oppervlakte geworden met een kof
fiebar. Een voortvarendheid stuk
vakwerk werd daar afgeleverd door
aannemersbedrijf Blaauboer, fa. G.
Ide Graaff, schildersbedrijf Ab Stam,
Electro Huib Konijn en de installa
tiebedrijven Ant. Bas en Th. Slob.
Een modern bedrijf is daardoor
ontstaan, dat een lange ontwikke
ling heeft meegemaakt, sinds voor
het eerst in 1916 de eerste draaihe-
velkneedmachine werd opgesteld,
omdat er toen electriciteit kwam,
dat echter bij harde wind en storm
uitviel, zodat de zware degen weer
met de hand gemaakt of met de
voeten getrapt moesten worden. Die
tijd is ver voorbij. Sukses
150 JAAR HUWELIJK
In de Egmonden zün de laatste
maanden verschillende 50-jarige
huwelyksjubilea. Wjj zouden ze al
lemaal willen publiceren, maar niet
iedereen wil c.at. Wü willen echter
ons best doen, deze mijlpalen aan te
tippen, omdat wü weten dat de le
zers daar prijs op stellen. Wel vra
gen wü medewerking van o.a. de
familieleden, die ons een tip kunnen
geven, waarna publicatie met foto
volgt. Sabelle bracht een bezoek aan
de twee echtparen Zwart en Swart.
ER IS AL 'N MODELWONING,
DE NAAM IS "RENOVA"
Toen vorige week de gemeentelü-
ke Renovatiekommissie een büeen-
komst hield met de belanghebbenden
van de renovatie van het Oud Eg-
mond, gaf de heer J. Oud een breed
voerige uiteenzetting over de af te
leggen weg, een lange weg, die voor
een aanwezige vrouw aanleiding
was, te verzuchten: "dan zitten we
al lang in Agnes".
De heer Oud sprak ook over een
modelwoning, die eerst gemaakt
zou moeten worden. En ondertussen
dachten wij aan "Renova", geen
meisje in dit geval, het is een huisje
maar wel om te zoenen. Het staat
aan de Noorderstraat nr. 5 en wordt
bewoond door Jaap en Nettie Eel-
tink.
Jaap toverde een oud gammel huis
om tot een juweeltje. Achter een
gevel met luiken en antiek beslag
met een voordeur die hij van de on
dergang wist te redden, gaat een
interieur schuil, dat met de gevel
model kan staan voor een oud stukje I
derp, dat in dit geval de toepasse
lijke naam "Renova" meekreeg. Ve-
len hebben het huis al bewonderd,
we raden u aan daar ook eens te
gaan kijken.
VINOLOOG
SJAAK SCHALKWIJK
MAAKT IEDEREEN
WIJNLIEFHEBBER
Als je uren lang over wün kunt
praten, moet je er veel van weten.
Voor Sjaak Schalkwijk heeft wijn
geen enkel geheim en dat ligt dan
ook helemaal voor de hand, als je
bezitter bent van het brevet "Vino
loog van de wünacademie". Een uit
gediepte wetenschap ligt ten grond
slag aan de praktük in de wünbouw
en aan de behandeling van de wü-
nen, di^misschien nog belangrijker
Sjaak Schalkwijk, de man van
Drankenservice "Centraal" aan de
Voorstraat 85 te Egmond aan Zee
gaat dagelijks met wijnen om, hij
leeft er voor, leeft er van en leeft
er mee en laat anderen daar graag
in delen.
Deze kenner bij uitstek praat als
het ware met zijn wijnen, want dit
edele vocht heeft een bepaalde aris
tocratie, die voedsel geeft aan de
smaakvolle uitdrukkingen over dit
temperamentvolle en geurige na-
tuurprodukt. Het is dan ook niet
verwonderlijk, dat hij in zijn zaak
een speciale wijnboetiek heeft inge
richt, geheel afgestemd op de sfeer,
die wijn van nature heeft. Uit 7 gro
te vaten laat hij evenzovele soorten
wijn stromen, van de lichte Rosé
tot de dieprode, gloedvolle karakters,
waarvan de zonnewarmte als het
ware afstraalt. En dan te bedenken,
dat de Egmonder geen wijndrinker
is Sjaak Schalkwijk denkt daar
heel anders over. Trouwens, je moet
wel liefhebber worden, als je hem
over wijnen hoort praten.
30E BEVRIJDINGSDAG
WORDT GROOTS GEVIERD
De programma's voor een grootse
viering van de 5e mei in de beide
dorpskernen van Egmond-Binnen en
Egmond aan de Hoef. zijn afgestemd
op alle leeftüden. De jeugd komt
volop aan zijn trekken door voor
stellingen, optochten en spelen.
Alle 65-plussers komen 's morgens
om 10 uur in café Swart bijeen voor
het feestprogramma "30 Jaar Bevrij
dingsdag". Zowel in café 't Haasje
als in het dorpshuis worden bevrij
dingsbals georganiseerd vanaf 20.00
uur. Dansen in strikt danstempo in
de sfeer van de jaren 50 kunnen de
gasten in het dorpshuis op muziek
van het Confetti-combo uit Amster
dam.
In de glazen zaal wordt bovendien
gespeeld door pianist Hans Schaef-
fer en zijn trio, die befaamd zijn
door de prettige sfeer en gezellig
heid die zij scheppen. Alle Egmon-
ders zijn van harte welkom om met
elkaar het bevrijdingsfeest te vieren.
Toegang vrij. Tot ziens
ARIE W'IJKER
SCHUTTERSKONING
Voor het eerst in de
geschiedenis van haar 50
jarig bestaan is de
schietvereniging "Prins
Hendrik" kampioen ge
worden van de 5-kamp,
waaraan De Vrijheid,
Bergen, Heemskerk en
Limmen deelnamen.
Bovendien werd de
penningmeester Arie
Wijker van Prins Hen
drik schutterskoning. Op
de foto, die wij maan
dagavond tijdens een
bijzonder gezellige bij-
eenkpmst in De Klok
namen, ziet u de voor
zitter van Pr. Hendrik,
Klaas Lampe, de trofee
overreiken aan de
schutterskoning A. Wij
ker. De kampioenstro-
werd uitgereikt aan het oudste
lid, de heer Dorus de Graaff. Wim
Dorresteijn werd eerste in de ere
klasse. In de B-klasse werd de heer
P. Cockx winnaar, terwijl in de C-
klasse de hter C. Kager als eerste
eindigde.
ïds-
paar Klaas Zwart en zijn vrouw KI.
Zwart-Wijker uit de Bergstraat 39.
Beiden zijn rasechte derpers. Alles
wat Egmond aan Zee aangaat, we
ten zij uit hun jarenlange ondervin
ding. Zij maakten de evacuatie mee
en zagen een ontredderd Egmond
aan Zee terug. De bruidegom is zo'n
40 jaar zeevisser geweest en op zijn
50e jaar werd hij strandwacht. Op
23 april herdachten zij die ene dag
van de 23e april 1925, waarop hun
levensweg werd bepaald. Hartelijk
gefeliciteerd. Sabelle
En hier het bruidspaar F. Swart
en F. Swart-Mastenbroek, Zeeweg
56, van oorsprong geen Egmonders,
maar zouden ncA|ns anders meer
heen willen. Zij ^Wien twintig jaar
in Egmond aan Zee en het bevalt
hun best. De bruidegom was 30 jaar
lang bakker in Haarlem en vestigde
zich later als boer in de Egmonder-
meer. Ook zij vierden op 23 april
hun 50-jarig huwelijksfeest, op wel
ke dag naast het lief ook het leed
even werd herdacht. Ook deze 50
jaren was reden om niet ongemerkt
voorbij te laten gaan. Hartelijk ge
feliciteerd. Sabelle
En hier een 50-jarig jubileum, dat
op 7 mei gevierd gaat worden. Het
bruidspaar N. J. Ruiter en N. Ruiter-
de Goede van de Slotweg 5 te Egm.
a.d. Hoef, geboren en getogen te Eg
mond aan de Hoef. De bruidegom
zat in de oorlog van '14-T8 vijf jaar
bij het „paardenvolk". Hij heeft nog
zand gereden vanaf de molen van
Berkhout naar de bouw van de Hoe
ver kerk. Hy is mede-oprichter van
het Wit-Gele Kruis en haalde daar
voor alle weken de kontributie op.
Tot zijn 72e jaar werkte hij bij de
fa. Ranzijn, 42 jaren lang. Een
bruidspaar dat veel lief en leed heeft
gekend maar mag terugzien op een
welbesteed leven, dat alleszins reden
geeft tot een mooi feest op de 7e
mei. Ook u hartelijk gefeliciteerd.
GOEDE START VAN
CHIN./IND. RESTAURANT
Aan de Zuiderstraat te Egmond
aan Zee is het Chinees-Indisch res
taurant, dat voorheen onder de naam
Soerabaja het levenslicht zag, nu on
der de naam "Sea Palace" heropend.
Wie vorige week daar toevallig
langs kwam, zag een nijver stel
Chinezen bezig de voorpui van het
restaurant reinigen en de voortva
rendheid waarmee een en ander
werd aangepakt, deed het beste ver
moeden over de aanpak. Dat bleek
udii uuiv wei iijuens Jiei weeiteuu,
toen het bedrijf, pas geopend zijnd,
reeds behoortlijke belangstelling
trok en de ervaring was bijzonder
goed.
Opvallend is de snelheid waarmee
de gerechten op tafel worden geto
verd. "Dat moet naast de kwaliteit
onze kracht zijn" zegt de man die
zich met de Hollandse taal goed
redt. Hui Chi Lam. Wij hebben sterk
de indruk dat hij het met zijn chef
kok Hui Chi Keuner en de beide
anderen Li Wan Tim en Tsang Koon
Kiu best waar maakt.