Populair Bijvoegsel van de HELDERSCHE COURANT VAN ZATERDAG 31 JANUARI 1931 471 (AUTEURSRECHTEN VOORBEHOUDEN) De huwelijksreis van vroeger en thans. ftedjc van de mek. Bekoring der huiselijkheid. Dinsdag. Donderdag. Vrijdag. Zaterdag. Beestjes die van gaatjes leven. Verkeerd! begrepen. Een aardige manier om plaatjes na te teekenen 6 T f t f X u H. Juffertje In vroeger dagen kon men zich moei lijk een huwelijk zonder huwelijksreis indenken. De huwelijksreizen waren toen de groote mode. In alle maatschappelijke kringen hield men zooveel mogelijk aan dit gebruik vast, wiant voor veie echt paren was de huwelijksreis de eenige groote reis in hun leven. In onzen tijd worden huwelijksreizen steeds zeldzamer. Hiervoor gelden, verschillende redenen. in onzen nuchteren tijd woden helaas de ceremoniën van het huwelijk wel eens hl te zeer verwaarloosd. Men is zich vaak niet meer bewust van de hooge heiligheid van deze goddelijke instelling. Veel van de poëzie is verloren gegaan en de vroe ger zoo gebruikelijke huwelijksreis, die een diepere beteekenis had, dan alleen maar een feestelijk uitstapje maken, ge raakt helaas meer en meer in onbruik. De reden hiervan is misschien, dat men tegenwoordig meer reist dan vroeger, en zijn vacanties in binnen- en buitenland- sche oorden doorbrengt. Vooral de reis- vereenigingen maken het mogelijk om met bescheiden middelen een reis naar het buitenland te maken. Terwijl men vroeger bijl voorkeur den zomer uitziocht of in ieder geval de warme streek, als Zuid-Italië als doel van een huwelijksreis koos, reist men thans 's zomers en 's win ters. Dat alles bij elkaar genoemen is na tuurlijk een van de grootste oorzaken, dat de huwelijksreis in discnediet is ge raakt. Voorts is er nog een factor, die een belangrijke rol speelt Voor velen is de maatscbappelijkie toestand niet zoo roos kleurig. dat zij aan een huwelijksreis kun nen denken. De jonge echtelieden achten in vele gevallen het geld beter besteed aan de inrichting van een woning of een op te richten zaak. In welgestelde kringen hebben zich de traditioneele huwelijksgebruiken nog het best gehandhaafd. Hier laten de middelen het vaak toe om de wittebroodsweken in het Zuidelijk gedeelte van Italië door te brengen ofindien het echtpaar het hart aan de sport heeft verpand in de bergen van Zwitserland, zoowel 's zomers als 's winters. Ja, waarschijnlijk wordt de winter nog wel geprefereerd boven den zomer. Immers dan staat Zwitserland open voor de heerlijke takken van winter sport: skiloopen, bobsleeën, schaatsen rijden en watal meer. Terwijl men zich thans gaarne aan de hardende wintersport overgeeft, ont vluchtten vroeger de jonge paartjes bet liefst het koude Noorden om in het zon nige Zuiden, aan het blauwe water van de Middellandsche Zee van hun huwelijk te droamen. Natuurlijk is de voorliefde voor bet Zuiden nog niet geheel verdwe nen. Waren vroeger Venetië en Florence de bevoorrechte plaatsen, thans is Grie kenland zeer in trek. Venetië, Florence.... wie is daamu niet geweest? Maar Athene en Korintbel WH men nu heel precies met de mode van zijn tijd meegaan, dan moet men eigenlijk de wittebroodsweken in bet land der Pharo's doorbrengen. Maar.... dan dan moet men wel een heel dikken geld buidel bezitten, want Ekypte Is een duur land, dat 'Zijn obelisken, sphinxen en pyramiden niet voor niets a.ls entourage voor het wittebroodswekettverblijf afstaat. dingen van Amerikaansche filmsterren, die over het algemeen uitstekende kook sters zijin, geen poses, maar inderdaad aan de werkelijkheid ontleend. Maar niet al leen deze kunstenaressen, maar ook iedere andere vrouw kan zich in een schoonge- houdeii keuken zoo kleeden als zij het wil, cm steeds goed te voorschijn te kunnen komen. Op deze manier wordt elk slordig uitzien, vermeden en dit vermag de beko ring der huiselijkheid buitengemeen te veihoogen. WAT ETEN WÏJ DEZE WEEK. Zondag, Witte Ragoutsoep» VarfcenisrO'liade. Prtncesselboonen, aardappelen, Eiarkoeklenl MoccapuJdding. O, MEISJE, OM JOU SLECHTS ALLEEN! (Een idyllisch levensliedje.) k Zat eenzaam en stil op mijn kamer, met rondom mij tintelend licht. Maar dicht bij mij toomt, dat met dreunend gehamer, no,g werk wordt verricht. Ik droom van geluk en van eindloos verlangen, om jou, o lief meisje! Je lieve gezicht en je blazende wangen, zwo frisch en zoo rein, die bekoren mij sterk met de hope om samen vereen'igd te zijn. Refrein: O, ging slechts je schaduw maar éénmaal mijn venstier voorbij; dan was ik gelukkig, ja overigelukkig en blij. Ik kan mij in huis niet meer warmen; het wordt hier nu' huivYig en kil: O, .mocht ik slechts eenmaal jou sluiten in d'armen! want 'k weet, dat je wil. Ik had je slecht9 een keer gezien op de straten, toen voelde ik, lief meisje, mij wonderlijk stil en zoo eenzaam verlaten. Ik ging toen maar heen, doch dien nacht had ik heerlijke droomen, o, meisje, om jou slechts alleen! Refrein: O, bwam je, mijn allerliefste schatje, maar éénmaal bij mij; dan was ik gelukkig, ja, over-gelukkig en blij. (Tiert jaar later!) Tc Heb nu door mijn -huwelijksleven een zevental kind'ren in huis. Noem' gij 't maar genieten langs lachende dreven, ik noem het een kruis. Jouw wezen had eertijds onschatbare waardie voor mij, o mijn vrouwtje! Maar nu lijkt een kluis mij het heerlijkst op aarde, vol vreugd' ongestoord, Want im 't zoogenaamd huiselijk leven heb jij slechts, Heb jij slechts het woord. Refrein: O, had ik, mijn „allerliefste vrouwtje', maar één dagje vrij; dam was ik gelukkig, ja overgelukkig en blij. T. J. DEKKER. Den Helder, Januari 1931. GOEDE KEUKENINRICHTINGEN DAARTOE VEREISCHTE, Het is wel aan geen twijfel onderhevig, dat de mannen zich in het huwelijk het gelukkigst gevoelen, als de vrouw zin voo-r huiselijkheid bezit, graag in de keuken bezig is en het zich tot een vreugde rekent haar man met lekkere hapjes en met zijn lievelingsgerechten te verwennen. Naast de behage l ij k beid van een eigen haard is goed en smakelijk eten, een van de heclit- ste grondslagen om de huiselijkheid te be vorderen en den man ervan terug te hou den de avonden buitenshuis door te bren gen, Hoe meer de zin voor huiselijkheid wordt onderhouden, des te greoter wordt de tevredenheid en des te zekerder wordt het wederzijdsch begrijpen. (De vrouw, die het verstaat haar echtge noot door kleine verrassingen aan hun gezamenlijke woning te 'binden zal spoedig ervaren, dat bij zich aan de bekoring der huiselijkheid niet kan onttrekken, want er .is wel niets wat den man vaster aan zij ft vrouw ibindt, als het gevoel door haar ver zorgd' en vertroeteld te worden. Een niet geringe rol 'hierbij speelt het talent van de vrouw een toegewijde kunstenares in de keuken te zijn. Om echter iets kunst- vols te volbrengen, moet men. in de stem ming zijn. Om met ernst en liefde te ko ken kan de omgeving veel bijdragen. De ruimte, waarin mem zich met de kookkunst bezighoudt, de keuken, behoort goed te zijn ingericht. Juut de Amerikaansche keukens moe ten tot voorbeeld worden genomen. In Amerika is 'de keuken van veel grootere beteekenis voor het familieleven dan bij o m le lande. Wie daar niet zoo welvarend is, is nauwelijks in de gelegenheid keu- kenpersoaeel te Lv-:icen. H::t dienstbode- vraagstuk is in Amerika een probleem, dat de huisvrouwen grijze haren bezorgt. Blanke bedienden verlangen loonen, die hier een kleine ambtenaar verdient en negerinnen in de keuken, dat is ook niet alles. Behalve het koken heeft de Amerikaan sche vrouw ook nog alle bijkomenden ar beid te verrichten, waarvoor zij bij ons een werkster neemt. Deze bezigheid wordt echter bij lange na niet zoo hard gevonden als men ze van jongs af aan gewend ia Het werk, dat in Europa veelal aan dienst ere geesten wordt overgelaten, verricht men daar meestal zelf. De keuken is in elk geval een ruimte, waarin de echtgeniooten eenige uren per dag doorbrengen en daar hier voor het lichamelijke welzijtn gezorgd wordt, is deze ruimte in zekeren zin het hart der woning. Geen wonder dus, dat de Amerikaansche Keukens vaak juweeltjes van inrichting zijn, waar evenveel zorg aan besteed is, a s aan de andere woningruimten van het huis. Meestal liggen zij uit praktische oi erw egingen vlak naasit de eetkamer. Er heerscht zakelijkheid en doelmatigheid, ivaarhi,ii de voorwerpen in de volgorde van het gebruik zijn opgesteld. Natuurlijk zijn alle slechts denkbare uitvindingen op het gebied der keuken-techniek aanwezig: de ijsmachine, ingebouwde voorraadkasten met koelhuizen, vaststaande gaskachels en electrische kachels. Electrische inrichtin gen zijn aanwezig voor heet en ijsgekoeld water, het laatste is vooral in Californië van groot belang. Verder zijn er nog ve lerlei kleine apparaten, die eensdeels dien handenarbeid verrichten en vereenvoudi gen, andersdeeliB het groote voordeel heb- gen, anderdeels het groote voordeel heb- den, zoodat mien niet bang behoeft te zijn in de keuken rond te loopen met kleeren, die daar anders zeker misplaatst zouden zijn. Daarom zijn ook dergelijke afbeel- Maondag. Haché, Gestoofde bietjes, aardappelen, Rjjst met vruchtensaus. Koud© varkensrollade, Knolraap, Aardappelen, Havermoutpap. Woensdag. Rookworst, Snijboonen met witte boonen, Aardappelen^ Drie in de pan. Aardappelsoep, Worteltjes, Aardappelen, Deensche rijst. Visohgebakt, Roode kool, aardappelpuree, Turfjes met bessensap. Vegetarisch, Itallaansche ommelet, Savoye kool, Aardappelpurée, Turfjes met bessensap. Erwtensoep, Oitroenvla. Als eerste recept van ons weekmenu beginnen we met witte Ragoutsoep, waar voor we van 5 ons schenkelvleesch onge veer 2 liter bouillon trekken en het vleesch bewaren voor de haché van Maandag. Voor de soep: 90 gram bloem, 90 gram boter, 1 dL. melk of room, 1 el, desverk. 2 lepels witte bessen wijn. Boter smelten, bloem er roerende mee vermengen en langzaam de bouillon bij gieten; alles nog 16 min. laten koken op een lage pit. Even voor het opdoen het ei met de room of de melk in de soepterrine kloppen en heel voorzichtig de gezeefde soep er in overbrengen, desverk. nog de bessenwijn. De pudding, die we toe hébben is heel eenvoudig, maar maakt een bijzonder aar dig effect Noodig; 8 eierkoeken, 9 dL. melk, 1 dL. sterk koffie-eortraet, 70 gram monogram custard poeder, 100 gram suiker, Ben paar lepels chocihagelslag of strooisel. Neem van de melk iets af om de Custard poeder aan te mengen en breng de rest van de melk aan de kook, voeg de suiker er aan toe en het aangemengde papje. Laat het al roerende even doorkooken; daarna van het vuur; het koffie-extract en een stukje boter er 'bij. De eierkoeken worden nu in tweeën gesneden en flink met de mocca-C uatardvla bestreken en de twee helften weer op elkaar gelegd. We nemen nu een platte schotel, leggen in het midden een eierkoek, zoo verder tot alle koeken opgestapeld zijn, met de rest van de vla worden de boven- en zijkanten bedekt. Over het geheel wordt wat choco lade hagelslag of een geraspte chocolade reep gestroid. De pudding is heel een voudig te maken door het gebruik van de Monogram Custard poeder, waarbij we geen extra eieren behoeven te voegen. Voor de Deensche rijst hebben we noodig: 1 L. melk, 160 gram rijst, 1 ei, vanille suiker, 75 gram suiker, 1 ons bitterkoekjes. De melk wodrt aan de kook gebracht en de gewassdhen rijst er in gestrooid, lang zaam gaar koken, daarna de suiker, eier dooier en stijfgeklopt eiwit er bij. Vuur vaste sdhotel flink met boter inwrijven en een laag rijst er in doen, daarna een laagje fijngemaakte bitterkoekjes, weer rijst, bit terkoekjes, tot de laatste laag uit rijst be staat. In de oven licht bruin laten worden. Men kan deze rijst ook 'laag om laag in een vorm doen en als pudding opdienen, maar dan vooral zorgen, dat men de brij op puddingdikte heeft. Na deze toetjes zullen we tot een' paar hartige gerechten o-vergaan1 en het vlsoh- voor Vrijdag bespreken. oin "r' ®eko°kte visch, b.v. schelviseh, ^r- koude gekookte aardappelen, gr. boter, peper, zout en citroensap, 1 uitje. Maak de aardappelen en de visch fijn, door b.v. de eerste te malen en de laatste goeid te hakken, doch zorg, dat er vooral geen graten in zijn. Fruit het uitje heel licht in wat boter, desnioo'ds een klein beetje kerry er bij en vermeng nu alle ingrediënten met elkander. Indien het ge hakt te droog is, voeg dan een scheutje melk bii het mengsel en 'maak er nu 2 groote of meerdere kleine ballen van, be strooi ze met paneermeel en bak ze in de boter licht bruin, tedruip ze ai en toe met wat van de boter. Tenslotte besluiten we met de Itallaan sche ommelet, die we biji ons vleestóhlooze menu voor Vrijdag opgegeven hebben. 8 kleine aardappelen, 50 gr. boter, 5 eieren, 8 lepels melk, peper, zout, 1 lepel tomatenpurée. De aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden, die wie in de boter gaar laten smoren, liefst met een deksel op de koebepan. Inmiddels de eieren kloppen met de klopper, peper, zout en de tomaten purée en het mengsel over de gare aard appelblokjes gieten, Bak de ommelet nu verder aan beide zijden lichtbruin. Van de erwtensoep koken we meer om Zondag geen extra soep te koken. We hopen onze lezeressen weer „elck wat -wils" gegeven te hebben in deze week- recepten en zullen datgene, wat niet -be handeld werd van het menu op verzoek gaarne toelichten Vleesch en groenten werden tot dusverre weinig besproken, maar indien de lezeressen dit ook in de recepten opgenomen willen zien, dan zou den wij dat gaarne van baar vernemen. VOOR DE PRACTISCHE HUISVROUW Wenken. Glimmend kaïngaren. Kamgaren kleedingstuhken worden dikwijls bdji bet dragen spoedig glimmend. Ten eind© aan dit euvel tegemoet te ko men is het voldoende de stof eenige koe ren te borstelen met een oplossing van 25 gram salmiak en 25 gram zout in 500 gram water Liter). Een ander, maar niet ongevaarlijk middel is bet afwrrijven met benzine en het nawrjjven met een schoon© doek. Het 'eerste middel verdient echter de meeste aanbeveling. WACHT U VOOR DE MOT! Nog korten tijd en ze zullen weer rond- dwarrelen door onze huiskamers, tot schrik van onze huisvrouwen, die tever geefs een verdelgingskrijg zullen voeren tegen de kleine, vlugge, grijsgele vlinder tjes. Het is waar, de motjes behooren to1 onze schadelijkste buisdiertjes en toch is hun leven wel interessant, al ware het al leen om het dieët waarop ze leven: sok ken, kousen, overgordijnen en vloerklee den! Doet u hun dat maar eens nal Fin dan zijn die motten de meest paradoxale bees ten welke we kennen, want als er mottei zijn, dan zijn er geen motten, en deze zijl er juist als ze er schijnbaar niet zijn. Het lijkt wat vreemd, en toch is het volkomer waar, de vraag is alleen wat we ondei „motten" verstaan. Het spraakgebruik rekent hiertoe zoowat alle kleine vlin ders, die in Mei en Juni vliegen. Allee wat een kleiner vlucht heeft dan 2 C.M. er groot genoeg is om nog met het bloote oog gezien te worden, heet „mot" en wordt gedood, verpletterd, tot stof ver nietigd. Nu is de familie der „motten" wé! zeer uitgebreid en telt deze 104 genera met 532 soorten, alleen binnen onze gren zen, maar toch slechts weinige der aldus vervolgde vlindertjes zijn ware „motjes" en zoo ze dat al zijn, doen ze toch niet de minste schade. Want, en hier hebben we de verklaring van den paradox niet het motvlindertje beschadigt onzewollen stoffen, doch het motrupsje en dat laatste krijgen we maar zeer zelden te zien. B. TEDER HEEFT ZUN TAAK. En allo knechten weenliigiem zich Om vrije mammen, eigen meesters te zjj'n» Troel strtt. WJj; zjjn .alen knechten. Wij werken alen voor een clioei Voor welk doel? WU weten *t nauwelijks. We zijn als de ar beiders in een groote fabriek. Ieder beeft Zijn eigen arbeid, ieder bedient een on derdeel van die fabriek, van de machine. Ze heffen den handel, laten een wiel draaien. Waartoe? Ze weten het niet» Ze konnon nauwelijks de machinerie In zjjn geheel, ze kennen nog minder de vrucht van hun arbeid. Zie doen wat van hen verwacht wordt, irnaar ze weten niet waartoe het dient, waarheon het 'leidt. Dat weet alleen de werkgever. Hij heeft de mannen aan het werk gezet om tot een bepaald doel te geraken. Als nu op een goeden dag de werk gever den arbeider eens de vrucht van hun getzairaienlijiken arbeid toont? Zullen zij dan niet verbaasd zijn over hetgeen zij hebben voortgebracht? Ook mede door hun kleine, schijnbaar zoo onbelangrijke taak is het groote werk tot stand gekomen. Hadden ziij dat geweten, met hoeveel meer plezier en opgewektheid zouden zij die taak volbracht hebbenl Waarom heeft de werkgever hun het schoon© doel niet verteld? Misschien mocht of kon hij dat niet. Maar hij had hun toch wel iets kunnen beloven, hun kunnen zeggen: „Jullie dagelijksche, mis schien eentonige arbeid beeft een groot doel. Eens zul je er verbaasd en verrast tegenover staan." Ook dan zouden ze hun werk Wijtmioediger habhen gedaan. Het doéll van het leven? Het schijnt, dat wij 't niet mogen, niet kunnen weten. Wfj laten ook het wieltje, dat bij de groote machine hoort, loopen» We weten niet waartoe. Maar ons is toch wel Iets beloofd. WJj zijn er toch innerlijk wel van over tuigd, dat onze arbeid tot iets leiden moei Een innerlijke stem, misschien wel de stem van den werkgever belooft ons iets. En als wd*soans ontevreden zijn, ons werk en ons leven ons zinloos lijkt, laten we ons dan die belofte herinneren. Laat den moed niet zakken, geef uw werk niet op. Om vrije mannen, om meesters te worden, die zich het doel bewust zijn, moeten we eerst knechten zijn, moeten we eerst allen tezamen als knechten wer ken om den grooten arbeid te voltooien. Ieder volbreng© zijn taak zoo volkamen mogelijk, hjj geve er al zdjn kracht aan, hij' probeere een waardig knecht van zijn meester te zijn. Wij alen tesamem, wij arbeiden voor het groote, ongekende doel. Laten wij het blijmoedig doem Eéns zullen wij het doel kennen in al zijn schoonheid, eens zullen wij niet langer knechten zijn. En hoe getrouwer we werken, ieder op zijn wijis, hoe eerder dat gebeuren zal. Zorg, dat uw wieltje lustig meedraait aan de groote wereldmachina Dr. JOSL DE COCQL Gevat Grappenmaker (in een café tot eenige kunstschilders): De helft van de Inwo ners hier bestaat uit kunstschilders* Kunstschilder: Ja, en de andere helft uit kwasten. Dame: Conducteur, dit is toch een rookooupé? Conducteur: Pardon, dame, een paar wagons verder. Noodlottige samenloop. Student A. Zie eens amice, wat een hoop geld mijn papa mij heeft gestuurd. Student B. Kerel, wat is het jammer, dat ik ook nu juist zoo goed bij kas ben. 1 2 1 4 s 7 e 9 lO ti •4 2 4 jl 5 'f \i\ f/fl 6 <l( lu i r 1 "n 8 li V 9 Ji 1 2 3 4 5 6 7 8 9 u> ij •4 2 3 4 5 6 7 8 9 Het zal wel niemand moeilijk vallen de ijsbeer in het onderste hn% 4 te teekenen, als je vierkantje voor vierkantje nauwkeurig nateekent o na je alle teekeningen nateekenen, door het origineel eerst !n i«7i Zo° kun verdeelen en te nummeren. Ook vergrootfn kan1e eenV3 rUitjeR te de onderste ruitjes tweemaal zoo groot te nemen HoJtiekemn8. do°r b v. de orgiusele teekening maakt, hoeder ie eTgea S'kelg Zrit" °P

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 7