Populair Bijvoegsel van de
HELDERSCHE COURANT
VAN ZATERDAG 31 JANUARI 1931
471 (AUTEURSRECHTEN VOORBEHOUDEN)
De huwelijksreis van vroeger
en thans.
ftedjc van de mek.
Bekoring der huiselijkheid.
Dinsdag.
Donderdag.
Vrijdag.
Zaterdag.
Beestjes die van gaatjes leven.
Verkeerd! begrepen.
Een aardige manier om plaatjes na te teekenen
6
T
f
t
f
X
u
H. Juffertje
In vroeger dagen kon men zich moei
lijk een huwelijk zonder huwelijksreis
indenken. De huwelijksreizen waren toen
de groote mode. In alle maatschappelijke
kringen hield men zooveel mogelijk aan
dit gebruik vast, wiant voor veie echt
paren was de huwelijksreis de eenige
groote reis in hun leven. In onzen tijd
worden huwelijksreizen steeds zeldzamer.
Hiervoor gelden, verschillende redenen.
in onzen nuchteren tijd woden helaas
de ceremoniën van het huwelijk wel eens
hl te zeer verwaarloosd. Men is zich vaak
niet meer bewust van de hooge heiligheid
van deze goddelijke instelling. Veel van
de poëzie is verloren gegaan en de vroe
ger zoo gebruikelijke huwelijksreis, die
een diepere beteekenis had, dan alleen
maar een feestelijk uitstapje maken, ge
raakt helaas meer en meer in onbruik.
De reden hiervan is misschien, dat men
tegenwoordig meer reist dan vroeger, en
zijn vacanties in binnen- en buitenland-
sche oorden doorbrengt. Vooral de reis-
vereenigingen maken het mogelijk om
met bescheiden middelen een reis naar
het buitenland te maken. Terwijl men
vroeger bijl voorkeur den zomer uitziocht
of in ieder geval de warme streek, als
Zuid-Italië als doel van een huwelijksreis
koos, reist men thans 's zomers en 's win
ters. Dat alles bij elkaar genoemen is na
tuurlijk een van de grootste oorzaken,
dat de huwelijksreis in discnediet is ge
raakt.
Voorts is er nog een factor, die een
belangrijke rol speelt Voor velen is de
maatscbappelijkie toestand niet zoo roos
kleurig. dat zij aan een huwelijksreis kun
nen denken. De jonge echtelieden achten
in vele gevallen het geld beter besteed
aan de inrichting van een woning of een
op te richten zaak.
In welgestelde kringen hebben zich de
traditioneele huwelijksgebruiken nog het
best gehandhaafd. Hier laten de middelen
het vaak toe om de wittebroodsweken in
het Zuidelijk gedeelte van Italië door te
brengen ofindien het echtpaar het
hart aan de sport heeft verpand in de
bergen van Zwitserland, zoowel 's zomers
als 's winters. Ja, waarschijnlijk wordt de
winter nog wel geprefereerd boven den
zomer. Immers dan staat Zwitserland
open voor de heerlijke takken van winter
sport: skiloopen, bobsleeën, schaatsen
rijden en watal meer.
Terwijl men zich thans gaarne aan de
hardende wintersport overgeeft, ont
vluchtten vroeger de jonge paartjes bet
liefst het koude Noorden om in het zon
nige Zuiden, aan het blauwe water van
de Middellandsche Zee van hun huwelijk
te droamen. Natuurlijk is de voorliefde
voor bet Zuiden nog niet geheel verdwe
nen. Waren vroeger Venetië en Florence
de bevoorrechte plaatsen, thans is Grie
kenland zeer in trek. Venetië, Florence....
wie is daamu niet geweest? Maar Athene
en Korintbel
WH men nu heel precies met de mode
van zijn tijd meegaan, dan moet men
eigenlijk de wittebroodsweken in bet land
der Pharo's doorbrengen. Maar.... dan
dan moet men wel een heel dikken geld
buidel bezitten, want Ekypte Is een duur
land, dat 'Zijn obelisken, sphinxen en
pyramiden niet voor niets a.ls entourage
voor het wittebroodswekettverblijf afstaat.
dingen van Amerikaansche filmsterren,
die over het algemeen uitstekende kook
sters zijin, geen poses, maar inderdaad aan
de werkelijkheid ontleend. Maar niet al
leen deze kunstenaressen, maar ook iedere
andere vrouw kan zich in een schoonge-
houdeii keuken zoo kleeden als zij het wil,
cm steeds goed te voorschijn te kunnen
komen. Op deze manier wordt elk slordig
uitzien, vermeden en dit vermag de beko
ring der huiselijkheid buitengemeen te
veihoogen.
WAT ETEN WÏJ DEZE WEEK.
Zondag,
Witte Ragoutsoep»
VarfcenisrO'liade.
Prtncesselboonen, aardappelen,
Eiarkoeklenl MoccapuJdding.
O, MEISJE, OM JOU SLECHTS ALLEEN!
(Een idyllisch levensliedje.)
k Zat eenzaam en stil op mijn kamer,
met rondom mij tintelend licht.
Maar dicht bij mij toomt, dat met
dreunend gehamer,
no,g werk wordt verricht.
Ik droom van geluk en van eindloos verlangen,
om jou, o lief meisje!
Je lieve gezicht
en je blazende wangen,
zwo frisch en zoo rein,
die bekoren mij sterk met de hope
om samen vereen'igd te zijn.
Refrein:
O, ging slechts je schaduw maar éénmaal
mijn venstier voorbij;
dan was ik gelukkig,
ja overigelukkig
en blij.
Ik kan mij in huis niet meer warmen;
het wordt hier nu' huivYig en kil:
O, .mocht ik slechts eenmaal jou
sluiten in d'armen!
want 'k weet, dat je wil.
Ik had je slecht9 een keer gezien op de straten,
toen voelde ik, lief meisje,
mij wonderlijk stil
en zoo eenzaam verlaten.
Ik ging toen maar heen,
doch dien nacht had ik heerlijke droomen,
o, meisje, om jou slechts alleen!
Refrein:
O, bwam je, mijn allerliefste schatje,
maar éénmaal bij mij;
dan was ik gelukkig,
ja, over-gelukkig
en blij.
(Tiert jaar later!)
Tc Heb nu door mijn -huwelijksleven
een zevental kind'ren in huis.
Noem' gij 't maar genieten
langs lachende dreven,
ik noem het een kruis.
Jouw wezen had eertijds onschatbare waardie
voor mij, o mijn vrouwtje!
Maar nu lijkt een kluis
mij het heerlijkst op aarde,
vol vreugd' ongestoord,
Want im 't zoogenaamd huiselijk leven
heb jij slechts, Heb jij slechts het woord.
Refrein:
O, had ik, mijn „allerliefste vrouwtje',
maar één dagje vrij;
dam was ik gelukkig,
ja overgelukkig
en blij.
T. J. DEKKER.
Den Helder, Januari 1931.
GOEDE KEUKENINRICHTINGEN
DAARTOE VEREISCHTE,
Het is wel aan geen twijfel onderhevig,
dat de mannen zich in het huwelijk het
gelukkigst gevoelen, als de vrouw zin voo-r
huiselijkheid bezit, graag in de keuken
bezig is en het zich tot een vreugde rekent
haar man met lekkere hapjes en met zijn
lievelingsgerechten te verwennen. Naast
de behage l ij k beid van een eigen haard is
goed en smakelijk eten, een van de heclit-
ste grondslagen om de huiselijkheid te be
vorderen en den man ervan terug te hou
den de avonden buitenshuis door te bren
gen, Hoe meer de zin voor huiselijkheid
wordt onderhouden, des te greoter wordt
de tevredenheid en des te zekerder wordt
het wederzijdsch begrijpen.
(De vrouw, die het verstaat haar echtge
noot door kleine verrassingen aan hun
gezamenlijke woning te 'binden zal spoedig
ervaren, dat bij zich aan de bekoring der
huiselijkheid niet kan onttrekken, want er
.is wel niets wat den man vaster aan zij ft
vrouw ibindt, als het gevoel door haar ver
zorgd' en vertroeteld te worden. Een niet
geringe rol 'hierbij speelt het talent van
de vrouw een toegewijde kunstenares in
de keuken te zijn. Om echter iets kunst-
vols te volbrengen, moet men. in de stem
ming zijn. Om met ernst en liefde te ko
ken kan de omgeving veel bijdragen. De
ruimte, waarin mem zich met de kookkunst
bezighoudt, de keuken, behoort goed te
zijn ingericht.
Juut de Amerikaansche keukens moe
ten tot voorbeeld worden genomen. In
Amerika is 'de keuken van veel grootere
beteekenis voor het familieleven dan bij
o m le lande. Wie daar niet zoo welvarend
is, is nauwelijks in de gelegenheid keu-
kenpersoaeel te Lv-:icen. H::t dienstbode-
vraagstuk is in Amerika een probleem, dat
de huisvrouwen grijze haren bezorgt.
Blanke bedienden verlangen loonen, die
hier een kleine ambtenaar verdient en
negerinnen in de keuken, dat is ook niet
alles.
Behalve het koken heeft de Amerikaan
sche vrouw ook nog alle bijkomenden ar
beid te verrichten, waarvoor zij bij ons
een werkster neemt. Deze bezigheid wordt
echter bij lange na niet zoo hard gevonden
als men ze van jongs af aan gewend ia
Het werk, dat in Europa veelal aan dienst
ere geesten wordt overgelaten, verricht
men daar meestal zelf.
De keuken is in elk geval een ruimte,
waarin de echtgeniooten eenige uren per
dag doorbrengen en daar hier voor het
lichamelijke welzijtn gezorgd wordt, is deze
ruimte in zekeren zin het hart der woning.
Geen wonder dus, dat de Amerikaansche
Keukens vaak juweeltjes van inrichting
zijn, waar evenveel zorg aan besteed is,
a s aan de andere woningruimten van het
huis. Meestal liggen zij uit praktische
oi erw egingen vlak naasit de eetkamer. Er
heerscht zakelijkheid en doelmatigheid,
ivaarhi,ii de voorwerpen in de volgorde van
het gebruik zijn opgesteld. Natuurlijk zijn
alle slechts denkbare uitvindingen op het
gebied der keuken-techniek aanwezig: de
ijsmachine, ingebouwde voorraadkasten
met koelhuizen, vaststaande gaskachels en
electrische kachels. Electrische inrichtin
gen zijn aanwezig voor heet en ijsgekoeld
water, het laatste is vooral in Californië
van groot belang. Verder zijn er nog ve
lerlei kleine apparaten, die eensdeels dien
handenarbeid verrichten en vereenvoudi
gen, andersdeeliB het groote voordeel heb-
gen, anderdeels het groote voordeel heb-
den, zoodat mien niet bang behoeft te zijn
in de keuken rond te loopen met kleeren,
die daar anders zeker misplaatst zouden
zijn. Daarom zijn ook dergelijke afbeel-
Maondag.
Haché,
Gestoofde bietjes, aardappelen,
Rjjst met vruchtensaus.
Koud© varkensrollade,
Knolraap,
Aardappelen,
Havermoutpap.
Woensdag.
Rookworst,
Snijboonen met witte boonen,
Aardappelen^
Drie in de pan.
Aardappelsoep,
Worteltjes,
Aardappelen,
Deensche rijst.
Visohgebakt,
Roode kool, aardappelpuree,
Turfjes met bessensap.
Vegetarisch,
Itallaansche ommelet,
Savoye kool,
Aardappelpurée,
Turfjes met bessensap.
Erwtensoep,
Oitroenvla.
Als eerste recept van ons weekmenu
beginnen we met witte Ragoutsoep, waar
voor we van 5 ons schenkelvleesch onge
veer 2 liter bouillon trekken en het vleesch
bewaren voor de haché van Maandag.
Voor de soep:
90 gram bloem,
90 gram boter,
1 dL. melk of room,
1 el, desverk. 2 lepels witte bessen
wijn.
Boter smelten, bloem er roerende mee
vermengen en langzaam de bouillon bij
gieten; alles nog 16 min. laten koken op
een lage pit. Even voor het opdoen het ei
met de room of de melk in de soepterrine
kloppen en heel voorzichtig de gezeefde
soep er in overbrengen, desverk. nog de
bessenwijn.
De pudding, die we toe hébben is heel
eenvoudig, maar maakt een bijzonder aar
dig effect
Noodig;
8 eierkoeken,
9 dL. melk,
1 dL. sterk koffie-eortraet,
70 gram monogram custard poeder,
100 gram suiker,
Ben paar lepels chocihagelslag of
strooisel.
Neem van de melk iets af om de Custard
poeder aan te mengen en breng de rest
van de melk aan de kook, voeg de suiker
er aan toe en het aangemengde papje.
Laat het al roerende even doorkooken;
daarna van het vuur; het koffie-extract en
een stukje boter er 'bij. De eierkoeken
worden nu in tweeën gesneden en flink
met de mocca-C uatardvla bestreken en de
twee helften weer op elkaar gelegd. We
nemen nu een platte schotel, leggen in
het midden een eierkoek, zoo verder tot
alle koeken opgestapeld zijn, met de rest
van de vla worden de boven- en zijkanten
bedekt. Over het geheel wordt wat choco
lade hagelslag of een geraspte chocolade
reep gestroid. De pudding is heel een
voudig te maken door het gebruik van de
Monogram Custard poeder, waarbij we
geen extra eieren behoeven te voegen.
Voor de Deensche rijst hebben we
noodig:
1 L. melk,
160 gram rijst,
1 ei, vanille suiker,
75 gram suiker,
1 ons bitterkoekjes.
De melk wodrt aan de kook gebracht en
de gewassdhen rijst er in gestrooid, lang
zaam gaar koken, daarna de suiker, eier
dooier en stijfgeklopt eiwit er bij. Vuur
vaste sdhotel flink met boter inwrijven en
een laag rijst er in doen, daarna een laagje
fijngemaakte bitterkoekjes, weer rijst, bit
terkoekjes, tot de laatste laag uit rijst be
staat. In de oven licht bruin laten worden.
Men kan deze rijst ook 'laag om laag in
een vorm doen en als pudding opdienen,
maar dan vooral zorgen, dat men de brij
op puddingdikte heeft.
Na deze toetjes zullen we tot een' paar
hartige gerechten o-vergaan1 en het vlsoh-
voor Vrijdag bespreken.
oin "r' ®eko°kte visch, b.v. schelviseh,
^r- koude gekookte aardappelen,
gr. boter, peper, zout en citroensap,
1 uitje.
Maak de aardappelen en de visch fijn,
door b.v. de eerste te malen en de laatste
goeid te hakken, doch zorg, dat er vooral
geen graten in zijn. Fruit het uitje heel
licht in wat boter, desnioo'ds een klein
beetje kerry er bij en vermeng nu alle
ingrediënten met elkander. Indien het ge
hakt te droog is, voeg dan een scheutje
melk bii het mengsel en 'maak er nu 2
groote of meerdere kleine ballen van, be
strooi ze met paneermeel en bak ze in de
boter licht bruin, tedruip ze ai en toe met
wat van de boter.
Tenslotte besluiten we met de Itallaan
sche ommelet, die we biji ons vleestóhlooze
menu voor Vrijdag opgegeven hebben.
8 kleine aardappelen,
50 gr. boter,
5 eieren,
8 lepels melk, peper, zout, 1 lepel
tomatenpurée.
De aardappelen schillen en in kleine
blokjes snijden, die wie in de boter gaar
laten smoren, liefst met een deksel op de
koebepan. Inmiddels de eieren kloppen
met de klopper, peper, zout en de tomaten
purée en het mengsel over de gare aard
appelblokjes gieten, Bak de ommelet nu
verder aan beide zijden lichtbruin.
Van de erwtensoep koken we meer om
Zondag geen extra soep te koken.
We hopen onze lezeressen weer „elck
wat -wils" gegeven te hebben in deze week-
recepten en zullen datgene, wat niet -be
handeld werd van het menu op verzoek
gaarne toelichten Vleesch en groenten
werden tot dusverre weinig besproken,
maar indien de lezeressen dit ook in de
recepten opgenomen willen zien, dan zou
den wij dat gaarne van baar vernemen.
VOOR DE PRACTISCHE HUISVROUW
Wenken.
Glimmend kaïngaren.
Kamgaren kleedingstuhken worden
dikwijls bdji bet dragen spoedig glimmend.
Ten eind© aan dit euvel tegemoet te ko
men is het voldoende de stof eenige koe
ren te borstelen met een oplossing van
25 gram salmiak en 25 gram zout in 500
gram water Liter). Een ander, maar
niet ongevaarlijk middel is bet afwrrijven
met benzine en het nawrjjven met een
schoon© doek. Het 'eerste middel verdient
echter de meeste aanbeveling.
WACHT U VOOR DE MOT!
Nog korten tijd en ze zullen weer rond-
dwarrelen door onze huiskamers, tot
schrik van onze huisvrouwen, die tever
geefs een verdelgingskrijg zullen voeren
tegen de kleine, vlugge, grijsgele vlinder
tjes. Het is waar, de motjes behooren to1
onze schadelijkste buisdiertjes en toch is
hun leven wel interessant, al ware het al
leen om het dieët waarop ze leven: sok
ken, kousen, overgordijnen en vloerklee
den! Doet u hun dat maar eens nal Fin dan
zijn die motten de meest paradoxale bees
ten welke we kennen, want als er mottei
zijn, dan zijn er geen motten, en deze zijl
er juist als ze er schijnbaar niet zijn. Het
lijkt wat vreemd, en toch is het volkomer
waar, de vraag is alleen wat we ondei
„motten" verstaan. Het spraakgebruik
rekent hiertoe zoowat alle kleine vlin
ders, die in Mei en Juni vliegen. Allee
wat een kleiner vlucht heeft dan 2 C.M. er
groot genoeg is om nog met het bloote
oog gezien te worden, heet „mot" en
wordt gedood, verpletterd, tot stof ver
nietigd. Nu is de familie der „motten" wé!
zeer uitgebreid en telt deze 104 genera
met 532 soorten, alleen binnen onze gren
zen, maar toch slechts weinige der aldus
vervolgde vlindertjes zijn ware „motjes"
en zoo ze dat al zijn, doen ze toch niet de
minste schade.
Want, en hier hebben we de verklaring
van den paradox niet het motvlindertje
beschadigt onzewollen stoffen, doch het
motrupsje en dat laatste krijgen we maar
zeer zelden te zien.
B.
TEDER HEEFT ZUN TAAK.
En allo knechten weenliigiem zich
Om vrije mammen, eigen meesters te zjj'n»
Troel strtt.
WJj; zjjn .alen knechten. Wij werken
alen voor een clioei Voor welk doel? WU
weten *t nauwelijks. We zijn als de ar
beiders in een groote fabriek. Ieder beeft
Zijn eigen arbeid, ieder bedient een on
derdeel van die fabriek, van de machine.
Ze heffen den handel, laten een wiel
draaien. Waartoe? Ze weten het niet»
Ze konnon nauwelijks de machinerie In
zjjn geheel, ze kennen nog minder de
vrucht van hun arbeid. Zie doen wat van
hen verwacht wordt, irnaar ze weten niet
waartoe het dient, waarheon het 'leidt. Dat
weet alleen de werkgever. Hij heeft de
mannen aan het werk gezet om tot een
bepaald doel te geraken.
Als nu op een goeden dag de werk
gever den arbeider eens de vrucht van
hun getzairaienlijiken arbeid toont? Zullen
zij dan niet verbaasd zijn over hetgeen
zij hebben voortgebracht? Ook mede door
hun kleine, schijnbaar zoo onbelangrijke
taak is het groote werk tot stand gekomen.
Hadden ziij dat geweten, met hoeveel
meer plezier en opgewektheid zouden zij
die taak volbracht hebbenl
Waarom heeft de werkgever hun het
schoon© doel niet verteld? Misschien
mocht of kon hij dat niet. Maar hij had
hun toch wel iets kunnen beloven, hun
kunnen zeggen: „Jullie dagelijksche, mis
schien eentonige arbeid beeft een groot
doel. Eens zul je er verbaasd en verrast
tegenover staan." Ook dan zouden ze hun
werk Wijtmioediger habhen gedaan.
Het doéll van het leven? Het schijnt,
dat wij 't niet mogen, niet kunnen weten.
Wfj laten ook het wieltje, dat bij de
groote machine hoort, loopen» We weten
niet waartoe. Maar ons is toch wel Iets
beloofd.
WJj zijn er toch innerlijk wel van over
tuigd, dat onze arbeid tot iets leiden moei
Een innerlijke stem, misschien wel de
stem van den werkgever belooft ons
iets. En als wd*soans ontevreden zijn,
ons werk en ons leven ons zinloos lijkt,
laten we ons dan die belofte herinneren.
Laat den moed niet zakken, geef uw werk
niet op. Om vrije mannen, om meesters
te worden, die zich het doel bewust zijn,
moeten we eerst knechten zijn, moeten
we eerst allen tezamen als knechten wer
ken om den grooten arbeid te voltooien.
Ieder volbreng© zijn taak zoo volkamen
mogelijk, hjj geve er al zdjn kracht aan,
hij' probeere een waardig knecht van zijn
meester te zijn.
Wij alen tesamem, wij arbeiden voor
het groote, ongekende doel. Laten wij het
blijmoedig doem Eéns zullen wij het doel
kennen in al zijn schoonheid, eens zullen
wij niet langer knechten zijn. En hoe
getrouwer we werken, ieder op zijn wijis,
hoe eerder dat gebeuren zal.
Zorg, dat uw wieltje lustig meedraait
aan de groote wereldmachina
Dr. JOSL DE COCQL
Gevat
Grappenmaker (in een café tot eenige
kunstschilders): De helft van de Inwo
ners hier bestaat uit kunstschilders*
Kunstschilder: Ja, en de andere helft
uit kwasten.
Dame: Conducteur, dit is toch een
rookooupé?
Conducteur: Pardon, dame, een paar
wagons verder.
Noodlottige samenloop.
Student A. Zie eens amice, wat een
hoop geld mijn papa mij heeft gestuurd.
Student B. Kerel, wat is het jammer,
dat ik ook nu juist zoo goed bij kas ben.
1
2
1
4
s
7
e
9
lO
ti
•4
2
4
jl
5
'f
\i\
f/fl
6
<l(
lu
i
r
1
"n
8
li
V
9
Ji
1
2
3
4
5
6
7
8
9
u>
ij
•4
2
3
4
5
6
7
8
9
Het zal wel niemand moeilijk vallen de ijsbeer in het onderste hn% 4
te teekenen, als je vierkantje voor vierkantje nauwkeurig nateekent o na
je alle teekeningen nateekenen, door het origineel eerst !n i«7i Zo° kun
verdeelen en te nummeren. Ook vergrootfn kan1e eenV3 rUitjeR te
de onderste ruitjes tweemaal zoo groot te nemen HoJtiekemn8. do°r b v.
de orgiusele teekening maakt, hoeder ie eTgea S'kelg Zrit" °P