't Juttertje
Populair Bijvoegsel van de
HELDERSCHE COURANT
van zaterdag 28 februar11931
van de grooten
der aarde.
Prakfisehe wenken.
pi ¥ü©yw m yyiis
tob nooit hoekje
475 (AUTEURSRECHTEN VOORBEHOUDEN)
VICTOR HUGO UIT D3MEEREN.
Die Idioot ben Ik!
Zooals veel meer grooten der aarde, was
ook Victor Hugo zeer bijgeloovig.
Eens zou te zijner eero een feestmaal
tijd gehouden worden bij een Parijsohe
familie uit de hoogste kringen, waar al
leen vooraanstaande persoonlijkheden uit
de politieke-, financieele- en kunstwereld
waren genood.
Het oogenblik om aan tafel te gaan,
naderde; 't wachten was alleen nog op de
komst van den Benaatspresident. Maar
op het laatste nippertje kwam er een bood
schap van den voornamen invité waarbij
deze zich liet verontschuldigen wegens
plotselinge verhindering.
Dat bracht de gastvrouw in groote ver
warring, want zonder den president zou
het gezelschap met dertien aan tafel zit
ten A zij1 wist dat dit feit voor Victor
Hugo de stemming zou bederven. .En de
beroemde auteur was nog wel als eere-
gast genood! Elen der goede trouwe vrien
den, wien zij haar nood klaagde, wist raad.
Zonder aarzelen spoedde hij zich naar de
woning van Francois Coppée en, hoewel
deze aanvankelijk tegenstribbelde, stemde
hij er toch al gauw in toe om als invaller
te fungeeren.
Intusschen wachtten de genoodigden in
den salon het oogenblik af, waarop de
maaltijd zou beginnen. Onder hen bevond
zich een minister, wien de gastvrouw ver
teld had van de onaangename verrassing
en van de bijgeloovigheid van een harer
gasten, wiens naam zij echter liever niet
wilde noemen. De minister vond het be
lachelijk om zooveel waarde te hechten
aan het getal dertien. En hij kon niet na
laten zijn meening daarover te uiten
tegen enkelen der aanwezigen. Op ge-
heimzinnigen fluistertoon vertelde hij aan
een ieder die het maar weten wilde de
reden waarom het uur van het diner nog
was uitgesteld.
Zoo kwam hij met zijn mededeeling bij
Victor Hugo. „Waarom denkt u dat wij
nog altijd niet aan tafel zijn gegaan? Om
dat er hier onder de gasten een idioot
rondloopt, die bang schijnt te zijn om met
zbi dertienen aan tafel te zitten. Wist u
dat?"
„Ja, zeker, meneer", antwoordde Vic
tor Hugo me* luide stem. „Zeker, wist ik
dat, want ziel u, die idioot ben ik!"
Aan ditzelfde politlek-literalr diner
zaten nu beiden, Victor Hugo en Fran
cois Coppée aan. Hugo was toen al de be
roemde dlobter, van Coppée echter had
het menschdom, dat niet tot de letterkun
dige kringen behoorde, nog weinig ver
nomen.
De vele politieke persoonlijkheden, die
aanwezig waren, beschouwden hem dan
ook zoo'n beetje als een Indringer, als
iemand, die er eigenlijk niet bij hoorde.
En de toon was daardoor eenigszins ge
dwongen,
Victor Hugo merkte dat en besloot
dadelijk de stemming ten opzichte van
Ooppée te verbeteren. Niet alleen sprak
hii met verschillende medegasten zeer
welwillend over Ooppée maar toen hot
oogenblik van toasten gekomen was, hief
Victor Hu£Q zijn glas op, wendde zich tot
Ooppée en zei:
Daten we beiden eens samen klinken.
Al was het maar alleen op het aangename
feit, dat hier twee dichters mede aanzit?
ten".
„Cher Maïtre!" antwoordde Ooppée be-
scheiden. „Er is hier maar één dichter!"
„En ik dan?" vroeg de oude Hugo zacht,
terwijl zijn gelaat één milde glimlach
was. „Tel ik dan niet mee?"
B.
REGENDAG,
kleine platte koekjes vormen, die aan bei
de kanten gebakken worden. Met wat jam
bestrijken en op een verwarmde schotel
opdienen.
800 gram garnalen, 8 dl. melk, 86 gram
bloem, 86 gram boter, gehakte peterselie,
peper en zout.
De garnalen worden flink gewasschen
en weggezet in het water met zout om ze
te verwarmen (niet koken).
Boter smelten, bloem er door roeren,
peper en zout on de melk bijvoegen en nog
vijf minuten zachtjes laten koken, daarna
de gehakte peterselie en de uitgelekte
garnalen door het sausje roeren. Wo bok
ken nu een aantal sneedjes oud brood,
waarvan de korstjes afgesneden zijn, in do
koekepan met boter aan beide zijden licht
bruin en beleggen zo met de garnalen ra
gout. Warm opdienen.
Verscholen eieren;
0 eieren, 4 ons varkensgehakt, 2 sneed
jes oud brood zonder korst, peper en zout.
Voor de saus: 7> L. bouillon van twee
blokjes, 40 gram bloem, 40 gram boter, 1
theelepel kerry, 1 uitje, een paar lepels
melk, zout.
Het gehakt met het brood en zout op de
gewone manier aan maken en de eieren
hard koken (8 min.). Het aangemaakte ge
hakt wordt in zessen verdeeld en elk ei
wordt, nadat het gepeld is, met een zesde
deel van het 'gehakt omhuld, daarna in de
koekepan in boter rondom bruin gebak
ken. Is het gehakt gaar, dan de eieren in
tweeën snijden en op een verwarmden
schotel leggen. Terwijl het gehakt staat te
braden, maken we de kerrysaus, waartoe
we het zeer fijn gesnipperde uitje gaar
smoren in de boter, bloem en kerry er
door mengen en de bouillon bijvoegen;
alles nog even laten nakoken op een laag
pitje en de lepels melk er door roeren.
Een deel van het sausje wordt op de scho
tel om de eieren gegoten en de rest wordt
in de sauskom opgediend
Gebraden appelen;
vinden.
6 appelen (zure), 75 gram suiker, 2 thee
lepels kaneel, 60 igram botel V. dl. water.
De appelen worden geschild en geboord
en daarna in een vuurvast schoteltje ge
schikt; elke opening wordt nu gevuld met
een mengsel van suiker, kaneel en week-
gemaakte boter, de bodem van het scho-
ZONNEDAG. teltje met het water bedekken; in den
oven plaatsen en de appels van tijd tot tijd
Tóch zijn uw luchten schoon, de nevelige «lans mef jjet Vocht bedruipen. Na ongeveer 20
Ais van perj'moer ligt op de wijde zee.... Iminuten zullen de appels gaar zijn.
Wit blinkt van ver de torentrans (Nadruk verboden).
Vragen in te zenden aan de Redaetriee
„Onze Keuken"
Do sinaasappel.
Niet
geregel
GERDA VAN
ONZE KEUKEN.
WAT ETEN WIJ DEZE WEEK?
Zondag.
Tomatensoep
Kalfslapjes, doperwten, aardappelen
Broodpudding met sinaasappelsaus.
V arkenskarbonade
Gedroogde appeltjes
Rijstkoekjes
Dinsdag,
Garnalen croutons
Verscholen eieren met kerrysaus
Witte boonen, aardappelen
Woensdag.
Roastbeef
Groene kooltjes, aardappelen
Griesmeel met vrudrtensaus
Donderdag.
Koud vleesch
Knolraapjes, aardappelpuree.
Flensjes
Vrödag,
Gebakken schol
Rbode kool, aardappelen
Gebraden appelen
Vogetarfsctt,
Marconi met roereieren en tomatensaus
Princesneboonen', aardappelen,
gesmolten boter
Gebraden appelen
inoeg kan worden aangeraden
fruit te gebruiken), vooral een
jaar als dit, nu de appels zoo buitenge
woon duur zijn en in grootere gezinnen
bijna een extraatje worden, bewijst de
sinaasappel zoo velerlei dienstere 's Win
ters, wanneer vetter gegeten wordt dan
in den zomer en men in den regel ook
minder lichaamsbeweging neemt, werkt
de sinaasappel bloedzuiverend en bevor
dert do spijsvertering. Ook bdj koorts ia
het gebruiken van sinaasappelsap bdj-
j zonder goed.
Ketelsteen.
Ketelsteen is een euvel, dat alle huis
vrouwen wel zuilen ondervinden na kor
ter oef langer gebruik van ketels, dat
vooral in die steden, waar „hard water"
gebruikt wordt voorkomt, d.w.z. water,
waarin verschillende zouten, als kalk-
zouten e.a. opgelost zijn en die zich bdj
het koken van het water als vaste stof
aan den wand van den ketel vastzetten.
Nu kan men eenige aardappelen zoolang
koken, tot ze geheel en al moes zijn,
daarna verwijdert men1 dit en de ketel
steen zal zich dan al eendgszins loslaten;
deze losse stukken verwijdert men en
kookt ophieuw aardappelen tot moes.
Ook kan meft de ketel met azijn uitkoken.
Soms worden wel eenigp goed gereinigde
kiezelsteenen in den ketel gedaan, deze
bewegen1 zich met het koken van het wa
ter heen en weer en houden de steenvor
ming tegen.
Nalfeeworden schoenen en laarzen.
die door regen en modder flink nat go-
goed geboterden met paneermeel 'be-i worden zijn, legt men né het uittrekken
strooiden vorm, die daarna gesloten en in omgekeerd, dus met de zolen naar boven,
een pan met kokend water geplaatst te drogen, niet alleen zullen ze op deze
wordt om 1 /2 uur te koken. We zorgen er manier vlugger droog ztijn, maar het
voor, dat de puddingvorm niet meer dan I voorkomt ook het bederf van het leder.
D.v voor 3/4 gevuld wordt en dat hetHeeft men turven bü de hand, dan kan
huift* v eii /and van het deksel men ze daar best op leggen, maar vooral
Wat leeren wij onze kleutors?
Wen kind, dat ving von begrip Is, leert
zoo gemakkelijk, dat de moeder voortdu
rend in de verleiding komt het wat te
loeren en met haar knappe kind te pron-
kon. Men kan een kind al heel jong leecren
tellen, vorsjes of hot alfabet loeren opzeg
gen, enz. De visite vindt het heel merk
waardig, dat het kind al zooveel kent on
dat is voor de moeder een aansporing om
op den Ingeslagen weg voort te gaan. Zij
beschouwt het zelfs als haar plicht
Toch zijn alle paédagogen het er over
eens, dat „schoolkennis" niet geschikt Is
voor een kind, dat niet minstens 6 a 61/»
jaar en bij voorkeur nog iets ouder is.
Voordat het kind naar school gaat, moot
het wel heel wat geleerd hebben, doch dat
zijn andere dingen. Zoo moeten zij zoo
vroeg mogelijk leeren zich aan te kleeden,
hadden en gezicht te wasschen, hun haar
te kammen, hun tanden te poeteen, hun
neus te snuiten, netjes to eten, enz. Zoo
dra het kind zindelijkheid heeft geleerd,
kan men met deze opvoeding beginnen.
Bovendien hoeft het kind ook zichzelf veel
te leeren; niet alleen loopom, doch ook hol
len, springen, klimmen, hinken en glij
den.
Wanneer het kind tot zijn vijfde jaar
zijn spieren leert gebruiken en zijn
lichaam ontwikkelt, is die tijd niet verlo
ren. En de geestelijke ontwikkeling, die
het als voorbereiding voor de school onge
twijfeld ook noodig heeft, brengt men het
zeker niet bij op de boven beschreven
parade-manier. Vele moeders denken, dat
hun kind daardoor gemakkelijker meekan
op school; dit is echter onjuist. Een kind
'heeft niets aan tellen, als het niet kan
rekenen; de getallen zijn dan leege klan
ken voor hem en alleen zijn geheugen
helpt hem dan bij het opzeggen van de
namen. Hetzelfde geldt van het opzeggen
van het alfabet door een kind, dat niet
kan lezen.
Doordat op school een heel andere
en een veel betere methodo wordt ge
volgd, zal het leeren voor het kind heusch
niet gemakkelijker gemaakt worden. En
wanneer de moeder de methode van de
school wil en kan volgen? Dan is haar
kind er bepaald slecht aan toe. Als het op
school kwam, weet het al dingen, die het
daar als iets nieuws 'behoorde te leeren;
de belangstelling verdwijnt, het kind
vindt de school saai en wordt misschien
gedurende zijn geheel en schooltijd het
slachtoffer van de misplaatste ijdelheid
zijner ouders. Er bestaat dus geen enkele
verontschuldiging rvoor het voortijdig aam
leeren van sdhoolsche kennis.
Er is wel een zekere geestelijke ontwik-
keling noodig voor het jonge kind, dochj
die moet langs anderen weg worden be
reikt. Het kind moet hebben leeren stil-1
zitten om te luisteren naar een verhaal
of een liedje, het moet er zijn aandacht bij
kunnen bepalen en zelf eens een liedje
leeren zingen. Het wordt zoo voorbereid
op het meer aan banden gelegde school
leven. En zijn verhouding tot andere kin
deren behoort al in orde te zjjn en niet op
school pas in orde te worden gebracht. Het
kind, dat voor het eerst naar school gaat,
moet zichzelf al niet meer beschouwen als
de spil, waar alles om draait, doch als een
HET ONGELUK VAN ANDEREN.
Tooit de roos zMizelvo, zij
siert metoen de gaarde.
HMókert.
Dagelijks brengen de kranten ons het
lnatsto nieuws uit binnen- on buitenland.
Niet heel opwekkend nieuws meostol. JN g
altijd zijn er oorlogen en oorlogskansen,
er ie hongersnood, er zijn aardbevingen
on andeiro groote rampen. Onder do „ge
mengde berichten" lezen we ongeluk na
ongeluk.
Wat ziet het er toch treurig uit met de
wereld. Wat een verdriet en armoede
wordt er geloden 1 Is hot niet egoïstisch
om zelf vroolijk to zijn, moeten wij niet
moe-lijden inet al die ongelukkigen?
Och, nee! Het heeft immers goon zin do
wereld met nog oen treurig wezen te ver
meerderen, daardoor wordt die wereld
nog maar treuriger. Als we kunnen, laten
we de ongelukkigen dan zooveel mogelijk
helpen, met daden of woorden. Maar door
onze eigen treurigheid helpen we hen
niet. Treurigheid werkt nooit iets goeds
uit. En we oefenen dan ook op onze naaste
omgeving een somberen invloed uit, we
betrekken anders blijmoedige men-
schen in ons pessimisme.
't Is al erg genoeg, als we wérkelijk on
gelukkig zijn; laten we het niet aankwee-
kenl Laten we niet tegen onszelf zeggen:
„We behooren ongelukkig te zijn". Neo,
volg gerust uw neiging, die u de vreugde
doet zoeken.
Geluk is normaal, ongeluk abnormaal.
Probeer de ongelukkigen te helpen,
maar doe het met een vroolijk gezicht
Dr. JOS. DE OOCK.
(Nadruk verboden).
uit velen, die allen gelijke rechten hebben
en zloh naar elkaar moeten schikken.
Door een dergelijke opvoeding, die ver
standig en nuttig is, behartigt men recht
streeks de belangen van het kind. Door
het volstoppen met sohoolsche kennis doet
men dit zeker niet
(Nadruk verboden).
- Is hij zoo optimistisch?
O, daar Ia het eind van weg. Als hij
luchtkasteelen aan het bouwen is, dénkt
hij, dat hij er al hypotheek op kan krijgen.
- Van wis ls die brief?
Waarom wil Je dat weten.
Neen, maar die is goed. Ik heb nog
nooit Iemand gezien, die zoo nieuwsgierig
was als jij.
Waarom Is Je vrouw aoo jaloersch
op Je typiste?
Omdat ze voordat ze mgn vrouw
werd, ook typiste bü mij was.
Zaterdag,
Stamppot van boerenkool, havermout
en aardappelen
Pruimen met ooustenMa.
Broodpudding met sckulmsaus:
250 gram oud brood zonder korsten, 4
dl. melk, 25 eieren, 50 gram boter, 60 gram
suiker, 200 gram rozijnen.
Verwarm de melk met de boter en de
suiker en wrijf hierin het aan stukjes ge
sneden brood fijn, voeg de geklopte eier
dooiers, de rozijnen en het stijfgeklopte
eiwit hierbij en breng alles over in een
blijft. Vooral niet te hard koken, daar we
anders kans hebben, dat het water in den
y?/rnii V°or de schuimsaus is noodig
1 j dl. sinaasappelsap, 2 eieren, 30 gram
suiKer.
V e kloppen de eieren flink met de sui
ker en voegen hierbij! het vruchtensap; is
alles goed vermengd, dan de saus op een
lage pit verwarmen tot ze goed gebonden
en schuimig is; steeds blijven kloppen. De
pudding en saus worden warm opgediend.
Rijstkoekjes;
1 ons rijst, 2 eieren, 50 gram bloem, 50
gram suiker, 1 theelepel kaneel, een paar
lepels jam.
De rijst op de gewone wijze koken en
vermengen met de geklopte eierdooiers,
de suiker, kaneel en bloem en het laatst
het stijf geklopte eiwit Het deeg moet nu
zeer stijf zijn en anders mengen we er
nog een lepel bloem door heen. Boter in
de koekepan smelten en ma het deeg
niét te dicht bij de kachel, daardoor krijlgt
men barsten in het leer.
Het wasschen van nieuw goed.
Nieuw goed verliest gewoonlijk door het
eerste wasschen zijn stevigheid, omdat dan
het apprêt eruit verwijderd wordt. Dit kan
men voorkomen door het voor het was
schen eerst een half uur in zout water te
leggen. Daarna wordt het met gewoon
water goed afgespoeld en vervolgens op
de gebruikelijke wijze gewasschen.
Vet en olievlekken kan men uit
voile, gaas, sluiers, enz. verwijderen met
wat aardappelmeel. Men wrijft zachtjes
over de vlek met een dotje watten, dat
men in heet, wit aardappelmeel gedoopt
heeft. Hierdoor zal ook de fijnste sto niet
beschadigd worden en men vermijdt de
kringen, die bij het gebruik van benzine
ontstaan.
O land, dat God vergat toeni bij de wereld
schiep,
Dat menschenhanden maakten uit wat steen
en zand,
Hoe lang is het geleden dlat ik sliep
Terwijl de boomen ruischten en de bloemen1
bloeiden op het land?
Hoe lang zal 't warm verlangen mij verteren,
Hoe lang nog zal d'eez' zware lucht mij
drukken,
Het ijz'ren Juk van kille atmosferen
Mjij alle Wijheid uit het leven rukken?
Garnalen mratons:
't Ia uwe rauwheid die Ik haat, gij van
God vergeten laud
Met uwe zilte, scherpe winden,
Ik haat u met uw droge duin, uw ijzig strand.
O, vlakke, lage laud, waar ik nooit rust zal
Achter t een ge dum van Texel s ree.
De kleine schepen glijden zachtjes aan
De zes paar riemen! gaan gestadig op en neer
Dat zijn de trekkers die aan 't visschen gaan
Als eens de vrinden van Ons lieve Heer.
Het net wordt over boord! gezet
Tot aan hun heupen staan de mannen In de
koude zee
Nu gaan ze trekkenopgelet....
Maar 't vordert goed, ze zwoegen allen inee!
Ze voelen niet de koude van hun handen
Ze zijn verlangend om hun vangst te zien
Zie, hoe hun oogen van verlangen1 branden.
De vangst was nooit zóó mooi.... misschien.
De zilv'ren buit der zee wordt in da boot
geborgen
En weer Opnieuw beginnen ze hun taak
Die stoere kerels met hun duizend zorgen
God'a ambacht, maar hun levenszaak....
Maandag.
PAMJ9CBS MOntBRIKF
Wat Jonge moedertjes Inteweaaeeri. io rut alleen het soepele
befttot en flanel to zachte tinten, maar ook de fdlge schattor» en
bofduui^Botieven. die men tegenwoordig overal itndt. Bn T is niet
eer» noodzakelijk, om altijd schottenen te koopen. want met wat
kinderprentenboeken bereikt men heCneifde
Ben kinderjurkje, gesierd met een kakker, een ottfaatje, een haasje,
dat ls heusch geen kunst om te bereiden. Men neemt uit een dtoren-
prenten boek een dier en oalqueert dat op een stev«. dun stuk paptor
Dit kunt dan afe patroon houden, maar aaöarlUk tarnt U het
dierfiguur ook onmMdeDlJk op het jurkje o< cV «tof, waarvoor de
applicatie dient overbrengen o< oakjueeren. AppUoatV» op ktoder-
k leertjes zijn altijd grappig, omdat een bel pokrexutje een eenvoudig
stofje geheel kan opfleuren. Bn ook de babykkertjee tajn er mee
getooid. Ben rosé pakje met blauw vttndertje, het mutsje en wagen
kleedje dito gegarneerd, bettart er wal iets Bevera?
Voor babykleertjes kiest men uit den aard dar taak eenvoudiger
en zachter getinte motiewen. aooato hAvven)** an vtfodota Men kan
een dergelijk figuurtje met zijde natuurlijk ook nog bij bord uren
Pracvtechd lulerbroekjes zijn de bijgaande modellen, waarvan dén
gevoerd Is met badstof. De iets oudere baby is tegenwoordig getooid
met eon band-loos mutsje, waarvan de strik van achteren zit
Ook slabbetjes zijn aardige voorwerpjes om leuk te verzieren
Vooral voor baby ls het Bngelsche model practlsch, daar men dat
natteen band en strikje om het middeltje op den rug sluit
9 VUn de dtorQguren, waarover ik hier net schreef, zijn nog meer
leuke dingen te vervaardigen.
Nltt alleen kleertjes, maar
>ok (en vooral aJs de dier
figuren in Baby's prenten
boek groot zijn) muren kun
nen er zoo aardig mee gegar
neerd worden. Ik bedoel dan
muren van kinderkamers.
Het rustige, gladde behang,
dat men tegenwoordig hoofd
zakelijk kiest voor de kinder
kamer, is Juist practlsch om
beplakt te worden. Wanneer
noh drie goedkoope groote
prentenboeken koopt en men
brengt enkele (lieren-mot le
ven op de muur, dan ls bet
resultaat schitterend, op gele,
beige fond. staan aardig;
bruine kameeien. grijze oUfan-
"®h, etc., terwijl olifanten en
witte Ijsberen het ook prach
tig doen op blauw behang.
En het kind vindt trouwe
lcamerfto<yes to deae beesten