e DE V G50UW EN HAAR HU II ^3 I 1 Populair Bijvoegsel van de HELDERSCHE COURANT En daarmee wilde men vliegen. VAN ZATERDAG 7 MAART 1931 476 (AUTEURSRECHTEN VOORBEHOUDEN) Men kan zijn lachen nauwelijks bedwin gen als men zoo eens in een ouden platen atlas bladert en ziet welke pogingen er reeds gedaan zijn om den eeuwigen droom van het vliegen te kunnen verwezenlijken. Op geen ander gebied der techniek is de mensohelijke geest zoo werkzaam ge weest, en heeft zij zoo lang gedwaald als op het gebied der luohtvaartkunst. Vooral de pogingen om bestuurbare luchtschepen te maken, zijn opvallend dwaas en belachelijk. Zoonis bekend is be gon men met dergelijke fantastische.pro jecten, toen de gebroeders Montgolfier in de 18e eeuw voor de eerste maal een bruikbare luchtballon hadden geconstru eerd, die door middel van verwarmde lucht opsteeg, (overigens ls het bewezen, dat de Chineezen de warme-luchtbollon reeds verscheidene, eeuwen vóór Montgolfier kenden en gebruikt bobben). Eerst trachtte men luchtballons op de zelfde wijze bestuurbaar te maken als dit het geval is bij een zeilschip, dus door zeilen, een roer, enz. Eien dergelijke po ging werd in 3784 reeds in Frankrijk on dernomen, doordat men aan de gondels van de ballons reusachtige roeren aan bracht, waarmede de inzittenden trachtten richting te geven aan de vaart Vanzelf- sprekend mislukte deze poging, «venals alle soortgelijke pogingen, totaal. Interessant was o.a. het plan tan den Franschman Pótain, die ongeveer 100 jaar geleden te Parijs druk ijverde voor zijn ontwerp. Pótain wilde een groot houten vierkant maken, 140 meter lang en 60 meter breed. Het grootste middengedeelte van dit schip zou worden Ingenomen door beweegbare vlakken (sic afb.), terwijl het schip zelf zou worden gedragen door vier naneen-geschakelde luchtballon». Boven dien zou aan achterschip en boeg een ge woon seheepszell worden bevestigd. Onze afbeelding toont, hoe Pétain zich de uit voering van zijn denkbeeld voorstelde: het luchtschip zou, volgens hem, een enorm aantal passagiers kunnen vervoe ren. Het gelukte den uitvinder inderdaad zooveel geld te verzamelen, dat hij met den bouw een aanvang zou kunnen maken, doch gelukkig stak de regeerlng een spaak in het wiel, door rondweg den bouw te verbieden. Gelukkig, want het lijdt geen twijfel of de proef zou met een groote catastrophe geëindigd zijn. Toleur.- gesteld beproefde Pétain nu zijn geluk in Amerika, doch hij schijnt bij de prakti sche Amerikanen nog minder enthousias me te hebben ondervonden, tenminste men hoort na dien tijd niets meer van hem. Overigens heeft het nog vrij lang ge- duurd, voor men een practisoh bruikbaar luchtschip heeft kunnen bouwen. Graaf Zeppelin was de man, aan wien de eer toekomt de luohtechipvuart den weg te hebben gewozein. Al zijn er weliswaar vóór Graaf Zeppelin nog vele uitvinders geweest, die alle min of meer bruikbare bestuurbare luchtschepen hebben gecon strueerd, daardoor blijft de roem van den ouden oavalerie-geueraal onaangetast; nog steeds is hij do Bchepper van hot lucht- achiptype (het „starre" type), dat tegen woordig nog altijd als het meest volkome- ne in de geheele wereld geldt en dat in honderden en nog eens honderden groote on kleine vluchten zijn practlsche bruik baarheid ten volle bewezen heeft. Mis schien zal over vijftig jaar ook het tegen woordige Zeppelin-luchtschip onvolmaakt lijken, maar nooit zal men daarover zóó lachen, als men dit bij den aanblik van Pétain's „luchtschip" doet (Nadruk verboden). ONZE KEUKEN. WAT? ETEN WET DEZE WEEK? Zondag. Tomatensoep. BUnde vinken. Brusselsdh lof au gratin, aardappelen. Maïzena-ananas pudding met ananas saus. Maandag. ïtunder rollade of boonensoep. Savoye kool, aardappelen. Sdhuhu ommclet Dinsdag, Klapstuk. Gesnipperde winterpeen, groene erwten. Aardappelpuree. Citroen, rijst Woensdag. Rollade of schelpen' met garnalen ragout. Spruitjes, aardappelen. Chocolade met biscuits. Donderdag. ©oul'asdh of eieren1 met tomaten saufl. Rood© .kool, aardappelen. Rijst met sinaasappelsaus. VrUdag. Gebakken bot. Veldsla en bieten. Gebakken handappelen. Gort met r ozijnen. Vegetarisch. Pikante haverm-outkoekjea. Spinazie (blik), aardappelen, boterjus. Gort met rozijnen. Zaterdag. Erwentsoep of magere erwtensoep mei- eppk en worst, sneedjes wittebrood. Abrikozen met cmata.-rhry. Maïzena pudding met ananas. 1 L. melk. 90 gram maïzena, 80 gram suiker, 2 eiwitten, 1 klein busje ananas. De ananas wordt aan zeer kleine stukjes gesneden en even op een zeef gedaan om H vocht te verwijderen, dat we echter be waren voor een sausje. De melk brengen we nu aan de kook en voegen de suiker en aangemaakte maïzena toe en laten dit onder flink roeren even1 doorkoken. De eiwitten, die we stijf kloppen, worden bij de pudding gevoegd en nog even mee- gekookt; we voorkomen daardoor het zakken van -het eiwit. Nu do pan van hot vuur en de stukjes ananas op dón Hinken eetlepel door de massa roeren en alles overbrengen in een van te voren nat go- nvaakto puddingvorm. Voor hot sausje koken we het anannsvooht even op met sap van l/« oitroen en iets suiker eu bin den het daarna met maïzena. Citroen rijst 300 gram rijst, 200 gram suiker, sap van 8 citroenen. De rijst wordt op die gewone wyze gaar giekookt met zout en een stukje citroenschil, dat men vooi toet opdienen verwijdert; de citroenen uitpersen en met suiker door de rijst roeren als deze gaar 1SA?JP~enfn' eens. We zorgen bij (het schilletje dat er geen wit aan den binnen kant blijft en bij; de sap, dat zich hierin geen patteni bevinden, daar de citroen- rijst anders bitter zou kunnen worden. Göulascb. f>00 gram mager rundcrvleescto, 1 groote ui, een paar plakken spek. 20 gram bloem, zout, peper, nootmuskaat en pa prika, boter of vet. Het vleesch wordt in blokken gesneden en de boter of het vet bruin gebraden met de gesnipperde ui. Het vleesch aan dobtoelsteenen snijden en met peper en zout inwrijven; do ul snipperen. De plak ken, ispek uitbraden, boter er bij voegen en de gesnipperde uien; het vleesch wordt er bij gedaan en' als de uien al even heb ben gebakken, om het gelijk bruin te krij gen, wentele men het steeds om. Onge veer 16 min. doet men de bloem er bij en de overige krulden en voegt dan L. water bij, nog oon klein uurtje alle» laten wistovon. Men moet Ml een alkke gebon den saus (hebben, mocht deze nog te dun blijven wat wel nlot het goval zal rijn - dan nog wat aanbinden met wwl maizona. Pikante Havermontkoekjcfl. 130 gram, (havermout, 2 eieren, V» d.L. melk, .1 ui, 2fl gram boter, 1 eetlepel ge hakte peterselie, zont, peper en nootmus kaat, soja. Do eleron worden met de melk, 't zout, de kruiden en' de aroma of de soja ge klopt en hierin Juten we de havermout eenlge uren weekonde ui wordt boel fijn gesnipperd en in de boter gaar gesmoord, daarna mot de «eer fijn gehukte peterselie, door hot mengsel geroerd. lm ruim boter wordon gebakken en de overgebleven bot ter er over worden opgediend. Hier en duur een tulcjo peterselie voor gnrneering. Mevr. G. te 's-H. Gaarne willen' wij umn uw verzoek voldoen en u hot gevraagde recept doen toekomen. Het ls prettig, dat die chocolade truffels zoo In don smaak vielen. U vraagt mij voor een eenvou dige middagthee? Wij zouden u raden zelf nog wat noga on truffels te maken, verder heeft u -allicht wat sneedjes -oud brood voor een schaaltje met sandwiches met kaas en dan zou ik als variatie op koekjes een diverse bisouits nemen. ,b.v. Maria's die u met een' dun laagje boter bestrijkt en met een chocolade oublie be legt-; verder b.v. croquete, eveneens met hagelslag bestrooid. Zoo kunt u zelf nog allerlei variaties bedenken, verder nog een schaaltje gezouten, even gebakken pin'da's, Hieronder het recept voor de wortelmarmelade; 600 gram wortelen, 500 gram suiker, sap van 2 kleine citroenen, aangevuld met water tot l1/s d.L. De wor telen worden geschild en in dunne stukjes geraspt; o-ok van de goed gew-asschen citroenen raspt men de schil, daarna op gezet met de citroensap, water en suiker, om dan alles tezamen zoolang te laten koken, tot do massa de vereisctote dikte heeft.' Men overtuige zich hiervan door b.v. een theelepeltje van de marmelade op een bordje te doen en als het koud is, kun men' zien of het de gewenschte dikte beeft. Te veel warm water mag ze niet bevatten, daar ze dan te spoedig zou be derven. Deze jRm is bijzonder smakelijk en goedkoop en 't is weer eens Iets andere, Gaarne zal ik eens van u hiooren, hoe ze u bevalt. Vordoro aanvragen voor recepten zul len wij, met het oog op do ln te riemen plaatsruimte, schriftelijk beantwoorden. Redactio Onze Keukon, Ttoerefiiustraat 424, Den Haag. De verzorging van de kinderhand. Over het algemeen wordt meer aandacht gegeven aan de zind olijkheid op 't lichaam en de propere kloeding der klrideren dan aan de verzorging van hun handen eri toch I» dat oon van de belangrijkste ëlschen der hygiëne. Van hun jeugd al moeten do kinderen eraan gewend wor den, hun handen dagelijks meermalen te wasschen en hun nagels sahoon houden, Zij pakken nu eenmaal van alles aan, heel dikwijls ook allerlei dingen, die hun han den vuil maken, op dat is niet erg, wan neer zij ze maar niet vuil laten blijven. Zelfs heel jonge kinderen moeten weten, hoe men vuile handen met een borsteltje, wat puimsteen en citroensap schoon kan krijgen en zij moeten hun nagels geregeld schoonmaken en bijvijlen. Na het afdro- i gen der handen worden een paar druppels glyoorine in de huid gewreven om to voor- j komen, dat deze ruw wordt. Gesprongon handen worden gewoonlijk veroorzaakt door slecht afdrogen der han den na het wasschen. Men kan zo gene (door er 'savonds wat amandelolie op smeren en voor den nnoht handschoeuen aan te trekken. Winterhanden worden dagelijks meermalon aangestipt met ci troensap, terwijl men het ontstaan ervjjn kan voorkomen door de kinderen niet te nauwe wollen handschoenen te laten dra gen, bij voorkeur wanten, terwijl voor meisjes een mof ook zeer praktisch is. Zweethanden worden genezen door de j handen dikwijls in warm water te was- i schen, in te vetton en to poederen. Wan neer dat niet helpt, lijdt het kind vermoe delijk aan bloedarmoede of zijn de zenu wen niet in orde en dan kan men het beste een arts raadplegen. Het zoo leelljk en ongemanierd staande nagelbijten moet zelfs bij heel jonge kinderen afgeloerd i worden, omdat het anders een ingeroeste gewoonte wordt, die de nagels en daar mede de hand ontsiert. "S HOE WORDT DB MODE? De nieuwe voorjaarsmode wqpdt ons al getoond in ©enige collecties en shows en todh zijn de aanwijzingen n-og zoo on zeker, dat wlij een soort voorgevoel noodig hebben om het juiste beel ervan te ra den. Zoo ho-oren' wit, dat gebloemde wol len stoffen, vooral die met klein patroon, het nieuwste zullen ziijn voor japonnen en ensembles en dat er -groote' hoeden gedragen zullen wordon, die aan den bin nenkant van den rand met de stol van toot mstnum gevoerd rijn. Verder het noodige over Sdhotsohe eni geruite stof fen. Er wordt ook gezegd, dat bot publiek gen-o-eg heeft van zwart en het komondo seizoen aan. lichte kleuren de voorkeur zal geven1. Alle kleuren -zullen in do mode zijn, vooral ln ihun teere on flatteuse tin ten. Daar zullen de meesten wel blij' mee zijn, want hoewel zwart altijd rustig en elegant staat en toet figuur slanker doet schijnen, ln du lichte zomermaanden staat het todh te «omber. De vvoolijko veelkleurige en vooral göbkmnwio stoften passen dam- beter 1dj. Welke modellen zullen populair zijn? Welke mantels, ensemble® en japonnen? Daarover laat men ricto nog minder uit dan «v«v de «tof ton en klauren. «tont alleen vast, dat ln liot komondo seizoen do mode gracieus on vrouwelijk zal rijm en dat daarom mik luchtige stoffen en Ietwat bewerkelijke modellen ln do mocle zullen blijven., liet bovendeel der japon- non zul de «lunfco figuren Inlijven «nwlul- ton en de rokken zullen wijd blijven. De UJn der heupen zal iets minder scherp gemarkeerd worden en draperieën, revers of kanten fichu's zullen voell «ls gamee- TOB NOOIT HOEKJE ring worden genomen. Door al deze klei nigheden Is oen go-ode modlste moer dan ooit in staat, de kleine onvolkomenheden van het figuur to verdoezelen on op de goede punten de aandacht te vestigen, Ifet meest Interessanto nieuwtje is rnis- nohlon wel, dat de klok rok zijn plaats ge deeltelijk zal moeten afstaan aun den rok rnet «tronken en v-nlnnts. Nu ls een vo lant oen zeer praktisch raiddel om. oon overigens nog goede japo-n te verlengen, zoo-dat men er niet dadelijk aan kan zien, dat zü nog uit het vorige jaar dateert. De rokkon worden ook nog altijd versierd door ruimte opril en daardoor kan men eveneens menige japon moderniseeren. De aardige japonnetjes van dunne cra- pell-a, versierd met een shawlkraag en knoopen, zullen zich dan ook met toet ko mende seizoen ln de gunst der dames verheugen. En ook die -hooge taille en1 het ceintuur hebben nog niet afgedaan, wat voor de zwaarder gebouwde dames een reden is tot voortdurende voorzichtigi- toeld. Het ls werkelijk jammer, dat zoo vele vrouwen er zich geen rekenschap van geven, hoe rit er op ©enigen afstand uitzien en dat rit meenen, alles te moe ten dragen, wat toevallig in de mode is. Als men zwaar van figuur is, moet men daar niet door- een ceintuur de aandacht op vestigen. De reeds genoemd e re-vers, een sluiting door raiddel van knoopen, bit voorkeur langs eon dlngonale UJn, een kanten jabot en oon schoot blouse rijn ln dat geval zeer geschikt. Wel zal men het dragen van een ceintuur gewoonlijk niet kunnen, vermijden, dodh bij bepaalde mo dellen kan hot ceintuur wat lagor Icomon en dan Iheoft men al veel gewonnen. Ook de heel korte manteltjes van de nieuwsto ensembles kunnen alleen godragen wor don, wanneer inon zeer riank is. Geluk kig kunnen w-ij eon gro-otc verscheiden heid van modellen verwachten voor de komende lento cn een dergelijk© ver draagzaamheid van do mode komt de meeste wouwen ton goede. rjgyiTfiiPAfl. 3">o «on schijnt helder, cn gooft zoo'n warmte alsof wy al midden in den zomer wnron, Inplnnte van heel in 't begin v'in liet voorjaar. Er 1» geen wolkje aan <m lucht, hot is een mooie dag, - nlot oon mooie Mnurtsoho dag, want »r is tteon sprake van buten, i'ïn in do «omber# gedachten van hen, dl® UJden onder do malais®» komt een lichtpuntje om die plotselinge stralende lentedag, IMe heeft het effect van oon on verwacht mooi cadeautje waarop we lice- lemaal nlot gerekend hebben. Maluiye, bezuinigen, dat hoort men overal. We kijken zelfs al zuinig. Niets uitgeven wat nleji broodnoodig is, vult niet mee, Muur. op een zonnige» dag valt het heel wat gen nikkel i,jker dan op een regendag. Onze garderobe is er treurig nnn toe, maar als do zon schijnt lijkt een oud puk minder hopeloos oud. En wat de dames betreft, eon narcis dio twee cent <^1'-zoo kost, op de revers van een lang niet nieuw wandel pakje fleurt het heelemaal op. Wij trek ken de gordijnen wijd open om de zon binnen fe laten, warmte, licht en lepels met gezondheid, alles voor niets. Dan gaan wij een heerlijke larige wan deling maken, b.v. naar de zee, die zoo heerlijk ïrisoh-grijs ligt te schitteren in het heldere morgenlicht, de zee die haar altijd-welluJdend lied ringt van eb en vloed en die niets weet van malaise. Wandelen brengt geen onkosten met zich. Voor wie oogen en ooren heejft valt er zooveel te genieten op een zomersohen lentedag, en oogen en ooren krijgen we bij onze geboorte zoo maar cadeau. Wij behoeven" er niet eens belas ting voor te betalen, tenminste nog niet. En over de nieuwe belasting op oigaret- ten maken wij ons momenteel niet druk; wie heeft or nu behoefte aun rooken als Je met volle teugen die eigenaardige, pit tige voorjaarslucht kunt opsnulvoni Tobbers en plekeraars, allen dio haast geen boter op hun brood hebben, mis schien ternauwernood een boterham, wij hebben een goede wenk voor u, ook al weer voor niets. Gaat op oen zonnigen lentedag tot de natuur. Laat uw bezwaren een oogonblik voor wat ze zijn. Gaat naar buiten, ziet, hoort en ondergaat. Dan zal uw Innerlijke malaise van u afvallen als een pantsor dat te nauw is geworden voor'uw vnn vreugde vervulde hart! Dr. JOB. DE OOOK. (Nadruk verboden). Blouao rvon witte jersey (plaatjo links) mot Ingezette roepen van groene jersey en een -gtrirapeorda kraag met lied smalle Ingezette reeptee. Rechts eon Mouse van witte arèpe de Ghina, dis voos elke gelegenheid gedra gen kan wordon. De shawlvormlg© go- honden kraag geeft er iets aparts aan, evenals het ingezette stuk oprij en do on derstukken der mouwen, dio van zijde gemaakt rijn. Links eon: japon van gpoone stof, .ge garneerd door ingezette stukken en voor zien van een kraagje on een ceintuur van beige wild-leer. Rechte een japon van marineblauwe wollen crêpe. De rok is aangezet aan een pas, dio weer uit verschillend© stukkon bestaat on is van stolpplooien voorzien. De vier knoopen zijn wit, evenals het ki aagje en do manchetten van orön© cn hot wildieeren ceintuur. Ja, eigenlijk is mijn huwelijk een verstandshuwelijk. Hoeveel bezit je aanstaande dan? Drie duizend gulden. Zoo heel ver reikt je verstand dan toch niet. Tk do wlnkolier- weTiiifeenwtev^1 <le dame- dün zal lk "W"'*»mjjwewiuiii- mam .'.iuw u-bmi mihj'pbu f

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 7