Populair Bijvoegsel van de
HELDERSCHE COURANT
VAN ZATERDAG 14 MAART 1931
f
Bi VROUW M HAAK HUIS
dtoïïFïïdE tot SKhap0lSSI=1"»lUdruoMisMd PM
ÏUV
477 (AUTEURSRECHTEN VOORBEHOUDEN)
De kleine vreugde des levens.
Kunnen we vrflult van het leven
genieten
tob nooit hoekje
n.
HET LIEDJE VAN DE WEEK.
Houdt rekening met uw figuur
'is&StTWOUen di»ai
m
't Jutter!je
Wanneer wij rondkijken onder de
menschen van onzen tijd en ons reken
schap geven van hun innerlijk loven, treit
ons een groot tekort: de meesten van hen
zijn niet meer in staat tot echte bly -
schap, tot een hartelijke vreugde om de
kleine en eenvoudige dingen van het
leven DgzoIaöö vormoeidiieio., ui© Imftï
schaduw werpt op bet gezicht van den
stedeling, waardoor hy zelfs op blijde
dagen nog iets weemoedigs heeft, ver
drukt en beklemt ook zijn vermogen om
gelukkig te zijn. Hij ziet dan ook met
stille jalouzie hoe een kind nog in staat
is om ten volle, onbelemmerd en vrijuit
te genieten van allerlei kleinigheden, die
hijzelf over het hoofd ziet. Het kind staat
dichter bij de natuur en bij haar vele
kleine gaven, het ziet meer en ontdekt
de kan geven!de natuur, een mooi hoek,
muziek of die eenzaamheid als zoodaniig.
En als hij de vreugde gevonden hoeft en
aan anderien door wil geven, bedenke hij
daarbij, dat voor hen misschien iets ge
heel anders bekoring heeft om dat hij dus
niet moet trachten^ hem zijn eigen weg als
de eeniige aam te grijpen. Daadoor zou hij
het juist voor zijn vrioiidom kunnen be
derven. Wamt vreugde ia een feest voor
bet hart en ware feestvreugde is niet iets,
waartoe men door een ander gedwongen
kan worden.
Zoo kunnen wij ao vreugde vinden en
anderen voorzichtig helpien bil het zoeken
ernaar. Deze vreugde ontsteekt in onze
ziel een rustig sterk licht, dat ons eigen
leven vermoeit en ook anderen, met wie
wü im aanraking komen, kan helpen. Het
geeft overvloeiende kracht, diie ons in
sommige menschen zoo aantrekt, zonder
dat wij nog precies weten, waaruit zij die
kracht putten. Deze kracht maakt een
mensch tot een afgerond geheel, zonder
i scheuren die veroorzaakt worden door. een
meer en om alles wat het vindt bouwt hetmet hun wezen in strijd is. Zij
bonte luchtkasteelen en tooverlanden kjjjiyen rustig voortgaan op bun levens*
zijn fantasie de oneindig rijke kinder- j vermeerderen niet de onrust door,
14-*4«TAAK -r.rr-.4- niaiiWB T71 nrlT 9 i
woorden en drukke gebaren, een
fantasie, die altijd weer wat nieuws vindt.
Een kind heeft iets aan een kleurig
steentje, aan een mooi schelpje, aan aller
lei kleine dingen, die door de menschen
veracht worden en daardoor maakt het
zijn leven veel rijker en lichter dan dat
nen, aie een reuen rot nnjusonup Bitciusi _affj(. warme (Hen
luide
voudig, doch sterk en bestand tegen de
bedreigingen van de gejaagdheid en op- Stamppot,
pervlakkigheid in diezen materiaiistisehen j
tijd, waarin juist ook materieel© zorgen
zich voelbaar maken. Daarom is het juist
ONZE KEUKEN.
WAT ETEN WIJ DEZE WEEK?
Zondag.
Erwtensoep.
Kalfsgehakt, pdneesseboonen,
aardappelen,
BlOnc-Mamgetr mét 'bitterkoekjes.
Maandag.
Karbonade.
Savoye kool, aardappelen.
Rijstonbrei met .abrikozen.
Dinsdag,
Spiegeleieren.
Spinazie, aardappelen, stukjes
gebakken brood.
Broodschotel
Woensdag.
Rosbeef.
Spruitjes, aardappelen.
Flensjestaart.
Donderdag.
Koud vleesch.
Scborseneieren, gestoofde aardappelen.
Watergruwel.
Vrijdag.
Omelet met garnialenragout.
Witte boonen met zure eiersaus,
aardappelen.
Vegetarisch.
Omelet met kaas.
Witte boonen met zure eiersaua
Beschuit met bessensap.
Zaterdag.
Rookworst,
snij boonen met witte boonen
en aardappelen.
Vruchtensla.
custard en 35 gram suiker. We bronlgon
de melk aan de kook met suiker en va-1
nfflesulker, kloppen (bet el en maken
hierin de maizona aan, nu voegen we hier
eerst wat van do warme melk bij en iglo-
ton het papje daarna steeds roerende hij
do overige melk, laten bet evon door-'
koken, doch moeten zorgen, dat het el
niet schift, dus een laag pitje. Nu de pan
van het vuur en alles nog flink met de
gard kloppen, waardoor de vla vteel ludh-1
tiiger wordt.
Ons Vrdjdagseh menu geeft een omelet
met garnalen-ragout of een omelet met
kaas. Kaas met omelet: 5 eieren, 5 lepels
water, 75 gram geraspte zoete kaas, 80
gram boter, peper om zout. De eieron
kloppen we inet het zout on de peper
schuimig, voegen- de kaas er bij en het
water en kloppen alles nog even goed met
elkander. De boter laten we in de koe
kenpan smelten en voegen do eieren er
bij.. We blijven er nu in prikken tot de
eieren beginnen te stollen en laten de
omelet dan verder zachtjes bakken tot ze
mooi licht bruin en gaar is, daarna vou-
Er
ONS El HEN LEVEN.
Wat baat het den mensch, zoo
hii do gehoele wereld wint on toch
kunnen ons soms betrekkingen)
posities, worden aangeboden, waarmee wc
een heeloboel geld zullen verdienen, wa -
door we bekend en geacht, misschien w(
beroemd zullen worden.
Soms moeten we die positie wol aan
nemen, ook al lijkt ze ons niet. We ztljj
het verplicht jegens hen, voor wie wy
moeten zorgen. Maar dan ligt dat doel
ons ook voor, we zien in de toekomst
het geluk on den voorspoed van anderen,
het gelnk, dat ook óns gelukkig zal
maken.
Maar als ge geen verplichtingen hebt,
neem dan nooit werk aan, dat u feitoljjJ>
tegenstaat. Ge moet er uw eigjm werk, uw
eigen ambities voor opgeven en het werk,
dat u onverschillig laat, tot uw levens
arbeid maken.
We winnen dan aan geld, we verlie-
op hun weg staat, dat zü er bijna over
struikelen. Zij klagen er over, dat hun
leven zoo eentonig en droevig, zoo arm
ten van bet menscheüjik hart terug te zoe
ken. De vele kleine vreugden van het
dagelyksch leven kunnen ons die kracht
aan vreugde is, en zij denken er niet aan, geven, waaraan wü allen een beginsel in
dat elke dag ontelbaar vele kleine vreug- ons omdragen, zoodat wij en onze kinde
den brengt waar zij niet op letten door
hun gespannen wachten op iets groots,
iets bijzonders. En zij beseffen niet, dat
de groote gaven van het. leven niets an
ders dan bij uitzondering geschonken
kunnen worden, omdat zij anders hun
kleur en glans zouden verliezen en geen
groot geschenk meer zouden blijven.
Deze ongelukkige menschen zijn tot
geen blijdschap meer in staat, zij voelen
voortdurend een knagend gemis, een
kwellende leegte, die hen opjaagt en
voortdrijft, die hen ertoe brengt, zich in
den stroom van „vermaken" te werpen om
zichzelf op de eene of andere wijze te ver-
dooveru En toch zijn zij den volgenden
morgen vermoeider dan ooit tevoren;
wanneer zij terugdenken aan den vorigen
avond, die schijnbaar gevuld was met
luidruchtige pret, zijn zij nog treuriger
en moedeloozer, omdat er geen echte en
diepe vreugde werd genoten. Wel zijn
avond aan avond alle vermakelijkheden
vol, doch dat is g.-en verkwikkelijk beeld
voor iemand, die de gedwongen vroolyk-
beid doorziet, die zich niet van de wijs
laat brengen door het luide gelach en de
rustelooze oogen kan zien iD het masker,
dat deze menschen ook voor zichzelf dra
gen en dat zij niet durven af te leggen om
niet de vreeselijke eenzaamheid van hun
leven te moeten zien. Zoo gaan zij ver
moeid door het leven, waarvan zij in hun
jeugd zooveel verwacht hebben, en zij
ren worden tot rustig© menschen, die be
stand zijn tegen bet leven.
In Amerika willen de bruidsparen altijd
wat nieuws hebben. Zoo werd er kort ge
leden een huwelijk voltrokken in de studio
van een omroepmaatsohappij te Gleveland
(Ohio). Het bruidspaar smaakte de voldoe
ning, dat dit de eerste huwelijksplechtig
heid was, die door de radio werd uitge
zonden. Ini de studio bevonden zich, be
halve het bruidspaar en hun gasten, de
geestelijke, een koor en drie musici. De
plechtigheid verliep geheel alsof men zich
in de kerk bevond. De geestelijke hield een
toespraak en heel Amerika hoorde het
„Ja" van bruidegom eu bruid. De plech
tigheid duurde ongeveer een uur; welge
moed trok het gezelsohap daarna naar een
hotel om verder feest te vieren.
VASTEN MENU'S.
L
StokvLsch, gebakken uien, rijst, aard
appelen, mosterdsaus, gebraden appelen.
BIJ HET NADEREN DER LENTE.
Lieve Lente, vaak bezongen,
Maar nog nooit naar eisch geroemd,
Komt ons weldra weer genaken
Met de rozen op de kaken,
En getooid met frisch gebloemt
Lieve Lente, vreugdekwoekster!
brengen hun teleurstelling over op hun i Dat de zorgen voor u vliên!
kinderen, zoodat ook bij hen de rijkdom
en de verwaohtingen der jeugd al vroeg
plaats moeten maken voor een grijze treu
righeid. Zij maken zichzelf en hun kinde
ren zoo arm, omdat zij blind zijn en blind
■willen blijven. Juist deze menschen, die
niet in staat zijn zich over de kleine gaven
van het leven te verheugen, bespotten
hen, die hun kinderlijke vreugde hebben
weten te behouden, die zich als een kind
kunnen verblijden over den wannen zon
neschijn, over een mooien vlinder, die
door dit vermogen ook al die dingen kun
nen doen, waar de vreugdearme, ver
scheurde menschen van de moderne
wereld niet meer toe in staat zijn. Zij
kunnen alleen hun gelukkige medemen-
schen dwazen en droomers noemen en zij
trachten hen te beïnvloeden om hen dien
waardevollen schat te ontnemen: de gave
om zich te kunnen verheugen.
De vreugde ligt overal om ons heen
verborgen; wij behoeven haar Rlechts te
zien en te zoeken. Wie ais blind doop de
schoone wereld gaat, slechts denkend aan
cijfers en zorgen, kan natuurlijk deze stille
'bron van kracht met ontdekken. Om hem
te vinden, is er wilskracht noodig, en een
vaste energie bovendien; anders kon men
immers niet alles vani zich afzetten, wat de
ziel dreigt te benauwen. Wij moeten dan
ook bedenken, dat men met al dat tobben
en klagen niets bereikt, doch dat daaren
tegen een: uur van rust en stille vreugde
weer kracht en veerkracht geeft om nieuwe
wegen te vinden. Elk rncMch kan die
vreugde ook niet vinden op dezelfde wijze
en daarom kan de eene mensch dien andere
ook niet zonder meer helpen, leder moet
"voor zichzelf dien vasten wil hebben, om
<1© vreugde te viniden, en wanneer de wil
eenmaal het hart vrijheid, geeft om te zoe
ken naar de dingen* het verblijden, zal het
ook vanzelf den weg naar het doel vinden.
Iedereen, kan bovendien gemakkelijk on
derscheid leeren maken tussehen 'n diepe,
echte vreugde en een leeg amusement,
vreugdle wekt op, geeft werklust en wekt
krachten op, die tevoren sluimeren. Doch
wat een gevoel van vermoeidheid nalaat
en de ziel tenslotte toch niet bevredigt, is
geen vreugde, ook wanneer het op vreug
de leek en door allo andiere menschen
daarvoor geh' adem werd. Zoo moet elk
zoeken, wat hem in het bijzonder vreug-
Somb're droefheid ras verdwyne,
En geen rouw bet hart doe kwijnen,
Dat ge uw wellust aan komt biên.
Lieve Lente, beeld des levens
In den somb'ren gravennachtl
In dit land van dood en rouwe
Doe gij ons het heil aanschouwen
Dat in hooger leven wacht
Achl uw blik zoo schoon en heerlijk,
Is te helder voor mijn hart;
Herfst en somb're najaarsstormen,
Die in neev'len 't al misvormen,
Geven voedsel aan mijn smart
Neen, geen vreugde bied mij d'aarde.
Alles is in floers gehuld.
Liefde en vriendschap zijn slechts
Mat als 't flauwe glimwormglimmen,
Weemoed heeft mijn borst vervuld.
aardappelen, rijst met pruimen.
HL
Vischgehakt, worteltjes, aardappelen,
peterseliesaus, appelsahotd.
We hebben de vorige week Zaterdag
een bordje erwtensoep overgehouden,
waar we Zondag onzen maaltijd dus mee
beginnen en als besluit nemen we Blanc-
Manger met bitterkoekjes, die we met het j
oog op het stijf woideni, Zaterdag rtedis'
maken.
7 d.L. melk, 8 <LL. room, 10 bladen
witte gelatine, 100 gram bitterkoekjes, 75
gram suiker. De melk en de room bren
gen we aan de kook, voegen de suiker er
bij en de fijngestampte bitterkoekjes en
daarna de in ruim water geweekte en
flink uitgeknepen gelatine in de massa
oplossen, van tijd tot tijd roeren we, om
het zakken der bitterkoekjes te voorko
men. Als de pudding drillerig begint te
worden, dan in den natgemaakten vorm
overgieten en op een koele plaats weg
zetten. Puddingen waarin gelatine schrik
ken vele huisvrouwen af en toch, u ziet
weer. hoe eenvoudig ze te maken zijn.
Dinsdag besluiten we met een brood
schotel met krenten en' rozijnen, wat
voedzaam en eenvoudig is. We hebben
weer eens een dag geen vleesch, maar
nemen elk een spiegelei en' verwerken
dan nog een paar eieren in ons schoteltje.
De eieren zijn op het oogenblik niet duur
en wie zelf kippen heeft, kan de eieren
op deze wijze dus gebruiken zonder extra
kosten te maken.
Broodschotel.
1 ponds broodje, 50 gram krenten, 75
j gram rozijnen, 3 eieren, 100 gram suiker,
50 gram boter. 1 theelepel kaneel, 8 <LL.
melk. We snijden de korsten van het
brood af en daarna maken we er b.v. 12
sneedjos van die we weer in reepen snij
den, nadat we eerst de sneedjes brood
met de boter besmeerd hebben. We wrij
ven het vuurvaste schoteltje met boter in
en bestrooien het met paneermeel en be
leggen het dan laag om laag met het brood
en de krenten en rozijnen; de laatste laag
schimmen, bestaat uit brood. De melk met de suiker
wen we ze dubbel en dienen die omelet op zen z00veel andere, belangrijker dingen!
i een verwarmden schotel op (dus aan één i Ondanks de welvaart, die ons ten deel
I kant gebakken). valt, zullen we ons leven als mislukt aan-
Omelet met garnalen-ragout maken voelen Ejke vooruitgang, elke winst in
i we op dezelfde Wijze, doch zonder do i een onverschillige zaak laat u koud, 't is
i kaas. Als ze gebakken is, leggen we de Wel prettig om veel geld te verdienen,
garnalen-ragout op de eene helft en slaanmaar de meesten van ons zijn toch geluk-
de andere helft er overheen. 150 gram kjg nog njet, afgestompt, dat 't hen
I garnalen, 2 d.L. melk, 20 gram bloem, 20 onverschillig is op welke manier dat ge-
eetlepel beurt. Alleen in een werkkring, die uw
'liefde heeft, zult ge de vreugde kennen
van het slagen, van den vooruitgang.
En ook in ons particuliere leven zullen
we de stem van ons hart moeten volgen,
willen we in waarheid leven.
Vraag eerst: „Kan ik dat doen? Is het
iets voor mij, zal het mij vreugde bren
gen?" En ons geweten antwoordt dan wel
on duidelijk ook, als wij munr willen
luisteren. Aan onze onrust, aan onze on
evenwichtigheid, ontevredenheid en slecht
humeur merken we ook heusch wel als we
onze bestemming voelden.
Volg uw ambities, uw roeping zooveel
mogelijk. Doe geen dingen die bulten u
liggen. Wat komt het uiterlijk bezit er
tenslotte op aan, als we innerlijk arm
blijven, zelfs verliezen, wat we eens ge
wonnen hebben?
Leef naar eigen inzicht, volg do lijn
van uw leven. En doe nooit dingen, die
„eigenlijk" bulten u liggen. Tn de kleeren
van een ander zult ge u altijd onbehaaglijk
veel en.
En de levensvreugde gaat u voorhij.
Dr. JOS. DE OOOK.
graim boter, peper, zout, één
fijn-gehakt peterselie.
Het sausje maken we op de gewone
wiijze en roeren er als het klaar is die in
warm water met zout gewasschen en
daarna uitgelekte garnalen door. Voor
Zaterdag hebben we nog voor de stamp
pot witte boonen overgehouden van Vrij
dag. Willen we de snijboonen en witte
boonen niet als stamppot, maar als
groente apart geven, dan zouden wiU u
aanraden, indien u tenminste geen snij
boonen uit het vat in voorraad hebt, een
blik snifbooruente nemen, dat voorkomt
het afkoken, is gemakkelijk en wél zoo
smakelijk. Met. de witte boonen tezamen
Gebakkeni bokking, veldsla, gebakken j worden ze dan gestoofd, zoodat de voe
dingswaarde hierdoor verhoogd, wordt.
Door de vrij uitvoerige besprekingen
van het ménu zullen wü ook deze week
de ingekomen vragen weer schriftelijk
afdoen, in verband met de beschikbare
ruimte.
(Nadruk verboden1.)
GOED KLEEDEN 1
De keuze van stoffen. Kekc;
ntng houden met figuur en teint
De smaak van het groote publiek ver
betert met den dag en ook in de kleeding
kan men dat opmerken. Toch worden er
nog veel fouten gemaakt en daarom willen
wü hier eenige regels geven. Velen den-
om voor gezette vrouwen ongeschikt
Serge is daarentegen onflatteus voor oen
hoekig figuur, terwül zware vrouwen
het met succes kunnen dragen, omdat het
door zün vlak liggen de ronde vormeli
minder zichtbaar maakt
Zware vrouwen...
Moeten, wanneer zü lang zün, steeds
zorgen voor een waardig en nistig ge
heel. Voor 's avonds kunnen zü gedra
peerde japonnen met een ongelüken zoom
B.
en de eieren hebben we inmiddels geklopt
en na elke laag brood gieten we er wat
van hot sausje overheen, vooral zorgen,
dat we ook nog voor de bovenste laag
overhouden, waar we dan tevens nog een
i paar lepels suiker met de kaneel ver
mengd over strooien. We plaatsen hlet
j schoteltje in' den oveni eni laten er een
smakelijk korstje op komen. Woensdag
I hebben we een „Flensjestaart" als toe-
spijs, die naam belooft heel wat, maar het
is toch doodeenvoudig, we stapelen de
flensjes op elkander en bestrijken elk
flensje, dat op den schotel komt öf met
jam öf met vanille of custard via en
snijden de „taart" vóór het opdienen' aan
punten. We, zorgen, dat het bord of de
schotel, waar we de flensjes op overbren
gen goed warm gehouden wordt, b.v. op
Wijnhandelaar: Gij hebt in uw cou
rant mijn wyn aangeprezen, mag ik u
voor die reclame een ankertje aanbieden? Jï
d ware m« üever, dan een pan met heet water. Voor de flensjes
kan ik de wijn koop en, daar waar geen hebben we dus noodig 200 gram bloem,
reclame noodig is. 2 3 eieren, Yi L. melk, zout. Het beslag
ty* 1 maken we op de gewone wijze door b.v.
l scnelvisoh bevalt me niet erg. in een diepe kom de bloem, het zout, de
/e ziet er niets mooi uit, sprak de dame.eieren en een beetje melk te doen en dit
Ja, meviouw, zei de vischvrouw, als tot een zeer gelijke massa te verwerken
u alleen maar naar het mooi kykt, dan
kunt u het beste goudvisschen koopen.
A: Ik hecht niet meer aan het leven.
Men ontmoet overal slechts schurken en
gauwdieven. Er is geen enkel eerlijk
mensch op de wereld.
B: Moed gevat, beste vriend, moed.
Zelfkennis is reeds de eerste stap tot
beterschap.
met een houten lepeltje; zijn er geen
klontjes meer in, dan onder flink kloppen
telkens wat melk bijvoegen tot alle melk
gebruikt is. Boter in de koekenpan smel
ten en er slechts weinig beslag in doen,
daar we dunne flensjes moeten bakken,
die aan beide kanten licht bruin moeten
worden. Voor het vulsel: 4 d.L. melk,
vanille suiker, 85 gram suiker, 30 gram
maïzena, 1 ei of 4 d.L. melk, 30 gram
V i ..11 Si JA 1'UDl.UC JUpUlUICll JUCli UC1I
ken, dat zwart bij elk figuur past en dat dragen> mits de draperieën niet uitstaan
het dit voordeeligar doet uitkomen. Het is on baar j,reed maken. Zü kunnen slechts
merkwaardig, hoe algemeen deze opvat-W0jnjg garneering dragen en doen dus
üng is. Nu maakt zwart, evenals alle don-, het bosto> moole stoffen te kipze„ dle
kere, gedekte kleuren, slanker en kleiner, wefnig garneering noodig hebben. Wnn-
doch speciaal zwart heeft daarnaast de neer zjj zwaar en bovendien klein van
eigenschap, dat het byzonder de aandacht j 8tuk zyn wordt iiet inderdaad moeilijk,
vestigt op de omtrekken van het figuur. hen te kl(MH]en. Qv0r het algemeen kan
Men drage dus alleen zwart, wanneer men men ZOggen> <jat de japonnen in dat ge-
een goed gevormd en geproportionneerd i vaj om bet lichaam moeten sluiten, zon-
figuur heeft; anders zyn de andere don-1 der eenigszins nauw te zyn; er moet al-
kere kleuren beter, vooral grijsblauw, pur-y,.at speling overblüven. Japonnen
perblauw en blauwgroen. aan gfoifc zün het beste en lange ver-
j ticale ingezette reepen staan er goed op.
II® kleur van huid en haar Verder hangt het van de details af, om de
is ook een zeer belangrijke factor bü hetK°ede punten van een bepaald persoon
kiezen van een kleur. Een vale, geelachti
ge huid valt minder op bü écru, geel en
saumon, tenminste wanneer deze kleuren
donker genoeg genomen worden om het
geel in de huid te neutraliseeren. Rood en
purper zyn goed voor een blondine met
een te roode gelaatskleur en een brunette
kan de donkere kleur van haar huid lich
ter doen lyken door bruine en oranje
tinten. By dit alles moet men echter in de
aangegeven kleuren nog de juiste tint
kiezen, want soms haalt de japon juist de
overeenkomstige kleur van de huid op,
inplaats van haar te verdoezelen. Het is
echter altijd verkeerd, de complementaire
kleur te nemen vaii de kleur, die de huid
minder aantrekkelyk maakt; zoo neme
men geen lüa bü een gele huid, geen
blauwgroen bü een roode; deze kleur is
echter wel geschikt om by een tameüjk
bleeke gelaatskleur er toch frisch uit te
zien. Blauw brengt gele lichtpunten op
bruin haar teweeg en bruin vestigt bij
zonder de aandacht op grys haar, dat dan
ineens veel grijzer lykt.
Doch de kleur is nog niet alles. Stel u
een klein, tenger persoontje voor, die in
een japon van luchtige zwarte stof een
alleraardigsten indruk maakt wanneer
zij een zware, zwartwollen japon draagt,
lykt zy een dwerg. Zy moet luchtige,
charmante japonnetjes dragen, dunne
stoffen, kant, teere en exotische kleuren.
Zy moet er bekoorlijk en apart uitzien, en
als zy een goed figuur heeft, kan zy din
gen met gratie dragen, die een zwaardere
vrouw afschuwelijk zouden staan.
Luchtige stoffen, zooals chiffon, zün
trouwens over het .algemeen flatteus,
want zy verzachten de hoekige lünen by
magere vrouwen en doordat zij het fi
guur niet 'oreeder maken en het tevens
verdoezelen, zijn zy ook zeer geschikt
voor zware vrouwen. Het soepele, dikke,
glanzende fluweel verdoezelt de
ook wel, doch het maakt breed en
naar voren te brengen. Zoo kunnen mooie
handen worden gereleveerd door opval
lende of mooie ringen en door de mou
wen te garneeren met manchetten in af
stekende kleur. De aandacht moet nooit
op de voeten worden gevestigd door lich
te of afstekend gekleurde schoenen en
kousen, tenzij zü uw beste punt vormen.
(Nadruk verboden).
(Nadruk vorboden).
Links een japon van groene stof met
een klein donkerblauw patroon bedrukt
die gegarneerd is met een donkerblauw
ceintuur en donkerblauwe knoopen en de
zigzaglijn vertoont
in het midden een ensemble van zwarte
wollen crêpe met een driekwart lansen
mantel en een witzijden blouse.
Rechts een japon van groen
beige
ver-