MODEPRAATJE ®b zien. Met het oog op de dé- colté's van de avond-japon nen zijn de chique onder- of door een paar fijne in jurken meestal in den rug zeer laag uitgesneden, terwijl ze vóór dikwijls hooger dan de oksels vallen. Moderne lingerie! Het zal vele dames al ras gebleken zijn dat bij de moderne japon de tot nog toe gedragen onderkleeding niet erg goed meer past. Dan zijn het weer naden en ruimte op den heup die door de nu strakke japon heen leelijke vallingen bezorgt; dan is het weer het te veel aan ruimte in de taille wat een leelijk effect teweeg brengt. Vooral zijn ze kort onze vroe gere onderjurken. Het spreekt van zelf, dat onze mode ontwerpers dit al direct begrepen heb ben. Ze hebben dan ook niet gedraald om gelijkertijd met het ontwerpen van allerlei nieuwe modellen voor japon nen, rokken, blouses en mantels, ver scheidene aardige en geschikte typen voor de onderkleeding te bedenken. De elegante nachthemden voor zo- merdracht zijn bijna allen zonder uit zondering mouwloos en van fijn batist vervaardigd of de nog meer luxe mo dellen van toile de soie, crêpe de chine, waschzijde etc. De modellen zijn meestentijds sober, doch smaakvol gemaakt door soms kleinen tusschengezetten pas van kant Verder is de eisch dat de onderjurk zoo glad mogelijk om het lichaam sluit tot minstens over den heup, van daar uit mogen ze zoo wijd mogelijk vallen het liefst in klokvorm Elegant is het ook om de rokjes ach ter iets langer dan vóór te laten zijn, b.v. 10 a 12 cM. Ook hierbij is de garneering sober en fijn, hetzij wat fijne kant of steek jes of biesjes. Het moet echter altijd fijn en dun zijn, daar anders één en ander dóór de japon heenteekent. CORRY BRENS. WAT ETEN WIJ DEZE WEEK? Zondag. Kerry soep. Biefstuk, snijboonen en aardappelen. Sinaasappelcrême met biscuits. Maandag. Gehakt. Gestoofde uien, aardappelen. Watergruwel. Dinsdag. Runder ribstuk. Brusselsch lof, aardapp-1 Caramel vla. Woensdag. Gebakken spek. Capucijners, aardappelen. Tutti frutti, met Custard vla. Donderdag. Koud ribstuk. Knolraap, aardappelen. Aardappelkoekjes. Vrijdag. L Garnalen ragout. Witte kool. aardappelpurée. Warme rijstpudding met bessensapsaus Vrijdag. II. Tomaten omelet. Witte kool. aardappelpurée. Warme rijstpudding met bessensepsaus VASTEN MENU'S. L Gekookte tong. Aardappelen met peterseliesaus. Griesmeelpudding met abrikozen. n. Kabeljauw met aardappelen en botersaus, veldsla. Deensche vla, HL Gebakken bokking. Roode kool, aardappelen. Karnemelksche pap. Voor de Sinaasappelvla is noodig 2Va d.L. slagroom, 2 eiwitten, 150 gr. suiker, 2 klontjes suiker, 3 bladen witte gelatine, 5 sinaasappelen, 1 citroen. Wre raspen met de suikerklon tjes de schil van de goed gewasschen citroen en van 1 sinaasappel en per sen de vruchten aile zes uit, waarna we het sap door een zeefje gieten en met citroensap en de suiker verwar men, niet bepaald koken, daarna de geweekte en goed uitgeknepen gela tine er in op laten lossen. Room en eiwitten worden te samen stijf geklopt en hierbij wordt de afgekoelde vruch tensap gevoegd. In een kristallen vla- sohotel dienen we deze crème op met biscuits, b.v. Boudoir of Bonne Mère. De Caramel vla, die we Dinsdag toe hebben is een heel eenvoudige, en we gebruiken er voor 1 L. melk, 60 gr. custard poeder, 50 gr. suiker (ruim), 150 gr. suiker voor caramel. De bereiding van de Custard vla geeft ons geen moeite, daarvoor koken we de melk, voegen er de suiker bij en daarna roerende de aangemaakte Custard poeder, even doorkoken. 150 gr. suiker branden we in een ijzeren pannetje tot caramel; we moeten er voor zorgen, dat de suiker niet te don ker wordt, want dat geeft een onaan genaam bitteren smaak, die vooral kinderen afschrikt. Hebben we de suiker klaar, dan voegen we de Cus tard vla erbij, echter steeds roerende, tot we een mooie gelijke massa hebben verkregen en dienen de vla in een kristallen schotel op. Donderdag geeft ons een verandering van toespijs, ten minste in zooverre, dat we geen meel spijs bereiden, maar van aardappelen een smakelijk koekje maken. We hou den dus van Woensdag aardappelen over b.v. 400 gr. en hebben verder noodig: 75 gr. boter, 3 eieren, 50 gr. suiker, geraspte schil van 1/2 citroen, poedersuiker. De aardappelen worden door een grove zeef gewreven of fijn gemalen. We maken de boter iets warm, waar door we gemakkelijk een roomachti ge massa krijgen en voegen één voor één de eierdooiers bij, daarna de suiker en de citroep, raspen de fijnge maakte aardappelen en ten slotte het stijf geklopte eiwit. Hiervan worden ronde koekjes gemaakt, die in de koe- kepan in boter of Delftsche licht bruin worden gebakken en daarna flink met poedersuiker bestrooid. Warm opdie nen. Tot slot krijgen we voor Vrijdag nog een voedzame warme rijstpudding met bessensapsaus. 1 L. melk, 200 gr. rijst, 125 gr. suiker, 3 eieren, 50 gr. boter, 125 gr. rozijnen, citroenschilletje. We brengen de melk aan de kook met de citroenschil en strooien daarna de goed gewasschen rijst er in en laten dit zachties gaan koken. De suiker met de eierdooiers flink kloppen, en met de boter door de rijst roeren, daarna de rozijnen en ten slotte het stijf ge klopte eiwit. Deze massa wordt in een beboterden en met paneermeel be strooiden puddingvorm gedaan, ech ter moeten we er aan denken, dat de vorm niet geheel gevuld mag worden, met het oog op het riizen van de nud- din.cr. daarna wordt de vorm gesloten en l1/, 5 2 uren au hain Marie Tokookt. We preserfee-pen hierbij een warme bessensamsaus. Aarf anpelnnrée liikt velen erg b°- wnrkelnk en toeb kunn«n we met wei nig moeite een heerlijke schaal purée opdienen. Als de aardaryneten gaar '"'"knokt 7Ö*i ford en 7e met fl" eten. s+ornno-T f7onal<5 n onk voor Qf "mT>-no+ rroTvmi i V rl Tj *>-, rvna n ol-t 4 ollrA-n cj afstekende tint opgezette biesjes. De tegen de tafel-leunen de figuur èn de dame welke er één aan de arm houdt, laten mooie voorbeelden Zaterdag. Klapstuk. Hutspot van peen, uien en aard appelen. Bessensapvla met rozijnen. met wat melk en een stukje boter ver. mengd, tot de vereisdhte dikte is ver kregen, zoo noodig nog even verwar" men op een asbest plaatje, daarna niet de gard eenige minuten flink geklopt- deze manier is minder bewerkelijk' dan wanneer we den vleesehmolen voor het malen der aardappelen gebruiken en het resultaat is minstens even goed Redactrice „Onze Keuken'' Theresiastraat 424 Den Haag. (Nadruk verboden.) INVLOED. Zoo oppervlakkig gesproken zegt men, dat zij, die zicli laten beïnvloeden, een zwak karakter hebben; dat het hem aan wilskracht ontbreekt. Dit geldt in derdaad voor ben, die zich in hun ge- heele manier van leven laten beïnvloe den, die geen stap kunnen doen op den levensweg of zij moeten eerst aan deze en gene raad hebben gevraagd. Maar meestal geven wij er ons geen rekenschap van, dat wij allen eiken dag min of meer beïnvloed worden door allen met wie wij in aanraking komen en door hetgeen ze tegen ons zeggen. Dit mag onze daden al niet beïnvloe den, maar zeer zeker beïnvloedt het onze stemming. Stelt u b.v. maar eens voor, dat u, door haast of andere redenen gedreven een kleedingstuk hebt aangeschaft, dat u bij nader inzien heelemaal niet aan staat. Wanneer u nu een kennis ont moet en deze zegt: „Neem mij niet kwa lijk, maar wat heb je nu voor een jas aan!" dan zal tien tegen één uw tegenzin in de jas aanmerkelijk toe nemen. Maar zegt men daarentegen tot u: „Wat staat die jas je goed, waar heb je die gekocht?" dan denkt u on willekeurig: „Zoo slecht schijnt de jas mij dan toch niet te staan. Misschien verbeeld ik het mij maar; toen ik hem kocht vond ik hem toch ook goed". Hieruit blijkt wel voldoende, dat alles wat tegen iemand gezegd wordt zijn stempel op zijn (haar) stemming achter laat. Daarom moesten wij, dit wetend, dikwijls in heel anderen zin antwoorden dan wij nu doen. Wanneer iemand ons zijn nood klaagt over zieke huisgenoo- ten, geldgebrek of andere zorgen, gaan wij daar meestal grif op in met een: „Ja vreeselijk voor je", „ellendig" of „Wat akelig!" Het is ons oppervlakkig egoïsme, dat ons zoo doet handelen, want, zulk medelijden met-den- mond is zoo gemakkelijk! Maar hoe veel hartelijker zou het zijn, als wij de moeite namen, ons eens even op het standpunt te stellen van de(n)gene, die de bewuste moeilijkheid te dragen heeft, en even rustig ua te gaan in welke richting wij voor hem (haar) een lichtpuntje kunnen ontdek ken. Dan zullen wij waarschijnlijk wel tegelijkertijd zien, in welk opzicht wij misschien een handie kunnen helpen. Trouwens, wie met overtuiging een op wekkend woord snreekt, helpt al. En degenen, die zonder ernstige reden klagen konden wn h°ter laten vo°len, dat er tallonzen znn die bet boel wat zwaarder bobben rian 7Ü. inTdaots van eredaebtrioos met hom mee te kla- Ton. Vermindert bet klagen in de wereld, hetzii door de re^en er voor te ver minderen. het7i" door aan t" tooupn d"t cllo ■porlfs'n rrr»r?nrr iq. Mq or rl»vn foch i'H- •*rl(^ar? vtn Tnfor^of loof ^*0 "Ht» jpcj T\-n nnnTTt (Nadruk verboden). HET IS VOLSTREKT GEEN SCHANDE OM.... 's Zomers niet op reis te gaan. Derde klasse te reizen. Hard te moeten werken. Zijn kinderen een ambacht te laten 1 leeren. Handen te hebben, die ruw zijn door eerlijken arbeid. Geen schoonheid te zijn. Met een pakje over straat te gaan. 1 Zijn schoenen zelf te poetsen. Een deel van zijn huis te verhuren. Gestopte handschoenen te hebben. En een gekeerd costuum te dragen. Dat is allemaal geen schande; waarom schamen de menschen zich er dan zoo vaak voor

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 14