MODEPRAATJE ®b
zien.
Met het oog op de dé-
colté's van de avond-japon
nen zijn de chique onder-
of door een paar fijne in
jurken meestal in den rug zeer laag
uitgesneden, terwijl ze vóór dikwijls
hooger dan de oksels vallen.
Moderne lingerie!
Het zal vele dames al ras gebleken
zijn dat bij de moderne japon de tot
nog toe gedragen onderkleeding niet
erg goed meer past.
Dan zijn het weer naden en ruimte
op den heup die door de nu strakke
japon heen leelijke vallingen bezorgt;
dan is het weer het te veel aan ruimte
in de taille wat een leelijk effect teweeg
brengt. Vooral zijn ze kort onze vroe
gere onderjurken.
Het spreekt van zelf, dat onze mode
ontwerpers dit al direct begrepen heb
ben. Ze hebben dan ook niet gedraald
om gelijkertijd met het ontwerpen van
allerlei nieuwe modellen voor japon
nen, rokken, blouses en mantels, ver
scheidene aardige en geschikte typen
voor de onderkleeding te bedenken.
De elegante nachthemden voor zo-
merdracht zijn bijna allen zonder uit
zondering mouwloos en van fijn batist
vervaardigd of de nog meer luxe mo
dellen van toile de soie, crêpe de
chine, waschzijde etc.
De modellen zijn meestentijds sober,
doch smaakvol gemaakt door soms
kleinen tusschengezetten pas van kant
Verder is de eisch dat de onderjurk
zoo glad mogelijk om het lichaam
sluit tot minstens over den heup, van
daar uit mogen ze zoo wijd mogelijk
vallen het liefst in klokvorm
Elegant is het ook om de rokjes ach
ter iets langer dan vóór te laten zijn,
b.v. 10 a 12 cM.
Ook hierbij is de garneering sober
en fijn, hetzij wat fijne kant of steek
jes of biesjes. Het moet echter altijd
fijn en dun zijn, daar anders één en
ander dóór de japon heenteekent.
CORRY BRENS.
WAT ETEN WIJ DEZE WEEK?
Zondag.
Kerry soep.
Biefstuk, snijboonen en aardappelen.
Sinaasappelcrême met biscuits.
Maandag.
Gehakt.
Gestoofde uien, aardappelen.
Watergruwel.
Dinsdag.
Runder ribstuk.
Brusselsch lof, aardapp-1
Caramel vla.
Woensdag.
Gebakken spek.
Capucijners, aardappelen.
Tutti frutti, met Custard vla.
Donderdag.
Koud ribstuk.
Knolraap, aardappelen.
Aardappelkoekjes.
Vrijdag.
L
Garnalen ragout.
Witte kool. aardappelpurée.
Warme rijstpudding met bessensapsaus
Vrijdag.
II.
Tomaten omelet.
Witte kool. aardappelpurée.
Warme rijstpudding met bessensepsaus
VASTEN MENU'S.
L
Gekookte tong.
Aardappelen met peterseliesaus.
Griesmeelpudding met abrikozen.
n.
Kabeljauw met aardappelen en
botersaus, veldsla.
Deensche vla,
HL
Gebakken bokking.
Roode kool, aardappelen.
Karnemelksche pap.
Voor de Sinaasappelvla is noodig
2Va d.L. slagroom, 2 eiwitten, 150 gr.
suiker, 2 klontjes suiker, 3 bladen
witte gelatine, 5 sinaasappelen, 1
citroen. Wre raspen met de suikerklon
tjes de schil van de goed gewasschen
citroen en van 1 sinaasappel en per
sen de vruchten aile zes uit, waarna
we het sap door een zeefje gieten en
met citroensap en de suiker verwar
men, niet bepaald koken, daarna de
geweekte en goed uitgeknepen gela
tine er in op laten lossen. Room en
eiwitten worden te samen stijf geklopt
en hierbij wordt de afgekoelde vruch
tensap gevoegd. In een kristallen vla-
sohotel dienen we deze crème op met
biscuits, b.v. Boudoir of Bonne Mère.
De Caramel vla, die we Dinsdag toe
hebben is een heel eenvoudige, en we
gebruiken er voor 1 L. melk, 60 gr.
custard poeder, 50 gr. suiker (ruim),
150 gr. suiker voor caramel.
De bereiding van de Custard vla
geeft ons geen moeite, daarvoor koken
we de melk, voegen er de suiker bij
en daarna roerende de aangemaakte
Custard poeder, even doorkoken. 150
gr. suiker branden we in een ijzeren
pannetje tot caramel; we moeten er
voor zorgen, dat de suiker niet te don
ker wordt, want dat geeft een onaan
genaam bitteren smaak, die vooral
kinderen afschrikt. Hebben we de
suiker klaar, dan voegen we de Cus
tard vla erbij, echter steeds roerende,
tot we een mooie gelijke massa hebben
verkregen en dienen de vla in een
kristallen schotel op. Donderdag geeft
ons een verandering van toespijs, ten
minste in zooverre, dat we geen meel
spijs bereiden, maar van aardappelen
een smakelijk koekje maken. We hou
den dus van Woensdag aardappelen
over b.v. 400 gr. en hebben verder
noodig: 75 gr. boter, 3 eieren, 50 gr.
suiker, geraspte schil van 1/2 citroen,
poedersuiker.
De aardappelen worden door een
grove zeef gewreven of fijn gemalen.
We maken de boter iets warm, waar
door we gemakkelijk een roomachti
ge massa krijgen en voegen één voor
één de eierdooiers bij, daarna de
suiker en de citroep, raspen de fijnge
maakte aardappelen en ten slotte het
stijf geklopte eiwit. Hiervan worden
ronde koekjes gemaakt, die in de koe-
kepan in boter of Delftsche licht bruin
worden gebakken en daarna flink met
poedersuiker bestrooid. Warm opdie
nen.
Tot slot krijgen we voor Vrijdag
nog een voedzame warme rijstpudding
met bessensapsaus. 1 L. melk, 200 gr.
rijst, 125 gr. suiker, 3 eieren, 50 gr.
boter, 125 gr. rozijnen, citroenschilletje.
We brengen de melk aan de kook
met de citroenschil en strooien daarna
de goed gewasschen rijst er in en laten
dit zachties gaan koken. De suiker met
de eierdooiers flink kloppen, en met
de boter door de rijst roeren, daarna
de rozijnen en ten slotte het stijf ge
klopte eiwit. Deze massa wordt in een
beboterden en met paneermeel be
strooiden puddingvorm gedaan, ech
ter moeten we er aan denken, dat de
vorm niet geheel gevuld mag worden,
met het oog op het riizen van de nud-
din.cr. daarna wordt de vorm gesloten
en l1/, 5 2 uren au hain Marie Tokookt.
We preserfee-pen hierbij een warme
bessensamsaus.
Aarf anpelnnrée liikt velen erg b°-
wnrkelnk en toeb kunn«n we met wei
nig moeite een heerlijke schaal purée
opdienen. Als de aardaryneten gaar
'"'"knokt 7Ö*i ford en 7e met fl" eten.
s+ornno-T f7onal<5 n onk voor Qf "mT>-no+
rroTvmi i V rl Tj *>-, rvna n ol-t 4 ollrA-n cj
afstekende tint opgezette
biesjes.
De tegen de tafel-leunen
de figuur èn de dame welke
er één aan de arm houdt,
laten mooie voorbeelden
Zaterdag.
Klapstuk.
Hutspot van peen, uien en aard
appelen.
Bessensapvla met rozijnen.
met wat melk en een stukje boter ver.
mengd, tot de vereisdhte dikte is ver
kregen, zoo noodig nog even verwar"
men op een asbest plaatje, daarna niet
de gard eenige minuten flink geklopt-
deze manier is minder bewerkelijk'
dan wanneer we den vleesehmolen voor
het malen der aardappelen gebruiken
en het resultaat is minstens even goed
Redactrice „Onze Keuken''
Theresiastraat 424
Den Haag.
(Nadruk verboden.)
INVLOED.
Zoo oppervlakkig gesproken zegt
men, dat zij, die zicli laten beïnvloeden,
een zwak karakter hebben; dat het hem
aan wilskracht ontbreekt. Dit geldt in
derdaad voor ben, die zich in hun ge-
heele manier van leven laten beïnvloe
den, die geen stap kunnen doen op
den levensweg of zij moeten eerst aan
deze en gene raad hebben gevraagd.
Maar meestal geven wij er ons geen
rekenschap van, dat wij allen eiken dag
min of meer beïnvloed worden door
allen met wie wij in aanraking komen
en door hetgeen ze tegen ons zeggen.
Dit mag onze daden al niet beïnvloe
den, maar zeer zeker beïnvloedt het
onze stemming.
Stelt u b.v. maar eens voor, dat u,
door haast of andere redenen gedreven
een kleedingstuk hebt aangeschaft, dat
u bij nader inzien heelemaal niet aan
staat. Wanneer u nu een kennis ont
moet en deze zegt: „Neem mij niet kwa
lijk, maar wat heb je nu voor een jas
aan!" dan zal tien tegen één uw
tegenzin in de jas aanmerkelijk toe
nemen. Maar zegt men daarentegen tot
u: „Wat staat die jas je goed, waar
heb je die gekocht?" dan denkt u on
willekeurig: „Zoo slecht schijnt de jas
mij dan toch niet te staan. Misschien
verbeeld ik het mij maar; toen ik hem
kocht vond ik hem toch ook goed".
Hieruit blijkt wel voldoende, dat alles
wat tegen iemand gezegd wordt zijn
stempel op zijn (haar) stemming achter
laat. Daarom moesten wij, dit wetend,
dikwijls in heel anderen zin antwoorden
dan wij nu doen. Wanneer iemand ons
zijn nood klaagt over zieke huisgenoo-
ten, geldgebrek of andere zorgen, gaan
wij daar meestal grif op in met een:
„Ja vreeselijk voor je", „ellendig" of
„Wat akelig!" Het is ons oppervlakkig
egoïsme, dat ons zoo doet handelen,
want, zulk medelijden met-den-
mond is zoo gemakkelijk!
Maar hoe veel hartelijker zou het
zijn, als wij de moeite namen, ons eens
even op het standpunt te stellen van
de(n)gene, die de bewuste moeilijkheid
te dragen heeft, en even rustig ua te
gaan in welke richting wij voor hem
(haar) een lichtpuntje kunnen ontdek
ken. Dan zullen wij waarschijnlijk wel
tegelijkertijd zien, in welk opzicht wij
misschien een handie kunnen helpen.
Trouwens, wie met overtuiging een op
wekkend woord snreekt, helpt al.
En degenen, die zonder ernstige
reden klagen konden wn h°ter laten
vo°len, dat er tallonzen znn die bet boel
wat zwaarder bobben rian 7Ü. inTdaots
van eredaebtrioos met hom mee te kla-
Ton.
Vermindert bet klagen in de wereld,
hetzii door de re^en er voor te ver
minderen. het7i" door aan t" tooupn d"t
cllo ■porlfs'n rrr»r?nrr iq. Mq or rl»vn foch i'H-
•*rl(^ar? vtn Tnfor^of loof ^*0
"Ht» jpcj T\-n nnnTTt
(Nadruk verboden).
HET IS VOLSTREKT GEEN
SCHANDE OM....
's Zomers niet op reis te gaan.
Derde klasse te reizen.
Hard te moeten werken.
Zijn kinderen een ambacht te laten 1
leeren.
Handen te hebben, die ruw zijn door
eerlijken arbeid.
Geen schoonheid te zijn.
Met een pakje over straat te gaan. 1
Zijn schoenen zelf te poetsen.
Een deel van zijn huis te verhuren.
Gestopte handschoenen te hebben.
En een gekeerd costuum te dragen.
Dat is allemaal geen schande; waarom
schamen de menschen zich er dan zoo
vaak voor