AM STER DAM SC HE Het menu van de week. Kwinkslagen. \ma MODEPRAATJE "J la" WELKE SCHOENEN ZULLEN WIJ DRAGEN? De schoenen nemen op het oogen- ilik in de mode een zeer belangrijke plaats in en daarom wordt er ook veel Ineer aandacht aan besteed. Vroeger leek het eene paar schoenen op het andere, doch thans is dat niet meer neodig met cle appliqué's vai. gekleurd leer, de gespen en stiksels en het ajour- werk, die bij de versiering worden toe gepast. De hakken zijn iets hooger, doch voor sportschoenen zijn zij nog altijd vrij laag. Deze schoenen blijven zeer eenvoudig. Er worden sterke leersoori ten voor genomen: boxcalf, krokodil len- en wildleer, alleen of in combinatie met elkaar. Perforaties of stiksels wor den het meest als versiering gebruikt. Vele sportschoenen hebben crêpe zolen. In den namiddag en avond ziet men pas goed hoe de mode veranderd is. Lage pumps en sandalen strijden om den voorrang; overal zien wij gespen, vlechtwerk en appliqué's. Br bestaat een uitgesproken neiging om twee leersoorten met elkaar te verwerken, b.v. lak met slangenleer of wildleer, slangenleer met kalfsleer, enz. Des avonds wordt leer ook met stoffen ge combineerd, b.v. crêpe de Ohine met chevreau of damast met marocain, maar ook satijn met lamé en gekleurd chevreau met goud- of zilver-chevreau. Op het oogenblik is crêpe de Chine nog een der meest populaire stoffen voor avondschoentjes, doch men ver wacht, dat het als zoodanig zal worden verdrongen door crêpe satin. Bij de lange avondjaponnen staat ook satin escarpin van dezelfde kleur bijzonder smaakvol. Een gesp van strasz of émaille vormt de eenige garneering. Bij de diep uitgesneden sandalen wor den dikwijls smalle bandjes van stof of leer als garneering gekozen. Het allernieuwste voor namiddag- en avondschoenen is goudvisschenleer, dat door enkele Parijsche ontwerpers wordt verwerkt. Een sportcostuum van bruine jersey ut ingeweven strepen en een even lokkenden rok. Kraag en manchetten ijn voorzien van beige en bruin gros- grain lint; de ceintuur van wildleer h eft een fantasiegesp. Een modern jasje van beige duvetine met een ceintuur, dat er gedeeltelijk erheen, gedeeltelijk onderdoor loopt. rok is bruin. e mannen doen ervaring op, dc ouwen betalen daarvoor het leer geld. Levertraan bevat ongeveer 250 maal ocr.-eel voedende bestanddeelen al boter. Zondag: Russische eieren Biefstuk. Spinazie Aardappelen Karnemelk pudding Maandag: Varkenslapjes Knolraap. Aardappelen Rijst met abrikozen Dinsdag: Kerry gehakt Savoye kool.'Aardappelen Flensjestaart Woensdag: Rolpens Roode kool. Aardappelen Maizena pudding met vruchtensaus Donderdag: Runderlapjes Raapstelen. Aardappelen Watergruwel Vrijdag: Gebakken bokking Sla. Gebakken aardappelen Bessenvla met rozijntjes Vrijdag II: Elerkaas met rijst en tomatensaus Sla. Gebakken aardappelen Bessenvla met rozijntjes Zaterdag: Runderlapjes Gestoofde bieten. Aardappelen Karnemelk met gort Voor Zondag nemen we, nu er weer sla te krijgen is, voor de verandering een voorschoteltje van Russische eieren, waartoe we een hoeveelheid eieren, naar gelang van het aantal personen, hard koken, b.v. 1 ei per persoon, verder zorgen we voor wat mayonaise en 1 ons garnalen, die we in zout water wasschen en op de ver giet laten uitlekken en een paar aan waaiertjes gesneden augurkjes. We maken op de schotel een bedje van sla, leggen daarop de overlangs doorge sneden eieren en gieten er een paar lepels mooi de dik geklopte mayonaise overheen, terwijl we b.v. 4 groepjes van garnalen op de sla of anders een rand van garnalen om de eieren kun nen leggen, desnoods nog partjes ei hier en daar. De augurkjes worden er omheen gelegd en het schoteltje is Klaar. Opdienen met geroosterd brood en balletjes boter. Indien men het mes met wat slaolie bestrijkt, kan men de eieren gemak kelijk doorsnijden. Voor de karne- melkpudding hebben wij half Decem ber reeds een recept gegeven, maar op verzoek nemen wij het nogmaals op. We hebben noodig: 7 dL. karnemelk, sap van 3 citroenen 3 dL.), 300 gram suiker (basterd), 10 bladen witte gelatine, 7 bladen roode gelatine. We verwarmen de citroensap en lossen de suiker er in op, evenals de geweekte en goed uitgeknepen gela tine en roeren dit door de (koude) karnemelk. De schil van twee citroe nen raspen of schrappen we, nadat zij goed gewasschen zijn, met een mesje af en voegen dit bij het mengsel. Van tijd tot tijd roeren om het zakken van de gelatine te voorkomen en als we zien, dat de pudding drillerig wordt in de omgespoelde puddingvorm over gieten. Het is niet noodig er saus bij te geven, maar wil men het toch, dan een koude vanille-saus of biscuits. He eierkaas met rijst en tomaten saus geeft een smakelijke voorschotel, waarvoor we noodig hebben: 6 eieren, 2 dL. melk (ruim), peper, zout. De eieren worden losgeklopt met melk, zout en peper en worden over gegoten in een goed beboterde vorm b.v. een puddingvorm, die we in een pan met kokend water plaatsen, zóó flat het water op gelijke hoogte staat met de eiermassa. Het water moet net op het kookpunt blijven en de deksel op de pan. In ongeveer één uur zullen de ïeren gestold zijn en kan de eierkaas testort worden op een verwarmden schotel met een randje rijst er om heen. De rest van de rijst wordt dan i een dekschaal opgediend met torna- tensaus. In plaats van één groote vorm kun nen we ook kleine beboterde vormpjes nemen en die dan op de zelfde wyze laten stollen. Vorige maal beloofden wit ditmaal eenige recepten voor koekjes te geven. We willen beginnen met Bossche theekoekjes. 150 gram basterd, 300 bloem, 300 boter, 50 amandelen, geraspte citroenschil, 1 eiwit. De amandelen eerst broeien in heet water om het velletje gemakkelijk te kunnen verwijderen en daarna aan dunne reepjes snijden. Boter en bloem met een mes aan stukjes snijden, zoodat een kruimelig geheel verkregen wordt en daarna met de basterdsuiker tot een gelijke massa kneden, die we daarna een kwartiertje op een koele plaats laten rusten, omdat de boter, door het kne den altijd wat slap wordt. Een bakblik met boter of slaolie vet maken en daarop het uitgerolde deeg overbren gen en bestrijken met het eiwit, dat los geklopt is en bestrooien met de amandelen. In matig warmen oven bakken, ongeveer 20 minuten en als het gebak nog warm is aan stukjes snijden. Zoute biscuits. 50 gram boter, 50 banketmeel, 50 kaas, 2 dooiers, Mespunt dubbel koolzuur soda. We snijden met een mes, boter, meel en kaas met elkander fijn tot een kruimelige massa en vermengen het dan met 1 eierdooier en indien het deeg niet samenhangend mei aaiiiGiiiiail^eiKl geiloe nog met een lepel water en rolie daarna ze^g dun uit. Met een lil! glas steken we er ronde biscuit*' on bestrijken die met eigeel en v! ze 10 minuten in vrij warme ove Gaarne zullen wij de volgende*0' weer eenige recepten voor enz. laten volgen en zullen aan riI u zondere wenschen van onze )ezflr! 'i uitvoering geven. PS!>eii Adres Redactrice: „Onze Kent 424 Theresiastraat, Den Haag. Pantoffelheld: „Verbeeld j6 v, tje-lief, binnenkort komt er 's ,r' een mooie groote staartster hemel te zien." Vrouw: „Wel mogelijk, man m,,.. den huissleutel krijg je niet hoor!" Onderwijzer: „Zeg eens pjet veel is 25 min 9?" m' Piet: „Ik weet het niet, meester" Onderwijzer: „Weet je het niet-'ver onderstel, ik geef aan je broer 25 cent om pruimen te koopen. Hij koopt voor 9 centen, hoeveel brengt hii terug?" Piet: „Geen een." Onderwijzer: „Geen een? Ga zitten, je kent niets van het rekenen" Piet: „Jawel mijnheer, maar u kent mijn broer niet!" Honoré de Balsac werd eens door een schuldeischer op straat aangehouden, „Ik maak u dringend erop opmerk zaam", riep deze, „dat ik niet langer kan wachten! Ik moet morgen een drin gende schuld betalen „Wat?" riep de Balsac uit, „U maakt schulden en ik moet ze betalen?".... ■*t BRIEVEN Stadsmensch contra natuur. Terwijl in deze dagen de natuur zich danig aan het voorbereiden is wat kleur en fleur te gaan bezorgen aan de steenwoestenijen waarin de moderne groote-stadsmensch zichzelf gedoemd heeft te leven, terwijl zij, met be hulp van de lentezon, overal waar zij er maar even kans toe ^iet, als met ouderwetsch-romantische schildershand veegjes licht-groen hoogerop en klod dertjes andere heldere kleur op den grond neer-penseelt, doet de mensch op allerlei wijzen pogingen het stads beeld zoo kaal, koel en strak-modern mogelijk te makenZoo is hij b.v. druk bezig de Sarphatistraat (wie was het ook weer, die hier van de mooiste straat van Europa sprak?) te moderni- seeren, wat dan zeggen wil haar te ontdoen van haar statige oude boomen- rijen en het middengedeelte voor het snelverkeer te verbreeden ten koste van de zjjdelingsch gelegen z.g. ven- terswegen; zoo wordt ook de Cornelis Schuijtstraat als het ware „nieuw-za- kelijk" gemaakt en van het laatste restje niet-zakelijke, maar speelsche restje natuur ontlast. En verder is men dan, met de Statenverkiezingen van 22 April in zicht, allerwege bezig de trot toirs met nuchtere, zakelijk-politieke kalk-letters te bekladden wat een effect geeft als waren er met. kwistige hand emmers vol vaal-witte doodsbeenderen over straten en pleinen uitgestort. En als die trottoir-schilders, die blijk baar toch niet met geen enkele maat regel te temmen of te remmen vallen, nu nog tenminste ook maar, naast het koele nuchtere en zakelijke, het styleerende, decoratieve en het gevoel voor vlak-vulling van het modern-schil derkunstige hadden overgenomen, dan zou er tenminste nog één lichtpunt zijn. Er is één uitzondering, één die stuurt in de richting van „kunst in de verkiezingsreclame", die met min of meer, gestyleerdé letter-monogram- men en goede vlakverdeeling een goed voorbeeld tracht te geven. Maar in de politiek laat de eene partij zich nu een maal door de andere geen goede voor beelden geven, zelfs niet als het gaat om een zoo neutraal iets als „kunst in de reclame"; en vooral niet als die „an dere de S.D.A.P. is, zooals dan in dit geval. Een buurt is er in Amsterdam waar men nog steeds niets van het moderne nieuw-zakelijke moet hebben. Waar men, in hoe benarde en beknelde om standigheden men er ook dikwijls leeft, houdt van kleur en fleur- en van wat ouderwetsche romantiek. Is het mis schien omdat de bewoners daar, van die Jordaan, een deel Spaansch bloed in de aderen hebben dat zelfs aan onze lauwe Westerstranden nooit heelemaal tot rust gekomen is?.... Nog steeds doet men er bij allerhande gelegenheden, zooals geboorten, brui loften en verjaardagen aan, iet of wat Oostersch geënsceneerde buurtfeesten met straatversieringen van gekleurde papieren bloemen, zanghulde's van kin derkoren als „Klein maar Dapper", met straatorgelaubades. Vele Oome Janus sen en Tante Neelen zijn er in den loop der jaren al op deze manieren in het Jordaansche buurtzonnetje gezet. Dezer dagen hebben we weer eens zoo'a buurtfeest gehad; en het feestzonnetje b scheeen dezen keer wel extra krachtir en langen tijd achtereen, want het gin! thans om het gouden bruiloftsfeest val den misschien wel meest populai- ren Oome, n.1. Ome Dirk „De f Waterduiker", Bij den Burgerlijken I Stand bekend onder den naam Dirk Rietveld, die zijn bijnaam met eere verdiende waar ldj in zijn lange leven niet minder dan -A menschenlevens gered heeft. Eerepo®- ten, operette-uitvoeringen, een „1^ van de reddingboot", tableau's met een drenkeling en een reddenden eng?l, alles kwam er aan te pas. Zulke fpeS' ten, die bewijzen hoe sterk het volko men eigen leven van de Jordaan nog is, doen weer eens betreuren dat deJe buurt met de, voor de deur staands „saneering", gedoemd is spoedig h8ar zelfstandig karakter te verliezen. Een wereld op zichzelf die ook door den ge middelden Amsterdammer weinig 01 niet gekend wordt. Wie wist b.v., voordat de dezer dagen door de ge meentetram uitgegeven stratenlijst ver scheen waarin men ze alle volledig vermeld vindt met aanduiding der stra ten waarop zij uitkomen, dat deze buurt nog altqd niet minder dan een»- vierhonderd „gangen en hofjes" rij» e is?.... Wie had er, om maar enkele uit de rijke verzameling te noemen, ge' hoord van: de Blauwe Bijltjesgang, y* de Bonte Koegang, de Drie ^scd' I tonnengang, de Graaf van Emders- i gang, de Jeremisegang, de Meij I meisjesgang, de Triffeltjesgang, I de Zeven Haken en Oogengang; of j het Regenboogsliefdehofje, het van Parijs", - het Hofje „Hij is Horg", „Liefde in 't Fondament? -

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 16