AM STER DAM SC HE
Het menu van de week.
Kwinkslagen.
\ma MODEPRAATJE "J
la"
WELKE SCHOENEN ZULLEN WIJ
DRAGEN?
De schoenen nemen op het oogen-
ilik in de mode een zeer belangrijke
plaats in en daarom wordt er ook veel
Ineer aandacht aan besteed. Vroeger
leek het eene paar schoenen op het
andere, doch thans is dat niet meer
neodig met cle appliqué's vai. gekleurd
leer, de gespen en stiksels en het ajour-
werk, die bij de versiering worden toe
gepast.
De hakken zijn iets hooger, doch
voor sportschoenen zijn zij nog altijd
vrij laag. Deze schoenen blijven zeer
eenvoudig. Er worden sterke leersoori
ten voor genomen: boxcalf, krokodil
len- en wildleer, alleen of in combinatie
met elkaar. Perforaties of stiksels wor
den het meest als versiering gebruikt.
Vele sportschoenen hebben crêpe
zolen.
In den namiddag en avond ziet men
pas goed hoe de mode veranderd is.
Lage pumps en sandalen strijden om
den voorrang; overal zien wij gespen,
vlechtwerk en appliqué's. Br bestaat
een uitgesproken neiging om twee
leersoorten met elkaar te verwerken,
b.v. lak met slangenleer of wildleer,
slangenleer met kalfsleer, enz. Des
avonds wordt leer ook met stoffen ge
combineerd, b.v. crêpe de Ohine met
chevreau of damast met marocain,
maar ook satijn met lamé en gekleurd
chevreau met goud- of zilver-chevreau.
Op het oogenblik is crêpe de Chine
nog een der meest populaire stoffen
voor avondschoentjes, doch men ver
wacht, dat het als zoodanig zal worden
verdrongen door crêpe satin. Bij de
lange avondjaponnen staat ook satin
escarpin van dezelfde kleur bijzonder
smaakvol. Een gesp van strasz of
émaille vormt de eenige garneering.
Bij de diep uitgesneden sandalen wor
den dikwijls smalle bandjes van stof
of leer als garneering gekozen. Het
allernieuwste voor namiddag- en
avondschoenen is goudvisschenleer,
dat door enkele Parijsche ontwerpers
wordt verwerkt.
Een sportcostuum van bruine jersey
ut ingeweven strepen en een even
lokkenden rok. Kraag en manchetten
ijn voorzien van beige en bruin gros-
grain lint; de ceintuur van wildleer
h eft een fantasiegesp.
Een modern jasje van beige duvetine
met een ceintuur, dat er gedeeltelijk
erheen, gedeeltelijk onderdoor loopt.
rok is bruin.
e mannen doen ervaring op, dc
ouwen betalen daarvoor het leer
geld.
Levertraan bevat ongeveer 250 maal
ocr.-eel voedende bestanddeelen al
boter.
Zondag:
Russische eieren
Biefstuk. Spinazie Aardappelen
Karnemelk pudding
Maandag:
Varkenslapjes
Knolraap. Aardappelen
Rijst met abrikozen
Dinsdag:
Kerry gehakt
Savoye kool.'Aardappelen
Flensjestaart
Woensdag:
Rolpens
Roode kool. Aardappelen
Maizena pudding met vruchtensaus
Donderdag:
Runderlapjes
Raapstelen. Aardappelen
Watergruwel
Vrijdag:
Gebakken bokking
Sla. Gebakken aardappelen
Bessenvla met rozijntjes
Vrijdag II:
Elerkaas met rijst en tomatensaus
Sla. Gebakken aardappelen
Bessenvla met rozijntjes
Zaterdag:
Runderlapjes
Gestoofde bieten. Aardappelen
Karnemelk met gort
Voor Zondag nemen we, nu er weer
sla te krijgen is, voor de verandering
een voorschoteltje van Russische
eieren, waartoe we een hoeveelheid
eieren, naar gelang van het aantal
personen, hard koken, b.v. 1 ei per
persoon, verder zorgen we voor wat
mayonaise en 1 ons garnalen, die we
in zout water wasschen en op de ver
giet laten uitlekken en een paar aan
waaiertjes gesneden augurkjes. We
maken op de schotel een bedje van sla,
leggen daarop de overlangs doorge
sneden eieren en gieten er een paar
lepels mooi de dik geklopte mayonaise
overheen, terwijl we b.v. 4 groepjes
van garnalen op de sla of anders een
rand van garnalen om de eieren kun
nen leggen, desnoods nog partjes ei
hier en daar. De augurkjes worden
er omheen gelegd en het schoteltje is
Klaar. Opdienen met geroosterd brood
en balletjes boter.
Indien men het mes met wat slaolie
bestrijkt, kan men de eieren gemak
kelijk doorsnijden. Voor de karne-
melkpudding hebben wij half Decem
ber reeds een recept gegeven, maar
op verzoek nemen wij het nogmaals op.
We hebben noodig:
7 dL. karnemelk,
sap van 3 citroenen 3 dL.),
300 gram suiker (basterd),
10 bladen witte gelatine,
7 bladen roode gelatine.
We verwarmen de citroensap en
lossen de suiker er in op, evenals de
geweekte en goed uitgeknepen gela
tine en roeren dit door de (koude)
karnemelk. De schil van twee citroe
nen raspen of schrappen we, nadat zij
goed gewasschen zijn, met een mesje
af en voegen dit bij het mengsel. Van
tijd tot tijd roeren om het zakken van
de gelatine te voorkomen en als we
zien, dat de pudding drillerig wordt
in de omgespoelde puddingvorm over
gieten. Het is niet noodig er saus bij
te geven, maar wil men het toch, dan
een koude vanille-saus of biscuits.
He eierkaas met rijst en tomaten
saus geeft een smakelijke voorschotel,
waarvoor we noodig hebben:
6 eieren,
2 dL. melk (ruim),
peper, zout.
De eieren worden losgeklopt met
melk, zout en peper en worden over
gegoten in een goed beboterde vorm
b.v. een puddingvorm, die we in een
pan met kokend water plaatsen, zóó
flat het water op gelijke hoogte staat
met de eiermassa. Het water moet net
op het kookpunt blijven en de deksel
op de pan.
In ongeveer één uur zullen de
ïeren gestold zijn en kan de eierkaas
testort worden op een verwarmden
schotel met een randje rijst er om
heen. De rest van de rijst wordt dan
i een dekschaal opgediend met torna-
tensaus.
In plaats van één groote vorm kun
nen we ook kleine beboterde vormpjes
nemen en die dan op de zelfde wyze
laten stollen.
Vorige maal beloofden wit ditmaal
eenige recepten voor koekjes te
geven. We willen beginnen met
Bossche theekoekjes.
150 gram basterd,
300 bloem,
300 boter,
50 amandelen,
geraspte citroenschil,
1 eiwit.
De amandelen eerst broeien in heet
water om het velletje gemakkelijk te
kunnen verwijderen en daarna aan
dunne reepjes snijden.
Boter en bloem met een mes aan
stukjes snijden, zoodat een kruimelig
geheel verkregen wordt en daarna
met de basterdsuiker tot een gelijke
massa kneden, die we daarna een
kwartiertje op een koele plaats laten
rusten, omdat de boter, door het kne
den altijd wat slap wordt. Een bakblik
met boter of slaolie vet maken en
daarop het uitgerolde deeg overbren
gen en bestrijken met het eiwit, dat
los geklopt is en bestrooien met de
amandelen. In matig warmen oven
bakken, ongeveer 20 minuten en als
het gebak nog warm is aan stukjes
snijden.
Zoute biscuits.
50 gram boter,
50 banketmeel,
50 kaas,
2 dooiers,
Mespunt dubbel koolzuur soda.
We snijden met een mes, boter,
meel en kaas met elkander fijn tot een
kruimelige massa en vermengen het
dan met 1 eierdooier en indien het
deeg niet samenhangend
mei aaiiiGiiiiail^eiKl geiloe
nog met een lepel water en rolie
daarna ze^g dun uit. Met een lil!
glas steken we er ronde biscuit*'
on bestrijken die met eigeel en v!
ze 10 minuten in vrij warme ove
Gaarne zullen wij de volgende*0'
weer eenige recepten voor
enz. laten volgen en zullen aan riI u
zondere wenschen van onze )ezflr! 'i
uitvoering geven. PS!>eii
Adres Redactrice: „Onze Kent
424 Theresiastraat, Den Haag.
Pantoffelheld: „Verbeeld j6 v,
tje-lief, binnenkort komt er 's ,r'
een mooie groote staartster
hemel te zien."
Vrouw: „Wel mogelijk, man m,,..
den huissleutel krijg je niet hoor!"
Onderwijzer: „Zeg eens pjet
veel is 25 min 9?" m'
Piet: „Ik weet het niet, meester"
Onderwijzer: „Weet je het niet-'ver
onderstel, ik geef aan je broer 25 cent
om pruimen te koopen. Hij koopt voor
9 centen, hoeveel brengt hii
terug?"
Piet: „Geen een."
Onderwijzer: „Geen een? Ga
zitten, je kent niets van het rekenen"
Piet: „Jawel mijnheer, maar u kent
mijn broer niet!"
Honoré de Balsac werd eens door een
schuldeischer op straat aangehouden,
„Ik maak u dringend erop opmerk
zaam", riep deze, „dat ik niet langer
kan wachten! Ik moet morgen een drin
gende schuld betalen
„Wat?" riep de Balsac uit, „U maakt
schulden en ik moet ze betalen?"....
■*t BRIEVEN
Stadsmensch contra natuur.
Terwijl in deze dagen de natuur zich
danig aan het voorbereiden is wat
kleur en fleur te gaan bezorgen aan de
steenwoestenijen waarin de moderne
groote-stadsmensch zichzelf gedoemd
heeft te leven, terwijl zij, met be
hulp van de lentezon, overal waar zij
er maar even kans toe ^iet, als met
ouderwetsch-romantische schildershand
veegjes licht-groen hoogerop en klod
dertjes andere heldere kleur op den
grond neer-penseelt, doet de mensch
op allerlei wijzen pogingen het stads
beeld zoo kaal, koel en strak-modern
mogelijk te makenZoo is hij b.v.
druk bezig de Sarphatistraat (wie was
het ook weer, die hier van de mooiste
straat van Europa sprak?) te moderni-
seeren, wat dan zeggen wil haar te
ontdoen van haar statige oude boomen-
rijen en het middengedeelte voor het
snelverkeer te verbreeden ten koste
van de zjjdelingsch gelegen z.g. ven-
terswegen; zoo wordt ook de Cornelis
Schuijtstraat als het ware „nieuw-za-
kelijk" gemaakt en van het laatste
restje niet-zakelijke, maar speelsche
restje natuur ontlast. En verder is men
dan, met de Statenverkiezingen van 22
April in zicht, allerwege bezig de trot
toirs met nuchtere, zakelijk-politieke
kalk-letters te bekladden wat een effect
geeft als waren er met. kwistige hand
emmers vol vaal-witte doodsbeenderen
over straten en pleinen uitgestort. En
als die trottoir-schilders, die blijk
baar toch niet met geen enkele maat
regel te temmen of te remmen vallen,
nu nog tenminste ook maar, naast
het koele nuchtere en zakelijke, het
styleerende, decoratieve en het gevoel
voor vlak-vulling van het modern-schil
derkunstige hadden overgenomen,
dan zou er tenminste nog één lichtpunt
zijn. Er is één uitzondering, één die
stuurt in de richting van „kunst in de
verkiezingsreclame", die met min of
meer, gestyleerdé letter-monogram-
men en goede vlakverdeeling een goed
voorbeeld tracht te geven. Maar in de
politiek laat de eene partij zich nu een
maal door de andere geen goede voor
beelden geven, zelfs niet als het gaat
om een zoo neutraal iets als „kunst in
de reclame"; en vooral niet als die „an
dere de S.D.A.P. is, zooals dan in dit
geval.
Een buurt is er in Amsterdam waar
men nog steeds niets van het moderne
nieuw-zakelijke moet hebben. Waar
men, in hoe benarde en beknelde om
standigheden men er ook dikwijls leeft,
houdt van kleur en fleur- en van wat
ouderwetsche romantiek. Is het mis
schien omdat de bewoners daar, van
die Jordaan, een deel Spaansch
bloed in de aderen hebben dat zelfs
aan onze lauwe Westerstranden nooit
heelemaal tot rust gekomen is?....
Nog steeds doet men er bij allerhande
gelegenheden, zooals geboorten, brui
loften en verjaardagen aan, iet of wat
Oostersch geënsceneerde buurtfeesten
met straatversieringen van gekleurde
papieren bloemen, zanghulde's van kin
derkoren als „Klein maar Dapper", met
straatorgelaubades. Vele Oome Janus
sen en Tante Neelen zijn er in den loop
der jaren al op deze manieren in het
Jordaansche buurtzonnetje gezet. Dezer
dagen hebben we weer eens zoo'a
buurtfeest gehad; en het feestzonnetje b
scheeen dezen keer wel extra krachtir
en langen tijd achtereen, want het gin!
thans om het gouden bruiloftsfeest val
den misschien wel meest populai-
ren Oome, n.1. Ome Dirk „De f
Waterduiker", Bij den Burgerlijken I
Stand bekend onder den naam
Dirk Rietveld, die zijn bijnaam
met eere verdiende waar ldj in
zijn lange leven niet minder dan -A
menschenlevens gered heeft. Eerepo®-
ten, operette-uitvoeringen, een „1^
van de reddingboot", tableau's met een
drenkeling en een reddenden eng?l,
alles kwam er aan te pas. Zulke fpeS'
ten, die bewijzen hoe sterk het volko
men eigen leven van de Jordaan nog
is, doen weer eens betreuren dat deJe
buurt met de, voor de deur staands
„saneering", gedoemd is spoedig h8ar
zelfstandig karakter te verliezen. Een
wereld op zichzelf die ook door den ge
middelden Amsterdammer weinig 01
niet gekend wordt. Wie wist b.v.,
voordat de dezer dagen door de ge
meentetram uitgegeven stratenlijst ver
scheen waarin men ze alle volledig
vermeld vindt met aanduiding der stra
ten waarop zij uitkomen, dat deze
buurt nog altqd niet minder dan een»-
vierhonderd „gangen en hofjes" rij» e
is?.... Wie had er, om maar enkele
uit de rijke verzameling te noemen, ge'
hoord van: de Blauwe Bijltjesgang, y*
de Bonte Koegang, de Drie ^scd' I
tonnengang, de Graaf van Emders- i
gang, de Jeremisegang, de Meij I
meisjesgang, de Triffeltjesgang, I
de Zeven Haken en Oogengang; of j
het Regenboogsliefdehofje, het
van Parijs", - het Hofje „Hij is
Horg", „Liefde in 't Fondament? -