De vrouw vol plannen.
Sisiterklaas-snosperijen.
Zuinig zijn en overleggen.
Die nooit Iets tot stand brengt.
Plannen maken is een aardig werk,
het houdt een mensch jong en lenig
van geest. Maar plannen-maken, waar
van men zeker weet dat tóch nooit iets
verwezenlijkt wordt, is lichtelijk ver
moeiend
Kent ge haar niet, de vrouw, die al
tijd boordevol zit met die soort plan
nen? Wat zal ze al niet! Haar geest is
één groote en borrelende ketel vol voor
nemens van prijzenswaardige kwaliteit.
Het is alleen maar zoo jammer, dat
nooit of te nimmer iets er van terecht
komt!
O, ge hoort het haar verzekeren: ze
zal dezen zomer nu eens goed-tijdig
vooruit de vacantie-garderobe in orde
maken. Ze zal alle jurkjes van haar
kleine meisjes zelf met handwerk ver
sieren en ze zal tijdig naar de badplaats
schrijven om toch vooral dat aardige
huis aan zee te krijgen. Ze zal ook de
zieke vriendin bezoeken; ze zal dit jaar
nu eens niet te laat in den tuin zaaien
en ze zal mevrouw X. Y. Z. nu eens
eindelijk dat geleende boek terugbren
gen. Ze zal zich toch weer eens een
beetje meer gaan toeleggen op haar
talen of haar muziek; ze zal wat meer
belangstelling gaan toonen voor man-
lief's werk en ze zal de werkster ver
bieden om met de schoonmaak mijn-
heer's bureau heelemaal door de war te
gooien
Er komt nóóit iets van! Terwijl ze
nog met het ééne plan bezig is, wordt
het alweer door een tweede verdrongen
en een derde doemt op aan den horizon
van haar denken.
Typisch verschijnsel van dezen rus-
teloozen tijd, de vrouw vól plannen, die
nooit iets tot stand brengt.
groenten zijn. Aardappelen
zullen wij bü minder vullen
de groenten in voedzamer
vorm opdienen, b. v. als
puree, gestoofde en gebak
ken aardappelen, enz. Fruit
(zooals appelen en peren) is
goedkoop en kan als nage
recht of als groente die
nen, denken we slechts
aan een heerlijke stamppot van zoete en
zure appelen met aardappelen en een
stukje spek. Resten van het middag
maal mogen nooit worden weggewor
pen, maar worden bii de boterham ge
geven.
Maar waar zullen wü dan op moeten
bezuinigen? Zoo mogelijk op licht, klee
ding en allerlei kleine uitgaven, ca
deautjes, bloemen, enz. en het geld om
en om keeren vóór we het uitgeven. Het
is zoo ooit, zeker nu voor vele huisvrou
wen noodig om te rekenen, om het
huishoudgeld zooveel mogelijk in dee-
len te splitsen en uit te komen!!
Op gas zullen wij b.v. kunnen sparen,
door onze groenten voor twee dagen'te
koken; met dit koude weer is dit zeer
goed mogelijk en wordt de groente den
volgenden dag eenvoudig verwarmd op
de aardappelpan. Verder zullen wij
meer van de hooikistof couranten ge
bruik moeten maken, wat ook bespa
ring beteekent en bij het koken van
een of ander gerecht de gaskraan op
half stellen.
Wat de kleeding betreft, zullen wij
ons niet door uitverkoop en moeten la
ten verleiden om meer te koopen dan
voor het oogenblik strikt noodig is.
Prijsdaling kan op den duur niet uit
blijven, dus zouden wij toch te veel uit
gegeven hebben met onze z.g. koopjes.
Men maakt zichzelf wel wijs, dat men
geen koopjes voorbij mag laten gaan,
maar dat is zelfbedrog. Indien men het
zuinig aan moet leggen, moet men zich
bjj den aankoop van een of ander wel
degelijk afvragen: „Is het werkelijk
noodig?" Oppassen is de boodschap,
niet alleen slechts als noodzakelijkheid
voor ons zelf, maar ook als voorbeeld
voor anderen en hiertoe mede te wer
ken is in de eerste plaats de plicht van
ons als: vrouwen en moeders!
HET ZELF BEREIDE LEKKERS
SMAAKT HET FIJNST.
pein zelf te bereiden en de grootste
vreugde van het jonge volkje is wel,
als zij mogen zien hoe moeder het doet
en soms zelf een hand ie mogen mee
helpen.
De hoofdbestanddeelen van marse
pein zijn suiker, en wel poedersuiker
en een goede soort gepelde amandelen;
de bereiding zelve is zeer eenvoudig.
Men rekënt 500 gram zoete en 20 gram
bittere amandelen, 500 gram poeder
suiker, 3 eetlepels rozenwater.
Deze ingrediënten geven een groote
hoeveelheid marsepein en kan men
naar gelang van behoeften natuurlijk
zelf verminderen, indien men dan ech
ter zelf maar zorgt zich aan de juiste
verhoudingen te houden.
De amandelen worden met kokend
water overgoten en blijven hierin
eenige minuten staan, waarna men ge
makkelijk de bruine schil verwijdert,
daarna worden ze gedroogd en met de
suiker drie of vier malen door den
amandelmolen gemalen, waarna de
massa in een pan gedaan wordt, en het
rozenwater er bij wordt gevoegd; nu
gaat de pan even op een zeer laag pitje
en roert men zoolang, tot men een com
pacte massa heeft gekregen, daarna
wordt het op een porseleinen schaal
overgebracht en nog eens noed dooreen
gekneed.
De marsepein in grondvorm is klaar.
Nu kunnen we onze fantasie laten wer
ken en er de gewenschte figuren aan
geven, die op een met papier bekleed
en met suiker op bloem bestrooid bak
blik "•elegd worden en bij zeer zwakke
warmte met bovenhitte daarin blijven,
tot ze licht geel zijn, daarna worden zij
nog warm van het papier genomen en
indien men dit wenscht met geconfjjte
vruchten versierd.
Zelf bereide marsepein verhoogt de
feestvreugde der kinderen, dus zeker
zullen velen uwer aan het werk gaan
en niet tegen de moeite opzien. We
gaan nu verder met het maken der
borstplaat.
Vanille borstplaat.
500 gram suiker, 1 dL. water of melk,
eenige druppels vanille essence.
Wanneer we borstplaat gaan maken,
zorgen wü, dat er twee bekers met koud
water bij de hand staan, in de eene
hebben we een schoon kwastje en in
de andere een dikke alluminium haak-
naald of de steel van een theelepeltje.
We beginnen de suiker in de pan te
doen met het water of de melk en
brengen dit roerende aan de kook,
waarna we het op een lage pit verder
laten koken.
Aan de zijkanten van de pan zal het
schuim der suikeroplossing zich afzet
ten en het is noodig deze met het
kwastje, dat niet te nat mag zijn (daar
het inkoken dan langer duurt) de ran
den schoon te vegen, wat we later zoo
noodig nog eens herhalen. Zien wij nu,
dat de suikeroplossing dik begint te
worden, dan nemen wü de in den beker
koud water staande haaknaald of thee
lepel en gaan er mee door het kooksel,
is de oplossing nu zóó dik, dat ze aan
de naald blijft hangen en wij er met de
vingers een stevig balletje van kunnen
vormen, dan nemen wij de pan van het
vuur. Is de stroop daarentegen nog te
dun, dan zullen wij ze even laten door
koken. Bij de stroop, die nu de ver-
eischte dikte heeft, wordt nu de vanille
essence gevoegd en daarna zoolang ge
roerd, tot ze min of meer dof begint te
worden en dan is het oogenblik ge
komen om ze vlug in de ringen te gie
ten, die eenigen tijd in koud water heb
ben gestaan en uitgezet zijn op wit glad
papier. Voor versiering kan men na
het uitgieten hier en daar een doorge
sneden geconfijt vruchtje in de weeke
massa drukken of ook wel een gesui
kerd paars viooltje, die bü den banket
bakker per ons te krijgen zijn. Is de
massa nu stijf geworden, dan halen wij
de ringen voorzichtig van het papier
en laten den achterkant ook geheel be
koelen; het best is ze in schuinen stand
tegen den muur op het aanrecht te
plaatsen.
Tallooze variaties zijn er van borst
plaat te maken en evenzeer kan men ze
in diverse vormen maken. Bij het uit
gieten is het wèl zoo gemakkelijk als
er twee personen zijn; de eene drukt
de ringen vast op het papier en de
ander giet het mengsel in de vormen.
Hot wil nog al eens voorkomen, dat de
ringen het papier niet overal raken,
doordat, zij verbogen zijn en dan loopen
wü de kans, dat de suikerstroop uit
loopt.
Waar ik van tallooze variaties sprak,
duidde ik op de diverse smaken. We
kunnen deze vanille borstplaat, ook na
dat ze van het vuur is, vermengen met
gepelde en aan stukjes gestooten
nooten en dan een versiering van
eenige stukjes noot aanbrengen op den
bovenkant.
Verder is daar citroen- en sinaas
appelborstplaat, waarvoor we dan in-
plaats van essence de natuurvruchten
uitpersen en de goed schoongemaakte
schil afraspen met een klontje suiker,
wat een zeer fijn aroma geeft.. We
nemen dan op 500 gram suiker 1 dL.
vruchtensap en geen water of melk.
Voor chocolade borstplaat hebben
wü noodig: 500 gram suiker, 30 gram
chocoladepoeder, ruim ldL. water of
melk.
Wü vermengen suiker en chooolade-
poeder eerst met elkander en voegen
daarna het water er bü, waarna de
borstplaat wordt bereid als boven om
schreven.
Lukt een borstplaat om een of andere
reden niet of breekt ze, dan doen wü
alles weer in de pan met een tikje
water, maken de zijkanten als het
mengsel kookt weer goed schoon met
een kwastje en gaan weer op de be
kende wijze te werk.
Voor koffieborstplaat wordt een
scheutje zeer sterke koffie-extract toe
gevoegd als de suikerstroop reeds van
het vuur is, dus vóórdat men ze gaat
roeren om uit te gieten. Ziezoo, de ge
wenschte hoeveelheid is klaar en we
beginnen onze heerlijke dikke gekrui
de speculaas.
300 gram bloem, 125 gram boter, 125
gram donkerbruine basterdsuiker, 1
eetlepel speculaaskruiden (of 1 groote
theelepel kaneel, Vï theelepel gemalen
nootmuskaat) 50 gram amandelen, 25
gram sucade.
De amandelen worden in heet water
van de schillen ontdaan en de helft aan
stukjes gehakt, evenals de sucade. De
suiker wordt in de melk opgelost en
tot een soepel deeg gekneed met de
kruiden, de bloem en de boter, waar
tenslotte de amandelen en sucade door
worden gewerkt. Een bakblik wordt in
gevet, met bloem bestrooid en met het
uitgerolde deeg gevuld. Op den boven
kant leggen wij de aan grove stukken
gesneden of gehalveerde amandelen en
plaatsen de bakplaat gedurende onge
veer 15 h 20 minuten in een matig
warmen oven, waarna wij ze van bak
blik nemen en laten bekoelen.
Professoraal.
Professorsvrouw: „Vannacht droom
de ik, dat ik in je studeerkamer
kwam
Professor (ontstemd): „Je weet heel
goed, Marie, dat je mij bij mijn arbeid
niet storen mag".
Ongewoon.
Eerste student: Verbeeld je, daai
stuur ik me veertien dagen geleden
75 aan mijn kleermaker en nog heb
ik geen kwitantie!
Tweede student: Och, je moet niet
uit het oog verliezen, dat hij eerst wat
van zijn verbazing moet bekomen 1
De chauffeur met vacantie, op de
wandeling met zün baby.
(„Nebelspalter.")
Hoevele gezinnen zün er niet in eigen
land, maar zeer zeker ook buiten de
enge landsgrenzen, die gedwongen zijn
door den nood der tijden om te bezui
nigen. Slechte financieele toestanden,
salarisverminderingen, grijnzen velen
als een spook aan; niet het minst zijn
het de huisvrouwen, die het in dezen
tijd moeilijk en zwaar hebben. Voor
haar is de taak weggelegd om te zorgen,
dat het inkomen toereikend is; rekenen
en nog eens rekenen cm rond te komen
is izeboden.
Hebben wü het week- of maandgeld
behoorlijk verdeeld, zóó dat wij vaste
posten stellen voor hun voeding, klee
ding, verwarming, belasting, enz., de
post onvoorziene niet te vergeten, dan
zuilen wü met het verminderde inko
men op verschillende posten moeten
bezuinigen. Het eerst zullen velen den
ken aan den post „voeding". In een
normaal, Iegelijk levend gezin, zal men
geen belangrijke besparing moeten zoe
ken op dezen post, daar een goede huis
vrouw altijd rekening heeft te houden
met het feit, dat zij met zoo weinig
mogelijk middelen, zoo veel mogelijk
moet trachten te geven. Sparen waar
het de maag betreft kunnen wij dus
moeilijk. De instandhouding van het
lichaam eischt goede, zij het dan ook
eenvoudige voeding. Ook afwisseling
in de voedmg is noodig en deze kunnen
wy gelukkig volop geven in den vorm
io ^ffr(>^n v™chton en op verschil
lende wyze bereide aardappelgerechten.
Deze drie groepen van levensmiddelen
zyn niet duur, evenmin als de verschil
lende soorten peulvruchten.
Het middagmaal zal dan ook zonder
te groote kosten van ons te eischen nog
in tal van variaties opgediend kunnen
worden, alleen de post „vleesch" blijft
hoog, veel te hoog, naar verhouding der
voedingswaarde. We zullen hiervan dus
een zeer geringe hoeveelheid nemen,
maar zorgen, dat er groote norties
Eenige recepten voor de huisvrouw.
Nu de laatste feestdagen van het jaar
weer in aantocht zijn, komt onwille
keurig de lust bij vele huisvrouwen op,
om zelf te trachten de speciale lekker
nijen te maken. Het spreekt vanzelf, dat
dit een groote bezuiniging beteekent,
daargelaten nog, dat het voor de liuis-
genooten altijd een groote bekoring is,
als moeder zelf iets gemaakt heeft.
De goede soorten borstplaat en mar
sepein blijven altijd nog duur en als we
op iets extra's willen onthalen, zullen
wy' toch liever niet tot de goedkoope,
vaak minderwaardige soorten over
gaan.
Tof de steeds zeer in den smaak val
lende snoeperijen behoort zeker wel de
marsepein en wanneer de eerste aard
appeltjes dan ook weer in de étalages
der banketbakkerswinkels uitgestald
zijn, is het sein gegeven, dat St. Nico-
laas de rü der feestdagen gaat openen.
Marsepein maakte reeds de vreugde
onzer kinderjaren uit en ook thans valt
het nog zeer in den smaak en geldt
als een fijne snoeperij.
In verschillende vormen wordt het
ons dan ook aangeboden, een der een
voudigste is wel het marsepeinbrood,
dat geheel wit is gebleven en alleen
een donkerbruinen bovenkant heeft,
doordat men dien met een chocolade
laagje heeft bekleed en wordt in den
regel voor volwassenen bereid, daar
het hen meer om den smaak dan wel
om den bouw te doen is. Hartvormen
zullen door jonge meisjes gaarne voor
haar uitverkorene gekozen worden, die
dan versierd worden met geconfyte
vruchten, terwijl men voor kinderen
meer grappige vormen tracht uit te
denken. Beschikt men over een weinig
fantasie, dan is het marsepein gedul
dig genoeg om zich in alle mogelijke
denkbare vormen te laten kneden.
We beginnen dus met onze marse