De vrouw vol plannen. Sisiterklaas-snosperijen. Zuinig zijn en overleggen. Die nooit Iets tot stand brengt. Plannen maken is een aardig werk, het houdt een mensch jong en lenig van geest. Maar plannen-maken, waar van men zeker weet dat tóch nooit iets verwezenlijkt wordt, is lichtelijk ver moeiend Kent ge haar niet, de vrouw, die al tijd boordevol zit met die soort plan nen? Wat zal ze al niet! Haar geest is één groote en borrelende ketel vol voor nemens van prijzenswaardige kwaliteit. Het is alleen maar zoo jammer, dat nooit of te nimmer iets er van terecht komt! O, ge hoort het haar verzekeren: ze zal dezen zomer nu eens goed-tijdig vooruit de vacantie-garderobe in orde maken. Ze zal alle jurkjes van haar kleine meisjes zelf met handwerk ver sieren en ze zal tijdig naar de badplaats schrijven om toch vooral dat aardige huis aan zee te krijgen. Ze zal ook de zieke vriendin bezoeken; ze zal dit jaar nu eens niet te laat in den tuin zaaien en ze zal mevrouw X. Y. Z. nu eens eindelijk dat geleende boek terugbren gen. Ze zal zich toch weer eens een beetje meer gaan toeleggen op haar talen of haar muziek; ze zal wat meer belangstelling gaan toonen voor man- lief's werk en ze zal de werkster ver bieden om met de schoonmaak mijn- heer's bureau heelemaal door de war te gooien Er komt nóóit iets van! Terwijl ze nog met het ééne plan bezig is, wordt het alweer door een tweede verdrongen en een derde doemt op aan den horizon van haar denken. Typisch verschijnsel van dezen rus- teloozen tijd, de vrouw vól plannen, die nooit iets tot stand brengt. groenten zijn. Aardappelen zullen wij bü minder vullen de groenten in voedzamer vorm opdienen, b. v. als puree, gestoofde en gebak ken aardappelen, enz. Fruit (zooals appelen en peren) is goedkoop en kan als nage recht of als groente die nen, denken we slechts aan een heerlijke stamppot van zoete en zure appelen met aardappelen en een stukje spek. Resten van het middag maal mogen nooit worden weggewor pen, maar worden bii de boterham ge geven. Maar waar zullen wü dan op moeten bezuinigen? Zoo mogelijk op licht, klee ding en allerlei kleine uitgaven, ca deautjes, bloemen, enz. en het geld om en om keeren vóór we het uitgeven. Het is zoo ooit, zeker nu voor vele huisvrou wen noodig om te rekenen, om het huishoudgeld zooveel mogelijk in dee- len te splitsen en uit te komen!! Op gas zullen wij b.v. kunnen sparen, door onze groenten voor twee dagen'te koken; met dit koude weer is dit zeer goed mogelijk en wordt de groente den volgenden dag eenvoudig verwarmd op de aardappelpan. Verder zullen wij meer van de hooikistof couranten ge bruik moeten maken, wat ook bespa ring beteekent en bij het koken van een of ander gerecht de gaskraan op half stellen. Wat de kleeding betreft, zullen wij ons niet door uitverkoop en moeten la ten verleiden om meer te koopen dan voor het oogenblik strikt noodig is. Prijsdaling kan op den duur niet uit blijven, dus zouden wij toch te veel uit gegeven hebben met onze z.g. koopjes. Men maakt zichzelf wel wijs, dat men geen koopjes voorbij mag laten gaan, maar dat is zelfbedrog. Indien men het zuinig aan moet leggen, moet men zich bjj den aankoop van een of ander wel degelijk afvragen: „Is het werkelijk noodig?" Oppassen is de boodschap, niet alleen slechts als noodzakelijkheid voor ons zelf, maar ook als voorbeeld voor anderen en hiertoe mede te wer ken is in de eerste plaats de plicht van ons als: vrouwen en moeders! HET ZELF BEREIDE LEKKERS SMAAKT HET FIJNST. pein zelf te bereiden en de grootste vreugde van het jonge volkje is wel, als zij mogen zien hoe moeder het doet en soms zelf een hand ie mogen mee helpen. De hoofdbestanddeelen van marse pein zijn suiker, en wel poedersuiker en een goede soort gepelde amandelen; de bereiding zelve is zeer eenvoudig. Men rekënt 500 gram zoete en 20 gram bittere amandelen, 500 gram poeder suiker, 3 eetlepels rozenwater. Deze ingrediënten geven een groote hoeveelheid marsepein en kan men naar gelang van behoeften natuurlijk zelf verminderen, indien men dan ech ter zelf maar zorgt zich aan de juiste verhoudingen te houden. De amandelen worden met kokend water overgoten en blijven hierin eenige minuten staan, waarna men ge makkelijk de bruine schil verwijdert, daarna worden ze gedroogd en met de suiker drie of vier malen door den amandelmolen gemalen, waarna de massa in een pan gedaan wordt, en het rozenwater er bij wordt gevoegd; nu gaat de pan even op een zeer laag pitje en roert men zoolang, tot men een com pacte massa heeft gekregen, daarna wordt het op een porseleinen schaal overgebracht en nog eens noed dooreen gekneed. De marsepein in grondvorm is klaar. Nu kunnen we onze fantasie laten wer ken en er de gewenschte figuren aan geven, die op een met papier bekleed en met suiker op bloem bestrooid bak blik "•elegd worden en bij zeer zwakke warmte met bovenhitte daarin blijven, tot ze licht geel zijn, daarna worden zij nog warm van het papier genomen en indien men dit wenscht met geconfjjte vruchten versierd. Zelf bereide marsepein verhoogt de feestvreugde der kinderen, dus zeker zullen velen uwer aan het werk gaan en niet tegen de moeite opzien. We gaan nu verder met het maken der borstplaat. Vanille borstplaat. 500 gram suiker, 1 dL. water of melk, eenige druppels vanille essence. Wanneer we borstplaat gaan maken, zorgen wü, dat er twee bekers met koud water bij de hand staan, in de eene hebben we een schoon kwastje en in de andere een dikke alluminium haak- naald of de steel van een theelepeltje. We beginnen de suiker in de pan te doen met het water of de melk en brengen dit roerende aan de kook, waarna we het op een lage pit verder laten koken. Aan de zijkanten van de pan zal het schuim der suikeroplossing zich afzet ten en het is noodig deze met het kwastje, dat niet te nat mag zijn (daar het inkoken dan langer duurt) de ran den schoon te vegen, wat we later zoo noodig nog eens herhalen. Zien wij nu, dat de suikeroplossing dik begint te worden, dan nemen wü de in den beker koud water staande haaknaald of thee lepel en gaan er mee door het kooksel, is de oplossing nu zóó dik, dat ze aan de naald blijft hangen en wij er met de vingers een stevig balletje van kunnen vormen, dan nemen wij de pan van het vuur. Is de stroop daarentegen nog te dun, dan zullen wij ze even laten door koken. Bij de stroop, die nu de ver- eischte dikte heeft, wordt nu de vanille essence gevoegd en daarna zoolang ge roerd, tot ze min of meer dof begint te worden en dan is het oogenblik ge komen om ze vlug in de ringen te gie ten, die eenigen tijd in koud water heb ben gestaan en uitgezet zijn op wit glad papier. Voor versiering kan men na het uitgieten hier en daar een doorge sneden geconfijt vruchtje in de weeke massa drukken of ook wel een gesui kerd paars viooltje, die bü den banket bakker per ons te krijgen zijn. Is de massa nu stijf geworden, dan halen wij de ringen voorzichtig van het papier en laten den achterkant ook geheel be koelen; het best is ze in schuinen stand tegen den muur op het aanrecht te plaatsen. Tallooze variaties zijn er van borst plaat te maken en evenzeer kan men ze in diverse vormen maken. Bij het uit gieten is het wèl zoo gemakkelijk als er twee personen zijn; de eene drukt de ringen vast op het papier en de ander giet het mengsel in de vormen. Hot wil nog al eens voorkomen, dat de ringen het papier niet overal raken, doordat, zij verbogen zijn en dan loopen wü de kans, dat de suikerstroop uit loopt. Waar ik van tallooze variaties sprak, duidde ik op de diverse smaken. We kunnen deze vanille borstplaat, ook na dat ze van het vuur is, vermengen met gepelde en aan stukjes gestooten nooten en dan een versiering van eenige stukjes noot aanbrengen op den bovenkant. Verder is daar citroen- en sinaas appelborstplaat, waarvoor we dan in- plaats van essence de natuurvruchten uitpersen en de goed schoongemaakte schil afraspen met een klontje suiker, wat een zeer fijn aroma geeft.. We nemen dan op 500 gram suiker 1 dL. vruchtensap en geen water of melk. Voor chocolade borstplaat hebben wü noodig: 500 gram suiker, 30 gram chocoladepoeder, ruim ldL. water of melk. Wü vermengen suiker en chooolade- poeder eerst met elkander en voegen daarna het water er bü, waarna de borstplaat wordt bereid als boven om schreven. Lukt een borstplaat om een of andere reden niet of breekt ze, dan doen wü alles weer in de pan met een tikje water, maken de zijkanten als het mengsel kookt weer goed schoon met een kwastje en gaan weer op de be kende wijze te werk. Voor koffieborstplaat wordt een scheutje zeer sterke koffie-extract toe gevoegd als de suikerstroop reeds van het vuur is, dus vóórdat men ze gaat roeren om uit te gieten. Ziezoo, de ge wenschte hoeveelheid is klaar en we beginnen onze heerlijke dikke gekrui de speculaas. 300 gram bloem, 125 gram boter, 125 gram donkerbruine basterdsuiker, 1 eetlepel speculaaskruiden (of 1 groote theelepel kaneel, Vï theelepel gemalen nootmuskaat) 50 gram amandelen, 25 gram sucade. De amandelen worden in heet water van de schillen ontdaan en de helft aan stukjes gehakt, evenals de sucade. De suiker wordt in de melk opgelost en tot een soepel deeg gekneed met de kruiden, de bloem en de boter, waar tenslotte de amandelen en sucade door worden gewerkt. Een bakblik wordt in gevet, met bloem bestrooid en met het uitgerolde deeg gevuld. Op den boven kant leggen wij de aan grove stukken gesneden of gehalveerde amandelen en plaatsen de bakplaat gedurende onge veer 15 h 20 minuten in een matig warmen oven, waarna wij ze van bak blik nemen en laten bekoelen. Professoraal. Professorsvrouw: „Vannacht droom de ik, dat ik in je studeerkamer kwam Professor (ontstemd): „Je weet heel goed, Marie, dat je mij bij mijn arbeid niet storen mag". Ongewoon. Eerste student: Verbeeld je, daai stuur ik me veertien dagen geleden 75 aan mijn kleermaker en nog heb ik geen kwitantie! Tweede student: Och, je moet niet uit het oog verliezen, dat hij eerst wat van zijn verbazing moet bekomen 1 De chauffeur met vacantie, op de wandeling met zün baby. („Nebelspalter.") Hoevele gezinnen zün er niet in eigen land, maar zeer zeker ook buiten de enge landsgrenzen, die gedwongen zijn door den nood der tijden om te bezui nigen. Slechte financieele toestanden, salarisverminderingen, grijnzen velen als een spook aan; niet het minst zijn het de huisvrouwen, die het in dezen tijd moeilijk en zwaar hebben. Voor haar is de taak weggelegd om te zorgen, dat het inkomen toereikend is; rekenen en nog eens rekenen cm rond te komen is izeboden. Hebben wü het week- of maandgeld behoorlijk verdeeld, zóó dat wij vaste posten stellen voor hun voeding, klee ding, verwarming, belasting, enz., de post onvoorziene niet te vergeten, dan zuilen wü met het verminderde inko men op verschillende posten moeten bezuinigen. Het eerst zullen velen den ken aan den post „voeding". In een normaal, Iegelijk levend gezin, zal men geen belangrijke besparing moeten zoe ken op dezen post, daar een goede huis vrouw altijd rekening heeft te houden met het feit, dat zij met zoo weinig mogelijk middelen, zoo veel mogelijk moet trachten te geven. Sparen waar het de maag betreft kunnen wij dus moeilijk. De instandhouding van het lichaam eischt goede, zij het dan ook eenvoudige voeding. Ook afwisseling in de voedmg is noodig en deze kunnen wy gelukkig volop geven in den vorm io ^ffr(>^n v™chton en op verschil lende wyze bereide aardappelgerechten. Deze drie groepen van levensmiddelen zyn niet duur, evenmin als de verschil lende soorten peulvruchten. Het middagmaal zal dan ook zonder te groote kosten van ons te eischen nog in tal van variaties opgediend kunnen worden, alleen de post „vleesch" blijft hoog, veel te hoog, naar verhouding der voedingswaarde. We zullen hiervan dus een zeer geringe hoeveelheid nemen, maar zorgen, dat er groote norties Eenige recepten voor de huisvrouw. Nu de laatste feestdagen van het jaar weer in aantocht zijn, komt onwille keurig de lust bij vele huisvrouwen op, om zelf te trachten de speciale lekker nijen te maken. Het spreekt vanzelf, dat dit een groote bezuiniging beteekent, daargelaten nog, dat het voor de liuis- genooten altijd een groote bekoring is, als moeder zelf iets gemaakt heeft. De goede soorten borstplaat en mar sepein blijven altijd nog duur en als we op iets extra's willen onthalen, zullen wy' toch liever niet tot de goedkoope, vaak minderwaardige soorten over gaan. Tof de steeds zeer in den smaak val lende snoeperijen behoort zeker wel de marsepein en wanneer de eerste aard appeltjes dan ook weer in de étalages der banketbakkerswinkels uitgestald zijn, is het sein gegeven, dat St. Nico- laas de rü der feestdagen gaat openen. Marsepein maakte reeds de vreugde onzer kinderjaren uit en ook thans valt het nog zeer in den smaak en geldt als een fijne snoeperij. In verschillende vormen wordt het ons dan ook aangeboden, een der een voudigste is wel het marsepeinbrood, dat geheel wit is gebleven en alleen een donkerbruinen bovenkant heeft, doordat men dien met een chocolade laagje heeft bekleed en wordt in den regel voor volwassenen bereid, daar het hen meer om den smaak dan wel om den bouw te doen is. Hartvormen zullen door jonge meisjes gaarne voor haar uitverkorene gekozen worden, die dan versierd worden met geconfyte vruchten, terwijl men voor kinderen meer grappige vormen tracht uit te denken. Beschikt men over een weinig fantasie, dan is het marsepein gedul dig genoeg om zich in alle mogelijke denkbare vormen te laten kneden. We beginnen dus met onze marse

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 11