Iets over de verzorging der huid. Een aardige expositie. Het menu van de week. fóodennieuwijes. Gebruikt poede crème. In den modernen tijd staat de vrouw eenerzijds in het nadeel, anderzijds in het voordeel tegenover haar moeder en grootmoeder. Zij heeft een .d]"uk leven; het snelle tempo doet op ieder een zijn invloed gelden; de zenuwen hebben meer te verduren. Dat is juist, wat de huid het meeste kwaad poet. Doch zij weet ook beter, wat zij te doen heeft om haar huid gezond en frisch te houden. De wetenschap past zich altijd aan bij de eischen van den tijd en geeft nu ook haar belangstel ling aan de verzorgzing der huid, nu de omstandigheden dit noodig maken. Doch dan moet ook elke vrouw zon der uitzondering de moeite nemen, haar huid te verzorgen; als zij dit niet doet, zal zij spoedig ten achter staan bij haar tijdgenooten en zelfs bij het uiterlijk van vrouwen uit vroegere tijden. De ongunstige invloeden van dezen tijd kan zij n.1. niet ontloopen. Te vette of te droge huid. Er zijn twee manieren, waarop af- vijkingen van de huid zich openbaren. De huid is öf te vet öf te droog. Het zou ontmoedigend zijn, na te gaan hoe weinig vrouwen een werkelijke nor male huid hebben, als wij niet tegen beide afwijkingen middelen konden aanwenden ter bestrijding. De te vette huid komt vooral voor op jeugdigen leeftijd; dit wil echter niet zeggen, dat deze kwaal niet evengoed bij oudere vrouwen kan voorkomen. Verwijde poriën zijn de oorzaak van het euvel. Poederen helpt slechts voor zeer kor ten tijd; bovendien is deze soort van huid zeer gevoelig voor puistjes, zwarte poriën en zelfs eczeem. De te droge huid komt meer voor op middelbaren leeftijd en bij lichte blon dines. Zij is gevoelig en vervelt spoe dig, heeft te lijden van allerlei ongun stige weersomstandigheden, moet altijd met zorg behandeld worden en vormt zeer spoedig rimpels. Voor beide af wijkingen neme men slechts prepara ten van bekende en erkend goede merken. Voor een te vette huid dienen in de eerste plaats lotions, die haar reinigen en versterken en de poriën doen samentrekken. Dit laatste vooral is een eerste vereischte. Voor een te droge huid zijn er zeer goede crèmes in den handel, die de onderliggende weefsels voeden en daardoor rimpels en het doffe, levenlooze uiterlijk van de huid wegnemen. Bij beginnende o,T ierdomsverschijnselen kan het tijdig i geregeld gebruik van een werke lijk goede crème nog veel verhelpen. (Nadruk verboden.) Moderne kussens. Nog nimmer is het kussen zóó in den smaak gevallen als de laatste jaren, waar men van de eenvoudigste cretone- ne kussens tot de meest smaakvolle kunstproducten in de winkelétalages biet. Onlangs zag ik in een van die groote magazijnen een tentoonstelling van de nieuwste kussens, zoo apart van vorm en kleur, als ik nimmer te voren zag. In een artistieke wanorde lagen ze door elkander, niet alleen ronde, vier kante en ovale kussens, maar ook kus sens, die in den vorm van bloemen wa ren gemaakt. Zoo was daar een kussen, dat een reuzen viool voorstelde in verschillende schakeeringen van paars, 'n merkwaar dige nabootsing van de natuurlijke bloem, terwijl zelfs één trachtte 'n roos geel satijn in den vorm van een zonne bloem, terwijl zelfs één trochtte een roos uit te beelden, en uit zeer vele satijnen gefrinselde stukjes zijde bestond, een waar kunststuk. De onderkant der blaadjes was donker rood satijn, terwijl de bovenkant diep rose was in verschil lende nuances, zoodat de binnenste bla deren der roos veel donkerder waren, dan de buitenste. Verder lagen kussens zoo rond als ballen en andere weer, die een zuiver beeld van een kubus vaven. Zeer in trek zijn de kussens, die die nen als haardzitje. Men ziet in de win kels mooie van leder vervaardigde, die men in een eenvoudiger genre heel goed zelf kan maken en dan overtrekt met een stof, die bü de meubels past. Ze moeten echter veel steviger gevuld worden dan de gewone divankussens, daar zij anders heel gauw ingedrukt worden en uit den vorm gaan. Het beste is om eerst het overtrek in den ge- wenschten vorm te maken en zeer dicht met veeren te vullen en daarna te over trekken, b.v. met geribd fluweel of een andere stevige effen stof. Deze zelfge maakte haardkussens zijn aanmerkelijk billijker in prijs, dan de klaargekochte en voldoen evenzeer aan het gewensch- te doel. Zondag: Garnalen op broodcroutons, Gevulde kalfsborst, Spruitjes, Aardappelen, Appelvla. Maandag: Koud vleesch, Brusselsch lof, aardappelen, Rijst met bessensap. Dinsdag: Gebakken bloedworst met appelen, Bloemkool, gestoofde aardappelen. Woensdag: Bloemkoolsoep, Karbonade, Knolraap, aardappelen. Donderdag: Runderlapjes, Andijvie, aardappelen, Zoete appeltjes. Vrijdag I: Gekookte schol met zure eiersaus, Wortelen, aardappelen, Appelschotel. Vrijdag II: Appel en nooten, Kaasomelet, Spaghetti met tomatensaus. Zaterdag: Zuurkool met mager pekelspek, Aardappelpuree, Karnemelksche pap. Appelvla: Voor de bereiding van dit appelscho teltje moeten we een fijn soort zure ap pelen gebruiken, dus niet de gewone moesappelen, maar bellefleur of goud renetten. We hebben noodig 1 kg zure appelen, 3 eetlepels abrikozenmarme- lade, 150 gram witte suiker en 3 eieren. De appelen worden zoo dun mogelijk geschild in vieren gesneden, van de klokhuizen ontdaan en met 1/2 dl water tot moes gekookt. We zorgen er voor, dat ze op een zeer kleine pit komen te staan, daar ze anders licht aanbran den. Zijn ze gelijkmatig gaar, dan wor den ze door de paardeharen zeef ge wreven. De eierdooiers worden schui mig geklopt met de helft van de suiker en de abrikozen marmelade en door de gezeefde moes geroerd, waarna we dit in een vuurvast schoteltje overbren gen en er tenslotte het zeer stijfge klopte eiwit, waar wij de rest van de suiker mee klopten, bovennp stapelen. We plaatsen het schoteltje gedurende een half uurtje of iets langer in een lauwe oven, waardoor het eiwit dan lichtbruin en croquant wordt. Gebakken bloedworst met appelen is een goedkoop gerecht, dat buitenge woon smakelijk en voedzaam is; toe spijs gaf ik niet aan, omdat we dan wat meer saus over de bloemkool geven. Zooveel mogelijk zal ik trachten om menu's samen te stellen, die eenige be zuiniging op de huishoudelijke uit gaven geven, omdat dit voor velen on zer geboden is. We rekenen voor 4 a 5 personen 500 gram bloedworst, die wij aan dikke plakken laten snijden, ver der hebben wij eenige flinke appels noodig. De koekepan maken wij warm, doen een weinig boter, vet of slaolie in de pan en leggen de plakken worst er in, nadat wij in het vel der worst een kleine inkeping hebben gegeven en ze even door een weinig bloem hebben ge haald. Op een niet te hard vuur worden zij aan beide zijden gebakken en op een verwarmden schotel overgebracht; in het uit de worst gebakken vet worden de aan plakken gesneden en geboorde appelen gebakken (vooral niet te don ker laten worden) en op de bloedworst gelegd. Hebben wij jus van den vori- gen dag over, dan komt het resteerende vet daarbij, en anders zeven wij het en voegen het bij het sausje voor de ge stoofde aardappelen, waarvoor wij deze in plakken snijden, 30 gram boter met 25 gram bloem vermengen, wat noot bijvoegen en langzamerhand 4 dl is 4 kleine kopjes melk en de aardappelen hierin stoven. We zien wel, dat ons maal voedzaam genoeg is en toespijs overbodig. Hieronder laat ik een goed recept volgen voor het maken van een smake lijk jus, waarvoor noodig is 1 dl water 50 gram reuzel, 50 gram vet, 1 ui, 1. worteltje, 1 takje selderij, 1 laurierblad, 12 kruidnagelen, peper, zout, maizena en 4 maggiblokjes. 1 liter water opzetten met de ui, de wortel, pakje selderij, kruidnagel en laurierblad en dit een half uurtje trek ken, evenals wij dit met bouillon doen, en de smaak der kruiden zich aan het water geeft, daarna alles zeven. In één kopje water lossen wij 2 theelepeltjes gebrande suiker op; deze is bij den kruidenier in busjes te verkrijgen, kost heel weinig en is ook heel goed om bij het zetten van koffie te gebruiken, waardoor de koffie niet alleen aan kleur en smaak wint, maar ook voor- deeliger in het gebruik is. We brengen het gezeefde water weer aan de kook, voegen 50 gram vet en 50 gram reuzei of 100 gram boter of Delftsche bij, ie opgeloste gebrande suiker en de bouil lonblokjes, waarna wij het gehcpi op smaak afmaken met zout en peper, koken alles nu gedurende eenige minu ten door en binden wij het met een wei nig maizena; wil men de jus vetter, dan kan men vóór het opdienen nog vet bij voegen. Indien deze jus zorgvuldig is toebereid, dan is zij zeer smakelijk. J. v. d. M. te H. Recept voor kof- fie-extract. 5 lood is 50 gram koffie. 4 dl. is 4 kopjes heet water. De koffie wordt fijn gemalen in den filter gedaan en stevig aangedrukt; nu komt eerst het steenen zeefje er op en daarna worden in het bejiin kleine scheutjes heet water op geschonken, waardoor de koffie uitzet; later kan men er wat meer op doen. Wil men goed sterk extract hebben, dan neme men den tijd daarvoor en schenke niet haastig op, terwijl men evenmin het doorloopen moet bevorderen door op den filter te tikken, zooals dit vaak geschiedt. Is het water verbruikt, dan schenke men de koffie in het extract kannetje over of zorgt, dat de tuit van de kof fiepot met een prop watten afgesloten blijft. Bij het schenken dezer koffie in de kopjes, meer of minder naarmate men sterkere of minder sterke koffie wenscht en vuile de kopjes aan met kokende melk. Teneinde onze lezeressen zoo vlug mogelijk op hare vragen te kunnen antwoorden, zie ik de correspondentie betreffende deze rubriek in het vervolg gaarne aan het adres gezonden. Redactrice „Onze Keuken", Hofzichtlaan 4 (Marlot) Den Haag. Het nleUW8te Crêpe satin. Crêpe satin is de geliefkoosde zijde voor gekleede japonnen en de eenige garneering bestaat uit ingezette dee- len, die heel dicht langs de naden worden opgestikt; bijzonder mooi is, de japon op zijde te drapeeren en de plooi met een gesp bijeen te houden. Ceintuur van bont. Inplaats van de lederen ceintuur ziet men deze thans van bont dragen op manteljaponnen, korte en sportinan- tels. Veel wordt hiervoor ook imitatie Breitschwanz gekozen. Het is zeer modern en staat origineel, doch.... men moet er slank voor zijn. Bonten dassen. Bonten dassen zijn eveneens zeer modern en maken van den mantel of het korte jasje een gekleed geheel. Deze dassen zijn lange, smalle reepen bont, die van voren of op zij van den hals sluiten bij wijze van een halve knoop. Zwart wollen mantels. Deze worden met bont afgezet, ook dezen winter weer zeer veel gedragen. Een zwart marocain of crêpe de chine japon in princessevorm kleedt hier onder bijzonder goed, vooral wanneer deze gegarneerd wordt met rood of groen. Een princesse japon met een I kleine ronde bolero van zwart fluweel 1 geeft een aardig geheel. - Het nieuwste kapsel heet vent" De haren worden hieffV* „wild over voorhoofd slanen ni gen gelegd, waarbij men 1 Z*n' heeft, dat er bij een kai>s niet veel van het kapsel on 7-" Tincl blijft zitten! PSel op z«n P^ats Shawls. Shawls worden onder de mantels van wollen cachemir of flanel gedra gen en bij avondkleeding van zijde* mouseline met een rand van struis veertjes. Het laatste kan ongetwijfeld chic staan maarof zoo'n „nietS)y> warmte geeft? Halsuitsnijdtgg Deze wordt bij de avondjaponnen vrij sterk overdreven; hoewel aan d6 voorzijde der japon slechts een zeer zedige halsuitsnijding gemaakt wordt, is deze aan den rug soms tot even bo ven het middel doorgevoerd. De strandcostumes met hare lage uitsnij dingen zjjn te vergoelijken, maar dat dit tot in de salons doordringt is zeer sterk overdreven enniet mooi te noemen. Rose en zaehtblauw. Rose en zaehtblauw kunnen heel goed samen gecombineerd worden. Een ketting van zachtblauwe kralen staat bijzonder aardig op een rose japon en rose kralen ldeeden goed by een blauwe japon. Pilsweel. Fluweel en vooral zwart Iluweelen japonnen vallen dezen winter bijzon der in den smaak. Ook gewerkt fluweel ziet men weer dragen, veel bruin met kleine patroontjes. Niet iedere vrouw kleedt gekleurd en bewerkt fluweel; effen tinten staan gekleeder en flattee- ren meer, zoodat men voorzichtig moet zijn bij zijn keuze. Capes. Kleine bonten en fluweelen capes worden in plaats van de avondmantels op de avondtoiletten gedragen. Zwart fluweel is het mooiste en meest moderne. WAT WORDT ER GEDRAGEN Ballonmouwen, die ruim over een hooge smalle manchet vallen. Plissée's, gepiiseerde volants en groepen plooi en, de laatste meestal gedeeltelijk opge stikt. Blouses met half lange tuniek op een geplisseerden rok. Afknoopbare bon ten kragen om verschillende mantels of japonnen een gekleeder aanzien te geven. Volants-sleepen en draperieën bij avondjaponnen. Dubbele rijen knoo- pen en loodrechte knoopsgaten op jas jes en mantels. Lange bonten dassen, waardoor de schouders smaller lijken. Kleine volants aan mouwlooze japon nen, direct aan den schouder aangezet, die de mouwen vervangen. Schoenen met ingezette deelen van wildleder en klein koordje, dat door twee nesselgaten gehaald en daarna dicht gestrikt wordt. Kettingen in_a'" lerlei vorm en kleur, waarvan sommig® kralen zelfs glazen bloemen en knopp® uitbeelden. Wollen kant in allerlei tinten. Japonnen afgewerkt met al lerlei soorten haakwerk, zoow el wit als bij de japon passende kleuren. Veel wordt hiervoor de mooie zachte Angora wol gekozen, waarvan de kraag en man- chetten bij het dragen een fijn pluizig aanzien krijgen. (Nadruk verboden). Welke bontsoorten kunnen jonge meisjes dragen? Het antwoord hierop zou kunnen lui' den: Dit hangt geheel en al van den smaak der moeder af. Toch kan een jong meisje niet alles dragen en valt de keus voor haar in den regel op een kort of driekwart manteltje. Kleine meisje® tot 3 a 4 jaar kunnen 'heel goed imitatie Breitschwanz of hermelijn dragen- Voor oudere meisjes zijn echter ver schillende bontsoorten niet geschikt, daar zij dikwijls te ouwelijk staan en ook te kostbaar zijn, onder ander0 Breitschwanz, Nerz en Astrakan. ye' schikte mantels voor jonge meisF worden daarentegen gemaakt van brette, Antilope, Gazel en Eekimff (Nadruk verboden). Veeren motte. De mode der kleine hoedjes breng'' het d-ragen van veeren in allerlei vorm met zich mede; men ziet geheele gnu- jJ-andes, cocardes; zelfs vogeltjes van

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1931 | | pagina 12