Iets over de verzorging
der huid.
Een aardige expositie.
Het menu van de week.
fóodennieuwijes.
Gebruikt poede crème.
In den modernen tijd staat de vrouw
eenerzijds in het nadeel, anderzijds in
het voordeel tegenover haar moeder
en grootmoeder. Zij heeft een .d]"uk
leven; het snelle tempo doet op ieder
een zijn invloed gelden; de zenuwen
hebben meer te verduren. Dat is juist,
wat de huid het meeste kwaad poet.
Doch zij weet ook beter, wat zij te
doen heeft om haar huid gezond en
frisch te houden. De wetenschap past
zich altijd aan bij de eischen van den
tijd en geeft nu ook haar belangstel
ling aan de verzorgzing der huid, nu
de omstandigheden dit noodig maken.
Doch dan moet ook elke vrouw zon
der uitzondering de moeite nemen,
haar huid te verzorgen; als zij dit niet
doet, zal zij spoedig ten achter staan
bij haar tijdgenooten en zelfs bij het
uiterlijk van vrouwen uit vroegere
tijden. De ongunstige invloeden van
dezen tijd kan zij n.1. niet ontloopen.
Te vette of te droge huid.
Er zijn twee manieren, waarop af-
vijkingen van de huid zich openbaren.
De huid is öf te vet öf te droog. Het
zou ontmoedigend zijn, na te gaan hoe
weinig vrouwen een werkelijke nor
male huid hebben, als wij niet tegen
beide afwijkingen middelen konden
aanwenden ter bestrijding. De te vette
huid komt vooral voor op jeugdigen
leeftijd; dit wil echter niet zeggen, dat
deze kwaal niet evengoed bij oudere
vrouwen kan voorkomen. Verwijde
poriën zijn de oorzaak van het euvel.
Poederen helpt slechts voor zeer kor
ten tijd; bovendien is deze soort van
huid zeer gevoelig voor puistjes,
zwarte poriën en zelfs eczeem.
De te droge huid komt meer voor op
middelbaren leeftijd en bij lichte blon
dines. Zij is gevoelig en vervelt spoe
dig, heeft te lijden van allerlei ongun
stige weersomstandigheden, moet altijd
met zorg behandeld worden en vormt
zeer spoedig rimpels. Voor beide af
wijkingen neme men slechts prepara
ten van bekende en erkend goede
merken. Voor een te vette huid dienen
in de eerste plaats lotions, die haar
reinigen en versterken en de poriën
doen samentrekken. Dit laatste vooral
is een eerste vereischte. Voor een te
droge huid zijn er zeer goede crèmes
in den handel, die de onderliggende
weefsels voeden en daardoor rimpels
en het doffe, levenlooze uiterlijk van
de huid wegnemen. Bij beginnende
o,T ierdomsverschijnselen kan het tijdig
i geregeld gebruik van een werke
lijk goede crème nog veel verhelpen.
(Nadruk verboden.)
Moderne kussens.
Nog nimmer is het kussen zóó in den
smaak gevallen als de laatste jaren,
waar men van de eenvoudigste cretone-
ne kussens tot de meest smaakvolle
kunstproducten in de winkelétalages
biet.
Onlangs zag ik in een van die groote
magazijnen een tentoonstelling van de
nieuwste kussens, zoo apart van vorm
en kleur, als ik nimmer te voren zag.
In een artistieke wanorde lagen ze
door elkander, niet alleen ronde, vier
kante en ovale kussens, maar ook kus
sens, die in den vorm van bloemen wa
ren gemaakt.
Zoo was daar een kussen, dat een
reuzen viool voorstelde in verschillende
schakeeringen van paars, 'n merkwaar
dige nabootsing van de natuurlijke
bloem, terwijl zelfs één trachtte 'n roos
geel satijn in den vorm van een zonne
bloem, terwijl zelfs één trochtte een roos
uit te beelden, en uit zeer vele satijnen
gefrinselde stukjes zijde bestond, een
waar kunststuk. De onderkant der
blaadjes was donker rood satijn, terwijl
de bovenkant diep rose was in verschil
lende nuances, zoodat de binnenste bla
deren der roos veel donkerder waren,
dan de buitenste.
Verder lagen kussens zoo rond als
ballen en andere weer, die een zuiver
beeld van een kubus vaven.
Zeer in trek zijn de kussens, die die
nen als haardzitje. Men ziet in de win
kels mooie van leder vervaardigde, die
men in een eenvoudiger genre heel
goed zelf kan maken en dan overtrekt
met een stof, die bü de meubels past.
Ze moeten echter veel steviger gevuld
worden dan de gewone divankussens,
daar zij anders heel gauw ingedrukt
worden en uit den vorm gaan. Het beste
is om eerst het overtrek in den ge-
wenschten vorm te maken en zeer dicht
met veeren te vullen en daarna te over
trekken, b.v. met geribd fluweel of een
andere stevige effen stof. Deze zelfge
maakte haardkussens zijn aanmerkelijk
billijker in prijs, dan de klaargekochte
en voldoen evenzeer aan het gewensch-
te doel.
Zondag:
Garnalen op broodcroutons,
Gevulde kalfsborst, Spruitjes,
Aardappelen,
Appelvla.
Maandag:
Koud vleesch,
Brusselsch lof, aardappelen,
Rijst met bessensap.
Dinsdag:
Gebakken bloedworst met appelen,
Bloemkool, gestoofde aardappelen.
Woensdag:
Bloemkoolsoep,
Karbonade,
Knolraap, aardappelen.
Donderdag:
Runderlapjes,
Andijvie, aardappelen,
Zoete appeltjes.
Vrijdag I:
Gekookte schol met zure eiersaus,
Wortelen, aardappelen,
Appelschotel.
Vrijdag II:
Appel en nooten,
Kaasomelet,
Spaghetti met tomatensaus.
Zaterdag:
Zuurkool met mager pekelspek,
Aardappelpuree,
Karnemelksche pap.
Appelvla:
Voor de bereiding van dit appelscho
teltje moeten we een fijn soort zure ap
pelen gebruiken, dus niet de gewone
moesappelen, maar bellefleur of goud
renetten. We hebben noodig 1 kg zure
appelen, 3 eetlepels abrikozenmarme-
lade, 150 gram witte suiker en 3 eieren.
De appelen worden zoo dun mogelijk
geschild in vieren gesneden, van de
klokhuizen ontdaan en met 1/2 dl water
tot moes gekookt. We zorgen er voor,
dat ze op een zeer kleine pit komen te
staan, daar ze anders licht aanbran
den. Zijn ze gelijkmatig gaar, dan wor
den ze door de paardeharen zeef ge
wreven. De eierdooiers worden schui
mig geklopt met de helft van de suiker
en de abrikozen marmelade en door de
gezeefde moes geroerd, waarna we dit
in een vuurvast schoteltje overbren
gen en er tenslotte het zeer stijfge
klopte eiwit, waar wij de rest van de
suiker mee klopten, bovennp stapelen.
We plaatsen het schoteltje gedurende
een half uurtje of iets langer in een
lauwe oven, waardoor het eiwit dan
lichtbruin en croquant wordt.
Gebakken bloedworst met appelen is
een goedkoop gerecht, dat buitenge
woon smakelijk en voedzaam is; toe
spijs gaf ik niet aan, omdat we dan wat
meer saus over de bloemkool geven.
Zooveel mogelijk zal ik trachten om
menu's samen te stellen, die eenige be
zuiniging op de huishoudelijke uit
gaven geven, omdat dit voor velen on
zer geboden is. We rekenen voor 4 a 5
personen 500 gram bloedworst, die wij
aan dikke plakken laten snijden, ver
der hebben wij eenige flinke appels
noodig. De koekepan maken wij warm,
doen een weinig boter, vet of slaolie in
de pan en leggen de plakken worst er
in, nadat wij in het vel der worst een
kleine inkeping hebben gegeven en ze
even door een weinig bloem hebben ge
haald. Op een niet te hard vuur worden
zij aan beide zijden gebakken en op een
verwarmden schotel overgebracht; in
het uit de worst gebakken vet worden
de aan plakken gesneden en geboorde
appelen gebakken (vooral niet te don
ker laten worden) en op de bloedworst
gelegd. Hebben wij jus van den vori-
gen dag over, dan komt het resteerende
vet daarbij, en anders zeven wij het en
voegen het bij het sausje voor de ge
stoofde aardappelen, waarvoor wij deze
in plakken snijden, 30 gram boter met
25 gram bloem vermengen, wat noot
bijvoegen en langzamerhand 4 dl is 4
kleine kopjes melk en de aardappelen
hierin stoven. We zien wel, dat ons
maal voedzaam genoeg is en toespijs
overbodig.
Hieronder laat ik een goed recept
volgen voor het maken van een smake
lijk jus, waarvoor noodig is 1 dl water
50 gram reuzel, 50 gram vet, 1 ui, 1.
worteltje, 1 takje selderij, 1 laurierblad,
12 kruidnagelen, peper, zout, maizena
en 4 maggiblokjes.
1 liter water opzetten met de ui, de
wortel, pakje selderij, kruidnagel en
laurierblad en dit een half uurtje trek
ken, evenals wij dit met bouillon doen,
en de smaak der kruiden zich aan het
water geeft, daarna alles zeven. In één
kopje water lossen wij 2 theelepeltjes
gebrande suiker op; deze is bij den
kruidenier in busjes te verkrijgen, kost
heel weinig en is ook heel goed om bij
het zetten van koffie te gebruiken,
waardoor de koffie niet alleen aan
kleur en smaak wint, maar ook voor-
deeliger in het gebruik is. We brengen
het gezeefde water weer aan de kook,
voegen 50 gram vet en 50 gram reuzei
of 100 gram boter of Delftsche bij, ie
opgeloste gebrande suiker en de bouil
lonblokjes, waarna wij het gehcpi op
smaak afmaken met zout en peper,
koken alles nu gedurende eenige minu
ten door en binden wij het met een wei
nig maizena; wil men de jus vetter, dan
kan men vóór het opdienen nog vet bij
voegen. Indien deze jus zorgvuldig is
toebereid, dan is zij zeer smakelijk.
J. v. d. M. te H. Recept voor kof-
fie-extract.
5 lood is 50 gram koffie.
4 dl. is 4 kopjes heet water.
De koffie wordt fijn gemalen in den
filter gedaan en stevig aangedrukt; nu
komt eerst het steenen zeefje er op en
daarna worden in het bejiin kleine
scheutjes heet water op geschonken,
waardoor de koffie uitzet; later kan
men er wat meer op doen. Wil men
goed sterk extract hebben, dan neme
men den tijd daarvoor en schenke niet
haastig op, terwijl men evenmin het
doorloopen moet bevorderen door op
den filter te tikken, zooals dit vaak
geschiedt.
Is het water verbruikt, dan schenke
men de koffie in het extract kannetje
over of zorgt, dat de tuit van de kof
fiepot met een prop watten afgesloten
blijft. Bij het schenken dezer koffie in
de kopjes, meer of minder naarmate
men sterkere of minder sterke koffie
wenscht en vuile de kopjes aan met
kokende melk.
Teneinde onze lezeressen zoo vlug
mogelijk op hare vragen te kunnen
antwoorden, zie ik de correspondentie
betreffende deze rubriek in het vervolg
gaarne aan het adres gezonden.
Redactrice „Onze Keuken",
Hofzichtlaan 4 (Marlot)
Den Haag.
Het nleUW8te
Crêpe satin.
Crêpe satin is de geliefkoosde zijde
voor gekleede japonnen en de eenige
garneering bestaat uit ingezette dee-
len, die heel dicht langs de naden
worden opgestikt; bijzonder mooi is,
de japon op zijde te drapeeren en de
plooi met een gesp bijeen te houden.
Ceintuur van bont.
Inplaats van de lederen ceintuur ziet
men deze thans van bont dragen op
manteljaponnen, korte en sportinan-
tels. Veel wordt hiervoor ook imitatie
Breitschwanz gekozen. Het is zeer
modern en staat origineel, doch....
men moet er slank voor zijn.
Bonten dassen.
Bonten dassen zijn eveneens zeer
modern en maken van den mantel of
het korte jasje een gekleed geheel.
Deze dassen zijn lange, smalle reepen
bont, die van voren of op zij van den
hals sluiten bij wijze van een halve
knoop.
Zwart wollen mantels.
Deze worden met bont afgezet, ook
dezen winter weer zeer veel gedragen.
Een zwart marocain of crêpe de chine
japon in princessevorm kleedt hier
onder bijzonder goed, vooral wanneer
deze gegarneerd wordt met rood of
groen. Een princesse japon met een
I kleine ronde bolero van zwart fluweel
1 geeft een aardig geheel. -
Het nieuwste kapsel heet
vent" De haren worden hieffV*
„wild over voorhoofd slanen ni
gen gelegd, waarbij men 1 Z*n'
heeft, dat er bij een kai>s
niet veel van het kapsel on 7-" Tincl
blijft zitten! PSel op z«n P^ats
Shawls.
Shawls worden onder de mantels
van wollen cachemir of flanel gedra
gen en bij avondkleeding van zijde*
mouseline met een rand van struis
veertjes. Het laatste kan ongetwijfeld
chic staan maarof zoo'n „nietS)y>
warmte geeft?
Halsuitsnijdtgg
Deze wordt bij de avondjaponnen
vrij sterk overdreven; hoewel aan d6
voorzijde der japon slechts een zeer
zedige halsuitsnijding gemaakt wordt,
is deze aan den rug soms tot even bo
ven het middel doorgevoerd. De
strandcostumes met hare lage uitsnij
dingen zjjn te vergoelijken, maar dat
dit tot in de salons doordringt is zeer
sterk overdreven enniet mooi te
noemen.
Rose en zaehtblauw.
Rose en zaehtblauw kunnen heel
goed samen gecombineerd worden.
Een ketting van zachtblauwe kralen
staat bijzonder aardig op een rose
japon en rose kralen ldeeden goed by
een blauwe japon.
Pilsweel.
Fluweel en vooral zwart Iluweelen
japonnen vallen dezen winter bijzon
der in den smaak. Ook gewerkt fluweel
ziet men weer dragen, veel bruin met
kleine patroontjes. Niet iedere vrouw
kleedt gekleurd en bewerkt fluweel;
effen tinten staan gekleeder en flattee-
ren meer, zoodat men voorzichtig moet
zijn bij zijn keuze.
Capes.
Kleine bonten en fluweelen capes
worden in plaats van de avondmantels
op de avondtoiletten gedragen.
Zwart fluweel is het mooiste en
meest moderne.
WAT WORDT ER GEDRAGEN
Ballonmouwen, die ruim over een
hooge smalle manchet vallen. Plissée's,
gepiiseerde volants en groepen plooi
en, de laatste meestal gedeeltelijk opge
stikt.
Blouses met half lange tuniek op een
geplisseerden rok. Afknoopbare bon
ten kragen om verschillende mantels
of japonnen een gekleeder aanzien te
geven. Volants-sleepen en draperieën
bij avondjaponnen. Dubbele rijen knoo-
pen en loodrechte knoopsgaten op jas
jes en mantels.
Lange bonten dassen, waardoor de
schouders smaller lijken.
Kleine volants aan mouwlooze japon
nen, direct aan den schouder aangezet,
die de mouwen vervangen.
Schoenen met ingezette deelen van
wildleder en klein koordje, dat door
twee nesselgaten gehaald en daarna
dicht gestrikt wordt. Kettingen in_a'"
lerlei vorm en kleur, waarvan sommig®
kralen zelfs glazen bloemen en knopp®
uitbeelden.
Wollen kant in allerlei tinten.
Japonnen afgewerkt met al lerlei
soorten haakwerk, zoow el wit als bij de
japon passende kleuren. Veel wordt
hiervoor de mooie zachte Angora wol
gekozen, waarvan de kraag en man-
chetten bij het dragen een fijn pluizig
aanzien krijgen.
(Nadruk verboden).
Welke bontsoorten kunnen jonge
meisjes dragen?
Het antwoord hierop zou kunnen lui'
den: Dit hangt geheel en al van den
smaak der moeder af. Toch kan een
jong meisje niet alles dragen en valt de
keus voor haar in den regel op een kort
of driekwart manteltje. Kleine meisje®
tot 3 a 4 jaar kunnen 'heel goed imitatie
Breitschwanz of hermelijn dragen-
Voor oudere meisjes zijn echter ver
schillende bontsoorten niet geschikt,
daar zij dikwijls te ouwelijk staan en
ook te kostbaar zijn, onder ander0
Breitschwanz, Nerz en Astrakan. ye'
schikte mantels voor jonge meisF
worden daarentegen gemaakt van
brette, Antilope, Gazel en Eekimff
(Nadruk verboden).
Veeren motte.
De mode der kleine hoedjes breng''
het d-ragen van veeren in allerlei vorm
met zich mede; men ziet geheele gnu-
jJ-andes, cocardes; zelfs vogeltjes van