Hoe lang werkt een hulsvrouw? Practische wenken. Het menu van de week. VA ons bitterkoekjes, 2' eieren, Vt L. melk, 30 gram maïzena, 1 pakje vanille suiker, 75 gram suiker, 50 gram roze en witte schuimpjes, een flinke lepel abrikozen- of andere jam. Aardappelreepjes. In Europa langer dan In de Ver. Staten De Nationale Bond' voor Huishoud kunde heeft een zeer zorgvuldig uitge werkt onderzoek gepubliceerd, betref fend© den gemiddelden arbeidstijd voor huisvrouwen, gerekend per week en wel in de Europeesohe landen alsook in Amerika. In Duitschlamd en Oostenrijk is de gemiddeld© arbeid der huisvrouw 112 tot 118 uur, in Frankrijk 92115 uur, in Tsjecho Slowakije 105119 uur, in j Spanje 75—108 uur, Italië 80—100 uur, i Polen 7991 uur. Ons land wordt even- j als Engeland en andere landen niet ge noemd in dit verslag, maar na deze op somming gaat men over tot de Ameri kaansche huisvrouw en heeft men vast gesteld, dat deze gemiddeld niet meer dan 63 uur per week aan huisboudelü- ken arbeid besteedt, wat een verschil van 20 tot 90 procent beteek ent met de huisvrouwen in de verschillende met name genoemde landen in Europa, en deze 63 uren, dus gemiddeld 9 uren pot dag huiselijke bezigheden, hebben in Amerika bii mannen zoowel als bü vrouwen ontstemming gewekt. De Amerikanen, die zeer tegen de vrcuw opzien, ziin van meening, dat hier een onjuiste arbeidsverdeeling plaats heeft. De man heeft in Amerika een arbeidsweek van 48 uren. zoodat de vrouw 15 uur per week meer werkt dan de man. De Amerikaansche huisvrouw be nijdt in stilte bet meisje, dat haar be zigheden buitenshuis heeft, daar zij niet alleen den korten werkdag, maar ook haar recht op vacanties kan doen gel "en. Hoe vreemd zouden deze Amerikaan sche huisvrouwen echter opzien en welk een geheel ander begrip zouden zij krij gen van het woord huishouding, indien zti eens gedurende eenigen tijd het werk van een Europeesohe huisvrouw uit den middenstand zou moeten verrichten en v/el zonder al die vanzelfsprekende tech nische hulpmiddelen, waarover men in Amerika de beschikking heeft. Het inkoopen van levensmiddelen kost de Amerikaansche huisvrouw geen tijd; zii maakt een lijst van hetgeen zü noocig heeft, bestelt dit telefonisch en alles wordt haar thuis bezorgd; dit is deels in ons land ook zoo, maar in de ons omringende landen is dit niet zoo; daar toch gaan de vrouwen eenige ma len per week naar de markt voor groen ten, fruit, enz. en halen haar verdere levensmiddelen ook, hetgeen veel tijd verlies beteekent. De Amerikaansche vrouw doet haar bestellingen in het groot op, zoodat zij te allen tijd© safe is, als de heer des huizes een gast meebrengt. In Amerika worden buitengewoon veel blikjes gebruikt, véél, véél meer dlan bü ons. Verder heeft büna iedere woning een ijskast, provisiekast, electrische appa raten, stofzuiger, vuilafvoer, afwasoh- in richting, warm water aanleg en cen trale verwarming. By ons zijn in de woningen der meer gegoeden wel reeds verschillende elec trische hulpmiddelen ten dienste der huisvrouw, maar lang niet zooveel als bü onze Amerikaansche zusters. Wü draaien echter in een visieuse cirkel, daar juist die huisvrouwen bij ons, die noodgedwongen géén of weinig hulp kunnen nemen, zoo'n groot gemak hier van zouden hebben, maar de aanschaf fing is voor haar beurs veel te kostbaar, terwijl zij, die zich al deze electrische gemakken wèl kunnen aanschaffen, de noodzakelijkheid ervan niet inzien, daar zü over genoeg personeel beschik ken om het werk te doen. Verder is het een groot bezwaar, dat et geen normaliseering in de electri sche apparaten is, waardoor het vaak voorkomt, dat men, als één of ander •mderdeel defect is, soms weken en we ken lang moet wachten, eer de fabriek dit leveren kan. Wat de voeding der Amerikanen be- Sreft. deze is geheel anders dan bü ons en de man is tevreden met wat hem voorgezet wordt. Zij ken nen niet het gezellige tafe len zooals dit bü ons het ge val is en waarbij de huis vrouw in de eerste plaats hare zorgen besteed aan het tafel goed en eetgerei, maar ook gaarne zorgt, dat het gebo- dene smakelük opgediend wordt. In weinige gezinnen heeft de vrouw hulp van man en kinderen met afne men en afwasschen, terwül de Ameri kaan het vanzelfsprekend vindt om mee aan te pakken, want „Mother is a lady". Al deze factoren werken er toe mede, om de huisvrouw op hooger peil te brengen en slechts zelden heeft men Amerikaansche huisvrouwen, die zich zóó afsloven als dit bii ons vaak hst geval is. Dit laatste is echter grootendeels de fout van onze huisvrouwen zelve, daar zii vaak de slavin der kinderen is en hen alles uit de handen neemt. Leert zii haar jongens zoowel ais haar meisjes al vroeg aanpakken en allerlei kleine huiselijke bezigheden, dan zullen zij dit later gewoon vinden. Hebben wij zelf ook niet in onze jeugd moeten lee- ren, dat er niet alleen genoegens en rechten, maar in de eerste plaats „plich ten" waren? Kinderen, die het woord plicht al vroeg keren kennen, komen zooveel zekerder in het leven te staan, weten niet alleen te vragen, maar ook te geven. BANG IN HET DONKER. Wanneer een kind bang in het don ker blijkt te zijn of soms mst een kreet van angst wakker wordt, is het aan te bevelen, een nachtlichtje te geven. Dat is volstrekt geen slechte gewoonte, zoo als men dikwijls meent. Men kan van tijd tot tijd eens probeeren, of het zon der nachtlichtje even goed gaat, doch een dergelijke poging kan slechts suc ces hebben, wanneer het kind reeds verscheidene nachten achtereen rustig geslapen heeft. Vele nerveuse angst toestanden bii jonge menschen ziin nog een gevolg van de angst, waarmee zii als kind eiken nacht moesten ingaan. ORIGINEELE LAMPEKAPPEN. Evengoed als men zelf een elegante sierpop kan maken, kan men ook zelf een lampekap versieren. Een goed idee is büv. tafzii'de, die wij gemakkelijk op de hand of op de machine kunnen rim pelen, in de kleur van herfstbladeren, met een paar meters bijpassend l'int en zilveren of gouden franje als garnee ring. De zijde mag niet te dik ziin en niet te sprekend van kleur, want op het oogenblik zijn juist die zachtere tinten in de mode. Een origineel idee is de lampekap, die met behulp van afge dankte landkaarten is versierd. Het uitknippen en opplakken is echter niet ieders werk. Doch wanneer men de lampekap klaar heeft, zal men met ge noegen opkijken naar de vreemde om trekken der vreemde werelddeelen en droomen van verre landen, terwijl de vlijtige handen, die dat alles te voor schijn getoovend hebben, eindelijk mo gen uitrusten. CREPE DE CHINE ZAKDOEKEN. Crêpe de Ohine zakdoeken worden 's avonds in de kleur der japon gedra gen. De initialen worden dan van zil veren pailletten gemaakt, die vooral op donkere zakdoekjes mooi uitkomen. Zekér is, dat men wel op mag pas sen, dergelijke vrü fijne zakdoekjes niet te verliezen, daar de aanschaffing vrij wat kostbaarder is dan die van gewone battisten doekjes. Wasschen van wollen japonnen. Voor het wasschen van donkere wol len japonnen gebruike men bii voor keur houtzeep. Op 100 gram houtzeep (ongeveer 10 cent) giet men kokend water en laat dit tot den volgenden dag staan. De japon wordt flink uitgeklopt en afgeborsteld, zoodat alle stof er uit is en nu komt deze in een teil of em mer, waarin het gezeefde houtzeep wat er en blijft hierin een uur of zes staan, daarna slaan wii de japon flink door het water heen en drukken ze tusschen de handen uit. Is de japon schoon, dan wordt ze in lauw water eenige malen nagespoeld, omgekeerd en buiten op een lün gehangen. Het overtollige water zakt nu naar mouwen en zoom, zoodat wü deze tus schen de handen uitdrukken, niet wrin gen. Daarna de japon van tijd tot tüd nog eens flink schudden om het water te verwijderen. Nog vochtig wordt de japon op den verkeerden kant of op den goeden kant ondier een doek gestreken. Standjes. Moeders, laat er toch niet bü de min sts kleinigheid, die uw kind verkeerd doet, een strenge, harde, berispende toon in uw stem komen. Het kind zal u evengoed waarschijnlijk beter begrijpen, wanneer het op rustige wijze wordt uitgelegd, wat het verkeerd heeft gedaan. Heftigheid en een onaangename spreekwijze ziin nooit een goed voor beeld. Zondag: (le Paaschdag): Groentensoep. Kalfsfricandeau. Spinazie met harde eieren en brooderoutons. Aardappelpuree. Crème bruxelloise. Beschuitje met kaas. Maandag: (2e Paaschdag). Russische eieren. Koud vleesch met sauce bonne femme. Doperwten en worteltjes. Aardapp elreep jes. Blanc manger met zandkoekjes. Noten en fruit. Dinsdag: Varkensschiif. Savoyekool, aardappelen. Gort met rozünen. Woensdag: Vleeschschelp. Witte boonen met zure saus. Aardappelen. Griesmeel met bessensap. Donderdag: Klapstuk. Hutspot. Watergruwel. Vrijdag: Selderii-soep. Gebakken bot. Sla met gebakken aardappelen. Vrijdag II: Perzische eieren. Raapstelen, gebruinde boter. Aardappelen. VantiUevla niet abrikozen. Zaterdag: Karbonade. Knolraap, aardappelen. Havermout. Crème hraxelMse. De bitterkoekjes worden met jam be streken en in een glazen vla-schotel gelegd. De melk wordt aan de kook ge bracht met suiker en vanillesuiker en de eieren met de maizena tot een papje geroerd, waarbij lepel voor lepel een deel van de heete melk gevoegd wordt en daarna komt alles terug in de pan; de vla moeten wii dan onder goed roeren nog even laten doorkoken, waarna deze wat moet bekoelen; daarna wordt de oppervlakte afwisselend met rose en witte schuimpjes gegarneerd. We kunnen deze schuimpjes ook zelf maken door 4 of 5 eiwitten met 3 lepels poedersuiker en een pakje vanillesuiker zéér stijf te kloppen; van de helft leg gen we kleine hoop.,es op een stuk pa pier en de andere helft kleuren wü met een paar druppels plantenrood rose en komt eveens in kleine hoopjes op het papier en daarna in een zeer lauwen oven; zijn de schuimpjes droog, wat wel eenigen tijd duurt, dan worden zü voorzichtig van het papier afgehaald en op de vla gelegd. Handige kooksters kunnen het eiwit in torentjes op het papier spuiten met de garneerspuit. Sauce boiine femme. 3 eieren, VA dL. beste slaolie, A. dL. kruiudnazün, peper, zout, mosterd, ka pertjes en zeer fün gehakte peterselie. De eieren worden 8 minuten gekookt, daarna afgekoeld, gepeld en wit en geel gescheiden. Het geel wordt met een vorm volko men fijn gemaakt en vermengd met peper, zout en mosterd; daarna komt druppelsgewijze de slaolie erbij en de azijn en als dit alles tezamen goed ver mengd is, het zéér fijn gehakte eiwit, de peterselie en de kapertjes. Het kalfs- vleeseh wordt in plakken gesneden en op een vleeschschaal gelegd, hierover- heen wordt de saus gegoten, terwijl als garneering eenige takjes peterselie om den rand, gelegd worden. 225 gram koude aardappelen, 225 gram boter, 4 eieren, zout. De aardappelen worden gemalen en bloem en boter worden erbij gevoegd, terwijl de laatste met behulp van een mes in kleine stukjes door bloem en aardappelen verdeeld wordt; daarna worden 3 eieren met het zout geklopt en van bloem, aardappelen, boter en eieren maken we een samenhangende bal, zóó, dat alle ingrediënten goed met elkander vermengd zijn. Een plank of aanrecht wordt met bloem bestoven, evenals de deegrol en de bal wordt nu uitgerold tot een lang werpige lap, die wü in de lengte twee maal dubbel vouwen en deze lange reep eveneens twee maal dubbel vouwen en met de rol weer uitrollen, dus op de zelfde wijze als wii dit met blaierdeeg doen; deze bewerking herhalen wii drie maal en zorgen er tenslotte voor dat we een lang deeg hebben, dat A. cM. dik is. hiervan snijden wij reepjes van 1 cM. breedte en 5 6 cM. lengte, leggen ze op een beboterd bakblik en bestrij ken den bovenkant met het geklopte ei, dat wii nog over hebben, waarna ze in een matig warmen oven gebakken worden. Blanc manger met zandkoekjes. Voor de koekjes: 180 gram bloem, 120 gram boter, 60 gram lichte basterdsuiker. Voor de blanc manger: 3 dL. room, 4 dL. melk, 75 gram witte suiker, 1 pakje vanillesuiker, 7 blaadjes witte gelatine, 12 geconfiite kersjes. Voor de zandkoekjes kneden wij de gezeefde bloem, boter en basterdsuiker met de hand dooreen tot een stevig deeg. dat wii daarna neg een kwartiertje op een koele plaats wegzetten om wat op te stijven; de boter wordt door het kne den met de hand altijd wat slap en daardoor hebben wij kans, dat de koek jes minder smakelük worden. We kun nen het deeg nu uitrollen en er met een waterglas 12 cirkels uitsteken, die op een ingevette bakplaat worden ge legd en in den oven lichtbruin gebak ken; in 10 a 12 minuten zijn deze dunne koeken gaar. Room en melk worden met de suikeT en vanillesuiker gekookt enhierin wordt, als de pan van het vuur is, de geweekte gelatine opgelost; om het vlugger af te laten koelen wordt de massa overgebracht in een andere pan of kom, terwijl we niet vergeten, van tijd tot. tijd te roeren, om het zakken der gelatine te voorkomen. Zien wii, dat de pudding stijf begint te werden, dan roeren we alles nog eens goed door een en brengen ze over in 12 omge spoelde kopjes, liefst hooge, waarvan de omtrek kleiner moet zijn dan van de zandkoekjes. Zijn de puddinkjes geheel en al stijf, dan keeren wij de kopjes om op de zandkoekjes en mocht dit niet zoo ge makkelijk gaan, dan houden wij de vormpjes een paar tellen in warm wa ter, waardoor ze gemakkelijk los laten. Bovenop ieder puddinkje leggen we een halve kers of snijden een geconfüt kersje in vieren en liggen dit zóó, dat de uiteinden in het midden tezamen komen. Beschikt men niet over een oven, dan kunnen deze groo+ere zand- koeken ook klaar gekocht worde t en maken we alleen de bianc manger. Vragen betreffende deze rubriek worden gaarne beantwoord door: de Redactrice „Onze Keuken", Hofzichtlaan 4, Den Haag.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 17