Hoe lang werkt een hulsvrouw?
Practische wenken.
Het menu van de week.
VA ons bitterkoekjes, 2' eieren, Vt L.
melk, 30 gram maïzena, 1 pakje vanille
suiker, 75 gram suiker, 50 gram roze
en witte schuimpjes, een flinke lepel
abrikozen- of andere jam.
Aardappelreepjes.
In Europa langer dan In de Ver. Staten
De Nationale Bond' voor Huishoud
kunde heeft een zeer zorgvuldig uitge
werkt onderzoek gepubliceerd, betref
fend© den gemiddelden arbeidstijd voor
huisvrouwen, gerekend per week en
wel in de Europeesohe landen alsook in
Amerika.
In Duitschlamd en Oostenrijk is de
gemiddeld© arbeid der huisvrouw 112
tot 118 uur, in Frankrijk 92115 uur,
in Tsjecho Slowakije 105119 uur, in j
Spanje 75—108 uur, Italië 80—100 uur, i
Polen 7991 uur. Ons land wordt even- j
als Engeland en andere landen niet ge
noemd in dit verslag, maar na deze op
somming gaat men over tot de Ameri
kaansche huisvrouw en heeft men vast
gesteld, dat deze gemiddeld niet meer
dan 63 uur per week aan huisboudelü-
ken arbeid besteedt, wat een verschil
van 20 tot 90 procent beteek ent met de
huisvrouwen in de verschillende met
name genoemde landen in Europa, en
deze 63 uren, dus gemiddeld 9 uren pot
dag huiselijke bezigheden, hebben in
Amerika bii mannen zoowel als bü
vrouwen ontstemming gewekt.
De Amerikanen, die zeer tegen de
vrcuw opzien, ziin van meening, dat
hier een onjuiste arbeidsverdeeling
plaats heeft. De man heeft in Amerika
een arbeidsweek van 48 uren. zoodat de
vrouw 15 uur per week meer werkt dan
de man.
De Amerikaansche huisvrouw be
nijdt in stilte bet meisje, dat haar be
zigheden buitenshuis heeft, daar zij
niet alleen den korten werkdag, maar
ook haar recht op vacanties kan doen
gel "en.
Hoe vreemd zouden deze Amerikaan
sche huisvrouwen echter opzien en welk
een geheel ander begrip zouden zij krij
gen van het woord huishouding, indien
zti eens gedurende eenigen tijd het werk
van een Europeesohe huisvrouw uit den
middenstand zou moeten verrichten en
v/el zonder al die vanzelfsprekende tech
nische hulpmiddelen, waarover men in
Amerika de beschikking heeft.
Het inkoopen van levensmiddelen
kost de Amerikaansche huisvrouw geen
tijd; zii maakt een lijst van hetgeen zü
noocig heeft, bestelt dit telefonisch en
alles wordt haar thuis bezorgd; dit is
deels in ons land ook zoo, maar in de
ons omringende landen is dit niet zoo;
daar toch gaan de vrouwen eenige ma
len per week naar de markt voor groen
ten, fruit, enz. en halen haar verdere
levensmiddelen ook, hetgeen veel tijd
verlies beteekent.
De Amerikaansche vrouw doet haar
bestellingen in het groot op, zoodat zij
te allen tijd© safe is, als de heer des
huizes een gast meebrengt.
In Amerika worden buitengewoon
veel blikjes gebruikt, véél, véél meer
dlan bü ons.
Verder heeft büna iedere woning een
ijskast, provisiekast, electrische appa
raten, stofzuiger, vuilafvoer, afwasoh-
in richting, warm water aanleg en cen
trale verwarming.
By ons zijn in de woningen der meer
gegoeden wel reeds verschillende elec
trische hulpmiddelen ten dienste der
huisvrouw, maar lang niet zooveel als
bü onze Amerikaansche zusters. Wü
draaien echter in een visieuse cirkel,
daar juist die huisvrouwen bij ons, die
noodgedwongen géén of weinig hulp
kunnen nemen, zoo'n groot gemak hier
van zouden hebben, maar de aanschaf
fing is voor haar beurs veel te kostbaar,
terwijl zij, die zich al deze electrische
gemakken wèl kunnen aanschaffen, de
noodzakelijkheid ervan niet inzien,
daar zü over genoeg personeel beschik
ken om het werk te doen.
Verder is het een groot bezwaar, dat
et geen normaliseering in de electri
sche apparaten is, waardoor het vaak
voorkomt, dat men, als één of ander
•mderdeel defect is, soms weken en we
ken lang moet wachten, eer de fabriek
dit leveren kan.
Wat de voeding der Amerikanen be-
Sreft. deze is geheel anders dan bü ons
en de man is tevreden met wat
hem voorgezet wordt. Zij ken
nen niet het gezellige tafe
len zooals dit bü ons het ge
val is en waarbij de huis
vrouw in de eerste plaats hare
zorgen besteed aan het tafel
goed en eetgerei, maar ook
gaarne zorgt, dat het gebo-
dene smakelük opgediend
wordt.
In weinige gezinnen heeft de vrouw
hulp van man en kinderen met afne
men en afwasschen, terwül de Ameri
kaan het vanzelfsprekend vindt om mee
aan te pakken, want „Mother is a lady".
Al deze factoren werken er toe mede,
om de huisvrouw op hooger peil te
brengen en slechts zelden heeft men
Amerikaansche huisvrouwen, die zich
zóó afsloven als dit bii ons vaak hst
geval is.
Dit laatste is echter grootendeels de
fout van onze huisvrouwen zelve, daar
zii vaak de slavin der kinderen is en
hen alles uit de handen neemt. Leert
zii haar jongens zoowel ais haar meisjes
al vroeg aanpakken en allerlei kleine
huiselijke bezigheden, dan zullen zij
dit later gewoon vinden. Hebben wij
zelf ook niet in onze jeugd moeten lee-
ren, dat er niet alleen genoegens en
rechten, maar in de eerste plaats „plich
ten" waren?
Kinderen, die het woord plicht al
vroeg keren kennen, komen zooveel
zekerder in het leven te staan, weten
niet alleen te vragen, maar ook te
geven.
BANG IN HET DONKER.
Wanneer een kind bang in het don
ker blijkt te zijn of soms mst een kreet
van angst wakker wordt, is het aan te
bevelen, een nachtlichtje te geven. Dat
is volstrekt geen slechte gewoonte, zoo
als men dikwijls meent. Men kan van
tijd tot tijd eens probeeren, of het zon
der nachtlichtje even goed gaat, doch
een dergelijke poging kan slechts suc
ces hebben, wanneer het kind reeds
verscheidene nachten achtereen rustig
geslapen heeft. Vele nerveuse angst
toestanden bii jonge menschen ziin nog
een gevolg van de angst, waarmee zii
als kind eiken nacht moesten ingaan.
ORIGINEELE LAMPEKAPPEN.
Evengoed als men zelf een elegante
sierpop kan maken, kan men ook zelf
een lampekap versieren. Een goed idee
is büv. tafzii'de, die wij gemakkelijk op
de hand of op de machine kunnen rim
pelen, in de kleur van herfstbladeren,
met een paar meters bijpassend l'int en
zilveren of gouden franje als garnee
ring. De zijde mag niet te dik ziin en
niet te sprekend van kleur, want op het
oogenblik zijn juist die zachtere tinten
in de mode. Een origineel idee is de
lampekap, die met behulp van afge
dankte landkaarten is versierd. Het
uitknippen en opplakken is echter niet
ieders werk. Doch wanneer men de
lampekap klaar heeft, zal men met ge
noegen opkijken naar de vreemde om
trekken der vreemde werelddeelen en
droomen van verre landen, terwijl de
vlijtige handen, die dat alles te voor
schijn getoovend hebben, eindelijk mo
gen uitrusten.
CREPE DE CHINE ZAKDOEKEN.
Crêpe de Ohine zakdoeken worden
's avonds in de kleur der japon gedra
gen. De initialen worden dan van zil
veren pailletten gemaakt, die vooral op
donkere zakdoekjes mooi uitkomen.
Zekér is, dat men wel op mag pas
sen, dergelijke vrü fijne zakdoekjes niet
te verliezen, daar de aanschaffing vrij
wat kostbaarder is dan die van gewone
battisten doekjes.
Wasschen van wollen japonnen.
Voor het wasschen van donkere wol
len japonnen gebruike men bii voor
keur houtzeep. Op 100 gram houtzeep
(ongeveer 10 cent) giet men kokend
water en laat dit tot den volgenden dag
staan. De japon wordt flink uitgeklopt
en afgeborsteld, zoodat alle stof er uit
is en nu komt deze in een teil of em
mer, waarin het gezeefde houtzeep wat er
en blijft hierin een uur of zes staan,
daarna slaan wii de japon flink door
het water heen en drukken ze tusschen
de handen uit. Is de japon schoon, dan
wordt ze in lauw water eenige malen
nagespoeld, omgekeerd en buiten op
een lün gehangen.
Het overtollige water zakt nu naar
mouwen en zoom, zoodat wü deze tus
schen de handen uitdrukken, niet wrin
gen. Daarna de japon van tijd tot tüd
nog eens flink schudden om het water
te verwijderen.
Nog vochtig wordt de japon op den
verkeerden kant of op den goeden kant
ondier een doek gestreken.
Standjes.
Moeders, laat er toch niet bü de min
sts kleinigheid, die uw kind verkeerd
doet, een strenge, harde, berispende
toon in uw stem komen. Het kind zal
u evengoed waarschijnlijk beter
begrijpen, wanneer het op rustige wijze
wordt uitgelegd, wat het verkeerd heeft
gedaan. Heftigheid en een onaangename
spreekwijze ziin nooit een goed voor
beeld.
Zondag:
(le Paaschdag):
Groentensoep.
Kalfsfricandeau.
Spinazie met harde eieren en
brooderoutons.
Aardappelpuree.
Crème bruxelloise.
Beschuitje met kaas.
Maandag:
(2e Paaschdag).
Russische eieren.
Koud vleesch met sauce bonne femme.
Doperwten en worteltjes.
Aardapp elreep jes.
Blanc manger met zandkoekjes.
Noten en fruit.
Dinsdag:
Varkensschiif.
Savoyekool, aardappelen.
Gort met rozünen.
Woensdag:
Vleeschschelp.
Witte boonen met zure saus.
Aardappelen.
Griesmeel met bessensap.
Donderdag:
Klapstuk.
Hutspot.
Watergruwel.
Vrijdag:
Selderii-soep.
Gebakken bot.
Sla met gebakken aardappelen.
Vrijdag II:
Perzische eieren.
Raapstelen, gebruinde boter.
Aardappelen.
VantiUevla niet abrikozen.
Zaterdag:
Karbonade.
Knolraap, aardappelen.
Havermout.
Crème hraxelMse.
De bitterkoekjes worden met jam be
streken en in een glazen vla-schotel
gelegd. De melk wordt aan de kook ge
bracht met suiker en vanillesuiker en
de eieren met de maizena tot een papje
geroerd, waarbij lepel voor lepel een
deel van de heete melk gevoegd wordt
en daarna komt alles terug in de pan;
de vla moeten wii dan onder goed roeren
nog even laten doorkoken, waarna deze
wat moet bekoelen; daarna wordt de
oppervlakte afwisselend met rose en
witte schuimpjes gegarneerd.
We kunnen deze schuimpjes ook zelf
maken door 4 of 5 eiwitten met 3 lepels
poedersuiker en een pakje vanillesuiker
zéér stijf te kloppen; van de helft leg
gen we kleine hoop.,es op een stuk pa
pier en de andere helft kleuren wü met
een paar druppels plantenrood rose en
komt eveens in kleine hoopjes op het
papier en daarna in een zeer lauwen
oven; zijn de schuimpjes droog, wat
wel eenigen tijd duurt, dan worden zü
voorzichtig van het papier afgehaald
en op de vla gelegd. Handige kooksters
kunnen het eiwit in torentjes op het
papier spuiten met de garneerspuit.
Sauce boiine femme.
3 eieren, VA dL. beste slaolie, A. dL.
kruiudnazün, peper, zout, mosterd, ka
pertjes en zeer fün gehakte peterselie.
De eieren worden 8 minuten gekookt,
daarna afgekoeld, gepeld en wit en geel
gescheiden.
Het geel wordt met een vorm volko
men fijn gemaakt en vermengd met
peper, zout en mosterd; daarna komt
druppelsgewijze de slaolie erbij en de
azijn en als dit alles tezamen goed ver
mengd is, het zéér fijn gehakte eiwit,
de peterselie en de kapertjes. Het kalfs-
vleeseh wordt in plakken gesneden en
op een vleeschschaal gelegd, hierover-
heen wordt de saus gegoten, terwijl als
garneering eenige takjes peterselie om
den rand, gelegd worden.
225 gram koude aardappelen, 225
gram boter, 4 eieren, zout.
De aardappelen worden gemalen en
bloem en boter worden erbij gevoegd,
terwijl de laatste met behulp van een
mes in kleine stukjes door bloem en
aardappelen verdeeld wordt; daarna
worden 3 eieren met het zout geklopt
en van bloem, aardappelen, boter en
eieren maken we een samenhangende
bal, zóó, dat alle ingrediënten goed met
elkander vermengd zijn.
Een plank of aanrecht wordt met
bloem bestoven, evenals de deegrol en
de bal wordt nu uitgerold tot een lang
werpige lap, die wü in de lengte twee
maal dubbel vouwen en deze lange reep
eveneens twee maal dubbel vouwen en
met de rol weer uitrollen, dus op de
zelfde wijze als wii dit met blaierdeeg
doen; deze bewerking herhalen wii drie
maal en zorgen er tenslotte voor dat
we een lang deeg hebben, dat A. cM. dik
is. hiervan snijden wij reepjes van 1
cM. breedte en 5 6 cM. lengte, leggen
ze op een beboterd bakblik en bestrij
ken den bovenkant met het geklopte ei,
dat wii nog over hebben, waarna ze in
een matig warmen oven gebakken
worden.
Blanc manger met zandkoekjes.
Voor de koekjes:
180 gram bloem, 120 gram boter, 60
gram lichte basterdsuiker.
Voor de blanc manger:
3 dL. room, 4 dL. melk, 75 gram witte
suiker, 1 pakje vanillesuiker, 7 blaadjes
witte gelatine, 12 geconfiite kersjes.
Voor de zandkoekjes kneden wij de
gezeefde bloem, boter en basterdsuiker
met de hand dooreen tot een stevig deeg.
dat wii daarna neg een kwartiertje op
een koele plaats wegzetten om wat op
te stijven; de boter wordt door het kne
den met de hand altijd wat slap en
daardoor hebben wij kans, dat de koek
jes minder smakelük worden. We kun
nen het deeg nu uitrollen en er met
een waterglas 12 cirkels uitsteken, die
op een ingevette bakplaat worden ge
legd en in den oven lichtbruin gebak
ken; in 10 a 12 minuten zijn deze dunne
koeken gaar.
Room en melk worden met de suikeT
en vanillesuiker gekookt enhierin
wordt, als de pan van het vuur is, de
geweekte gelatine opgelost; om het
vlugger af te laten koelen wordt de
massa overgebracht in een andere pan
of kom, terwijl we niet vergeten, van
tijd tot. tijd te roeren, om het zakken
der gelatine te voorkomen. Zien wii,
dat de pudding stijf begint te werden,
dan roeren we alles nog eens goed door
een en brengen ze over in 12 omge
spoelde kopjes, liefst hooge, waarvan de
omtrek kleiner moet zijn dan van de
zandkoekjes.
Zijn de puddinkjes geheel en al stijf,
dan keeren wij de kopjes om op de
zandkoekjes en mocht dit niet zoo ge
makkelijk gaan, dan houden wij de
vormpjes een paar tellen in warm wa
ter, waardoor ze gemakkelijk los laten.
Bovenop ieder puddinkje leggen we
een halve kers of snijden een geconfüt
kersje in vieren en liggen dit zóó, dat
de uiteinden in het midden tezamen
komen. Beschikt men niet over een
oven, dan kunnen deze groo+ere zand-
koeken ook klaar gekocht worde t en
maken we alleen de bianc manger.
Vragen betreffende deze rubriek
worden gaarne beantwoord door:
de Redactrice „Onze Keuken",
Hofzichtlaan 4, Den Haag.