Voor jonge moeders. Medisch allerlei. Spreuken. Het menu van de^e week Het eerste halfjaar der zuigelingen. Iets over de verzorging der zuigelingen. door MEDICUS. Zindelijkheid en nauwgezette, geregel de zorg zijn de voornaamste grondsla gen voor de behandeling van een zuige ling. Aangezien storingen in den groei en de ontwikkeling van het lichaam het kind voornamelijk op dezen jeug digen leeftijd bedreigen, dient de grootste zorg besteed te worden aan een juiste voeding. Wat dit betreft is het streng vasthouden aan de tijden, waarop het kind gevoed wordt, van evenveel belang als de samenstelling van het voedsel zelf. Ongeregelde voe dingstijden moeten op den duur elk kind zenuwachtig maken, want het jonge maagje is nog niet in staat, zich telkens op die veranderingen in te stel len. Verkeerde behandeling in dit op zicht kan reeds in betrekkelijk korten tijd van een vroolijk, volgzaam kind een weerbarstige knorrepot maken, waar de moeder steeds meer last van heeft. De reden van die opvallende verandering in het kind zoekt de moeder dan gewoonlijk overal, behalve bij zichzelf. Nu de tweede vraag: welk voedsel moet het kind krijgen? Er bestaat nog altijd geen voedingsmiddel, dat een volwaardig surrogaat voor de moeder melk is. Wanneer de moeder dus in staat is, om haar kind zelf te voeden, mag zij zich daaraan beslist niet ont trekken. In het geheele leven van het kind is er geen periode aan te wqzen, die zoo beslissend is voor zijn ontwik keling als het eerste halfjaar. In dien tijd behoort het kind, wanneer dit eenigszins mogelijk is, geheel of anders gedeeltelijk met moedermelk gevoed te worden. Het is dus niet voldoende om, zooals dikwijls geschiedt, slechts de eerste zes weken het kind zelf te voeden. De bijvoeding, die het kind moet krijgen in ieder geval zoodra het een half jaar oud is dient dezelfde ver houding tusschen de bestanddeelen te bezitten als de moedermelk, n.1. eiwit ten, vetten en koolhydraten in een ver houding van 1:4:7. Deze verhouding is van groot belang voor de zuigelin gen, omdat zij zeer spoedig onderhevig zijn aan voedingsstoornissen, storin gen in den groei en de ontwikkeling en vooral de zoo gevaarlijke buikloop. De nieuwe resultaten, welke in de voe dingswetenschap zijn bereikt, moet ook de jonge moeder zich ten nutte maken. Het is bewezen, dat de beste sappen en bestanddeelen voor het kind zich in vruchten en groenten bevinden; welis waar heeft de griesmeelpap onzze zuige lingen langen tijd groote diensten be wezen, doch versch fruit en versche groenten zijn ongetwijfeld beter. Voor al op het platteland, waar men er zoo gemakkelijk de hand op kan leggen, is men in de gelegenheid om het kind datgene te geven, wat er het beste voor is. Goede voeding is niet altijd hetzelf de als krachtige voeding, want een te hooge voedingswaarde is voor het kind even schadelijk als een te geringe. Groote hoeveelheden melk, benevens vleesch en eieren bekomen het kind al even slecht als slappe soepjes, aard appelen en brood. Het is een onjuist inzicht, dat een kind beter groeit en beter bestand is tegen acute infectie ziekten, wanneer men het een teveel geeft aan krachtig voedsel. Het weer standsvermogen wordt juist het grootst, wanneer men de juiste middenweg weet te kiezen. Voor een hygiënische voeding van het kind is het ook noodig, dat de hoe veelheid vloeibaar voedsel niet te groot wordt. Vloeibaar voedsel stelt «oodeloos hooge eischen aan het hart en dit is juist iets, waar in de wriEe jeugd op gelet moet worden. De gewoonte, om veel soep te geven, moet om deze reden afgekeurd worden: het kind wordt er soms meer door ge schaad dan gebaat. Verder moeten jonge kinderen over het algemeen zoo min mogelijk vleesch krijgen. „Geen vleesch voor ze naar sohol gaan is heusch niet zoo'n slechte stelregel en in de gevallen, waarin men zich daar aan hield, zijn over het algemeen zeer goede resultaten bereikt. (Nadruk verboden). Een eenvoudig middel tegen puistjes. De koolhydraten in ons voedsel, waar toe in de eerste plaats suiker en zet meel behooren, oefenen volgens de jongste onderzoekingen ook een gun- stigen invloed uit op de talkklieren der huid. Een diëet, dat rijk is aan koolhy draten, heeft een sterk verhoogde werkzaamheid dezer klieren tengevol ge, wat vooral van belang is, wanneer men last heeft van pujsties. Electrisch slapen. Prof. dr. Hess te Zürich heeft door proeven op dieren aangetoond, dat men vermoedelijk binnen afzienbaren tijd slapeloosheid kan genezen met behulp van electriciteit. Bij de proeven vielen de dieren in een diepen slaap, na onge veer anderhalf uur te zijn behandeld met bijzonder dunne electroden. Thans zal de geleerde een serie proeven on dernemen om vast te stellen, of electri citeit ook op menschelijke hersenen een dergelijken invloed heeft. Het weerstandsvermogen van onze beenderen. Een tusschen twee steunpunten vrij opgehangen dijbeen kan in elk geval met een gewicht van 390 kg worden bezwaard; eerst wanneer dit gewicht ongeveer 400 kg bedraagt, breekt het. Bij draaiing is het weerstandsvermo gen van het been echter veel kleiner; in dat geval zijn 89 kg reeds -voldoende om het te breken. EEN PRACTISCHE WENK. Als men een dun gummibuisje over den tuitmond van een gieter trekt, voorkomt men het vervelende nadrup- pelen, waardoor de kleeren nat wor den, terwijl bij het begieten van ka merplanten door morsen vlekken op de vensterbank ontstaan. Licht verbreiden en verspreiden In des levens duisternis, 't „Ik" begraven, zielen laven In der wereld wildernis. 't Zwakke sterken, door uw Werken 't Goede stichten overal, Dat in 't leven is een streven, Dat u éénmaal loonen zal! Aan onze toekomst staat menigmaal niet in den weg dan ons verleden. Het waar gelijk is ernstig stil, Ootmoedig en bescheiden, Het valsche spreidt den pauwestaart En wil zich doen benijden. Heb den moed steeds uw gedachten te zeggen, wanneer het noodig blijkt te zijn. Ook in de school des levens brengt menigeen het niet tot het verkrijgen van het diploma voor voldoende ken nis. Trouw is een ellendige lafheid, als ze niet een van zelf sprekend iets is. Maar ai te vaak leert men iemand's ware karakter pas kennen, als het hem goed gaat. Ben dwaas leert uit ervaring, maar een wijs man leer door ervaring van anderen. De hoop is een zeldzame en koste lijke gave en een groot bestanddeel van geiuk. Zondag: Asperges met boter, noot en harde eieren, Ossenhaas, worteltjes, Aardappelen, Hopjespudding. Maandag: Aspergesoep, Versche worst, Bloemkool, Aardappelen. Dinsdag: Ribstuk, Postelein, aardappelen, Rabarbar met vla en biscuits. Woensdag: Bloemkoolsoep, Koud vleesch, Gestoofde slakroppen, Aardappelen, Griesmeel met bessensap. Donderdag: Varkenskarbonade met spaghetti, en tomaten, Sla met komkommer, Vruchten. Vrijdag I: Gekookte tarbot met eiersaus, aardappelen, Kropsla, Vruchtensappudding. Vrijdag II: Spinazie met roereieren, Aardappelpuree, V ruchtensappudding. Zaterdag: Varkenslapjes, Gedroogde appeltjes, aardappelen, Safraanrijst. Hopjespudding. 7 dl melk, 3 dl room, V» dl zeer sterke koffie extract, 4 eierdooiers, 10 bladen witte gelatine, 175 gram suiker. We roeren 4 eierdooiers met 50 gram suiker tot een gladde massa en zorgen er inmiddels ook voor, dat we sterke koffie extract bij de hand hebben. De overige suiker branden we onder voort durend roeren in een ijzeren pannetje lichtbruin, en zorgen er vooral voor, dat de kleur niet te donker wordt, daar de smaak dan te bitter en onze pud ding geen tractatie meer zou zijn. De melk en de room brengen we aan de kook en mengen deze daarna door de caramel, steeds goed roerend. Dit mengsel komt nu bij de geklopte eieren, echter in den beginne druppels gewijze, met het oog op schiften; op een hoekje van de kachel of op een kleine pit van het gasstel, liefst nog met een asbest plaatje, wordt de pud ding nog even opgekookt, waarna ten slotte de geweekte en goed uitgekne pen gelatine wordt toegevoegd en de koffie extract. Als de pudding stijf be gint te worden, overgieten in een om gespoelde puddingvorm. Rabarber met vla en biscuits. 500 gram rabarberstelen, 105 gram suiker, V» pakje vanillecustard, 1 ons zachte biscuits. Wij willen hierbij de rabarber eens gecombineerd met vla en biscuit op dienen en''gebruiken gemakshalve een half pakje goede custard, waarvan wij een vla koken door 3 dl melk te koken, desnoods één lepel suiker toevoegen en de custard met een klein half kopje melk aanmengen en bij de kokende melk voegen, daarna alles nog even door laten koken en flink opkloppen met een klein klontje boter, de vla wint dan aan smaak en wordt luchti ger. De rabarber hebben wij onderdehand ook gekookt, na ze eerst aan kleine stukjes te hebben gesneden, gewas- schen en met het aanhangende water en 100 gram water gaar gekookt, daar na met 10 a 15 gram maizena gebon den te hebben. In een schaal wordt eerst een laag zachte biscuits gelegd, daarna komt de rabarber erop en het laatst de afge koelde vla. Varkenskarbonade met spaghetti en tomaten. 4 varkenskarbonaden, 3 groote of 6 kleine tomaten, peper, zout, 150 gram spaghetti. Ongeveer een kleine liter water met zont wordt aan de kook gebraelA „Heeft mijn verzoek u verrast, juf frouw Doris?" „In 't geheel niet! Ik wist toch, dat u een goede smaak had!" daarna wordt de aan niet te kleine stukjes gebroken spaghetti erbij ge voegd; dit mengsel wordt ongeveer twintig tot dertig minuten gekookt. De karbonaden worden op de gewone wijze gaar gebakken, zoodat zij er mooi lichtbruin uitzien en warm gehouden worden, b.v. boven een pan met kokend water, waarna de tomaten aan plakken worden gesneden en aan beide zijden in de koekepan worden gebakken. In het midden van een langwerpige scho tel worden de karbonaden gelegd, waaromheen wij de afgegoten en met een stukje boter doorgeschudde spaghetti leggen, die een rand van schijfjes gebakken tomaat krijgt. Kropsla met komkommer smaakt hierbij heel goed. Vruchtensoppudding. 2 eiwitten, 5 dl vruchtensap, 150 gram suiker (fijne), 13 bladen witte en 2 bla den roode gelatine. We zetten de gelatine in een teiltje met water, zoodat ze geheel en al on der staat, daarna nemen we een flinke koig of pan en beginnen de eiwitten met een heel klein tikje zout stijf te kloppen, zóó dat we kom of pan kunnen omkeeren, zonder dat de inhoud eruit loopt, daarna voegen we afwisselend een lepel suiker of een scheut vruch tensap bij het eiwit totdat alles ver bruikt is en we een zeer stijve schui mige massa hebben; de gelatine halen we uit het water, knijpen ze flink uit, doen ze in een kommetje en gieten er een klein kopje kokend water op om ze op te lossen en daarna door de pud ding te kloppen. Een vorm wordt met slaolie ingewreven en met de pudding gevuld, zoodra we zien, dat deze wat begint op te stijven; we zullen echter niet vergeten om er vóór ze in den vorm over gaat van tijd tot tijd in te roeren, daar de gelatine altijd veel kans heeft om te zakken. Presenteeren met vanillewafeltje. Schuimpjes. 4 eiwitten, 250 gram poedersuiker, vanille essence, een paar druppels planten rood, 50 gram amandelen. Het eiwit, dat wij Zaterdag over heb ben gehouden van onze hopjespudding, zullen we benutten om er nog vlug wat heerlijke schuimpjes voor de Zondag thee van te maken. We kloppen het eiwit zoo stijf mogelijk en vermengen het lepelsgewijze met de poedersuiker en de vanille essence of poeder en dee- len het daarna in twee gedeelten; door de eene helft roeren we een paar drup pels plantenrood, dat bij den drogist te krijgen is en de andere helft laten wij wit en roeren er de van het huidje ont dane zeer fijn gesnipperde amandelen door. Op een bakblik leggen we beboterd papier en vormen nu kleine hoopjes te en roze schuim, die wij daarna in ton zeer lauwen oven laten opdrogen, hetgeen zeker wel 2 a 3 uur eischt, eer ze geheel droog en broos zijn, waarna ze van het papier genomen worden. Is men handig in het gebruiken van de garneerspuit, dan wordt de schuim hierin gedaan en op het beboterde pa pier gespoten in den vorm van cirkel tjes of torentjes, anders behelpe men zich bij het vormen van kleine hoopjes met een theelepel. Vragen betreffende deze rubriek worden gaarne beantwoord door: De Redactrice „Oze Keuken", Hofzicbttaant, Den Haast

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 15