s Kinderen in de vacantie. H«t iwemi van cteze week \lRClJVENllMCtlUlS VerbMjf ln hotels en pensions. ïiee kunnen wij ze bezig houden? Het is inderdaad een genot om schoolkinderen in hun vacantie gade te slaan. Zij gevoelen zich volkomen vrij van alle schoolsche plichten, hebben hun vacantiepakjes aan en mogen in ieder geval andere dingen doen dan in de schooltijden, wanneer zij noodzakelijk „in het gareel" moeten loopen. Zelfs het schuchtere, stille stadskind vergeet zichzelf, wanneer het met zijn kameraadjes aan zee, in het bosch of waar het ook zijn moge, naar harte lust mag spelen. Met stralende oogen en vroolijken lach genieten zij van de vacantie bui ten en vinden het jammer, wanneer het klokje van gehoorzaamheid luidt en hen naar bed roept. Toch is er een fout, die weieens door sommige moeders, die in de va cantie met de kinderen naar een of ander zomerverblijf gaan, begaan wordt, n.1. het feit, dat er niet altijd rekening gehouden wordt met de overige gasten. Heel vaak zijn hieronder mensehen, die rust zoeken na een jaar van inge spannen arbeid, om nog niet te spre ken van hen, wier zenuwen niet zoo sterk zijn, dat zij altijd het gedraaf en gejoel van kinderen om zich heen kunnen hebben. Velen dezer menschen zijn geen kinderen gewend en kwalificeerèn de jonge medegasten in hun prikkelbaar heid allicht met „lastig". Wij staan evenwel op het stand punt, dat men de kinderen in de va cantie vrij moet laten. Opvoeden kan men het geheele jaar door en het pleit niet voor de ouders, wanneer hun kinderen zich niet behoorlijk kunnen gedragen. Even verkeerd is het om lop alle kleinigheden te letten, steeds ite verbieden en wat nog erger is, te straffen. Een normaal opgevoed kind weet, dat hü zich beleefd en netjes tegen over anderen moet gedragen en dat hij hen niet lastig mag vallen. Men moet de kinderen toestaan naar hartelust te spelen en te genieten, maar hen tevens voorhouden, dat zij in huis rustig moeten zijn en ook niet ,in de onmiddellijke omgeving van hotel of pension teveel moeten gillen sen schreeuwen. Indien men buiten is, is er genoeg ruimte voor de kinderen om te spelen en te draven zooveel zij willen. Het spreekt vanzelf, dat de kinde ren bij de maaltijden rustig en kalm aan tafel zitten, maar dat is toch thuis ook noodig? Na het koffie-uurtje gaan de gasten vaak rusten, daarom moeten de kin deren gedurende dien tijd zoo min mogelijk in en uit loopen en hard roepen of schreeuwen. Zoovelen zien het geheele jaar uit naar die enkele vacantieweken, om weer nieuwe krachten op te doen voor de vaak moeilijke taak, die hen wacht; met weinig opofferingen van de gasten onderling kan hen dit verblijf vaak tot een zegen zijn. Wat echter te doen als het regent? Voor die dagen worden er boeken meegenomen; ook bouw- en knippla- ten, kleurboeken, klei, enz., allerlei dingen kunnen tot een aangenaam tijdverdrijf medewerken. Bovendien nemen deze heel weinig plaats in. Voor meisjes hebben wij kralen te rijgen of kettingen van meloenpitjes en allerhande aardige eenvoudige haak- en breiwerkjes van gekleurde wol. Wanneer men dus ook rekening houdt met eventueel slecht weer, kun nen de kinderen toch prettig bezig zyn. Gij voorkomt ergernis en een min der prettige stemming bij de overige gasten, die U sleehts dankbaar zullen zijn voor Uwe goede paedago- en eiwitten stijf geklopt, de poeder suiker er doorheen geroerd en daarna wordt de rabarber ermede bedekt. Droge biscuits kunnen hierbij ge presenteerd worden. Karnemelk pudding met vaniHesaas. gisehe zorgen, Het is ook in het belang der moeders zelve, dat zij zich door een goede dagverdeeling en bezigheid der kinderen niet behoeven in te spannen en geen angst behoeven te hebben, dat hun kinderen zich uit verveling minder netjes gedragen. De moeders, die het geheele jaar door met haar kinderen optrekken, hebben zeer zeker recht met genoe gen aan haar aangename vacantiewe ken, buiten doorgebracht, terug te denken. G. C. Meyer Schwencke. (Nadruk verboden). De kamerverhuurster: „En wat uit zicht betreft, mijnheer, kunt u het ner gens beter vinden!" („NebelspaVter"). Zondag: Zalmschelp, Ossenhaas, doperwten, aardappelen, Rabarber met room. Maandag Koud vleesch, Peulen, aardappelen, Karnemelkpudding met vanillesaus. Dinsdag Weesch-schelp, Spinazie met spiegeleieren, Aardappelen, Rijst met bessensap. Woensdag Kippenragout met asperges en rijst, Kersencompöte. Donderdag Koude ham, Tuinboonen, aardappelen, Schuimommelet. Vrijdag I Tomatensoep, Gebakken tong. Sla, aardappelen, Aardbeien. Vrijdag II Sla met verschillende rauwe groenten, Kruidenommelet, Bloemkool met tomatensaus, Aardappelen. Zaterdag Bloemkoolsoep, Karbonade, Gestoofde tomaten, Aardappelen. Rabarber met slagroom. 750 gram aan stukjes gesneden ra barber, 150 gram suiker, 2 eieren, mai- zena, 3 dl slagroom, 50 gram poeder suiker. De rabarber wordt op de gewone wijze aan kleine stukjes gesneden, op gezet met het aanhangende water en gaar gekookt, daarna vermengd met de suiker en met een weinig maizena gebonden; de eierdooiers worden ge klopt en eveneens door de rabarber geroerd, waarna deze in een glazen schotel wordt overgebracht om af te koelen. Even Kei «odoen xenoSen room 1 dl karnemelk, citroenen, suiker, gelatine, waarvan 2/3 witte en 1/3 roode. We zetten de gelatine gedurende 15 minuten in koud water te weeken en lossen ze daarna op met een weinig kokend water. De citroenen worden goed gewas- schen, geraspt en daarna uitgeperst, waarna wij de opgeloste gelatine, het sap, waaruit wij de pitten verwijderd hebben, de rasp en de suiker bij de karnemelk voegen en van tijd tot tijd blijven roeren, opdat de gelatine niet meer kan zakken en de suiker geheel en al is opgelost. Wij kunnen het beste lichte basterd gebruiken, daar deze het spoedigst smelt. Zien wij nu, dat de pudding drillerig begint te worden, dan roeren we nogmaals alles dooreen en gieten de massa daarna in een met koud water omgespoelden pudding vorm over. We kunnen biscuits of een vanillesaus bij deze pudding presen teeren. Voor saus kunnen wij- het ge makkelijkst een pakje vanillesauspoe der nemen, dan hebben we slechts de opgegeven hoeveelheid melk te koken, de aangemengde poeder en suiker er door te roeren, alles nog even door te koken en koud te laten worden. Het gebruiken van pakjes pudding, vla en sauspoeder geeft veel besparing van tijd, omdat men de afgewogen hoeveel heid ineens klaar heeft; men moet echter wel ervoor zorgen, deze steeds van de beste firma's te betrekken, want goedkoope puddingpoeders geven bij de bereiding meermalen teleurstellin gen. We zullen in den regel ook nog wel een eetlepel suiker moeten toevoe gen en nadat de pudding klaar is een klontje boter en alles nog een paar minuten met. de gard doorkloppen, waardoor de pudding veel luchtiger wordt. Om tegemoet te komen aan de tal rijke verzoeken van lezeressen om re cepten voor zomerdranken en gerech ten, willen wij hieronder gaarne een en ander laten volgen dat wel in den smaak zal vallen. Citroen li monade van versche citroenen. 10 citroenen, 40 gram citroenzuur, 900 gram witte suiker, 100 gram ta blettensuiker, water. De citroenen worden goed afgebor steld en met de klontjes suiker wordt flink over de citroenen geraspt, zoo dat de schil en de smaak daarvan in de suiker komt. De citroenen snijden wij daarna doormidden en persen ze uit, waarna zooveel water wordt bijgevoegd, totdat wij 3/4 liter vocht hebben; hierbij komen suiker, klontjes en citroenzuur dat wij in een kan of kom dichtgédekf wegzetten, terwijl wij van tijd tot tijd roeren, totdat alles is opgelost, daarna zeeven wij de vloeistof en brengen deze over in goed met sodawater uit gekookte flesschen, die wij met even eens uitgekookte kurken afsluiten en diehtlakken. IJs en de bereiding. IJs speelt in de warme dagen een groote rol; groot en klein genieten er gaarne van en toch hebben de huis vrouwen ten onrechte min of meer angst om het zelve te bereiden. Wanneer men geen ijsmachine heeft, waagt men er zich heelemaal niet aan en toch is dit verkeerd. Indien men de kinderen eens op ijs onthalen wil, kan men het veel goedkooper thuis doen en heeft men er tevens controle op wat zij gebruiken. Het spreekt vanzelf, dat een ijs machine een aangenaam bezit is, maar in den tegenwoordigen tijd schaffen wij iets dergelijks niet zoo gauw aan. Wij hebben dus geen ijsmachine en maken toch ijs. Maar hoe dan? Wij zul len u vertellen op welke wijze. Noodig zijn b.v. een zinken emmer, een tinnen of blikken vorm, met goed sluitend deksel, b.v. een ijsvorm of wel een vorm, dien wij bij het bereiden van ware puddingen gebruiken. We vullen nu eerst den emmer met kleine stukjes ijs op ongeveer 10 cm hoogte en dekken dit af met grof in- maakzout; hierop komt de met ijs- crême gevulde vorm, dien wij omgeven met kleine stukjes ijs ter grootte van een hazelnoot en die wij goed met zout vermengen. Wij brengen dit ijs tot boven aan den vorm en om nu nog te voorkomen, dat het zoute ijswater door een of andere kleine opening naar binnen dringt, besmeren wij de deksel, waar deze over den vorm komt, flink met boter. De bus moet nu geregeld rond ge draaid worden in het ijs gedurende 15 minuten; daarna wordt de deksel er af genomen en de ijsmassa met een hou ten lepel goed dooreen geroerd, waar na de bus met het ijs nog weer een kwartier in het ijs met zout moet blij ven staan. Indien deze voorschriften juist wor den toegepast, krijgt u ijs, dat even goed is, als wanneer het in de daar voor bestemde ijs-emmer was ge maakt. Het om en om draaien van den vorm of bus lijkt u wellicht bewerkelijk, maar dit valt erg mee en dan, bij de ijsmachine moet men eveneens door het omdraaien van den slinger de bus in beweging houden. Wjj laten hieronder nog eenige re cepten volgen, terwijl wij de volgende week nog meerdere geven. Vruchten- en citroenijs zijn het meest verfrisschend. Men rekent voor 6 personen pl.m. 500 gram puree van aardbeien of frambozen, waarin 250 gram suiker geheel moet oplossen; het laatst wordt 1 zeer schuimig geklopt ei en 1 eet lepel citroensap toegevoegd en de massa in den vorm overgebracht om te bevriezen. Voor citroenijs neemt men voor zes personen zes citroenen, waar van men de schil afraspt en met het sap en 500 gram suiker bij 1 liter wa ter voegt en in de bus overbrengt om te bevriezen. Vragen betreffende deze rubriek worden beantwoord (mits postzegel is ingesloten) door de Redactrice „Onze Keuken", Hofzichtlaan 4, Den Haag Bestellingen worden het snelst uit gevoerd na overschrijving van het hij ieder patroon vermelde bedrag op post rekening 191919, ten name van den „Knippatronenöienst" te 's-Graven- hage, onder duidelijke vermelding van gewenscht nummer en juiste maat. Aan vragen kunnen ook per postwissel of per brief onder bijsluititig van post zegels gericht worden aan de Mode- redactie van dit blad, Muzenstraat 5B, te Den Haag. Kostelooze handleiding. Op aanvraag zendt onze Moderedac trice de lezeressen van dit blad een be knopte handleiding voor het maken van uw kleeding kosteloos toe. De leze- ressen worden verzocht de hierin opge nomen raadgevingen eerst door te lezen, alvorens vragen te stellen. Gekleede japon voor gezette dames. Aangezien voor de meer gezette da mes speciale zorg aan de lijn der japon nen besteed moet worden, geven wij dit zeer goed kleedende model. Voor deze japon zijn verschillende mogelijkheden; ons model geeft een 'zwartzijden ja non met witzijden boven stuk, dat echter evenzeer in een mooie tint groen gekozen kan worden of ook wel, hetgeen zeer modern is, van zijde met een heel klein bloempje bewerkt. Andere kleurcombinaties zijn ook zeer wei mogelijk, mits vooral rekening ge houden wordt met harmonieeren der kleuren. Heel veel worden de gekleede japon nen van 'n mooie wollen stof gemaakt, waarby men dan toch een zijden boven stuk kan nemen. Het voordeel dezer japon is, dat men haar met weinig kos ten later weer kan veranderen, door er een ander bovenstuk op te maken, dat in kleur geheel en al afwijkt van het eerste. Het bovenótwk dor japon loopt ove' bet voorpand sefc+an naar bereden, te: wijl het zich als een pas voortzet cv r

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 15