s
Kinderen in de vacantie.
H«t iwemi van cteze week
\lRClJVENllMCtlUlS
VerbMjf ln hotels en pensions.
ïiee kunnen wij ze bezig houden?
Het is inderdaad een genot om
schoolkinderen in hun vacantie gade
te slaan.
Zij gevoelen zich volkomen vrij van
alle schoolsche plichten, hebben hun
vacantiepakjes aan en mogen in ieder
geval andere dingen doen dan in de
schooltijden, wanneer zij noodzakelijk
„in het gareel" moeten loopen.
Zelfs het schuchtere, stille stadskind
vergeet zichzelf, wanneer het met zijn
kameraadjes aan zee, in het bosch of
waar het ook zijn moge, naar harte
lust mag spelen.
Met stralende oogen en vroolijken
lach genieten zij van de vacantie bui
ten en vinden het jammer, wanneer
het klokje van gehoorzaamheid luidt
en hen naar bed roept.
Toch is er een fout, die weieens
door sommige moeders, die in de va
cantie met de kinderen naar een of
ander zomerverblijf gaan, begaan
wordt, n.1. het feit, dat er niet altijd
rekening gehouden wordt met de
overige gasten.
Heel vaak zijn hieronder mensehen,
die rust zoeken na een jaar van inge
spannen arbeid, om nog niet te spre
ken van hen, wier zenuwen niet zoo
sterk zijn, dat zij altijd het gedraaf en
gejoel van kinderen om zich heen
kunnen hebben.
Velen dezer menschen zijn geen
kinderen gewend en kwalificeerèn de
jonge medegasten in hun prikkelbaar
heid allicht met „lastig".
Wij staan evenwel op het stand
punt, dat men de kinderen in de va
cantie vrij moet laten. Opvoeden kan
men het geheele jaar door en het pleit
niet voor de ouders, wanneer hun
kinderen zich niet behoorlijk kunnen
gedragen. Even verkeerd is het om
lop alle kleinigheden te letten, steeds
ite verbieden en wat nog erger is, te
straffen.
Een normaal opgevoed kind weet,
dat hü zich beleefd en netjes tegen
over anderen moet gedragen en dat
hij hen niet lastig mag vallen.
Men moet de kinderen toestaan naar
hartelust te spelen en te genieten,
maar hen tevens voorhouden, dat zij
in huis rustig moeten zijn en ook niet
,in de onmiddellijke omgeving van
hotel of pension teveel moeten gillen
sen schreeuwen. Indien men buiten is,
is er genoeg ruimte voor de kinderen
om te spelen en te draven zooveel zij
willen.
Het spreekt vanzelf, dat de kinde
ren bij de maaltijden rustig en kalm
aan tafel zitten, maar dat is toch thuis
ook noodig?
Na het koffie-uurtje gaan de gasten
vaak rusten, daarom moeten de kin
deren gedurende dien tijd zoo min
mogelijk in en uit loopen en hard
roepen of schreeuwen. Zoovelen zien
het geheele jaar uit naar die enkele
vacantieweken, om weer nieuwe
krachten op te doen voor de vaak
moeilijke taak, die hen wacht; met
weinig opofferingen van de gasten
onderling kan hen dit verblijf vaak tot
een zegen zijn.
Wat echter te doen als het regent?
Voor die dagen worden er boeken
meegenomen; ook bouw- en knippla-
ten, kleurboeken, klei, enz., allerlei
dingen kunnen tot een aangenaam
tijdverdrijf medewerken. Bovendien
nemen deze heel weinig plaats in.
Voor meisjes hebben wij kralen te
rijgen of kettingen van meloenpitjes
en allerhande aardige eenvoudige
haak- en breiwerkjes van gekleurde
wol.
Wanneer men dus ook rekening
houdt met eventueel slecht weer, kun
nen de kinderen toch prettig bezig
zyn.
Gij voorkomt ergernis en een min
der prettige stemming bij de overige
gasten, die U sleehts dankbaar zullen
zijn voor Uwe goede paedago- en eiwitten stijf geklopt, de poeder
suiker er doorheen geroerd en daarna
wordt de rabarber ermede bedekt.
Droge biscuits kunnen hierbij ge
presenteerd worden.
Karnemelk pudding met vaniHesaas.
gisehe zorgen,
Het is ook in het belang
der moeders zelve, dat zij zich
door een goede dagverdeeling
en bezigheid der kinderen
niet behoeven in te spannen
en geen angst behoeven te
hebben, dat hun kinderen zich
uit verveling minder netjes
gedragen.
De moeders, die het geheele jaar
door met haar kinderen optrekken,
hebben zeer zeker recht met genoe
gen aan haar aangename vacantiewe
ken, buiten doorgebracht, terug te
denken.
G. C. Meyer Schwencke.
(Nadruk verboden).
De kamerverhuurster: „En wat uit
zicht betreft, mijnheer, kunt u het ner
gens beter vinden!"
(„NebelspaVter").
Zondag:
Zalmschelp,
Ossenhaas, doperwten, aardappelen,
Rabarber met room.
Maandag
Koud vleesch,
Peulen, aardappelen,
Karnemelkpudding
met vanillesaus.
Dinsdag
Weesch-schelp,
Spinazie met spiegeleieren,
Aardappelen,
Rijst met bessensap.
Woensdag
Kippenragout
met asperges en rijst,
Kersencompöte.
Donderdag
Koude ham,
Tuinboonen, aardappelen,
Schuimommelet.
Vrijdag I
Tomatensoep,
Gebakken tong.
Sla, aardappelen,
Aardbeien.
Vrijdag II
Sla met verschillende rauwe
groenten,
Kruidenommelet,
Bloemkool met tomatensaus,
Aardappelen.
Zaterdag
Bloemkoolsoep,
Karbonade,
Gestoofde tomaten,
Aardappelen.
Rabarber met slagroom.
750 gram aan stukjes gesneden ra
barber, 150 gram suiker, 2 eieren, mai-
zena, 3 dl slagroom, 50 gram poeder
suiker.
De rabarber wordt op de gewone
wijze aan kleine stukjes gesneden, op
gezet met het aanhangende water en
gaar gekookt, daarna vermengd met
de suiker en met een weinig maizena
gebonden; de eierdooiers worden ge
klopt en eveneens door de rabarber
geroerd, waarna deze in een glazen
schotel wordt overgebracht om af te
koelen.
Even Kei «odoen xenoSen room
1 dl karnemelk, citroenen, suiker,
gelatine, waarvan 2/3 witte en 1/3
roode.
We zetten de gelatine gedurende 15
minuten in koud water te weeken en
lossen ze daarna op met een weinig
kokend water.
De citroenen worden goed gewas-
schen, geraspt en daarna uitgeperst,
waarna wij de opgeloste gelatine, het
sap, waaruit wij de pitten verwijderd
hebben, de rasp en de suiker bij de
karnemelk voegen en van tijd tot tijd
blijven roeren, opdat de gelatine niet
meer kan zakken en de suiker geheel
en al is opgelost. Wij kunnen het beste
lichte basterd gebruiken, daar deze het
spoedigst smelt. Zien wij nu, dat de
pudding drillerig begint te worden,
dan roeren we nogmaals alles dooreen
en gieten de massa daarna in een met
koud water omgespoelden pudding
vorm over. We kunnen biscuits of een
vanillesaus bij deze pudding presen
teeren. Voor saus kunnen wij- het ge
makkelijkst een pakje vanillesauspoe
der nemen, dan hebben we slechts de
opgegeven hoeveelheid melk te koken,
de aangemengde poeder en suiker er
door te roeren, alles nog even door te
koken en koud te laten worden. Het
gebruiken van pakjes pudding, vla en
sauspoeder geeft veel besparing van
tijd, omdat men de afgewogen hoeveel
heid ineens klaar heeft; men moet
echter wel ervoor zorgen, deze steeds
van de beste firma's te betrekken, want
goedkoope puddingpoeders geven bij
de bereiding meermalen teleurstellin
gen. We zullen in den regel ook nog
wel een eetlepel suiker moeten toevoe
gen en nadat de pudding klaar is een
klontje boter en alles nog een paar
minuten met. de gard doorkloppen,
waardoor de pudding veel luchtiger
wordt.
Om tegemoet te komen aan de tal
rijke verzoeken van lezeressen om re
cepten voor zomerdranken en gerech
ten, willen wij hieronder gaarne een
en ander laten volgen dat wel in den
smaak zal vallen.
Citroen li monade van versche
citroenen.
10 citroenen, 40 gram citroenzuur,
900 gram witte suiker, 100 gram ta
blettensuiker, water.
De citroenen worden goed afgebor
steld en met de klontjes suiker wordt
flink over de citroenen geraspt, zoo
dat de schil en de smaak daarvan in
de suiker komt.
De citroenen snijden wij daarna
doormidden en persen ze uit, waarna
zooveel water wordt bijgevoegd, totdat
wij 3/4 liter vocht hebben; hierbij
komen suiker, klontjes en citroenzuur
dat wij in een kan of kom dichtgédekf
wegzetten, terwijl wij van tijd tot tijd
roeren, totdat alles is opgelost, daarna
zeeven wij de vloeistof en brengen
deze over in goed met sodawater uit
gekookte flesschen, die wij met even
eens uitgekookte kurken afsluiten en
diehtlakken.
IJs en de bereiding.
IJs speelt in de warme dagen een
groote rol; groot en klein genieten er
gaarne van en toch hebben de huis
vrouwen ten onrechte min of meer
angst om het zelve te bereiden.
Wanneer men geen ijsmachine heeft,
waagt men er zich heelemaal niet aan
en toch is dit verkeerd. Indien men de
kinderen eens op ijs onthalen wil, kan
men het veel goedkooper thuis doen
en heeft men er tevens controle op wat
zij gebruiken.
Het spreekt vanzelf, dat een ijs
machine een aangenaam bezit is, maar
in den tegenwoordigen tijd schaffen
wij iets dergelijks niet zoo gauw aan.
Wij hebben dus geen ijsmachine en
maken toch ijs. Maar hoe dan? Wij zul
len u vertellen op welke wijze.
Noodig zijn b.v. een zinken emmer,
een tinnen of blikken vorm, met goed
sluitend deksel, b.v. een ijsvorm of wel
een vorm, dien wij bij het bereiden
van ware puddingen gebruiken.
We vullen nu eerst den emmer met
kleine stukjes ijs op ongeveer 10 cm
hoogte en dekken dit af met grof in-
maakzout; hierop komt de met ijs-
crême gevulde vorm, dien wij omgeven
met kleine stukjes ijs ter grootte van
een hazelnoot en die wij goed met zout
vermengen. Wij brengen dit ijs tot
boven aan den vorm en om nu nog te
voorkomen, dat het zoute ijswater door
een of andere kleine opening naar
binnen dringt, besmeren wij de deksel,
waar deze over den vorm komt, flink
met boter.
De bus moet nu geregeld rond ge
draaid worden in het ijs gedurende 15
minuten; daarna wordt de deksel er af
genomen en de ijsmassa met een hou
ten lepel goed dooreen geroerd, waar
na de bus met het ijs nog weer een
kwartier in het ijs met zout moet blij
ven staan.
Indien deze voorschriften juist wor
den toegepast, krijgt u ijs, dat even
goed is, als wanneer het in de daar
voor bestemde ijs-emmer was ge
maakt.
Het om en om draaien van den vorm
of bus lijkt u wellicht bewerkelijk,
maar dit valt erg mee en dan, bij de
ijsmachine moet men eveneens door
het omdraaien van den slinger de bus
in beweging houden.
Wjj laten hieronder nog eenige re
cepten volgen, terwijl wij de volgende
week nog meerdere geven.
Vruchten- en citroenijs zijn het meest
verfrisschend.
Men rekent voor 6 personen pl.m.
500 gram puree van aardbeien of
frambozen, waarin 250 gram suiker
geheel moet oplossen; het laatst wordt
1 zeer schuimig geklopt ei en 1 eet
lepel citroensap toegevoegd en de
massa in den vorm overgebracht om
te bevriezen. Voor citroenijs neemt men
voor zes personen zes citroenen, waar
van men de schil afraspt en met het
sap en 500 gram suiker bij 1 liter wa
ter voegt en in de bus overbrengt om
te bevriezen.
Vragen betreffende deze rubriek
worden beantwoord (mits postzegel is
ingesloten) door de
Redactrice „Onze Keuken",
Hofzichtlaan 4, Den Haag
Bestellingen worden het snelst uit
gevoerd na overschrijving van het hij
ieder patroon vermelde bedrag op post
rekening 191919, ten name van den
„Knippatronenöienst" te 's-Graven-
hage, onder duidelijke vermelding van
gewenscht nummer en juiste maat. Aan
vragen kunnen ook per postwissel of
per brief onder bijsluititig van post
zegels gericht worden aan de Mode-
redactie van dit blad, Muzenstraat 5B,
te Den Haag.
Kostelooze handleiding.
Op aanvraag zendt onze Moderedac
trice de lezeressen van dit blad een be
knopte handleiding voor het maken
van uw kleeding kosteloos toe. De leze-
ressen worden verzocht de hierin opge
nomen raadgevingen eerst door te
lezen, alvorens vragen te stellen.
Gekleede japon voor gezette dames.
Aangezien voor de meer gezette da
mes speciale zorg aan de lijn der japon
nen besteed moet worden, geven wij
dit zeer goed kleedende model.
Voor deze japon zijn verschillende
mogelijkheden; ons model geeft een
'zwartzijden ja non met witzijden boven
stuk, dat echter evenzeer in een mooie
tint groen gekozen kan worden of ook
wel, hetgeen zeer modern is, van zijde
met een heel klein bloempje bewerkt.
Andere kleurcombinaties zijn ook zeer
wei mogelijk, mits vooral rekening ge
houden wordt met harmonieeren der
kleuren.
Heel veel worden de gekleede japon
nen van 'n mooie wollen stof gemaakt,
waarby men dan toch een zijden boven
stuk kan nemen. Het voordeel dezer
japon is, dat men haar met weinig kos
ten later weer kan veranderen, door er
een ander bovenstuk op te maken, dat
in kleur geheel en al afwijkt van het
eerste.
Het bovenótwk dor japon loopt ove'
bet voorpand sefc+an naar bereden, te:
wijl het zich als een pas voortzet cv r