Werdt de levensduur door de
leefwijze beinvloed?
Arabische heerscheressen.
Afgesneden bloemen.
Wet menu van deze week
Een eenvoudige, verstandige
voeding hoofdzaak.
Door de groote belangstelling, welke
tnen getoond heeft tegenover het pro
bleem van een langer en levensduur
der menscben, heeft de moderne weten
schap onderzoekingen gedaan, op wel
ke wijze men inderdaad een hoogeren
leeftijd kan bereiken, zonder tot opera
tieve verjongingskuren over te moe
ten gaan, die niet voor ieders beurs
bereikbaar zijn, maar nog minder in
ieders smaak zullen vallen.
Thans is de grootste belangstelling
gericht op een algeheele hervorming
op het gebied der voeding. Vast staat,
dat een groot deel der verschillende
ziekten op verkeerde voeding berust,
waarom het noodzakelijk is, het
lichaam van de verkeerde stoffen te
bevrijden en alles te vermijden dat het
bloed minder gezond en daardoor
ziekte veroorzaakt.
Overmatig vleesch- en zoutgebruik
leidt tot ernstige stofwisselingsziek
ten, terwijl overgroote magerheid door
verkeerde voeding en vetzucht zeer
vaak door teveel eten ontstaan.
De vitamineleer heeft de „rauw-
kost"-beweging meer en meer ver
breid en zooals het met vele nieuwe
dingen gaat, heeft ook deze beweging
vele fanatieke aanhangers gekregen.
Zeker is, dat de doktoren afwisse
ling in de voeding voorschrijven en
men zijn diëet niet te eenzijdig moet
kiezen, daar men dan al gauw tot een
tekort aan opbouwende stoffen komt,
die het lichaam niet kan ontberen.
Zeker is, dat een eenvoudige voe
ding, met veel fruit, groenten en ook
melk, boter en eieren, een verstandige
niet overdreven harding, alsmede
lucht, licht en een frissche woning alle
factoren zijn, die ertoe medewerken
'smenschen levensduur te verlengen
niet alléén, maar hem tevens gezond
en krachtig te houden.
Onlangs heeft een jonge Arabische
geleerde een voordracht gehouden
voor het Koninklijk Aziatisch Genoot
schap in Londen, die inderdaad van al
gemeen belang mag heeten.
Door het leven te schetsen van twee
koninginnen, die in de middeleeuwen
leefden, wilde hij bewijzen, dat het
onder het bewind van den Islam niet
aan krachtige en op den voorgrond
tredende vrouwen heeft ontbroken.
De opvatting tooh, dat de Arabische
vrouw van oudsher af steeds gesluierd
was en een streng van de wereld, af
gesloten onvrij leven heeft gehad', komt
niet met de geschiedenis van het land
overeen.
Hij schetst daarna bet leven van
koningin Asma, die in het midden der
elfde eeuw aan de zijde van haar ge
maal, koning ALi, een groot aandeel had
in het bestuur van het land.
Zij deelde met hem alle koninklijke
eer en droeg de geheele verantwoorde
lijkheid der regeering, wanneer de
koning ten strijde trok.
De dichters verheerlijken haar in
hunne verzen en algemeen werd zij ge
roemd als een krachtige persoonlijk
heid, die daarbij tevens oog en oor had
voor de nooden van het volk, verder
was zij letterkundig zeer begaafd en ge
voelde zeer veel voor de kunst in het
algemeen.
De geschiedenis vermeldt ook nog,
dat Asma bü den intocht van den
koning en zijn zegevierende leger
scharen ongesluierd aan het venster
kwam om hen te begroeten.
In voorstandig vooruitzien en den
kend^ aan de toekomst van de dynastie,
liet zü haren zoon huwen met Saiydah,
wier buitengewone goede eigenschap
pen zü kendie.
Nadat haar gemaal op den
troon was gekomen, begon
ook deze een rol te spelen, die
haar meer en meer in beslag
nam, vooral toen de koning na
meerdere veldslagen lichame
lijk geknakt, zich uit de
staatszaken terugtrok om in
een afgelegen deel van het
land zijn residentie te vesti
gen. De eisch dat zij het
afgezonderde leven van den koning
zou doelen, wees de koningin in het be
lang van het land kort en bondig af en
besloot de teugels van de regeering zelf
in de hand te nemen. Zeer zeker was dit
geen gemakkelijke taak, daar zij, zoo
als valt te begrijpen, zeer vele tegen
standers had, die meenden aanspraak
op den troon te moeten maken en tegen
wie zij gedurende haar gansche leven
een verbitterde strijd had te voeren.
Zij wist echter de toewijding van het
volk te winnen en uit hun midden koos
zü hare trouwe ministers en verdere
ambtenaren.
Na den dood' van den koning dongen
de hoogste waardigheidsbekleeders van
het land naar de hand van Saiydah, die
evenwel hare vrijheid te zeer liefhad
om deze prijs te geven. Met diplomatie-
ken list en met veel takt sloeg zü deze
aanzoeken dan ook af. Zelfs die, waar
bij men het aanzoek met wapengeweld'
meende meer kracht te moeten bij
zetten.
Ook in het latere verloop van hare
regeering moest koningin Saiydah op
nieuw den strijd aanbinden.
Een in den oorlog populair en mach
tig geworden veldheer smeedde een
komplot tegen de ouder wordende vor
stin, terwijl hij haar zwakzinnig noem
de en onmachtig om het staatsbewind
te voeren. Hij hoopte haar nu met ge
weld van den troon te kunnen stooten.
Saiydah was echter altü'd nog krach
tig en wist de muiters in bedwang te
houden en de lasterpraatjes onwaar te
maken.
Het gelukte haar zelfs onder hare
vroegere tegenstanders vrienden te
vinden, die voor haar streden, om het
haar aangedane onrecht en leed' te
wreken, waardoor zü als zegevierende
partij naar voren kwam.
In het jaar 1138 stierf zü op 76-jari-
gen leeftijd als machtige en onbetwiste
alleenbeerscheres van Yemen, dat zü
verstaan heeft yoor hare zonen te be
houden.
Rozen hebben meer water noodag dan
andere afgesneden bloemen; zij moeten
dus diep in het water gezet worden. Om
hen zooveel mogelijk water te laten op
zuigen, snijdt men de stelen zeer schuin
af. Dikwijls is dit nog niet voldoende,
omdat het vaste weefsel van de rozen
stengels bijna geen water doorlaat.
Daarom is het aan te bevelen, de dorens
af te snijden, zoodat het water ook door
deze wonden in den stengel kan drin
gen.
Verder wijzen wü er nog op, dat men
de verwelkte rozenblaadjes niet uit
moet trekken, omdat dan de geheele
bloem haar stevigheid verliest en eerder
uiteenvalt dan noodig is. Men moet de
verwelkte blaadjes daarom met een fijn
schaartje afknippen dicht boven de
plaats, waar zij ingeplant zifn.
„Zeg pa, kunt u dit kruiswoord
raadsel oplossen?"
(„Bvepyfoodyte Weefety'")
Zondag:
Geroosterd brood met nieuwe haring,
Gevulde kalfsborst, snyboonen,
Aardappelen,
Kersentaart,
Maandag:
Koud vleesch,
Princesseboonen,
Aardappelen,
Caramel-rüst-pudding,
Dinsdag:
Kerry gehakt,
Stoofsla, aardappelen,
Ryst met bessensap (koud).
Woensdag:
Biefstuk,
Bloemkool, aardappelen,
Hangop met room.
Donderdag:
Varkenslapjes,
Groote boonen,
Aardappelen,
Bessen en frambozen
Vrijdag I:
Vischsalade,
Vruchtengriesmeel met saus,
Vrijdag H:
Noten, vruchten,
Gepocheerde eiersla,
Gebakken aardappelen,
Vruchten griesmeel.
Zaterdag:
Sla en komkommer met
eieren,
Aardappelen,
Aardbeien met custardvla.
Caramel-rijst-pudding.
225 gram ryst, 1 liter melk, 200 gram
suiker, een paar druppels vanille es
sence.
We doen de ryst in een pan, nadat
ze goed gewasschen is, zetten ze op
met koud water en brengen dit aan de
kook, daarna wordt de ryst in een ver
giet gegoten om het water weg te laten
loopen.
We brengen de melk met 1/3 van de
suiker aan de kook, strooien de ryst er
in en laten dit tezamen koken, totdat
de melk geheel door de ryst is geab
sorbeerd. In een yzeren pannetje smel
ten wy de rest van de suiker, totdat
deze lichtbruin van kleur is, vooral niet
te donker, daar de smaak dan te bitter
is; hierby komt de vanille essence.
We vetten een warmen puddingvorm
met boter of met een kwastje met sla
olie in en laten de gebrande suiker
langs den bodem en de randen loopen,
vullen den vorm daarna met de ryst,
sluiten de deksel of bedekken den
vorm anders met boterhampapier en
laten de pudding nog 15 min. au bain
Marie (in een pan kokend water) na-
koken; daarna keeren wy de pudding
om en dienen ze op.
Hangop met room.
We rekenen 1/2 of 3/4 liter karne
melk per persoon; we leggen een
schoonen doek in de vergiet en schen
ken er eerst een gedeelte der melk in,
later de rest. Zien we, dat er al wat
van de vloeistof weg is gedruppeld,
dan scheppen we met een zilveren
lepel (of met de slalepel) de uitgezakte
dikke melk uit en doen deze in een
kom; is al het water weggedruppeld
en slechts de dikke melk of hangop
over, dan vermengen wy deze met 1 dl
stijfgeklopte room en dienen de hang
op met gestampte beschuit en basterd
suiker op, sommigen vinden kaneel er
over gestrooid heel smakelijk, doch dat
moet naar ieders persoonlyken smaak
bygevoegd worden.
Slaatjes.
Wy meenden voor de warme dagen
koude sla-gerechten te moeten geven;
in de eerste plaats heeft de huisvrouw
het in den vacantietyd gemakkelijk,
omdat alles al vroeg klaargemaakt kan
worden en dan, de eetlust is vaak min
der groot en warm of vette spyzen
staan gauw tegen. Slaatjes kunnen wy
op alle mogelijke manieren bereiden en
als bastis hiervoor beleggen wy den
bodem en de zijkanten van het slabak
eerst met laagje slablaadjes, die we
eerst met een laagje olie en azijn of
beier nog met citroensap en wat zout
hebben aangemaakt. We laten de sla
niet te lang in het water staan en ver-
deelen deze ook nooit met een mes in
stukjes, maar plukken de gele blaadjes
van de nerf af; daarna wordt de sla
eenige malen gewasschen en in den
slamand uitgeslagen; by gebrek hier
aan nemen we een schoonen theedoek,
leggen de sla hierin, nemen de vier
punten bü elkaar en slaan dan even
in de rondte; het overtollige water
vloeit weg en de slablaadjes blüven
mooi, zonder te kneuzen, zooals dit licht
het geval is, wanneer de sla uitgekne
pen wordt met de handen.
Vischsla.
1 kg gekookte visch, V» kg ryst, 4
eieren, 2 tomaten, 1 kropsla, een thee
lepeltje fyngehakte peterselie, een paar
druppels maggi-aroma.
De ryst wordt goed droog gekookt;
hiervoor zetten wy 3 maal zooveel
water op als ryst en een theelepel zout;
gebruiken wy de hooikist, dan wordt
slechts tweemaal zooveel water geno
men. Is de rijst gaar, dan laten wy
deze koud worden en vermengen ze met
de ontgrate visch, b.v. schelvisch, die
we in nette stukjes hebben verdeeld,
en met de olie, azyn en een paar drup
pels maggi-aroma, die we naar smaak
byvoegen, en roeren alles goed om en
om. De hardgekookte eieren pellen wy
en snyden ze in nette plakjes, evenals
de tomaat. Onder in den slabak of op
een groote ronde schotel leggen we een
bedje van gele sla, daarop de aange
maakte ryst en visch, die we garnee-
ren met plakjes ei en tomaat, terwyl
we over het geheel peterselie strooien.
Gepocheerde eiernsïa.
Per persoon 1 ei, eenige kroppen
sla, overgebleven groote boonen, 2
hardgekookte eieren, 1 uitje, zout, olie
en azyn, 2 tomaten, maggi-aroma.
We zetten een klein ondiep pannetje
op met kokend water, zout en een
scheutje azün, breken een ei en laten
dit in het water glijden, doch zorgen
er voor, dat de dooier niet breekt en
als het wit het geel heeft bedekt, doen
we een tweede ei in de pan; de eieren
moeten 3 minuten koken en worden
daarna met de schuimspaan uit het
water gehaald, waarna we ze op een
platte schaal koud laten worden.
We maken de gewasschen en uitge
slagen sla schoon, maken ze aan met
olie, azyn, zout, maggi-aroma en het
zeer fy'n gehakte uitje en verdeelen
ze naar gelang het aantal personen op
borden; in het midden van de sla komt
het gepocheerde ei, daaromheen een
randje groote boonen, die met een wei-
nog azy'n of citroensap zyn vermengd,
de schyfjes tomaat en plakjes ei. Heb
ben we nog wat mayonaise in een potje
staan, dan doen we op elk ei een schep
je mayonaise.
We kunnen inplaats van groote boo
nen alle soorten overgebleven groen
ten gebruiken, worteltjes, stukjes biet,
snyboonen, princesseboonen, enz.
Vragen betreffende deze rubriek
worden beantwoord door de Redactrice
„Onze Keuken", Hofzichtlaan 4, Den
Haag.
(Op verzoek van een abonné).
Meiwtynbowl.
Het maken van een smakelijke bowi
stelt de huisvrouw zekere eischen, die
zy by' de bereiding vooral in acht moet
nemen.
Heel vaak hoort men zeggen, dat een
bowl zoo „koppig" is. De reden hiervan
is echter, dat men in den regel te veel
suiker toevoegt, die in het lichaam op
genomen door gisting nogmaals alcohol
vormt. Zonder angst voor onaangename
gevolgen kan men dus de Meiwynbowl
klaarmaken, wanneer men het onder
staande recept maar precies volgt. Het
Meikruid of wel de Lieve Vrouwe bed-
stroo is het geurigst wanneer het nog
niet bloeit en de benoodigde hoeveel
heid bedraagt 125 gram voor 2 fles-
schen Ryn- of Moezelwyn.
Heeft men het bosje Meikruid dus
geplukt en gewogen, dan worden de
leelyke of dorre blaadjes eerst verwy-
derd en eenige malen goed gewasschen,
daarna op een donkere plaats wegge
legd tot men 's avonds de bowl klaar
maakt. Men zorge er echter voor, <fet
het niet in de nabijheid van uien of an
dere sterke geuren komt te liggen.
Bereiding:
De E#eve' Vpoewe #be#s®F0©4egigien- we