Werdt de levensduur door de leefwijze beinvloed? Arabische heerscheressen. Afgesneden bloemen. Wet menu van deze week Een eenvoudige, verstandige voeding hoofdzaak. Door de groote belangstelling, welke tnen getoond heeft tegenover het pro bleem van een langer en levensduur der menscben, heeft de moderne weten schap onderzoekingen gedaan, op wel ke wijze men inderdaad een hoogeren leeftijd kan bereiken, zonder tot opera tieve verjongingskuren over te moe ten gaan, die niet voor ieders beurs bereikbaar zijn, maar nog minder in ieders smaak zullen vallen. Thans is de grootste belangstelling gericht op een algeheele hervorming op het gebied der voeding. Vast staat, dat een groot deel der verschillende ziekten op verkeerde voeding berust, waarom het noodzakelijk is, het lichaam van de verkeerde stoffen te bevrijden en alles te vermijden dat het bloed minder gezond en daardoor ziekte veroorzaakt. Overmatig vleesch- en zoutgebruik leidt tot ernstige stofwisselingsziek ten, terwijl overgroote magerheid door verkeerde voeding en vetzucht zeer vaak door teveel eten ontstaan. De vitamineleer heeft de „rauw- kost"-beweging meer en meer ver breid en zooals het met vele nieuwe dingen gaat, heeft ook deze beweging vele fanatieke aanhangers gekregen. Zeker is, dat de doktoren afwisse ling in de voeding voorschrijven en men zijn diëet niet te eenzijdig moet kiezen, daar men dan al gauw tot een tekort aan opbouwende stoffen komt, die het lichaam niet kan ontberen. Zeker is, dat een eenvoudige voe ding, met veel fruit, groenten en ook melk, boter en eieren, een verstandige niet overdreven harding, alsmede lucht, licht en een frissche woning alle factoren zijn, die ertoe medewerken 'smenschen levensduur te verlengen niet alléén, maar hem tevens gezond en krachtig te houden. Onlangs heeft een jonge Arabische geleerde een voordracht gehouden voor het Koninklijk Aziatisch Genoot schap in Londen, die inderdaad van al gemeen belang mag heeten. Door het leven te schetsen van twee koninginnen, die in de middeleeuwen leefden, wilde hij bewijzen, dat het onder het bewind van den Islam niet aan krachtige en op den voorgrond tredende vrouwen heeft ontbroken. De opvatting tooh, dat de Arabische vrouw van oudsher af steeds gesluierd was en een streng van de wereld, af gesloten onvrij leven heeft gehad', komt niet met de geschiedenis van het land overeen. Hij schetst daarna bet leven van koningin Asma, die in het midden der elfde eeuw aan de zijde van haar ge maal, koning ALi, een groot aandeel had in het bestuur van het land. Zij deelde met hem alle koninklijke eer en droeg de geheele verantwoorde lijkheid der regeering, wanneer de koning ten strijde trok. De dichters verheerlijken haar in hunne verzen en algemeen werd zij ge roemd als een krachtige persoonlijk heid, die daarbij tevens oog en oor had voor de nooden van het volk, verder was zij letterkundig zeer begaafd en ge voelde zeer veel voor de kunst in het algemeen. De geschiedenis vermeldt ook nog, dat Asma bü den intocht van den koning en zijn zegevierende leger scharen ongesluierd aan het venster kwam om hen te begroeten. In voorstandig vooruitzien en den kend^ aan de toekomst van de dynastie, liet zü haren zoon huwen met Saiydah, wier buitengewone goede eigenschap pen zü kendie. Nadat haar gemaal op den troon was gekomen, begon ook deze een rol te spelen, die haar meer en meer in beslag nam, vooral toen de koning na meerdere veldslagen lichame lijk geknakt, zich uit de staatszaken terugtrok om in een afgelegen deel van het land zijn residentie te vesti gen. De eisch dat zij het afgezonderde leven van den koning zou doelen, wees de koningin in het be lang van het land kort en bondig af en besloot de teugels van de regeering zelf in de hand te nemen. Zeer zeker was dit geen gemakkelijke taak, daar zij, zoo als valt te begrijpen, zeer vele tegen standers had, die meenden aanspraak op den troon te moeten maken en tegen wie zij gedurende haar gansche leven een verbitterde strijd had te voeren. Zij wist echter de toewijding van het volk te winnen en uit hun midden koos zü hare trouwe ministers en verdere ambtenaren. Na den dood' van den koning dongen de hoogste waardigheidsbekleeders van het land naar de hand van Saiydah, die evenwel hare vrijheid te zeer liefhad om deze prijs te geven. Met diplomatie- ken list en met veel takt sloeg zü deze aanzoeken dan ook af. Zelfs die, waar bij men het aanzoek met wapengeweld' meende meer kracht te moeten bij zetten. Ook in het latere verloop van hare regeering moest koningin Saiydah op nieuw den strijd aanbinden. Een in den oorlog populair en mach tig geworden veldheer smeedde een komplot tegen de ouder wordende vor stin, terwijl hij haar zwakzinnig noem de en onmachtig om het staatsbewind te voeren. Hij hoopte haar nu met ge weld van den troon te kunnen stooten. Saiydah was echter altü'd nog krach tig en wist de muiters in bedwang te houden en de lasterpraatjes onwaar te maken. Het gelukte haar zelfs onder hare vroegere tegenstanders vrienden te vinden, die voor haar streden, om het haar aangedane onrecht en leed' te wreken, waardoor zü als zegevierende partij naar voren kwam. In het jaar 1138 stierf zü op 76-jari- gen leeftijd als machtige en onbetwiste alleenbeerscheres van Yemen, dat zü verstaan heeft yoor hare zonen te be houden. Rozen hebben meer water noodag dan andere afgesneden bloemen; zij moeten dus diep in het water gezet worden. Om hen zooveel mogelijk water te laten op zuigen, snijdt men de stelen zeer schuin af. Dikwijls is dit nog niet voldoende, omdat het vaste weefsel van de rozen stengels bijna geen water doorlaat. Daarom is het aan te bevelen, de dorens af te snijden, zoodat het water ook door deze wonden in den stengel kan drin gen. Verder wijzen wü er nog op, dat men de verwelkte rozenblaadjes niet uit moet trekken, omdat dan de geheele bloem haar stevigheid verliest en eerder uiteenvalt dan noodig is. Men moet de verwelkte blaadjes daarom met een fijn schaartje afknippen dicht boven de plaats, waar zij ingeplant zifn. „Zeg pa, kunt u dit kruiswoord raadsel oplossen?" („Bvepyfoodyte Weefety'") Zondag: Geroosterd brood met nieuwe haring, Gevulde kalfsborst, snyboonen, Aardappelen, Kersentaart, Maandag: Koud vleesch, Princesseboonen, Aardappelen, Caramel-rüst-pudding, Dinsdag: Kerry gehakt, Stoofsla, aardappelen, Ryst met bessensap (koud). Woensdag: Biefstuk, Bloemkool, aardappelen, Hangop met room. Donderdag: Varkenslapjes, Groote boonen, Aardappelen, Bessen en frambozen Vrijdag I: Vischsalade, Vruchtengriesmeel met saus, Vrijdag H: Noten, vruchten, Gepocheerde eiersla, Gebakken aardappelen, Vruchten griesmeel. Zaterdag: Sla en komkommer met eieren, Aardappelen, Aardbeien met custardvla. Caramel-rijst-pudding. 225 gram ryst, 1 liter melk, 200 gram suiker, een paar druppels vanille es sence. We doen de ryst in een pan, nadat ze goed gewasschen is, zetten ze op met koud water en brengen dit aan de kook, daarna wordt de ryst in een ver giet gegoten om het water weg te laten loopen. We brengen de melk met 1/3 van de suiker aan de kook, strooien de ryst er in en laten dit tezamen koken, totdat de melk geheel door de ryst is geab sorbeerd. In een yzeren pannetje smel ten wy de rest van de suiker, totdat deze lichtbruin van kleur is, vooral niet te donker, daar de smaak dan te bitter is; hierby komt de vanille essence. We vetten een warmen puddingvorm met boter of met een kwastje met sla olie in en laten de gebrande suiker langs den bodem en de randen loopen, vullen den vorm daarna met de ryst, sluiten de deksel of bedekken den vorm anders met boterhampapier en laten de pudding nog 15 min. au bain Marie (in een pan kokend water) na- koken; daarna keeren wy de pudding om en dienen ze op. Hangop met room. We rekenen 1/2 of 3/4 liter karne melk per persoon; we leggen een schoonen doek in de vergiet en schen ken er eerst een gedeelte der melk in, later de rest. Zien we, dat er al wat van de vloeistof weg is gedruppeld, dan scheppen we met een zilveren lepel (of met de slalepel) de uitgezakte dikke melk uit en doen deze in een kom; is al het water weggedruppeld en slechts de dikke melk of hangop over, dan vermengen wy deze met 1 dl stijfgeklopte room en dienen de hang op met gestampte beschuit en basterd suiker op, sommigen vinden kaneel er over gestrooid heel smakelijk, doch dat moet naar ieders persoonlyken smaak bygevoegd worden. Slaatjes. Wy meenden voor de warme dagen koude sla-gerechten te moeten geven; in de eerste plaats heeft de huisvrouw het in den vacantietyd gemakkelijk, omdat alles al vroeg klaargemaakt kan worden en dan, de eetlust is vaak min der groot en warm of vette spyzen staan gauw tegen. Slaatjes kunnen wy op alle mogelijke manieren bereiden en als bastis hiervoor beleggen wy den bodem en de zijkanten van het slabak eerst met laagje slablaadjes, die we eerst met een laagje olie en azijn of beier nog met citroensap en wat zout hebben aangemaakt. We laten de sla niet te lang in het water staan en ver- deelen deze ook nooit met een mes in stukjes, maar plukken de gele blaadjes van de nerf af; daarna wordt de sla eenige malen gewasschen en in den slamand uitgeslagen; by gebrek hier aan nemen we een schoonen theedoek, leggen de sla hierin, nemen de vier punten bü elkaar en slaan dan even in de rondte; het overtollige water vloeit weg en de slablaadjes blüven mooi, zonder te kneuzen, zooals dit licht het geval is, wanneer de sla uitgekne pen wordt met de handen. Vischsla. 1 kg gekookte visch, V» kg ryst, 4 eieren, 2 tomaten, 1 kropsla, een thee lepeltje fyngehakte peterselie, een paar druppels maggi-aroma. De ryst wordt goed droog gekookt; hiervoor zetten wy 3 maal zooveel water op als ryst en een theelepel zout; gebruiken wy de hooikist, dan wordt slechts tweemaal zooveel water geno men. Is de rijst gaar, dan laten wy deze koud worden en vermengen ze met de ontgrate visch, b.v. schelvisch, die we in nette stukjes hebben verdeeld, en met de olie, azyn en een paar drup pels maggi-aroma, die we naar smaak byvoegen, en roeren alles goed om en om. De hardgekookte eieren pellen wy en snyden ze in nette plakjes, evenals de tomaat. Onder in den slabak of op een groote ronde schotel leggen we een bedje van gele sla, daarop de aange maakte ryst en visch, die we garnee- ren met plakjes ei en tomaat, terwyl we over het geheel peterselie strooien. Gepocheerde eiernsïa. Per persoon 1 ei, eenige kroppen sla, overgebleven groote boonen, 2 hardgekookte eieren, 1 uitje, zout, olie en azyn, 2 tomaten, maggi-aroma. We zetten een klein ondiep pannetje op met kokend water, zout en een scheutje azün, breken een ei en laten dit in het water glijden, doch zorgen er voor, dat de dooier niet breekt en als het wit het geel heeft bedekt, doen we een tweede ei in de pan; de eieren moeten 3 minuten koken en worden daarna met de schuimspaan uit het water gehaald, waarna we ze op een platte schaal koud laten worden. We maken de gewasschen en uitge slagen sla schoon, maken ze aan met olie, azyn, zout, maggi-aroma en het zeer fy'n gehakte uitje en verdeelen ze naar gelang het aantal personen op borden; in het midden van de sla komt het gepocheerde ei, daaromheen een randje groote boonen, die met een wei- nog azy'n of citroensap zyn vermengd, de schyfjes tomaat en plakjes ei. Heb ben we nog wat mayonaise in een potje staan, dan doen we op elk ei een schep je mayonaise. We kunnen inplaats van groote boo nen alle soorten overgebleven groen ten gebruiken, worteltjes, stukjes biet, snyboonen, princesseboonen, enz. Vragen betreffende deze rubriek worden beantwoord door de Redactrice „Onze Keuken", Hofzichtlaan 4, Den Haag. (Op verzoek van een abonné). Meiwtynbowl. Het maken van een smakelijke bowi stelt de huisvrouw zekere eischen, die zy by' de bereiding vooral in acht moet nemen. Heel vaak hoort men zeggen, dat een bowl zoo „koppig" is. De reden hiervan is echter, dat men in den regel te veel suiker toevoegt, die in het lichaam op genomen door gisting nogmaals alcohol vormt. Zonder angst voor onaangename gevolgen kan men dus de Meiwynbowl klaarmaken, wanneer men het onder staande recept maar precies volgt. Het Meikruid of wel de Lieve Vrouwe bed- stroo is het geurigst wanneer het nog niet bloeit en de benoodigde hoeveel heid bedraagt 125 gram voor 2 fles- schen Ryn- of Moezelwyn. Heeft men het bosje Meikruid dus geplukt en gewogen, dan worden de leelyke of dorre blaadjes eerst verwy- derd en eenige malen goed gewasschen, daarna op een donkere plaats wegge legd tot men 's avonds de bowl klaar maakt. Men zorge er echter voor, <fet het niet in de nabijheid van uien of an dere sterke geuren komt te liggen. Bereiding: De E#eve' Vpoewe #be#s®F0©4egigien- we

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 15