iëVrcuwënHA/^II Merkwaardige verschijnselen in het leven der planten. Zon en zonnebrand. Het menu van deze week r Hoe zij zich aanpassen aan het hen beschijnende licht door Dr. E. S. JOHNSON, plantkundig physioloog. Sommige planten verbazen ons door hun merkwaardig gedrag en een van de interessantste afdèelingen van het Smithsonian Institution te Washing ton houdt zich dan ook speciaal bezig met het zoeken van een verklaring voor deze eigenaardige verschijnselen. Zoo is er de kompasplant, een droge, overblijvende astersoort, die in groo- ten getale te vinden is in de prairieën. De plant is een levend kompas, want de vlakken van de bladeren nemen altijd de richting Noord-Zuid aan. Er is nog een andere Amerikaansche plant, de wilde veldsla, die hetzelfde verschijnsel vertoont. Waarom nemen de bladeren dien stand aan? Omdat?zij dan 's morgens en 's avonds, wanneer het zonlicht het zwakst is, op hun op pervlakte zooveel mogelijk daarvan opvangen, terwijl 's middags, wanneer de intensiteit van het zonlicht grooter is dan voor de planten noodig is, slechts de smalle randen der bladeren naaf de zon zijn gekeerd. Een merkwaardige plant is ook de Engelsche klimop, die van zijn blade ren een mozaïk vormt, zoodat zij zoo veel mogelijk aan het zonlicht zijn blootgesteld. Ook andere planten weten zich nauwkeurig aan te passen aan hun behoeften aan licht. Dit alles staat in verband met het proces der photo- synthese, d. i. de vorming van kool hydraten uit water en koolzuur onder de inwerking van het zonlicht. De kracht van het licht, dat voor dit proces noodig is, varieert eenigszins bij de verschillende plantensoorten en de omstandigheden, waaronder de be trokken plant leeft. Het doel van onze proeven is nu o.a. het opsporen van de oorzaken dezer variaties. De photo- synthese als zoodanig is een van de meest belangrijke verschijnselen in de levende natuur, want daardoor wordt de energie van het zonlicht omgezet in stoffen, die de levende organismen vormen en die op hun beurt weer ver brand worden door de ingeademde zuurstof. Zonder het proces der photo- synthese is er geen leven denkbaar. Sommige planten leven in een om geving, waar de intensiteit van het licht zeer groot is, bijv. de reeds ge noemde planten uit de woestijnachtige streken in het Z.W. der Vereenigde Staten, die zich zeer goed aan deze levensomstandigheden hebben aange past. Andere planten gedijen het best in het gedempte licht van een dicht woud. Er is een eigenaardig mos plantje bekend, dat groeit in grotten, waar bijna in het geheel geen licht doordringt. Dit mosplantje bezit daar om een laag cellen, die als het ware een aaneenschakeling van lenzen vor- men om het verspreide licht samen te trekken in bepaalde punten, waar zich de z.g. chloroplasten bevinden, welke in het bijzonder de vorming van kool hydraten tot taak hebben. De chloro plasten bevatten die geheimzinnige stof, het chlorophyl, dat als katalysa tor werkt bij de inwerking van het zonlicht op koolzuur en water. De vorm en de rangschikking der cellen, die de chloroplasten bevatten, is van dien aard, dat de hoeveelheid aan net zonlicht blootgestelde chlorophyl veranderd kan worden. In ons laboratorium is een speciaal toestel ontworpen om te onderzoeken, in welke mate de planten koolzuur op nemen onder verschillende belich tingstoestanden. Uit de poeven is ge bleken, dat niet alleen de lichtsterkte, maar vooral ook de golflengte van het licht grooten invloed heeft. De proef- plantjes groeien met hun wortels in em voedzame oplossing, terwijl zij van boven geheel ingesloten worden door een glazen huis met dubbéle wanden. Zij krij gen hun licht van daar om heen brandende lampen, zoo dat de lichtsterkte en de golf lengte van het licht naar willekeur geregeld kunnen worden. Door de glazen buis kan men lucht laten passee- ren met een bepaalde hoeveel heid koolzuur erin. Zoo kunnen de levensomstandigheden van het proef- plaatje worden gecontroleerd. De proeven hebben ons o.a. reeds geleerd, dat de juiste combinatie van de verschillende golflengten van het grootste belang is bij de kunstmatige belichting van planten. Het gewone electrische licht is, afgescheiden van de lichtsterkte, voor dit doel weinig geschikt, want het zendt in de aller eerste plaats de onzichtbare infraroode stralen uit, terwijl het zonlicht voor namelijk groen en blauw licht bevat. Als men tomatenplanten opkweekt onder het licht van sterke Mazda- lampen, worden hun bladeren licht van kleur, bijna wit, vooral wanneer de vochtigheid groot is. Onder deze omstandigheden verdwijnt n.1. het chlorophyl. Wees voorzichtig met zonne baden. Menigeen begint Vrijdagmiddag reeds de lucht met angstige blikken te bekijken, en wanneer men Zaterdags morgens de gordijnen opentrekt, dan geldt de eerste blik weer: het weer! Zou het goed worden? Zou de vrije middag en de Zondag ons een zonne tje geven? Het zonnetje, dat ieder zoo noodig heeft, dat het lichaam bestraalt, de huid weer gezond en elasisch maakt en de geest vrij maakt van alle groote en kleine zorgen. De droom van alle jonge menschen is om na dit weekeinde, dat zij als bleekgezichten ingaan, als Indianen terug te komen. Trotsch begeeft menigeen zich des Maandags naar zijn werkkring om zijn collega's het vleiende: „Och, och, wat ben jij verbrand!" te hooren zeg gen. Voorzichtigheid zij echter aanbevo len, want die „gezonde en mooi ge bruinde tint" is voor menigeen, die dit te vlug wilde bereiken, inderdaad noodlottig geworden. Iedere medicus zal u toegeven, dat zonnebaden goed zijn, maar.... men moet voorzichtig te werk gaan. In de eerste plaats moet men zelve de gesteldheid van de huid kunnen bepalen. Ten onrechte meent men wel eens, dat de haarkleur hierbij een rol speelt en dat donkere menschen de zonnestralen gemakkelijk en zonder pijn op zich kunnen laten inwerken, terwijl blonde menschen uiterst gevoe lig zouden zijn. Heeft men een dunne, blanke huid. waarbij de adertjes te zien zijn, en die geen zomersproeten heeft, dan zal het verbranden vermoedelijk hevige pijn veroorzaken. Niet alleen deze categorie van menschen, maar ook zij, die een sterkere huid hebben, moeten voor zichtig zijn en zich den eersten dag niet langer dan tien minuten aan de felle zonnestralen bloot stellen; daar na 15 minuten en zoo vervolgens lang zamerhand langer, indien men be merkt, dat de huid eraan went. Zeer verkeerd is het om met het natte lichaam na het baden in de zon te gaan liggen. Na het bad droge men zich goed af en vette zich met een goed soort olie in, b.v. amandel-, olijf- of slaolie. Hierby hebben wij de meest eenvou dige recepten gegeven om den vijand der zonneliefhebbers, „de zonne brand", te ontkomen en wie deze op volgt, zal na eenige weken de voldoe ning smaken, zonder pijn en zonder het leelijke vervellen in een gezonde en gelukkige „zomer-indiaan" te zijn veranderd. Zondag: Groentensoep. Biefstuk, princesseboonen. Aardappelen. Vruchtensla met room. Maandag: Ribstuk. Andijvie, aardappelen. Yoghurt, I Dinsdag: Koud vleesch met vinaigrettesaus. Zomerbieten, aardappelen. Wentelteefjes. Woensdag: Gehakt. Stoofsla, aardappelen. Karnemelkpudding. Donderdag: Saucijsjes. Bloemkool, aardappelen. Besen met vaniUevl?.. Vrijdag I: Gebakken visch. Gemengde sla. Aardappelsla. Griesmeelrand met abrikozen. Vrijdag II: Noten, vruchten. Sla van komkommer, tomaten, geraspte worteltjes en kropsla. Witte capucijners. Aardappelen, boterjus. Zaterdag: Groentensoep. Gebakken ham. Spinazie, aardappelen. Het ligt in onze bedoeling om dit maal eenige recepten te geven, die ge makkelijk te bereiden zijn en mede genomen kunnen worden op onze tochten, wanneer wij met ons gezin naar buiten trekken. Tevens volgen dan tot slot eenige recepten voor de bereiding van jam, waarvoor wij ver schillende aanvragen ontvingen. In de wekelijksche menu's hebben wij geen gerechten opgenomen, die moeilijkheden kunnen opleveren, al leen misschien vinaigrettesaus, waar voor we een hard ei koken en dit door de zeef fijn wrijven, daarna vermen gen met 2 eetlepels azijn, 2 eetlepels slaolie, zeer fijn gehakt uitje, peper en zout en waarmede wij het koude, dun gesneden vleesch bedekken. De groentensoep van Zaterdag wordt gemaakt van het kookwater van de bloemkool en de capucijners, we voe gen hier zooveel mogelijk fijn gesne den groenten aan toe, prei en selderij niet te vergeten en tenslotte even voor het opdienen maggi aroma, kervel en peterselie; desgewenscht worden mag gi bouillonblokjes in 't groentenwater opgelost, waarvoor we 4 blokjes per L. berekenen. Rozijnencake. 225 gram bloem, een half pakje Vet- kers bakpoeder of 225 gram zelfrijzend bakmeel, een snufje zout, 100 gram boter, 100 gram basterdsuiker, 100 gr. Sun-Maid rozijnen, 25 gram geconfijte kersjes, 1 ei, een weinig melk (plm. 1 d.L.). We zeeven de bloem met het bak poeder en zout door elkander en voe gen de boter hierbij, die wij met be hulp van een mes door de bloem ver- deelen, zoodat wij een fijne, kruimelige massa krijgen, daarna wordt de bas terdsuiker erdoor gewerkt en tenslotte het geklopte ei en de melk; is alles goed met elkander vermengd, dan komen de rozijnen en kersjes door het deeg, dat vrij stevig is geworden en dat wij overbrengen in een beboterd, met paneermeel bestrooid bakblik, b.v. een broodblikje. De cake wordt ge durende drie kwartier in een matig warmen oven gebakken. Om branden te voorkomen, leggen we op den boven kant een vel beboterd vetvrij papier. Hebben we ons overtuigd, dat de cake gaar is (als een in het gebak gestoken breinaald er geheel droog uitkomt), dan keeren wij den vorm om, b.v. op een vischrooster en zetten de cake weg tot den volgenden dag. Vruchtensap. Hiervoor persen we bessen of fram bozen uit, vangen het sap op, vermen gen het met water en suiker en schen ken het in een paar thermosflesschen. Deze zijn veel billijker in prijs dan voorheen, zoodat de aanschaffings- kosten niet hoog zijn. Bij een voor zichtige behandeling kunnen zij jaren lang mee, daarbij komt nog, dat zij veel lichter zijn om in de pic-nic mand mee te dragen, dan gewone flesschen. Pikante sandwiches. Hiervoor nemen we een aantal dun ne sneedjes Casinobrood, zonder korst en rekenen per sandwich 3 sneedjes, die we alle drie dun smeren. Overge bleven vleesch wordt zeer fijn gehakt, evenals een uitje en peterselie; dit wordt vermengd met peper en zout en over een deel der sneedjes brood ver deeld. Een aantal augurkjes worden eveneens zeer fijn gehakt; we beleg gen nu een besmeerd sneed je brood met het vleeschmengsel, leggen er een beboterde boterham overheen, hierop komt een deel der gehakte augurkjes en daarna wordt het derde sneedje brood er stevig op gedrukt. We ver krijgen op deze wijze smakelijke sand wiches, die vooral in den smaak van de heeren vallen. We kunnen alle mogelijke variaties voor sandwiches verzinnen, b.v. door tusschen twee dunne sneedjes oud brood zonder korst plakjes tomaat of schijfjes komkommer te leggen, het geen ook heel smakelijk is op bruin brood sandwiches. Een mengsel van fijngewreven eierdooiers met zout, peper en een lepel mayonaise, terwijl het eiwit er zéér fijn gehakt bijgevoegd wordt, is eveneens zeer smakelijk. Verder hebben we alle mogelijke worstsoorten, deze zijn echter bekend genoeg, behoeven dus niet besproken te worden. Voor kinderen zijn sand wiches gevuld met pindakaas, hagel slag, strooisel, enz., zeer smakelijk. De sandwiches kunnen daags tevoren worden klaargemaakt en in een servet gepakt weggezet worden voor den vol genden dag. Sa uc ijzen b rondjes. 225 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram delfrite, of harde boter, snufje zout, peper, 225 gram varkensgehakt. We zeeven de bloem, voegen het zout er bij en snijden de delfrite of de boter in kleine stukjes door de bloem heen, zoodat het kleine kruimeltjes worden, die wij met zoo weinig moge lijk koud water tot een stevige deeg bal kneden en daarna met de met bloem bestoven deegrol uitrollen tot een lap van plm. V» cm dikte en onge veer 12 cm breedte, die daarna in 10 a 12 stukken wordt verdeeld. Het gehakt hebben we met peper en zout vermengd en verdeelen we in 10 a 12 kleine rolletjes, die in bloem gewen teld worden.» Op elk stuk deeg leggen we een rolletje gehakt, daarna rollen we het op en drukken de buitenkanten goed dicht en slaan ze naar onderen om; het gehakt mag niet te vast door het deeg omsloten zijn. Een bakblik wordt met water vochtig gemaakt, hierop komen de saucijzenbroodjes met den dichtgevouwen kant naar onderen, terwijl we den bovenkant met melk of geklopt ei bestrijken, opdat deze mooi glanzend wordt. Het bakblik wordt nu gedurende pl.m. 20 minuten in den oven gezet, waarna we heerlijke ver- sche zelf gemaakte saucijnzenbroodjes hebben, om onze pic-nic mand mede te verrijken. Inmaken van jam. Wanneer wij van de thans volop aan wezige zomervruchten jam willen ma ken, moeten we vooral zorgen voor mooie, gave vruchten, die wij van de steeltjes ontdoen en heel voorzichtig wasschen, opdat ze niet kneuzen, waardoor het sap zou wegvloeien. Wij rekenen drie vierde van het gewicht der vruchten aan suiker, terwijl wij ze met het aanhangende afwaschwater in een gave emaille pan inkoken en daar bij niet vergeten om van tijd tot tijd u roeren, om aanbranden te voorkomen. Wij moeten hierbij goed den bodem der pan raken. Om ons te overtuigen of de jam dik genoeg is, scheppen we een kleine hoeveelheid op een schoteltje en laten dit afkoelen; vloeit de massa niet teveel uit, dan kan de pan van het vuur; we moeten echter niet vergeten, dat jam, die door en door koud is, ook tevens stijver wordt. De met sodawater schoongemaakte en goed nagespoelde jampotten hebben we gereed staan en hierin komt de heete jam; de potten sluiten wij daarna dadelijk af, met in heet water 'geweekt perkamentpapier, na er eerst een in alcohol gedrenkt stukje vetvrij papier op gelegd te hebben. We maken het perkament om de pot vast met een elastiekje, zooals we die tegenwoordig om onze pakjes krijgen en die wij dus voor dit doei zuinig zul len bewaren. W e kunnen van alle vruchten jam maken aan de hand der gegevens Aardbeien met rabarber, frambozen en bessen, zijn zeer smakelijke oombi- naties.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 16