i
Harmonie tusschen geestelijken
lichamelijken arbeid.
Het menu van deze week
Kant, de groote mode voor
onder- en bovenkleeren.
J
door
Dr. J. W. FRANS.
„Gelukkig, de klok slaat vijf." Stipt
bij den laatsten slag legt meneer Jan
sen of Pieterse met een zucht van ver
lichting zijn pen neer, klapt zijn boe
ken dicht en glijdt van zijn bureau
stoel, om zich gereed te maken huis
waarts te gaan.
Acht lange uren ingespannen wer
ken liggen achter hem; heel begrijpe
lijk dus, dat hij moe is. Heel vaak ge
beurt het dan nog, dat meneer J. of P.
een of meer avonden in zijn stamcafé
doorbrengt, daar druk met vrienden of
kennissen redeneert en, na een groot
deel van den avond in een rookerig
lokaal gezeten te hebben, 's avonds
moe en suf naar bed gaat.
Wie door zijn beroep gedwongen is,
vele uren per dag binnenshuis door te
brengen, heeft het hoog noodig om
's avonds een flinke wandeling te ma
ken en de Zondagen zooveel mogelijk
buiten door te brengen. Lichaamsbe
weging is noodig voor een goede stof
wisseling en spijsvertering, maar
zeker niet minder om slappe spieren te
versterken.
Regelmatige en wèloverlegde
lichaamsoefeningen zijn noodig en wie
in het gelukkige bezit is van een tuin
tje, kan geen gezonder bezigheid heb
ben dan het zelf bewerken hiervan,
zelfs dan nog indien het resultaat niet
zoo mocht zijn als dit bij den vakman
het geval geweest ware.
Het denkbeeld, is uit den tijd.
Lichaam en geest vormen één geheel.
Lichamelijk werken heeft geestelijk
denken noodig en geestelijke arbeid,
onverschillig van welke soort, komt op
een hooger plan, wanneer men zich
lichamelijk staalt door doelbewuste
oefeningen.
De steeds voortschrijdende technie"k
heeft echter talrijke machines uitge
dacht, in den vorm van motoren, fiet
sen, auto's, enz., waardoor het den
menschen steeds gemakkelijker wordt
gemaakt en loopen vrijwel overbodig
wordt, althans voor de bemiddelden.
Voortaan niet per tram, fiets of
auto naar buiten, maar te voet; dan
eerst leert men genieten van de heer
lijke natuur en waardeert men het
schoone ervan; men ziet veel meer,
dan wanneer men er met meer of min
der vaart langs snort.
Opgewekt is het thuiskomen na zoo'n
dag van genieten en hoe heerlijk de
slaap, die nieuwe krachten geeft voor
een werkweek die voor u ligt.
We besluiten dus met u een „aange
name wandeling" toe te wenschen!
waarvan het bovenaeel b.v. on
der de armen gesleten is, dan
vernieuwt men dit met een bo-
venpas van wollen kant, zoo
noodig ook een klein bovendeel
der mouwen. Een vereischte is,
dit in de juiste kleur te kiezen.
Valt het heel moeilijk, een
passende kleur te kriigen, dan
koopt men de benoodigde kant
stof in wit of beige, stuurt dit
lapje op naar een ververij met een
klein staaltje der japon en deze zorgt
er voor, dat de kantstof in de ge-
wenschte tint geverfd wordt. Dit is
heel practisch en kost niet zoo veel, als
men bedenkt, dat men zoodoende een
japon geheel kan vernieuwen.
De japon zelve wordt flink uitgebor-
steld, buiten gehangen (omgekeerd),
daarna boven de stoom gehouden (geen
wollen georgette of crêpe, daar deze
stoffen krimpen) en daarna opgestre
ken, als het nieuwe bovenstuk er op
gezet is.
VERTROUWEN.
Een moeder moet de vriendin harer
kinderen zijn, hetgeen niet wil zeggen
dat zij hun gelijke is. Vele moeders vat
ten dit verkeerd op en voelen het
groote onderscheid, dat hierin bestaat,
niet.
Zelfs bij een zeer vertrouweUjken om
gang tusschen moeder en kinderen,
mag het respect niet verloren gaan.
Intimiteit moet op vertrouwen en niet
een zich laten gaan in spreken en ma
nieren gebaseerd zijn.
Zondag:
Tomatenbroodj^s,
Varkenshaas, witte capucijners,
Aardappelen,
Meiwijnpudding met witte
druiven.
Maandag:
Koud vleesch,
Bloemkool met tomatensaus,
Aardappelen,
Custardvla met bessen.
Dinsdag:
Rosbeef,
Snijboonen, aardappelen,
Rijst met bessensap.
WASSCHEN VAN BEDRUKTE
STOFFEN.
Bedrukte katoenen japonnetjes, die
er nieuw vaak zoo allerliefst uitzien,
verliezen na het wasschen heel dikwijls
de frischheid van kleur.
Men moet eens trachten een geheel
nieuw middel aan te wenden, daar zeep
de stof wel reinigt, doch de kleuren
meermalen aantast.
Men kookt een pond rijst in vijf liter
water zoo lang tot de vloeistof dik en
de rijstkorrels fijn zijn geworden,
daarna zeeft men alles en laat het
mengstel goed afkoelen.
Indien men er de handen in kan
steken, zonder dat het t e heet aan
voelt, dan dompelt men de japon en
wrijft deze over de handen, zooals men
dit met zeepsop ook zou doen.
Goed naspoelen en in de schaduw
drogen.
Kant blijft de mode, hoewel dit
materiaal zeer langen tijd heel erg in
discrediet heeft gestaan. Wy noemen
slechts de mooie sterke Iersche kant,
de fijnere Valencienne weefsels, Vene-
tiaansche, Bretonsche en beeldige
Alenpon kant. Wy zijn de beeldige des
sous, gegarneerd met volants en passen
van deze kantsoorten niet vergeten.
Zou er ook weer een tyd komen, dat het
jonge geslacht met kant klossen enz.
begint, of leven zij voor dit geduld-
werk te snel?
Ook het Engelsch borduurwerk komt
weer naar voren, zoowel in zachte tin
ten als in wit. Alles is weer kant, bor
duurwerk en open naden aan het on
dergoed.
De wollen kant, die als garneering
van japonnen dienst doet, ontleent hare
motieven het meest aan bladeren en
bloemen, en zal ook op de herfst- en
winterjaponnen veel gekozen worden.
Een goede raad willen wij u nog even
geven. Heeft men een stoffen japon,
HOUTEN KRALEN EN ANDERE
VERSIERINGEN.
Bij sportkleeding worden kettingen
van houten kralen gedragen, terwijl
wij voor 's middags allerlei variaties in
vorm, kleur en afwerking aantreffen;
's avonds worden op de gekleede ja
ponnen paarlen gedragen.
De armen zien wy versierd met
smalle, nikkelen ringen, afgewisseld
door glazen armringen, die by de kleur
der japon passen, b.v. 3 nikkelen rin
gen met daartusschen twee roode,
groene, gele of andere glazen ringen,
wat heel aardig staat, terwyl het moge
lijke gerinkel er van ons aan vroegere
tijden, n.. aan den „belleman" doen
denken!
Horloges worden door een „clip"
overal bevestigd, waar men ze hebben
wil, zelfs op de handtasch of op de
japonnen, revers of tusschen plooien.
Voor een soliede „clip" mag dan
zeker wel worden gezorgd.
HET GEVEN VAN DE FLESCH.
Niet altijd gaat het moeders gemak
kelijk af om de flesch te geven aan
hare babies. Het lijkt zoo eenvoudig,
doch dat is het niet en zooals overal is
hier zeker opletten de boodschap.
De flesch mag niet binnen de vijf
minuten leeggedronken zijn, maar
baby moet er ook niet langer dan tien
minuten over doen.
Drinkt het kind te snel, dan zal de
spijsvertering gevaar loopen in de war
te raken; drinkt het te langzaam, dan
wordt de melk te koud. Men moet de
flesch tamelijk schuin houden, opdat
by het drinken geen lucht door de
speen kan toetreden.
Woensdag:
Koud vleesch,
Princesseboonen,
Aardappelen,
Rabarber met vanillevla.
Donderdag:
Gebakken ham,
Groote boonen, aardappelen,
Vruchtensla.
Vrijdag I:
Tomatensoep,
"outevisch met peterseliesaus,
Worteltjes, aardappelen.
Vrijdag II:
Tomatensoep,
Spaghetti met gestoofde
tomaten,
Ommelet soufflée.
Zaterdag:
Stamppot van rauwe gele
andijvie met spek,
Hangop met beschuit en suiker.
Tomatenbrcodjes.
Sneedjes oud casinobrood, V* liter
melk, 1 ei, enkele tomaten, peper, zout,
peterselie, boter.
De melk op een zeer lage pit trek
ken met de peterselie, daarna zeeven
en koud laten worden, vermengen met
het geklopte ei, peper en zout en in
deze vloeistof dompelen wy een voor
een de sneedjes brood, stapelen ze op
een bord om de melk er goed in te
laten trekken, dus op dezelfde wijze
als we dit bij wentelteefjes doen.
Even voor we aan tafel gaan worden
de sneedjes brood in de koekepan met
boter aan weerszijden bruin gebakken
en op een groote, platte schaal gelegd.
De tomaten snyden we aan dikke plak
ken, wentelen ze even door bloem, na
dat we er peper en zout op hebben ge
strooid en naar verkiezing enkele drup
pels maggi aroma en bakken ze aan
weerszyden lichtbruin. Op elk sneedje
gebakken brood komen twee of drie
plakken tomaat. Het geheel wordt ver
sierd met takjes peterselie en warm
opgediend.
Meiwijnpudding met druiven.
5 dl water, 5 dl meiwyn, 150 gram
suiker, 15 blaadjes witte gelatine, 250
gram druiven.
Het water en de suiker worden te
zamen gekookt en in de warme vloei
stof wordt de gelatine opgelost, die wy
een kwartier in koud water hebben
laten weeken en daarna goed hebben
uitgeknepen, alvorens wy ze in het
warme suikerwater oplossen. We roe
ren zoolang totdat we geen dikke ge
latine meer zien. Is de vloeistof afge
koeld, dan wordt de meiwyn erdoor
geroerd, alsook de druiven, die wy van
de tros geplukt en gewasschen heb
ben.
Van tijd tot tyd roeren wy met een
houten lepel door de puddingmassa
heen en zien wy, dat ze flink drillerig
wordt, dan wordt zy overgegoten in
een met koud water omgespoelden
vorm.
Het beste is, de pudding daags te
voren te maken, dan hebben we geen
kans, dat zij niet stijf genoeg wordt.
Laat de pudding met storten niet ge
makkelijk los, dan houden wy deqt
vorm enkele tellen in heet water.
Naar verkiezing kunnen wy er ge-j
slagen room bij presenteeren.
Stampot van rauwe andijvie met
gebakken spek.
2 kg aardappelen, 5 flinke struiken'
gele andijvie, 3 uien, 500 gram gerooktl
spek, azijn, zout.
We koken de aardappelen op de ge
wone wyze, doch vochtiger, laten ze
dus liever wat stuk koken en stampen
ze fijn. Terwyl de aardappelen koken,i
snyden wy de andijvie heel fijn en zet
ten ze in water met zout om het zand te;
laten zakken. Het spek snijden we inj
dobbelsteentjes en bakken het uit, de
uien worden zeer fijn gesneden of ge-i
hakt. We vermengen tenslotte de fijn
gestampte aardappelen, de goed gewas
schen en in een doek uitgeslagen an
dijvie, uien en azijn naar smaak. Dit i
echt Geldersche gerecht zal, indien hefci
met zorg wordt klaargemaakt, zeer:
zeker wel in den smaak vallen. De;
combinatie van andijvie, spekvet, uien
en azijn met de neutrale smaak der'
aardappelen is bijzonder lekker enlj
tevens voedzaam. Het noodt als het'
ware vanzelf tot eten.
Nogmaals een praatje over het makerti
van jam.
De beantwoording der vragen vairj
de verschillende brieven, die ik mocht,
ontvangen over het maken van jam.;
wil ik hieronder laten volgen. Wellicht']
zijn er meerdere lezeressen, die hier-i
van nut kunnen hebben.
De vruchten die gebruikt wordeüj
voor de bereiding van jam moeten]
droog en gaaf zijn, en de suiker moet)
van goede kwaliteit zijn. Kleur en
smaak winnen aanmerkelijk door goede
suiker; overrijp en beschadigd fruit
loont de moeite van het inmaken niet,,
daar de jam dan heel gauw bederft.
Besteld uw fruit vooruit, indien ge het'
niet in uw eigen tuin hebt en bereidt
liet zoo gauw mogelijk, liefst denzelf
den dag. Kan dit niet, dan zet men het,
bestrooid met de benoodigde hoeveel
heid suiker, weg tot den volgenden
morgen, liefst in een email pan, die
echter niet beschadigd mag zijn.
Zet de vruchten niet op een fel vuur,
daar jam heel gauw aanbrandt en ge
bruik een stevige houten lepel om ta'
roeren.
Zorg ervoor, dat de jampotten abso
luut schoon zijn; wasch ze in warm
sodawater en spoel ze met schoon warm
water na, zet ze daarna omgekeerd!
weg om ze uit te laten lekken.
Om springen der potten te voor
komen verwarmt men ze eenigszins
(desnoods door ze even in een niet te
warmen oven te plaatsen), daar de jam
heet in de potten gedaan wordt.
Ten overvloede zet men ze bij het]
vullen op een paar opgevouwen cou-j
ranten, die op het aanrecht of de keu-;
kentafel gelegd worden.
Om zich te overtuigen of de dikt©
goed is, schept men een theelepel jam.
op een bordje, na twee minuten moet
dit dan gebonden zijn; is dit niet het
geval, dan laat men alles nog evem'
doorkoken en herhaalt de proef.
Te lang koken bederft de smaak en)
de kleur.
Zijn de potten gevuld, dan moeten zei
zorgvuldig worden afgesloten, b.v. mep
een stukje vetvrij papier in alcohol ge-t
drenkt en daarna met in heet wateri
geweekt perkamentpapier, dat gladü
over den bovenkant wordt gespannen)
en met een touwtje of elastiekje wordt
vastgebonden.
Een etiquet met vermelding van da
soort ingemaakte vruchten komt op d©
jampotten, die bewaard moeten worden,
op een koele, droge, donkere plaats.
De volgende week geef ik recepten»
voor pruimenjam, pruimen en appelen,
melden en frambozen en bessenjam.
Gaarne zou ik uw willen aanraden
deze aanwijzingen uit te knippen en te
bewaren, opdat ze bij de bereiding van
jam geraadpleegd kunnen worden.
(Nadruk verboden).
Was dat die Janseen die net bhr*
nenging?
Ja, de melancholiekste vent die
ken. Hii vroeg laatst aan 'n meisje of
ze zijn weduwe wilde worden.