De wil van het kind.
Het menu van deze week
Reeds van zijn prilste jeugd af tracht
het jonge kind zijn willetje door te zet
ten en reeds van de eerste weken af
moeten de ouders aan de opvoeding en
vorming der zich ontwikkelende eigen
schappen hun volle aandacht schenken.
Zeer vele kinderen toch trachten
reeds vroeg hun eigen willetje door te
drijven en hoewel een vaste wil op late-
ren leeftijd een buitengewoon goede
eigenschap kan zijn, mag deze bij kin
deren toch niet te zeer domineeren, daar
het dan heel gauw in eigenwijsheid of
eigenzinnigheid overgaat.
Het is dan ook een verkeerd begrip
van ouders, indien zij meenen, dat hun
kind, dat alles doordrijft wat hy wil,
blijk geeft van een vasten wil. We moe
ten dit niet verwarren met doordrijven.
Bij den zuigeling is het reeds te be
merken, dat ht1 probeert, hoever hij kan
gaan en daarom niet ophoudt met
schreien totdat de medelijdende moeder
hem uit de wieg neemt. Vooral by eerste
kinderen wordt heel gauw toegegeven,
wat natuurlijk wel verklaarbaar, doch
niet verstandig en zeer zeker niet in het
belang der kinderen is.
Reeds in de jeugdjaren kan men de
kinderen herkennen, die gewend zijn
hun wil door te drijven; wat zij wen-
schen moet geschieden en het speelgoed
dat zti zich kiezen, mag geen ander
hebben.
Zyn zij op school, dan doen zich met
het maken van het huiswerk ook vaak
moeiliikheden voor. Hoewel de ouders
er voortdurend op wijzen, dat het tijd is
om het huiswerk te maken, wordt het
in den regel uitgesteld tot het laatste
oogenblik. Het werk wordt dan vaak
vluchtig en slechts half gedaan en de
resultaten zijn, dat het Mnd op school
veel minder vorderingen maakt dan in
verband met zijn aanleg verwacht mag
worden.
De ouders moeten ook hier hun wil
boven dtien van het kind stellen en het
kind loeren, dat hü zich naar hen te
schikken heeft.
Indien kinderen reeds van den be
ginne af weten, dat vader of moeder het
zoo en niet anders willen, zullen zij zich
naar hen schikken. Van groot belang is
echter, dat de ouders het beiden wil
len en niet een der partijen oogluikend
toelaat, wat de ander verbiedt.
Het kind moet gewennen aan gehoor-
zzaam' eid, aan het zich schikken naar
den wil van degenen, die boven hem
staan, in huls zoowel als op school-
Geeft men eigenzinnige kinderen
steeds gelijk, dan zullen zij zich later
ontwikkelen tot menschen, die onmo
gelijk zijn voor hun omgeving en die
zichzelve altijd achteruit gesteld gevoe
len, in één woord, tot menschen, die
men liefst zooveel mogelijk mijdt.
Het is zeer moeilijk om kinderen, die
een eigen willetje toonen, in goede ba
nen te lelden, temeer, daar eigenwijs
heid1 of hoe men het noemen wil in den
regel een gevolg is van een verkeerde
opvoedingsmethode, waarbij men het
kind teveel zijn eigen zin laat volgen.
Alleen met veel tact en geduld, maar
tevens met onverbiddelijke oonsequentie
van de zijde der opvoeders kan men
trachten den wil dezer kinderen in goe
de banen te leiden.
Waar de wil van het eigenzinnige
kindi tegen die van de ouders of opvoe
ders ingaat, moet hij weten, dat hü te
genover een „neen" staat, waaraan
niets valt te veranderen.
Met rustige zekerheid moeten onbil
lijke eischen worden afgewezen. Twist
gesprekken tusschen ouders en kinde
ren zijn absoluut te veroordeelen; ver
biedt men het kind iets of geeft men
geen toestemming voor het een of an
der en is dat verbod volkomen gerecht
vaardigd, dan heeft het kind' te gehoor
zamen.
Het is beter om kwaad te voorkomen
dan te genezen; daarom kunnen wy
vooral jonge ouders niet genoeg aanra
den om reeds van het begin af met de
opvoeding der zuigelingen te beginnen.
Wy weten wel, dat dit niet gemakkelijk
is, maar welke taak wordt ons in het
leven opgelegd, die moeilijker
is dan het opvoeden onzer kin
deren? Het eischt den gehee-
len mensch en stelt ons ver
antwoordelijk voor het welzyn
van den wordenden mensch.
Hoe gaarne wij het gevoel vóór
het verstand zouden laten
spreken, dit is veelal niet mo
gelijk in het belang van het
kind.
Indien de zuigeling uren achtereen
schreit hoewel hem niets deert, en hy
wordt uit de wieg genomen, dan zal zich
dit spelletje eiken dag herhalen; geeft
men echter niet toe en laat men hem
een paar keer uithuilen, dan ziet hy,
hoe klein hy is, al heel gauw in, dat het
hem niet helpt. Is het kind ouder en
tracht hy dan ook nog steeds zijn wil
door te zetten, dan doet men het beste
hem af te leiden en hierdoor op andere
gedachten te brengen. Ook kan men
hem een of andere taak opdragen, waar
van men weet, dat hy het graag doet,
om hem zoodoende zy.n eigen wil te
doen vergeten.
Het is trouwens toch heel goed kin
deren al vroeg te,leeren kleine plichten
te vervuilen, waardoor hen verantwoor
delijkheidsgevoel wordt aangekweekt.
Het verbieden moet niet tot een twee
de gewoonte worden by de ouders en
moet zich alleen beperken tot die ge
vallen, waar het gaat om een onverstan-
digen wil tegen te gaan en niet om de
I zelfstandigheid van het kind aan banden
I te leggen.
Eigenwijsheid moet al vroeg den kop
worden ingedrukt, wat niet wil zeggen,
dat wij kinderen die weten wat zy wil
len, deze karaktereigenschap willen
ontnemen, zoolang het de perken niet
te buiten gaat.
Zeker is het, dat het aankweeken van
een vasten wil, mits in goede banen ge
leid, slechts mede kan weken tot het
vormen van flinke menschen en die
hebben wy, ook in de toekomst, maar
al te zeer noodlg. Menschen, die weten
wat zij willen. G- M. Schw.
HET ONDERHOUD VAN
KAMERPALMEN.
Palmen kan men jarenlang goed hou
den in huis, indien zy slechts een goede
verzorging hebben en geen te droge
lucht, terwijl de aarde eveneens vochtig
moet ziin. In den zomer is het zeer aan
te bevelen om ze van tijd tot tijd eens
goed af te laten regenen, waardoor de
j bladeren van stof bevrijd worden en
beter functionneeren.
's Winters plaatse men op de kachel
een ketel water, zoodat de kamertem-
j peratuur vochtig kan blijven en sproeie
men de planten met lauwwarm water af,
waardoor tevens voorkomen wordt, dat
zy luis krijgen. Bemerken wy dit laat-
sie, niettegenstaande onze zorgen toch,
j dan maken we een lauwwarme oplos
sing van 20 gram zachte zeep (smeer-
zeep) en 1 L. water en sponzen hier
mede de planten af, daarna gieten wy
ze met lauw water na. Indien noodig
wordt de behandeling herhaald.
GEZONDHEIDS WENKEN.
Tegen te groote poriën.
Wasch de plekken, waarop de z.g.
vetwormpjes zitten met heet water en
houdt de badhandschoen er eenige
oogenblikken tegen, zoodat de poriën
opengaan en wasch daarna de neus of
het gelaat met eau de cologne, die ver
dund is met een gelyke hoeveelheid
regenwater, daarna crème en poeder op
het gelaat aanbrengen.
Zachte huid.
Om een zachte huid te krijgen, moet
men het gelaat niet te vaak wasschen,
men onttrekt het natuurlyke vet hier
door aan de huid en deze wordt spoe
dig rimpelig.
Alvorens vóór het naar bed gaan het
gelaat te wasschen moet het ingewre
ven worden met vette cold cream, waar
bij vooral ook de hals niet vergeten
mag worden.
Gedurende eenige minuten moet het
vet in de huid trekken; onderdehand
kunnen wy onze handen flink reinigen
en de nagels borstelen, riemen los
maken en daarna handen en nagels met
vet insmeren.
Nu wordt het vet van het gelaat ver
wijderd met een zacht lapje voile of
neteldoek, daarna gen-aêeefcen met
warm water en goede toiletzeep.
Bij het wasschen 's morgens worden
enkele druppels benzoë of een thee
lepeltje borax aan het water toege
voegd en daarna het gelaat met dag-
crême ingevet en een weinig gepoe
derd.
MEN DRAAGT...
Overhemdblouses met open naden en
broderie; japonnen met afstekende
bovenstukken; wollen japonnen met
kleine nopjes, die apart en gekleed
staan; korte bontmanteltjes en pele
rines, hoog- aan den hals gesloten ja
ponnen met kleine kraagjes; laag val
lende soepele Berthe kragen van dunne
zijden stoffen, overwegend wollen stof
fen, waarvan de fijnere weefsels, zefs bij
avondjaponnen, de zijden trachten te
verdringen; kleine, met bont gegarneer
de manteltjes, in de taille aangesloten,
die gedragen worden op gladde of plooi
rokken; fluweelen toques, die zeer vele
dames bijzonder flatteeren; aangesloten
japonnen, die van achteren «sluiten
(robes princesse); hoog opgeknipte rok
ken, waaronder vooral dé zwart met wit
zijden bovenstukken zeer gekleed staan-
KLEINE HOEDEN EN KAPJES.
Zijn zij inderdaad gevaarlijk?
In de Engelsche bladen kunnen we
lezen, dat de heeren der schepping zich
ongerust maken over de dames, die, de
mode getrouw, kleine hoedjes en kapjes
dragen, waardoor zy volgens hen in
levensgevaar zouden kunnen geraken!
Niet alleen bedekt het kapsel de ooren,
maar ook de hoeden worden minstens
over één oor getrokken, zoodat men zich
ongerust maakt, dat het gehoor der
dames hierdoor vermindert en zy bijv.
het toeteren van auto's niet hooren en
daardoor kans loopen overreden te wor
den.
De raad, die deze overbezorgde man
nen aan de dames geven is, zy het wel
licht goed bedoeld, toch wel min of meer
komisch.
Zy zouden n.1. willen zien, dat er in
de hoeden ter hoogte van het oor kleine
gaatjes werden aangebracht, opdat alle
geluiden der buitenwereld tot haar door
dringen!'
KETTINGSTEKEN.
Deze uiterst eenvoudige steeks is een
zeer moderne versiering geworden voor
blouses en japonnen, ja men ziet zelfs
een garneering van een aaneenschake
ling van kettingsteken, waardoor kleine
rolletjes ontstaan, die zelfs door kinde
ren gemaakt kunnen worden, op de
zelfde wyze als wy in onze kinderjaren
paardenspannen maakten, n.1. door
vier spijkertjes op een leeg garenklosje
te slaan en hieromheen de steken te
werken.
We kunnen dit in verschillende
nuances werken en hiermede een origi
neel© garneering op een donkere japon
aanbrengen.
DE HANDTASOH EN DE INITIALEN
De nieuwste handtasch heeft een vrij
groote rond© bal als sluiting, waarop
twee of drie letters van email aange
bracht worden.
Zondag:
Tomaten met garnalen en
geroosterd brood,
Kalfsfricandeau,
Princesseboonen
Meloen met room.
Maandag:
Koud vleesoh,
Snijboonen, aardappelen.
Flensjes.
Dinsdag:
Kalfsvleesch in schelpen,
Kropsla met ham,
Gebakken aardappelen,
Fruit.
Woensdag:
Karbonade,
Bloemkool met tomatensaus,
Aardappelen,
Vla met biscuits.
Donderdag:
Bloemkoolsoep,
Rosbeef,
Vrijdag I:
Gestoofd© visch,
Worteltjes, aardappelen,
Watergruwel.
Vrijdag II:
Noten, vruchten,
Tomaten met eieren,
Andijvie, sla, gebakken aardappeien.
Watergruwel.
Zaterdag:
Koud vleesch,
Postelein, aardappelen,
Rijstebrei.
Tomaten met garnalen en geroosterd
brood.
B Mooie tomaten, 2\4 ons garnalen,
peper, zout, olie en azijn.
Van de tomaten snijden we het bo
venste af, hollen ze met de goed ge-
wasschen en tusschen een doek ge
droogde garnalen, die aangemaakt m or
den met olie, azijn, peper en zout, daar
na komt het kapje er weer op en laten
we uit de opening een klein takje peter
selie komen. We presenteeren deze to
maten op een schaal, waarop een bedje
van mooie slablaadjes is gemaakt.
Geroosterd brood is heel smakelijk
by deze garnalen-tomaten, maar gemak
kelijker is het de z.g. Weerter beschuit
jes bij kruidenier of bakker te bestellen.
Kalfsvleesch in schelpen.
De resten van het kalfsvleesch van
Zondag gebruiken wij voor de schelpen.
We fruiten een uit in 50 gram boter
mooi lichtgeel, doen hier 25 gram bloem
by en pi. m. 2 dL. water met jus of met
1 maggi blokje en een scheutje witte of
bessenwijn, peper en zoo noodig zout
en laten dit sausje met de blokjes kalfs
vleesch gedurende 5 a 10 minuten op
een zacht vuurtje koken.
De schelpen worden met boter vet
gemaakt, met paneermeel bestrooid en
gevuld met ragout. Hierover komt wat
parmezaansche kaas, paneermeel en
klontjes boter en daarna gaan de schel
pen gedurende 15 of 20 minuten in den
oven.
Vla met biscuits.
0.6 L. melk, 50 gram custardpoeder,
50 gram suiker, 100 gram biscuits, wat
jam.
De biscuits worden bestreken met de
jam en twee aan twee tegen elkander
geplakt, daarna in een glazen schotel
gelegd. De melk brengen we op een
paar lepels na aan den kook. voegen c©
suiker er by en daarna de custardpoe
der, die met de achtergehouden melk is
aangemengd. We laten alles nog even,
steeds roerende, doorkoken, nemen de
pan van het vuur, voegen een klein
klontje boter by en kloppen de vla ge
durende eenige minuten met den eier-
klopper, waardoor ze heerlijk luchtig
wordt; is ze ©enigszins afgekoeld, dan
wordt de vla over de biscuits gegoten.
Vruchtengebak.
1 Pak zelfrijzend bakmeel, 100 gram
boter, 125 gram suiker, 2 eieren, pl- m.
214 dL. melk, 150 gram fyne strooisui-
ker, 114 kg pruimen.
We roeren de boter tot room, voegen
d© suiker er by en roeren dit mengsel
minstens 15 minuten, daarna worden
één voor één de eieren bii het beslag
gedaan, het zout en lepel voor lepel de
gezeefde bloem. Wordt ons deeg te dik,
dan schenken we een scheutje melk bij.
Het is noodig om alle ingrediënten
vooral goed1 te bewerken, daar voor een
groot deel het slagen afhangt van een
goed deeg.
We vetten een springvorm in en be
strooien dezen met wat bloem of suiker
en leggen het deeg, dat we met een
deegrol hebben uitgerold, in den vorm,
hierop de goed gewasschen en in
tweeën gesneden ontpitte pruimen, die
we bestrooien met de 150 gram suiker.
De oven hebben we flink warm ge
maakt en hierin wordt de pruimentaart
nu gedurende één uur gebakken.
De aangegeven hoeveelheid is voor
een grooten springvorm; heeft men de
zen niet, doch wel een kleine, dan wordt
d© helft van alle ingrediënten genomen,
Tomaten mot eieren.
500 Gram tomaten, 1 ui, 50 gram bo»
ter, 6 eieren, 6 eetlepels melk, peper en
zout, kerry, peterselie.
De ui snipperen we en fruiten deae
in de koekepan met boter en kerry,
daarna worden ze in plakken gesneden,
met zout bestrooide tomaten bijgevoegd
es. aÉtes met eüswnder gaar gebakken,