De wil van het kind. Het menu van deze week Reeds van zijn prilste jeugd af tracht het jonge kind zijn willetje door te zet ten en reeds van de eerste weken af moeten de ouders aan de opvoeding en vorming der zich ontwikkelende eigen schappen hun volle aandacht schenken. Zeer vele kinderen toch trachten reeds vroeg hun eigen willetje door te drijven en hoewel een vaste wil op late- ren leeftijd een buitengewoon goede eigenschap kan zijn, mag deze bij kin deren toch niet te zeer domineeren, daar het dan heel gauw in eigenwijsheid of eigenzinnigheid overgaat. Het is dan ook een verkeerd begrip van ouders, indien zij meenen, dat hun kind, dat alles doordrijft wat hy wil, blijk geeft van een vasten wil. We moe ten dit niet verwarren met doordrijven. Bij den zuigeling is het reeds te be merken, dat ht1 probeert, hoever hij kan gaan en daarom niet ophoudt met schreien totdat de medelijdende moeder hem uit de wieg neemt. Vooral by eerste kinderen wordt heel gauw toegegeven, wat natuurlijk wel verklaarbaar, doch niet verstandig en zeer zeker niet in het belang der kinderen is. Reeds in de jeugdjaren kan men de kinderen herkennen, die gewend zijn hun wil door te drijven; wat zij wen- schen moet geschieden en het speelgoed dat zti zich kiezen, mag geen ander hebben. Zyn zij op school, dan doen zich met het maken van het huiswerk ook vaak moeiliikheden voor. Hoewel de ouders er voortdurend op wijzen, dat het tijd is om het huiswerk te maken, wordt het in den regel uitgesteld tot het laatste oogenblik. Het werk wordt dan vaak vluchtig en slechts half gedaan en de resultaten zijn, dat het Mnd op school veel minder vorderingen maakt dan in verband met zijn aanleg verwacht mag worden. De ouders moeten ook hier hun wil boven dtien van het kind stellen en het kind loeren, dat hü zich naar hen te schikken heeft. Indien kinderen reeds van den be ginne af weten, dat vader of moeder het zoo en niet anders willen, zullen zij zich naar hen schikken. Van groot belang is echter, dat de ouders het beiden wil len en niet een der partijen oogluikend toelaat, wat de ander verbiedt. Het kind moet gewennen aan gehoor- zzaam' eid, aan het zich schikken naar den wil van degenen, die boven hem staan, in huls zoowel als op school- Geeft men eigenzinnige kinderen steeds gelijk, dan zullen zij zich later ontwikkelen tot menschen, die onmo gelijk zijn voor hun omgeving en die zichzelve altijd achteruit gesteld gevoe len, in één woord, tot menschen, die men liefst zooveel mogelijk mijdt. Het is zeer moeilijk om kinderen, die een eigen willetje toonen, in goede ba nen te lelden, temeer, daar eigenwijs heid1 of hoe men het noemen wil in den regel een gevolg is van een verkeerde opvoedingsmethode, waarbij men het kind teveel zijn eigen zin laat volgen. Alleen met veel tact en geduld, maar tevens met onverbiddelijke oonsequentie van de zijde der opvoeders kan men trachten den wil dezer kinderen in goe de banen te leiden. Waar de wil van het eigenzinnige kindi tegen die van de ouders of opvoe ders ingaat, moet hij weten, dat hü te genover een „neen" staat, waaraan niets valt te veranderen. Met rustige zekerheid moeten onbil lijke eischen worden afgewezen. Twist gesprekken tusschen ouders en kinde ren zijn absoluut te veroordeelen; ver biedt men het kind iets of geeft men geen toestemming voor het een of an der en is dat verbod volkomen gerecht vaardigd, dan heeft het kind' te gehoor zamen. Het is beter om kwaad te voorkomen dan te genezen; daarom kunnen wy vooral jonge ouders niet genoeg aanra den om reeds van het begin af met de opvoeding der zuigelingen te beginnen. Wy weten wel, dat dit niet gemakkelijk is, maar welke taak wordt ons in het leven opgelegd, die moeilijker is dan het opvoeden onzer kin deren? Het eischt den gehee- len mensch en stelt ons ver antwoordelijk voor het welzyn van den wordenden mensch. Hoe gaarne wij het gevoel vóór het verstand zouden laten spreken, dit is veelal niet mo gelijk in het belang van het kind. Indien de zuigeling uren achtereen schreit hoewel hem niets deert, en hy wordt uit de wieg genomen, dan zal zich dit spelletje eiken dag herhalen; geeft men echter niet toe en laat men hem een paar keer uithuilen, dan ziet hy, hoe klein hy is, al heel gauw in, dat het hem niet helpt. Is het kind ouder en tracht hy dan ook nog steeds zijn wil door te zetten, dan doet men het beste hem af te leiden en hierdoor op andere gedachten te brengen. Ook kan men hem een of andere taak opdragen, waar van men weet, dat hy het graag doet, om hem zoodoende zy.n eigen wil te doen vergeten. Het is trouwens toch heel goed kin deren al vroeg te,leeren kleine plichten te vervuilen, waardoor hen verantwoor delijkheidsgevoel wordt aangekweekt. Het verbieden moet niet tot een twee de gewoonte worden by de ouders en moet zich alleen beperken tot die ge vallen, waar het gaat om een onverstan- digen wil tegen te gaan en niet om de I zelfstandigheid van het kind aan banden I te leggen. Eigenwijsheid moet al vroeg den kop worden ingedrukt, wat niet wil zeggen, dat wij kinderen die weten wat zy wil len, deze karaktereigenschap willen ontnemen, zoolang het de perken niet te buiten gaat. Zeker is het, dat het aankweeken van een vasten wil, mits in goede banen ge leid, slechts mede kan weken tot het vormen van flinke menschen en die hebben wy, ook in de toekomst, maar al te zeer noodlg. Menschen, die weten wat zij willen. G- M. Schw. HET ONDERHOUD VAN KAMERPALMEN. Palmen kan men jarenlang goed hou den in huis, indien zy slechts een goede verzorging hebben en geen te droge lucht, terwijl de aarde eveneens vochtig moet ziin. In den zomer is het zeer aan te bevelen om ze van tijd tot tijd eens goed af te laten regenen, waardoor de j bladeren van stof bevrijd worden en beter functionneeren. 's Winters plaatse men op de kachel een ketel water, zoodat de kamertem- j peratuur vochtig kan blijven en sproeie men de planten met lauwwarm water af, waardoor tevens voorkomen wordt, dat zy luis krijgen. Bemerken wy dit laat- sie, niettegenstaande onze zorgen toch, j dan maken we een lauwwarme oplos sing van 20 gram zachte zeep (smeer- zeep) en 1 L. water en sponzen hier mede de planten af, daarna gieten wy ze met lauw water na. Indien noodig wordt de behandeling herhaald. GEZONDHEIDS WENKEN. Tegen te groote poriën. Wasch de plekken, waarop de z.g. vetwormpjes zitten met heet water en houdt de badhandschoen er eenige oogenblikken tegen, zoodat de poriën opengaan en wasch daarna de neus of het gelaat met eau de cologne, die ver dund is met een gelyke hoeveelheid regenwater, daarna crème en poeder op het gelaat aanbrengen. Zachte huid. Om een zachte huid te krijgen, moet men het gelaat niet te vaak wasschen, men onttrekt het natuurlyke vet hier door aan de huid en deze wordt spoe dig rimpelig. Alvorens vóór het naar bed gaan het gelaat te wasschen moet het ingewre ven worden met vette cold cream, waar bij vooral ook de hals niet vergeten mag worden. Gedurende eenige minuten moet het vet in de huid trekken; onderdehand kunnen wy onze handen flink reinigen en de nagels borstelen, riemen los maken en daarna handen en nagels met vet insmeren. Nu wordt het vet van het gelaat ver wijderd met een zacht lapje voile of neteldoek, daarna gen-aêeefcen met warm water en goede toiletzeep. Bij het wasschen 's morgens worden enkele druppels benzoë of een thee lepeltje borax aan het water toege voegd en daarna het gelaat met dag- crême ingevet en een weinig gepoe derd. MEN DRAAGT... Overhemdblouses met open naden en broderie; japonnen met afstekende bovenstukken; wollen japonnen met kleine nopjes, die apart en gekleed staan; korte bontmanteltjes en pele rines, hoog- aan den hals gesloten ja ponnen met kleine kraagjes; laag val lende soepele Berthe kragen van dunne zijden stoffen, overwegend wollen stof fen, waarvan de fijnere weefsels, zefs bij avondjaponnen, de zijden trachten te verdringen; kleine, met bont gegarneer de manteltjes, in de taille aangesloten, die gedragen worden op gladde of plooi rokken; fluweelen toques, die zeer vele dames bijzonder flatteeren; aangesloten japonnen, die van achteren «sluiten (robes princesse); hoog opgeknipte rok ken, waaronder vooral dé zwart met wit zijden bovenstukken zeer gekleed staan- KLEINE HOEDEN EN KAPJES. Zijn zij inderdaad gevaarlijk? In de Engelsche bladen kunnen we lezen, dat de heeren der schepping zich ongerust maken over de dames, die, de mode getrouw, kleine hoedjes en kapjes dragen, waardoor zy volgens hen in levensgevaar zouden kunnen geraken! Niet alleen bedekt het kapsel de ooren, maar ook de hoeden worden minstens over één oor getrokken, zoodat men zich ongerust maakt, dat het gehoor der dames hierdoor vermindert en zy bijv. het toeteren van auto's niet hooren en daardoor kans loopen overreden te wor den. De raad, die deze overbezorgde man nen aan de dames geven is, zy het wel licht goed bedoeld, toch wel min of meer komisch. Zy zouden n.1. willen zien, dat er in de hoeden ter hoogte van het oor kleine gaatjes werden aangebracht, opdat alle geluiden der buitenwereld tot haar door dringen!' KETTINGSTEKEN. Deze uiterst eenvoudige steeks is een zeer moderne versiering geworden voor blouses en japonnen, ja men ziet zelfs een garneering van een aaneenschake ling van kettingsteken, waardoor kleine rolletjes ontstaan, die zelfs door kinde ren gemaakt kunnen worden, op de zelfde wyze als wy in onze kinderjaren paardenspannen maakten, n.1. door vier spijkertjes op een leeg garenklosje te slaan en hieromheen de steken te werken. We kunnen dit in verschillende nuances werken en hiermede een origi neel© garneering op een donkere japon aanbrengen. DE HANDTASOH EN DE INITIALEN De nieuwste handtasch heeft een vrij groote rond© bal als sluiting, waarop twee of drie letters van email aange bracht worden. Zondag: Tomaten met garnalen en geroosterd brood, Kalfsfricandeau, Princesseboonen Meloen met room. Maandag: Koud vleesoh, Snijboonen, aardappelen. Flensjes. Dinsdag: Kalfsvleesch in schelpen, Kropsla met ham, Gebakken aardappelen, Fruit. Woensdag: Karbonade, Bloemkool met tomatensaus, Aardappelen, Vla met biscuits. Donderdag: Bloemkoolsoep, Rosbeef, Vrijdag I: Gestoofd© visch, Worteltjes, aardappelen, Watergruwel. Vrijdag II: Noten, vruchten, Tomaten met eieren, Andijvie, sla, gebakken aardappeien. Watergruwel. Zaterdag: Koud vleesch, Postelein, aardappelen, Rijstebrei. Tomaten met garnalen en geroosterd brood. B Mooie tomaten, 2\4 ons garnalen, peper, zout, olie en azijn. Van de tomaten snijden we het bo venste af, hollen ze met de goed ge- wasschen en tusschen een doek ge droogde garnalen, die aangemaakt m or den met olie, azijn, peper en zout, daar na komt het kapje er weer op en laten we uit de opening een klein takje peter selie komen. We presenteeren deze to maten op een schaal, waarop een bedje van mooie slablaadjes is gemaakt. Geroosterd brood is heel smakelijk by deze garnalen-tomaten, maar gemak kelijker is het de z.g. Weerter beschuit jes bij kruidenier of bakker te bestellen. Kalfsvleesch in schelpen. De resten van het kalfsvleesch van Zondag gebruiken wij voor de schelpen. We fruiten een uit in 50 gram boter mooi lichtgeel, doen hier 25 gram bloem by en pi. m. 2 dL. water met jus of met 1 maggi blokje en een scheutje witte of bessenwijn, peper en zoo noodig zout en laten dit sausje met de blokjes kalfs vleesch gedurende 5 a 10 minuten op een zacht vuurtje koken. De schelpen worden met boter vet gemaakt, met paneermeel bestrooid en gevuld met ragout. Hierover komt wat parmezaansche kaas, paneermeel en klontjes boter en daarna gaan de schel pen gedurende 15 of 20 minuten in den oven. Vla met biscuits. 0.6 L. melk, 50 gram custardpoeder, 50 gram suiker, 100 gram biscuits, wat jam. De biscuits worden bestreken met de jam en twee aan twee tegen elkander geplakt, daarna in een glazen schotel gelegd. De melk brengen we op een paar lepels na aan den kook. voegen c© suiker er by en daarna de custardpoe der, die met de achtergehouden melk is aangemengd. We laten alles nog even, steeds roerende, doorkoken, nemen de pan van het vuur, voegen een klein klontje boter by en kloppen de vla ge durende eenige minuten met den eier- klopper, waardoor ze heerlijk luchtig wordt; is ze ©enigszins afgekoeld, dan wordt de vla over de biscuits gegoten. Vruchtengebak. 1 Pak zelfrijzend bakmeel, 100 gram boter, 125 gram suiker, 2 eieren, pl- m. 214 dL. melk, 150 gram fyne strooisui- ker, 114 kg pruimen. We roeren de boter tot room, voegen d© suiker er by en roeren dit mengsel minstens 15 minuten, daarna worden één voor één de eieren bii het beslag gedaan, het zout en lepel voor lepel de gezeefde bloem. Wordt ons deeg te dik, dan schenken we een scheutje melk bij. Het is noodig om alle ingrediënten vooral goed1 te bewerken, daar voor een groot deel het slagen afhangt van een goed deeg. We vetten een springvorm in en be strooien dezen met wat bloem of suiker en leggen het deeg, dat we met een deegrol hebben uitgerold, in den vorm, hierop de goed gewasschen en in tweeën gesneden ontpitte pruimen, die we bestrooien met de 150 gram suiker. De oven hebben we flink warm ge maakt en hierin wordt de pruimentaart nu gedurende één uur gebakken. De aangegeven hoeveelheid is voor een grooten springvorm; heeft men de zen niet, doch wel een kleine, dan wordt d© helft van alle ingrediënten genomen, Tomaten mot eieren. 500 Gram tomaten, 1 ui, 50 gram bo» ter, 6 eieren, 6 eetlepels melk, peper en zout, kerry, peterselie. De ui snipperen we en fruiten deae in de koekepan met boter en kerry, daarna worden ze in plakken gesneden, met zout bestrooide tomaten bijgevoegd es. aÉtes met eüswnder gaar gebakken,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 15