Onze zuinige Hoiiandsche huishouding. Hoe een Amerikaansche huisvrouw ons ziet. Het menu van deze week Huis Een vluchtige beschouwing. door Mevr. CHRISTINE FREDERICKS. Autoriteit op het gebied van Efficiency in de Huishouding te New-York. De schrijfster was dit jaar drie weken bij een Hoiiandsche familie gelogeerd. In dit artikel geeft zij naar aanleiding van haar verblijf hier te lande „zeer vluchtig" en „Amerikaansch" naar onze opvatting hare indrukken weer. Het is typisch om eens te lezen, hoe een Amerikaansche, ons, Hoiiandsche huisvrouwen, beschouwt. Zeker zullen velen met mij de opvatting deelen, dat deze dame het essentieele van de Hoi iandsche huishouding niet heeft aan geroerd en meer de bijkomstigheden tot hoofdzaak maakte. Ongetwijfeld is een langduriger verblijf in het land zelve en in verschillende gezinnen noodig om een grondig inzicht te krij gen in een Hoiiandsche huishouding. Wij laten het vertaalde artikel hier onder volgen: Holland is een land, waar men op economische wijze kan huishouden. Geen wonder dan ook, dat men daar de crisis minder gevoelt dan in andere landen en men geen werkloosheid, uit- keeringen of opstootjes kent. „Solide" is wellicht het beste woord, om den Hollander te onderschrijven. Wanneer men zijn kleine, stevige huizen ziet en de hiermede overeen stemmende nauwe straten, denkt men aan zijn eenvoudige voeding en de vrouwen zonder de „slanke lijn". „Zuinigheid" is het parool van de Hoiiandsche vrouw. Men trouwt hier niet, voordat men zich de weelde van een eigen huis kan veroorloven, waaronder niet alleen de inrichting hiervan begrepen is, doch tegen een spaarwijze der reserve, zoo dat men in geval van nood niet zonder geld zit. Beide, zoowel het huis als het meu bilair worden gekocht, om inderdaad gebruikt te worden. Holland is een land, waar oude ge bruiken in hooge eere worden gehou den; vooral wanneer het koopen van een of ander betreft leggen stof kwaliteit en bediening nog steeds 100 pet. gewicht in de schaal. Men schaft zich hier de dingen niet slechts voor zijn eigen leven aan, maar tevens om op zijn kinderen te doen overgaan. Meubilair, tapijten, serviezen, alles is even duurzaam en heeft men één maal iets aangeschaft, dan denkt men er niet aan om hierin eenige verande ring aan te brengen. Het resultaat hiervan is, voornamelijk wat de kleeding betreft, dat de groote massa van het volk alle gevoel voor mode ontbreekt, hetgeen voor een Amerikaansche of Parijsche op een min of meer eentonige uniformiteit ge lijkt. Is men b.v. op een station en slaat men zoo'n vijftig menschen gade, dan kan men inderdaad niet zeggen of hun kleeding dit jaar of vijf of tien jaar geleden werd aangeschaft. Hun regenjassen en mantels zijn van onbestemde mode, hun hoeden en hoofdbedekking wijzen alle op een zuinige manier van kleeden bij 90 pet. van de Hollanders. Het heeft er veel van, dat er een aangeboren tegenzin bestaat om ook maar iets weg te gooien, want de Am- sterdamsche doctor, waar ik drie we ken logeerde, droeg een hoed, die hij reeds 10 jaar had en die, zooals hij zeide „nu weer in de mode kwam". Zijn innemende vrouw, die zeer be kend is op ..intellectueel gebied", ver telde mij ook vol trots, dat haar dochter dezen zomer op een dans partij een paar lange witte glacé handschoenen zou dragen, die af komstig waren uit mevrouw's meisjesjaren. Ook het koken is in Holland tot de eenvoudigste vormen te ruggebracht, voor zoover de vluchtige ondervinding van een reiziger dit kan beoordeelen. Zoowel ontbijt als noenmaal zijn „broodmaaltijden" koud genuttigd, met uitzondering van een kop thee of koffie. Een eigenaardig ontbijt. Het eigenaardige ontbijt in dit goed gesitueerde gezin bestond uit: drie soorten brood, wit een soort brood met hier en daar stukjes gem ber en een lang honingbrood, wat veel weg heeft, wat smaak en samen stelling betreft van het gemberbrood. In het midden van de tafel stond een schaal met twee of drie soorten worst; opzij de onveranderlijke „Chineesche" kaas Redactie). Wanneer men aan het ontbijt komt, gaat men zitten, snijdt zelf een plak kaas af, legt die op het brood en schenkt zich een kop thee in. Nog een sneedje brood met jam en het ontbijt is afgeloopen. Nooit heeft men een ei, een plak ham of een bord havermouth. De lunch is bijna precies hetzelfde, d.w.z. veel brood, soms met een dun plakje ham, dat dan met mes en vork gegeten wordt. In de meeste gezinnen komt aan de lunch niet één warme schotel. By mijn gastvrouw was dit wel het geval en zij noemde dit bij een grappige naam (Kliekje? Redactie). Wij zouden dit een handige manier vinden om overgebleven eten van den vorigen dag te benutten. Het avondeten. Het avondeten begint met een een voudige entrée b.v. een macaroni schotel, daarna soep, vleesch, aard- apelen, groenten, dessert of pudding en vruchten. Dit is de eenige maaltijd, waarbij vruchten worden gereserveerd. Details die mij opvielen waren nie mand mag etensresten op het bord laten liggen, daar men anders van meening is, dat het maal de aanzitten- den net smaakt. Schotels en schalen die van tafel afgenomen worden zijn dan zoo schoon gegeten, dat zij wel bij een volgende maaltijd gebruikt kun nen worden(!) Geen noodelooze verspilling wordt bij deze tafel-etiquette toegestaan. De oven wordt zeer weinig ge bruikt, vermoedelijk om kosten te be sparen. Het vleesch dat men opdient, be staat in hoofdzaak uit kalfscoteletten, Hamburger gehaktballen, saucijsjes, gekookte versche tong en stukken vleesch, die in de pan gebraden wor den doch geen echt geroosterd vleesch en voor zoover ik kan beoordeelen in het geheel geen karbonade! Het bleek, dat men iets tegen het eten van lamsvleesch heeft, en tot_ mijn groote verwondering willen de dienst meisjes zelfs geen schapenvleesch eten, maar geven zij de voorkeur aan gehakt. Eieren zijn te kostbaar. Gevogelte is kostbaar en eieren zijn er bijna niet d.w.z. zij worden niet aan het ontbijt gegeven en in ommeletten e.d. niet gebruikt. In het kort: de Hoiiandsche huis vrouw gebruikt uit een oogpunt van zuinigheid weinig brandstoffen voor het koken, neemt bij voorkeur geen groot vleesch en bepaalt zich meer bij gehakt vleesch en worst, tot wat wij noemen, het goedkoopste vleesch, dat gekookt of gestoofd wordt. In het bijzonder is men zeer zuinig met brandstoffen en stookt men kleine blokjes hout; alle kolen worden ingevoerd en zijn onderworpen aan hooge rechten. De verwarring in het meerendeel der huizen geschiedt door middel van aparte kachels, die vaak voorzien zijn van mooie gekleurde tegels, waardoor Holland zoo bekend is. Meestal staat er in iedere kamer een kachel, die slechts aangemaakt wordt, indien men daar zit. Het verwarmen van de hall of van kamers, waarin men niet vertoeft, is tegenwoordig „te" kostbaar voor Hol land, voor de kachels en haarden wor den kolen gebruikt, waarmede men zeer zuinig is. Een van de meest bekende voorwer pen dat in de Hoiiandsche gezinnen zelfs op schilderijen, voorkomt is de z.g. doofpot. Dit is een kegelvormige pot met dek sel en hengsel, die van mooi geel of rood koper gemaakt wordt en naast elke haard of kachel staat. Hierin wordt het overgebleven vuur bewaard wanneer het gezin naar bed gaat. De stukjes kolen of hout- worden uit de kachel gehaald en in de doofpot be waard, die daarna met de deksel ge sloten wordt. 's Morgens zijn dit „doovekolen" ge worden, die men weer gebruikt om de kachels aan te maken. Het opdoen der wasch geschiedt reeds lang op commercieele basis en de wasch van drie personen en de dienstbode, die om de veertien dagen verzonden wordt, kost 1.50 3.75). Als een gevolg hiervan komt de „Blue Monday" (waschdag Redac tie) bij de gewone huisvrouw in de stad slechts weinig voor. Buiten echter, of in gezinnen waar het inkomen dit niet toelaat, wordt de wasch aan huis gedaan. Op het platteland ziet men vaak kleine steenen kachels, waar het vuur binnenin gestookt wordt en waar de waschketel bovenop komt te staan. In Amsterdam heeft men een spe ciaal type van gemeenschappelijke wasscherij, waar iedere vrouw voor een klein bedrag haar eigen wasch kan doen, die ongeveer 25 kg mag wegen; zeep, heet water en gelegenheid tot drogen worden daarbij verstrekt. Ieder krijgt een apart waschhokje met electrische waschmachine, die on der toezicht staat van een opzichter, welke den tijdsduur voor wasschen, spoelen enz. regelt. Deze inrichting is in hoofdzaak op gericht om gebruikt te worden door vrouwen uit de volksklasse. Wat doet de Hoiiandsche vrouw? Men zal nu wellicht denken wat doet de Hoiiandsche vrouw dan met haar tijd, indien zij zoo weinig zorgen aan koken en bakken besteedt en de wasch buitenshuis is? Zij is altijd aan het schoonmaken. In huis valt men steeds over werkem- mers en bezems. De kamers worden iederen dag on dersteboven gehaald en dat is het ge wone dagelijksche werk. De Hoiiandsche huizen hebben veel ramen en veel koperen ornamenten; het is een vaste gewoonte om óf het koper te poetsen óf de ramen te zee- men óf beide. Iedere deur heeft een koperen bel, die gepoetst moet worden en Iedere eetkamer heeft koperen ketels enz. die dagelijks gepoetst worden, verder vele matten en kleedjes, die steeds geklopt worden, kortom al den tijd, die de huisvrouw wint door de maaltijden zeer eenvoudig te bereiden en de wasch buiten de deur te doen, gaat verloren met al dat poetsen! Glinsterend en blinkend glas, tegels en koperwerk, ziehier haar ideaal! Licht en donker Mogelijk is dit noodiig in huizen, waar de meubels zwaar en donker zijn en men bij voorkeur bruin kiest voor behang en meubileering. Buitenshuis veel regen, donkere luchten en koude zeewinden, daarbin nen donkere muren en nog donkerder gordijnen, zoodat dè huisvrouw gaarne lichtpunten ziet in den vorm van blin kende ramen en glimmend koper.... en bloemen, de vroolijke bonte bloe men uit den Hoilandsohen tuin. Hoewel haar huis somber is en don ker, heeft haar tuin een schat van bloemen, zelfs het armste huis heeft een tuin, die menig rijk man hem zou kunnen benijden. Sober, soliede, zuinig, ongevoelig voor modesnufjes, is de Hoiiandsche huisvrouw beveiligd tegen de spreek woordelijke en onvermijdelijke regen dagen. G. C. MeyerSohweneke. „Maar dan m'n grootmoeder, profes sor, die woog bij haar geboorte maar goed drie pond!" Professor: „Is 't waar, mevrouw en is ze in leven gebleven?" Zondag: Groentensoep, Gevulde kalfsborst, Worteltjes, aardappelen. Roomtaart. Maandag: Kalfsborst koud, Andijvie, aardappelen, Appelvla. Dinsdag: t Gebakken saucijsjes, Appelmoes, aardappelen, Flensjes. Woensdag: Ribstuk, Groene kool, aardappelen, Griesmeel met bessensap. Donderdag: Koud vleesch, Princesseboonen, aardappelen Peertjes. Vrijdag I: Aardappelsoep, Gekookte tarbot, Biersaus, aardappelen, Kropsla. Vrijdag II: Aardap pelsoep Gestoofde tomaten met macaroni, Beschuitje met kaas. Zaterdag: Varkenslapjes, Gestoofde bieten, Karnemelk met grutjes. Roomtaart. 100 gram bloem, 125 gram suiker (basterd), 100 gram boter, 5 eieren, 50 gram rozijnen sun maid, 50 gram su- cade. Voor de vulling: 3 eierdooiers, 1 pakje vanillesuiker, 2Yz dL. melk, 20 gram bloem. We hebben deze taart op ons Zon dags menu gezet, omdat hü reeds Za terdag klaar gemaakt kan worden en dat niet alleen, maar we houden nog een heerliik stuk over om 's avonds bij een kopje thee te presenteeren. Het goed gelukken hangt voor een groot deel af van een goeden oven, die cir culatie moet hebben en een gelijkma tige warmte verspreidt naar alle kanten. We beginnen met den springvorm in te vetten en daarna met suiker of bloem te bestrooien. De ingrediënten worden alle afgewogen en staan klaar in de volgorde, waarin ze gebruikt moeten worden, terwijl we de sucade alvast in stukjes hakken en met de ro zijnen op een bordje leggen. We nemen onze deegplank of bü ge brek hiervan de onderkant van de broodplank, leggen hierop de gezeefde bloem en de boter en hakken dit met een mes in stukken zoo groot als kleine knikkertjes. We kloppen de eierdooiers met de basterdsuiker (lichte) gedurende 10 mi nuten totdat de massa dik is en in een flinke straal van een lepel loopt, hier door worden de rozijnen en sucade ge roerd. Nu gaan we het eiwit zeer stijf kloppen, met een tikje zout gaat het veel vlugger. Is het zóó stijf, dat we de kom gerust onderstboven kunnen hou den, zonder dat het eiwit er uit valt, dan is het goed en mengen we het met een paar slagen door de eiermassa, waarna ook de gehakte bloem en boter er luchtig doorgeschept worden. Nu vlug in den vorm, die slechts voor /4 gevuld mag worden, omdat de taart flink gaat rijzen. De oven hebben wij van tevoren al verwarmd, daar hii voor het bakken van dezen taart vrij heet moet zijn. Is men bang voor teveel bovenwarmte, dan wordt over den bo venkant van den vorm een beboterd papier gelegd. Voor het bakken reke nen we ongeveer Vi uur. Is de taart gaar, dan laten we dezen in den oven bekoelen, zetten b.v. de deur open en plaatsen het gebak daar na op een groot plat bord. Na geheel en al afgekoeld te zyn wordt de taart in twee of drie deelen gesneden, die we vullen met de room- vla. We brengen hiervoor de melk aan de kook, kloppen in dien tijd de dooiers met de suiker gedurende 5 min., voegen de bloem erbij en heel lang zaam de warme melk, doen alles terug in de melkpan en koken de via op een

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 15