s Een lezeres aan het woord. Het menu van deze week tgVtouw ENMaak tTuis HET GAAT! Een opweking voor som bere lijden. Het behoeft zeker niet nogmaals ver zekerd te worden, dat we in een som beren tijd leven, neen, daar wil ik u allerminst mee lastig vallen, immers, met lamenteeren komen we niet verder. Zonder nu in het tegendeel van een on gegrond optimisme te vervallen, is er toch altijd nog reden om opgewekt te blijven. Als we de wereld met vroolijke oogen bekijken, dan zal ons alles dade lijk veel beter toeschijnen. Vooral tot de jongeren onder de vrouwen wil ik mij wenden, tot hen, die pas getrouwd zijn of tot hen, die, zoo graag zouden gaan trouwen, als er niet die leehjke ciisis tusschen was gekomen, die alle seboone voornemens den bodem heeft inge slagen. Maar zoolang we nog jong zijn, is het zoo erg niet en ofschoon, we ons met weinig door het leven moeten slaan, zal dit noch aan ons humeur, noch aan onze gezondheid afbreuk behoeven te doen. eilijker is het leven voor de jcr.Te moeder of de oudere huisvrouw, dié niet in start zijn v or eenige bijver dienste te zorgen, als van het salaris van hun man steeds meer procenten worden afgetrokken of indien het op een kwaden dag zelfs geheel uitblijft, a's werkloosheid de intrede in het ge zin heeft gedaan. Dan mag voor alles het hoofd niet worden verloren. Ook mag de man niet lastig gevallen wor den met lamentaties, hij heeft al z ,cn genoeg! Een wederkeerig elkaar begrijpen der echtgenooten en een opgewekt hand in hand werken is de eerste voorwaarde, wanneer we met weinig geld toch vroo- Uik en tevreden leven willen. Dat dit heel -oed mogelijk is, wil ik met dit artikeltje trachten aan te toonen. Wel z' Hen, maar dit spreekt vanzelf, al te dure wenschen en gewoonten achter wege niceen blijven. Asceten behoeven we echter niet te worden.'De liefde zal de schatkamer moeten worden, die we zullen moeten aanspreken, als de be waarplaats van het geld leeg is. De man zal dubbel zooveel van zijn vrouw hou den als zij ook in crisistijd de beschei- dene, verstandige, flinke huisvrouw blijft, die met beperkte middelen weet •rcnd te komen en geen hatelijke ver gelijkingen treft met beter gesitueer den. Vóór alles moet het in huis zoo ge- ze lig mogelijk worden gemaakt. Want veelvuldig uitgaan of een café bezoe ken, dat gaat er natuurlijk niet van af. Het ligt dikwijls aan de vrouwen zelf als de man verstrooiing buiten de deur zoekt. F?t gesprek onder de lamp moet niet altijd over de zorgen loopen, we moeten het ons juist zoo behagelijk mogelijk maken. De man zal zijn toe- vl-cht nemen tot de huiselijke püp en zal sigaren en sigaretten zonder spijt aan anderen gunnen. De vrouw zal niet meer tusschen de maaltijden snoe pen, maar er voor zorgdragen, dat er na het eten altijd enkele zelfbereide lekkernijen zijn op te peuzelen. Dok al hebben wij wekelijks of maan delijks over nog zoo weinig geld te be schikken, toch moeten wij het ons tot een principe maken, ergens in een ver borgen hoekje een tientje weg te leg gen. Dit biljet mag nimmer voor de loopende uitgaven gebruikt worden, maar moet het reddingsanker blijven voor onvoorziene gevallen. Te weten, dat wij nog een verborgen helper in den nood hebben, is veel waard en ver leent ons rust en zekerheid. Wij moe ten zooveel energie vergaren, dat wij deze stille reserve slechts in hoogst ernstige gevallen mogen aanspreken en dadelijk na het ontvangen van het salaris weer moeten aanvullen. Nu gaan we samen al onze uitgaven eens grondig na. Alle posten zullen de revue moeten passeeren. De vette het eerst. De huur is meestal de grootste uitgave, maar in 99 van de 100 gevallen is hieraan niets te veranderen. Dan leggen we een lijst aan van alle uitgaven, die in onze huis houding regelmatig plegen weer te keeren. Dit zijn b.v. belasting, ziekenfonds, levens- en brandverzekering. Op de maandelijks terugkeerende posten als gas, licht, waterlei ding, courant, afbetaling op stofzuiger, radiodistributie of anderszins is al te bezui nigen. Wij kunnen het bijv. zoo inrichten, dat ze slechts één lamp tegelijkertijd brandt. Bii het koken op gas mogen we niet vergeten, dadelijk na bet aan de kook ziin van de spijzen den spaarbrander te gebruiken. Als we al de vaststaande uitgaven opgeteld hebben, onderzoeken we, hoe veel er na aftrek van deze maandelijk- sche som nog overblijft. Deze rest moet nu voldoende zijn voor de dagelijksche uitgaven. Als richtsnoer kan men aan nemen, ,dat de vaststaande uitgaven niet meer dan de helft van de inkom sten mogen uitmaken. Tot voorbeeld nemen we een pas be gonnen huishouding van 2 personen. Het salaris van den jongen echtgenoot bedraagt 125 gulden per maand. De vaste uitgaven zijn als volgt verdeeld: Huur 30.— Gas 2.50 I icht 2. Water 1. f .ofzuiger 5. elasting 7.50 7 lokenfonds 2. 1 rant 1.50 Kleeren 7.50 ,Eo!en 2.50 Na aftrek van deze som blijft er maandelijks nog ongeveer 04 gulden over. Dit geld deelen we in voor huis houdgeld en geld voor alle andere loo pende uitgaven. Men zal zien, dat hel best zal gaan, vooral in dezen tijd nu de voedings middelen en gebruiksartikelen zoo goedkoop zijn. Ja, in vele gevallen zult ge van dit geld nog wat over kunnen 1 ouden voor een extraatje! Jongverloofden, gij, die nog'niet durft trouwen, omdat „hij" nog niet zooveel verdient en omdat moeder gezegd heeft, dat ge minstens zoo en zooveel moet hebben om rond te komen, maak met uw toekomstigen man eens kalm een reke ning op. In 9 van de 10 gevallen zult ge zien, dat het gaat, dat het moet. En denk dan ook eens aan het oude, maar daarom nog niet minder ware spreek woord, dat veel geld niet gelukkig maakt. Corrie Weeteling. Zondag: le Kerstdag. Vruchten hors d'oeuvre. Gebraden kip met goudgele peren. Kropsla. Aardappelen. Mince pies. Noten, fruit. Kaaskrackers. Maandag: 2e Kerstdag. Crème soep. Ossenhaas met versche groentpn. Geb. aardappelen. Plumpudding met warme citroensap. Dinsdag: Koud vleesch. Andijvie, aardappelen. Flensjes. Woensdag: Gebakken spek. Cdpucijners, aardappelen. Appelmoes. Donderdag; Saucijsjes. Bloemkool, aardappelen. Vla met abrikozen. Vrijdag: Bloemkoolsoep. Zoutevisch. Worteltjes, aardappelen. Botersaus. Vrijdag II: Groentensoep. Rijstschotel niet eieren en kerrysaus. Sinaasappel. Zaterdag: Kop bouillon met toasf Karbonade. Stamppot. Zuurkool met rijst en aardappelen. Sneeuwballen. Deze heerlijke, luchtige tractatie voor Oudejaarsavond zal zeker wel bij iedereen in den smaak vallen. Ze is veel minder zwaar dan oliebollen, ter wijl met eenige zorg aan het beslag besteed, iedere huisvrouw sneeuwbal len kan maken. Ik zou echter willen aanraden om voor het bakken een of meer flesschen slaolie te gebruiken, inplaats van boter of bakolie, omdat het gebak dan veel minder zwaar wordt, en er minder kans bestaat op overladen magen, indien men zich eens extra te goed doet met Oudejaars avond. 250 gram tarwebloem. 8 eieren. 100 gram boter. 'n tikje zout. slaolie. We doen de 4 dl. water in een pan netje met het zout, brengen dit aan de kook en strooien de bloem uit de zak in het kokende water, draaien het gas laag en blijven flink, rc -en, todat de bloem als een s o eet van de pan loslaat. We nemory^öe jyta van uur> bre ken er een er ïn en vermengen dit steeds kloppende in het beslag tot het hiermede geheel en al vermengd is. Alvorens een volgend ei toe te voegen, breken we dit eerst in een kopje, om ons te overtuigen dat het absoluut frisch is en voegen het daarna bij het beslag. Een minder frisch ei zou de smaak van het gebak bederven, dus zullen we deze kleine moeite niet als overbodig beschouwen. Nadat alle eieren in het deeg verwerkt zijn, blij ven we nog een minuut of vijf klop pen, naarmater het deeg luchtiger is, zal het gebak fijner zijn. De slaolie maken we heet, doch niet zóó heet, dat er een blauwe damp afkomt, want sneeuwballen hebben on geveer 10 min. noodig eer ze gaar zijn en goudgeel. Ze zullen dan ook het dubbele van hun oorspronkelijke grootte gekregen hebben en mochten ze na een minuut of 5 niet genoeg rij zen onder het bakken, dan geven we er met de punt van een keukenmesje even een klein sneedje in. Is de pan met olie warm dan nemen we twee eetlepels dompelen deze even in het frituur vet, vormen deegballe tjes en late deze in de heele olie glijden. Zijn de sneeuwballen gaar, dan wor den ze liefst met een draad of frituur- lepel uitgeschept en op grauw papier gelegd om het overtollige vet er te laten intrekken. Afgekoeld worden zij rondom met poedersuiker bestrooid en op gebak schotels opgestapeld. Appelflappen. 300 gram bloem. 150 gram boter. */2 dl water. 4 "zure appels. 100 gram krenten. 100 gram sunmaid rozijnen. Kaneel. 100 gram suiker. We doen de gezeefde boter in een kom en snijden de boter met twee mes sen totdat we een kruimelige massa hebben waarbij, het water wordt ge voegd; met koele vingers vormen we een samenhangende deegbal, die od een met deeg bestoven tafel, plank of aanrecht met een deegrol, eveneens met bloem tot een rechthoekige lap wordt uitgerold, in de lengte en breedte opgevouwen en daarna nog eens uitgerold en ongeveer een uur wordt weggezet, bedekt met een voch tige doek om de boter te laten opstij ven, vooral op een koele plaats. Inmiddels maken wij het vulsel in orde, we schillen de appels, nemen de klokhuizen eruit en hakken ze aan heele kleine stukjes, die we vermen gen met de goed gewasschen, ge droogde krenten, de rozijnen, suiker en kaneel. Het deeg wordt uitgerold tot een dunne lap, waaruit cirkels worden ge stoken met een waterglas, voor elke appelflap worden twee deegcirkels ge bruikt, waarvan de onderste belegd wordt met het vulsel, de buitenste rand natgemaakt met water en de bo venste helft er op wordt gelegd, ter wijl we de randen met een vork op elkander drukken, waardoor we een aardig gekarteld randje krijgen. Is deeg en vulsel verwerkt, dan ma ken we een pan met frituurvet heet, en bakken de appelflappen hierin tot ze mooi lichtbruin zijn van kleur, daarna leggen wii ze op grauw papier en als ze afgekoeld zijn bestrooien wij het gebak dik met poedersuiker. Nu we enkeie zoete lekkernijen ge maakt hebben, zullen we ook nog moe ten zorgen voor een hartig hapje, dat we gaarne zullen nuttigen, tegen den tijd, dat het klokje aankondigd, dat een nieuw jaar is ingegaan. We kun nen dit doen, door kleine porties rond te dienen van en of ander slaatje, maar gezelliger is het, als de tafel ge dekt wordt er een of meer grootere schotels hierop worden geplaatst, als mede schaaltjes met geroosterd brood of Weener beschuitjes en boter. We vergeten niet om in het midden der tafel een schaal fruit en verschillende soorten noten te plaatsen. Huzarensla. 4 a 5 personen. 400 gram koud varkens- of kalfs- vleesch. 10 a 12 gekookte aardappelen. 2 gekookte bieten. 4 lepels slaolie. 4 lepels azijn. 1 flinke ui. 3 hard gekookte eieren. 4 groote augurken- Kropsla. Peper en zout. Mayonnaise. We beginnen met het vleesch, de aardappelen, de bieten, de ui, augur ken en 1 hardgekookt ei met elkander zeer fijn te hakken, voegen peper, zout, slaolie en azijn bij en scheppen dit met elkander om en om, opdat alle ingrediënten zich goed met elkander vermengen en roeren er daarna 5 eet lepels mayonnaise bij. Om huzarensla echt smakelijk te ma ken is het noodig dat deze daags te voren klaargemaakt wordt, opdat alle smaakjes zich met elkander vermen gen en in een slabak bewaard wordt. Om de schotel op te maken wordt eerst een bedje van slablaadjes gelegd, hier op komt de huzarensla, die hoog op gestapeld wordt en dan glad gestre ken, terwijl op den bovenkant nog mayonnaise kan worden gedaan. Met stukjes biet brengen we het jaartal 1933 op de mayonnaise aan, terwijl we plakjes hard gekookt ei langs den kant leggen, zoo mogelijk ook tot waaier tjes gesneden augurkjes. Het opmaken van den schotel hangt natuurlijk af van de fantasie en bedre venheid der huisvrouw. Mayonnaise. 1 eierdooier. Mespunt mosterdpoeder, peper, zout. V, dl azijn. Slaolie (liefst Delftsche). Om inderdaad smakelijke mayon naise te maken moeten we een beste kwaliteit slaolie gebruiken, die niet gestolten is, hetgeen met koud weer nogal eens voorkomt. We zetten de flesch dus tijdig op een warme plaats om ze te ontdooien snijden de kurk in tweeën, doen de eene helft op de flesch, waardoor de slaolie slechts met een zeer dun straaltje weg zal vloeien. We nemen een ronde kom, die we vooraf verwarmd hebben door deze even op een pan te zetten en met heet water om te spoelen (afdrogen), bre ken het eierdooier er in en kloppen dit met de peper, mosterdpoeder, zout en azijn zoolang tot alles goed met elkander vermengd is. Nu nemen we de flesch slaolie en schenken eenige druppels hiervan bij het eiermengsel (over de kurk heen), kloppen en ver mengen dit goed, en voegen nu van tijd tot tijd een dun straaltje olie bij, steeds flink blijven kloppen, totdat we ongeveer 3 dl. slaolie bij het ei heb ben gevoegd en een dikke gladde massa hebben gekreeen. Indien we zorgen dat in het begin de slaolie slechts druppelsgewijze wordt bijge voegd en we met den eierklopper of garde flink kloppen kan onze mayon naise niet mislukken en in hoogstens 10 min. hebben we een flinke hoeveel heid gemaakt, die behalve voor onze huzarensla tevens kan dienen voor zalmsla, Russische eieren, enz. Ik hoop dat mijn Oudejaarsavond keukenpraatje u de noodige gegevens zal hebben verstrekt om dien avond met uw gezinsleden zoo aangenaam mogelijk door te brengen, terwijl ik u allen een goed uiteinde en een geluk kig 1933 toewensch. Gaarne zal ik belangstellende leze ressen, indien postzegel wordt inge sloten, op hare „keuken-vrage:." ant woorden.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1932 | | pagina 15