s
Een lezeres aan het woord.
Het menu van deze week
tgVtouw ENMaak tTuis
HET GAAT!
Een opweking voor som
bere lijden.
Het behoeft zeker niet nogmaals ver
zekerd te worden, dat we in een som
beren tijd leven, neen, daar wil ik u
allerminst mee lastig vallen, immers,
met lamenteeren komen we niet verder.
Zonder nu in het tegendeel van een on
gegrond optimisme te vervallen, is er
toch altijd nog reden om opgewekt te
blijven. Als we de wereld met vroolijke
oogen bekijken, dan zal ons alles dade
lijk veel beter toeschijnen. Vooral tot
de jongeren onder de vrouwen wil ik
mij wenden, tot hen, die pas getrouwd
zijn of tot hen, die, zoo graag zouden
gaan trouwen, als er niet die leehjke
ciisis tusschen was gekomen, die alle
seboone voornemens den bodem heeft
inge slagen.
Maar zoolang we nog jong zijn, is het
zoo erg niet en ofschoon, we ons met
weinig door het leven moeten slaan, zal
dit noch aan ons humeur, noch aan onze
gezondheid afbreuk behoeven te doen.
eilijker is het leven voor de jcr.Te
moeder of de oudere huisvrouw, dié
niet in start zijn v or eenige bijver
dienste te zorgen, als van het salaris
van hun man steeds meer procenten
worden afgetrokken of indien het op
een kwaden dag zelfs geheel uitblijft,
a's werkloosheid de intrede in het ge
zin heeft gedaan. Dan mag voor alles
het hoofd niet worden verloren. Ook
mag de man niet lastig gevallen wor
den met lamentaties, hij heeft al
z ,cn genoeg!
Een wederkeerig elkaar begrijpen der
echtgenooten en een opgewekt hand in
hand werken is de eerste voorwaarde,
wanneer we met weinig geld toch vroo-
Uik en tevreden leven willen. Dat dit
heel -oed mogelijk is, wil ik met dit
artikeltje trachten aan te toonen. Wel
z' Hen, maar dit spreekt vanzelf, al te
dure wenschen en gewoonten achter
wege niceen blijven. Asceten behoeven
we echter niet te worden.'De liefde zal
de schatkamer moeten worden, die we
zullen moeten aanspreken, als de be
waarplaats van het geld leeg is. De man
zal dubbel zooveel van zijn vrouw hou
den als zij ook in crisistijd de beschei-
dene, verstandige, flinke huisvrouw
blijft, die met beperkte middelen weet
•rcnd te komen en geen hatelijke ver
gelijkingen treft met beter gesitueer
den.
Vóór alles moet het in huis zoo ge-
ze lig mogelijk worden gemaakt. Want
veelvuldig uitgaan of een café bezoe
ken, dat gaat er natuurlijk niet van af.
Het ligt dikwijls aan de vrouwen zelf
als de man verstrooiing buiten de deur
zoekt. F?t gesprek onder de lamp moet
niet altijd over de zorgen loopen, we
moeten het ons juist zoo behagelijk
mogelijk maken. De man zal zijn toe-
vl-cht nemen tot de huiselijke püp en
zal sigaren en sigaretten zonder spijt
aan anderen gunnen. De vrouw zal
niet meer tusschen de maaltijden snoe
pen, maar er voor zorgdragen, dat er
na het eten altijd enkele zelfbereide
lekkernijen zijn op te peuzelen.
Dok al hebben wij wekelijks of maan
delijks over nog zoo weinig geld te be
schikken, toch moeten wij het ons tot
een principe maken, ergens in een ver
borgen hoekje een tientje weg te leg
gen. Dit biljet mag nimmer voor de
loopende uitgaven gebruikt worden,
maar moet het reddingsanker blijven
voor onvoorziene gevallen. Te weten,
dat wij nog een verborgen helper in
den nood hebben, is veel waard en ver
leent ons rust en zekerheid. Wij moe
ten zooveel energie vergaren, dat wij
deze stille reserve slechts in hoogst
ernstige gevallen mogen aanspreken en
dadelijk na het ontvangen van het
salaris weer moeten aanvullen.
Nu gaan we samen al onze uitgaven
eens grondig na. Alle posten zullen de
revue moeten passeeren. De vette het
eerst. De huur is meestal de grootste
uitgave, maar in 99 van de 100 gevallen
is hieraan niets te veranderen. Dan
leggen we een lijst aan van
alle uitgaven, die in onze huis
houding regelmatig plegen
weer te keeren. Dit zijn b.v.
belasting, ziekenfonds, levens-
en brandverzekering. Op de
maandelijks terugkeerende
posten als gas, licht, waterlei
ding, courant, afbetaling op
stofzuiger, radiodistributie of
anderszins is al te bezui
nigen. Wij kunnen het
bijv. zoo inrichten, dat ze slechts
één lamp tegelijkertijd brandt. Bii het
koken op gas mogen we niet vergeten,
dadelijk na bet aan de kook ziin van de
spijzen den spaarbrander te gebruiken.
Als we al de vaststaande uitgaven
opgeteld hebben, onderzoeken we, hoe
veel er na aftrek van deze maandelijk-
sche som nog overblijft. Deze rest moet
nu voldoende zijn voor de dagelijksche
uitgaven. Als richtsnoer kan men aan
nemen, ,dat de vaststaande uitgaven
niet meer dan de helft van de inkom
sten mogen uitmaken.
Tot voorbeeld nemen we een pas be
gonnen huishouding van 2 personen.
Het salaris van den jongen echtgenoot
bedraagt 125 gulden per maand. De
vaste uitgaven zijn als volgt verdeeld:
Huur 30.—
Gas 2.50
I icht 2.
Water 1.
f .ofzuiger 5.
elasting 7.50
7 lokenfonds 2.
1 rant 1.50
Kleeren 7.50
,Eo!en 2.50
Na aftrek van deze som blijft er
maandelijks nog ongeveer 04 gulden
over. Dit geld deelen we in voor huis
houdgeld en geld voor alle andere loo
pende uitgaven.
Men zal zien, dat hel best zal gaan,
vooral in dezen tijd nu de voedings
middelen en gebruiksartikelen zoo
goedkoop zijn. Ja, in vele gevallen zult
ge van dit geld nog wat over kunnen
1 ouden voor een extraatje!
Jongverloofden, gij, die nog'niet durft
trouwen, omdat „hij" nog niet zooveel
verdient en omdat moeder gezegd heeft,
dat ge minstens zoo en zooveel moet
hebben om rond te komen, maak met uw
toekomstigen man eens kalm een reke
ning op. In 9 van de 10 gevallen zult ge
zien, dat het gaat, dat het moet. En
denk dan ook eens aan het oude, maar
daarom nog niet minder ware spreek
woord, dat veel geld niet gelukkig
maakt. Corrie Weeteling.
Zondag: le Kerstdag.
Vruchten hors d'oeuvre.
Gebraden kip met goudgele peren.
Kropsla.
Aardappelen.
Mince pies.
Noten, fruit.
Kaaskrackers.
Maandag: 2e Kerstdag.
Crème soep.
Ossenhaas met versche groentpn.
Geb. aardappelen.
Plumpudding met warme citroensap.
Dinsdag:
Koud vleesch.
Andijvie, aardappelen.
Flensjes.
Woensdag:
Gebakken spek.
Cdpucijners, aardappelen.
Appelmoes.
Donderdag;
Saucijsjes.
Bloemkool, aardappelen.
Vla met abrikozen.
Vrijdag:
Bloemkoolsoep.
Zoutevisch.
Worteltjes, aardappelen.
Botersaus.
Vrijdag II:
Groentensoep.
Rijstschotel niet eieren en kerrysaus.
Sinaasappel.
Zaterdag:
Kop bouillon met toasf
Karbonade.
Stamppot.
Zuurkool met rijst en aardappelen.
Sneeuwballen.
Deze heerlijke, luchtige tractatie
voor Oudejaarsavond zal zeker wel bij
iedereen in den smaak vallen. Ze is
veel minder zwaar dan oliebollen, ter
wijl met eenige zorg aan het beslag
besteed, iedere huisvrouw sneeuwbal
len kan maken. Ik zou echter willen
aanraden om voor het bakken een of
meer flesschen slaolie te gebruiken,
inplaats van boter of bakolie, omdat
het gebak dan veel minder zwaar
wordt, en er minder kans bestaat op
overladen magen, indien men zich eens
extra te goed doet met Oudejaars
avond.
250 gram tarwebloem.
8 eieren.
100 gram boter.
'n tikje zout.
slaolie.
We doen de 4 dl. water in een pan
netje met het zout, brengen dit aan de
kook en strooien de bloem uit de zak
in het kokende water, draaien het gas
laag en blijven flink, rc -en, todat
de bloem als een s o eet van de
pan loslaat.
We nemory^öe jyta van uur> bre
ken er een er ïn en vermengen dit
steeds kloppende in het beslag tot het
hiermede geheel en al vermengd is.
Alvorens een volgend ei toe te voegen,
breken we dit eerst in een kopje, om
ons te overtuigen dat het absoluut
frisch is en voegen het daarna bij het
beslag. Een minder frisch ei zou de
smaak van het gebak bederven, dus
zullen we deze kleine moeite niet als
overbodig beschouwen. Nadat alle
eieren in het deeg verwerkt zijn, blij
ven we nog een minuut of vijf klop
pen, naarmater het deeg luchtiger is,
zal het gebak fijner zijn.
De slaolie maken we heet, doch niet
zóó heet, dat er een blauwe damp
afkomt, want sneeuwballen hebben on
geveer 10 min. noodig eer ze gaar zijn
en goudgeel. Ze zullen dan ook het
dubbele van hun oorspronkelijke
grootte gekregen hebben en mochten
ze na een minuut of 5 niet genoeg rij
zen onder het bakken, dan geven we
er met de punt van een keukenmesje
even een klein sneedje in.
Is de pan met olie warm dan nemen
we twee eetlepels dompelen deze even
in het frituur vet, vormen deegballe
tjes en late deze in de heele olie glijden.
Zijn de sneeuwballen gaar, dan wor
den ze liefst met een draad of frituur-
lepel uitgeschept en op grauw papier
gelegd om het overtollige vet er te
laten intrekken.
Afgekoeld worden zij rondom met
poedersuiker bestrooid en op gebak
schotels opgestapeld.
Appelflappen.
300 gram bloem.
150 gram boter.
*/2 dl water.
4 "zure appels.
100 gram krenten.
100 gram sunmaid rozijnen.
Kaneel.
100 gram suiker.
We doen de gezeefde boter in een
kom en snijden de boter met twee mes
sen totdat we een kruimelige massa
hebben waarbij, het water wordt ge
voegd; met koele vingers vormen we
een samenhangende deegbal, die od
een met deeg bestoven tafel, plank of
aanrecht met een deegrol, eveneens
met bloem tot een rechthoekige lap
wordt uitgerold, in de lengte en
breedte opgevouwen en daarna nog
eens uitgerold en ongeveer een uur
wordt weggezet, bedekt met een voch
tige doek om de boter te laten opstij
ven, vooral op een koele plaats.
Inmiddels maken wij het vulsel in
orde, we schillen de appels, nemen de
klokhuizen eruit en hakken ze aan
heele kleine stukjes, die we vermen
gen met de goed gewasschen, ge
droogde krenten, de rozijnen, suiker
en kaneel.
Het deeg wordt uitgerold tot een
dunne lap, waaruit cirkels worden ge
stoken met een waterglas, voor elke
appelflap worden twee deegcirkels ge
bruikt, waarvan de onderste belegd
wordt met het vulsel, de buitenste
rand natgemaakt met water en de bo
venste helft er op wordt gelegd, ter
wijl we de randen met een vork op
elkander drukken, waardoor we een
aardig gekarteld randje krijgen.
Is deeg en vulsel verwerkt, dan ma
ken we een pan met frituurvet heet,
en bakken de appelflappen hierin tot
ze mooi lichtbruin zijn van kleur,
daarna leggen wii ze op grauw papier
en als ze afgekoeld zijn bestrooien wij
het gebak dik met poedersuiker.
Nu we enkeie zoete lekkernijen ge
maakt hebben, zullen we ook nog moe
ten zorgen voor een hartig hapje, dat
we gaarne zullen nuttigen, tegen den
tijd, dat het klokje aankondigd, dat
een nieuw jaar is ingegaan. We kun
nen dit doen, door kleine porties rond
te dienen van en of ander slaatje,
maar gezelliger is het, als de tafel ge
dekt wordt er een of meer grootere
schotels hierop worden geplaatst, als
mede schaaltjes met geroosterd brood
of Weener beschuitjes en boter. We
vergeten niet om in het midden der
tafel een schaal fruit en verschillende
soorten noten te plaatsen.
Huzarensla.
4 a 5 personen.
400 gram koud varkens- of kalfs-
vleesch.
10 a 12 gekookte aardappelen.
2 gekookte bieten.
4 lepels slaolie.
4 lepels azijn.
1 flinke ui.
3 hard gekookte eieren.
4 groote augurken-
Kropsla.
Peper en zout.
Mayonnaise.
We beginnen met het vleesch, de
aardappelen, de bieten, de ui, augur
ken en 1 hardgekookt ei met elkander
zeer fijn te hakken, voegen peper,
zout, slaolie en azijn bij en scheppen
dit met elkander om en om, opdat alle
ingrediënten zich goed met elkander
vermengen en roeren er daarna 5 eet
lepels mayonnaise bij.
Om huzarensla echt smakelijk te ma
ken is het noodig dat deze daags te
voren klaargemaakt wordt, opdat alle
smaakjes zich met elkander vermen
gen en in een slabak bewaard wordt.
Om de schotel op te maken wordt eerst
een bedje van slablaadjes gelegd, hier
op komt de huzarensla, die hoog op
gestapeld wordt en dan glad gestre
ken, terwijl op den bovenkant nog
mayonnaise kan worden gedaan. Met
stukjes biet brengen we het jaartal
1933 op de mayonnaise aan, terwijl we
plakjes hard gekookt ei langs den kant
leggen, zoo mogelijk ook tot waaier
tjes gesneden augurkjes.
Het opmaken van den schotel hangt
natuurlijk af van de fantasie en bedre
venheid der huisvrouw.
Mayonnaise.
1 eierdooier.
Mespunt mosterdpoeder, peper, zout.
V, dl azijn.
Slaolie (liefst Delftsche).
Om inderdaad smakelijke mayon
naise te maken moeten we een beste
kwaliteit slaolie gebruiken, die niet
gestolten is, hetgeen met koud weer
nogal eens voorkomt. We zetten de
flesch dus tijdig op een warme plaats
om ze te ontdooien snijden de kurk in
tweeën, doen de eene helft op de
flesch, waardoor de slaolie slechts met
een zeer dun straaltje weg zal vloeien.
We nemen een ronde kom, die we
vooraf verwarmd hebben door deze
even op een pan te zetten en met heet
water om te spoelen (afdrogen), bre
ken het eierdooier er in en kloppen
dit met de peper, mosterdpoeder, zout
en azijn zoolang tot alles goed met
elkander vermengd is. Nu nemen we
de flesch slaolie en schenken eenige
druppels hiervan bij het eiermengsel
(over de kurk heen), kloppen en ver
mengen dit goed, en voegen nu van
tijd tot tijd een dun straaltje olie bij,
steeds flink blijven kloppen, totdat we
ongeveer 3 dl. slaolie bij het ei heb
ben gevoegd en een dikke gladde
massa hebben gekreeen. Indien we
zorgen dat in het begin de slaolie
slechts druppelsgewijze wordt bijge
voegd en we met den eierklopper of
garde flink kloppen kan onze mayon
naise niet mislukken en in hoogstens
10 min. hebben we een flinke hoeveel
heid gemaakt, die behalve voor onze
huzarensla tevens kan dienen voor
zalmsla, Russische eieren, enz.
Ik hoop dat mijn Oudejaarsavond
keukenpraatje u de noodige gegevens
zal hebben verstrekt om dien avond
met uw gezinsleden zoo aangenaam
mogelijk door te brengen, terwijl ik u
allen een goed uiteinde en een geluk
kig 1933 toewensch.
Gaarne zal ik belangstellende leze
ressen, indien postzegel wordt inge
sloten, op hare „keuken-vrage:." ant
woorden.