Moeten kinderen mooi zijn?
Nerveuze kinderen.
De breikluwen
met verrassingen.
Het menu van deze week
Waar men bij het groeien op moet
letten.
Een goede gezondheid is de beste
schoonheidsspecialiste
door
L. DE WEES VAN STA VERNES.
Onlangs spraken wij de moeder van
een allerliefst vriendelijk klein meisje,
die er zich over beklaagde, dat haar
kind absoluut niet knap was, in tegen
stelling met haar nichtjes.
Dit laatste was ons eigenlijk in het
geheel nooit opgevallen, daar het kind,
wanneer het lachte, zoo'n echt vrien
delijk gezichtje had.
„Maar wat," vroegen wij de moeder,
had gij dan wel anders willen hebben
aan uw meiske?"
„Och", zei de moeder, „ik zie heel
goed dat Truusje's mond veel te groot
is en dan haar wipneusje en dat slui
ke haar."
„Natuurlijk," was ons antwoord,
„kan men het gezicht van een kind
niet geheel en al vervormen, maar
zeker wel een en ander verbeteren."
Om te beginnen, haar mondje is
wat groot, maar is het u nooit opge
vallen, hoe aardig haar tandjes te zien
komen als zij lacht en hoe zonnig haar
gezichtje dan is?
Aan het behoud van een goed gebit
moet dan ook de grootste zorg besteed
worden en begint zij te wisselen, dan
moet gij er nauwkeurig op letten, dat
de tandjes gelijk groeien en anders een
tandarts raadplegen.
Leer haar vooral vroeg de tandjes
na eiken maaltijd te poetsen, waardoor
zij wit en gezond blijven.
Verder haar neusje, dat zal zeker
als zij wat ouder is nog wel vergroeien,
hoewel gij u hierover niet al te be
zorgd hoeft te maken, aangezien een
wipneusje vaak heel pikant staat.
Leer de kleine om door de neus te
ademen, overdag zoowel als met sla
pen en laat haar, als zij wat ouder is.
ademhalingsoefeningen maken.
De neus is bij kinderen zeer zacht
en indien gij de punt hiervan met duim
en wijsvinger van boven naar beneden
masseert, dan zal de vorm vaak nog
aanmerkelijk veranderen.
Verder moet er op gelet worden of
zij geen anoïden heeft (woekeringen
m de neus-keelholte) die veelvoudig
hij kinderen voorkomen en waardoor
zij veelal met open mond slapen.
Ook hierdoor krijgt het uiterlijk
veelal een veranderde uitdrukking,
hoewel dit niet van Truusje gezegd
kan worden.
zijn echter overtuigd, dat alle
kinderen als zij vier of vijf jaar zijn
door een huisarts of den neus-, keel-
en oorspecialist in dit op.»icht onder
zocht moeten worden, opdat de woeke
ringen eventueel verwijderd kunnen
worden, vóór het kind naar de lagere
school gaat.
Niets toch belemmert kinderen in
«unieeren zóó, als anoïden.
"at nu uw laatste grief betreft,
meraan kunt u zelve zeker veel doen,
oor het haar om te beginnen door
oen goeden kapper te laten knippen en
net daarna iederen morgen en avond
'link te borstelen.
Een maal per week de huid massee-
en met wasschen met goede ollifolie-
zeep en regenwater en den volgenden
af?r^eri' aan£e*'en zij blond is met een
reksel van kamillenthee naspoelen,
fl zult eens zien hoe het haar van
w meisje hierdoor zal opknappen en
e oof ons maar gerust, indien gii onze
,p, raadgevingen opvolgt, zult gji
vo niet anders dan tevreden zijn
ar het uiterlijk van uw kleine meisje.
(Nadruk verboden).
Meermalen doet zich het verschijn
sel voor bij kinderen, die nog slechts
kort naar school gaan, dat zij als uiting
van nervositeit met het gezicht trek"
ken of op de nagels gaan bijten.
Het is van groot belang, deze kin
deren met veel geduld en liefde tege
moet te komen en hen niet telkens op
een minder vriendelijke manier voor
deze kleine onhebbelijkheden te be
rispen.
In de eerste plaats is het noodig, dat
er goed op de gezondheid van derge
lijke kinderen wordt gelet. Zij moeten
zooveel mogelijk buiten zijn, vroeg
naar bed gaan en goed gevoed worden,
geregeld melk, geen of slechts zeer wei
nig vleesch gebruiken, doch veel fruit,
groente en sla en zoo noodig (indien
men bemerkt dat het niet afdoende
werkt) als aanvulling, slechts tijdelijk,
een preparaat, dat versterkend werkt.
Wij weten bij ervaring, dat bovenge
noemde nerveuze uitingen slechts tij
delijk zijn, en hoe minder ervan gezegd
wordt des te spoediger gaan zij voor
bij.
Rust, frissche lucht en goede voeding
zijn de voornaamste factoren, die hier
aan medewerken.
Levenswijsheid, die er uit te
putten is.
„Er was eens" een tijd, dat het als
het ware vanzelfsprekend was, dat
meisjes leerden breien, zelfs vóór zij
naar de lagere school gingen kenden
vele van hen het al.
Weinig moeders gaven hare doch
tertjes toestemming om te gaan spelen,
alvorens na schooltijd een bepaalde
taak af was en vele ijverige kleine brei
stertjes hoopten éénmaal zoo te kun
nen breien als moeder of grootmoeder,
die dit op het gevoel deden, terwijl
andere kleine vingertjes slechts met
moeite hare taak volbrachten.
Heel vaak was een van de verjaar-
dags-geschenken dan ook een „toover
kluwen", een heel groote kluwen, die
naarmate er meer van gebreid werd,
steeds nieuwe verrassingen gaf, in den
vorm van stuivertjes, een dubbeltje, in
mooi gekleurd papier verpakte kleine
snoeperijen, maar bij ondervinding
wisten de meisjes, dat héél héél bin
nenin nog een extra verrassing ver
borgen was, soms zelfs een zilveren
vingerhoed, een ringetje, armbandje
of extra gift voor de spaarpot!
Hoe popelden zij van verlangen, om
te weten, waaruit „die verborgen
verrassingen" bestonden; met ijverige
vingers en roode wangen werd vol
verwachting verder gebreid.
Dikwijls werden de verwachtingen
overtroffen, maar meermalen gebeur
de het ook, dat het eindresultaat niet
dat was, waarop zij gehoopt hadden.
Zit er in deze kluwen niet een s*"kje
levenswijsheid? In den aanvang van
het jaar zien wij dit als een opeenvol
ging van maanden en dagen vóór ons
en vragen wij ons veelal af: „Wat zal
dit jaar ons brengen?"
Zal het ons opvoeren en op een hoo-
ger levensplan brengen?
Zullen wij de kracht vinden om den
moeilijken levensstrijd aan te durven?
Of zuilen wij zooal niet vervlakken,
dan toch op één zelfde hoogte blijven
en veelal bij de paken neerzitten?
Het eerste zal ons persoonlijk zeker
sterker maken en kracht is noodig om
in deze chaotische maatschappij staan
de te blijven.
L. de Weert van Stavernes.
EEN VEEL VOORKOMEND
SCHOONHEIDSGEBREK.
Herhaaldelijk komt het voor, dat de
huid op sommige plaatsen van het
gezicht zwarte puntjes vertoont. Zoo
als bekend, ontstaan deze door een te
groote vetvorminc, waardoor de poriën
de uitmondingen van de huidklier
tjesverstopt raken. Men kan ze
verwijderen met water en zeëp, doch
een te zachte zeep levert weinig resvl-
ta-i F' t zal, Wé volstrekt met
schaden, wanneer bij uitzondering
eens groene zeep dan wel kaliezeep-
spiritus wordt gebruikt, benevens
warm water, zoo warm als men ver
dragen kan. De huid word zoodoende
grondig gereinigd en daarna kan men
de overmatige droogte tegengaan door
een zalfje van vaseline en zwavelmelk.
Deze eenvoudige behandeling zal met
tusschenpoozen van enkele dagen her
haald moeten worden, voordat een af
doend succes wordt bereikt.
Naainaalden.
Bij het naaien van dik materiaal, b.v.
het omboren van watten, kan men de
naald vaak moeilijk doorhalen, omdat
hij te stroef wordt. Een schoteltje met
gesmolten vet of reuzel zal hierbij goe
de diensten bewijzen; men maakt hier
mede de naald vet en het naaien zal veel
minder moeilijkheden geven.
Bii het naaien op de machine van
katoenen weefsels wrijft men over de
to naaien naden en zoomen met een
kaars en of een stuk zeep. Naalden bre
ken is dan vrijwel uitgesloten en het
naaien gaat veel vlugger en gemakke
lijker.
Zondag:
Tomatensoep.
Kalfsborst met Brusselseh lof.
Aardappelen.
Maizena pudding met ananas.
Maandag;
Koud vleesch.
Princesseboonen.
Aardappelen.
Citroen rijst.
Dinsdag:
Klapstuk.
Winterpeen en groene erwten met
aardappelen.
Tutti frutti.
Woensdag:
Goulasch.
Roode kool.
Aardappelen.
Sinaasappelvla.
Donderdag:
Varkenslappen.
Savoye kool.
Aardappel-purée.
Havermout.
Vrijdag I:
Stokvisch.
Gebakken uien en rijst.
Aardappelen en mosterdsaus.
Fruit.
Vrijdag II:
Tomaten-ommelet.
Snijboonen met witte boontjes.
Aardappelen.
Fruit.
Zaterdag:
Erwtensoep met mager
pekelspek en sneedje rogge.
Abrikozen met custardvla.
Maizena puddig met ananas.
1 liter melk.
100 gram maizena.
100 gram suiker.
2 eieren.
1 klein busje ananas.
7» citroen, 20 gram suiker.
De ananas wordt even op een zeef ge
daan om het vocht te verwijderen, dat
echter ongevangen wordt voor de
saus, daarna snijden we ze aan zeer
kleine stukjes.
We zetten de melk op 1 dl na op en
lossen er de suiker in op, daarna
maken wij een papje van de achterge
houden melk, de maizena en de ge
klopte eierdooiers, voegen hier eerst
voorzichtig wat kokende melk bij en
gieten dan alles in de pan terug, waar
na wij de pudding, flink roerende, zoo
dat de bodem geraakt wordt, nog even
door laten koken, tenslotte wordt hel
zeer stijf geklopte eiwit en de dooiers
bij de kokende massa gevoegd en
brengen wij de pudding over in een
vooraf nat gemaakte puddingvorm,
waarin zij koud en stijf moet worden.
Voor het sausje gebruiken wij het
ananas-vocht en verwarmen dit met de
sap van 1/a citroen, voegen de suiker
erbij en hinden het met een beetje
maizena.
Goulasch.
Bijzonder smakelijk zijn runderlap
jes of desgewenscht soepvleescl^ üat
wij reeds gebruikten voor het trekken
van bouillon, dus ais rest verwerking
om goulasch te bereiden. We hebben
noouig:
400 gram vleesch.
1 groote ui.
Een paar plakken spek.
20 gram .bloem.
Zout, peper, paprika en boter of vet.
Indien we versch vleesch gebruiken,
wordt dit aan vierkante stukjes gesne
den, gezouten en in de boter of het
vet bruin gebraden, daarna wordt het
vleesch uit de pan gehaald en de
plakjes spek met het reeds in de pan
zijnde vet gebakken met de gesnipper
de uien. Zijn deze gelijkmatig bruin,
dan worden de kruiden toegevoegd en
de bloem, daarna bij kleine scheutjes
7, liter water en in het verkregen
dikke sausje moet het vleesch minstens
17, uur gaar smoren op een kleine pit
met de deksel op de pan, zoo noodig
voegen we nog een weinig water bij
en mocht vóór het opdienen blijken,
dat de saus te dun is, dan binden wij
deze met een weinig maizena of sago.
Gebruiken we soepvleesch, dan yoe-
gen we na de toevoeging van het water
eenige bouillon-blokjes toe.
Sinaasappelvla.
5 sinaasappelen.
1 citroen.
100 gram suiker.
4 eieren.
De sinaasappelen en de citroen per
sen wij uit, terwijl wij van een goed
afgewasschen vrucht de schil raspen,
daarna kloppen wij de dooiers met de
suiker en de geraspte schil tot ze mooi
schuimig zijn, voegen de gezeefde
vruchtensap toe en laten dit alles op
het vuur tegen den kook aan koken.
We blijven echter zeer goed roeren en
zorgen, dat de vla niet schift, nemen
de pan van het vuur en voegen het zeer
stijf geklopte eiwit erbij, zetten de
pan weer op het vuur en laten de vla
nog even doorkoken, waarna wij deze
in een vla-schaal overgieten en laten
bekoelen.
Ter vervanging van aardappelen
kunnen wij bij verschillende groenten
zeer goed rijst opdienen, indien wij
een drukken dag hebben en het schil
len van aardappelen teveel tijd vergt.
Ook is een smakelijk bord tomaten
soep gevolgd door een rijstschotel en
naar verkiezing versche- of gestoofde
vruchten als toespijs een uitstekend
middagmaal. We laten hieronder vol
gen:
Rijst met gehakt.
en geven een hoeveelheid op, die
voldoende is voor 4 personen.
500 gram rijst.
400 gram varkens- of halfsgehakt.
2 sneden oud brood zonder korst.
Peper en zout, of kokskruiden.
1 ei.
75 gram boter.
30 gram bloem.
2 maggi-blokjes opgelost in 7, liter
kokend water.
De rijst wordt mooi droog en korre
lig gekookt op de gewone wijze en
onderhand maken wy het gehakt aan
met het oude brood, dat in water of
melk geweekt is en flink uitgeknepen
wordt, het ei, zout en kruiden en men
gen dit goed dooreen, waarna 12 balle
tjes gevormd worden, die in de boter
bruin gebakken worden. Daarna wor
den zij uit de pan genomen, de bloem
bijgevoegd en met de boter vermengd;
tenslotte voegen we het water, waarin
de maggi-blokjes zijn opgelost toe,
evenals de gehakt balletjes en laten
dit tezamen nog 20 min. stoven.
De rijst wordt opgediend in een dek
schaal, terwijl de balletjes en de saus
in een aparte schaal komen. Indien
men dit wenscht kan men er gebak
ken uien bij voegen.
Vasten menu's.
Ommelet met garnalen ragout,
Witte boonen met tomatensaus,
Beschuit met bessensap.
Gebakken bokking, veldsla,
Gebakken aardappelen,
Rijst met pruimen.
Visch gehakt, Worteltjes,
Aardappelen,
Peterselie, saus, appelschotel.
0