Moeten kinderen mooi zijn? Nerveuze kinderen. De breikluwen met verrassingen. Het menu van deze week Waar men bij het groeien op moet letten. Een goede gezondheid is de beste schoonheidsspecialiste door L. DE WEES VAN STA VERNES. Onlangs spraken wij de moeder van een allerliefst vriendelijk klein meisje, die er zich over beklaagde, dat haar kind absoluut niet knap was, in tegen stelling met haar nichtjes. Dit laatste was ons eigenlijk in het geheel nooit opgevallen, daar het kind, wanneer het lachte, zoo'n echt vrien delijk gezichtje had. „Maar wat," vroegen wij de moeder, had gij dan wel anders willen hebben aan uw meiske?" „Och", zei de moeder, „ik zie heel goed dat Truusje's mond veel te groot is en dan haar wipneusje en dat slui ke haar." „Natuurlijk," was ons antwoord, „kan men het gezicht van een kind niet geheel en al vervormen, maar zeker wel een en ander verbeteren." Om te beginnen, haar mondje is wat groot, maar is het u nooit opge vallen, hoe aardig haar tandjes te zien komen als zij lacht en hoe zonnig haar gezichtje dan is? Aan het behoud van een goed gebit moet dan ook de grootste zorg besteed worden en begint zij te wisselen, dan moet gij er nauwkeurig op letten, dat de tandjes gelijk groeien en anders een tandarts raadplegen. Leer haar vooral vroeg de tandjes na eiken maaltijd te poetsen, waardoor zij wit en gezond blijven. Verder haar neusje, dat zal zeker als zij wat ouder is nog wel vergroeien, hoewel gij u hierover niet al te be zorgd hoeft te maken, aangezien een wipneusje vaak heel pikant staat. Leer de kleine om door de neus te ademen, overdag zoowel als met sla pen en laat haar, als zij wat ouder is. ademhalingsoefeningen maken. De neus is bij kinderen zeer zacht en indien gij de punt hiervan met duim en wijsvinger van boven naar beneden masseert, dan zal de vorm vaak nog aanmerkelijk veranderen. Verder moet er op gelet worden of zij geen anoïden heeft (woekeringen m de neus-keelholte) die veelvoudig hij kinderen voorkomen en waardoor zij veelal met open mond slapen. Ook hierdoor krijgt het uiterlijk veelal een veranderde uitdrukking, hoewel dit niet van Truusje gezegd kan worden. zijn echter overtuigd, dat alle kinderen als zij vier of vijf jaar zijn door een huisarts of den neus-, keel- en oorspecialist in dit op.»icht onder zocht moeten worden, opdat de woeke ringen eventueel verwijderd kunnen worden, vóór het kind naar de lagere school gaat. Niets toch belemmert kinderen in «unieeren zóó, als anoïden. "at nu uw laatste grief betreft, meraan kunt u zelve zeker veel doen, oor het haar om te beginnen door oen goeden kapper te laten knippen en net daarna iederen morgen en avond 'link te borstelen. Een maal per week de huid massee- en met wasschen met goede ollifolie- zeep en regenwater en den volgenden af?r^eri' aan£e*'en zij blond is met een reksel van kamillenthee naspoelen, fl zult eens zien hoe het haar van w meisje hierdoor zal opknappen en e oof ons maar gerust, indien gii onze ,p, raadgevingen opvolgt, zult gji vo niet anders dan tevreden zijn ar het uiterlijk van uw kleine meisje. (Nadruk verboden). Meermalen doet zich het verschijn sel voor bij kinderen, die nog slechts kort naar school gaan, dat zij als uiting van nervositeit met het gezicht trek" ken of op de nagels gaan bijten. Het is van groot belang, deze kin deren met veel geduld en liefde tege moet te komen en hen niet telkens op een minder vriendelijke manier voor deze kleine onhebbelijkheden te be rispen. In de eerste plaats is het noodig, dat er goed op de gezondheid van derge lijke kinderen wordt gelet. Zij moeten zooveel mogelijk buiten zijn, vroeg naar bed gaan en goed gevoed worden, geregeld melk, geen of slechts zeer wei nig vleesch gebruiken, doch veel fruit, groente en sla en zoo noodig (indien men bemerkt dat het niet afdoende werkt) als aanvulling, slechts tijdelijk, een preparaat, dat versterkend werkt. Wij weten bij ervaring, dat bovenge noemde nerveuze uitingen slechts tij delijk zijn, en hoe minder ervan gezegd wordt des te spoediger gaan zij voor bij. Rust, frissche lucht en goede voeding zijn de voornaamste factoren, die hier aan medewerken. Levenswijsheid, die er uit te putten is. „Er was eens" een tijd, dat het als het ware vanzelfsprekend was, dat meisjes leerden breien, zelfs vóór zij naar de lagere school gingen kenden vele van hen het al. Weinig moeders gaven hare doch tertjes toestemming om te gaan spelen, alvorens na schooltijd een bepaalde taak af was en vele ijverige kleine brei stertjes hoopten éénmaal zoo te kun nen breien als moeder of grootmoeder, die dit op het gevoel deden, terwijl andere kleine vingertjes slechts met moeite hare taak volbrachten. Heel vaak was een van de verjaar- dags-geschenken dan ook een „toover kluwen", een heel groote kluwen, die naarmate er meer van gebreid werd, steeds nieuwe verrassingen gaf, in den vorm van stuivertjes, een dubbeltje, in mooi gekleurd papier verpakte kleine snoeperijen, maar bij ondervinding wisten de meisjes, dat héél héél bin nenin nog een extra verrassing ver borgen was, soms zelfs een zilveren vingerhoed, een ringetje, armbandje of extra gift voor de spaarpot! Hoe popelden zij van verlangen, om te weten, waaruit „die verborgen verrassingen" bestonden; met ijverige vingers en roode wangen werd vol verwachting verder gebreid. Dikwijls werden de verwachtingen overtroffen, maar meermalen gebeur de het ook, dat het eindresultaat niet dat was, waarop zij gehoopt hadden. Zit er in deze kluwen niet een s*"kje levenswijsheid? In den aanvang van het jaar zien wij dit als een opeenvol ging van maanden en dagen vóór ons en vragen wij ons veelal af: „Wat zal dit jaar ons brengen?" Zal het ons opvoeren en op een hoo- ger levensplan brengen? Zullen wij de kracht vinden om den moeilijken levensstrijd aan te durven? Of zuilen wij zooal niet vervlakken, dan toch op één zelfde hoogte blijven en veelal bij de paken neerzitten? Het eerste zal ons persoonlijk zeker sterker maken en kracht is noodig om in deze chaotische maatschappij staan de te blijven. L. de Weert van Stavernes. EEN VEEL VOORKOMEND SCHOONHEIDSGEBREK. Herhaaldelijk komt het voor, dat de huid op sommige plaatsen van het gezicht zwarte puntjes vertoont. Zoo als bekend, ontstaan deze door een te groote vetvorminc, waardoor de poriën de uitmondingen van de huidklier tjesverstopt raken. Men kan ze verwijderen met water en zeëp, doch een te zachte zeep levert weinig resvl- ta-i F' t zal, Wé volstrekt met schaden, wanneer bij uitzondering eens groene zeep dan wel kaliezeep- spiritus wordt gebruikt, benevens warm water, zoo warm als men ver dragen kan. De huid word zoodoende grondig gereinigd en daarna kan men de overmatige droogte tegengaan door een zalfje van vaseline en zwavelmelk. Deze eenvoudige behandeling zal met tusschenpoozen van enkele dagen her haald moeten worden, voordat een af doend succes wordt bereikt. Naainaalden. Bij het naaien van dik materiaal, b.v. het omboren van watten, kan men de naald vaak moeilijk doorhalen, omdat hij te stroef wordt. Een schoteltje met gesmolten vet of reuzel zal hierbij goe de diensten bewijzen; men maakt hier mede de naald vet en het naaien zal veel minder moeilijkheden geven. Bii het naaien op de machine van katoenen weefsels wrijft men over de to naaien naden en zoomen met een kaars en of een stuk zeep. Naalden bre ken is dan vrijwel uitgesloten en het naaien gaat veel vlugger en gemakke lijker. Zondag: Tomatensoep. Kalfsborst met Brusselseh lof. Aardappelen. Maizena pudding met ananas. Maandag; Koud vleesch. Princesseboonen. Aardappelen. Citroen rijst. Dinsdag: Klapstuk. Winterpeen en groene erwten met aardappelen. Tutti frutti. Woensdag: Goulasch. Roode kool. Aardappelen. Sinaasappelvla. Donderdag: Varkenslappen. Savoye kool. Aardappel-purée. Havermout. Vrijdag I: Stokvisch. Gebakken uien en rijst. Aardappelen en mosterdsaus. Fruit. Vrijdag II: Tomaten-ommelet. Snijboonen met witte boontjes. Aardappelen. Fruit. Zaterdag: Erwtensoep met mager pekelspek en sneedje rogge. Abrikozen met custardvla. Maizena puddig met ananas. 1 liter melk. 100 gram maizena. 100 gram suiker. 2 eieren. 1 klein busje ananas. 7» citroen, 20 gram suiker. De ananas wordt even op een zeef ge daan om het vocht te verwijderen, dat echter ongevangen wordt voor de saus, daarna snijden we ze aan zeer kleine stukjes. We zetten de melk op 1 dl na op en lossen er de suiker in op, daarna maken wij een papje van de achterge houden melk, de maizena en de ge klopte eierdooiers, voegen hier eerst voorzichtig wat kokende melk bij en gieten dan alles in de pan terug, waar na wij de pudding, flink roerende, zoo dat de bodem geraakt wordt, nog even door laten koken, tenslotte wordt hel zeer stijf geklopte eiwit en de dooiers bij de kokende massa gevoegd en brengen wij de pudding over in een vooraf nat gemaakte puddingvorm, waarin zij koud en stijf moet worden. Voor het sausje gebruiken wij het ananas-vocht en verwarmen dit met de sap van 1/a citroen, voegen de suiker erbij en hinden het met een beetje maizena. Goulasch. Bijzonder smakelijk zijn runderlap jes of desgewenscht soepvleescl^ üat wij reeds gebruikten voor het trekken van bouillon, dus ais rest verwerking om goulasch te bereiden. We hebben noouig: 400 gram vleesch. 1 groote ui. Een paar plakken spek. 20 gram .bloem. Zout, peper, paprika en boter of vet. Indien we versch vleesch gebruiken, wordt dit aan vierkante stukjes gesne den, gezouten en in de boter of het vet bruin gebraden, daarna wordt het vleesch uit de pan gehaald en de plakjes spek met het reeds in de pan zijnde vet gebakken met de gesnipper de uien. Zijn deze gelijkmatig bruin, dan worden de kruiden toegevoegd en de bloem, daarna bij kleine scheutjes 7, liter water en in het verkregen dikke sausje moet het vleesch minstens 17, uur gaar smoren op een kleine pit met de deksel op de pan, zoo noodig voegen we nog een weinig water bij en mocht vóór het opdienen blijken, dat de saus te dun is, dan binden wij deze met een weinig maizena of sago. Gebruiken we soepvleesch, dan yoe- gen we na de toevoeging van het water eenige bouillon-blokjes toe. Sinaasappelvla. 5 sinaasappelen. 1 citroen. 100 gram suiker. 4 eieren. De sinaasappelen en de citroen per sen wij uit, terwijl wij van een goed afgewasschen vrucht de schil raspen, daarna kloppen wij de dooiers met de suiker en de geraspte schil tot ze mooi schuimig zijn, voegen de gezeefde vruchtensap toe en laten dit alles op het vuur tegen den kook aan koken. We blijven echter zeer goed roeren en zorgen, dat de vla niet schift, nemen de pan van het vuur en voegen het zeer stijf geklopte eiwit erbij, zetten de pan weer op het vuur en laten de vla nog even doorkoken, waarna wij deze in een vla-schaal overgieten en laten bekoelen. Ter vervanging van aardappelen kunnen wij bij verschillende groenten zeer goed rijst opdienen, indien wij een drukken dag hebben en het schil len van aardappelen teveel tijd vergt. Ook is een smakelijk bord tomaten soep gevolgd door een rijstschotel en naar verkiezing versche- of gestoofde vruchten als toespijs een uitstekend middagmaal. We laten hieronder vol gen: Rijst met gehakt. en geven een hoeveelheid op, die voldoende is voor 4 personen. 500 gram rijst. 400 gram varkens- of halfsgehakt. 2 sneden oud brood zonder korst. Peper en zout, of kokskruiden. 1 ei. 75 gram boter. 30 gram bloem. 2 maggi-blokjes opgelost in 7, liter kokend water. De rijst wordt mooi droog en korre lig gekookt op de gewone wijze en onderhand maken wy het gehakt aan met het oude brood, dat in water of melk geweekt is en flink uitgeknepen wordt, het ei, zout en kruiden en men gen dit goed dooreen, waarna 12 balle tjes gevormd worden, die in de boter bruin gebakken worden. Daarna wor den zij uit de pan genomen, de bloem bijgevoegd en met de boter vermengd; tenslotte voegen we het water, waarin de maggi-blokjes zijn opgelost toe, evenals de gehakt balletjes en laten dit tezamen nog 20 min. stoven. De rijst wordt opgediend in een dek schaal, terwijl de balletjes en de saus in een aparte schaal komen. Indien men dit wenscht kan men er gebak ken uien bij voegen. Vasten menu's. Ommelet met garnalen ragout, Witte boonen met tomatensaus, Beschuit met bessensap. Gebakken bokking, veldsla, Gebakken aardappelen, Rijst met pruimen. Visch gehakt, Worteltjes, Aardappelen, Peterselie, saus, appelschotel. 0

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 19